Dilemă imobiliară de la un cititor

Ia fiți atenți aici:

Starea de fapt
M-am căsătorit de câteva luni și după nuntă ne-au rămas vreo 20.000 euro.
Eu lucrez într-un oraș reședință de județ din fundul Moldovei, unde beneficiez de decontarea chiriei.
Soția mea este medic rezident în Iași, unde mai are de stat 3 ani. Chiria în Iași începe de la 250 euro/lună (anul acesta, pentru că nu se știe cum evoluează piața). După finalizarea rezidențiatului, locul ei de muncă va fi în același oraș uitat de lume unde lucrez și eu în prezent.

Calculele
Intenționăm să ne cumpărăm un apartament. Dacă-l luăm în Botoșani (unde vom locui amândoi peste 3 ani), eu pierd decontarea chiriei, iar ea plătește în acești 3 ani cel puțin 9.000 euro pe chirie.

Un apartament cu 3 camere în Botoșani e în jur de 45.000 euro. Un apartament cu 2 camere în Iași e în jur de 55.000 euro. Știu că piața este inflamată în prezent și recomandat ar fi să nu investesc acum în imobiliare. Dar în condițiile astea aș pierde cei 9.000 euro (minim!)  pentru chiria plătită în Iași.

Eu m-am gândit să cumpăr apartamentul în Iași (oraș pe care îl văd în plină dezvoltare), iar după cei 3 ani de rezidențiat să îl închiriez. Împrumutul la bancă l-aș face pe 10 ani (maxim 15, în funcție de calculele băncii). Chiria ar acoperi aproape integral rata (cred că ar trebui să mai plătesc până la 100 euro  lunar, deși intenția mea ar fi să mai plătesc 2-300 euro lunar, pentru a achita mai devreme creditul).

M-am gândit și la eventualitatea unei crize, dar mă îndoiesc că prețurile într-un oraș universitar aflat în dezvoltare vor scădea cu mai mult de 25%, astfel încât să nu fie rentabilă această achiziție. După achitarea apartamentului din Iași, acesta ar continua să producă și să-mi achite o eventuală rată viitoare pentru un apartament în Botoșani.

Întrebarea
Ce ați face în situația dată? Cumpărați (și unde?), nu cumpărați? Greșesc în calculele făcute?

Eu aș cumpăra apartamentul în Iași și l-aș vinde când mă voi hotărî cu nevasta că rămânem în Botoșani pentru următorii 10-20 de ani (între timp poți să îți faci alte calcule de gen “vrem casă sau apartament, vrem un copil sau doi”). Deținerea și închirierea unui apartament într-un alt oraș mi se pare nepractic, pentru că trebuie să urmărești plata utilităților, să te ocupi de reparații, să mai verifici din când în când starea lui…

Voi cum ați proceda?

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

181 comentarii

  1. Apartament in Iasi. Imi vine in mine bancul cu relatiile la distanta 😁

    00
    • cumpara un apt undeva la jumatatea distantei. VeI google maps en cotnari harlau. Naveta amandoi

      00
    • Sa stai tu in cotnari sau harlau. Jeez…

      00
    • De ce? Nu-i fain in Cotnari? Nu stiu cum e,dar ma gandesc ca e zona viticola, dealuri, vii, nu are cum sa fie urat. Bine, ar fi cam lunga naveta, dar nu e musai sa o faci cu masina. O faci cu trenul, mai iei si 2 litri de vin cu tine, sa-ti treaca timpul mai repede, sa vezi ce bine dispus ajungi la job….

      00
    • asa cum spun si mai jos, daca ar face inca 50 de nunti ar fi 1 milion de euro si ceva. nici nu ar mai trebui sa munceasca nici unul dintre ei

      00
    • Pana acum unde a stat sotia in primii ani de rezidentiat?

      00
    • Tot în Iași a stat, într-o garsonieră cu chirie.

      00
    • „Pana acum unde a stat sotia in primii ani de rezidentiat?” – Nu mai contează, acum s-a căsătorit cu altul și ar fi dubios să stea la fostul, măcar primii câțiva ani.

      00
  2. 45000 euro apartament in Boston City :))? Incerc sa-mi dau seama cum e posibil?!

    Alegerea e simpla: cumparat apartament in Iasi, in cel mai rau caz se poate face si naveta intre Iasi si Boston City. Plm daca sunt peste 1 milion de retarzi in Londra care fac 1h+ de ce nu ar depune unii acelasi efort si in Romania?

    00
    • sunt 100km, mane, come on…

    • Sunt aproape 2h de condus. Plus cheltuieli. Naveta iese din calcul.

      00
    • plm, eu fac naveta cam 160km/zi dus-întors

      00
    • IP de franța. du-te-nspre pulile noastre!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    • Naveta iese din calcul. Sunt aproape 2h de condus, plus cheltuieli de aproximativ 100 lei/zi.
      Ai fost în Botoșani? E în fundul Moldovei, dar se poate trăi, să știi. Iar pentru 3 camere renovate și mobilate, în zonă bună, mi se pare un preț decent .

      00
    • „Decent” 45.000 euro pentru 3 camere in Boitosani? Gizas, toti sunteti rude cu Rockefeller, bag sama…

      00
    • No serios acu’, 45000 de euro in boston pt 1 apartament e pret de fraieri, chiar tu spui ca e fundu’ Moldovei dar bucuros ai arunca cu banii in asa ceva. La fel cum 100/lei sunt cheltuieli zilnice acceptabile. Se castiga atat de bine in Romania?

      00
    • Eugen, dar cât ai plăti pentru un apartament renovat utilat mobilat nou, în centrul Botoșaniului? Sunt curios.
      La prețul ăsta e adevărat că găsești și 4 camere, dar trebuie să mai bagi bani. 4 camere super, cu boxă+mansardă sunt 55.000.

      00
    • 3 camere gasesti lejer in bucuresti la 60, adevarat nu in centru munikipiului da gasesti, mi se pare ca si comparatie 45 pt Boston cum zicea cineva mia sus mult prea mult.

      00
    • Apartament in Bucuresti…la doar 85.000 Euro.
      Necesita renovare ….buahahaha

      00
    • @TheShoarex lol wtf aia e uscatoria? :))

      00
    • Omucu, te invit în Botoșani. Sunt sigur că o să ți placă, mai ales dacă ești din București. De exemplu, în Bt nu am stat niciodată de 2 ori la semafor.

      00
    • Pai ia dom’le apartamentul ala lux cu 45.000 euro in Vaslui… pardon, in Botosani. E super deal, nu stiu de ce ai mai scris la proprietarul beciului sa te dea la gazeta. De asta cer toti mosnegii cinjdemii de euro pe parasituri de 50 de ani, ca apar romanii si arunca cu banii.

      Pe 3 camere in Botosani eu as da 30.000 euro. Mobilat nou e fix zero, il iei nemobilat si-ti faci mobila cum vrea cucul tau.

      00
    • Sunt zone bune in Botosani? :)

      00
    • Se zice Bătșăni băi inculților.

      00
    • Eu fac 100 de km plus pana la work dar am infrastructura nu ca in Romania.. eu zic ca se merita o investitie in imobiliare. Eu personal am o firma care se ocupa de proprietatile mele pe care eu la randul meu o supraveghez din umbra cand vin in Romania. Le platesc un fee anual din care ei se asigura ca chiriasul isi plateste utilitatile, problemele de orice natura sunt rezolvate de ei si la final de mine prin decontare ulterioara. Simplu pentru mine ca am salariu de vest-probabil greu in Romania.

      00
  3. Păi de ce zici că nu se poate ocupa de apartamentul din Iaşi pe termen lung? Sunt vreo sută de km între cele 2 oraşe, adică vreo 45 de minute pe autostradă. Oh, wait…

    00
    • Sunt si firme care se ocupa de intermediere, servicii complete. Se face un contract, firma garanteaza un venit de x-20% din chirie, aia 20% sunt comisionul ei, costuri de administrare, mobilat, zugravit, perioade neocupate. Am stat intr-un bloc unde un italian avea cateva etaje, apartamente pe care nu le vizita nici macar o singura data pe cincinal. discutam doar cu firma, plateam tot online, primeam factura pe email, inclusiv utilitatile. Plateam o singura factura – firma se ocupa de plata utilitatilor. Firma avea cam 150 de apartamente in administrare. In Timisoara.

      00
    • si cu hyperloopu vreo 5 minute da cien sta sa numere

      00
  4. Io i-as da papucii!

    00
  5. vă mănâncă în cur să cumpărați neapărat ceva ”pe numele vostru”? Cea mai proastă prejudecată a românului e asta, că chiria e direct pe pierdere, pe când volatilitatea pieței imobiliare + alte riscuri ale proprietății, nu. Îmi amintesc acu 10 ani, când stăteam în chirie în Cluj și eu cu familia, și colegul cu familia (1000 de lei, pe vremea aia!!!) și colegul și prietenul meu a decis că sunt bani aruncați 12.000 de lei pe an, și iese mai bine dacă își cumpără ceva pe numele lui cu credit. A cumpărat un apartament în Someșeni (zonă proastă) cu 100k de eur. Eu am continuat să plătesc chirie. Colegul râdea de mine de nu se mai oprea la fiecare dată de întâi, când plăteam chiria. În 2010 prețul caselor s-a prăbușit. Am cumpărat în zonă bună casă/vilă 150 mp, construcție 2010, 5 camere, 3 băi, 3 terase, garaj, curte 400 mp, loc 3 mașini, livadă micuță. Preț? 105.000 eur. Apartamentul colegului valora cam în aceeași perioadă 60k. Culmea, și astăzi, când mai râd câteodată de el că stă la blocoteț, iar eu am dat tot atâția bani cât el și stau la vilă, îmi explică cumva că tot el a avut dreptate :))))))). S-ar putea să fim iarăși pe bulă, și să nu merite cumpărarea unei case zilele astea. În schimb merită să vinzi P.S. vând casă în Cluj, descrierea de mai sus. Preț aproximativ 220k eur. Cei interesați rog, căutați anunțul pe site-urile de profil :))))

    00
    • Sa dai 220k pe o casuta folosita in curu ardealului e la fel de idiot ca si cum ai da 45k pe un apartament in curu moldovei. Ca si sfat pt domnu cu dilema, investeste fix in ce ai nevoie si nu fa niciodata planuri de rambursare anticipata, pentrh ca nu stii daca le poti indeplini. Inhama-te la o rata care o poti achita in eventualitatea cea mai sumbra (spre 0 venituri). Achita cat mai mult cash, fa un credit imobiliar (nu PC sau de nevoi personale). Investese in Iasi, prima data. Un apartament mic, o zona cu retentie la pret. Dupa ce nu mai ai nevoie de el, fa un studiu daca este rentabil sa il pastrezi sau sa il vinzi. Nu tine de o proprietate doar pe motiv, lasa ca se plateste singura.

      00
  6. La cum merg lucrurile, peste 3 ani s-ar putea sa ia apartamentul din Botosani cu 20k fara sa mai aiba nevoie de credit. E la fel de posibil in 3 ani sa nu mai aiba nevoie/sa gaseasca de lucru in alta parte/sa plece din tara. Eu as pune banii aia deoparte momentan. Sau as pune 15k deoparte si cu 5k as face o luna de miere misto.
    Sa iei credit doar ca sa nu platesti chirie 3 ani mi se pare aiurea. (da, am casa luata cu credit, multumesc de grija :) )

    00
    • Sorin, rata la credit e o investitie, o recuperezi la vanzarea proprietatii, pe cand chiria nu o recuperezi. Cateva rate, in special la inceputul rambursarii creditului, nu merita efortul si cheltuielile suplimentare de achizitie, dar 3 ani, 36 de chirii, se aduna o suma maricica, in cazul asta 9000 de euro, ce pot fi recuperati.

      00
    • Exclus plecatul din țară. Exclus de asemenea apartament la 20k. Eventual o garsonieră la banii ăștia.
      Luna de miere (săptămâna, mai exact) a fost bifată, dacă tot ai adus în discuție.
      Și nu, nu o văd doar ca pe o economie pentru 3 ani, ci și ca pe o investiție pe termen lung.

      00
    • Finch, esti constient ca rationamentul tau e valabil doar cand rata=chiria. Cum roborul creste, e posibil ca pe termen lung rata=2xchiria. atunci ce mai faci?

      00
    • @Finch: rata la credit e o cheltuiala pe care o poti recupera partial la revanzarea proprietatii, in functie de cum evolueaza piata imobiliara. Daca ai cumparat la varful bulei imobiliare poti sa iti iei adio de la banii aia.
      Stiu oameni care au cumparat nu chiar la varful bulei dar nici departe si daca vand apartamentul acum APROAPE ca platesc ce a mai ramas din credit, mai trebuie sa vina cu ceva bani de acasa. Daca ar fi platit o chirie egala cu rata puteau trai intr-un apartament mai mare/bun si cand voiau sa plece doar dadeau cheia proprietarului, nu ii mai costa nimic.
      Cand faci calculele trebuie sa mai tii cont si de banii pe care ii bagi in apartament pe toata perioada creditului.
      Dupa aia, e importanta evolutia preturilor in Botosani, care nu e neaparat asemanatoare cu cea din Iasi. In Iasi preturile aproape sigur vor creste, chiar pronuntat. Acolo un apartament poate fi vazut ca o investitie.
      Autorul articolului trebuie sa raspunda mai intai la 2 intrebari:
      1. Jobul din Botosani e sigur si nu se intrevede nicio promovare/mutare pe parcursul creditului? Daca te muti in Bacau cu jobul ai prefera sa ai apartament de inchiriat in Botosani sau in Iasi?
      2. Actuala nevasta viitoare colega de apartament are job asigurat in Botosani dupa rezidentiat? Daca nu, cine se duce dupa cine?

      Fun fact: Fundul Moldovei nu e nici macar in judetul Botosani.

      00
    • iei credit in franci elvetieni si nu-ti pasa de robor :))

      00
    • Alex, amândoi avem joburi sigure în Botoșani și acolo ne propunem să ne stabilim.
      Exact la ce spui tu m-am gândit și eu – în eventualitatea unei crize, prețurile din Botoșani (unde nu vrea nimeni să se mute) ar fi mai afectate, pe când în Iași (centru universitar și oraș în atenția multinaționalelor) este posibil ca cererea să rămână ridicată, ceea ce ar menține și prețurile sus.

      00
    • @finch
      Detinerea unui imobil nu inseamna doar rata de la banca, ci si intretinerea/renovarea lui pe care tot tu o platesti. La chirie este „inclusa”.

      Apoi, voi aveti impresia ca peste 20-30 de ani cineva va mai fi interesat de apartamentele de acum si ca piata nu va evolua, nu se vor construi altele (poate mai bune si mai ieftine) sau ca oamenii vor dori, in continuare, apartamente [si ar mai fi variabile]. Nu zic nu, este posibil ca o parte din ceea ce ai platit sa o recuperezi daca vinzi imobilul. Dar, in acelasi timp, este posibil ca acea parte sa reprezinte extrem de putin (procentual) din totalul cheltuielilor cu detinerea acelei proprietati (rata/dobanda/renovare/altele).

      00
    • @MP
      Oameni buni, nu stiu ce dracu calcule stiti voi sa faceti, dar uitati-va in jur: in toata lumea exista imobile de inchiriat, procentul de proprietari e mic si proprietarii scot bani buni din inchiriere. E o afacere buna pentru proprietar. Daca ar fi proasta pentru proprietar si foarte buna pentru chirias, nu ar exista imobile de inchiriat, pentru ca nimeni nu ar fi tampit sa faca afaceri proaste sau protectie sociala pe banii lui. Din punctul asta de vedere trebuie analizata problema. Inchirierea ofera chiriasului avantajul mobilitatii, poate schimba jobul si orasul, landul, statul, continentul in 3 saptamani. Cand mobilitatea nu e prioritate, proprietatea e cea mai buna solutie dpdv financiar. Este evident ca se trec niste bariere atunci cand exista bula imobiliara si pretul de achizitie depaseste cu mult puterea de cumparare, proprietatea devenind o povara in astfel de situatii. Da, exista oameni care platesc acum rate la credit de 108mii euro 56m patrati, luat in 2008, acum proprietatea valorand 54mii euro.

      Pe piete imobiliare stabile, cum e de exemplu usa, exista acel index chirie/proprietate, exprimat in ani, care arata statistic cat trebuie sa stai minim intr-un oras ca sa fie rentabila detinerea in proprietate, fata de inchiriere. Ma uitam si eu curios, New York are un index foarte bun, 7 ani, daca stai minim 7 ani e mai bine sa cumperi decat sa inchiriezi, fata de alte orase unde indexul ajunge si la 20 ani. Asta intr-o tara in care cetatenii se muta in medie de 7 ori in viata, adica la fiecare 4-5 ani, cam cat e un ciclu normal de angajare-atingere maxim sau minim profesional-plictisire-plecare catre alte zari. Piata muncii din Romania nu are dinamica din alte parti, cati romani pleaca din Iasi la Timisoara? Sau din Arad la Sibiu? Foarte putini, in general cei din sectoare dinamice si cu venit mare, IT si … ceva legat tot de IT si automotive. Vedeti vreun muncitor chiar si calificat ca pleaca din orasul in care s-a nascut pentru a munci in alt capat de tara pentru ca acolo primeste cu 20% salariu mai mare?

      Costul intretinerii unei proprietati depinde de tipul constructiei si al duratei de viata. COnstructiile tipic americane, structura metal-lemn cu preti de rigips si izolatie, alea de sunt luate de un vant de 150km/h, au viata mica, 30 de ani si necesita mereu reparatii, pentru ca sunt construite ieftin, cu materiale cu viata scurta. Cele din caramida-beton in schimb, daca ne uitam la New York, Manhattan, miezul miezului, unde toata lumea isi doreste sa stea, cele mai noi sunt din anii 60-70 si inca sunt foarte ok, nu le vinde nimeni ca urmeaza sa fie demolate.

      Ma rog, nu ma pricep. Fiecare e liber sa emita propria teorie si sa o urmeze. Cand am inceput sa lucrez prin 1997, am stat cu chirie vreo 4 ani, timp in care am platit chirie vreo 5000 dolari. Stiti cat costa o garsoniera atunci in Bucuresti? Fix 6000, deci daca mai stateam un an in chirie deja platisem valoarea unei garsoniere. Stiti ce costuri au avut proprietarii pe unde am stat? Zero. Nici macar o zugraveala, ca nu era nevoie, eu chiriasul intretineam curat si aerisit proprietatea altuia.

      00
  7. Eu as face cum zice el. Mi se pare ok inchirierea pt ca verifici mai des in primele luni, apoi nu mai trebuie sa vii decat rar. Iar verificarea platilor se poate face si de la distanta.

    00
  8. Apropo de inchiriere: am vorbit cu agenti imobiliari care fac meseria asta de 15 ani, in Bucuresti, si mi-au spus ca au apartamente pe care le „arendeaza”: pentru 80 de lei pe luna (pe care si-i opreste din chirie), agentul verifica TOTUL la chiriasi: daca au act platile, daca au restante, daca au depus banii in contul proprietarilor. Daca se muta chiriasii, cauta altii…

    In plus, agentul e „specializat” pe un anume cartier, locuieste acolo, se cunoaste cu proprietarii, administratorii.

    As cumpara in Iasi, clar.

    00
    • Exact la asta ma gandeam. Daca exista in Bucuresti agenti imobiliari care se ocupa si de acest aspect si pentru ce suma. Ai mai multe informatii pentru Sector 3 ? Multumesc.

      00
    • Fix in sectorul 3 am vorbit cu agenti.
      Nu pot publica aici numărul de telefon, dar scrie-i lu’ zoso sa-ti dea adresa mea de e-mail.
      Zoso, eu sunt Cristi ăla cu articolul despre Orșova. Vezi ca ti-am mai trimis ceva (articol despre un nene detașat la Berlin de guvernul României, in 1942).

      00
  9. ia in calcul divortul avand in vedere ca tu stai la botosani si ea la iasi , asta e singura varianta pentru un termen de 3 ani…

    20mii de euro la nunta ? pfuai de plm :)

    00
    • nu a chemat săraci, plus, e highly skilled professional :D

    • Sau fac un copil și intru eu în concediu, timp în care ea își termină cursurile? :D

      00
    • Vladou, daca faci tu copilul, primesti un Nobel probabil si nu se mai pune problema de bani :D

      Nu exista si varianta de a gasi vreo casa intr-o comuna apropiata de orasul vostru actual de rezidenta? Ca la 20-30 de km probabil gasesti ceva si platesti cu banu’ jos. O casuta, chiar mica, poate rezolva problemele locative si se poate apoi dezvolta.

      La cum e de aglomerat acum in unele orase, incepe sa fie mai OK sa iei ceva langa, la un pret bunicel si sa faci ‘naveta’. Decat 50 de minute in oras, mai bine 30 de minute pana in oras …

    • Mulțumesc Vladou, am ras și eu luni. Am stat 2 ani in ccc și îți zic sigur că nevasta nu termina nici un curs, in primul an sa zici mersi daca apuci sa citești vreun prospect. Și nu am avut cine știe ce probleme cu copilul, după aia au început.

      00
    • Dojo, nu vrei să știi cum e la ora 8 la toate intrarile în Iași! Când am văzut blocaj de 5km am hotărât fără niciun dubiu că nu vreau să locuiesc în Iași.

      00
    • @dojo: compari mere cu castraveti. Intrarile in Iasi sunt facute in dauna soferilor. In 10 ani, n-am reusit nici macar o data sa intru fara sa prind vreun ambuteiaj.

      @vladou: daca n-aveti copii in prospect pentru urmatorii 3 ani, o garsoniera in Iasi e mai mult decat suficienta ca spatiu locativ. Hai cel mult 2 camere (in conditii de sharing cu o colega). Nu pui mare presiune pe cash-flow-ul familiei si o poti vinde ulterior relativ usor.

      00
    • Vladou – stiu cum e in centrul Timisoarei, de cate ori trebuie sa mergi la lucru. Si da al necurat’ sa ai de munca exact in capatu’ alalalt, asa ca te-au vazut sfintii. Am facut pana la ‘mosie’ mai putin timp decat sa merg la ai mei. Deci 75 de km fata de 5 in plin oras. De asta dadeam ideea .. inspre iesirea din oras traficul e mai decent, in centru la noi e omor.

  10. Daca cumperi apartament in Iasi atentie de la cine cumperi si in ce zona. Cunosc unele blocuri, executate recent cu materiale foarte slabe.

    00
  11. Gândește-te că după divorț, la partaj, oricum va vrea să vindeți apartamentul și să împărțiți banii.

    00
  12. bha , totusi , 20 000 ? pai de aia cred ca inca se mai insoara unii ….

    00
  13. NOU
    #71

    Inchirierea in RO e haiducie (in favoarea proprietarului), baga cat mai tine!

    PS: O sa mai tina cam 10 ani, sau poate mai mult daca nu automatizam tot!

    00
    • Nu prea ai iesit din casa, ieste? In belgia de exemplu, cel care inchiriaza un ap. nu plateste nimic statului. nimic. nici la fisc, nici la nimeni. toti banii la el. la inceputul si finalul contractului vine un nene tertz care face un audit si verifica daca locuinta arata la final asa cum era la inceput, daca nu, banii de garantie(2-3luni) sunt pa.

      00
    • NOU
      #73

      Daca tu vrei sa-mi spui ca in Belgia e mai bine pentru proprietar decat este in Romania, esti pe langa. Chiriasul are in Romania 0 drepturi, in mare pentru ca nu gaseste proprietar care sa-i dea act cu mutatie si tot ce trebuie. Se gasesc doar proprietari care vor fara acte, in acest caz ei avand toate drepturile si nici o obligatie, ba pe langa cassuedejd si banii pe care altfel ar fi trebuit sa-i dea la stat. Este win a lot pentru proprietar si lose all pentru chirias, dar asa merge si guvernele Romaniei pe urmatorii 50 de ani nu vor schimba nimic.
      Nu tin cu statul, dar nu vad cum m-as putea apara cand absolut orice proprietar este snapan si vede in chirias doar un fraier. Nu ma refer la violenta fizica, ma refer la aparare a unor drepturi cel putin elementare.
      Si ce aberezi cu Belgia arata ca probabil esti tot un proprietar snapan care se oftica pe ceva! Pe ce, nu stiu, ca aveti toate drepturile din lume! Daca aberez si nu esti proprietar, cer scuze!

      00
    • Daca tu crezi ca doar chiriasul are 0 drepturi, afla ca nici proprietarul nu poate sa faca multe. Am auzit de cazuri in care exista contract de inchiriere, dar proprietarul tot nu putea sa il dea pe chirias afara din casa. Sau daca un chirias pleaca cu mobila ta si/sau distruge apartamentul, este f greu sa-l tragi la raspundere, iar garantia aia pentru o luna e o gluma.

      00
  14. As cumpara apartamentul in Iasi, iar dupa ce consoarta ar termina rezidentiatul, l-as inchiria. Desigur, m-as uita la un apartament care sa fie usor de inchiriat si care cumva sa amortizeze rata, insa la ce avans dispune daca vorbim de 20k de eur, sunt sigur, ca investitia se va amortiza destul de rapid. Pe de alta parte daca oamenii au in gand sa plece, din tara atunci orice investitie sau idee de acest fel, nu prea renteaza in acest moment.

    00
  15. găsește o utilizare a celor 20k euro, care să îți aducă, cel puțin, 3000 euro/an. Astfel vei putea acoperi cei 9000 de chirie. Bișniță cu autovehicule (scoți cel puțin 1500-2000 la un autovehicul de 20000), bișniță de orice fel, cămătărie, acțiuni la bursă, video chat, titluri de stat, etc.

    În 3 ani poți găsi o chirie mai ieftină (sau mai scumpă…). Achiziția unui apartament implică costuri adiționale pe care nu le ai din postura de chiriaș (acte, dobândă, renovări/ajustări, mobilă, utilități, impozit, asigurare etc.).

    Plm, pune pe hârtie costurile pentru fiecare chestie în parte și compară.

    00
  16. 55K de doua camere in Iasi??? Sa fim seriosi, daca te invirti bine, cumperi direct de la dezvoltator de 2 camere sub 50k!!!

    00
    • Așa e. Eventual la stadiul de „urmează să turnăm temelia”. Plus că blocurile noi sunt fie în exterior, fie la limită, în suburbii. Plus mobilatul, tot acolo ajungi.

      00
    • daca te mai invarti odata vezi ca mai bine pui inca ~20k iti faci casa, ce sens are sa iei apartament cand pentru un pic in plus deja ai casa cu gradina,macar de parcat masina si iesit pe terasa dar tot ai.

      00
    • In Tatarasi preturile oficiale pentru un apt de 2 camere ar fi 20-22 de mii.

      00
  17. e bine ca atunci cand iei decizii majore in viata sa intrebi pe INTERNET. ca e plin de specialisti.
    te sfatuiesc sa incerci si pe Facebook si eventual pe forumurile Softpedia. Acolo sunt numai calificati.

    00
    • nu fii cârnat. serios. de ce să fii cârnat când poți să nu fii?

    • Dar exact cum ar trebui sa faci cand iei decizii majore in viata, mai ales cand ai „variabile” din astea de care nu te lovesti zilnic, cum ar fi piata imobiliara?

      00
    • Vali, corect e „nu *fi* carnat”.

      00
    • pentru ca pot. e gratis. :)
      care e diferenta intre ce intreaba omul si alea care cer sfaturi pe facebook despre cum sa isi trateze copilul si ce antibiotice sa ii dea?
      nu zic sa nu intrebe insa nu trebuie sa ia raspunsurile ca fiind lege.

      00
    • Singurul motiv pentru care citesc acest blog sunt articolele de acest gen (casa, masina, bricolaje).

      Pe cine poti sa intrebi? Pe un agent imobiliar care imediat o sa se gandeasca cum sa isi faca si el un extra comision facand un referal catre colegii lui?

      Pentru asta sunt comunitatile online care au atins un anumit nivel de maturitate. Cel mai bun raspuns o sa ti-l poata da cineva care a trecut prin aceasta experienta.

      00
    • Evident, un barbat adevarat nu intreaba, el stie, nu? Sau discuta cu prietenii, care sunt mult mai calificati decat cei de pe internet in imobiliare, avand intre 0 si 1 tranzactii in viata lor.
      Eu zic sa cumpere un apartament in Iasi, insa fiind vb de bani ar trebui sa caute un apartament in stare cat mai proasta si sa il renoveze personal, economisind niste bani asa. La fel, ideal e sa caute activ adica zilnic, daca e posibil sa gaseasca un agent serios care sa il anunte cand e un apartament bun pe piata si sa fie gata sa il cumpere rapid.

      00
  18. Eu as lua o garsoniera in Iasi de banii de la nunta.

    00
    • Subscriu. De ce sa mai platesc dobanda la banca? O garsoniera pozitie buna cat mai cash posibil (imprumut cat mai mic de la banca).

      00
    • Asta a fost prima intenție, însă o garsonieră costă în jur de 35k. M am gândit că merită diferența de preț, mai ales că la 2 camere te poți adresa și familiilor, nu doar studenților, la o eventuală închiriere ulterioară.

      00
  19. nu poti calcula matematic si sa speri ca iei o decizie logica. La un credit de 35.000E mai platesti @4000 dobanda(in primii 3 ani) + @1000E alte taxe + faptul ca blochezi 20.000E. Dar avand informatii incomplete(nu stii cum va evolua piata imobiliara in urmatorii ani, cum vor evalua veniturile tale – toti speram la mai bine desi vedem multe exemple in istoria in care se poate si mai rau, oricat de bun specialist ai fi) nu poti sa zici ca iei o decizie corecta din punct de vedere matematic.

    Daca tot esti hotarat sa cumperi si iti permiti sa cumperi ( asta fiecare trebuie sa evalueze daca isi permite sau nu, fiecare avand scara de valori diferita ) ia in cel mai mare oras si cat mai central din lista pe care o ai. La un moment dat vei vrea sa vinzi si vei vinde mai bine daca locatia e mai buna intr-un oras mare.

    Nu as lua in calcul eventualele venituri obtinute din inchiriere, e prea nebulos totul ca sa-ti bazezi calculele pe asa ceva, daca vin banii respectivi, foarte bine, dar nu pentru a baza decizia de a cumpara pe ceva atat de volatil cum este chiria (mai renovezi, mai iei o teapa, se mai sparge o teava, mai sta apartamentul gol, mai vine statul sa-si ia partea – acu’ mai putin, in 5 ani cine stie, se mai schimba piata).

    00
  20. Eu m-as gandi la valoarea de revanzare a apartamentului in primul rand, apoi la perspectiva de a ramane in Botosani sau in Romania in general. In iasi probabil ca sunt sanse mai mari sa se revanda la un pret apropiat, iar din Botosani probabil ca as avea mai multe motive sa emigrez decat din Iasi. Deci l-as lua in Iasi. Dar poate ca medicii sunt la mare cautare in Botosani – sau sunt mai buni decat cei din Rep.Moldova :)

    In fine, nu stiu altii cum sunt, dar eu ma gandesc sa investesc cat mai multi bani in ceva ce mi-ar aduce 20% pe an macar si as cumpara apartamentul mai tarziu, cand mi-ar fi clar ca n-o sa ma mut sau n-o sa emigrez.

    00
  21. nu am date suficiente pentru un raspuns, o poza cu sotia este absolut necesara

    00
  22. In fundul vecin Suceava se fac apartamente ANL pentru medicii de la spital. Din cate am citit se califica si rezidentii. Acum nu stiu in Iasi care e situatia, dar ma gandesc ca mai rau ca aici n-are cum fi…

    00
  23. „Ce ați face în situația dată? Cumpărați (și unde?), nu cumpărați? Greșesc în calculele făcute?”

    Depinde, daca ai sau nu, sau daca poti atrage/cumpara experienta in domeniul inchirierilor. Sunt persoane foarte bine-mersi (rentieri), si sunt persoane in pragul depresiei (tot rentieri). Experienta in domeniu este absolut cruciala, altminteri intervalul de variatie al intamplarilor care pot aparea in 3 ani de zile (sau mai mult) intr-o locuinta inchiriata cuiva necunoscut iti va depasi rabdarea de … prea multe ori. [ spilcuiesc din intamplari: chiriasul a schimbat yala fara sa anunte si a plecat iarna fara sa plateasca utilitatile; chiriasii au locuit 4 in apartament si au fumat permanent inauntru, au afumat si ars partial tabliile paturilor si meselor; chiriasul s-a mutat 1 saptamana, a demontat caloriferele si mobila, a incarcat un camion cu ele si a plecat; chiriasul a spart o teava la baie si a inundat vecinul de dedesubt care a cerut despagubiri pe care chiriasul nu a vrut / putut sa le achite. Etc. ETc. etc. etc. etc. ]

    00
  24. Clar apartament în Iași .

    00
  25. Hai sa fiu eu carnat, atunci. Vali, taie pentru mine un i din prima propozitie a ta!

    00
  26. garsoniera iasi, dupa perioada de rezidentiat se inchiriaza sau vinde si se ia casa/in locul de resedinta

    00
  27. Ia un apartament de 2-3 camere in Iasi si închiriază o camera, eventual unui arab la medicina.

    00
  28. Am fost o singura data in Botosani, am stat cateva zile si mi s-a parut un oras chiar ok, peste asteptari. Just sayin..

    00
    • E curat, aranjat, placut. E peste Iasi la capitolu asta. Dar economic e la pamant.

      PS: d-acolo sunt.

      00
    • Este un oraș frumușel, nu i aglomerat, e ieftin, amândoi avem joburi sigure aici. Astea ar fi motivele pentru care vrem să rămânem în Botoșani. În plus, din Botoșani, la doar 30 min distanță am casa alor mei, cu curte, livadă și tot ce ți poți dori când vrei sa fugi dintre betoane.

      00
    • Auzi la el, fuge dintre betoane din Botosani… Boss, mai exploreaza lumea, exista orase si cu mai mult de 2 semafoare si dupa te poti plange:)

      00
  29. Cumpara apartament in Iasi, dar nu la periferie, chiar daca are deja 15ani apartamentul.

    00
  30. fata chirie in iasi si tu ramai cu decontarea in continuare….
    traim o lumea prea dinamica sa iti faci planuri pe 10-15 ani si nu merita sa ramai agatat cu banii blocati si un apartament in iasi.
    xxx mii de euro cash azi sunt tot xxx mii de euro si peste x ani.
    eu mi as lua apartament in iasi doar daca banii de apartament ar fi niste bani de care nu am nevoie si cum s ar zice ma doar in pl de ei
    sunt n variabile care pot aparea in viitor si nu as sta niciodata cu banii blocati intr un apartament ca vai 9000 de euro chirie bla bla bla . fa calcule cat dai la banca dupa 15 ani si o sa vezi ca le dai dublu…

    00
  31. Plm, din ce vad aici, beleaua e cu aia 9k euro „pierduti” pe chirie. Hai sa iti propun un exercitiu de imaginatie, da’ putin mai aplicat pe partea de cifre: credit 30k, 25 ani, rata undeva la 900 lei. Nu pui la socoteala renovat, mobilat, utilat (daca vrei sa stii, tot ce bagi in priza, intr-o casa de om normal la cap, in anul 2017, te duce cam 2k Euro). Mobila… depinde si acolo ce OZN-uri prinde fiecare in somn, dar tot sunt niste sume deloc mici. Renovare? Ohoo…. Totul cu plus!
    Acum, astea sunt certitudinile. Trecem pe partea de risc:
    1. ai rata compusa din marja bancii + variabila (ROBOR acum, ca nu prea mai dau credite imobiliare/ipotecare in Euro). Ca o situatie interesanta, dupa ultimele evolutii, ai o crestere NETA a ratei totale de 7%. Lunar!
    2. expunerea: din varii motive, undeva pe parcursul celor 10-15-20 ani apar chestii. ca life happens! toate astea se traduc in cele din urma in bani. Cu ce te ajuta o datorie la un apt din care nu alegi nimic, dar care iti agata o coada egala cu „nu ai bonitate pentru casa in care chiar vrei sa te muti tu, pt ca ai o casa din care iei o chirie pe care nu o vezi, dar care sustine profitul bancii de la care ai luat credit?”
    3. cazul ideal e ca iti acoperi datoriile din chirie. Dar daca ai cresterea (reala, nu ipotetica) a ratei cu 7% acum, iar peste 3 luni, mai aduni inca 4%, si tot asa…. poti ajusta asa, din mers, nivelul chiriei, astfel incat sa poti spune ca nu resimti povara acestei cheltuieli suplimentare, generata de niste idioti adunati prin diversele palate ale Bucurestiului?
    4. e plin de „scenarii” de stapani ai imobiliarelor, care au facut numai scenarii ultra-pozitive, si pe care acum bancile ii executa.
    5. FOARTE IMPORTANT: din chirie te retragi azi/maine, si mai mult decat garantia platita, nu prea ai ce pierde. Din contractele ipotecare/imobilare, iesi cu niste cheltuieli deloc neglijabile. think about it!
    Vorbind de costuri: cat te costa agentia, asigurarile, avansul, notarul? Ia pune tu pe hartie, sa vezi ce dispar banii inainte sa intelegi pe ce.
    In incheiere, zici ca vrei pentru 2-3 ani. Presupunand ca iti rezolvi cu apt relativ usor, tot pierzi 1 luna pana il gasesti, negociezi si bati palma (a se citi „faci antecontract la notar”). Dupa care mai pierzi cel putin 1 luna cu banca (PC, ipotecar, etc; same bullshit cand e vorba de plimbat hartii). Deci ai 2 luni deja. Mai vrei o lavabila, o una-alta, ai 3-4 luni MINIM cu stresul asta. Mai raman 2 ani jumate si o iei de la capat. PE BUNE?!
    eu nu m-as baga sa fac credit, mai ales pt ceva ce folosesc pe timp asa scurt.. pur si simplu e prea mare uzura si prea mult stres. Vrei sa faci ceva, ia-ti o garsoniera acum, fara niciun credit. Poti? Ok! Nu? Mai rabda

    00
  32. Eu cred ca ar fi binevenit un guest post de la el “Cum sa faci 20.000€ la nunta”. Daca ai pus pe picioare asa o afacere, nu tu ai nevoie de sfaturile noastre, ci noi de a tale.

    00
    • Hahaha!! As plusa chiar „Cum să faci o nuntă faină și să rămâi cu 20.000 €”. Sincer să fiu, nu ne-am zgârcit la nimic. Dar ideea e că nu am făcut-o cu bani împrumutați, care să trebuiască achitați după, ci cu bani economisiți. Și dacă o parte din cheltuieli sunt plătite, e clar că îți rămân mai mulți bani din ce-ai primit.

      00
    • Ah, deci practic nu ai luat 20k pe nunta..

      Ai economisit 10-15k, ai facut nunta si apoi ai ramas cu 20k, care de fapt tot banii tai sunt.

      Nu va mai mirati de sume de genul asta ramasi dupa nunta ( la el mai mult subt economiile sale decat profitul).
      La mine la tara, comuna cu 3k locuritori, se fac nuntile special pentru asta. Sunt multi care raman si cu 30-40k euro dupa nunta. Meniul este 120-150 lei si darul este de 800-900 lei. plm, comuna cu 3k locuitori. Invitati? 150-400 familii.

      00
    • Eu nu prea le am cu matematica… daca ai platiti nunta din banii economisiti, inseamna ca ce ti-a ramas de la nunta este „profit”/”cu ce am ramas dupa nunta”?

      Sau, altfel spus, daca dau o bancnota de 10 lei la paine si primesc 8 lei rest, inseamna ca am ramas cu 8 lei „profit” si am mai castigat si o paine?

      Intreb, ca mie nu prea mi-a placut matematica sau logica. Si incerc sa invat din tot felul de surse alternative…

      00
    • Cât de complicat poate fi? Unii fac nuntă cu 10.000 luați din bancă, iar restul cheltuielilor le achită din dar, după nuntă. Apoi trebuie să achite și împrumutul. Eu nu am făcut niciun împrumut. Am avut banii noștri pentru avansuri, ținute, invitații și alte prostioare care costă și care au fost plătite în decurs de 2 ani, de când am început pregătirile.
      În ziua nunții mai aveam 500 lei pe card. Acum am 20.000 €. Câți bani am făcut?
      Vad ca asta e important, daca am primit banii ăștia sau i am economisit.
      Pe masă, la final, înainte să achit tot ce a fost de achitat au fost 40.000. Acum sunteți fericiți?

      00
    • Cum spuneam, pentru mine este foarte complicat. De aceea apelez la cei care stiu [mult] mai bine ca mine.

      Deci: daca azi imi cumpar un bilet la loto/bingo/draci-laci cu 50 de lei si maine castig 100 de lei, inseamna ca am facut un profit (mi-au ramas) 100 de lei in bozonar, nu?

      00
    • Atunci nu prea are legatura titlul sugerat de tine pentru guest post.

      Potrivit ar fi: cum sa faci nunta cu economii, din care sa ramai cu economiile.

      Ce inteleg eu:

      Ai cumparat timp de 2 ani chestii, din bani economisiti/castigati, la final de nunta ai avut 40k, pe masa, din care ai mai platit 20k pentru chestii si ai ramas cu 20k in mana. Bani pe care probabil i-ai cheltuit in acei 2 ani, dar care s-au intors, deci profitul spre zero. Mai punem si faptul ca probabil ai fost la toti acei invitati (ca altfel nu veneau nici ei la tine), deci iesi pe minus.

      Nu mai bine spuneai ca ai economisit acei 20k, nu mai implicai treaba cu nunta si eram mai invidiosi?

      00
  33. Eu as lua o garsoniera in Iasi din banii de nunta. Nu neaparat in Bularga, dar ceva sa placa la toata lumea. Dupa cei 3 ani, garsoniera vanduta sau inchiriata si cumparat un apartament in Botosani +/- credit pentru el. Asa raman si banii decontati de firma si nici nu as plati chirie pt sotie.

    00
    • daca ti-as spune ca am primit oferta sa imi inchiriez apartamentul din Bularga cu 250 e/luna te-ai mira ? 2 cam decomandat,51 mp utili.

      00
    • Nu m-a mira deloc, dar cu 20k nu iei un apartament de doua camere decomandat, 51 mp utili. Un apartament in Alexandru, 2 camere nedecomandat, curat, modern (fara lux) se da cu 250E/luna, dar vorbim de 20k.

      00
  34. Luat garsoniera in Iasi cu cei 20k, sa nu plateasca consoarta 250 euro / luna timp de 3 ani. Iar tu nu-ti pierzi decontarea chiriei in Botosani.

    Dupa ce-si termina studiile, teoretic ati mai strans niste bani, vindeti garsoniera din Iasi si luati apartament mai mare (sau chiar casa) in Botosani. Si ar fi chiar benefic pentru voi sa vina criza, pe timp de criza pretul garsonierelor scade infim (sau aproape deloc), pe cand la apartamente cu suprafate utile mai mari scaderea este mult mai pronuntata.

    Sa te bagi la un credit acum cand ROBOR 3M e intr-o crestere fulminanta mi se pare… imprudent.

    00
    • Au, eu nu citisem cuvantul „credit”.
      Credit? PENTRU CE? Sa ce? Sa ai o casa in care tu nu prea vei sta? Nu cred ca e o afacere buna.
      Retrag ce am spus mai sus. Merita sa iei apartament in Iasi „versus” Botosani, dar nu pe credit. Adica, nu e chiar ok sa te intinzi mai mult decat ti-e plapuma, in conditiile in care nu planuiesti sa iesi la pensie in orasul ala.

      00
  35. 1. In 3 ani de zile 80% din rata platita reprezinta dobanzi. Sigur ca salvezi 9000 de euro pe chirie dar platesti 5000 pe dobanda. Plus actele, impozit pe casa, asigurarea obligatorie a locuintei (aia impusa de banca nu de stat). Iar daca vrei sa vinzi casa mai devreme de terminarea creditului (gen o vinzi pe cea din Botosani ca sa-ti iei in Iasi sau viceversa) platesti si o penalizare pentru plata anticipata.
    2. O casa noua trebuie umpluta cu mobila, electrocasnice, covoare etc.
    3. Daca sotia e genul careia ii place sa faca „imbunatatiri” in casa, daca nu e casa voastra poti sa scapi lejer cu „lasa draga, pune termopane cu 7 camere cand om fi la casa noastra”.

    00
  36. Eu as mai face o nunta.

    00
  37. Toate calculele omului considera ca i se va deconta chiria in Botosani forever. Chiar e de asteptat sa se intample asta?

    00
    • Dacă e menționată în contractului de muncă atunci e pe toată perioada contractuală. Poate omu’ e sigur măcar de următorii 3 ani cât nevasta-sa plătește chirie la Iași.

      Eu aș lua tot în Iași. Garsonieră sau 2 camere (musai decomandate). Studenți, corporatiști la Amazon, s-or găsi chiriași.

      00
  38. La o prima vedere m-am gandit la urmatoarea varianta. Ar putea cumpara o garsoniera aproape de o universitate. Pentru 2-3 ani nu cred ca are nevoie de 2 camere. Iese mai ieftin si cu rata, creditul se plateste mult mai repede. Dupa ce nu mai are nevoie sa locuiasca acolo, inchiriaza la studenti. O garsoniera in zona aia va fi mereu simplu de inchiriat/vandut.

    00
  39. eu as cumpara garsoniera in Iasi. E suficienta pentru urmatorii 3 ani (sa scutesti cei 9k), cu ceva efort va fi achitata (aproape?) in totalitate in cei 3 ani (incluzand avans de 20k). Peste 3 ani va hotarati ce si cum in Botosani (sau altundeva) si garsoniera poate fi vanduta sau inchiriata, oricare ajutand mult la plata creditului pentru noua locuinta cand veti locui impreuna.

    00
    • Să știi că garsoniera a fost prima idee și am renunțat la ea, dar cred că reintră în calcul. Trebuie studiat puțin. Cred că în 3 ani (sau maxim 5) aș achita-o lejer.

      00
  40. Sa cumpere apartament in Botosani pe numele unei rude, sa convinga firma sa ii deconteze chiria pentru propriul apartament. Sotia poate sta in Iasi si la amant.

    00
  41. Directia jermania, spania, franta, FTW!

    00
  42. Apartament in Iasi pentru inceput. Dupa aia,chiar daca e de inchiriat,pentru utilitati iti faci cont online si verifici in 5 min daca sunt platite si la zi.(vorbesc di experienta,am cont online la absolut toate serviciile-gaz,energie electrica,asociatie de proprietari care gestioneaza si apa,gunoi,-tot.). Daca il inchiriezi din chirie o sa acoperi fara probleme o alta rata. Si in Iasi nu prea cred ca o sa fie vreodata problema de chiriasi,e oras universitar totusi.

    00
  43. Eu as cumpara 2 garsoniere in orasul in care are cei mai multi prieteni/familie de incredere care sa le administreze in viitor.
    Cand sotia va termina rezidentiatul sau dupa 2-3ani de practica ca specialist, vor emigra intr-o tara mai prietenoasa cu medicii, iar atunci din cele 2 chirii isi va achita diverse prin Ro si va avea cash in lei de fiecare data la venirea in tara :D

    00
  44. Si eu ziceam ca in TM preturile la chirie sunt mari …
    Un articol despre cat a evoluat piata/preturile in cateva orase din tara…
    https://www.gandul.info/stiri/romania-aproape-de-un-nou-boom-imobiliar-preturile-apartamentelor-au-explodat-16768180
    Criza probabil va veni, in vest se vorbeste iar in ro la ce conducatori avem deja …
    Dar un apartament cu grija ales poate reprezenta o investitie buna totusi

    00
  45. Ce repede au sarit miticii cu naveta. Se vede ca nu au habar ce inseamna Moldova iarna.

    00
    • De vreo 4 ani stau cu lopata, nisip, sare, topor si provizii in portbagaj iarna. Ajung acasa si ma uit cu putina ciuda cum se blocheaza drumurile prin sudul tarii. Aici in Moldova n-am mai avut iarna serioasa in ultimul cincinal.

      00
  46. Sunt tot de prin zona BT – IS. Parerea mea e sa luati apartament in iasi (pe cat posibil in zona buna). Dupa ce termina sotia rezidentiatul apartamentul se va plati singur din chirii, iar dupa achitarea creditului va fi o sursa de venit.

    00
  47. Sfatul meu e sa te cam tragi spre Iasi din mai multe motive. Iasi are sansa sa scape de moarte. Ai oportunitati de lucru mai multe, ai scoli pt boraci, ai aeroport, ai moaste, poate pana la pensie o sa ai si autostrada, etc. Am fost prin zona si eu zic sa nu iti faci cuib in Botosani ca va fi tot mai varza: firme putine,salarii mici,zona semi rurala, dezvoltare lenta sau regres. Deci ap in Iasi all the way cu gandire de mutare totala. Fugi de Botosani ca nu ai viitor bun acolo.

    00
  48. În România în continuare preturile la apartamente sunt nerealiste: ce bani poți sa faci in Botoșani ca să cumperi apartamentul ala?

    00
    • Cei care spun prostia asta uita un lucru: romania mereu a mers pe urmele celorlalte state din europa. Cu cativa zeci de ani lag. In orice stat european civilizat preturile apartamentelor sunt de zece ori mai mari decat in romania. Motivul e simplu: nu poti construi la nesfarsit intr-un ritm nebun, pt ca nu o sa mai ai unde. Si atunci preturile vor incepe sa urce vertiginos. Vorbim intr-o perspectiva de 20 de ani, probabil.

      00
  49. Bos gandeste-o asa mai pe termen scurt. Partenera mai are 3 ani de facultate, plus alte specializari.. In 3 ani la facultate se pot intampla multe. Ia casnicia asa ca pe o proba macar pentru un an. Uite iti dau exemplu, tineri casatoriti, el avea o viluta de la parinti. Sotia acestui amic, nu se simtea in largul ei, era deprimata si toate cele, ca nu e casa pe numele lor, ca nu e normal ca ea sa stea in casa parintilor lor.. Bineinteles dobitocul ca sa scape de gura ei, sa fie armonie, a schimbat actele casei pe numele lor. Sotia dupa exact vreo 7 luni s-a indragostit din nou, dar de altul. Acum cica vrea jumatate din casa. Mai bine gandeste-te sa te asiguri pe tine, ca femeile nu mai sunt ce au fost, iti spun din experienta, mai umblu si cu femei maritate..

    00
  50. Închirierea presupune totuși costuri, mentenanță, cum zici și tu, deci clar să fie accesibil, în același oraș. Am avut o garsonieră închiriată în Slatina si mai mult plăteam de pe urma chiriașilor. E greu să găsești unii ok după care să nu plătești. Când i-am găsit le-am vândut-o. Ideea e că închiriatul nu e chiar un venit pasiv, cum greșit înțeleg unii.

    00
    • @haivas, angajezi o agentie imobiliara serioasa, cotizezi la ei lunar si ii lasi sa se ocupe de toata treaba cu inchiriatul. Atunci il transformi in venit pasiv.

      00
  51. Spre deosebire de multi care mananca la rahat fara sa cunoasca zona, Botosaniul e un oras frumos si relativ ingrijit. In situatia in care Vladou are un job platit decent, cu mult peste medie, iar sotia este unul dintre medicii mult asteptati in oras, e un loc perfect de locuit. In sensul ca traficul nu e chiar plin de toti taranoii, inca exista respect intre oameni, aerul e curatel, comparabil chiar cu Brasovul, capitala undercover a tarii, avem cele mai faine femei din Moldova (cine stie cunoaste), infractionalitate redusa (cu exceptiile de rigoare). Da, sunt salarii mici, da, firme putine, da, nu avem Loft. Insa da, radem de masinile de B care taie benzile doar sa se stea la urmatorul semafor, etc. 45 de mii pentru un apartament in centru, renovat si dotat, e foarte ok. Ba chiar as fi atent sa nu fie ceva teapa, in centru-centru, zona buna si renovat bine +mobilat ar trebui sa bata spre 55-60k. Desi cu 80-100k cumperi teren si faci casa la Lebada :) In concluzie, sfatul meu de localnic ar fi, Vladou, sa faci cum fac si altii : trai linistit in Botosani, apartament cumparat in Iasi si inchiriat. Chiriile in Iasi vor muri odata cu universitatea si IT-ul. Altfel spus, daca unii au 3-4 apartamente cumparate in Iasi si scoase la inchiriat de catre proprietari care locuiesc in Botosani, tu de ce n-ai face la fel ;) Bafta ! si PS : daca se fac angajari la tine, sunt deschis pentru colaborare :)

    00
    • Mulțumesc pentru răspunsul pertinent. Nu prea vreau casă, am casa părinților la jumătate de oră de oraș. Curte, livadă pe juma de hectar, tot ce ai putea dori (pentru tine sau pentru copii). Deci as vrea apartament in Botoșani (e mai ușor și cu copiii, nu trebuie dusi/aduși de la grădiniță/școală).
      Dar în Bt voi sta bine mersi în chirie o perioadă și voi cumpăra apartament/garsonieră în Iași. Asta a fost și ideea mea, iar majoritatea răspunsurilor de aici mi au confirmat calculele.
      Cât despre angajări…vezi că se face în ianuarie concurs pentru subofițeri :)

      00
  52. Dupa ce termina rezidentiatul o sa te anunțe ca ea pleacă in Franta sau Belgia.

    00
  53. Cateva sfaturi pentru dl. Vladou, daca imi permite:
    1. Sa nu mai marseze pe ideea ca ii va fi decontata in continuare chiria. Cel mai probabil activeaza in domeniul justitie/politie. Poate in cateva luni se schimba treaba inclusiv din alte perspective si atunci sa te tii. Sa ia in considerare inclusiv un potential accident ce l-ar putea lasa inapt de munca.
    2. Sa nu se propteasca atat de mult in sotie. Cu profesia dumneaei intr-o tara ca Romania, sa se astepte la plecarea dansei pentru cateva luni, dupa care divort. Cu profesia sa, Vladou ar putea munci doar ca necalificat (ce putin pana la o eventuala re-scolire).
    3. Sa nu alerge dupa potentialul castig din chirie, cand el nu are experienta si nici banii sa isi cumpere cash prima locuinta. Fara sa va injoesc: sunteti prea sarac pentru ca deciziile Dvs. sa conteze semnificativ.
    4. Sa ia in vedere posibilitatea aparitiei unui bebe, care va sparge orice plan financiar superficial.
    5. Fiind oricum sarac, sa-si traiasca viata cu mai putine ganduri si planuri, pentru ca oricum prea departe nu va ajunge. Copiii dumnealui se vor naste tot in saracia uneia dintre cele mai prapadite zone, intr-una din cele mai bananiere tari.

    Bonus: ce va spune copilul Dvs. cand va face 25 ani prin 2050 si va realiza ca in era asta in care ai atata informatie disponibila, in care poti invata orice, te poti perfectiona si esti liber sa mergi sa muncesti oriunde in lume, parintii lui au ales mandri Botosani, sau Iasi, sau Romania. Poate chiar niste parinti mandri ca trag chirie pe o luna intreaga cat altii lasa la supermarket pentru o plasa cu alimente.

    Va doresc sa fiti multumit si fericit, indiferent de decizie!

    00
  54. Intrebare: ai apartament in Iasi, orasul in care NU locuiesti, iar in seara asta primesti un telefon ca „dom’le, noi ne mutam, plecam la sfarsitul lunii”. Ce faci? Cum iti cade chestia asta, cand tu ai inchiriat acum mai putin de 6 luni?
    Urmatorii chirias, o familie de doi oameni pe la 50 de ani, care locuiau cu copiii in 2 camere dar au decis sa lase cei trei copiiin acele doua camere, „sa mai elibereze locul”… Oameni seriosi, angajati amandoi, unul politist, ea la Metrorex. Oamenii astia te suna la 3 luni dupa ce s-au mutat ca le pare foarte rau, dar unul din copii a facut tuberculoza si trebuie musai sa se mute inapoi de unde au plecat.
    Urmatorul chiras e unul foarte ok, numai ca nu e ca tine, plateste facturile abia atunci cand e amenintat cu evacuarea sau cu taierea curentului. Iti ascunde faptul asta, dar tu afli…
    Da, poate vei fi catalogat „ghinionist”, dar iti dai seama ca asa e Romania (si nu numai).
    CE FACI, apartamentul fiind in China, la sute de km (dus-intors) de casa in care locuiesti?
    A doua intrebare: cand va trebui sa faci renovare generala – ca va trebui candva, nu? – iar renovarea asta iti mananca chiria pe mai bine de un an, din ce bani vei plati creditul?

    Reflecteaza la asta… OK, poate daca dai un ban FARA CREDIT ar fi mai ok, dar esti ok si daca mai stau la coada ani de zile de platit rate pentru ceva care… puii mei, iarna asta se va sparge o teava la vecinul de sus si iti va buli tavanul in baie… intr-o casa in care nu locuiesti, o problema PESTE problemele casei in care locuiesti.
    Merita sa ai o rata la asa ceva, pentru ‘jde ani?

    00
  55. Se pare ca sunt singurul care am facut nunta in pierdere.

    In alta ordine de idei … nu cred ca e cea mai buna logica a vietii si cel mai bun loc de intrebat

    00
  56. Iei în Iași apartament. Când termină ea rezidențiatul divorțezi formal, cumpăra ea apartament în Botoșani. Il închiriați și pe ăla. Stați ca doi porumbei în cel primit mija de tine de la servici. Venit:2 chirii +2 salarii. Cheltuieli :2rate.Win – win

    00
  57. Eu nu zic ce as face ca nu-s crescut in ro si-mi iau puli in cur, dar e interesanta abordarea. Diferenta de mentalitate e cer si pamant xand vine vorba de 4 pereti…

    00
  58. Am stat in chirie si am platit 10.600E in cativa anisori. In anisorii astia am strans alte 10.000E si mi-am luat apartament…. acum trag linie, si-mi dau seama ca chiria nu a fost o afacere grozava, dar nu am avut bani de credit… dar nici sange’n pendula sa ma duc la varu’ mai mare si sa-i zic: “da-te’n ma-ta, da-mi 3k euro imprumut fara termen de restituire ca vreau sa-mi iau o garsoniera”… ca de dat, imi dadea fara comentarii … dar de, asa e cand esti prost.

    00
  59. Nu ii dau niciun sfat, el face parte deja din grupul baietilor destepti: si cu chirie platita de stat si viitor proprietar si pensie la tinerete.

    00
  60. Ia în Iași. La nevoie vinzi sau închiriezi și te duci în Botoșani. În Iași tot o sa crească preturile. Nu uita ca sunt o groaza de basarabeni care acum își iau cetățenia romana și se duc în Iași la munca pentru ca e aproape de Chișinău sau unde or sta ei.

    00
  61. Ia in Iasi dar nu asculta idiotii cu ap vechi in centru. Cat te va costa, cat vei baga in renovare si durata de viata nu merita.
    Eu stau in cartier nou la marginea orasului si am si unul in pod Rosu. Cel din centru e de groaza cu toate problemele lui. In cartierul nou se inchiriaza in prostie, preturi de cumparare mai mici, si traficul e groaznic doar daca pleci odata cu oile, 10min mai devreme si nu ai nici o problema.

    00
  62. Cumpara o bascula, daca nu ai chestii de carat cu ea (contra cost duh!) poti sa faci pe uber-ul.

    00
  63. Profita de programul prima casa , cumpara in Iasi in zona buna cel putin 2 camere, la 50.000 euro platesti sub 1000 de lei acum. v-a creste dobanda putin dar si chiriile vor creste.
    Preturile la materiale de constructii si manopera au crescut in ultimii ani si nu se vor duce in jos.
    Investeste cei 20.000 de euro in altceva daca e sa iti fac peste 7%/an e foarte bine, nu ii bloca.
    Vad ca sunt povesti cu chiriasi cu probleme, am niste prieteni care au cateva apartamente in chirie 20-30 euro mai putin la chirie si atragi oameni decenti care au grija de apartament, apoi utilitatile le poti urmarii online daca sunt platite, o mica atentie la vecini din cand in cand face minuni ,iti raporteaza tot ce se intampla la apartmenet mai ales daca sunt pensionari.
    Cu banii de la nunta poti cumpara un teren in Botosani si in cativa ani sa ridici o casa decenta, apartementul din Iasi se va plati din chirii. Piata imobiliara e ciclica, in Romania inca nu a atins varful de sus inca, in orasele mari unde sunt locuri de munca e de inteles ca preturile nu vor scadea prea mult, o sa fie o corectie de 25-30% dar nu o sa vedem de 50% sau mai mari.

    00
  64. NOU
    #163

    Cum arata meniul la o nunta unde scoti 20k. (4 bitcoini)

    aperitiv: branza cu mamaliga
    fel 2 : pangasius
    fel 3 : mici cu mustar
    fel 4: paine cu gem

    Open Bar : Socata , Must , Tulburel , Sifon

    00
    • Dacă ți zic că a fost 200 de lei meniul (fără băuturi, prăjituri sau altele, doar 4 feluri de mâncare) te încălzește cu ceva?
      Cât de greu de înțeles e că e firesc să rămână bani, când unele cheltuieli au fost achitate din economiile noastre, nu din darul de nuntă?

      00
    • Ai uitat sa scrii amanunte despre locatie…mai Ghita

      00
    • daca e prieten cu 2 politicieni mai cu spate a primit 2 rolexuri si a facut banii :))

      00
  65. Mă trezesc și eu la spartul târgului.
    Calculul financiar nu are nicio importanță.Inteleg că sunteți oarecum de viitor.Sotia va face acei 9000 de euro,peste câțiva ani, în vreo 3 luni (maxim).
    Singurul lucru important este modul în care va aranjați acum, fără să vă epuizați in navete obositoare,decontate fizic la bătrânețe.

    00
  66. Babaet,nu mai bateti campii cu cresterea chiriilor,vorbim de Iasi totusi nu de Londra. Mai luati in calcul si faptul ca se preconizeaza o noua criza,stand de vorba cu un tip care e si dezvoltator mi-a zis o chestie interesanta.Nici un dezvoltator nu mai construieste acum cu banii cash,toti construiesc acum cu credite si banii stau la adapost in alte tari de soare pline. Se asteapta si ei la o criza.

    00
  67. Intrebarea e una de aritmetica, daca stii cum sa evaluezi proiecte actualizand cash flow-urile pe care le genereaza fiecare scenariu.

    Nu sunt toate datele prezentate iar unele sunt necunoscute si trebuie luate niste ipoteze desigur subiective. Eu am presupus ca subventia chiriei o acopera integral, ca preturile caselor cresc cu 4% in Iasi si cu 2% in Botosani, ca rental yield in Botosani e similar cu cel din Iasi, si ca orizontul de timp e 3Y, dupa care se vand toate proprietatile si se numara banii.. dar desigur toate acestea se pot ajusta/imbunatati..

    Solutia optima e simpla: 2 apartamente, unul in Iasi, unul in Botosani – presupunand ca rata de aproape 1000eur incape in cele 2 salarii (asta inseamna ca cele 2 sa fie cam +2000eur) si ca exista asemenea apetit pentru risc. Daca nu exista atat apetit, un ap la Iasi pare al doilea cel mai bun scenariu.

    scenarii de baza:
    s1 – bagat banii in banca si stat cu chirii si beneficiat de subventie in Botosani -> dupa 3 ani va avea aproape 12mii eur in bani de astazi
    s2 – cumparat ap la iasi si stat cu chirie subventionata la botosani ->dupa 3 ani va avea 32mii in bani de astazi
    s3 – chirie (nesubventionata desigur) in Iasi si ap in Botosani -> dupa 3 ani va avea 17mii eur in bani de astazi
    s4 – 2 apartamente -> dupa 3 ani va avea 42mii eur in bani de astazi!

    scenarii alternative, in care dupa trei ani, cand vrea sa vanda, piata a scazut cu 15% (scenariu usor exagerat)
    s1 – 12mii
    s2 – 24mii
    s3 – 11mii
    s4 – 27mii

    PS. inca ceva – in prezent exista darea in plata – in evolutii deosebit de adverse se poate inmana bancii casa iar pierderea se limiteaza la avans+ratele platite pana in prezent, nu afecteaza alte active (nici chiar depozite…)

    PS2. Intodeauna alege maturitatea maxima la un credit imobiliar. Poti plati lunar de parca ar avea o maturitate mult mai scurta fara nici-o penalitate si poti termina creditul la acea maturitate mai scurta. Daca lucrurile iau o directie dificila, poti reduce platile catre valoarea ratei lunare fara vreo problema. Sa alegi din start o maturitate mare presupune o rata mare care nu poate fi scazuta fara o discutie foarte neplacuta cu banca despre rescadentare…

    PS3 – de unde stiu? am fost la ase si am si credit – sunt unic! :)

    (daca vreti excel-ul, lasati un comment)

    00
  68. Da-le dracu’ de apartamente, cumpara bitcoin.

    00
  69. Interesanta postare, interesante comentarii. Hai sa zic si eu cateva idei, asa la spartul targului.
    – Daca aveti job-uri bune, Botosani e un loc de trait. Am copilarit acolo (acum sunt in Iasi, pentru ca … job). Cam plicticos, dar cu ceva bani si o masina, faci iesiri spre Gura Humorului, ca e aproape.
    – Luati in calcul ca o casnicie se mai si destrama, cel mai adesea fix in primii ani. Iar la medici e si mai si. Nu zi nu, se intampla tot mai des, chiar si la oameni ce locuiesc intre aceiasi pereti.
    – Sunteti tineri, fara copii, poate vreti sa mai calatoriti macar prin Europa, in loc sa calatoriti lunar pina la sediul bancii. Oricum aia cu rambursatul anticipat uit-o, ca viata mai trebuie si traita
    – la fel, sunteti tineri, nu te inhama de pe acum la rate mai mari de un 40% din veniturile ACTUALE. Lasa loc pentru un moft, o masa, o iesire, o mica nebunie. Lasa loc pentru o criza, o taiere a salariilor bugetarilor, orice.
    – daca rata se apropie de chirie, si eu m-as uita la un apt in Iasi. In Nicolina sunt blocuri din anii 80, decente, pe la 55k pe 2 camere, la fel in Alexandru sau Pacurari. De evitat blocurile din anii 60 din Tatarasi sau Cantemir, mai ales la un credit pe 25 de ani. Ca mai apoi il vindeti sau il inchiriati, vedeti voi. Cum vrei sa si locuiasca consoarta in el, mergi pe 2 camere – blocurile de garsoniere sunt mai prost intretinute, ca mai toti se gandesc ca nu vor sta mult pe acolo.
    – daca tot ti se deconteaza chiria, nu ai nici un motiv sa cumperi acum in Bt. Ce o mai fi mai incolo, vezi atunci si decizi
    – baiatul de la ASE cu excelul e haios … dar viata asta trece pe langa tine daca pui totul in Excel

    00
    • Multumesc. E un raspuns bun, la obiect si in cunostinta de cauza.
      – Total de acord cu Botosaniul. E frumusel, dar nu ofera prea multe variante de pierdut timpul. In schimb e ieftin. Iar cu 2 salarii peste medie chiar stai bine si-ti permiti sa mai faci cate o iesire prin tara.
      – M-am gandit la o rata de maxim 25% din veniturile actuale. In acest fel raman bani si pentru mici rasfaturi, si pentru o vacanta, si pentru un eventual copil.
      – Nu cunosc foarte bine Iasiul, acum imi fac o parere despre zone. De exemplu nu inteleg de ce Podu Ros e o zona asa ieftina. Ai tu vreo explicatie? Ca vad ca stii cum stau treburile prin Iasi. De asemenea, sunt curios spre ce ti-ai indrepta atentia – bloc nou sau bloc vechi. Desi blocurile noi iti cam fura ochii, de ce sa nu recunosc, ceva parca ma retine in a investi intr-unul nou.
      – Buna observatia referitoare la blocurile de garsoniere.

      00
    • In Podu Ros – Cantemir sunt blocuri vechi, construite prin anii 60. Au deja 60 de ani si daca te uiti la exterior, nu arata grozav: tencuiala cazuta, ceva fisuri, un fier beton ruginit la vedere. Plus ca utilitatile sunt si ele cam tot de pe atunci – tu schimbi tevile si cablurile prin apartament, dar vecinul de sus nu si nici in subsol nu se schimba. Plus apartamente mici si inghesuite, majoritatea nedecomandate. Iar unele blocuri sunt cu risc seismic.
      In teorie, blocurile noi ar trebui sa fie alegerea corecta. Dar … ele sunt facute pentru profit (pentru „tun”, pe romaneste) si unii oameni au mai avut diverse surprize. Plus tepe gen lasat strada neasfaltata, utilitati trase tarziu, parcari care se micsoreaza peste noapte ca sa mai faca un bloc nou. Plus ca multe sunt in zone care te obliga la masina. Varianta care poate merge la ele este sa le „amanetezi” la rosu si apoi sa coordonezi tu partea de interioare.
      Eu personal am ales casa la curte.

      00
    • Podu Ros e zona ieftina pentru ca sunt apartamente vechi si mici.

      00
  70. Deci voi ati facut economii inainte de nunta si ati achitat mare parte din costurile organizarii nuntii. Daca nu gasiti cit mai curand un apartament de 2cam la pret decent, nu mai cumparati si continuati sa adunati economii la cei 20k euro pe care ii aveti deja si platiti in continuare chiria la garsoniera din Iasi. In 3 ani, veti avea vreo 30-40k pusi deoparte si reluati calculele de achizitie. Daca stati mai mult de 6luni pana va decideti sa cumparati si se decide banca sa va dea banii, aveti sansa sa luati la un pret mai mare decit cel de azi si va apropiati de arful bulei si nu e ok…BAFTA

    00
  71. Wow, ce preturi … hai ca inteleg 2 camere in Iasi 55k ca e capitala Moldovei, dar in fucking Botosani 3 cam la 45k? Mult, prea mult. Iei acum rapid in Iasi si vezi pentru 3 ani ce e mai rentabil sa vinzi sau sa dai in chirie, asta e usor. Dar sa faci naveta la nevasta 3 ani e tare aiurea.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube