Diferența majoră dintre stat și privat

Cristi Hoștiuc are azi un editorial în care se întreabă de ce corupția de la privat nu e arătată cu degetul și de ce e ascunsă mereu sub preș:

În sectorul de stat, la fel ca şi în sectorul privat, cuvântul de ordine este pe cine cunoşti, care este relaţia de networking, cui poţi să-i vinzi bunuri şi servicii. Pentru acest lucru se plăteşte. Poate la stat comisioanele sunt mai mari, pentru că bugetul statului poate să înghită oricât, dar şi în sectorul privat se dau comisioane în relaţii private pentru a se obţine contracte. Iar aceste comisioane îmbracă toate formele, nu numai bani.

În cazul în care aceste afaceri sunt descoperite de auditul de la centru, nu prea am auzit ca cei responsabili să fie aruncaţi în groapa mass-media sau opinie publice, ci dimpotrivă, sunt cazuri în care directorii şi cei care au semnat şi au luat comisioanele pleacă cu pachete salariale consistente ca să-şi ţină gura şi să nu arate cu degetul şi spre centru, unde cotizau şi ei într-o formă sau alta, chiar dacă relaţia nu implica bani. (sursa)

Sunt câteva aspecte aici.

Primul e că o companie privată nu vrea să se știe că se poate fura de la ea. În toate companiile private se fură, dar diferența dintre angajatul care dosește un top de hârtie de 20 lei și managerul care sifonează 200.000€ pe an e mare, prima e trecută la pierderi obișnuite, a doua e la “hai să nu mai spunem la nimeni”.

Dar diferența majoră e alta. Companiile private nu percep taxe. Nu au o forță armată cu ajutorul căreia impun legi. Nu pot bloca conturi bancare dacă nu plătim niște impozite arbitrare. Statul face asta.

Plus, corupția de la compania X nu mă afectează direct. Deloc. Nici măcar dacă aș lucra la o companie din care se fură gros. Am lucrat la MediaPro Interactiv, nu știam că Sârbu recuperează TVA-ul prin șmecherii. Nu mi-a afectat munca sau viața în nici un fel. Pe când corupția de la stat mă afectează direct. Lipsa autostrăzilor mă afectează. Căderea sistemului cardului de sănătate. Ineficiența justiției și poliției. Și așa mai departe.

De aceea, dacă tot plătesc niște bani (deși nu vreau), doresc să primesc în schimb un produs bun. Statul român nu are un produs bun, are un produs submediocru, pentru că se fură foarte mult.

Cine știe, poate Hoștiuc nu știa toate astea.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

38 comentarii

  1. Sau nu a vrut sa stie.

    00
    • La Sarbu te afecta. Ne afecteaza pe toti .Mafiotul nu platea taxe la stat ! CAS pe salarii etc, etc. El si-a facut un imperiu fara sa plateasca taxe! Asta ne afecteaza pe toti !Aia cu TVA e alta discutie.

      00
    • Hoştiuc mai are şi talentul de a bate cîmpii. Diferenţa dintre corupţia de la stat şi corupţia din privat e că toate şpăgile din privat (sau, în fine, majoritatea lor) şi parandărăturile sînt fiscalizate, nu se dau în traistă. Iar cînd zice de comisioane, iarăşi bate cîmpii, că în multe domenii există sisteme de rewarding tocmai pe bază de comisioane. În plus, diferenţa dintre şpaga de la stat şi aia de la privat este că, dacă ai fost prins, compania 1. te dă afară direct şi 2. te dă în judecată şi-ţi ia pielea de pe tine, spre deosebire de cazul celălalt, de exemplu Voiculescu, unde Fiscul încă n-a recuperat alea vreo 90 milioane euro.

    • @Alex Mihaileanu
      Nici vorba, adevaratele spagi nu sunt fiscalizate, iar Hostiuc NU se refera la sistemul de bonusuri si comisioane din vanzari, articolul este despre cu totul altceva.

      00
  2. Statul face magarii pe banii nostri ai tuturor, privatul face magarii pe banii cui e de acord (proprietarii firmei si clientii)

    00
  3. … Sa fac din nou pe avocatul diavolului:
    „corupția de la compania X nu mă afectează direct”
    Ne afecteaza prin pretul produselor, care includ, desigur , toate aceste costuri ascunse cu varii comisioane…

    Ce ar trebui scris mai mult si mai clar este ca marea coruptie nu e la stat SAU la privat, ci la stat SI la privat: marile contracte cu Bechtel, EADS, etc, etc… Acolo s-au scurs miliarde multe, prin medierea unui numar mare de oameni politici romani si straini, oameni de afaceri romani si straini, servicii, ambasade, etc.

    00
    • Nu ne afecteaza doar prin costul produselor.
      Daca Sarbu si inca 10.000 de privati ca el isi recupereaza TVA-ul prin smecherii, banii aia nu mai ajung in bugetul tarii si, automat, nu mai avem ajutoare soci…scuze, voiam sa zic autostrazi, spitale, scoli.

      00
    • Pretul produselor e dat de cerere si oferta. Orice companie va regla pretul produselor atat de sus pe cât îi permite piata, indiferent de costuri sau pierderi.

      00
    • „Ne afecteaza prin pretul produselor, care includ, desigur , toate aceste costuri ascunse cu varii comisioane”
      Doar daca suntem de acord sa cumparam produsele alea!

      00
    • Companiile nu au vreo obligatie sa produca bani ca sa plateasca taxe si impozite. Ca sa te afecteze pe tine faptul ca fura unul bani privati ar insemna ca companiile au o cota minima obligatorie si aia nu e platita.

      00
    • @ciprian d
      „Pretul produselor e dat de cerere si oferta”
      Uneori da, de multe ori nu… Sunt piete si piete. Ma indoiesc foarte tare ca pretul licentelor vandute de Microsoft respecta legea cererii si a ofertei. Ma rog, intr-un fel o respecta, pt ca exista cerere mare pt oferta unui singur furnizor…

      @Cosmin44
      ” Doar daca suntem de acord sa cumparam produsele alea!”
      De obicei cand e vorba de spagi foarte , dar foarte mari, nu avem de ales. Te-a intrebat cineva daca vrei ca din banii tai platiti ca impozit, sa se plateasca facturile lui Bechtel ?
      Mai e vorba si de pietele ultra-reglementate, gen telefonie sau furnizare energie. Te intreaba cineva daca iti convine pretul la energia termica ?

      00
  4. De unde recupera Sarbu TVA-ul?

    00
  5. Nu e doar asta. Dar spre exemplu la privat se si fac lucrurile pana la capat.
    Da, se ofera o atentie directorului care semneaza sa iei contractul, dar asta nu nseamna ca tu nu mai ai responsabilitatea sa l duci pan la bun sfarsit sau sa faci treaba de mantuiala.
    Pe cand la stat…vezi cate autostrazi avem.

    00
  6. In plus, cel din compania privata nu fura din banii mei. Cel de la stat da.

    00
    • Fura indirect prin marirea pretului produselor/serviciilor pt recuperarea pagubei! Capisci?

      00
    • Când angajatul de la privat primește sute sau mii de euro șpagă pentru a alege un furnizor în defavoarea altuia, acei bani sunt foloase necuvenite și venituri neimpozitate legal. Iar cei 16% care ar fi trebuit încasați de stat (impozit pe profit) din sumele respective sunt, de fapt, banii mei și-ai tăi, și-ai tuturor care trăiesc în țara asta.

      Asta ca să nu mai aduc în discuție toate aranjamentele ilegale dintre unele firme, menite să controleze prețurile la unele produse, pe care de-abia anii ăștia a început să le scoată la suprafață Consiliul Concurenței…

      00
    • @Rms: și tu cumva ești obligat să le cumperi marfa, nu? Dacă Samsung o să scoată mâine telefon de 5.000€, ca să recupereze ce au pierdut cu alea bubuite, tu trebuie să îl cumperi, n-ai ce face, nu? În ce lume trăiești? Astea private nu au monopol și există concurență (de obicei), dar dacă statul se pișă pe tine și nu îți face autostradă pentru că s-au furat banii atunci ce faci? Te duci pe autostrada concurenței, îți comanzi una de pe eBay că la noi nu sunt?

      00
    • @Rms nu te obliga nimeni sa ii cumperi produsele/serviciile. Sa te vad cum faci sa nu platesti taxe. :)

      00
    • Vai de steaua voastra, daca va plangeti ca furaciunile din companii se reflecta in buzunarul vostru.

      Furaciunile din companii se reflecta in marja de profit. Antreprenorul le permite in masura in care si le permite, dar el e cel care plateste nota la final.

      In plm, lasati rahaturi ca ZF daca nu sunt in stare sa articuleze un argument ce respecta un principiu de baza a economiei.

      00
    • @S.S.: 16% din sute sau mii de euro din șpăgile privaților. Ți-ai găsit sumele care trag țara în jos. Pai bossule, degeaba plătește privatul 16% impozit dacă 98% din banii ăia ajung în palatul lui Dragnea.

      00
    • @Teniescu
      Nu e vorba de sume, e vorba de principiu. Ori suntem corecți pe toată linia, ori nu mai suntem deloc.

      00
  7. Furtul lui Sarbu si a privatilor se reflecta in viata fiecaruia. Sunt niste taxe pe care ei nu le platesc, nu ajung la buget si teoretic nu pot fi reinvestite.
    De data asta logica ta mi se pare gresita.

    00
    • pt asta exista entitati DE STAT (Garda Financiara, ANAF , sau cum se mai numesc) care sa ii verifice …daca privatul nu isi indeplineste obligatiile fiscale , comite ilegalitati , astia ar trebuie sa ii prinda/amendeze/trimita la tribunal…important este ca astia sa nu fie corupti ….

      00
    • da exista ANAF. dar abordarea pt privat ca hotul neprins, negustor cinsitit, nu are cum sa il valideze ca cristic al sistemului de stat. moral, daca se afla in acest caz, ar trebui sa taca macar.

      00
  8. Ponderea taxelor percepute de la marile companii ar trebui sa fie mult mai mare decat ce ia statul de la omul de rand. Cand un mamut din asta sifoneaza bani, ameteste profitul prin off-shore-uri, ar trebui sa intereseze si pe stat si pe noi. Pentru ca daca produci aici trebuie sa platesti tot aici. Ca eu daca stau cu chirie trebuie sa ii platesc proprietarului, nu sa ma duc cu banii la mama in Vaslui sa ii dau sa-si ia tuica.

    Iar discutia cu faptul ca poti sa alegi de la cine cumperi,e o prostie, atat timp cat nu iti produci singur mancarea, hainele , electronicele si electrocasnicele, electricitatea si gazele esti dependent de corporatii straine.

    00
  9. n-ar putea fi atata coruptie la stat daca n-ar fi multa coruptie si la privat…e drept ca privatul trebuie sa fie adaptabil…de aceea multinationalele fac aici ce nu fac in tarile de origine…sau poate fac si-acolo?

    00
  10. Furatul dintr-o firma/companie/institutie trebuie sa intereseze actionariatul sau patronatul.

    Noi suntem actionari/patroni pentru firmele /institutiile statului – nu pentru cele private.

    E la mintea cocosului… si nu inteleg legatura din mintea lui…

    00
  11. Un articol asa de tampit incat rivalizeaza cu amicul tau cu review-uri auto. De ce il tratezi cu manusi?

    00
  12. statul nu e o firma. e idioata comparatia.

    00
  13. NOU
    #32

    Auzi, ce trebuie sa facem ca sa nu mai scrii despre Hostiuc?
    Serios, ziarul ala e o mizerie totala, iar redactorul sef un gigel imposibil de urmarit.

    00
  14. „Nu au o forță armată cu ajutorul căreia impun legi.” La asta am râs

    00
  15. Nu există „corupție în sectorul privat”, corupția se referă doar la instituții publice, atunci când vorbim de bani publici. Ce zici tu e furt: un angajat (că e funcționar la ghișeu, că e manager) fură bani de la compania pentru care lucrează.

    00
  16. ZF îs nişte idioţi cu spume. Nici un interviu din ZF live nu e urmăribil.

    În toate reporterul, că e boul ăsta cu corupţia din companii, că e celălalt, ţine neaparat să arate interlocutorului că ştie despre ce-i vorba şi e mai deştept ca el, întrerupându-l constant în mijlocul propoziţiei încercând să folosească cuvinte care cred că habar n-are ce înseamnă şi se pierde toată ideea.

    Iar legat de articol ai perfectă dreptate, când l-am citit prima oară m-am enervat la culme. Nici o companie din lume nu are dreptul să-mi pună poprire pe cont dacă nu-i cumpăr produsul, şi nici o companie nu mă poate aresta dacă nu-i cumpăr produsul.

    Comparaţia e hilară.

    Cred că el a vrut de fapt să fie ceva articol romantic din reviste gen Ioana şi Viva, că da, or fi psd-iştii corupţi, dar şi noi privaţii suntem la fel.

    00
  17. Eu as lua-o invers: de ce sa am asteptari de la private daca incearca (si reusesc) sa fure prin intermediul statului, de la noi? Ca nu pot impune legi & conditii? Haaa, see Samsung v. Apple.

    Eu as mai adauga un mic aspect: dintre doi insi, un strain care da mita (deci, o initiaza) si functionarul care o accepta (fie ca e corupt, fie ca e disperat si nu-i ajung banii), intotdeauna o sa-l condamn mai greu pe cel care a initiative mita.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)