Diferența dintre capitalism și capitalism sălbatic

Conform DEX, capitalismul este

Mod de producție bazat pe proprietatea privată asupra mijloacelor de producție, în care toate produsele iau forma de marfă și în care însăși forța de muncă se vinde și se cumpără ca o marfă.

Adică un gog ia niște bani de la bancă, face o fabrică de produs știuleți despănușați, unde angajează niște oameni, iar știuleții îi vinde lesbienelor.

Capitalismul sălbatic înseamnă cam ce se petrece acum în America: toți directorii de companii sunt disperați să maximizeze profitul pentru acționari că fac orice. Asta înseamnă scăderea salariilor, mutatul joburilor în alte țări, cerutul de favoruri speciale de la guvern și așa mai departe. Capitalismul sălbatic a dus la exploatarea țărilor sărace și la dispariției clasei de mijloc, în timp ce oamenii care aveau banii au făcut și mai mulți bani. Prăpastia dintre bogați și săraci s-a adâncit enorm. Votați socialiștii!

amator-la-botic

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

19 comentarii

  1. Orice sistem pe limba lui piere…
    Asa s-a dus pe copca si comunismul ( sigur – nu peste tot).
    Initial era plin de bune intentii – rezultatul s-a vazut.

    Urmeaza capitalismul… doar ca o sa dureze mai mult un pic :)

    Intrebarea este – ce vine dupa?

    01
  2. OK, am inteles, votam socialistii.
    Dar care sunt aia ?

    01
  3. ”disperați să maximizeze profitul”, ”mutatul joburilor în alte țări”

    Tu nu cumperi produse chinezești pentru că sunt mai ieftine? Nu cauți să câștigi cât mai mult din munca ta? Asta înseamnă că ești capitalist sălbatic?

    Iar dacă chinezii au de muncă înseamnă că sunt exploatați?

    00
  4. „Iar dacă chinezii au de muncă înseamnă că sunt exploatați?”
    Da.
    Daca eu te pun pe tine sa… dai cu matura de exemplu si te platesc corect la un program normal de 8 ore se cheama ca ai de munca.
    Daca profit de faptul ca sunt singurul care-ti da de munca si te tin 16 ore pe zi si-ti mai arunc un blid cu mancare in loc de plata stiind ca n-ai de ales atunci se cheama exploatare.

    10
  5. Ieftineala asta este de fapt un fals. Produsele sunt ieftine,dar la noi puterea de cumparare e mica. Daca putereea de cumparare ar fi mai mare,piata ar fi dominata de produse la un alt nivel de pret-vezi Norvegia de exemplu,unde la capitolul haine sunt atinsi destul de bine la buzunar;dar salariul mediu e de 4000 de euro.

    00
  6. Sistemul actual nu este capitalism, ci suprematia celor cu bani fiindca ii pot cumpara pe ceilalti (politicieni, directori). E un sistem bazat pe spaga, relatii, nepotism. In capitalism trebuie sa iti poti vinde marfa, sa poti prinde contracte in functie de performanta si competente, sa poti urca fara spaga, relatii. Nu ma refer aici doar la afaceri cu statul. Acelasi sistem de spaga si intelegere se practica si intre firmele private. Am vazut cu ochii mei cum oamenii de afaceri aranjeaza lucrurile in favoarea lor, lucruri care sunt ilegale in capitalism.

    00
  7. Jerome, socialiștii sunt ăia care ne conduc acum. Ăia care au corporația și vînd la stat în disperare. Ăia care iau sute de scutiri anual doar pentru că sunt mari ;)

    10
  8. Alta e diferenta. Este functionarea corecta a unor institutii de stat incoruptibile. Daca ai bani si poti cumpara orice cu ei e vina statului care e interesat sa castige bani (vorbim de oamenii din sistem ca doar statul nu e o fiinta) indiferent de metode. Asta e motivul pentru care investitorii seriosi fie nu vin in tari de cacat (mercedes? bmw? honda? – cred) sau daca vin se adapteaza – Microsoft.
    Superficial. Stiu, nu il publici :)

    00
  9. Comunismul si socialismul sunt CAPITALISM DE STAT. Statul controleaza capitalul si plateste popendulatia cu BANI. Plus ca au monopolul deci nu prea ai ce face si mai esti si obligat sa te incadrezi in munca. Dar statul tranzactioneaza pentru profit pe pietele internationale vanzand fie marfa fie capitalul „resursa umana” (China). „Managerii” supra-platiti sunt si in comunism si au masini scumpe si au privilegii la fel ca intr-o corporatie doar ca de data asta corporatia este „a statului” iar ei se numesc „secretar de stat”, „ministru”…
    Cine vrea sa studieze din surse serioase (nu google ssi youtube) gaseste carti la BCU

    00
  10. A folosi expresia capitalism sălbatic e ca și când ai zice că violul e sex sălbatic.

    00
  11. geretus nu zice rau.
    o sa explodeze si bula capitalismului… asa ca: what’s next?

    00
  12. @Ileana Preda:
    Primul comentariu realist de aici.
    Prefer 2-3 corporatii care se bat pentru profit, decat corporatia numita Statul Roman, cu monopol absolut in toate domeniile.
    Hai sa fim seriosi, capitalismul salbatic e cel mai bun.
    In momentul in care ai un stat implicat in economie, automat corporatiile se vor infrati cu statul si de-acolo incepand ai pus botul ca firma mica.
    Dar daca statul nu are nimic de-a face cu banii, atunci orice corporatie oricat de mica poate fi tunata de o companie care vine pur si simplu cu un produs/serviciu mai bun.
    Evident tinand cont ca justitia functioneaza. Daca nu, din nou ne-am dus pe apa sambetei.

    00
  13. Vorbesti serios cu socialistii?

    00
  14. @geretus: Capitalismul nu e „plin de bune intentii”. E doar un sistem pragmatic, fara idealuri: produci chestii, le vinzi si primesti altele la schimb.

    00
  15. @Andrei H – unde mai exact am spus eu asa ceva?

    00
  16. @Cosminos (4): Eu, de exemplu, daca am alternativa, nu cumpar chinezesti niciodata, indiferent de pret. Sunt dispus sa platesc in plus pentru ceva produs in EU.

    00
  17. Logica eurpoeanului/americanului tipic:
    Cumpar de-alea chinezesti, ca sunt mai ieftine.
    Ma bucur ca sunt ieftine pentru a nu am bani.
    Nu am bani pentru ca:
    a) nu stiu cat timp voi mai avea job, deci sunt econom sau
    b) pentru ca tara in care traiesc nu mai sunt bani pentru ca nu se produce nimic aici, ci doar se comercializeaza.
    Pentru ca joburile sunt in China si totul se produce in China.
    Oh wait…

    Din pacate, prea putini ajung la „Oh wait…”, asa ca suntem unde suntem.

    00
  18. Comunismul din start nu este nici macar in teorie viabil, nu vorbim aci de sinteza in 2-3 cuvinte: producem dupa posibilitati, rasplatim dupa nevoi. Cine i-a citit pe Marx si Engels stie despre ce vorbesc, niste idei ingrozitoare impotriva naturii umane care au facut zeci de milioane de victime.
    Capitalismul este ok, atata timp cat se respecta anumite reguli.
    Americanii si-au externalizat productia in China dar incet incet o sa revina la loc cel putin pentru anumite segmente. Unde sunt vremurile cand se scria pe diverse produse: with proud made in USA? sau build to work 8 days/week?

    00
  19. nu mai votez pe nimeni… politica e o vrajeala

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.