Diaspora

Am mai zis eu pe aici, imi plac experimentele. Chiar si cele ale caror finalitate o cam banui inainte ca ele sa inceapa.

De vreo luna tot discut cu un patron posibilitatea unui job in Scotia. Totul numai prin telefon, cu detalii, omul mi-a pus toate informatiile pe tava, nu s-a ferit, mi-a spus cifre si bani. Cool. Doar ca, realitatea din teren e, mereu, diferita de realitatea de pe Instagram/Facebook/Whatsapp. Asa ca i-am propus – si a acceptat – sa petrec o saptamâna la fata locului, cu echipele de muncitori de acolo, cu sefii de echipa etc. E vorba de echipe de oameni care sapa santuri si pun tevi pentru fibra optica intr-unul din marile orase ale Scotiei.

Primul soc, la ora 15:45 era intuneric. Intr-o saptamâna, am vazut cerul albastru doar in ultima zi, pe aeroportul din Edinburgh. Si asta pentru ca am zburat deasupra norilor, of course. Apoi, ploaie in fiecare zi. OK, n-a plouat chiar in fiecare zi pe santier, dar n-am vazut in nicio zi soseaua si asfaltul uscate.

Din motive de spartanism financiar – si in virtutea experimentarii de care vorbeam mai sus – am ales sa stau intr-un apartament cu una din echipe (in total vreo 40 de oameni, cazati câte 3-4-5-6 in diverse apartamente prin tot orasul, fiecare om cu camera lui). Apartamentul, si, in general, apartamentele, sunt in zonele cele mai naspa ale orasului, acolo unde proprietarii sunt mai „indulgenti” cu hârtogaraia, pentru simplul motiv ca un scotian normal la cap nici macar nu s-ar duce pâna în cocina pe care doreste acel landlord s-o inchirieze. Jeg, igrasie, mucegai si scotieni la mila statului. Cam asa era bloculetul. Nu-mi amintesc exact, dar cred ca in baie am levitat in prima zi la dus. Erau 3 oameni in apartamentul asta, dar nu era niciunul interesat sa-l faca „locuibil”, „friendly” etc. Era asa cum l-au inchiriat. Mizerabil. Oamenii aveau hainele tot in valize, erau acolo „temporar de vreo 2 ani”.

Oamenii care formeaza echipele: SUPER. Muncitori, cu spirit de echipa si doritori sa invete. Multi dintre ei si-au luat adeverintele alea de folosire a buldo-excavatorului, chiar daca nevorbitori de limba engleza. Doi aveau si permis de conducere profesionist, conduceau „grabb”-ul (masina de carat pamânt, moloz etc cu cupa integrata, de 16 tone goala), mergeau sa ia materiale, nisip, piatra de la cariera etc, fara sa vorbeasca o boaba de engleza. RESPECT. Antreprenorul general (scotian, of course) trimite supervizori de câteva ori pe zi (n-ai casca, n-ai pus bine gardul de protectie, nu ai adâncimea corecta a santului etc etc), beneficiarul (primaria) trimite supervizori in fiecare zi. De cele mai multe ori, se inteleg prin semne. Si totul functioneaza. Bineinteles, au mai dat si in fire electrice, au mai taiat curentul in unele cartiere, au mai spart o teava, dar lucrurile functioneaza. Lipsa principala: sefi de echipa buni si vorbitori de engleza. Nu vine nimeni la jobul ala, nu vrea nimeni 2000-2500 lire pe luna (se lucreaza si sâmbata) pentru un astfel de job. Iar argumentul „chiria inclusa”, vi l-am spus mai sus. Nu considera nimeni asta un avantaj.

Oamenii astia – sunt vreo 120 de români pe santierul asta – au tot respectul meu. Si aici as vrea sa-l introduc si pe Eftimie in discutie, pentru ca acum ceva vreme am citit un articol de-al lui (daca nu ma insel!) in care zicea ca diaspora românilor nu face nimic pentru România. As adauga eu, în afara sa voteze stupid, cu scoruri ca pe vremea comunismului.

Oamenii astia sunt oameni simpli. Cam ghiolbani de felul lor, toti de la tara, cu interese strict in zona halelii si bauturii. Incapabili sa invete ceva engleza in doi ani de zile – normal, stau numai intre ei, iar dupa o zi de munca se duc doar la Tesco pentru bautura si la ora 8-9 seara dorm. Oamenii astia – si sunt MULTI, chiar daca nu sunt numai ei diaspora României – cheltuie aproape tot rodul muncii lor pentru România. Si mâncare isi cumpara de la magazinul românesc (mici, cârnati, bere etc). Sunt departe de tara, au invatat si cei mai in vârsta sa foloseasca Skype, dar tot ce fac e pentru cei ramasi in România. Nu au nici un gând sa ramâna pe acolo (cine naiba vrea sa stea in ploaie 3/4 dintr-un an?) si toti banii ii fac pentru a-i aduce in România. In acelasi timp, evolueaza spre un alt fel de a face treaba. Cu respectarea regulilor, cu casca si bocancii de siguranta, cu manusi, cu lumini aprinse la buldo etc. Nu e neaparat ceva ce le vine natural, dar invata de nevoie. Si apoi vor aplica unele chestii si in România. Si asta e un mare câstig pentru România. Sa mai zic ca – cel putin la nivel declarativ – cei mai multi au votat cu Iohannis, când in sat la ei, deci sotiile, rudele, cei carora le trimit bani saptamânal, au votat cu PSD?

Pe de alta parte, draga Eftimie, sa stii ca acum vreo 10-15 ani, diaspora trimitea peste 5 miliarde de EUR anual in România. Acum suntem pe la 3 miliarde. Si asta reprezinta fix transferuri de bani, ce pot fi urmariti de banci si statistici oficiale. Daca am pune si banii cash adusi de ei, cheltuielile de produse românesti de pe unde sunt, biletele de avion, darurile la nunta, parastasele pentru parintii morti etc, as putea sa-ti fac o comparatie simpla: cum ar fi ca Petrom, o companie construita 100% de România, sa reinvesteasca TOT PROFITUL in România? Sau bancile? Cum ar fi ca acesti bani sa nu mai fie trimisi in Austrii, Germanii sau Frante si sa fie folositi INTEGRAL pentru a creste economia româneasca. Pentru ca asta sunt banii diasporei. Profiturile însumate ale celor mai mari multinationale din România, cheltuite integral în România.

Nu, nu fac apologia diasporei, nu spun ca diaspora e cea care voteaza bine, care „trage” România in sus. Românii din România fac si ei ce pot – muncesc bine, platesc taxe si impozite etc – si nu sunt cu nimic mai prejos de diaspora. Nici mai prosti, nici mai destepti, nici mai lenesi, nici mai inimosi. Sunt la fel, toti incearca sa contribuie intr-un fel la tara asta, chiar daca vizeaza in principal o bunastare personala, familiala. Dar ea se revarsa asupra intregii tari.

Diaspora e benefica pentru România. Si astazi si mâine.

Offtopic: pentru cei care au votat Barna si apoi, mândrii nevoie mare, au votat Dancila: 1. Ati vazut cum a fost scuipata ca o masea stricata de corpul putrezit al PSD-ului? Pe asta ati vrut-o voi presedinta României? Nu a fost buna nici o ora pentru partidul ei si voi o vedeati in fruntea tarii? 2. Ati inteles, macar la final, ca pentru a o vota pe Dancila era obligatoriu sa-i asumati si pe Badalau, Codrin si alti putrizi din partidul ala? Cum ati fi trait cu Dancila presedinte si Badalau la Interne, par exemple? Sau cu Codrin la MAE?

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

112 comentarii

  1. Diaspora asta de o descrii tu are 0 intenții de integrare și e acolo din întâmplare că acolo se plătește ceva mai bine. Luminile alea la „buldo” le aprinde că știe că vine supervizorul nu că înțelege că așa e bine.

    • Unele chestii se invata exact ca reflexul Pavlovian. Si unele chestii ramân. Si e bine ca ramân, chiar si in felul asta.
      Nu trebuie sa ajungi sa aprinzi luminile alea dintr-o constiinta superioara a alteritatii sau a lucrului bine facut.

    • Rămân până se întorc pe tărâmul magic unde nu vine supervizorul că dacă știi că nu ai intenție să rămâi, e doar o chestiune de strâns din dinți cât ești la „ăștia”. Apropo e funny cu „ăștia”, e fix cuvântul folosit de românii din străinătate pentru a se referi la oamenii locului, chiar dacă sunt acolo de zeci de ani, vorbesc limba etc.

  2. Comiți o eroare generalizând diaspora cu situația celor din experiența ta anterioară. Intuiția îmi spune – doar îmi lipsesc datele – ca mai mulți romani trăiesc o viața mai buna in afara țării, iar când revin in vizita pe la rude, e suficient sa stea 1-2 săptămâni și își doresc sa plece cât mai rapid. Atât de mare este contrastul între ce găsesc in România, și imaginea creată nostalgic in imaginația lor. Asta îți zic din gura mai multora trecuți exact prin situația asta.

    E drept ca in multe locuri vremea este diferită de cea din România. Dar de cele mai multe ori este mai blândă – spre deosebire de verile la 40+ și iernile la -20. Ori poate acele temperaturi sunt mai ușor de suportat pentru ca sunt susținute de activități alternative civilizate (munte, ocean, natura, etc).

    Ca o paranteza, când am revenit cu fiul meu in vizita pe la 2-3 anișori, țipa într-una de cald – Aaaaaaaaaaa (sec). Tati, de ce îs părăsite clădirile astea?.. Nu îs părăsite…

    Dacă lucrurile ar fi fost într-adevăr teribile, nimeni nu ar fi rămas emigrant. Dar vezi tu, Europa nu e Africa de nord, iar limba, cultura, vremea, legile, ne sunt favorabile. Ca om trebuie sa te dezvolți, iar asta nu o faci locuind la 200m de mami, ca adult, toată viața.

    Eu personal încurajez pe oricine se plânge de România sa emigreze. Țara a investit in tine, iar acum își bate joc de tine. Profita de vârsta și acorda-ti o a doua șansa de a deveni altcineva. Poți hrăni nostalgia cu un vot la 4 ani, dar atat. In realitate suntem in căutarea unei vieți mai bune, pe care cei patru pereți ai țării noastre nu o va putea oferi.

    • „Comiti o eroare…” nu am afirmat ca TOATA diaspora e ca cea descrisa de mine.
      Pe de alta parte, permite-mi sa afirm lucruri dupa 27 ani petrecuti in diaspora, cu intâlniri si experiente pe care nu cred ca ai posibilitatea sa le acumulezi in cei (câti, 4-5 ani de când esti plecat?). Nu, nu inseamna ca eu sunt mai bun ca tine la deslusit oameni si situatii, doar ca timpul petrecut de mine prin aceasta diaspora nu-l poti inlocui nici macar daca ai avea un doctorat despre diaspora…
      In afara de faptul ca am vorbit despre o diaspora, nu despre TOTI românii din diaspora, am spus lucruri si cifre factuale.

      Ti-am mai vazut comentariile legate cumva de diaspora/emigrare/viata ta in Spania… ai o durere pe undeva, esti foarte suparat pe România ca nu te-a lasat sa evoluezi in interiorul ei. Pot intelege asta, dar cred ca in acelasi timp te face mult prea subiectiv. Mai vorbim peste 20 ani :-)

    • Fluture Tocmai ca ai dat cifre, tind sa cred ca Andu are in mare parte dreptate. Cum spuneai, acum 10-15 ani ajungeau in tara 5 miliarde iar acum ajung 3 desi suntem mult mai multi plecati. Parerea mea este ca multi dintre oamenii care pleaca acum sunt mai calificati, mai merg la o mare, un munte, mai ies in week end iar banii care ii trimit in tara raman din ce in ce mai putini pentru ca trimit parintilor si atat. Nu prea stiu pe nimeni in anturajul meu care sa viseze sa mai investeasca in ceva in Romania, case, apartamente sau chestii din astea iar cei care au avut/mostenit le-au vandut si asta este ca este greu sa te ocupi de ele de la distanta. Nici legislatia nu ajuta dar asta este alta discutie. Daca se gandesc la genul asta de investitie mai degraba va fi pe malul marii in Spania sau printr-o statiune de ski. Sunt convins ca exemplul dat de tine de stat cate 4, 5, 6 care impart un apartament este un segment care acum este in scadere fata de acum 10 – 15 ani raportat la numarul de romani plecati. Diaspora este clar benefica pentru Romania acum dar, in 15 – 20 ani, nu prea o sa mai conteze. Parerea mea :)

    • Te asigur că majoritatea celor plecați din Moldova, au ca scop final construirea unei case în România. Cât mai mare, cu cel puțin un etaj, 6+ dormitoare, și cel mult 2 băi.

      Vezi Bacău, Iași, Neamț etc.

    • Znuff, nu prea mai vor asta. Sunt o gramada construite, mobilate si utilizate 3-4 saptamani pe an. Sunt multe la rosu si cu anunturi de vanzare. S-au desteptat si moldovenii si nu se mai intorc.

    • Andu și Fluture au dreptate in același timp.
      După niște ani ajungi să cunoști ambele fațete.
      Știu doi medici care abia așteaptă să li se termine contractul.
      Și am cunoscut și șef de echipă care nu mai are nici un plan de întoarcere după ce a vândut casa mare construită în Moldova.

      Și o notă: alea 3 miliarde sunt bani plimbați oficial prin bănci. Probabil sunt de 2 ori mai mulți care se plimbă prin firme de transfer care nu au obligația să raporteze.

    • Eu am subliniat lucrurile pe care le-ai argumentat eronat in articol, tragand apoi concluzii evident tot gresite. La fel faci si cand presupui cati ani am trait eu in afara tarii sau ca asta ar avea vreo importanta. :)

      Cu totii stim unde este tara noastra comparativ cu celelalte tari europene. Nu inteleg de ce ti se pare greu de crezut ca aceste diferente nu ne permit sa traim o viata decenta in afara Romaniei. As putea generaliza si eu ca toti romanii care lucreaza in constructii in afara Romaniei o duc mai rau. Insa stiu exemple din tara si din afara tarii, asa ca nu voi generaliza.

      Sunt ferm convins ca parasirea Romaniei este o experienta prin care fiecare adolescent trebuie sa treaca, spre maturizare. Stiu multe exemple de antreprenori (cel putin in domeniul meu) tineri, deveniti milionari in mai putin de 10 ani, tocmai pentru ca au incercat asta inafara tarii. Si nu cred ca experienta lor ar fi fost aceiasi daca ar fi ramas in Romania, indiferent daca au trait acesti ani asa cum sugerezi tu, ori cum sugerez eu.

      M-as duce atat de departe (jignind posibil pe unii) afirmand ca mi se pare las sa alegi sa ramai in tara, cand sut dupa sut Romania iti arata limitele, si nu vrei sa le depasesti.

      Oricare dintre tinerii care au devenit milionari plecand din tara, ar avea o contributie net superioara daca ar reveni in viitor – prin experienta si investitiile pe care le pot face, nu doar prin faptul ca ar trimite sau nu bani acasa, cum afirma Connex mai jos.

  3. @fluture: există hazlii care au votat Barna și la 2 săptămâni Dăncilă?

    • Din fericire, doar vreo 100.000 de „speciali”. Unii atât de inteligenti incât si-au anuntat cu surle si trâmbite aceasta onoare de o avea pe Dancila presedinte pentru 5 ani…

    • Exista ! Pentru ca prostia este ca si o boala nasoala . Se ea usor dar nu se trateaza .

    • @fluture, ce-ti mai place impostura, impostorule /s

      Legat de sumele pe care le-ai avansat, din cei 18 ani de diaspora..neala? iti spun ca sumele oficiale trimise de romani in tara pot fi lejer dublate. Avem sute de firme si firmulite de transport cu autocare si microbuze in strainatate. Pana la ultima accepta sa duca bani in tara care se dau la sofer si acesta ii preda la destinatie.
      Coletaria…majoritatea celor cu care am vorbit in Italia (ca sa pasc pe islazul cunoscut) au trimis bani bagati prin panettoni sau ciocolate si vorbesc de sume mari, nu de 20 de euro pentru nepotel.
      Pentru cei care vin cu batul in spite si intreaba retoricosemidoct de ce au scazut sumele, poate ati uitat ca a trecut o criza economica si peste vestul Europei. Da, sunt multi romani care castiga mai slab decat inainte de criza, dar trimit. Newsflash! IT-istii cu 5000 de lire pe saptamana nu sunt majoritari in patura muncitorilor romani din diaspora, nici doctorii, nici inginerii.
      Retorica antidiaspora e PSDistoAntenista, iar cei care adera la ea ar putea macar sa aiba decenta sa-si asume simpatiile politice. Sa lasam liberalismul si alte filosofii politice, asumati-va neocomunismul de rit jegos si aia e…
      Repede, bagati-o pe aia cu am votat Dancila, nu PSD…

    • M-a uimit logica unor conationali: Mai bine votam o bomba nucleara decat o planta. Asta pentru ca o planta n-a facut si n-o sa faca nimic pentru noi can o veni peste noi o bomba nucleara.

    • 7,5% din votanții lui barna. Adică vreo 1% din 9 milioane. Duși cu capul.

  4. Uiți un aspect, era și ăsta bine de dezvoltat. Mulți au copii care crescând natural s-au dus după părinții lor afară. Doar că ăștia nu prea mai sunt ok cu locuințele alea si in plus chiar daca nu știu învață repede limba și se adapteze cam la orice. Și fac următorul pas de la ceva provizoriu chiar dacă pe timp lung la ceva permanent in plus pe ei nu prea îi mai leagă familia în speță soția si copii de Ro așa ca încet, încet se produce o separare de țara natală. Nu mai vorbesc de cei născuți și crescuți acolo.
    Legat de siguranță si tor felul de astfel de măsuri. Săptămâna trecută am avut primul incident cauzat de prea mult echipament de protecție. Datorită costumului chimic care limita foarte mult câmpul vizual si locației unde se afla s-a uitat un robinet de purjare
    deschis. A fost suficient să contamineze marfa din tancul respectiv cu celălalt sort de care s-a încărcat după. Gaură pe voiajul respectiv 200k Euro.

  5. Nu suntem, ăștia de am lucrat pe afară, mai buni sau mai răi decât ăia rămași p-acasă și au fost prin străinătățuri doar ca turiști.
    Muncesc, trăiesc, fac totul pentru o viață mai bună pentru ei și pentru familiile lor: de la nea Gogu șantierist de 15 ani prin Spania, la Gigel mândrie mare finanțist prin vreo clădire fancy din Londra. Toți am fost p-afară pentru bani și pentru a mai vedea ce-i p-acolo, cum e pe la alții.
    Cea mai bună școală a străinătății e chiar străinătatea. Au votat diasporenii, n-au diasporenii. IOamenii ăia sunt cetățeni români, cu rude rămase acasă, care trimit bani mulți in rromales. au drept de vot și asta e.
    Ca prin orice nație există oameni buni și uscături, că nah.
    Unii se adaptează și integrează perfect. Alții nu prea. Fiecare e cu un scop și cu anumite valori.
    În schimb am învățat ceva: românii sunt foarte muncitori, își fac treaba și tratează cu seriozitate lucrul.
    Dar are nevoie de 3 lucruri: să muncească normal și să nu fie tratat ca sclav sau infractor, să fie respectat și să fie plătit. Când astea sunt indeplinite, nu mai simte nevoia de a face combinații, de a ciordi, de a se gândi ce face pentru alți bani după program. Pentru că are tot ce-i trebuie și nu mai e tentat să mai calce pe bec pentru câțiva euroi.
    Ai dracu români, aceleași putori care fură patronetu românesc, dintr-o dată în afară nu mișcă în front și toată lumea-i mulțumită de ei.
    Plătește-i, respectă-i, nu le rupe oasele in dulcele stil românesc.
    Ca o poveste haioasă și offtopic: eram acum o lună la facultate și ne povestea un profesor cum un șefuleț mai mare de la o firmă din Craiova, se plânge că nu găsește ingineri și că oamenii nu vor să muncească.
    Iar când profesorul l-a întrebat: ce salariu îi oferiți unui inginer?
    1700 de lei net, pentru că mai mult nu-și permite să ofere salariu.
    Bă, eu înțeleg sprijinirea capitalului românesc și încurajarea dezvoltării firmelor românești, dar genului ăsta de companii le doresc faliment plăcut.
    Și atunci auzim la știri: românii nu vor să muncească și îngroașă rândurile diasporei.
    Greșit. Românii vor să fie plătiți pentru munca lor.
    Și atunci de ce să stea la cablaje pe 1600 de lei la Pitești, când se duce pe 1700 de lire la Jaguar? Munca tot aia e.

    • Pentru ca in Ro toata lumea vrea cel mai bun serviciu/produs cu cel mai mic pret posibil. Vrea un Jaguar la pret de Dacia. Si patronii vor cel mai bun om la bani de seminte si clientul vrea cel mai bun produs de pe piata dar sa plateasca cat pentru cel mai ieftin, etc etc. Si iti zic din postura unuia care are un business (lucrez singur ca e posibil) si se intalneste cu situatiile astea. Si nu e ca si cum clientul ala n-ar avea bani dispo sa-i plateasca pentru un serviciu/produs bun fara mofturi. Ne tragem de cur cat putem (am folosit ne tragem ca si eu mai fac de astea).

    • OK Daniel si daca lumea vrea, ajunge pana la urma acel Jaguar sa coste cat o Dacie??? NU ! Si patronul stie asta si tot un salariu de rahat va da. Ca asa vrea el.
      Preturile din tara sunt la fel ca in alte tari, ba chiar mai mari. Cel putin in UK si Franta, deci despre ce vorbim???
      Ca exemplu ordinar, sor-mea a „avut noroc” sa ia din lidl conopida la 3 lei kilu ca in piata e 7 lei si eu aici unde locuiesc o iau cu 1.5 euro capatana?? Da, carnea este scumpa rau comparativ cu Ro, insa in rest chiar sunt preturi aproximativ la fel, sau chiar si mai mici la anumite lucruri. Ieri am luat unt President bio, 82%, 2.5 euro=11.95 lei. La Auchan am verificat acum si apare ca il vor avea in oferta cu 17 lei??! Dar daca vreau gasesc si unt nebio tot de 82% cu 1.7 euro, ca de 65 eu n-am vazut in hipermarketul unde mergem noi. Deci?

      Si normal ca oamenii vor cat mai ieftin atata timp cat iau salarii de rahat.
      Inca sunt milioane de oameni care castiga sub 2000 de lei si alte milioane care iau pana in 3000.
      Dar trebuie sa cumpere produse cu preturi de tari care au salarii minime de 6000 de lei. Si aici nu vorbesc de aia care daca n-au iPhone se dau cu capul de pereti.

    • @Ioana Pentru ca nu se produce in tara? Pentru ca trebuie importat? Pentru ca transport? Curs euro?etc?
      Eu aduc niste marfa din germania in ro si pentru ca stau peste carpati pretul meu de transport e cam cu 25% mai mare ca a unuia care sta in transilvania. Nu mai zic de durata mai mare (ale mele nu’s perisabile si nu prea conteaza) care se transpune in costuri.
      Sa mai zic ca in ultima luna s-a dus euro in sus si totul se reflecta in pret?
      Sunt cateva firme prin zona care fac produse de carne „traditionale” cu porc din spania, germania… sa mai zic?
      Conopida din spania, rosii din spania si turcia, varza din polonia, etc.
      Tu in vest ai producatori in zona care livreaza cantitate si pret. Pentru ca asta stiu ei sa faca si o fac bine. Si atunci voi aveti preturi mici.

      Salariile de rahat, acum in ro, le iau aia cu munca necalificata (nu ca as avea ceva cu ei) si aia care nu vor sa schimbe locul actual de munca (din comoditate, poate nu stiu sa faca altceva, poate nu vor, etc). Dar aia care nu vor sa schimbe se plang ca sunt platiti prost.
      O vanzatoare de la buticul din colt care iti da o paine si iti ia banii – munca necalificata dupa parerea mea – cam ce salariu primeste in vest? Tot spre minim, nu?
      Si iti zic si din cazul meu ca am cautat agent de vanzari (si nu dadeam salariul minim) si n-am avut de unde alege. Incepeam cu 500 euro net si putea castiga peste 1500 euro net (legal, pe contract) daca livreaza rezultate (ca asta e jobul, vanzari). Ceata totala. Toti vor sa castige bani multi dar fara sa se oboseasca. Unu m-a intrebat daca e ok sa vina „pe la 10” si sa stea pina la 15-16. Ce’ai zis mah? Unu mi’a zis ca el oricum nu o sa stea mai mult de 3-4 luni ca isi aranjeaza un post la stat si doar asa…sa aiba de unde veni acasa. Misto bro…dar nu la mine.

    • Vroiam sa spun ca salariile efectiv nu se pupa cu preturile practicate si crede-ma ca si astia aici au enspe mii de taxe si deloooc mici.
      Cat despre salarii… Nu imi spune, ca anul trecut am plecat de acolo si nu pot crede ca au explodat in 12 luni.
      Sotul meu lucreaza ca restaurator masini clasice de 12 ani. Cand a plecat in Londra a plecat direct la unul din cele mai mari service-uri de Ferrari divizia clasice. Insa avusese interviu la Bentley clasice sport si inca vreo doua care se ocupau de marci de lux. Numai ca la aia a primit raspuns in 10 minute de la inceperea interviului si aia a fost.
      In tara stii cat lua cu aceeasi meserie? 2600 +tichete +bonus ore muncite peste program neplatite, interventii cand avea mustaciosu chef sa se plimbe si trebuia verificata masina pe care o alegea si alte magarii de genul.
      Deci… Nu stiu acuma sincer, ce ar fi trebuit sa faca, dupa ce a tras 12 ani pe ceva ce ii place, sa se apuce de…? Pentru ca..? Treaba nu e asa simpla.

    • @Daniel Vezi, aici e greseala. Nu ma astept la o calitate de $6000 cand dau 6000 LEI.

      Dar pretentia e ca eu pentru o carte editata si tiparita in RO sa platesc $59.99 in LEI, la cursul zilei.

      Ori, treaba nu merge asa. Sa fiu platit cu salariu de RO dar sa platesc preturi de SUA (PLUS TVA) la magazin.

  6. Prostia e o constanta in Univers.Problema e ca populatia creste.

  7. prin cercurile mele, diasporenii întorși din străinătate au venit aici pentru bani, pentru că e mai ușor să-i facă aici decât acolo, cum îi fac? la fel cum fac toți ceilalți, cu mișmașuri, cu hoții impuse de fiscalitate și stat, cu șpagă, cu tot ceea ce înseamnă rupere de gioale; ce mă scârbește la ei este felul în care se plâng de societățile de unde au revenit, ce nașpa era în canada, ce aiurea era în america, cât de restrictiv e mediul în germania, majoritatea sunt de-ăia plecați în comunism cu familiile și reveniți la câțiva ani după revoluție, unii încearcă să facă primăvară cu panseluțe, alții au renunțat definitiv la vise calde, ideea e că oamenii se adaptează la mediu, oricât de rasați ar fi și dacă mediul înseamnă cârciumă cu bețivi scandalagii luați pe săniuță, degeaba porți tu smoking și bei zamă de ienupăr cu măslinuță

    • Yep, am vazut și eu trend-ul ăsta, mai ales la cei care se apropie de pensie, îi trage miorița înapoi că „greu la ăștia”. Casă făcută în Ro cu o fracțiune din prețul din țara unde au trăit, pensie bunicică, uriașă pentru la țară la noi și plan să se retragă acolo că acum li se pare că e ok că nu mai e comunism. Surprise! Cred că o să fie interesant când o să cheme poliția prima dată că au intrat haiducii peste ei.

  8. Ma copile, usor nu ti-e nici tie! Lasa scotia si du-te tu frumos acolo pe langa Nisa, Cannes, Frejus, etc. E vremea buna, viata buna, aerul curat. Acolo e viata! In rest, avem toata simpatia pentru toti romanii care muncesc din greu in toata lumea si avem un vis mare: sa se intoarca acasa cu drag, sa fie aproape de familii. Speram sa prindem vremea aia!

  9. Am ras la aia cu companiile rele care scot profitul. Nu contează ca dau și salarii

    Cel mai mare câștig ar fi trebuit sa fie know howul. Pe lângă banii trimiși în tara. Problema e ca mulți nu se întorc în țara, deci e degeaba know howul ala

    • Dau salarii si platesc si taxe. Doar ca salariatii aia sunt apoi in sarcina statului român (somaj, sanatate, pensii etc). Cei care trimit banii aia (miliarde de EUR) sunt in sarcina altcuiva. E ca si cum cineva doneaza banii statului român fara sa astepte o contrapartida. Sesizezi diferenta? Basca, nici nu polueaza in tara de origine :-)

      Ma confunzi cu altii care fac apologia geto-daca. Sunt ok cu firmele straine in RO, sunt ok si cu profiturile scoase din tara, sunt ok cu multe lucruri care ii scot din sarite pe micii nationalisti. Era o comparatie pur financiara iar singurele firme care fac profituri imense se intâmpla sa fie firmele cu actionar majoritar strain.

    • Pai salariatii aia (implicit firmele alea straine) n-au platit un procent din salarii tocmai ca statu roman sa asigure conditii in caz de somaj, boala, etc? Hai sa nu ne kkm pe noi ca ni se iau o gramada de bani si cand ai de mers de facut analize ti se ia de 3 luni termen de asteptare si le faci tot pe banii tai. Si saracul stat roman nu mai scoate bani din buzunare pentru analize – ii toaca pe alte kkturi.

    • Vezi ce zice ministrul de finante:

      „- Cîțu a acuzat clar că el și alții au primit bonusurile livrate printr-un offshore fără să fi semnat nimic
      – Cîțu fusese implicat în ceea ce a rămas în istorie ca ”atacul la leu” din 2008 – când BNR a intrat în forță pentru a opri un atac speculativ (încă nu e lămurit episodul, fiecare erou având versiunea sa) – dar darea afară de la ING ar fi avut legătură și cu asta
      – Cîțu acuza că sunt traderi cu mână liberă, neprofesioniști, care nu răspund în niciun fel pentru banii clienților
      – ING România are o istorie în traficare de tranzacții false
      – s-au făcut presiuni ca să falsifice estimările
      – una interesantă, despre Mișu Negrițoiu, și director ING, și implicat într-un fond de real estate (sursa)

      https://voxpublica.ro/2018/12/28/dubla-masura-episod-nou-despre-cum-erau-bancile-rele-si-acuma-s-bune/

    • Fluture strict financiar cred (pot evident sa cred prost) ca tot firmele sunt mai bune.
      Banii pe care ii trimite coana Geta în România se duc la stat 24% tva plus partea din impozitul pe profit. Unde mai pui ca din banii aia mare parte pleacă înapoi afara, în mod direct: mașini, TV, computere, telefoane.
      Sănătatea e ținută din banii de salariu, nu din aia trimiși de stat

      O mare problema o reprezinta faptul ca politica a fost facuta pe baza lu „trimite diaspora bani înapoi”. Și cum ai menționat și tu banii aia scad. Deh, pățești

      Altfel då. România fara banii din diaspora era amuzanta. Rău. Eu sper sa nu mai ajut.

    • Bai, Animaloo, cum dracu sa-ti mai zic, ma? N-am zis ca firmele sunt RAU si banii diasporei BUN. Era o comparatie financiara, ca sa fie – am crezut eu – mai usor de inteles valorile/sumele despre care vorbim. E adevarat ca as fi putut sa zic „diaspora trimite bani cât tot profitul celor 600.000 de firme din coada clasamentului firmelor”, dar cine ar fi inteles?

      „Am râs”… e o expresie atât de penibila, nu-mi da nici un ghes sa intru in discutie cu cineva care „am râs” la aproape fiecare comentariu…

    • pai e vina mea ca pui problema fix ca un moderator de motanieni? Firmele rele care scot banii din tara. Nu mai zic de analiza de aici cu banii din diaspora care se duc in sanatate (?)
      Iarasi: comparatiile „bani diaspora” vs „profit firme” nu isi au rostul. Sunt chestii diferite care se masoara in bani.
      Banii aia ajuta statul, in mod direct, doar in masura: TVA + impozit pe profit. Si sunt in scadere.

      Asa sunt io mai amuzat de chestiile semiamuzante. In loc sa te simti bine ca aduci bucurie in sufletul oamenilor esti rau?

    • Ambele chestii sunt benefice si nu inteleg nevoia de a face legatura.

      Prezenta companiilor in Romania e net pozitiv si daca ar „scoate tot profitul” din tara. Pentru ca valoarea adaugata nu sta in profitul lor si daca il cheltuie sau nu in Romania.

      Idem banii adusi in Romania de diasporeni sunt acumulare de capital. Ca o observatie, marea majoritate este prost investita, nu economista si nu creaza valoarea adaugata in mod direct (vezi casele cu 4 etaja din tara oasului). Da ai atins un punct foarte bun, darurile de nunti sunt niste investitii de siguranta foarte bune (nu asigura un return grozav pe termen lung dar sunt mereu indexate cu inflatia).

  10. argumentul financiar imi pare irelevant in contextul articolului, chiar lipsit de empatie. povestile de viata si experienta personala mi se par mult mai utile. personal nu cunosc pe nimeni care a plecat si are de gand sa se intoarca in viitorul apropiat, cel mult vin de sarbatori acasa daca au timp si bani.
    offtopicul nu ajuta pe nimeni, avem un presedinte si un guvern liberal. pana la urma si Johannis vine la pachet cu niste personaje la fel de nefrecventabile + performanta inegalabila de a face niste oameni care nu au votat/ar fi votat PSD niciodata sa-si puna problema daca nu cumva e cazul s-o voteze pe Dancila sau chiar s-o voteze.

  11. Inca un post asa de curînd? Sa inteleg ca da si zoso al 13-lea salariu in Decembrie?

  12. NOU
    #46

    Scotia poate fi o oprire temporara pentru tine, nu o destinatie finala! Mie mi-a placut tare Scotia, mai putin „sarutul scotian”! Nu ca l-as fi experimentat dar am vazut la altii!:))))))

    Si eu sunt”Diaspora” dar ma simt aici unde sunt ca acasa! Ma simt parte din poporul ce locuieste tara asta, ma simt parte din tara.
    Chiar daca inima mi-a ramas in Romania si chiar daca mi-e groaznic de dor de tara parintilor mei, de paduri, de Biserici, de vorba si de cantecul stramosilor mei, nu m-as mai intoarce niciodata ca sa locuiesc acolo!

    • Ce au padurile, bisericile si cantecele? Daca esti in Dubai poate, altfel din astea au si altii…uneori mai frumoase.

    • NOU
      #48

      @A.
      Ca sa intelegi cum e cu padurile, cu doinele noastre stramosesti si slujbele din biserici vechi de cateva sute de ani, trebuie sa fii roman si sa ai copilaria mea!

      LA MULTI ANI ROMANIA AZI, DE 1 DECEMBRIE, TE IUBESC! LA MULTI ANI ROMANILOR DE PRETUTINDENI! ..Si multa muie dusmanilor nostri si tuturor celor care ne urasc fara motiv!

      „Treceți batalioane române Carpații
      La arme cu frunze și flori
      V-astepata izbânda vă așteaptă și frații
      Cu inima la trecători.
      Ardealul, Ardealul, Ardealul ne cheamă
      Nădejdea e numai la noi
      ……..
      Să trecem Carpații, ne trebuie Ardealul
      De-o fi să ne-ngropăm de vii
      Să trecem Carpații, ne trebuie Ardealul
      De-o fi să ne-ngropăm de vii”!!

    • Ce te fute grija de ce îi e omului dor?! Nu te afectează cu nimic
      Săptămâna asta am avut pisoiul trimis la ai mei, mi-a fost un dor de el de mă căcam pe mine. Puțini ar înțelege faza.

    • @A, ce tine de iubirea fata de padurile, bisericile si traditiile din tara ta, nu e legat de aspect… Mai implica si altele precum sentimente, respect si o anumita legatura pe care tot mai putini o au. Am mai zis cred pe aici, poezia mea preferata este Atque nos. Citeste-o si cu siguranta vei spune ca e o porcarie. Ei bine… De aia astia ca mine nu vor fi intelesi de cei ca tine :)

    • NOU
      #51

      @A @Ioana MULTUMESC!

      A. nu o sa traiasca niciodata ce traiesc eu cand spun Romania, Eminescu, Avram Iancu, Ion Antonescu, Gheorghe, Ana, Stefan cel Mare, Vlad Tepes, Radu Gyr, Horia, Marturisitorii din inchisorile comuniste..
      …cand spun Carpatii, Dunarea, Ardealul, Moldova, Oltenia, Muntenia, Jiu, Olt…
      .. cand spun Dumnezeu, mama,tata..

      Saracu’ A.! Saracu’ de el!

    • Futui, tocmai ce scrisesem și se duse pe…

      @A fără de punct: dor de pisoi e ok, să îți fie dor de copilărie dar să proiectezi pe biserici și păduri and then get mad when somebody points it out…also, „eu mă simt ca acasă aici doar că inima e în altă parte” și tot eu sunt ăla de compătimit? Hehe.

      La treaba cu Antonescu, Țepeș și alte chestii premestecate de manualele de istorie mă abțin.

  13. Fluture, dupa ce am citit articolul asta nu pot sa zic decat ca ne-am impacat.

    Imi place cum gandesti.

    • Alin, ok. As vrea totusi sa-ti amintesc ca doar tu ai fost suparat :-) Daca-ti scot comentariile de acum 2-3 luni o sa te fac de rusine :-)

  14. Aici s-a format un curent impotriva lui Fluture, indiferent de ce scrie omul asta, si in general scrie bine. Acum, daca a zis de bine diaspora, se trezeste un prost sa-i explice ca nu-i corect, ca aia respecta regulile doar din constrangere si, odata intorsi acasa, le vor transforma in romanisme. Daca scria de rau, era luat la plua ca-si permite sa se atinga de minunata diaspora care tine tara pe linia de plutire cu banii trimisi acasa. Ba, in numele lui Fluture, care habar n-am cine este, mai mergeti in plm de ipocriti.

  15. Fluture tu mai ai proprietati prin tara? Ai cumparat in ultimii 10-15 ani proprietati in tara? Intentionezi sa cumperi ceva in viitorul apropiat?
    Legat de „educatia muncii” stai linistit ca nu vor aplica nimic daca vor reveni in tara. Se transforma in romani adevarati cam la primul pas de la granita.
    Fierul rau e fier rau nu ai ce-i face.

  16. Majoritatea romanilor care lucreaza in strainatate o fac pe santiere si in domenii care necesita o harnicie extraordinara si in care localnicii nu se baga. Cei mai multi romani pleaca sa le asigure copiilor un trai decent si un viitor mai bun. Ca veni vorba de viitor mai bun, as vrea o statistica, un studiu care sa-mi arate daca plecarea chiar a fost o optiune mai buna, daca copiii lor chiar vor avea un viitor mai bun, stiu ca multi aleg sa plece dupa parintii in aceleasi domenii de jos. Si cel mai mult ma enerveaza ipocrizia unora, care spun ca strainul plateste bine,ei se gandesc ca pot sparge gheata cu banii aia in ro, dar acolo daca si-ar cheltui salariul, ar fi la fel de prost ca ala din romania pe aceeasi treaba. Dovada? Nu l-am vazut pe un roman in afara ca se plange ca vine plata chiriei. Vorbesc acum de mai mult de jumatate din ro. Avem in afara si oameni care au plecat fiindca n-au fost apreciat, dar numarul lor e mai mic raportat la intreg.

    • Pt ăia de care zici tu, care pleacă la munci de jos, poți să pui pariu pe ce vrei că asta a îmbunătățit situația copiilor, pt că la cel mai propriu mod au pus copiilor mâncare pe masă, un acoperiș deasupra capului și i-au ținut în școli, în loc să muncească pe 3 parale în România imediat cum au terminat școala generală.
      Chiar și ăia care pleacă după părinți să facă aceeași muncă „de jos” sunt avantajați: fiind mai tineri, învață mai ușor limba, au șanse de promovare, își pot câștiga pâinea dintr-un job în care în România ar fi avut salariul minim și probabil zero șanse de promovare.

  17. @Fluture: și eu sunt inginer și mă gândesc să plec în țări unde proiectele sunt mai interesante și tehnologia folosită mult mai rapidă. Ținând cont că tu ai mai lucrat pe afară, ai putea să faci un mic tutorial despre:
    – cum găsești angajatori / anunțuri
    – la ce anume te uiți într-un anunț / firmă
    – cum decurg interviurile
    – care sunt criteriile de selecție
    – orice altceva mai consideri tu important pentru un tânăr :)

    • Din pacate, nu prea am ce sfaturi sa-ti dau. Nu am participat la multe interviuri, am muncit mult ca independent si am cunoscut oameni in diverse situatii (unii chiar prin avioane…) si am ajuns sa lucrez cu ei, câteodata pentru ei sau prin intermediul lor… La interviu am fost doar de vreo 3 ori, de doua ori in România prin ’98 :-)

    • Te rog definește „independent”. Sună bine, dar din ce ai scris parcă e cu * la capăt

    • Independent adica ori ca PFA pe chestii punctuale dar relativ lungi ca durata. Sau direct pe firma, adica cu facturi, nu ca angajat…

    • cauta firmele din domeniul tau din tara unde vrei sa mergi pe linkedin, „follow”respectiva firma. Cauta angajati la firma respectiva pe domeniul tau, contacteaza-i , intreba-i cum e acolo, ca esti interesant si daca stiu ceva legat de angajari. Bafta.

  18. Noi nu trimitem bani in tara. Da in schimb cand mergem, mereu ajungem sa cheltuim mult. Adica acum in vara, in 3 saptamani, s-au dus cam 1500 de euro daca nu mai bine. Si vorba aia, am stat la familie. Numai pe produse apicole de exemplu, am dat 500 de lei. Un nene din botosani, produse extrem de bune. Cand eram in tara cumparam de 150 de lei ca deh…salariu de Romania. De la tanti care vinde produse de Sibiu, acum am luat de 200 de lei. Cand eram acolo luam de 30 de lei. Ca deh, la 35 de lei kilu de branza de burduf sau in coaja de brad si salariu de Ro…
    Acum am luat si din aia si din ailalta si o visinata si o palinca…
    In hipermarketuri nici nu vreau sa ma gandesc la cat am cheltuit.
    Si probabil ca noi sunt sute de mii de „prosti” cum ne numesc multi. Si banii aia munciti de noi aici, ajung in tara. Ce se intampla mai departe cu ei si ca nu se simt, tine de altii.

    Sincer, as vrea sa ne putem intoarce… Din pacate insa, sunt mult prea multe lucruri negative acolo. Iar faptul ca romanii au ajuns sa se injure intre ei pe unde apuca, e unul dintre ele. Efectiv oriunde te uiti pe internet, fie ca e blog, fb sau forum-uri, romanii se injura, se jignesc, e plin de ura. Si atitudinea respectiva se regaseste si in realitate din pacate.
    Democratie, libertate de opinie, da doar daca e la fel ca a mea. Daca nu, esti prost, muje, suge-o, huo, psd-ist, comunist samd.

    • NOU
      #66

      Pe produsele alea pe care nu le-ai cumpărat din market ai plătit taxe? În sensul de „ai luat/cerut bon fiscal”? Pentru că la produsele apicole, brânza de burduf și, mai ales vișinată și pălincă, (repet, dacă nu le-ai luat din hipermarket) nu se dă bon fiscal. Nu de alta, dar să faceți și în România, cum faceți și în țările alea unde ați vrut să plecați pentru că aici era nasol. Sau doar ne lăudăm pe net că venim și cheltuim bani în țară, dar nu vrem să respectăm legea decât dincolo, așa în stil ipocrit?

    • Hai, ma, termina cu ideile astea fixe… Mare lucru ca nu a luat bon fiscal, zici ca sunteti toti lucratori la ANAF si de asta nu functioneaza bine România ca nu cer eu bon fiscal.

    • NOU
      #68

      @fluture
      Mare adevăr ai grăit. Așa a zis și socră-miu de 70 de ani (mare susținător de pesede și complet împotriva procurorilor din cauza cărora nu sunt bani în România – după ani de zile de urmărit Antena 3, ajungi să ai o gândire imbecilizată) când i-am spus că e foarte corect să susțină un partid unde sunt mulți hoți ținând cont că a lucrat într-o mare uzină muncitorească de unde se fura la greu aproape orice. Replica lui a fost: „Toți furau, eu de ce să nu iau o șurubelniță?” I-am spus că dacă 20.000 de oameni furau o șurubelniță, uzina lor trebuia să cumpere 20.000 de șurubelnițe în loc să le dea căldură în halele imense în care lucrau.
      Chiar așa, ce contează că nu plătește taxe când cumpără ceva? Ce contează că aruncă o hârtie pe jos? (doar avem firme care fac curățenie) Ce contează că vine unul din diaspora și în România parchează pe loc de handicapați în parcarea unui supermarket, în timp ce în afară nu îndrăznește nici măcar să se gândească să facă asta, altfel își ia amendă? Ce contează că între blocuri își parchează mașina aiurea și încurcă circulația, în timp ce în afară nu ar face în veci asta?
      Civilizația se învață și asta se face acum în România. Foarte încet, ce-i drept, dar se învață. Foarte mulți dintre cei plecați în afară au impresii că ce tare e la ei în noua țară, câtă civilizație șamd. Dar nici unul nu se gândește că ei nu au contribuit cu ABSOLUT nimic la civilizația aia. Au luat-o de bună când au ajuns acolo. Când vin în țară, uită absolut tot și devin din nou, necivilizați, în loc să dea un exemplu bun.
      După ani de jafuri și furturi din „avutul țării” e greu să te abții de la furat sau de la a trece pe lângă lege, dar ne place să perpetuăm asta pentru că e… mai ușor. Și nouă nu ne plac bătăile de cap, doar să luăm totul de-a gata.

    • Eu m-am referit la mania asta cu „bonurile fiscale”. Si la credinta, stupida, ca asta ne impiedica sa fim cei mai buni din univers.

      Nu am afirmat niciodata ca e OK ca oamenii sa fure sau ce mai zici tu in cârnatul ala. Tu te-ai dus repede in balarii…

      Ca sa intelegi, in restaurantele frantuzesti (de vreo 10 ori mai multe decât in RO, raportat la populatie), evaziunea fiscala e de cel putin 20%. Nu ca ar fi un exemplu de urmat, dar ca sa intelegi ca nu bonul fiscal pe care nu l-am cerut eu face o tara mai prospera.

    • Femeia are magazin in piata nu vinde pe genunchi, deci da am primit bon.
      Si ca extra informatie, aici in piata IN FRANTA nu am primit bon fiscal cand am cumparat legume asta vara, pam, pam, paaam.
      Si si aici se vand oua, carne de pui si alte produse direct de la particulari, de la poarta sa zic asa. Tu chiar crezi ca in alte tari se respecta toate cele si alearga lumea sa bage bani in curu statului ?
      Sau ca oamenii nu fenteaza legea? Ba da, ca si astia au destule taxe incat sa nu vrea sa fie 100% corecti. Ii mulge statul suficient pe diverse parti cat sa le permita sa triseze.
      Sau stai, stai, probabil tu faci parte dintre cei care adora sa foloseasca „doar in Romania”.

      Si nu era o lauda ca am cheltuit, era vorba de faptul ca unii fac misto de cei care baga bani in tara, dupa ce ii muncesc in alta si de sumele care se aduna de la astia ca noi, desi nu datoram nimic nimanui si am putea merge in alta parte sa ii cheltuim.
      Si mai era vorba ca tinand cont de salariile din Ro, te-ai astepta ca si preturile sa fie macar la jumate.

      Crede-ma ca mai pe langa de atat nu puteai nimeri cu laudatul!
      Avem masina din 87, ma imbrac de la sh in proportie de 80%, ca asa vreau eu si daca nu mi-ar fi luat sotul, as fi avut acelasi telefon primit acu 4 ani. Pentru ca ma pis pe chestiile materiale!

      Prefer sa dau 500 de lei si sa iau lucruri sanatoase in schimb, cum ar fi produse apicole, sau sa imi permit sa merg la supermarket si daca sor-mea vrea sa vada cum e nu stiu ce fel de telemea maturata in pestera, care e 50 de lei bucata, sa o iau eu, ca ea are familion si nu isi permite chestii de genul. Sau sa pot sa iau parintilor ce au nevoie prin casa, ca au pensii de rahat dupa zeci de ani de munca.

      Asa ca invata naibii sa nu mai faci afirmatii despre oameni pe care nu ii cunosti!

    • NOU
      #71

      „e plin de ura. Si atitudinea respectiva se regaseste si in realitate din pacate.”
      Nici tu nu ești departe de realitatea asta, având în vedere ura cu care scrii. :)

      Era să te cred, până am ajuns aici: „Avem masina din 87”. Am râs, trec mai departe. Un soț care îți cumpără un telefon mai nou decât cel pe care l-ai luat acum 4 ani, nu va accepta o mașină din 87. Mai ales, în Franța. Passer à autre chose, loin des mensonges! :))

    • Ah si inca ceva. Vrei opinia mea ? Si daca nu asta e, oricum o sa ti-o zic.
      Aici e civilizatie prin lege. Nu ca sunt oamenii asaaa de la sine, sau ca s-au invatat asa de la scoala sau din familie.

      Civilizatie in Londra: oameni care nu se spala, am mai zis-o si o sa o repet de cate ori va fi nevoie ca asta e realitatea. Primeam la donatii haine JEGOASE, cu negru la gat. Ustensile de bucatarie atat de imbacsite de grasime din aia intarita si praf ca ajungeau direct la gunoi. Se donau rupturi, adidasi plini de namol, sosete gaurite, cosmetice aproape terminate si naclaite etc etc etc.
      5 luni am vazut asta ZI de ZI, deci sa nu spui ca erau cazuri izolate bla bla. Femei care se scobeau in dinti in metrou, barbati care stateau fara nici o jena pe scaun si in jurul lor erau numa muieri. Astia la magazin nu isi spalau canile cum trebuie si mereu erau patate de la ceaiul ala negru. Incalzeau mancarea intr-un cuptor cu microunde in care ma miram ca nu iau nastere noi forme de viata la cat de jegos era. La petrecerea de Craciun n-am vazut oameni care sa sara in halu ala pe mancarea comandata. Zici ca le fura cineva portia daca nu se grabeau. Aaa, daaa la suprafata, se spune sorry mereu, se zambeste, da treci pe langa asta si vezi ca in spate e imputita treaba. Si astea is exemplele venite acum pe moment.
      Aici in Franta, patite pana acum: oamenii intra in parcare pe contrasens ca aparent nu pot lua suficient de volan. Tocma weekendul asta era sa ne pupam cu unii din cauza asta si n-a fost prima data. Am vazut un om pe la 50+ de ani, a parcat pe loc pt cei cu dizabilitati… Nu parea sa aiba absolut nimic, mergea sprinteior. Nu stiu ce dizabilitate sa fi avut.
      La magazin am lasat 2 cucoane in varsta in fata mea ca eu aveam mai multe produse in cos, nici mersi, nici nimic nici una dintre ele si a fost a doua oara cand am patit-o. Altii mi-au zis mersi.
      Doi s-au apucat sa strambe din nas si sa comenteze ca am intins mana sa iau ceva de pe raft ca ei stateau la conversatii fix acolo.
      Asta de a venit sa puna cablul, ne-a umplut tot biroul si calculatorul de praf de caramida cand a dat cu bormasina, da n-a catadicsit sa ma cheme sa zica ba vezi ca aici tre sa dau gaura, acopera-ti astea.
      O cunostinta care are caine, cand am mers la unii sa cumparam ceva (da, fara bon fiscal), a intrat la aia in curte cu cainele si l-a lasat sa se pise acolo si cand s-a cacat pe iarba in fata geamului vecinilor ei nu a strans, ba chiar s-a amuzat ca iote ce bine le-a facut ca si asa nu ii suporta…
      Se parcheaza masinile stramb, se comenteaza, se arunca si pe langa cos. Oamenii se dau in gat din invidie, se bea si se urca la volan mai mult decat ai crede. Se abandoneaza pisici si caini pe camp, ca astia la tara deh, ca si la noi ce atata sterilizare…
      Asa ca vezi tu, las-o mai moale, ca multi dintre astia care am plecat am vazut ca toti oamenii sunt la fel cand ajungi sa traiesti acolo si nu te mai iei dupa ce vezi prin filme si pe internet sau dupa ce spun altii.
      Si pana una alta, am vazut lucruri la fel de urate si chiar mai urate decat la romani. Cat despre ingieniozitate nici nu are rost sa spun ca in mare parte e 0 si ritmul de lucru si calitatea sunt praf.
      Diferenta este ca aici se aplica legea si ca atare lumea stie de frica. Dar daca nu ar fi asa… Pai cred ca ar fi de enspe mii de ori mai rau ca romanii.
      Sa ne gandim oare cum aratau Parisul si Londra acum niste nu foarte multe sute de ani ? Cat jeg ingrozitor era si cate infractiuni se faceau? Ciuma si toate cele iti spun ceva? Tot cu bata s-a facut civilizatia. Si repet daca legea n-ar mai fi de maine… Pana una alta noi am putea sa le dam multora de aici lectii de bun simt si moralitate. Noi, romanii astia prosti si needucati…

    • Deci, faptul ca micii lucrători agricoli care își rup carca muncind nu își împart profitul cu statul este motivul pentru care România suge?
      Tare.
      Ah, contează ca astia oricum au reguli speciale unde plătesc taxe mai puține, știe talentații mai bine.

    • Poate ăia care i-au vândut Ioanei chestii erau înregistrați ca producători agricoli și nu erau obligați să dea bon.
      La un moment dat am cerut bon brânzarului în piață și am primit acest răspuns.

    • Eu iti dau argumente si explicatii. Ca daca era ura iti spuneam un calduros „ia mai du-te-n… de cretin” si aia era.
      Masina e tot aia cumparata din tara acum doi ani de el si ce sa vezi e chiar bagata la clasice.
      Si aici in Fraaaantaaa, sunt oameni care au privit-o admirativ, printre care chiar si un biciclist care s-a apucat sa converseze pe geam ca misto masina bla bla. Dar naaa. Si apropo, aici in Fraaantaaaa sunt extrem de multi pasionati de masinile vechi. Poate ca intrunirile de 200+ masini iti spun ceva.

      Oricum nu ai inteles..daca era dupa mine as fi avut nu telefon vechi de patru ani, ci mult mai vechi. Atata timp cat merge, e perfect, e doar un rahat de telefon si nu am de ce sa dau banii pe asa ceva. Si asta e strict opinia mea.

      Chiar nu cred ca intelegi ce spun indiferent de cat de mult ti-as explica. Si n-are rost. Esti prea pornit pe mistouri de trei lei si fixat pe mentalitatea „strainatate=civilizatie 100% perfectiune-n toate cele, Români=prosti, nesimtiti, hoti”. Asa ca sa fii sanatos cu fixatiile tale si spor la balacarit oamenii aiurea pe internet.

    • NOU
      #76

      @A
      Producătorii agricoli care fac „comerț ocazional cu produse agricole din producție proprie” nu dau bon fiscal. Având în vedere că a cumpărat de mai multe ori de la aceeași persoană, înseamnă că nu e comerciant ocazional. Și, după cum a spus mai sus, a primit bon.

  19. NOU
    #77

    Dreptate mai mare nu pot să-ți dau:)

  20. De curiozitate: niște poze din site n-ai făcut? Am lucrat în telecomunicații ceva timp și mă interesa cum abordează inglișu problema infrastructurii subterane. Se merge pe tubeți și urmează să tragă microfibră? Altă variantă?

    • Am facut dar le-am sters dupa ce am decis ca nu e locul meu acolo:-)

      Da, e chestie simpla, sant de min 35 cm adâncime, latime cât sa intre talpa compactorului (aprox 20 cm), un pat de nisip, tubeti, acoperit cu nisip si apoi piatra amestecata cu pamânt, compactat si asfalt. Fac echipe de 4-5 oameni câte 100 ml pe zi… 6,5-7 ore de lucru efectiv/zi.

  21. Am văzut și eu Diaspora asta ce nu vorbea limba locală nici după 3,5 sau 7 ani. Care trimitea bani la mulți de acasă. Care plânge când pleacă din concediul în România.
    Trist. Ca și satele de la țară care mor încet (conform unui profet cu topor).
    Dar merită respect pentru determinare și mai nou pentru mobilizare.

    • Romanii nu sunt singurii care fac asta. In Franta sunt multi, foarte multi, englezi care s-au mutat aici de peste 10 ani si nu vorbesc franceza. In Londra am intalnit persoane din Bulgaria, Lituania, India, Franta care nu vorbeau engleza si toate locuiau acolo de peste 5 ani. Unele de 7 altele de 9…deci… Diferenta e ca toate persoanele mentionate de mine, spre deosebire de cei mai multi dintre muncitorii romani, au inclusiv facultati terminate, au muncit in birouri toata viata samd. Deci ca educatie si mediu de trai sunt si au fost cu mult peste muncitorii aia, dintre care mai mult de jumatate s-au nascut in sate, cu buda in curte.
      Insa iata ca e egal cu 0.

    • Mie imi plac luptele dintre turci și kurzi. În Germania. La a 2-a, 3-a generație după emigrare..
      Vietnamezii de la noi cu cine se vor lupta?

    • Culmea: astia de nu învață limbi tip suedeza/Neamța is fix aia de prin birouri. Iti ajunge engleza asa ca nu prea ai tragere sa te chinui.
      Aia pe șantiere invata. Fut gramatica și regulile, dar ceva ceva învață

  22. Si ai rămas în Scotia sau te-ai întors în Franța?

  23. De, dom’ne, daca nu le-a placut cartea…

    Sau cu Codrin la MAE?

    Barna, neBarna, oricine e mai bun decat Oprea sau alt epoletan.

    Mare greseala (desi e pe ordin, se vede de pe Luna) sa pui ministru la aparare un arivist-carierist din armata, chipurile, ca e trecut in rezerva ca si cum asta schimba ceva. Greseala mare, foarte…

  24. Mai fluturache, tu crezi ca daca iohanis sugea cucu la alegerile astea, penelistii lui îi ridicau statuie si-l pupau in rect? Neah. Avea aceiasi soarta ca dancila. Il pizdeau astia instant. Astia care azi il pupa-n cur si-i canta in struna, in caz de esec n-aveau nici o ezitare sa-l elimine ca pe-un paduche. Diaspora…..plm in afara de-un procent redus de oameni seriosi si muncitori, restul……sa fim seriosi. Trei sferturi din umanii din satele unde-am petrecut copilaria (la bunici) sint diasporeni acum. Si crede-ma ca nu-s deloc mandru de ce fac prin tari straine. Asta ca sa nu fiu mai dur in exprimare. Tara asta e pierduta. Asta nu vrea nimeni sa priceapa. In ciuda optimismului unora. Un optimism imbecil bazat pe nimic. Asa ca, care aveti posibilitatea s-o faceti, plecati d-aici. O sa purtati mereu stigmatul asta de roman si de fiecare data cand spuneti ca sinteti roman, strainu o sa duca mana la portofel, dar o s-o duceti mai bine decat aici. Aici nu e nimic. E tara lu dragnea, a lu orban, a lu klaus, a lu nastase, a lu nutu camataru, a lu bianca dragusanu. E tara lor. Nu esti ca ei? Ghinion. Ai belit pwla.

  25. Pe mine ma amuza treaba asta cu diaspora. Suntem ROMANI. Toti cei care inca vorbim limba romana si ne mai gandim la cei din tara. Nu suntem diaspora, suntem romani. Da, trimitem bani in tara. Unii mai avem proprietati si firme acolo. Mai avem ceva familie, prieteni.

    Ca ma tot intreaba o tanara acum 2 saptamani ca de ce indraznesc eu sa votez, daca nu mai mananc salam cu soia alaturi de ea. Irelevant ca am mancat salam cu soia 41 de ani in Romania, conteaza doar ca am indraznit sa ‘fug’ si sa incerc si viata peste hotare.

    Da, am votat pentru ca sunt cetatean roman. Pentru ca noi vorbim inca romaneste in familie, desi ne-am asumat si faptul ca trebuie sa vorbim limba tarii adoptive cat mai bine. Sotul face eforturi sa fie tot mai fluent, eu o vorbesc de 30 de ani, deci nu mi-e greu, copilul e deja fluent dupa niciun an.

    Mi se pare aiurea sa nu inveti limba tarii adoptive, nu doar pentru ca e de bun simt, daca tot ti-ai gasit acolo refugiu, ci pentru ca e MULT mai usor, daca te intelegi cu localnicii, ai acces la joburi mai decente, la un grup de amici mai OK.

    E atata dramatism in chestia asta cu noi si ei, de parca nu am fi tot aceiasi oameni. Ne schimba unele chestii, poate ne mai destupam la cap, poate ne mai tampim, cine stie. Dar tot astia suntem, doar ca ne-am decis intr-un anumit moment al vietii (sau au decis altii pentru noi) sa incercam sa traim si altundeva.

  26. Misto santier. Unde ai fost? Ayr, Troon pe acolo nu?
    Pt Virgin lucrarea presupun pt ca ei sunt beneficiarul/investitorul.
    Au plecat si ai mei acolo. Au stat angajati cu chiria platita dar ofereau si ei niste scule. Maica-mea ma magazie, taica-meu la garduri. (masina lui + multe scule). Luau vreo 2500 de lire pe luna impreuna. Greu. Foarte greu.
    Anyway, se fac o groaza de bani acolo. Eu as merge sef de santier (am ceva ani de experienta in spate in special in domeniul asta – Netcity) fara a ezita dar nu pe 2500 pe luna.

  27. Eu sunt în Londra de 5 ani. Am emigrat la început pentru mai mulți bani. Deși am lucrat 5 ani ca inginer în industria petro-chimică românească și aveam un salariu destul de bun am ales să plec.

    Am muncit la o firmă care contracta lucrări de la o multinațională austriacă. Bineînțeles austriecii aveau contracte cu statul român, iar statul român plătea către ei aproximativ 15-25 de euro pe oră pentru un lăcătuș / sudor / inginer. Eu nu pot spune, eram mulțumit de banii care îi câștigam. Programul era foarte lung, 12 ore 6 zile pe săptămână, na austriecii aveau nevoie de cât mai multe ore.

    Muncitorii, săracii, primeau 2-3 euro pe oră. Ce puteam să le cer când eu știam ce bani se învârt în spatele lor? Am fost foarte supărat că nu am putut face nimic pentru ei, și nici pentru mine. Lucram ca pe plantație, eram sclavii societății în țara noastră, pe banii noștrii. Șeful de la firma austriacă un bosniac, un singur lucru știa în românește și îl spunea când intra pe plantație, striga cât îl țineau plămânii, MUZICA, și bagau ai mei ca roboțeii. Nu cred că lucrurile sau schimbat foarte mult, și este trist. Mulți dintre cei cu care am lucrat au ieșit la pensie, muncitori din vechea gardă a industriei românești. Ăsta a fost singurul lucru care ma bucurat când m-am întors, bine măcar că a-ți scăpat să mai lucrați pe bani de nimic. Măcar acum stați, chiar dacă banii din pensie sunt la fel, un nimic.

    Nu regret că am plecat, îmi place România, dar chiar dacă aș primi un salariu mai bun tot nu m-aș întoarce, aleg să vin acasă numai în concedii. Modul de viață, respectul, aprecierea sunt lucrurile care mă fac să rămân în Londra. Aici nu există nepotisme, totul merge pe onestitate, ești bun, ești apreciat, nu contează cum te numești, de unde vii.

    Iar discuția despre diaspora în România nu cred că este relevantă. E clar că majoritatea din diaspora, atâta timp cât vor avea dreptul de vot, vor alege normalitatea, oricare ar fi alternativa ciumei roșii. Știu că mulți sunt supărați că nu a ieșit fsn-ul, în special cei care lucrează în aparatul de stat, și câștigă mai mulți bani ca în mediul privat, că i-a băgat măsa, tacsu sau vasile fracsu. Nicăieri în vest de România, nimeni întreg la cap nu va susține politruci care se agață de ciolan, chiar dacă sunt penali. În normalitatea care trăiește diaspora (cu țărănușii ei, cu ghiolbanii ei), demisia de onoare vine numai dacă planează ceva suspiciuni asupra ta. Chiar dacă ești culegător de căpșuni, asta nu te poate face să nu crezi în onestitate și corectitudine, și să îți formezi o mentalitate de om cu bun simț. Nu poți să susții oameni, care după ce și-au bătut joc de tine în România, continuă să o facă și după ce ai plecat în diaspora.

    De ce spun că e irelevantă treaba cu diaspora, să luăm exemplu o țară apropiată de Scoția, Irlanda. Are aproximativ 5 milioane de locuitori pe insulă, și în afara ei sunt peste 80 de milioane de irlandezi. Oare ăia 5 milioane ce părere au de ceilalți 80 de milioane? Cam cum influențează ăia 80 de milioane bunăstarea celor 5 milioane?

    • Exagerezi treaba aia cu salariile. Ca idee lucrez pentru o mare firma de inginerie oil&gas sau EPC, deci stii ce zic. In toate proiectele in care am lucrat pana acum, erau romani, tubulatori, lacatusi, sudori, necalificati. Cei necalificati avea 6 euro la euro, cazare si diurna de cateva sute de euro. Sudorii buni aveau de la 12 euro in sus, iar tubulatorii 8-12 euro pe ora, depindea exclusiv de cat de bun e. La firmele lor, plateam intre 25-45 euro/h, depinde de specializarea fiecaruia. In prezent sunt in Polonia intr-un proiect iar salariile enumerate de tine se ragasesc doar la ucrainieni, moldoveni. Romanii nu mai accepta demult salarii de genul! Pana si in tara ar castiga mai mult!

  28. Ca parte din diaspora si ca femeie foarte tanara, vreau sa le reamintesc idiotilor cu jumatate de creier ca oamenii despre care vorbesti sunt muncitori simpli, dar un sfert din studentii universitatilor din tara in care studiez este format din Romani.

    La universitatea terminata de mine, cea mai mare medie a avut-o prietena mea, romanca. Sunt romani care ii bat la cur pe conationali in tara lor si care daca se vor inttoarce vreodata in Romania, va vor scoate pe voi si inca cateva generatii din mocirla in care sunteti.

    Daca muncitorii aia ajung sa aiba reguli de bun simt si sa se cizeleze treptat, imaginati-va cum va percep studentii romani plecati in afara.

    Sunt plecata de la 19 ani si pot sa vad diferenta enorma dintre romani si vestici, chiar si romanii de varsta mea care au ales sa ramana in tara. Idiotii nu inteleg ca democratia exista doar prin vot si ca dreptul diasporei la vot ramane valabil, mai ales in situatia in care majoritar datorita noua a crescut economia tarii. Anual, in romania intra miliarde din afara tarii.

    Am toata familia plecata in afara de bunici si sumele lunare care ajung in tara depasesc 2 salarii minime pe economie. Toti cei care renegati dispora meritati sa stati in mocirla.

    P.S.: Am fost la un pas sa votez Dancila, o meritati drept pedeapsa, insa nici cu Johanis nu mi-e rusine.

    • Tânără și la un pas de votat Dancila? Jeez. Și zici că ai studiat în străinătate?

    • Da, cred ca doar in momentul in care prostul se da cum trebuie cu capul de tocul usii se trezeste, altfel mai voteaza 50 de ani cu raul cel mai mic. Vrei sa te mint ? Dancila ca presedinte si sa va manance sobolanii v-ar scoate din starea latenta de prostie in care sunteti de 30 de ani.

      Cum de stiu asta? Nu v-ati mobilizat sa votati in turu 1, ca de ce ? V-ati mobilizat sa votati in turu 2 cand erau sanse MARI sa aiba Dancila.Mobilizarea la romani se face cand sunt deja cu un picior in groapa.

      ATUNCI POATE CA MERITATI SA FITI CU DOUA IN GROAPA?!

    • Oarecum offtopic, cică pe vremea lui Ceaușescu se spunea despre capitalism ca ar fi cu un picior în groapa, iar comunismul cu un pas înainte.. :)

    • Ca fapt divers, știi care e definiția prostiei? Atunci când faci rău altora și în același timp făcându-ți rău și ție. Fix asta ar fi fost vot la Dăncilă. La conducerea țării nu e ca la Mr. Bean când printr-un miracol situația e salvată chiar dacă personajul e complet imbecil (deși dacă ții minte tabloul tot futut rămânea doar că nimeni nu știa încă).

    • @A. – m-am abtinut sa-i zic ceva lui Roxi, pentru ca e tânara si necoapta. Ma bucur insa ca ai facut-o tu, elegant dar ferm.

  29. In statisticile “bani cheltuiti de Diaspora in tara” se compara mere cu prune si toti se fac ca nu observa.
    Adica se compara niste sume provenite din venit salarial ale unor persoane fizice, venituri ramase dupa impozitarea la sursa (in tara in care au fost obtinute adica) cu veniturile din profitul corporatiilor (dupa ce si-au acoperit cheltuielile cu salarii, taxe pe salarii, taxele angajatilor pe salarii, alte cheltuieli).
    Daca e sa comparam corect, ar trebui sa se calculeze ce sume raman in economia reala din taxele pe salarii (angajat si aglngajator, cele care in diaspora raman in tara de origine), plus veniturile salariale cheltuite in tara de catre salariati ( tva care se duce direct la stat, consumul pentru cosul zilic etc).
    Asta e economie ne- emotionala, nu “#mi-e dor de tine”.

  30. in ceea ce priveste dividendele ramase in tara la petrom, acestea sunt mai mari dupa privatizare:

    http://www.bvb.ro/FinancialInstruments/Details/FinancialInstrumentsDetails.aspx?s=SNP

    instructiuni de utilizare:
    pasul 1 – apesi pe butoanele ”informatii financiare” si ”emitent”
    pasul 2 – calculezi valoarea dividendului ramas statului roman
    pasul 3 – continui documentarea si aproximezi cat din restul dividendului este incasat de romani
    pasul 4 – compari dividendul ramas romanilor inainte si dupa privatizare
    pasul 5 – elimini neconcordantele intre continutul articolului si realitate
    pasul 6 – iti pui niste intrebari (autoevaluare)

  31. Băi Fluture, știu că ești activat pe ceva, nu înțeleg ce anume, dar eu nu am zis chestiile alea pe care le presupui despre diasporă. Jumătate din neamul meu e în diaspora, în Israel, SUA sau Italia. Uite, dacă vrei să știi ce cred eu despre diasporă poți să citești articolul ăsta, e destul de complet.

    A, și cu scuiparea Dăncilăi, păi așa procedează PSD-ul de fiecare dată când pierde. Taie capul președintelui. De-aia au și supraviețuit atât de mult, înțeleg un principiu fundamental de putere, trebuie să oferi un țap ispășitor în caz de înfrângere, să un gest simbolic, să se mai elimine din energiile negative. De-aia USR-ul se va dezintegra uluitor de rapid, că n-au oferit nici un țap ispășitor. Că dacă nu ai greșit tu, înseamnă că a greșit clientul, înfrângerea e pe masă și e dezastru de marketing să spui asta clienților, că ăia sunt mulți și pot găsi și alte firme. O să vezi forțe centrifuge tot mai puternice acolo.

  32. Citesc de ceva timp acest blog. Vad ca e citit de romani din toata lumea. Daca tot se trimit atatia bani in tara am putea sa ne unim fortele intr-un proiect comun la scara regionala in EU. O societate pe actiuni ceva.

    Propun moderatorilor sa analizeze aceasta oportunitate si sa profitam de de ea.

  33. Eu cand ma gândesc la „diaspora” și la ce înseamnă să alegi sa pleci definitiv din tara îmi revin în memorie și în suflet cuvintele lui Eugen Mihaescu, scrise în prefata unei carti:

    „Eu am fost nevoit sa-mi părăsesc tara. Am plecat când a venit la putere Nicolae Ceaușescu, pentru ca simțeam ca ma sufoc și am știut ca nu ma voi putea întoarce niciodată. Dar pe toate meleagurile pe unde am pribegit, m-a urmat și patria. Am fost întrebat odată dacă ma mai simt roman și am răspuns ca nu pot să-mi smulg pielea, nu pot trai fără ea. Fiindca patria ne curge prin vene încă din momentul în care scoatem primul strigat pe lume.. Arunci când mi-am părăsit tara, m-am simțit ca un arbore smuls din pământ și, ani de zile, am trăit ca un copac cu rădăcinile în aer.
    Dupa 1989, m-am întors acasă, dar mi s-a părut ca rădăcinile nu mi le mai pot înfige în pământul patriei.. Mi s-a părut ca trăiesc aievea basmul pe care mi-l spunea bunica în copilărie, „Tinerețe fără bătrânețe și viata fără de moarte”.. Aproape nimic din ceea ce cunoscusem și-mi era drag nu mai exista.. „

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile