deviantart – o moarte lenta

Intr-un târziu, în iarna lui 2001 m-am înscris de deviantart. Eram fan wastedyouth.org, iar când situl a fost lăsat în paragină, am mers dincolo. Deviantart s-a vrut de la început un lucru măreţ. Toţi oamenii care au pus umărul la proiect erau mari, începând cu matt sau jark şi continuând cu băieţii din diferite art-grupuri. In 2003 ajunsese unul din cele mai vizitate şi apreciate situri. Calitatea lucrărilor era incredibilă. Stăteam nopţi întregi şi admiram … totul. Eram bucuros când micile mele încercări de design/fotografie primeau câteva comentarii.
Cu timpul, lucrurile s-au schimbat. Mulţi artişti s-au văzut restricţionaţi, mulţi nu au mai prezentat lucrări, a apărut abnormis.com, s-au dezvoltat siturile personale şi de grup (rasteriyed, depthcore), iar deviantart a căzut pradă copiilor cu … mintea de copil. Nu am fost bosumflat când mi-au şters pozele făcute de mine, nici lucrările cu poze de provenienţă artistică. Deviantart avea grijă de mine să nu fiu dat în judecată că folosesc poze care aparţin altora. Am fost bosumflat când nu l-am mai văzut pe matt în staff, când a trebuit să îi dau lui atila un scan cu o lucrare de-a lui piratată, când liquisoft a renunţat, când precurser nu a mai găsit timp să impresioneze.
Cu amărăciune scriu acum o concluzie tristă: deviantart nu mai este o comunitate, este o afacere. Imbunătăţirile, serverele, designul, scriptingul nu înseamnă nimic în faţa unor oameni care nu se mai regăsesc în noul deviantart.

Am scris asta aici pentru că atila a primit o lovitură nemeritată. Şi pentru că nu sunt încă gata să renunţ la deviantart.

me has 3,762 pageviews total and his 41 deviations were viewed 11,932 times. He watches 70 people, while 15 people watch him.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 3$

2 comentarii

  1. Buna! Am si eu o intrebare. Sunt noua pe deviantART si mi-am postat si eu cateva lucrari. Ele sunt protejate? Pot fi publicate si folosite de altcineva fara sa-mi ceara drept de autor? Cand le-am postat nu am bifat Copyright. Of… nu stiu de ce vorbesc ca nu ma prea pricep 🙂 Ma poti ajuta? Care opere sunt protejate si care nu? (avand in vedere ca toate sunt sub pseudonime)

    Iti multumesc mult si imi cer scuze pentru deranj.

    00
  2. Acelasi sentiment il aveam si eu la inceput… Dar, am ajuns la concluzia ca deviantart-ul e o pierdere de vreme, si ca mai bine ti-ai face propriul site.
    Nici eu nu m-am decis inca sa renunt la el.

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube