Despre taxe și impozite: contribuția pentru asigurări sociale de sănătate

Revenim la ipoteza celor 10.000 de lei (brut, fiindcă am văzut că nu a fost clar). Am investit 2.500 de lei in viitoarele vacanțe din Seychelles și am mai rămas cu 7.500 lei.

Episodul 2. Contribuția pentru asigurări sociale de sănătate

O zecime din salariu, adică 1.000 de lei s-au dus la asigurări sociale de sănătate, sau CASS cum i se spune printre contabili. Am mai rămas cu 6.500.

Ce face statul cu banii ăștia?

– În caz că te îmbolnăvești, îți plătește serviciile medicale, în principal fiind vorba de prestația medicului, serviciile  „hoteliere” (patul de spital, mâncarea, asistenta care îți pune plosca).

– Contrar așteptărilor, statul de vrea sănătos și productiv, așa că îți plătește și anumite servicii de profilaxie (un număr de analize pe an, vaccinuri, controale de rutină etc)

– Îți suportă o parte din costul medicamentelor (sau chiar integral pentru anumite medicamente sau categorii de persoane).

– Plătește eventualele servicii de urgență dacă ai ghinionul să te accidentezi, atât în România cât și în străinătate.

– Plătește intervenții complexe în străinătate dacă acestea nu pot fi prestate în România.

– Plătește servicii de recuperare în caz de accident sau orice altceva ți-a afectat fizicul (mai puțin boli profesionale, alea sunt plătite din altă parte).

Bineînțeles, toată lumea se va ultragia acum și o să zică că nu e adevărat. Da, sunt niște condiții în care se întâmplă lucrurile de mai sus. Prima și cea mai importantă peste care mulți sar este ca serviciile respective să fie prestate la recomandarea unui medic. Și aici intervine importanța pe care trebuie să o dați medicului de familie care va trebui să devină prietenul vostru. Știu că v-a durut la banană de treaba asta când v-ați mutat în București și pentru o simplă trimitere trebuie să vă duceți la voi la Dânga, însă e doar vina voastră, alegeți-vă un medic din București. Nu te duci de capul tău la spital sau la analize că așa ai simțit tu sau ți-a dat țiganca în bobi, te trimite medicul exact acolo unde trebuie.

Da, e birocrație multă, probabil trebuie să aștepți până îți vine rândul la un RMN, dar fondurile sunt limitate. Atât ne permitem.

Cine plătește serviciile de mai sus?

Spre deosebire de pensia din episodul anterior unde exista o singura casă națională de pensii, fiecare județ are propria casă de asigurări de sănătate, iar ele funcționează relativ independent. Fondurile fiecărei case de asigurări se constituie din contribuția ta de mai sus. Dacă încă ești înregistrat la medicul de familie din Dânga, contribuția ta va ajunge la județul în care este Dânga. De-aia zic ca mai bine te muți si cu contribuția la București, poate îți vine rândul mai repede la RMN că acum sunt fonduri mai multe.

Serviciile enumerate sunt gratuite în ipoteza că ai contribuit în ultimele 12 luni la asigurări. Dacă nu ai muncit în ultimele 12 luni, dai din buzunarul propriu. Cu toate acestea, serviciile de urgență sunt asigurate pentru tot boborul, indiferent dacă ești asigurat sau nu, de-aia e plin mereu la Floreasca de suedeji.

Paranteza 1: din câte vedeți, medicii nu sunt plătiți din salariile voastre, casa de asigurări la care sunteți arondat plătește prestațiile acestora către spital. Spitalul e cel care plătește medicii. Daca spitalul e păstorit de primărie, angajatorul medicilor e primăria; dacă spitalul e păstorit de ministerul sănătății, ministerul e angajatorul. Cert este că banii voștri se duc în servicii, nu în salarii. Să spui că plătești tu medicii este cum ai spune că nu cumperi hamburgeri, ci le plătești salariul la aia de la McDo.

Paranteza 2: casa de asigurări vă plătește analizele chiar dacă le faceți la o policlinică privată (dacă acolo va trimite medicul de familie). Am ținut să subliniez acest lucru fiindcă îi consider niște jegoși pe ăștia de la clinicile private cu două ghișee: unul pentru analize „cu plată” și unul pentru analize „gratuite”. Bineînțeles, la cel cu analize „gratuite” e mereu coadă. Ce se fac că uită jegoșii este faptul că analizele alea nu sunt deloc „gratuite”, ei își primesc banii pentru ele chiar daca nu îi dați voi direct, îi plătește casa de asigurări.

Hai lasă vrăjeala, chiar orice serviciu medical este inclus?

Bineînțeles că nu. Sunt niște servicii de bază, ele se tot schimbă la fiecare guvernare, dar ideea ce trebuie reținută este că orice serviciu de urgență este inclus și oricare alt serviciu atât timp cât e strict necesar. Statul îți va deconta spitalizarea dacă nu vrei o rezerva cu TV și maseuză personală. Îți rezolvă o carie dar nu îți pune dinți de aur. Îți dă o proteză auditivă, dar nu îți pune silicoane. Îți face chiar si o proteza mamară dacă ai pierdut sânul din cauza unui cancer, dar nu pe baze estetice. Serviciile de fertilizare in vitro sau alte minuni, la fel, nu le decontează.

De asemenea, chestiile care nu au legătură cu știința cum ar fi homeopatia nu intră în serviciile decontate (nu vei putea lua niciodată Oscilococcinum compensat).

Pot să mă fofilez?

Știu, sunt mulți care se revoltă ca dau mai mult decât face, dar, la fel ca la pensie, nu știi ce și când te lovește. O simplă hepatită te ține 3 luni fără venituri. Dacă ai ghinionul să te lovească cancerul, nu-ți ajung nici 100 de ani de muncă să plătești medicamentele și intervențiile pe un singur an.

Asigurarea include și așa-numiții coasigurați. Copiii tăi care beneficiază de medicamente 100% compensate sau părintele tău care acum e bolnav și nu are nicio sursă de venit.

Până la urmă e vorba de o asigurare socială, e ca o taxa de solidaritate; prin ea îi ajutăm și pe cei care nu își permit. Dacă câștigi foarte mulți bani, poți opta pentru o asigurare privată, însă citește cu atenție condițiile, pentru chestiile cu adevărat grave tot la casa aia de asigurări de stat ajungi. Înainte de a da cu parul, e suficient să comparați sistemul de peste ocean chiar și cu cel românesc. Parcă nu mai e așa funny când știi că vine salvarea pe 6000 de parai.

Fofilați din oficiu sunt cei care lucrează în construcții (uite unii mai „scutiți” decât IT-iștii).

Ca și la pensie, te scapă schema clasică cu dividende, drepturi de autor și altele asemenea, dar parțial, tot trebuie să plătești 10% dintr-un salariu minim drept contribuție. Spre deosebire de asigurările sociale, aici nu contează suma cu care contribui, ca dai 1 leu sau 10, de aceleași servicii ai parte. Bune sau proaste, depinde de mulți factori. De localitatea în care trăiești, de medicul tău de familie și de tine să nu ai prejudecăți legate de șpăgi și alte minuni.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

67 comentarii

  1. Autorul prezinta varianta frumoasa si cum ar trebui sa fie. Insa, cam orice roman, sanatos sau nu ajunge in privat nu ca vrea ci din cauza faptului ca fondurile se termina, foarte repede. De asemenea acea asigurare de sanatate iti mai da 80% din salariu in caz de concediu medical prelungit sau concediu de sarcina daca nu ma ins. Si aici vorbim de sume “uitate” a fi platite de ceva luni, pentru ca lipsa fonduri.
    Anumite spitale, daca ajungi in camera de garda cauta sa puna cat mai multe coduri de boala, pentru a primi mai multi bani sau a-si spori sansele de primire a unir bani.
    Pur si simplu toata nebunia este prost finantata si de asemenea si furata la greu, asa ca ghici ce nu mai sunt fonduri. Cam de aici pleaca toate optimizarile fiscale, adica de ce sa dau 1000 de ron acum, cand daca am o problema tot la privat ajung?! Asta e intrebarea multora si asa au aparut toate schemele de optimizare: pfa, micro-intrepinderi sau intreprindere familiala…

    00
    • Concediul medical e platit din alte fonduri, mai exact din contributia asiguratorie pentru munca pe care o plateste angajatorul peste salariul tău brut. Ajungem si acolo.

      00
    • Sotia trebuia sa isi faca niste analize. Am primit trimitere de la medicul de familie, am inceput sa suni la laboratoare sa vad cand putem merge.
      Raspunsurile au fost:
      1. sunati saptamana viitoare, poate primim fonduri atunci
      2. coada de asteptare e peste 3-4 luni
      Am mers in privat, dupa 2 zile avem deja rezultatele. Degeaba ofera statul, ca in 3 luni poti sa mori linistit si nu mai trebuie sa iti dea niciun ban

      10
    • Pt cine are nevoie, în perioada 2016-2018 am făcut analize cu trimitere de la medicul de familie fără prea mari emoții că nu la sunt fonduri la BioLumiMedica.
      Aveau un sediu pe lângă piața Domenii, cumva spre Cașin. Un sediu e pe șoseaua grozăvești.

      E posibil să aibă și prețuri mai bune ca altele, în perioada ăia făceam 25-OH cu 50 lei la ei (nu e decontată), în același timp, la Medlife sărise de 100 și de îndrepta spre 150 lei, după aplicarea reducerii oferite de abonament.

      00
    • Concediul medical e platit de angajator, pe langa taxele de sanatate platite atat de tine cat si contributiile lui. Deci platesti de doua ori, ca angajator

      00
  2. În țara asta nu e o problemă atât de mare cât ia statul din salarii ci cum se cheltuie ceea ce ia statul de la fiecare dintre contribuabili.

    Taxe mari? Mai mulți bani pentru investiții, în țările civilizate. La noi sunt doar mai mulți bani pentru pensii și contracte pentru borduri și alte căcaturi. Și când vezi asta îți vine să te muți pe Lună.

    00
  3. In teorie frumos, în practica mai puțin.
    De exemplu problema asistentei primare: în România un medic de familie are mii de pacienți pe liste. În vest numărul e de câteva sute (în Marea Britanie în jur de 400). Nu poți face prevenție la niște pacienți pe care ii vezi o data pe an sau la câțiva ani.
    O alta problema ar mai fi ce anume se afla în „pachetul de baza”. Nicolăescu dorea prin 2008 o definire clara a analizelor și procedurilor de baza. Nu s-a implementat și s-a ajuns astfel ca unele analize sa fie decontate de casa într-un spital și altele sa fie contra cost în alt spital (ambele spitale din București, ASSMB!).

    00
    • Plusez si eu – in Belgia, daca nu te duci o data la 6 luni preventiv la dentist pentru control de rutina, casa de asigurari nu iti mai plateste interventiile (plombe, etc) pe motiv ca nu te ingrijesti periodic de sanatatea ta.
      Ar fi interesant de introdus asa ceva si in Ro, unde omul merge la doctor doar cand il doare ceva (am avut un unchi care s-a dus ca il durea spatele, avea cancer, in 2 sapt s-a curatat)

      00
    • @sebi
      In Romania cu dentistul e rezolvata: nu prea se mai decontează nimic de câțiva ani.
      Ideea e ca bunăvoința trebuie sa fie din toate cele trei direcții adică pacient medic și stat

      00
    • @Sebi problema e imposibilă fix din cauza de mai sus. Nu ai cum face control semi-anual când ai mii de pacienți înscriși.

      Poate reușești cu belgieni, dar cu români pentru care conceptul de programare, oră fixă e ceva relativ nou apărut pe piață…mai greu :)

      00
    • In Germania am consultat la cabinet 335 de copii in 8 zile (cca 65 de pe ore de muncă).

      00
    • @Manu144x, conceptul de oră fixă la programare poate fi o problemă atât pt pacient, cât și pt medic.
      Mereu am respectat programarea, cred că o singură dată în 10 ani de zile am întârziat, dar nu știu dacă în 10 ani, am intrat de 10 ori fix la ora programării.
      Asta la privat; la stat, că e medicul de familie sau specialist în policlinică, conceptul de programare la oră fix e extrem de SF.

      00
  4. Cotizez la taxe (CASS și toate celelate) circa 50k € pe an. De douăzeci+ de ani. Nu am beneficiat niciodată de nici un fel de serviciu medical de la statul Român. Iar acum cînd vreau să-mi fac prima dată analizele anuale, tu zici că nu sînt fonduri?!? Muie mă, marș la pușcărie!

    Chestia asta cu fondurile se termină este o mizerie și un jaf la drumul mare. Fondurile strînse din taxe (CASS pentru discuția de față) se pun la grămadă la buget, apoi se dă la fiecare județ discreționar și subfinanțat. Asta s-a făcut așa ca să se poată fura/devaliza banii ăia. Sîntem o rușine de stat eșuat.

    00
    • 9mld euro. 3mld euro se contractează(fură). anual. eu mă repet, furtul se repetă.

      00
    • Mai taie si tu din coada pestelui.

      „50k € pe an. De douăzeci+ de ani” inseamna ca in 1999 tu aveai salariul cam 10.000 de euro brut pe luna. In 1999. In Romania. Si marmota invelea ciocolata.

      00
  5. A uitat să menționeze că în cazul în care ești salariat și ai și venituri din alte surse vei fi dublu impozitat. Odată la salariu și încă o data la veniturile din dividente, drepturi de autor, etc.

    00
    • Nu.
      Contributiile se platesc la categoria de venituri.
      Nu esti „impozitat dublu”.

      00
    • Vlade, are dreptate F.
      Nu esti impozitat de 2x CASS pe acelasi venit.
      Esti impozitat o data pe fiecare categorie de venit.
      La venituri salariale se retine la sursa platii (angajator).
      La alte categorii de venituri il platesti tu, separat, pe baza declaratiei unice anuale, daca venitul cumulat din alte surse > 12xsal mediu lunar pe economie. Platesti cuantum fix, 10% din 12xsal mediu lunar pe economie. In 2020 asta inseamna vreo 2680 lei daca nu ma insel.

      00
  6. Mda. Din pacate furtul si risupa din banii CASS e mult prea mare in ro ca sa functioneze chestiile alea teoretice de mai sus. Bine macar ca eu nu platesc din astea.

    00
  7. E înduioșător cum statul român consideră că atunci când ridici dividende, probabil de emoție și bucurie dai în boală, devii un risc pentru sistemul de sănătate.

    Alfel nu-mi explic de ce căcat mai plătesc CASS în plus pentru niște bani pentru care deja plătesc 5%. Știu că 5% e destul de echitabil ca valoare de impozitare, dar prefer un impozit mai mare unor mârlănii de genul ăsta.

    00
    • Mi se pare corect ce zici.

      Mai sanatos era sa impoziteze profitul cu 16%, fara marea smecherie cu 1-2-3% impozit pe venit. Si inca 16% impozit pe dividende. Ca s-a mai practicat in trecuta.

      Eu zic sa ai grija ce iti doresti

      00
  8. A fost necesar sa ii fac baiatului(3 ani si 3luni) o serie de analize absolut uzuale. Nicaieri „nu mai erau fonduri”. Poate in mai, daca le vin fonduri, sa vedem dupa 20 aprilie daca deschidem lista. Inclusiv un laborator analize care a intrat in concediu pt ca a zis ca nu renteaza sa tina deschis in lipsa de fonduri. La policlinica Titan, pe 1 si 2 ale lunii, se fac cozi de vin jandarmii cu garduri ca sa nu se bata lumea. Daca vreti, va fac poze luna viitoare. La alt laborator mi s-a zis ca sunt o serie de pacienti uzualiu de varsta a 5-a care vin luna de luna pentru ca nu au alta activitate( am incheiat citatul). Asa ca am mers la privat…280 lei. Peste vreo 2 ore ma duc sa iau rezultatele. Nu muncesc in IT sau constructii, am vechime neintrerupta de vreo 20 ani, am fost salariat , nu am beneficiat de nici o combinatie ca cele din articolul anterior. Sa mai zic ca nici nu am beneficiat in nume propriu de nimic pana acum?
    Si ma intreb….de ce e trebuit sa platesc pentru baiatul meu? Oare aceste vestite fonduri nu pot fi impartite cumva: pediatrie, oameni maturi si seniori? Chiar daca asteptam pana pe 1 ale lunii, oricum nu puteam sa stau cu baiatul la coada de la 5 dimineata ca sa ii recolteze sange la 8

    00
    • Mică clarificare: IT-ul plătește CASS

      00
    • Poti incerca sa decontezi suma respectiva la casa de sanatate judeteana.

      00
    • @Cosminnn
      Nu am dosar cu sina.

      00
    • In Germania exista medici pediatrii de cabinet, copiii merg la pediatru (marea lor majoritate). Analizele sunt gratuite la indicatia medicului si cu justificare (nu poti face „toate analizele” cum mai auzeam prin România ca mai vor unii părinți), le faci dar plătești.
      Copiii beneficiază de vizite periodice la medic (de la U2 la j2, adica de la zece zile de viață la 16-17 ani), consulturi care in majoritatea landurilor nu sunt obligatorii.
      De la 12 ani, doar medicamentele ce se elibereaza doar pe bază de prescriptie mai sunt compensate, deci adio Sinupreturi (e cca 18 € un flacon) sau Nazomeruri pe reteta.

      00
  9. Bine explicat, dar sunt niște greșeli în text: „Ce face statul cu banii ăștia?” ar trebui să fie „Ce ar trebui să facă statul cu banii ăștia?”. Pentru că secțiunea aia e doar un basm.

    Până una-alta, eu dau 10% din viața mea activă pe o situație ipotetică, pentru că serviciile medicale sunt sub orice critică. Principiul ‘dați voi banii acum, că vedem noi cum îi împărțim’ nu funcționează deloc. Și exemple sunt destule: bolnavi de cancer lăsați să moară aiurea pentru că nu sunt medicamente, fondurile fiind cheltuite pe diverse contracte fictive, profilaxie mai spre 0 (clasicul ‘nu sunt bani’), spitale dărăpănate și jegoase, birocrație peste cap.

    00
  10. in postul asta zici ca „s-a intalnit hotzu’ cu prostu’ „

    00
  11. Medicii SUNT plătiți din salariile noastre pentru ca din taxele si impozitele noastre au bani casele de sanatate si primariile.

    00
    • What he said. Ca nu caca primarul zilnic banii si nici nu ii da din banii de posetuta ai nevestii.

      Problema in sistemul de sanatate nu e neaparat de la banii prea putini (pentru ca 99% dintre noi putem povesti despre cum am platit 10-20-30 de ani contributiile alea imputite si am nascut la privat, ne-am operat la privat sau am dat mita de ne-a luat dracul, am platit aproape toate medicamentele etc.) In general in spitalele de stat (cu putine exceptii) ne-am luat muie pe banii nostri (pentru ca da, tot ce e acolo e platit cumva din taxele noastre, ca nu aduce directorul bani de acasa).

      Problema porneste de la jegurile umane care iau mita sa te opereze, care FURA TOT ce pot (de la infirmiera si portar in sus), la alocare aiuristica de fonduri, cumparat la supra-pret etc.

      Nu procentul din PIB e problema aici (sau la educatie) si mizeria unora care profita asa cum pot de „sistem”. Si nu inteleg dobitocii ca, in momentul in care fut sistemul, se fut pe ei si pe famiile lor in ultima instanta.

  12. Vad cate un articol din asta si ma intreb daca e trolaj sau unii chiar cred ca asa functioneaza.
    Sau poate nu au avut nevoie niciodata de servicii medicale in Romania si pare foarte usor din spatele tastaturii. In teorie, zic

    „Da, e birocrație multă, probabil trebuie să aștepți până îți vine rândul la un RMN, dar fondurile sunt limitate. Atât ne permitem.”

    Doua exemple din mii de altele:

    Autorul zice ca e birocratie, ca trebuie asteptat, ca nu sunt fonduri. Hai sa le explicam bolnavilor de cancer ca trebuie sa astepte 6 luni pentru un RMN, ca nu sunt fonduri si e birocratie ( poate crapa intre timp). Stai 6 luni sa afli ce si cum, daca e nasol, daca se poate sau nu trata.

    Hai sa le spunem femeilor care nasc ca nu sunt fonduri, eventual sa incerce sa nasca doar luna viitoare. Intr-unul din marile spitale Obstetrică-Ginecologie din urbe esti trimis la farmacia de langa colt sa cumperi „kitul de nastere”: vata, spirt, manusi si alte cacaturi. Asta dinainte de pandemie inca.

    Simti ca a meritat sa contribui la sanatate.

    E coruptie, incompetenta, numiri politice si da, subfinantare si birocratie.

    00
    • “Da, e birocrație multă, probabil trebuie să aștepți până îți vine rândul la un RMN, dar fondurile sunt limitate.”

      Cum pula mea sînt fondurile limitate, mă?!? Cum morții mătii de stat plin de funcționari corupți îndrăznești să zici unui pacient ce și-a plătit toate astea în avans, cu vîrf și îndesat, să aștepte?!? Speri să moară, sau cum?!?

      Asta-i din categoria capitala greblează banii (strînși clar pentru o anumită chestiune, țintit, cazul de față CASS) de la toată țara și dă înapoi în bătaie de joc, firimituri din ce ar trebui și, ATENȚIE, din ce au plătit săracii ăia fix pentru asta?!? Mai lipsește doar să apară și la articulul ăsta nesimțiții ăia de scupiă pe provincie, care cică primește din mila Bucureștiului.

      00
    • „E coruptie, incompetenta, numiri politice si da, subfinantare si birocratie.”

      Subfinanțare înseamnă că nu sînt bani pentru a finanța ceva. Dar aici sînt bani, cu vîrf și îndesat. A fost o vremea, vorba cîntecului, cînd taxele CASS se strîngeau într-un cont dedicat, nu în sacul fără fund numit bugetul de stat. S-a constat că erau chiar prea mulți bani, deci hai să-i băgăm la grămadă, ca să se poată fura/deturna. Asta nu se cheamă subfinanțare, asta se cheamă furt. Jaf. Devalizare. Bătaie de joc.

      00
    • Mama mea are cancer (diagnosticat acum vreo 4 ani), 2 operații, nenumărate CT-uri, un PET-CT, tratamentul specific… toate prin casa de asigurări de sănătate. Un singur CT l-am plătit pentru ca il voiam foarte repede (1 saptamana). Nu am așteptat niciodată 6 luni, maxim 1 luna (de regula 2-3 saptamani). La PET-CT durează mai mult ca trebuie aprobat un dosar (dar nici acolo nu am așteptat 6 luni).

      00
  13. „Paranteza 1: din câte vedeți, medicii nu sunt plătiți din salariile voastre, casa de asigurări la care sunteți arondat plătește prestațiile acestora către spital. Spitalul e cel care plătește medicii….” etc.
    Fuk logic cumva? Eu dau bani la casa de asigurări, casa dă la spital, deci casa sau spitalul îl plătește pe medic, nu eu. Băi, mă lași!?
    Comparația cu McD e oricum deplasată, că McD nu îmi ia bani din salariu forțat în fiecare lună fără să mă întrebe dacă vreau (că poate mie îmi place Kfc – sistemul privat wink wink) dar, de dragul discuției, dacă eu nu cumpăr hamburgerul de la McD, angajatul mai ia salariu de la McD sau e dat afară?
    Mai sus se prezintă o situație ideală și teoretică care nu are absolut nici o legătură cu realitatea din sistemul de sănătate din România anului 2021.

    00
  14. Un articol romantic, scris de un functionar al statului. Ii lipseste (P) pentru credibilitate.

    Titlu alternativ „Eu când vreau să sforăi, sforăi”.

    • Fluture, m-ai mai vazut pe mine comentand la articolele tale? Da-mi ignore, pls.

      Ca idee, nu am lucrat in viata mea la stat. Iar firmulita mea nu a avut niciodata contracte cu statul.

      00
    • Bun, acum intelegi.

      PS. Stai linistit, ca iti aprob eu comentariile care intra in Pending.

  15. Am avut o data o trimitere la RMN, centrul respectiv avea liber peste 5-6 luni iar trimiterea expira in 3. Am platit si am fost dupa o saptamana. In Bucuresti, medic de familie tot aici. Medic de familie care nici la telefon nu raspunde, ca „face teren”. Putoarea de medic de familie din banii cui e platit, nu cumva din ai mei? Articolul asta chiar suna de parca s-a intalnit hotul cu prostul, vorba cuiva de mai sus.

    00
    • Cine te leaga de acest MF ? Poti sa iti alegi altul. Sunt medici tineri care nu reusesc sa adune pacienti pentru cacatul ala de limita ca sa aiba contract cu CJAS, dar vad ca pacientul tot la medicul care il neglijeaza vrea sa mearga. Va meritati unii pe altii.

      00
  16. Ce-mi mai plac ăștia care ei știu teorie și sunt rupți de realitatea în care trăim.

    00
  17. “ pentru chestiile cu adevărat grave tot la casa aia de asigurări de stat ajungi”, am ras (fara nicio ironie). Tocmai ce am platit o factura de cateva mii de euro pentru o interventie facuta in urgenta pentru o persoana draga. Am ajuns la privat pentru ca niciun spital de stat nu isi asuma aceasta interventie. Vorbesc de o urgenta maxima cu potential fatal daca nu era facuta operatia.

    00
    • Sunt doar curios, urgenta a fost stabilita de un medic sau de familie? Eu am experiente multiple si contrare :) . Si multi „doftori” in familie.

      00
    • Eu vorbesc de asigurari, nu de spitale. Arata-mi si mie o singura asigurare privata care te asigura pentru diabet, de exemplu. Tu crezi ca astia sunt prosti sa iti finanteze tie insulina pe zeci de ani?

      00
  18. Ai libertatea de a schimba medicul de familie foarte usor. Eu am ales o femeie/inger. Mereu atenta, mereu cu o vorba buna,mereu da analize daca am nevoie eu sau copiii. Vaccinurile le-a facut copiilor acasa, cand era in teren cu programari facute din timp. Raspunde la sms inclusiv in weekend daca e ceva urgent. Are competente si de pediatrie. Un om luminos, cald, empatic si foarte bun profesionist la care nu se sta cu orele la coada si care stie sa isi trateze cu respect pacientii.

    Sa mai spun ca inainte de pandemie avea camera de joaca amenajata pentru copii?

    Alege-ti medicul, nu sta la un bezmetic care nu stie sa fie om.

    00
  19. la tag-urile articolului ai uitat sa pui „la misto” „trolling” pentru ca nu cred ca cineva care a trecut prin malaxorul sanatate Romania poate sa debiteze ce este acolo, de fapt poate sa o faca daca citeste legislatia si sta peste mari si tari si creeaza o compunere pe tema respectiva crezand ca ce scrie e si adevarat

    cazuri concrete: mama unui coleg dureri de spate (acum) trece pe la dr de familie ajunge la neurolog – rmn spate – programare peste 12 luni (repet ca e durere de spate urata), ajunge la rmn, primeste rezultatul dupa cateva zile „trebuie refacut”, asta in conditiile in care durerea e inca acolo, e pensionara si nu poate sa mearga la privat din 1500-1700 ron/luna. a parcurs toti pasii si a pierdut 1 an cu dureri de spate si nervi pe la sanatate. oras sf gheorghe a inceput distractia prin 2019 iar orasului sf ghe ii sunt alocate cateva locuri gratuite pe luna

    alt caz: eu – dureri de rinichi, mers la dr de familie, primit trimitere la specialist sun in decembrie (2018) la vreo 5-6 locatii si „nu mai sunt locuri pentru analize gratuite, peste 3-6luni”, pana la urma am avut noroc ca a fost vreo 70 ron ecografia aia. pt. cine nu stie durerile de rinichi sunt considerate peste durerile din timpul unei nasteri. cine poate sa stea 3-6luni pentru analize de-astea?

    mai e o smecherie, la rmn -uri ok se fac liste si macar stii ca peste xx luni o sa-ti vina randul, dar la astea de sange, ecografii etc raspunsul este „nu se poate gratuit acum, incercati luna viitoare, nu se pot face liste, veniti si va programati pe 1 …” un rahat

    00
    • Empatizez cu tine, eu am un contraexemplu. Am trecut si eu prin chestia cu pietrele la rinichi doar ca experienta mea a fost diferita.

      M-am dus la medicul de familie, am facut analize la Medicover (decontate CASS), mi-a dat trimitere la Panduri. La Panduri am baut 5 litri de apa, mi-au facut ecografie, mi-au dat reteta compensata 50%. Totul a durat 4 ore.

      Efectele secundare ale medicamentelor au fost cele mai misto, 24 de ore de priapism.

      00
  20. Plm, eu incerc sa va explic cum e gandit sistemul, nu sustin ca functioneaza cum ar trebui. Ca se fura, ca nu ajung banii, e altceva, departe de mine gandul sa tin partea statului roman, si eu plătesc ca si voi un purcoi de bani de care nu am beneficiat, cel puțin pana acum.

    Din cate puteți constata si voi, problemele nu arata ca sistemul e prost gandit, ci ca e prost administrat sau capusat. In toate tarile civilizate cu sistem de sanatate „gratuit”, sistemul de mai sus functioneaza pe același principii.

    In lume exista 2 metode de a finanta sistemul de sanatate, cel european cu asigurare de stat completat eventual cu una privata si cel american finantat majoritar de asigurarile private.

    Cat esti tanar, probabil ti se pare mai misto ala american si te simti furat de bani. Din pacate, toti îmbătrânim si la un moment dat, vei ajunge la mana sistemului de asigurari. Pana acum, sistemul de stat m-a operat de o apendicita, mi-a pus in ghips diverse parti ale corpului in tinerete, mi-a scos o unghie rupta si mi-a finantat cu vreo 300 de lei niste medicamente pentru pietre la rinichi. In schimb, cred ca am contribuit cu peste 150k euro pana acum la el.

    Sistemul privat din Romania este doar o alta capusa, nu presteaza decat anumite chestii pe banii de la CASS si – doamne fereste sa ai ceva cu adevarat grav – un diabet, un cancer, o boala autoimuna, o nastere mai complicata. Te trimit instant la stat.

    00
    • Frustrant, nu? Tu sa incerci sa explici, si sa vina comentatorii lambda puhoi sa nu inteleaga ce-ai vrut sa zici…

    • Fix asta arata problemele, sistemul e „prost gandit”, daca era „gandit bine” nu aveam administrare proasta si nici capusare.


      Din cate puteți constata si voi, problemele nu arata ca sistemul e prost gandit, ci ca e prost administrat sau capusat.

      00
    • 150k eur .. daca pun la oha 20 ani de contributie rezulta (10% pentru sanatate) un salariu de vreo 6k eur lunar .. vreu si eu sa fac ce pula mea faci sa castigi in romania atata ! :) .. sper ca nu esti bugetar, IT-ist, sau altfel de „ist” :))

      00
    • Capusarea si reaua vointa in administrare e treaba Procuraturii, nu a sistemului de sanatate.

      00
    • Cu alte cuvinte, problemele dintr-un sistem bugetar (sanatate) se rezolva de catre alt sistem bugetar (Procuratura). Practic, pacientul (noi) nu are nicio sansa de supravietuire.

    • @vladone, am 28 de ani de munca, contributia la sanatate a fost si 14% in trecut. Da, sunt IT-ist.

      00
    • Vorba lui Eftimie, uite comunistul :)

      00
    • @Rumbu
      Sistemul pe hartie este bine gandit si isi are la baza ideea ca sanatatea pentru cetatenii unui stat, nu este un moft ci o necesitate. Problema apare, cand lucrurile nu sunt transparente si nimeni nu stie pe ce se duc niste bani. Adu-ti aminte ca prin 2017 daca nu ma insel DNA a intrat pe o schema la CNAS unde se faceau decontari fictive de ingrijiri la domiciliu. Crede cineva, ca acele metehne au disparut? De asemenea, a disparut meteahna unor spitale prin care pentru o banala prezentare la garda sa bage cat mai multe coduri pe cnp-ul pacientului pentru o decontare mai buna?
      Lucrurile astea exista si nu s-au schimbat nici in pandemie. Mai mult ce se intampla acum la CNAS reprezinta un preludiu pentru a vedea cum orice institutie a statului roman consuma banii cand acestia sunt prea multi. Deci cei, care cred ca solutia ar fi sa mai marim niste taxe, sa se uite fix la CNAS pentru a vedea la ce se ajunge.
      Sistemul american unde asigurarile de sanatate sunt private ascunde si acesta niste anomalii ce in mare au fost girate de mai toti marii decidenti. Faptul ca anumite tratamente banale ajung sa fie scumpe, este din cauza faptului ca autoritatile de acolo au girat asta. Diferenta intre ce e acolo si ce este la noi, ar fi odata de cost, dar mai ales de faptul ca lucurile se fac pe fata si nu auzi niciodata, nu mai sunt fonduri. Fiecare alege ce-i convine. Sistemul asta european socialist cum e el, mi se pare mai uman fata de cel american. Insa ceea ce nimeni n-a inteles este ca oamenii ce compun acel sistem, uneori trebuie indreptati spre directia umana si nimic mai mult.

      00
  21. Idee creață (© ™)

    Două ”găleți” separate, una comună (contributivitate, solidaritate, bla, bla), în care se duce 75% din ce plătești la CASS, una individuală, de 25%. Dacă banii pe care i-ai vărsat în găleata individuală acopera nevoia ta de moment, să nu existe ”nu avem fonduri”. Plus, oricând să poți avea acces la suma ta adunată în găleata 2, în caz că vrei să-i redirecționezi pentru o intervenție la privat. Dacă găleata ta privată e goală, asta e, stai la rând și aștepți fonduri.

    Asta ar rezolva problema celor care contribuie sume uriașe și apoi mai dau bani și la privat pentru orice rahat de set de analize.

    00
    • Si ce faci daca nevoia ta imediata e sa te opereze ca te-a lovit o masina si altfel crapi? Si ai 20 de ani si ai cotizat 4 lei, ca esti la inceput de drum si ai salariu mic?

      00
    • @F. păi și acum ce faci? Asta are regim de urgență, n-are treabă cu ce zic eu, la operație oricum intri. Sau te așteptai să o faci la privat? Asta e o glumă, privatul e bun pentru câteva lucruri dar cu mici excepții, la chestii complicate, băieții te fac pachet și te trimit tot la stat.

      00
    • Ce zici tu suna a Caragiale, din Conu’ Leonida, si pensie si pensioara. Sistemul actual e departe de a fi perfect… foarte foarte departe. Dar se insanatoseste incet.

      Acum 10 -15 ani am avut-o pe maica-mea internata la Polizu. Dupa experienta spitalului judetean din TR, unde efectiv raschetai gandacii morti de pe pereti si erau gauri in saltele.
      Acum vreo 3-4, pe soacra-mea, la Elias. Mult, mult mai bine dar tot a fost nevoie sa vina cu chestii de acasa.
      Eu am avut un sejur dublu la Militar in 2019. Nici macar un plasture nu am adus de acasa. Pare amuzant, dar nu e. Ma dusesem cu setarea mentala „cumpar orice e nevoie dar sa scap de belele”. N-a fost cazul. Iar medicii de acolo au fost chiar OK cu abordarea terapeutica, daca stateam dupa privati, in loc de 2 interventii chirurgicale aveam fie optiunea 1- sa fie una da’ mare (vreo 6 ore in anestezie cu totul, ceea ce nu era nevoie pentru ce aveam de reparat) fie probabil m-ar fi plimbat sa ma scuture bine de bani de vreo 5-6-7 ori.

      00
    • @F. în ultimii doi ani am avut de făcut 3 RMN-uri. Coada de așteptare era de 3+ luni. Când urli de durere dar ”nu mai sunt fonduri de la Casă” e cam nasol. Și mi se pare absurd ca cineva care contribuie mult la CASS să nu poată accesa rapid 500 lei pentru un RMN când are el nevoie. Pentru că problema nu e că ”nu avem locuri” sau ”nu avem kit-uri pentru analize”, ci că trebuie să dai bani. Și dai în plus.

      Nu, tati, dacă plecăm de la suma din articol, 1000 lei pe lună CASS, hai să zic împarți 90%-10%, într-un an dai la grămadă 900*12, în găleata ta 100*12. De 1200 lei să pot să fac un RMN și un set de analize când vrea mușchiul meu.

      Rotițele sistemului intră în funcțiune când ajungi deja să te internezi, că, deh, trebuie să se ocupe de tine.

      00
  22. hai sa mai pun una misto, numa ca e la italieni
    https://stirileprotv.ro/stiri/international/un-italian-este-acuzat-ca-nu-s-a-prezentat-la-lucru-timp-de-15-ani-desi-era-platit-de-spitalul-unde-lucra.html#ziarecom
    tot de un spital e vorba si la ei. cum dreac o fi reusit ca vreau si io!? :)))
    va certati degeaba, e cam ca in ‘cainii latra, cnas fura’! nu ne baga in seama.
    in sanatate, de cand lumea, se aplica regula scapa cine poate! descurcaretii sunt cei mai multi, norocosii mai putini, pilele, bastanii si bogatii atati cati sunt, restul prin cimitire. cam la fel si prin justitie.

    00
  23. „Paranteza 2: casa de asigurări vă plătește analizele chiar dacă le faceți la o policlinică privată (dacă acolo va trimite medicul de familie). Am ținut să subliniez acest lucru fiindcă îi consider niște jegoși pe ăștia de la clinicile private cu două ghișee: unul pentru analize „cu plată” și unul pentru analize „gratuite”. Bineînțeles, la cel cu analize „gratuite” e mereu coadă. Ce se fac că uită jegoșii este faptul că analizele alea nu sunt deloc „gratuite”, ei își primesc banii pentru ele chiar daca nu îi dați voi direct, îi plătește casa de asigurări.”

    Asta este cea mai mare mizerie cu putinta, intr-adevar. CNCD se sesizeaza la tot felul de cacaturi functie de briza politica.
    Dar cand clinicile discrimineaza fara echivoc intre cei care platesc direct si cei care platesc prin CNAS nu se sesizeaza nimeni.

    Cei care vin cu trimiteri decontate CNAS sunt tratati parca ar fi ciumati, niste 2nd class citizens, paria societatii.

    Si mai e mwia cu „nu va putem face analiza/investigatia X decat daca e recomandata in scris de un medic al clinicii noastre”. Sa mori tu?! Faptul ca vin cu trimitere de la medicul de familie pt boli cronice (sunt in evidenta de ani de zile) sau de la medic specialist (al 2lea din tara pe specialitatea lui unde ca sa te programezi la o consultatie dureaza 4 luni) nu are nicio valoare pt clinica?! Trebuie sa pierd timp si bani ca sa ma mai programez odata la medicul tau ca sa ce? Sa ia nota de diagnosticul pus de altii, sa citeasca trimiterea data de aia, sa te treaca constiincios in carnetelul lui, sa mai mazgaleasca o hartie de trimitere a carei valoare consta in aceea ca e pe stationary ul clinicii si are parafa unui medic platit de ei?!
    Mizerabilii. „Facem Romania bine”. Faci pe ma-ta…

    00
  24. wall fo text following….

    cum au zis si altii, foarte misto sistemul asta, ipotetic la drepturi dar cat se poate de real la obligatii.

    hai sa mai adaugam o perspectiva, destul de complexa si privita din mai multe unghiuri tocmai pentru a surprinde in esenta lui SISTEMUL.

    intai un pic de context. la momentul ala eram angajat de vreo 5 ani pe un salariu aproximativ 4xMinim. ininate de asta mai fusesem angajat inca vreo 6 7 ani pe salarii variinde dar niciodat mai mic de 2xMinim, aici vorbim de chestiile din acte, pe care se plateau impozite si asigurari, de restul nu vrobim ca romania, tinerete, alea alea. pledez vinovat. medic de familie exceptional, la modul ca si-a adus aminte inainte sa deschida dosarul ca acum (ma rog, la momentul ala) 5 ani avusesem niste dureri de abdomen si spate cu exces de gaze si rezolvarea data de doamna doctor a fost sa renunt la castraveti. pe bune. tried and tested.

    proteza. unele momente vor fi mai telegrafice, altele un pic mai detaliate pentru a reliefa experienta, in retrospectva umilitoare, cu sistemul medical romanesc.

    deci: durere de sold – medic de familie – trimitere la ortoped. la policlinica cea mai apropiata. cabinetul la etajul 4. liftiera e un zeu care permite doar nemuritorilor medici si muritorilor in scanue cu rotile sa foloseasca teleportorul. ca carje a mai vazut ea si nu aveau aia nevoie de ele.

    cabinetul de ortopedie are 2 medici. unul are program 3 zile cate 4 ore pe zi, de la 10 la 14 sau de la 12 la 16. minunat. adica de ce sa nu iti iei o zi de concediu sau sa faci drumuri aiurea prin oras in miezul zilei si alte alea. deh, e greu sa te trezesti la 7. mai ales cand ai facut facutatea de medicina. ajuns in fata LUI am inceput sa insir simptome si alte chestii care mi se pareau relevante. ajuns la capitolul „motocicleta” a facut ochii mari si m-a intrebat direct daca sunt unul din aia care il deranjeaza pe EL noaptea cand doarme. gogule, motocicleta mea E modificata, e la limita superioara a legii ca nivel de zgomot dar corespunde normativului CE, legilor din romania si e omologata RAR fara spaga. aha, deci tu esti ala care ma trezeste pe mine in miezul noptii (baaaa, eu in miezul noptii dorm, ca ma duc la munca ziua, de unde mi-am luat concediu ca sa ajung la tine acum la 12). i-am explicat scurt toate astea dar nu am intrat intr-o polemica serioasa cu el in care sa ii explic sisteme legale, de drepturi si libertati si alte nazbatii din simplul motiv ca altul era scopul meu acolo. am reusit sa trecem peste moment. a concluzionat simplu coxartroza si mi-a prescris antiinflamatoare.

    evident n-a functionat. dupa o luna eram inapoi la el, cu alta trimitere a medicului de familie. si mi-a recomandat radiografie si CT.

    CT, unde pot face asa ceva? „nu zic.” hai gogule, ca nu suntem la camera ascunsa, zi si tu 3, 5, 10 centre apropiate unde pot rezolva. stiu, google ajuta, dar atunci cand ai momente in care nu poti sta in cur pe scaun de durere parca ajutorul ala devine irelevant. noroc cu asistenta, la prima vedere cam sictirita si ea, dar la plecare, inainte de ultima semnatura mi-a intins un biletel cu 3 spitale din zona unde puteam sa fac ct-ul ala secret.

    ajuns la fata locului aflu ca fondurile, cum altfel, s-au terminat. era 3 februarie. daca doream programare, probabil mi-ar fi venit randul prin iulie. cateva sute de lei si o ora mai tarziu aveam cd-ul in brate.

    s-a uitat don doctor la el vreo 10 secunde si a zis coxartroza si antiinflamatoare. nu, alzheimer n-am. cel putin nu inca.

    iar medic de familie, iar trimitere. de data asta am nimerit la celalalt. 2 ore pe saptamana, de la 16 la 18. o paranteza pentru cine numara, a 5 zi era doar asistenta.

    si se uita asta cred ca vreo 2 secunde pe radiografie (de ct m-a intrebat de ce l-am facut ca in ala nu s-ar vedea nimic din majoritatea problemelor probabile care corespundeau simptomelor mele) si zice „in primul rand…. NU e cancer”. se cheama necroza aseptica a capului femural, din ce vede el se rezolva doar cu proteza. alte cateva detalii si o trimitere catre un alt medic, zice el cel mai bun specialist din bucuresti in problema asta. ajungem cu arme si bagaje, IAR in miezul zilei, la sf. pantelimon.

    dupa jegul de rigoare, cladirea arata cam ca ce vedeti in serialul chernobyl, il astept pe gigi sa iasa din operatie, evident dupa aceeasi eterna lupta pierduta cu liftiera. asta se uita si el si declara senin proteza. are una pe stoc, era pentru o doamna in varsta care a murit inainte de operatie. daca nu o vreau trebuie sa ma trec pe lista (aparent mai erau vreo 5 carora li se paruse aberant sa puna proteza maufacturata dupa carcteristicile corporale alte ALTCUIVA) si sa astept ca ministerul sa aloce bani pentru o proteza facuta pentru mine. c-o fi august, c-o fi aprilie… anul nu se stie. evident am intrebat cat ar costa toata tarasenia. raspunsul la fel de senin a fost ca nimic in ce il priveste. cartea lui de vizita e mai importanta. dar nu se baga la restul de asistente, anestezisti si mafioti.

    cu acest verdict si o decizie grea in minte si cu sufletul greu, ca firma avea lucrari maricele si nevoie de mine intreb spasit daca peste 6 luni mai gasesc ceva de facut. omul ofteaza, da din umeri si ma intreaba la cati medici am fost. si ma mai trimite el la unul, la spital privat, unde fusese un partener de afaceri, cu mana verde pe cheltuieli. facturile sa fie toate pe firma. astia se uita pe radiografii si rad la CT si ma trimit la rmn. pai stai gogoasa ca eu am platit deja… nu, n-am inteles bine. rmn-ul mi-l fac ei ca nu le place sa lucreze in orb. nu e nimic de plata. chiar daca nu fac operatia la ei. na belea. proteza sa fie. firma imi da cu larghete toti banii de pe deviz + vreo 50%, asigurarea platita de ei mai plateste si aia vreo 50%, proteza personalizata dupa masuratori facute si refacute pe mine, vine dupa o spatamana din italia cu numele meu pe ea.

    operatia se face, dupa 4 zile eram acasa, dupa o luna eram bine, dupa 3 eram apt. dupa 5 m-am intors la munca. (iarasi pledez vinovat, am intins pelteaua dar nici nu i-am lasat cu curul in balta. mi-au trimis masina si odata ajuns in santier le-am zis exact ce trebuie facut.)

    interludiu, dupa operatie si concediul medical initial am ajuns din nou la EL. scandal si galagie ca trebuia sa vin cu o zi inainte de expirare (exact, carje, tramvai, 4 etaje pe scari, lux) ca sa mi-l poata continua. tot asistenta a rezolvat sugerandu-i subtil un cod care culmea, acoperea perfect situatia mea.

    dupa ceva vreme, cand am inceput sa merg normal, am inceput sa am o jena la genunchiul celalalt. am zis sa incerc din nou la stat. de data asta sf. maria. asteptat pe culoar, coada, ori frig de te caci pe tine, ori caldura sa mori in sala de asteptare, umilit elegant in fata invataceilor, medicul cu prestatie s-a uitat la mine piezis. la cred ca a 3 prezentare s-a miluit sa imi faca o ecografie, cred ca asa ii zice. si din rezultatele asteia si ce vazuse el pe cd-ul cu alt rmn facut gratuit de spitalul privat, cd pe care a reusit sa il si piarda, a concluzionat…. nimic. nu am mai dat de el. deh, pe asta ratasem sa il intreb cat costa. ba o data il mai si deranjeasem de la saorma.

    revenit la privat, asistenta m-a intrebat de ce n-am zis ca e urgenta, ca nu puteam sa stau jos. mi-au programat cateva sedinte de fizio terpaie si mi-au facut un brant special pentru mine. n-am mai avut probleme de atunci.

    recent a inceput sa ma deranjeze al doilea sold. lucrez in continuare tot acolo, salariul este in continuare tot 3 4 x Minim tinand cont de cresterile astuia dintre timp, plus ce mai fac eu pe langa, asigurari medicale private am in afara de aia platita de firma 2 platite de mine, sunt ok din punctul asta de vedere. intrebarea mea este, in curand, cand o incepe sa ma doara cu adevarat, sa ma duc la privat sau la stat? si daca raspunsul este ala care cred eu ca va fi… de ce as mai plati asigurarea medicala de stat?

    ps daca am uitat ceva sau aveti nelamuriri revin cu detalii.
    ps2. majoritatea celor povestite mai sus sunt dovedibile cu facturi si chitante, trimiteri si rezultate. nu vreau sa dau pe nimeni in judecata si nu voi da nume. doar imi exprim scarba absoluta. si probabl nici nu ma apropii de ce simt aia cu probleme mult mai grave decat un os defect usor inlocuit cu o bucata de fer.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile