Despre taxe și impozite (2021)

Am văzut pe aici niște confuzii legate de taxe și impozite, de aceea am să încerc să fac un pic de lumină, cu mențiunea ca nu sunt specialist, sunt doar un biet inginer. Printre altele, mă ocup și cu niște platforme de salarizare, ceea ce m-a obligat să înțeleg cel puțin calculele din backend.

S-ar putea să greșesc, să nu cunosc toate fațetele legale, dar cred că tocmai faptul că nu sunt avocat sau contabil mă ajută să explic pe înțelesul tuturor.

Luna asta ai muncit 10.000 de lei si te-ai trezit că în cont ți-au intrat 5.850 de lei. Sau 6.500 dacă ești handicapat sau IT-ist, ceea ce e echivalent oricum pe acest blog. Sau 7.500 de lei dacă arunci glet cu mistria pe pereți.

Unde au dispărut restul de bani?

Episodul 1. Contribuția pentru asigurări sociale

Un sfert din salariu, adică 2.500 de lei s-au dus la asigurări sociale.

Ce face statul cu banii ăștia?

– 375 de lei îi dă la fondul ăla de pensii private pentru care ai optat sau – dacă ai fost putoare – la care ai fost alocat automat (pilonul II).

– Teoretic îi investește în instrumente financiare sigure și ți-i dă înapoi la pensie sub forma unei rente lunare; în practică, fiindcă avem foarte mulți pensionari și prea putini salariați, din banii ăștia plătește pensionarii existenți.

– În caz că te lovește boala și nu mai poți munci, îți dă pensie cât mai ai de trăit. Bineînțeles, vei lua o pensie mică, proporțional cu perioada cât ai contribuit la pensie. La asta îi zice pensie de invaliditate.

– În caz că dai colțu’ dar ai puit între timp, copiii tăi primesc până la 18 ani pensia pe care ar fi trebuit să o primești tu. La asta îi zice pensie de urmaș.

– În caz că te-ai săturat de muncă, poți ieși mai devreme la pensie, (maxim cu 5 ani înainte de termen) și ai astfel pensie anticipată.

– Dacă ai vreo boală profesională, poți avea bilete de tratament în niște stațiuni agreate.

– Dacă o mierlește cineva apropiat și suporți cheltuielile de înmormântare, beneficiezi de un ajutor de deces. Acesta este echivalentul unui salariu mediu.

– Tot din banii ăștia se mai finanțează diverse venituri cum ar fi cele pentru eroii revoluției, veterani de război, deținuți politici, persecutați etnic etc.

– Si bineînțeles, pentru persoane cu adevărat speciale, avem pensiile speciale.

Ce e cu pensiile astea speciale?

Spre deosebire de pensiile obișnuite care au un fundament matematic și economic, pensiile speciale sunt date din burtă după niște criterii extrem de subiective (de exemplu media ultimelor 12 salarii). Vă dați seama ce mișto e să fii parlamentar 4 ani și sa iei pensie cât ultimul salariu toată viața?

Dar alea normale?

Pensiile obișnuite, cum spuneam, au un fundament matematic si economic. Mecanismul e oarecum complicat, dar simplificat ar suna așa: pentru fiecare salariu mediu cu care contribui, câștigi un punct de pensie. Ăia 10.000 ți-aduc anul ăsta în fiecare lună 10000 / 5380 = 1.85 puncte de pensie. Când ieși la pensie, se adună toate punctele astea, se face o medie și aia e pensia ta. Cel mai simplu exemplu, dacă toată viața câștigi un salariu mediu pe economie, la 65 de ani ai 1 punct de pensie. Bineînțeles, în cazul unor evenimente nefericite care te împing să ieși mai devreme la pensie, numărul de puncte se împarte la un stagiu complet, de aceea, numărul de puncte se va diminua în consecință.

Valoarea unui punct de pensie e stabilită în fiecare an, de exemplu anul ăsta e 1.442 de lei. Apelez la ipoteza simpla de mai devreme. Daca toata viața ai avut un salariu mediu și acum tocmai ai ieșit la pensie, pensia ta va fi de 1.442 de lei. Brut.

Ziceam că modul de calcul al pensiei are și un fundament economic. Mai exact avea la început când sistemul actual de asigurări sociale a fost copy-paste de la francezi (adică copier-coller). Valoarea unui punct de pensie era oarecum bătută în cuie ca procent din salariul mediu (mai exact guvernul avea doar libertatea de a stabili valoarea la 30-50% din salariul mediu curent). Asta înseamnă că dacă salariul mediu în România ar fi fost peste 30 de ani când ieși tu la pensie un milion de euro, statul ar avea bani suficienți să îți dea ție juma’ de milion pensie lunară. Și viceversa.

Problema este că un astfel de sistem s-a dovedit nesustenabil și de aceea legea a tot fost modificată, așa că azi punctul de pensie reprezintă numai 26% din salariul mediu pe economie. Motivul major este raportul bine-cunoscut între salariați și pensionari. Nu ai cum să susții economic cu raport la punctul de pensie de 2:1 sau 3:1 atât timp cât proporția necontributori-salariați este 4:1 (și asta de foarte curând, până în 2020 a fost si 6:1).

Ca să vă întețesc ura față de ăia cu pensii speciale: tu muncești 45 de ani și iei pensie în funcție de media calculată pe 45 de ani. 26% din ea. Parlamentarul muncește 4 ani și ia pensie ca media ultimelor 12 luni. 100% din ea.

Pot să mă fofilez de la taxa asta?

În primul rând, nu este o idee bună. Așa cum e pensia aia de la stat, e un venit cert și stabil. Nu mai vorbesc de cazurile extreme în care ești foarte bolnav, inapt de muncă, sau te duci la Monstrul de Spaghete și îți lași familia pe drumuri. OK, poți lua ăia 2.500 de lei și să-i investești în altceva, doar că odată ce te vezi cu banii în mână am dubii că ești suficient de responsabil.

Da, știu că vine războiu’, vine AUR la putere, iese Dragnea din pușcărie etc. Dar moșii ăia care vă deranjează pe plajă în Tenerife, din pensia aia de la stat își fac concediile. Și nu cred că aveau o părere prea bună despre viitor în 1950 când au început să contribuie la ea. Acum, cum ne-o fi norocul și nouă.

Metoda utilizată pentru  a evita această taxă este clasica încasare de dividende, norma de venit sau drepturile de autor. Nu o vei putea evita complet, însă vei plăti acei 10% la un salariu minim pe economie, adică 139 de lei pe lună în loc de 2500.

Pe de altă parte, poți plăti mai mult la asigurări dacă dorești. Plățile suplimentare ar atrage niște puncte de pensie în plus pe viitor. Sau dacă ai mai multă încredere în sistemul privat, redirecționezi sumele alea suplimentare către un fond privat de pensii (pilonu’ III cum îi zice popular).

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

70 comentarii

  1. Taxele astea includ si taxele platite de angajator? Adica aia 10 000 RON munciti sunt salariu brut sau total cheltuieli salariale?

    00
    • Care e diferenta intre ele.?

      00
    • Nu. Dar sunt nesemnificative de când cu mutate contribuțiilor angajatorului la angajat. Mai sunt ceva contribuții plătite de angajator, la 10000 lei plătește 225 lei, nu știu exact pentru ce.
      înainte de legea aia, „angajatul” vedea pe fluturaș taxe vreo 25%, dacă nu mă înșel. Pe la spate, angajatorul mai plătea vreo 20-25%. Acum, vezi toți cei 45% sau cât mnezo mai e direct în fluturaș.

      00
    • Fain textul, dar incomplet. Ca să răspund la întrebarea ta @F, la 10.000 de lei se mai adaugă 2,25% din partea angajatorului și așa ajungi la total cheltuieli salariale. În afară de ăia 2500 de lei, statul mai ia 10% asigurări de sănătate și, din ce rămâne (dacă nu există deduceri suplimentare) mai încasează 10% ca impozit.
      P.S. Pilonul II este administrat privat și statul nu are acces la ei, deci nu plătește pensionarii existenți…

      00
    • Asa cum scrie, e episodul 1, urmeaza sanatatea, impozitul si cam-ul.

      00
    • acum salariul brut e echivalentul cheltuielilor salariale.

      00
  2. Stagiul de cotizare e 35 de ani
    Punctajul se împarte la acest stagiu, dacă tu muncești 36 sau 40 deja îți mai creste marginal pensia

    00
  3. „Luna asta ai muncit 10.000 de lei si te-ai trezit că în cont ți-au intrat 5.850 de lei. Sau 6.500 dacă ești handicapat sau IT-ist”

    legit

    00
    • ok, tu vorbesti doar de „taxe”
      care de fapt sunt servicii overite de stat si pe care le platesc toti

      problema e legata de impozit,
      iar aici intervin asistatii de lux ai romaniei… ITistii
      tragedia fiind ca 95% din angajatii romani trebuie sa plateasca impozite marite cat sa ii suporte si pe asistatii de lux.

      200.000.000 euro anual se scurg de la buget spre asistatii de lux din it.

      00
    • Nu cred ca se scurg de la buget din moment ce nici nu ajung acolo

      00
    • Alin,

      daca eu fac contrabanda cu tigari a caror taxare ar fi fost de 200.000.000 euro,
      se poate spune ca banii astia se scurg de la buget?

      00
    • Ai dreptate.

      00
    • De ce nu zici si de constructori, wtf? Aia sunt si mai asistati, daca e pana acolo.

      00
    • @wtf scriu replica asta miscat fiind de iubirea ta fata de semeni. Sau poate ca esti postac?

      Doar o mica parte din IT-isti sunt scutiti de impozit. Pentru asta ei trebuie sa lucreze la o firma care exporta software, si nu in orice post din firma aia, ci direct productiv. Deci chiar exista un motiv pentru scutire, nu e pentru oricine.

      Dar, este drept ca cei mai multi IT-isti, si nu numai, se scutesc singuri de contributii sociale mari (care sunt mai mari decat impozitul pe venit, apropo), incasandu-si veniturile prin SRL sau PFA si mai apoi prin dividende sau drepturi de autor (nici macar nu mai e asa o scofala, dividende poti incasa oricand dupa primul an, iar pentru un procent diferenta… nu as risca daca nu e legit, plus ca mai trebuie sa fii si angajat pentru a nu plati contributii pe drepturi).

      Si eu ma mir cum se face ca doar munca e impozitata drastic in Romania. Ca microintreprindere fara angajati, eventual platitoare de TVA, este o reala placere sa nu fii jupuit de Stat la fel ca un angajat (8% cost of doing business). Ma gandesc ca politicienii au si ei firme pentru paraindarat, si nu si-ar batea singuri cuie in talpa…

      00
    • Tu ai probleme grave. Ai ramas cu sechele ceva. M-as mira sa-ti fi furat vreun programator gagica, da’ cine stie.

      Esti de acord sa se taie si subventia din agricultura? Aia chiar sunt bani scursi de la stat.

      00
    • @MD exceptandu-l pe wtf care pare ca uita ca un IT-ist plătește gras TVA-ul care tot la stat ajunge, stai liniștit ca 99% din firmele serioase fac asta. Ce spui tu prin „o firma care exporta software” probabil te referi la „care trebuie sa vândă software în țară”. Asta e valabil la firmele de „mercenari” ( Luxoft, IXIA și care or mai fi ca nu mai sunt la curent ) dar firmele single ( Oracle, Microsoft, Amazon… ) fac parteneriate cu diverși distribuitori de pe piața locală ca sa iasă la capitolul „vânzare software”.
      PFA si alte metode sunt borderline evaziune și/sau furatul căciulii, pentru ca multi si-o iau la CASS pe principiul am acum, oi vedea la pensie. PFA e evaziune pentru ca e specificat clar, dacă ai un punct fix de lucru ești angajat, nu PFA. Dar na, ANAF doarme…

      00
    • Dacă nu erau ITștii (de fapt firmele de IT care să investească aici, sedii, plantațiile din Pipera) aveai acum salariul mediu tot 300 de euro și Bucureștiul arăta ca Chișinău

      00
    • @wtf ja daicia moh, gandesti marunt si esti un om marunt, o parte mica din „IT-isti” au scutirea aia, dar mai sunt zeci, sute, mii care nu platesc scutirea aia si lucreaza in IT ca si altceva decat programator, asa ca, sa iti arat cat de marunt esti, IT-istii aia cu salariile alea de „pe luna”, sustin si ei ca altii cu salarii bababme, zeci si sute de oameni in alte domenii, constructii, comert, transport si alte nimicuri, prin consum… sau aici daca vrei imi poti baga aia cu „strainii care ne sug… [place frustration here]” si se duc banii la altii nu la romani, ei ghici ce, nu exista bunuri de larg consum 100% romanesti si daca exista, ce sa faca saracii oameni cu fier beton, sarma de 14 sau teava extrudata sau mai stiu eu ce chestii face „marea industrie romaneasca”? si mai e o smecherie, la medici si asistente sunt salarii la fel sau chiar mai mari… dar daca ajungi la un spital, orizontul e trist ca bacterile alea mancatoare de carne nu se sperie de bani ;) asa ca dute cu Domnu’ si fa scanadal acolo ca aici ne deranjezi bula noastra de milionari :*

      00
    • @DFT Posibil, dar nu ma astept ca majoritatea IT-istilor sa fie scutiti. In bula mea (infrastructura si securitate), nu e niciunul.

      Legat de pensie… nu imi fac sperante. La cum o sa arate numarul de contribuitori versus pensionari cand oi iesi eu la pensie, mi se pare o risipa majora cat s-ar duce la Stat din salariul meu acum. Doar creditul mi se pare un motiv valid pentru a avea salariu… temporar. Pentru continuitate, un salariu minim undeva nu e un deranj prea mare. Oricum am contribuit atatia ani pana acum la un salariu mare, deci pensia n-o sa fie chiar minima.

      Altfel, remarc ca din ce in ce mai multa lume isi face curaj si trece pe SRL fara angajati si activitate la sediu. Nu vad vreo expunere din partea ANAF in cazul asta, alta decat a demonstra ca chiar ai avut activitate si nu vreun contract fictiv.

      00
    • @Flat Discutabil. Cred ca mai degrabă apartenența la UE a împins salariile în sus, salariile den IT cred ca au avut o pondere mai mică. Ce mi se pare deranjant e ca IT și încă 2-3 categorii de angajați ( bugetarii se exclud ) sunt singura categorie middle-class din țara asta – în Vest salariile nu sunt atât de disparate și asta se vede ( la noi salariul minim e 1300 lei net, un IT-st entry are cam 5000+. În Germania minimum e ~1300E, un IT-st entry are cam 3000E ).

      00
    • Cipper

      „M-as mira sa-ti fi furat vreun programator gagica, da’ cine stie.”

      best joke of the year 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

      00
    • @Flat
      ai gandire de feminista.
      a reusit purcica sa se suie in copac si acum crede ca nimeni nu mai e ca ea.

      @ciocio
      „o parte mica din “IT-isti” au scutirea aia” = 200.000.000 euro anual gaura in buget

      la cat a furat psd-ul, e putin ….dar totusi

      @unsirb
      constructori, horeca … o tara de speciali

      00
    • @MD as estima un ~70% fac ceva manevre și sunt scutiți. Legea e buna, încearcă sa compenseze lipsa impozitului cu alte lucruri impozabile, dar na… la noi se fentează peste tot. Pe IT, in special francezii, când ajung în România devin un alt soi de animal. Nu am văzut pana acum francez ajuns aici sa nu încerce sa fenteze tot ce mișcă. Germanii și Belgienii par mai reținuți la bizarerii și mai cuminți ( chiar și US ).

      00
    • Ganditi-va cate amante si secretare sau vanzatori de cafele pe post de directori se pot plati din aia 200.000.000 de euro…
      Nu aveti pic de empatie pentru saracii functionari care nu stiu sa lucreze pe calculator dar vor sa fie sefi.

      00
    • @rdb

      cel mai prost moment sa fii antistatist.

      00
    • De fapt statu nu fura 200mil, nu it-istii fura 200mil. Poteito tomeito. In schimb indistria aduce 5% din pib. Un fleac. Plus ca nu vorbim de pensii si sanatate ca i se da lu wtf ceasu peste cap
      Vorbind de cartofi, ce misto ar fi sa nu existe banii aia dato agriculturii, nu? Ca aia sunt dati, asa ca poti sa faci „cultura” de roșii doar pentru subvenții

      00
    • Animaloo

      cum am zis si mai sus, in pandemie e cel mai prost moment sa fii antistatist.
      dar na, cand ai nivelul de intelegere ca al unui adolescent in pubertate … vezi numai cai verzi pe pereti

      5% nu e nici macar spaga pe care o lasi la un bar dupa ce iei o bere. darmite sa te mai lauzi cu ea.
      cei din industrie duc 20% din PIB si uite ca nu sunt incadrati la asistati social de lux – desi poate trebuia sa li se faca cate o statuie in fiecare intersectie dupa aceasi logica.

      agricultura aduce la buget fix cat IT-ul,
      nu e mult, nu e putin, dar macar e un domeniu fara de care nu putem trai.

      00
  4. Sistemul asta de pensii publice este doar o schema Ponzi de mari dimensiuni girata de absolut toti care s-au perindat pana acum pe la putere, inclusiv actualii.

    Statul nu a investit niciodata banii luati cu japca ca si asigurari sociale, ci doar i-a folosit sa plateasca alte pensii. Si jmecheria asta merge cat timp aia de contribuie sunt mai multi decat aia care trebuie platiti.

    Sistemul aste trebuie abolit si lasate sa existe doar pensiile private la care sa contribui cat vrei si cat poti. Si la final sa poti retrage castigurile aferente investitiilor facute de fondurile de pensii din banii dati acolo. Si asta sa fie valabil pentru toti angajatii, public sau privat.

    Asa elimini inechiatile in pronlema asta, nu mai ai pensii speciale, super speciale si asa mai departe.

    00
    • Nici macar americanii, binecunoscuti pentru liberalismul lor, nu au avut curajul asta, tot au si ei o pensie de stat.

      Sistemul original, asa cum fusese copiat din legislatia franceza, oferea si optiunea asta. Adica pana in 2018, contribuiai in limita a 5 salarii medii pe economie; daca castigai mai mult, puteai sa faci plati *deductibile* (voi aborda si mecanismele deductibilitatii cand ajungem la impozit) catre fonduri private. Bineînțeles, asta insemna ca puteai „castiga” maxim 5 puncte de pensie pe luna. Acum nu mai exista aceasta limita. Teoretic poti „castiga” mai mult de 5 puncte daca ai un salariu monstru toata viata.

      O schema Ponzi presupune castiguri mai mari decat investitia. Sistemul actual de pensii iti promite un raport de 1:1 intre investitie si castig, asumand ca traiesti dupa ce ai iesit la pensie tot atat cat ai muncit. In realitate, luand speranța de viata din Romania, o mierlesti cam in 10 ani dupa ce ai iesit la pensie. Daca ai muncit 40 de ani, raportul ar fi cam de 1:4 intre investitie si castig.

      00
    • Americanii au 401(k) unde iti pui singur bani de pensie si sunt taxati abia cand ii retragi (pe toti o data, partial etc.).

      Schema Ponzi e ca pensiile doar la stat merg atata timp cat ai mai multi care contribuie versus cati ai carora trebuie sa le dai pensie. Cum se inverseaza ecuatia, cum trebuie sa iei bani din alta parte sa platesti pensii.

      00
  5. Din cifre si procente acel 10K RON e salariul brut. Pt total cheltuieli salariale mai adauga un 2.25% la salariul brut. ( contributii ??)

    00
  6. „dacă ești handicapat sau IT-ist, ceea ce e echivalent oricum pe acest blog”
    Asta te descalifica total.

    00
    • Stirile de la ora 9 si un pic: Protest masiv al lucratorilor din IT, acestia nu sunt de acord cu scutirea de impozit aplicata unor angajati din domeniu si militeaza pentru tratamentul fiscal egal al cetatenilor.

      #schimbareaincepecunoi #nusuntemspeciali

      00
    • Contrar asteptarilor, sa știi ca exista si IT-isti cu simtul umorului.

      00
    • Serios, chiar sunt destui pentru care un impozit de 10% nu i-ar deranja. Cum am scris mai sus, mi se pare de porc femeia de servici de pe scara blocului sa ia 600 pe luna ( pe 4 ore, e drept ) si eu sa mă uit la o pereche de Nike de 600 lei… come on… o fi femeie de servici… dar mă uit în supermarket, și cele mai ieftine chestii și tot aduni de un 200 lei pe săptămână…
      Pe de alta parte… sunt sigur ca aia 10% ar fi furați 90% și muritorul de rând tot așa rămâne.

      00
    • Sunt IT-ist si nu il descalifica cu nimic. E o gluma FFS! Invatati in plm sa radeti la glume, sa fiti putin autoironici, pun pariu ca esti supi ca VV a fost dat afara! Nu va mai opariti atat.
      Noi trebuie sa constientizam ca asta e realitatea, fie ca ne convine sau nu. Nu ti se retine impozitul pe venit daca esti IT-ist. Si lasati gargara cu doar daca esti programator care dezvolta software esti scutit de impozit. Bullshit, la mine in companie primeste si ala care face 3rd level support, testare si project management. Nici macar nu mai conteaza daca ai facultate de profil sau nu. Nu ma intrebati cum aceste companii au obtinut beneficiile astea pentru ca nu stiu. Si da beneficiile sunt indirect si pentru ei.

      00
    • DFT, solutia liberala e simpla: aplicam scutirea la toata lumea si fiecare ii sparge cum considera de cuvinta :)

      00
  7. „Metoda utilizată pentru a evita această taxă este clasica încasare de dividende, norma de venit sau drepturile de autor. Nu o vei putea evita complet, însă vei plăti acei 10% la un salariu minim pe economie, adică 139 de lei pe lună în loc de 2500.”

    Fals pentru dividende. Daca alegi sa fii platit prin dividende, (pe langa cei 5% impozit, cine stie pentru cat timp) nu platesti CAS (adica pensie). Esti obligat sa platesti CASS (adica asigurarea de sanatatea) in valoarea de 10%(2760 lei) din salariu minim pe an(27.600 lei), asta daca doar veniturile tale (dividende + alte venituri) depasesc acest plafon, al salariului minim pe an (27.600 lei).

    Platind aceasta taxa vei avea calitatea de asigurat la sistemul de sanatate de stat pentru 1 an de zile.(asta daca nu esti angajat si sa beneficiezi deja de asigurare).

    00
    • Apropos de dividende și CASS. Acum ANAF iti calculează și CASS automat când depui declarația sau trebuie sa faci de mana ceva hartzoage spre CASS cum se făcea pana acum? Se jurau ăștia acum vreo 2 ani ca încasează ANAF CASS-ul dar nu mi-a fost clar.

      00
    • Platesti direct la ANAF. Completezi formularul de declaratie unica(formularul D212) in termen de 30 de zile de cand depasesti plafonul de care am zis, il urci in SPV, si primesti notificare cu suma de plata si contul trezoriei pentru bugetul CASS.

      00
    • Cum am spus, am incercat sa simplific lucrurile, sunt o gramada de situatii fiscale (daca mai ai vreun contract de munca in alta parte, de ex) care schimba modul de calcul. Nu ai cum sa explici 700 de pagini de cod fiscal intr-un post pe blog.

      Dar intr-adevar am incurcat procentele, e vorba de 25%, nu de 10%.

      00
    • @DFT Tot ce ai de facut e sa depui declaratia unica, fie la termen, fie la o luna dupa ce ai incasat dividende mai mari decat plafonul de scutire.

      00
    • @lrpx IN SFARSIT. Îmi aduc aminte cu dor și dragoste când în 2010?, la PFA, trebuia sa te duci în fiecare luna sa depui declarații la CAS, CASS…

      00
    • @Rumbu, inteleg, dar ti-am spus ca tu in text vorbesti de CAS (Asigurari Sociale) iar pentru dividende nu se aplica. Ai doar taxa la CASS (asigurari de sanatate)

      00
  8. Fiind inginer in constructii mi s-a parut cam aiurea sa mi se micsoreze salariul brut (ca sa iau acelasi net) cand s-a dat legea aceea cu scutirea impozitelor, ba mai mult nu se mai duce niciun ban la pilonul 3 pensie privata, ba mai mult – soferi care aveau 1700 lei salariu net s-au trezit peste noapte cu 2360 lei net pentru ca minimul in constructii a devenit 3000 lei brut..bineinteles ca noua nu ni s-a marit nimic in asemenea proportie..probabil multi au incetat sa mai dea salarii la negru (sau nu)

    00
    • Asta s-a intamplat si la IT-isti cand s-a dat scutirea, desi ii blameaza lumea. Ei au obtinut acelasi net, patronul a luat indirect scutirea de impozit micsorandu-le salariul.

      Bineinteles, depinde si de firma, astia marii nu si-au permis sa scada vreun salariu, impozitul scutit a intrat in buzunarul angajatului.

      00
    • Pilonul III este opțional, nu-ți trimite nimeni banii acolo dacă nu alegi tu asta, printr-un contract separat care nu are nicio legătură cu pilonul I și II. Pilonul II, la data introducerii (2008) a fost obligatoriu pentru cei sub 35 de ani și opțional pentru cei peste și ar fi trebuit să ajungă la 6% (din 10,5% cât se plătea la acel moment la sistemul public), dar, între timp, politicienii noștri l-au plafonat la 3,75%. Nu mai confundați marfa cu ambalajul.

      00
    • Scuze Gicu, era vorba despre Pilonul 2

      00
  9. si pentru cine vrea sa calculeze usor cat este netul stiind brutul: se imparte brutul la 7 si se inmulteste cu 4. valoarea rezultata este extrem de apropiata de suma exacta.

    00
  10. Doar că exemplul cu parlamentarul nu e cel mai indicat, de departe. Eliminarea pensiilor speciale pt parlamentari aproape ca nu mișcă bugetul alocat pensiilor speciale. Dar e mai simplu de înjurat parlamentarii (care nu trebuie sa aibă pensii speciale, de acord) decât alte categorii de speciali.

    00
  11. Nu prea inteleg inversunarea pentru ITsti. Au fost si inca sunt scutiti de impozite pentru ca romanica sa devina o tara mult mai atractiva pentru domeniul asta de top. Fiecare perioada din istorie are cate un domeniu ce a bubuit, asa cum inainte de IT smecheria era sa fii bancher.
    Se va sparge si bula IT peste ceva ani, dar pana atunci eu zic ca e bine ca am prins trenul asta si avem companii mari la noi in tara. Companii ce aduc multe alte beneficii pe langa impozitele alea neplatite.

    00
    • E o regula nescrisa în economie: taxezi în boom si reduci în recesiune. Ca IT-st, reintroducerea impozitului e long overdue.

      00
  12. @Gicu
    > P.S. Pilonul II este administrat privat și statul nu are acces la ei, deci nu plătește pensionarii existenți…

    INCA. Tineti minte planurile PSD cand li se pareau lor ca erau ceva bani pe acolo si privatii rai faceau bani din banii nostri si nu faceau PSD bani de acolo.Asa ca grija si cu pilonul 2…S-ar putea sa dispara si ala

    00
    • @ Vali. Da țin minte, dar nu au reușit, au scăldat-o până la urmă că pe bază de cerere, oamenii se pot muta de la pilonul II la I. Oricum, dacă o fi să dispară pe viitor, ce s-a cotizat la pilonul II e deja cotizat, de banii ăia nu au cum să se mai atingă.

      00
  13. ”dacă ești handicapat sau IT-ist, ceea ce e echivalent oricum pe acest blog”
    Am mai zis-o: adevărații asistați social sunt în clădirile de birouri, nu în ghettouri.

    00
    • Ce comentariu limitat. Sunt curios, ce varsta / profesie ai si daca ai experiente negative cu IT-isti care vin noaptea peste tine sa iti umble la router sau sa scrie cod tastand zgomotos si la final iti dezinstaleze aplicatiile de pe telefon.

      Iar asta cu IT-istii: nu prea stiu daca ai idee ce inseamna de fapt scutirea respectiva in viata reala. Nici cum se aplica.
      1. Pentru a fi scutit trebuie sa ai lucrezi la o firma producatoare de software si sa ai diploma. Deci exista IT-isti care lucreaza la o firma auto (sa presupunem) si nu primesc scutire.
      2. Inainte lucram in IT la o firma non-software. Apoi m-am dus la alta firma pe acelasi salariu brut. Netul in schimb a fost mai mare. Asadar, nu m-am simtit deloc privilegiat de aceasta „scutire” pentru ca in final, eu am negociat salariul net si ori primeam salariul cerut ori cautam in alta parte, cu sau fara scutire.

      3. Asistati sociali se regasesc in concentratie mai mare printre angajatii de la stat unde acel procent mic de oameni harnici si competenti sustin jegul incompetentilor angajati pe pile. Sunt si in corporatii si in spitale. Jeguri sunt peste tot. Dar si oameni in regula.

      Concluzie: Informeaza-te. Nu generaliza.

      00
  14. atentie, nu salariul de 10 000 de lei iti ofera 1.85 puncte, ci contributia de 10 000 lei. Ca sa contribui cu 10 000 de lei, trebuie sa ai salariul brut de vreo 40 000 de lei/luna. adica limita de jos a veniturlor lunare a majoritatii cititorilor acestui blog.

    00
    • Gresit.

      „Punctajul lunar se calculează prin raportarea câştigului salarial brut sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit *baza de calcul* a contribuţiei de asigurări sociale, la câştigul salarial mediu brut din luna respectivă, comunicat de Institutul National de Statistică.”

      Baza de calcul sunt cei 10.000 de lei.

      00
  15. Ma intreb ce o fi mai deranjant:
    sa te gandesti ca martorii lui C# pot sa nu plateasca impozit si sa beneficieze de vreo 7% din brut la ei pe ing/revolut?
    sau sa iti sai seama ca onor inadaptatii social din IT isi pot face srl sa ia in plus pe luna cam cat ia salar lunar un suparici?
    Csf, daca nu ne-a placut scoala…

    00
    • Dsr, cu srl sa fie frumos si elegant la pensii si sanatate ar da de-o ciunga, ca nu e ca si cand in spital esti bagat in seama daca nu dai șpagă
      Salariu mare mic, spaga acelasi gust are

      00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile