Un antreprenor ungur scrie un lung articol despre mcât costă să ai o companie în Ungaria. Lecturaţi-l repede, până nu îl văd Dan Popa de la Hotnews sau Mihai Giurgea şi îl dau ca fiind al lor.
Deşi arhicunoscută şi arhidiscutată, problema a rămas aceeaşi de 20 de ani: taxele şi protecţionismul exagerat. Sindicatele şi categoriile favorizate de legile actuale se împotrivesc cât pot adaptării la realitate a oamenilor şi situaţiilor, făcând din Europa un mediu necompetitiv în multe domenii.
Discuţia continuă aici, singura mea problemă când am citit comentariile a fost: ia te uită, plătesc acelaşi procent de taxe ca australienii şi americanii, dar n-am şosele, spitale sau poliţie. Iar situaţia negrilor promovaţi de Affirmative Action în universităţi poate fi asemănată cu situaţia suedejilor de la noi.
Îmi place la maxim însă ipocrizia de a taxa mai mult cetăţenii ţării în numele democraţiei şi standardului de viaţă, dar închis ochii la lipsa libertăţilor şi exploatării masive a cetățenilor ţărilor care ne produc bunuri ieftine.
Interesant articolul ungurului. Nedrept? Poate! Nedocumentat? Greu de spus. Totusi, e o mentalitate pe care am intalnit-o destul de des si in Romania, mai ales la tinerii patroni (la multinationale se respecta drepturile astea, din cate stiu – in Romania e oricum mai relaxata legislatia pe tema asta).
@krossfire: e nedrept din postura angajatului. el îşi face nişte calcule reci. sunt nasoale, dar asta e realitatea omului care vrea să facă un business.
^Bine, la partea cu ”I wouldn’t hire a woman” e putin cam mult spus. In general, fetele tinere si cele care au deja copii sunt ”foarte” angajabile. Asa zisul ”pericol” vine de la tipele proaspat casatorite, etc.
@Dan: alea sunt estimari, ca pentru un business plan. Si omul spune clar acolo, „in conditiile in care afacerea imi merge ca pe roate si planul meu decurge fara probleme asa cum l-am gandit” – adica best case scenario. Fa aceleasi calcule in Romania si ai sa vezi ca ajungi cam in aceeasi situatie sau mai rau.
@Zoso: protectionismul exagerat aduce voturi pentru politicieni. Din pacate, politicienii gandesc numai in termene de 4 ani, cat tine mandatul politic, pe principiul „dupa noi, potopul”. O solutie ar fi ca oamenii sa fie platiti in functie de cat muncesc, de cat produc efectiv, si la ce calitate. Numai ca nimeni nu vrea asta: nici politicienii, nici sindicatele (ce, lenesul nu e si el om?!), si nici marea majoritate a oamenilor.
@Cata: ştiu tot ce zici. cum vindecăm cancerul?
Dan, nu spune din pat ca va avea 1000 billable hours, prezinta o situatie IDEALA in care prinde munca full time pe afacere, in care totul merge IDEAL. Si totusi iese nasol in pierdere, cand, cu o investitie intiala de 90K euro ramane sa-si refaca situatia anterioara (cand avea casa lui) intr-un deceniu de munca.
Situatia e la fel de incalcita si la noi, daca nu mai nasoala. De asta probabil sunt multi care prefera sa lucreze singuri, decat sa se impuste in picior sa faca o companie cum trebuie.
Daca in situatia ideala este la fel de ‘ars’, iti dai seama cum este in realitate, cand ai luni foarte ‘proaste’ (in care traiesti din economii si mai prinzi cate un proiect) si luni in care muncesti cat 10. Pentru mine, ca freelancer e OK, cheltuielile sunt minimale, plus ca am invatat sa nu mai cheltuiesc toti banii, cand sunt mai multi. Daca am deci o luna, doua, trei mai proaste, am banii din lunile anterioare si mai lucrez pe un site personal, mai cnosolidez portofoliu, mai prind cate un proiect micut.
Cand am treaba serioasa, castig si pentru lunile in cauza.
Problema, cand ai un business cu angajati, este ca nu-i poti trimite la culcare in lunile proaste, ca oamenii au un salariu si e normal sa-l doreasca, doar ei vin la munca. Sa nu mai discutam de taxele si para-taxele pe care le plateste o firma, ca te apuca dracii.
Cele 5 elemenete de la „I will only give a job if” de la sfarsitul articolului sunt realitate zilnica in SUA; acolo corporatiile au mult mai multe drepturi decat angajatii iar influenta lor merge pana la a impune pe masa „parlamentului” (cele 2 camere ale legislativului american) tot felul de proiecte de legi care merg pana la restrangerea unor libertati – totul pentru a tine profiturile sus si a le impinge si mai sus. Europa in schimb e mult mai „socialista” (in general). E bine, e rau, exista cale de mijloc?
Discutabil daca ala e antreprenor. Ce afacere are/a avut?
Mie mi se pare ca doar face niste calcule de la el din pat, si i-a iesit ca e o idee proasta. Stie dinainte ca o sa aibe 1000 billable hours pe luna? Asa simplu e?
vezi si ted-ul :http://www.ted.com/talks/view/lang/en//id/1226 care sunt cei 6 factori care fac ca o societate sa fie prospera si eficienta:
1. Competitia
2. Stiinta (Revolutia stiintifica=accesul maselor la stiinta/educatie)
3. Dreptul de proprietate
4. Medicina
5. Societate de consum
6. Work ethic
noi suntem pe la jumatate cu toate si exact pe acolo si suntem ca dezvoltare. In Ungaria sau Romania si in articolul de mai sus – situatia se incadreaza in cei 6: competitia libera – sa poti sa concurezi liber pe piata muncii inseamna si sa poti concura cu un om deja angajat, sa dovedesti ca esti mai bun pe un salar mai mic si patronul sa il dea prin urmare afara pe ex angajat simplu si fara riscuri, doar pt ca exista o oferta mai buna! Asa se formeaza si work ethic – daca e usor sa fii dat afara egal ca si poti sa te angajezi – cu conditia sa fi bun! e mai usor sa fi bun in ceva ce iti place sa faci =toata lumea pana la urma e fericita. si cu libera proprietate intra si impozitele si taxele aici – in masura in care poti sa le controlezi si sa decizi cat si cum, in masura aia esti si proprietar pe venitul sau proprietatile tale. E normal sa platesc prin impozite pt anumite chestii, chiar si sociale – nu vreau sa am bani dar sa fie in jurul meu 1000 de muritori de foame fara sperante ca mai devreme sau mai tarziu e naspa si pt mine, dar trebuie sa am informatii corecte si control real (sa decid cat si sa pot sa ii dau afara pe politicieni daca nu fac ce zic eu). Mai departe vezi pe ted.com
@Zoso: la fel cum rezolvam si incalzirea globala, vindecam SIDA si eradicam foametea pe blog. Simplu, nu?
erata: glob, nu blog
@dan: n-ai inteles nimic, culca-te inapoi…
Masurile de protectie sociala descrise in articolul mentionat sunt exagerate, chiar si pentru o economie cu tendinte socialiste.
Modelul american nu este unul de urmat, balanta fiind mult inclinata inspre angajatori. De cealalta parte s-ar putea situa Franta, unde masurile de protectie sociale sunt „peste medie”.
Cred ca se poate totusi lua ca exemplu Germania, unde poti munci si trai decent fara sa te simti exploatat de catre angajator sau stat.
Plin de experti din cate vad…..
Articolul se aplica si la noi, minus perioada idioata de 3 ani concediu de maternitate.
In rest articolul este maxim de aiurea.
Antreprenoriatul inseamna riscuri, mult mai multa munca decat angajatii, investitii pe minim 5 ani daca nu pe 10 si doua fese sanatoase ca sa poti strange din ele.
Plm lamentari cu impozite, concurenta neloiala, angajati care-ti fura clientela….etc
Idilic ar fi sa am impozite mici, lipsa concurenta sau mediu civilizat de afaceri, eventual si credite cu dobanda preferentiala pentru retehnologizare ca nemtii.
Si sa nu-mi schimbe muile de politicieni fiscalitatea tot la 3 luni, ca sa mai putem face si noi un plan de afaceri pe mai mult de 1 an
Din pacate nu avem mai nimic din ce ne-am dori, asa ca mergem mai departe si ne adaptam.
De lamentat ne lamentam la cafeluta, dimineata.
@WBF; @Dan: Ne spuneti si noua ce business aveti cu 12+ angajati?
Nu de alta, dar se pare ca nu traiti in Romania unde situatia e cam la fel.
Iar despre concediul pre/post-natal, asta nu era 2 ani in Romania? S-a schimbat recent? (Stiu ca in ~2008 firma la care lucram s-a confruntat cu chestia asta, iar sefu’ povestise ceva cum ca 2 ani trebuie s-o tina pe tipa respectiva angajata)
@WBF In sfarsit un om care stie ce vorbeste, cu mai mult de 12 angajati.
Raman la parerea mea, articol scris de un bugetar/salariat care isi face bizniz plan din pat, dar n-a incercat inca sa vanda ceva in viata lui. O sa vina 1000 de billable hours de undeva din cer, si el totusi o sa dea faliment. Nu-si vinde apartamentul ca sa angajeze 12 oameni pe care-i poate plati doar 3 luni, pentru ca nu-l lasa statul, nu pentru ca-i prost. Pai ce angajat isi scoate banii, in mod real, mai repede de 6 luni?
@aoleks ce n-am inteles?
http://2.bp.blogspot.com/_sKmUW8U4m0c/SxDuN_1EYoI/AAAAAAAABqU/TXdct-t8hDI/s1600/New+Capitalist+Pyramid.jpg
Eu am un amic care iti explica foarte serios ca este imposibil sa lucrezi 8 ore pe zi, 5 zile pe saptamana, ca nu poti lucra atat de mult. Omul nu face misto, sta acasa de 8 ani.
Dupa logica ungurului nu prea ai loc sa faci nici un fel de afacere legala, nu?
Eu recunosc deschis ca nu am inteles mare lucru din articol, mi se pare prea abstract. Care e domeniul de activitate in care el lucreaza in ore si ce inseamna acea competitie? O companie care ofera aceleasi servicii sau un simplu om care lucreaza la negru? Spune ca ala vinde cu 9 euro si lucrand 5 ore face 1000 pe luna, insa mie asta imi suna a un sg om, nu echipa. La fel de bine pot intreba cum ajunge el sa faca 12 angajati X 160 de ore pe luna doar o mie de ore facturate, ca mie imi dau aproape 2 mii de ore lucrate. El compara o firma cu totul legal, garantii, etc, cu un simplu angajat? Asa orice mecanic de cartier bate un service autorizat si service-ul ar trebui sa se inchida in acest moment ca este pe pierdere.
Daca acel concurent lucreaza complet la negru, ce campanie impotriva lui poate face? Cum suna reclama „uite cum iti repar eu masina intre blocuri cu 50 de euro, de ce le platesti 300 la aia de la Porsche?”. Cine cumpara o mie de ore fara acte? De curiozitate, sunt multe firme ce cumpara servicii de 9000 de euro fara acte? Daca da, cu ce bani si cum justifica asta in hartii?
Probabil sunt eu prea prost ca sa inteleg un om serios si bine documentat
@WBF: Si care-i salariul care le dai angajatilor?
Zi-mi ca nu sunt angajati cu 2 ore si platiti la procent sau contracte de colaborare cu P.F.A.
@Znuff: WBF nu angajează graşi de la Mangalia, chill.
Am întâlnit în firmele din .ro câteva femei care îşi făceau calcule la fel de meschine ca şi studenta de la Timişoara: la aproape un an jumate de la angajare fătau, stăteau acasă aproape 2 ani, apoi fătau iar, ca să mai stea 2 ani acasă. Timp de 4 ani patronul trebuia să angajeze TEMPORAR (că aşa zice legea) pe cineva în locul orientatei. Norocul meu că la mine nu angajez femei, că nu ştiu să facă ce am eu nevoie să lucreze. Desigur, ăia care nu au plătit în viaţa lor taxe şi nici nu şi-au asumat niciodată vreo răspundere faţă de angajaţi, ar spune despre mine că reprezint the evil 1%. Eu le doresc doar să ajungă să afle pe pielea copiilor lor ce e foamea şi ce înseamnă ameninţarea falimentului.
În general românii noştri învăţaţi că „chiaburii e răi” transmit mentalitatea asta şi generaţiei de o seamă cu mine. Ţin minte cum m-a şters o tipă din lista de Facebook pentru că i-am zis că deşi sunt patron nu am 2 mii de euro să-i dau împrumut. Sau ce urât a făcut un puţă verde de la Astor Marketing când i-am zis că realitatea de la mine din firmă e diferită de sutele de mii de euro la care visa el că o să-i joc la Forex. That was fun! Din păcate copiii copiilor copiilor noştri să mai poată începe să mai schimbe ceva, pentru că societatea noastră e coruptă până şi la copiii mici de acum, îndobitociţi de părinţii lor.
@Znuff
Am un business in domeniul imobiliar al internetului.
O firma care vinde si are 6 angajati si inca una care presteaza servicii strict firmei de vanzari unde am 8 angajati.Prima firma este din 2005 si a doua din 2010/2011.
Ambele pe profit.
Pare ciudat sa deschizi firme in perioada de criza, sa mai si angajezi 8 oameni.
As angaja mai multi daca as avea de unde.
Am investit din 2005 incoace fix ce-am obtinut din vanzarea a 2,3 hectare de teren in Brasov.Faci tu socoteala cam cat era mp in 2005.
N-am scos nici un cent inapoi, tot profitul l-am reinvestit.
@wbf: nu este ciudat să porneşti o afacere în plină criză (eu încep acum al 3-lea an) şi nici să angajezi oameni, diferă doar capitalul de pornire…cu 100k euro poţi face mai multe decât cu 1k
Stai linistit, nu vreau sa ma angajez intr-un domeniu atat de cacacios ca ala imobiliar
Doar ca prea o tine in sus cu „ala nu stie ce vorbeste”.
@tibi: se poate face şi în .ro managementul uman al resurselor umane, problema e că aici e totul exagerat de stupid în ambele părţi ale baricadei, şi lichele ordinare există foarte multe şi în rândul angajaţilor, şi al angajatorilor. până se mai echilibrează mentalităţile va mai dura câteva generaţii, moştenirile fanariote şi comuniste nu dispar peste noapte
Este o bataie de joc si o prosteala pe fata. Taxele sunt facute pentru cei bogati. Suntem un popor idiot care ne meritam soarta. Astia ne pun biruri peste biruri iar toti romanii stau la caldurica in case. Ungurii au venitul minim de doua ori mai mare ca la noi si platesc aceleasi preturi dar ies in strada. Noi?
mda, avand in vedere ca toti sunt patroni pe aici…
Daca ar fi dupa voi, ati angaja doar tineri de 25-35 ani cu experienta care nu au obligatii, planuri de viitor … doar o dorinta apriga sa munceasca pentru firmele voastre.
Ei nu au dreptul sa se insoare, nevestele lor sa faca copii pentru ca vai, trebuie sa pastrez postul blocat deoarece a fatat angajata x, si 2 ani nu-mi produce nimic.
O generatie de ‘antreprenori’ fara traditie, fara respect fata de societate, fara respect fata de poplatia in varsta si de ce nu, fata de generatiile care urmeaza.
Nu angajezi femei , pentru ca fac plozi. Ma gandesc ca ti-ai facut planuri ca afacerea ta o sa dainuiasca pana o sa iesi la pensie, sau o sa te retragi pana mai ai toti neuronii intregi. Si atunci, cine o sa vina sa lucreze la firma ta ? Ce persoane tinere cu chef de lucru, care nu obosesc dupa 6-8 ore? Fetusi nenascuti, pentru ca in egoismul tau, in goana ta dupa profitul personal nu ti-ai dat seama ca ti-ai taiat singur craca de sub picioare. Uita-te la Japonia, Germania… comunitati imbatranite unde poplatia activa acu 20-30 de ani aveau motivatii carieristice si antreprenoriale. Ce folos sa fii o tara bogata daca mostenirea ta genetica ii in scadere, o mare parte din poplatia activa fiind emigranti sau minoritari.
Nu facem noi copii… lasa ca rromii fac ei si pentru noi. Si noi platim impozite la stat ca sa intretinem poplatia tanara a tarii. Doar ca nu-s caucazieni.
As avea mai multe, dar nu-mi plac post-urile lungi, la fel cum nu va plac nici voua.
Sper doar ca fiecare din noi, la batranete sa aiba cine sa ne aduca un pahar de apa rece. Si sa nu fie o asistenta sociala pe nume Rotar Mercedesa.
@Dan Trolezi ca e duminica? omul acela s-a gandit sa isi deschida o afacere, s-a gandit cat de trist e legislativul in tara s-a si dupa a luat decizia ca nu are nici un rost sa munceasca 10 ani ca sa ajunga unde este (asta in cazul in care ar fi pe profit).
PS. Ce nu inteleg eu, e ca tu fara sa vezi nimic pozitiv in gandirea lui ai actionat instinctiv ca un troll si ai pus la indoiala logica tipului.
Ca raspuns pentru tine… Bine-nteles ca daca vindea droguri iesea pe plus mai bine, afacerea era mai profitabila, iar taxele mai mici! pa ca prea mult am scris…
Znuff
Salariile difera de gradul de competenta a angajatului.
Nu poti tine un tech din IT pe rahaturi de 2 ore in cartea de munca.
Nu poti tine pe povesti tip salar minim, juma de norma/PFA flacai care pot lucra pentru extern sau pentru cele cateva corporatii din domeniu IT din acelasi oras ( IQuest, Genpact….etc)
Te las pe tine sa-ti imaginezi cam cat castiga oamenii aia.
Tot ce pot sa-ti spun ca nu suficient cat mi-as dori sa pot sa le platesc, asta daca am trai intr-o tara decenta si daca nu am fi vaca de muls pentru toti trantorii.
Stii cat costa sa-ti securizezi ca angajat/coleg pe cineva care ani buni a fost director de devzoltare pe reteaua nationala de FO la UPC?
Sa-ti spun eu, procente din afacere.
Naspa, mergem mai departe….
PLM de struguri, acri ca dracu si pe deasupra si sus de tot.
Singura persoana angajata cu mai putin de 8 ore sunt eu.
Motivul este suceala legislativa legata de masina de serviciu. Mda.
Oare de ce-mi dau eu cu parerea pe aici, evident traiesc in alta realitate….
e simplu. angajatul, cînd vede cum încasează patronul o factură de 1000 de euro, cînd el este plătit cu 1000, îl înjură de mamă. şi nu vede cînd patronul primeşte facturile. vinovat nu e patronul, ci asistatul social care ar putea munci, dar preferă să nu o facă, respectiv politicianul care plăteşte o sumă exorbitantă din banii celor care muncesc pentru o ștampilă.
dacă un asistat social cîștigă de la stat 100 de lei pe lună, atunci politicianul îi plătește în 48 de luni suma de 4800 de lei. v-am păcălit, costă mult mai mult.
Flotare logica.
Articolul in discutie.
Lachetul flausat vroia sa vanda 1000 de ore ( presupun consultanta/servicii, undeva 95% IT) cu 13-14 angajati full time.
Deci ai 12 angajati X 8 ore/zi x 22 zile/luna = 2112 ore.
PLM, cand e greu lucrezi si sambata, ca nu strica.
In principiu, oricine cu un minim de bun simt stie ca taxarea la ora de cele mai multe ori inseamna: 35 de minute= 1 ora.
Vede cineva o problema in calculul agariciului care are la dispozitie peste 3000 de ore de vandut si el vrea doar 1000 conform planului de afaceri elaborat de lachet in articol?
Pai problema sta la el, sa-si fucking vanda inventarul, ca aia e treaba lui….
Nu merg mai departe cu calculul ca pare de porc de la inceput.
Mda, e vina taxelor, e vina oricui nu a labarului care face calcule penibile.
Fucking taxe, femei sub 30 fara copii, angajati care-ti fura clientii….
Seara buna tuturor, ma duc sa-mi pup girafa mica
Din punctul meu de vedere articolul asta e o prostie – gandesti o afacere cu 13 angajati cand tu nu ai absolut nici un client. Parerea mea e ca atunci cand o iei de la 0 trebuie sa cresti treptat iar in realitate din lipsa de experienta dupa ceva timp de la lansarea afacerii probabil planul se va schimba putin. In rau.
In alta ordine de idei cunosc un economist ce si-a format o echipa de vreo cateva persoane (alti economisti, juristi, avocati) si cu putina influenta care o avea s-a lansat intr-o afacere de gen paradis fiscal – o parte credite garantate cu bunuri dobandite tot pe credit, alta parte finantare europeana – vreo cateva milioane de euro. A fost nasol o vreme, se pare ca acum incepe sa isi dea drumul.
A riscat o mica avere pentru a construi un imperiu. Teoretic si legal nu era posibil insa.
pun si eu o intrebare legata de femeile aflate in concediu de maternitate: cine le plateste? angajatorul sau primesc ceva ajutor de la stat?
caci daca nu primesc nimic de la angajator, n-au decat sa stea si 18 ani in concediu de maternitate…
e drept ca nu le poti concedia cat sunt in „maternitate”, dar cred ca le poti concedia la o luna sau doua dupa ce-au venit, in cazul in care chiar nu mai ai nevoie de ele deloc.
Potentialul pentru pentru aia 13 oameni e de 2000 de ore pe luna. Daca el nu poate sa vanda decat 1000, nu are de ce sa angajeze 13 oameni. Apoi, daca competitia este dispusa sa lucreze ilegal, inseamna ca exista un risk/reward ratio favorabil. Bottom line, omul nostru ar trebui sa isi ajusteze planul de afaceri sau sa isi caute alta nisa unde nu este posibil sa lucrezi decat legal.
Nu mi se pare ca a incercat pe cont propriu vreodata, anyway. Atunci cand intri intr-un startup, in special in servicii, muncesti mai intai singur sau cu maxim 2-3 angajati. Daca merge, mai adaogi. Daca nu, te gandesti daca nu ar fi mai bine sa te apuci de altceva. 12 angajati din prima si fara margine de risc consistenta in business plan e o tampenie.
Ca angajator ai o anumită responsabilitate morală faţă de angajat. Că mulţi angajaţi consideră absurd ca şi reciproca să fie valabilă, asta ţine de mentalitatea proletariatului. Totuşi există şi reversul medaliei: angajaţi conştiincioşi futuţi de şefi. Asta e, cum am zis sunt şi lichele de ambele părţi.
Cât priveşte lamentările cu „ne omoară statul” (apropo, tovarăşul Giurgea trolează mai nou Realitatea via Riscograma, că am găsit nişte articole anonime scrise fix în stilul lui, până şi modul în care pune linkurile e identic?!), ştiam un tip care şi-a suspendat firma pentru că „l-a îngenunchiat forfetarul”. Apoi a vrut să o închidă ca să nu plătească 10 lei taxa de salubrizare. La mine dacă dau faliment ştiu sigur că e din vina mea, alţii însă plâng pe la colţuri ce rău e statul. Da, condiţiile economice şi politice sunt nasoale, asta e, dar mergem mai departe. Deşi dacă ar fi după cum gândesc specialiştii de la Occupy Romania ar trebui să trăim numai de azi pe mâine.
@ florin… cum adica; „a inceput sa isi dea drumul”?
Voi ati citit ce a scris brosky sau…?
Eu zic ca ar fi bine ca angajatii sa aiba la birou un pat care sa doarma, sa aiba pauze de mese si toaleta, 8 ore de somn si in rest sa munceasca, ca sa avem noi un mediu competitiv si produse ieftine sa nu fie nevoie sa luam din Asia, NOT
@msc: da am citit, omul e puţin isteric şi vede lucrurile dintr-o singură direcţie, a angajatului. eu care am fost de ambele părţi ale baricadei ar trebui să fiu de acord cu el?
Aha tare de tot omul, dar cum se apara:
1. impotriva mincinosilor, care se prezinta frumos la un interviu, apoi omul isi da seama ca nu stiu nimic,
2. impotriva betivilor,
3. impotriva celor care au ca hobby concediul medical,
4. impotriva curvelor, care nu stiu nimic, insa isi gasesc cite unul sa-i linga curu toata ziua?
Deci mai degraba ca patron as fi om, un bun prieten al tuturor angajatilor. Strategia mea ar fi:
1. Salarii la vedere, sa stie lumea cine cit are si sa vada ca daca muncesc le creste si leafa,
2. Profit la vedere, sa vada omul, daca am de unde da sau daca n-am.
Dar asta nu se va intimpla niciodata. Sunt firme care pe timp de criza au profituri mai mari decit in anii precedenti. Au dat afara angajatii pe motiv ca nu e de munca si au angajat in locul lor altii, pe bani mai putini.
Fiind baiet paduri cutreieram si sa-mi bag pl de ma mai intorc :)) Asta nu e aplicabil la noi…
@Ionut: si am fost patron cu o afacere pornita de la 0 in 1998, afacere care am vandut-o in 2007.
Fiind pornita de la 0, mai intai faceam eu tot, si apoi incetul cu incetul am ajuns sa am 8 angajati.
Nenea din .HU are dreptate partial, dar isi strica singur toata karma.
Intodeauna m’am ghidat in viata si afaceri sa faci cat mai mult bine, sa intorci cat mai mult inapoi comunitatii din care faci parte. Belive it or not, exista un echilibru si un efect al actiunilor / deciziilor care le ei in viata sau in afaceri.
Pentru linistea mea, am renuntat la afacere ca sa ma pot ocupa de familie (https://zoso.ro/cresterea-unui-copil-statul-ofera-lei-luna/) si acum lucrez in acelasi domeniu, doar din perspectiva angajatului. Rezultatul ? Imi fac treaba ca si cum ar fi afacerea mea, dorm linistit, imi fac programul singur, nimeni nu-mi freaca ridichea.
Nenea ungur nu ne da destule detalii, nu stim daca afacerea este inceputa, sau doar fabuleaza cu numere in excel.
Facem ce facem si uitam toti suntem condusi de instinct si ca scopul nostru principal in viata este procreerea, fie ca vrem sa acceptam asta sau nu. Tot ceea ce facem are ca scop final procreerea.
Tipul de patron care nu are grija de angajatii lui nu face multa umbra pamantului , pentru ca nici el nu a fost bun cu pamantul pe care calca.
Acei patroni, cat si progeniturile lor ii tot vezi la stirile de la ora 5, ba impuscati, captivi in masini cu care au omorat si alti nenorociti, morti in infumurarea lor ca ei stiu totul si ca sunt stapani pe destinele lor si ale angajatilor lor.
De aceea repet, la noi sunt putini „patroni” adevarati care cresc impreuna cu comunitatea in care traiesc, care sa fie respectati si salutati pe strada pentru ceea ce sunt si ceea ce fac pentru comunitate, nu pentru ca ei taie si spanzura tot ce misca in oras.
Oricum, tineti minte ca aici discutam de afaceri mici si mijlocii… pentru ca in momentul in care cresti si se vede ca faci profit serios, vin marile companii si te cumpara. Si atunci totul se reduce la EBITDA.
Multi vad, putin pricep. Tipul a facut niste calcule care i-au distrus esenta articolului.
Idea de baza e ca statul nu incurajeaza munca in legalitate. E absurd ca un salariu net de 760 de euro sa coste angajatorul 1560 de euro. Apoi acest angajat in afara de o pensie putin mai mare dupa 65 de ani (azi am inmormantat o matusa la 31 de ani, Dumnezeu s-o ierte) sa primeasca aceleasi conditii de spitalizare, etc. ca un angajat cu salariul de 185 euro.
Domnule Vasiuliu (WBF), nu-mi permit sa va contest abilitatile de manager ca „am vorbi vorbe”. Totusi, dumneavoastra activati intr-un mediu al profesionistilor unde investitiile in infrastructura si profesionisti se reflecta in calitatea de top a serviciilor. Un freelancer / firma de programare dupa ce isi ia doua capace dupa cap din cauza serviciilor proaste de gazduire pe care le intermediaza, invata de unde sa cumpere data viitoare. Degeaba iti da varul Gigel hosting la jumatate de pret daca performantele serviciilor sunt slabe iar up time-ul mediocru. In hosting balbaitii (infrastructura ieftina dar slaba) si mincinosii (nelimitat la doi bani) se autodistrug, concurenta e doar intre firmele de top.
Incercati insa sa va puneti in piele unui manager al unei firme de instalatori sau constructori, domenii in care munca la negru sau clientarismul politic isi spun cuvantul. Marea majoritate a contractelor mari se duc pe pile iar aia cu contractele mici sunt destul de batuti in cap incat sa ia teapa de 5 ori la rand cu servicii de proasta calitate oferite de neprofesionisti.
In alta ordine pe lista de chestii de facut in 2012 apare la un moment dat sa-mi mut „sandramaua” inapoi in Romania, unde cunosc cel putin o firma din domeniu de ale carei servicii sunt foarte multumit.
Sanatate !
multa lume a citit articolul respectiv de-a curmezisul.
tipul da un exemplu ideal, clar ca nu are deschisa nici o afacere. se refera la faptul ca statul f*te angajatorul in stil mare, protejand prin legislatie oamenii de peste 50 de ani si femeile gravide si taxandu-l atat pe el, cat si pe angajat excesiv. acuma nici io nu-s anteprenor, dar cand esti strans cu usa, cauti tot felul de solutii ca sa faci bani, una dintre ele fiind munca la negru, fara factura, fara garantie. lucru care iar nu e ok, pt ca statul nu impoziteaza lucrul la negru. si atunci il f*te mai tare pe ala cara lucreaza legal.
numai eu cunosc femei care atunci cand auzeau zvonuri de concediere se puneau pe facut copii? sau proprietari de mici afaceri care lucreaza mai mult fara factura decat legal?
@brosky: scopul nostru în viaţă este invariabil procreerea? permite-mi să fiu de altă părere
oamenii de peste 50 de ani si femeile gravide trebuie omorati!
În .ro statul acordă subvenţii la angajarea tinerilor absolvenţi şi a persoanelor de 50+ ani. Încă nu am văzut nici o reacţie a acestora privind şansele sporite la angajare pe acest criteriu.
animaloo nu sunt de acord cu tine
pai eu n-am facut decat rezumatul primei pagini de comentarii…
Foarte frumos, dar trebuie remarcat ca nefacand nimic, el incureaja status-quo-ul si contribuie la situatia economica proasta ne-aducand un plus de valoare.
Si cred ca idei de profit brut 20% sunt cam fanteziste din start.
Iar ce ar trebui comparat e cu situatia taxelor din Romania, care s-ar putea sa fie chiar ceva mai mari.
Bonus e faptul ca acest articol exista din Iulie anul trecut, dar la noi abia acum se afla de el. Nu ca ar fi vreo situatie noua, ea exista de 20 de ani.
@inapt: nu.
Am un amic care are un mic ISP prin zona. Nimic special, „baga net la țară” să zicem așa.
Nu are o mare afacere, are undeva la 300 de abonați, cât să-i aducă mai mult decât un salariu decent pe lună.
A încercat să țină totul legal, plătea toate taxele la stat… și ajungea să rămână cu 7mil profit pe lună, asta după ce plătea chiria la data center (asta era cea mai mică parte), înlocuiri de echipamente, internetul la provider, firma de contabilitate și binențeles taxele și impozitele aferente.
Așa că a făcut ce ar fi făcut oricine altcineva care vrea să facă un ban în România. A scos din evidență o parte din abonați pentru care nu mai plătește taxe și impozite, și acum poate să zică că o duce bine și că se merită să muncească zilnic de dimineața până seara.
E imposibil în anumite domenii să faci bani raportând totul la stat fară facturi la negru.
Omul e tare, are idei grele si corecte, dar din pacate nu isi dobandeste inteligenta de pe partea economica si nu e un antreprenor total. Apoi a ales calea mai usoara, blog, likes, etc. (bine … si prin aceea strategie poate sa aiba un rol, dar vorbesc strict despre antreprenoriat) Eu stiu alti antreprenori care au ales calea mai grea si se lupta si reusesc. Totusi… ar fi bine ca macar si cei ca Jakab sa fie mai multi, sa deschida lumea buna ochii caci bogatia e creata de antreprenori si nu de catre stat