Istoria.
Mai ţine cineva minte scandalul de acum câţiva ani când i-au băgat în cartea de istorie pe Hagi şi pe Esca? Şi oamenii care scriseseră acele manuale se explicau că asta e istoria, trebuie să o mai lăsăm cu vechiturile.
Mulţi nu au înţeles atunci ce voiau dobitocii ăia, şi eu mă număram printre ei. Mândria naţională, nene, Mircea, Ştefan, Mihai, tricolorul!
Where is Romania, please?
Zilele trecute ascultam o ştire la radio despre salarii. România era în pluton cu Estonia, Bulgaria, Letonia, Georgia, Ucraina şi alte ţări de care nu a auzit nimeni. Oare asta merităm noi? Noi, cu o istorie aşa glorioasă, cu atleţi şi matematicieni de care se teme întreaga lume?
Asta a fost doar o introducere. Cam lungă.
Goana după ştiri.
Ieri, toată presa a luat foc cu tragedia din Spania. A picat un avion şi au murit nu ştiu câţi oameni. E o tragedie că mor oameni nevinovaţi, ok. Dar de aici şi până la a dedica zeci de rânduri si zeci de intrări în jurnalele de ştiri mi se pare o tâmpenie. De aia merge România aşa bine, că ne doare în cur de toată lumea, mai puţin de ce avem noi de făcut. Zeci de ziare şi de televiziuni dedicate unor ştiri inutile, care nu fac decât să se adune în memorie şi să nu le folosim niciodată.
A picat un avion, iar această stire nu are absolut nici o legătură cu România, dar noi o repetăm obsesiv.
Relevanţă zero.
Ok, am văzut-o o dată, mă întorc la sapă. Ce îmi pasă mie de spanioli? De aia a crescut preţul petrolului? De aia nu se construieşte la pasajul Băneasa? De aia n-am putut intra în direct aseară să îi urez Magdei Ciumac la mulţi ani?
România e pe cale să piardă fondurile SAPARD. Şi să aibă probleme la UE cu justiţia. Şi nu a început construcţia la autostrada care ar trebui să lege Giurgiu de Szeged. Şi construieşte puţin. Şi prost. Între timp, noi stăm cu ochii beliţi la TV.
Artificial.
Nevoia asta de informare excesivă e o nevoie artificială creată de massmedia. Ia aduceţi-vă aminte câte ziare existau acum 15 ani. Câte jurnale de ştiri?
Ce mai bun exemplu în acest sens îl reprezintă ziarele de sport. Care acum 15 ani erau săptămânale. Acum 10 ani erau bi-săptămânale. Acum sunt zilnice. Sunt atât de multe de scris despre un joc unde se întâlnesc 22 de analfabeţi ca să dea cu piciorul în minge? Dacă adăugi şi părerile, adesea incompetente şi irelevante, ale tuturor vedetelor instant făcute de aceste ziare, veţi vedea o industrie de succes. Cine ştia cine e Nicolae Badea sau Vasile Turcu acum 15 ani şi cui îi păsa? Acum, pagina 3, mare, Gigi a declarat că oile lui joacă mai bine decât Bănel! Moa, trebuie să citesc asta, poate influenţa decisiv…părerea mea, care nu contează în contextul jocului de diseară.
pentru ca multi si-au dat seama cat inseamna imaginea. sa te stie lumea. cum mergeau afacerile lui becali, borcea sau copos daca nu stia nimeni de ei?
articolele sunt platite. evident. toti vor sa apara in ziare ca sa ii stie lumea. ca sa agate vreo pitzi sau ca sa creasca cifra de afaceri.
PR. mult PR. cine sunt sefii de PR din romanica? Oana Roman si altii ca ea. oameni care apar la tv non-stop. cumperi tu chiloti de la botezatu cu adaos 800% daca nu stii cine e? daca nu apare de 1000 de ori la tv pe saptamana? exemplele pot continua.
Teorie ad-hoc, n-am pretentia ca zic ceva adanc: majoritatea stirilor externe sunt despre chestii care se intampla; stirile interne sunt in majoritate despre chestii care nu se intampla.
Acuma, de cate ori poti scrie pe zi/saptamana/luna despre ceva care nu se intampla (autostrazi, reparatii, constructii). O data, de doua ori, iar dupa aia… ia sa ne mai uitam, dom’le!, si peste gard, ca acolo se petrec lucruri!
Cam atat.
printre regulile predate la facultatea de jurnalism exista mai multe reguli de baza, printre care una din ele face referire la proximitate, stirile trebuie sa vorbeasca de evenimentele locale Dar deh cine are timp sa mai treaca si pe la cursuri. In momentul de fatza stilul e cel care face diferentza, insa din pacate da in senzational.
…Si manualele astea, inclusiv de istorie, se „produc” fara vreun interes de „malai”? Hai sa fim seriosi. Licitatie…, licitatie, licteaza mai multi, da’ castiga cine trebuie. Ca asa e la romani.
Nu e vorba doar de manualele de istorie. La mai toate elevii sunt suprasolicitati, nu exista invatarea de placere, ci din teama, manualele sunt stufoase, unele prost concepute si/ sau urate. Metodele de predare sunt din epoca lu’ Ceusescu. Iar rezultatele…se vad: intr-un recent studiu UE, ne-au
„gasit” astia de la Comisia Europeana cu elevii de 15-16 ani ca fiind ai mai prosti din Europa. Nu mai zic de BAC s.a.
Cand ai ministri de teapa astuia actual, care a luat 3% la alegeri in Iasi (deh, se voia si primar baietelu’ !), Adomintei (ma-sa o fi fost o doamna, el…e vai mama lui !), ce rezultate sa ai?
Cica „stategia nationala de invatamant”…si alte cuvinte de-astea de duh, lucrari cu titulaturi pompoase, sa justifice „grija nemarginita a statului si partidului” pentru „viitorul tarii” etc, capitalisti cu gargara comunista mizerabila.
Halal sa le fie!
mi se pare uneori ca romanului ii place tragegia, sincer! la toate stirile numai accidente si numai nenorociri, mi se pare aberant sa le tot zica atat, de parca nu stim! in fine, tragedia vinde!
Putin offtopic, apropos de siteurile sportive:
Ar fi interesant un articol despre agresivitatea cu care siteurile sportive ‘consacrate’ imping masele necultivate spre lumea pariurilor si jocurilor de noroc promovand cu incapatanare site-uri ca pariori.ro si cu articole zilnice de genul „Ponturi pt pariuri”, „Cotele pt meciurile de azi” „Esti bun la table? De ce sa nu faci bani din asta ?”
Aceasta cultivare, promovare si aducere in prim-plan fara precedent a pariurilor este de o imoralitate extrema; mie unul mi-ar fi rusine daca as fi in locul dlui Tolontan, Buzarin s.a. daca articolele mele ar aparea pe un site langa articole care agresiv atrag userii sa parieze, sa piarda practic 99% dintre ei bani pe termen mediu, lung. Nu este decat o promovare dusa la intoxicare a unui viciu. Chiar nu exista nici o autoritate care sa ii penalizeze ? Au voie sa faca asa ceva ?
Bogdan
in anii ’90 existau la un moment dat chiar si 4 cotidiene de sport (gsp, sportul romanesc, sport xxi si inca unul al carui nume imi scapa, plus ca sportul ocupa pagini consistente-n evz, de exemplu. si mai erau si saptamanale (fotbal plus, fotbal vest si fotbal, printre altele), azi nu prea sunt. diferenta la ziarele sportive fata de acum e ca nu apareau duminica. apoi s-au facut 2, dar a aparut prosport si erau iar 3 pe piata. in rest ai dreptate, se publica si transmite foarte multa maculatura
Cu avionul ala – e primul accident aviatic grav (cu atatea victime, zic) in spatiul UE din 2001 incoace (de la accidentul celebru de la Milano tot cu un MD-8x care a „acrosat” un avion particular pe pista si apoi a plonjat in hangar). Ca sa stii si tu de ce are asemenea acoperire media.
@Dan: a mai fost un accident in 2002 in Elvetia, o coliziune in aer intre un Tupolev rusesc si un avion de marfa… dar o sa-mi spui ca asta nu e spatiul aerian UE… plus a mai fost crashul din Grecia 2005, un avion al companiei Helios…
Cu stirile si cornul abundentei treaba e simpla – scrii mult, tii poporul ocupat, timp in care iti vezi de ale tale. A propos, se mai aude ceva de raportul ala minunat al lu’ „madame Mikko”? Ala in care baga ‘jde tampenii bine strecurate ca sa reglementeze si sa „ombudsmaneze” blogurile?
Perfect de-acord cu acest articol. Pacat ca eventual se citeste si se uita ideea. Poporu’ Ţării de Căcat este deja bine dozat ca să inghita informatie-jeg si porn si spectacol si sa evite tot ce inseamna educatie fina, informatii utile sau „redeschiderea ochilor”.
„Noi, cei ce voim, condusi de cei ce nu stiu facem imposibilul pentru cei nerecunoscatori. Noi am facut atat de mult, pentru atata timp cu atat de putin incat acum suntem calificati sa facem orice cu nimica.”
Tu ești mai bătrân așa, deci ar trebui să sesizezi anumite lucruri.
După revoluție nu aveam deloc știri interne, toate știrile difuzate la Tele-Actualități și alte programe de știri cuprindeau strict știri externe. Vedeam ce se întâmplă la alții, nu vedeam nimic cu ce se întâmplă în România.
Spun asta pentru că urmăream pe vremea aceea Caracatița și era o scenă în care Tano Cariddi urmărea la televizor știrile. Știri care erau locale, direct din Italia.
Și atunci am avut așa o reacție… ia uite bă la ăștia, ăștia dau știri din țară, nu din afară cum dau la noi…
Cu toate astea, lucrurile s-au schimbat și acum la 18 ani de la revoluție… avem în proporție covârșitoare știri din țară. Iar când sunt externe, de obicei e vorba tot despre români.
Cred că românul din ultima perioadă aşa este setat: să fie prost. Câţi români ştiu că la sediul Microsoft din Seattle a doua limbă vorbită este româna şi câţi ştiu că nu ştiu ce echipă de fotbal a câştigat meciul. Câţi ştiu ce înseamnă Jocuri Olimpice şi câţi ce înseamnă fotbal… Câţi ştiu tabla înmulţirii şi câţi ştiu să fumeze. Sunt doar câteva exemple banale care dacă stai cateva minute să le analizezi te îngrozeşti când îţi dai seama de cât de prost e românul şi câtă cultură are… D´aia suntem unde suntem…
@Bogdan: offtopic putin, dar sa stii ca asta e un mit. A doua limba vorbita in Microsoft este indiana, a treia chineza. E bine sa fii mandru de inteligenta romanilor, dar hai sa nu exageram.
@florin g.: despre care limba indiana vorbesti? ca din cate stiu sunt destule
Sunt de aceeaşi părere cu Florin Grozea. Indienii au programatori mai buni decât rromânii. Ne lăudăm cu medaliile luate pe la concursurile de profil, dar trecem sub tăcere că alţii câştigă acele concursuri mult mai des decât noi.
Am mai zis-o şi altădată: suntem un popor de mediocrii. Începând cu „daţi-mi un 5, să trec clasa”, până la „las’ că merge şi aşa” sau „din avion nu se vede”. Iar în rest nu ne lăudăm cu ce reuşim să facem cu inteligenţă, bun-simţ şi pricepere, ci cu şmecherii şi „s-a descurcat, nu ca fraierii” spus admirativ.
Cât priveşte ştirile „sportive”, să luăm exemplul ProTV-ului, care are 3 calupuri mari şi late numai la jurnalul de la ora 19, din care 99% despre şpriţurile „fotbaliştilor”. Acelaşi ProTV care l-a făcut vedetă pe Becali şi a devenit prima televiziune de manelişti.
Dacă compar câţi dobitoci fac ştirile ProTV (şi un exemplu de jurnalism de înaltă clasă îl reprezintă ştirea cu câinele care fute raţa) şi cei care se uită-n gura OTV-ului, eu nu pot ajunge decât la o concluzie: degeaba ne scremem cât de finuţi şi delicaţi suntem, că se vede de la o poştă ce ţărani zac în noi…
Bre, ti-am lasat si eu un comment cu link. Nu e spam, doar am adaugat ca fata de fondurile SAPARD, subventiile pe agricultura au fost deja pierdute -28 milioane euro!!!
Am scris la mine despre asta.
Din pacate cam asta e situatia, exact cum ai prezentat-o.
Problema vine din partea cititorului. Atata timp cat in Romania 80% dintre barbati sunt interesati de fotbal, e si normal sa fie atatea ziare de sport. Unde e cerere, e si oferta, nu prea avem noi cum sa dictam unui ziar sa nu mai scrie despre ceva anume pentru imediat vine cliseul cu libertatea presei.
Romania are multe probleme cauzate de o anumita sursa. Trebuie sa gasim sursa aia si sa o modificam. Incercarea de a diminua efectele nu prea ajuta, din pacate.
„România e pe cale să piardă fondurile SAPARD. Şi să aibă probleme la UE cu justiţia.”
As mai adauga ca au pierdut si subventiile pentru agricultura:
Ce e mai interesant este ca nu am vazut articolul in nici un ziar romanesc! Probabil ca nu e stire importanta cand 2 ministere pierd 28 de milioane de euro. Se vinde mai bine cand pe prima pagina este: „Catastrofa aviatica la Madrid: 153 de morti si 19 raniti”
Victor, nu este numai cerere si oferta.
In marketing sunt 2 concepte: want si need. Absolut toate produsele (si serviciile) pe care le folosesc consumatorii se impart in:
1. I need and want (water)
2. I need but don’t want (a job)
3. I don’t need but want (a car)
4. I don’t need and don’t want (a private jet)
Cred ca cititorii de ziare (ca si de bloguri) sunt in a 3-a categorie.
stirea aia a fost repetata obsesiv pentru ca abia astazi s-a aflat cu siguranta ca nu erau romani in avion. oricum trebuia repetata pentru ca au murit 153 de oameni. cand e cu magda, nu e bine, cand e cu becali, nu e bine, cand e cu tzatze, nu e bine. stiri externe nu, ca nu ne intereseaza. nu e,frate, bine. presa e de cacat si fura. huo,presa. cititi bloguri despre noi si viata noastra interesanta.
Legat de accidentul de la spanioli şi atitudinea românilor faţă de astfel de evenimente. Un profesor de la facultate ne povestea că se afla la Paris în momentul în care a luat foc o clădire cu mai multe etaje. În România toată presa vuia, la televiziuni evenimentul era trecut la Breaking News, din ora în oră, de parcă era atentatul de la 9/11, în vreme ce în Franţa a existat o singură relatare, în treacăt, spre sfârşitul buletinului de ştiri, pe postul naţional.
@DanI33
Cata „dreptate” ai… te pomenesti ca si in Spania accidentul a fost relatat pe scurt, in 30 de secunde la finalul jurnalului, in timp ce in Romania jurnalistii faceau tumbe si se dadeau peste cap numai ca sa scrie ceva de avionul ala. Ce experti in jurnalism suntetm cu totii de la o vreme… eu propun sa plecam cu totii pe teren, sa ne facem propriile jurnale de stiri si sa ii sabotam pe ziaristi (mare nevoie nu prea avem de ei).
Mă zoso, cu toată sinceritatea ţi-o spun, de ce nu te bagi în politică? Tot citesc pe-aici articole în care dai cu piatra, şi deşi ai motive, nu zic nimic, clar că plin de corupţie, prostie, şamd, dar ideea e că oamenii ăia ajung acolo din cauză că oamenii care gândesc bine sunt indiferenţi.
Şi nu mă refer doar la tine, mă refer la toţi care comentează pe-aici şi sunt sportivi de performanţă la datul cu părerea, dar până la urma urmei noi îi lăsăm să facă ce vor, cine-i împiedică până la urmă, cine-i opreşte, cine încearcă măcar să le bage beţe-n roate măcar, chiar dacă nu-i putem opri?
Datul din gură n-a adus nimănui niciodată nimic bun. Oarecum ar fi tare un partid din ăsta, al noii generaţii, al generaţiei post-decembriste, care n-a gustat din comunism, care nu e infectat de mentalitatea comunistă grosolană. Cred că ar crăpa ăştia, să vină nişte puştani să le fure electoratul, şi apoi să-i zboare pe toţi care nu-şi fac treaba pe-acolo.
Să fim serioşi, voi vedeţi cine candidează pentru Parlament?!?! Zăvoranca, boxeori, cosmonauţi, etc. .
Aştept ziua să văd oameni de valoare acolo, hotărâţi să schimbe ceva, nu doar să dea din gură.
Mă opresc aici că dacă continui cine ştie unde-ajung (sunt utopic, recunosc).
@ manu – Se vede că nu prea ai cunoştinţe de psihologie socială, despre cum se conduc masele de oameni, despre propagandă şi persuasiune.
Jurnaliştii, bloggerii şi ceilalţi care scriu, prin „aruncatul cu piatra” şi „datul din gură”, creează curente de idei şi opinie, care, mai apoi, sunt transformate în acţiuni concrete de către societatea civilă, care la noi, din păcate, este cam inertă şi nematurizată.
@Adina – În occident s-a dezvoltat deja profesia de jurnalist independent (freelance journalist) şi ei freelancerii, fac cam ce spui tu… atunci când nu sunt plătiţi…
„Ia aduceţi-vă aminte câte ziare existau acum 15 ani. Câte jurnale de ştiri”
Dar acum este democratie si te poti uita unde vrei, pe ce canal vrei, e drept e aceiasi informatie: ca ii si vad pe unii care de la 5pm se uita la toate stirile, dupa juma de ora schimba canalu pentru ca incep stirile la alta televiziune…noroc cu realitatea tv, ca nu mai esti nevoit sa schimbi canalul.
Recunosc si eu am procedat similar, dar pana m-am prins care e ideea cu repatarea obsesiva a stirilor, asa ca am inceput sa ma uit tot mai rar. Nu ma mai uit la stirile de dimineata unde arata doar accidente (si imi strica toata ziua), nu ma mai uit la cela de la ora 5, unde sunt doar violuri.
Practic in momentul asta pentru mine nu prea exista tv, de cand am net, pot renunta linistit la tv…
Dar nu toti sunt asemeni mie, scarbiti de ceea ce se intampla, exista si multi curiosi, as spune ca suficienti incat toata mass-media sa isi acopere cheltuielile…
parerea mea
@Danl33:”care la noi, din păcate, este cam inertă şi nematurizată.”
Eu ce zic, la noi cei pe care-i numim parte a societăţii, sunt majoritatea oameni ce au trăit în comunism, obişnuiţi să n-aibe păreri, aşteptări, pretenţii (în sensul de consumator), să accepte şi gumă turbo ca rest, şamd.
De asta mi se pare mie că nu prea ţine cu generaţia actuală, ci abia cea care nu va fi trăit sub comunism va avea ceva de zis.
Desigur, mă refer la cei care în viaţa lor n-or fi avut un cont de hi5 sau un bmw (înţelegeţi ideea, nu e nimic direct)
Generaţiile următoare nu vor mai avea nimic de zis, pentru că indivizii vor avea creierele spălate în proporţie de 100% :))
Şi care e generaţia actuală? Că din 1990 şi până azi s-au născut atâtea generaţii!