Despre smartphones

tumblr_kzz58ud58b1qzh5j8o1_500_large

Zilele astea mă joc cu un HTC Legend, un touchscreen cu Android. Şi încerc să îmi dau seama ce ar trebui să testez la el, pentru că nu reuşesc. Tot citesc despre tot ce pot face pe Android, despre cât de cool, de mişto, de opensource, de albastru, de mai bun decât iphoneul e. OK.

Cred că toată cursa asta a înghesuirii de opţiuni pe telefoane e o prostie. O prostie mediatizată enorm, dar care nu foloseşte la nimic în realitate. Serios. Un telefon e un device pe care îl ţii în buzunar şi îl foloseşti pentru lucruri simple. Ascultat muzică. Citit un email. Citit un articol pe net. Jucat tetris. Scris pe twitter.

Ce nu face un telefon:

  • nu editează documente. am văzut acum 3 ani un sony-ericsson care putea edita word. era o cărămidă mare, grea şi inutilă (iar proprietarul lui saliva la w800ul meu). nu poţi edita documente de pe aşa ceva. nu poţi înghesui un a4 în 320×240.

  • nu face şi nu afişează poze. camerele telefoanelor sunt ok pentru poze făcute pe fugă. instantanee. toate pozele făcute cu telefonul sunt proaste, fără excepţie. făcând un slideshow cu ele nu face decât sa arate că putem fi penibili. serios, ador să văd poze mişcate sau blurate pe un ecran mic. e de vis. eu ţin ca fraierul pozele la 4000×3000.

  • nu e un device cu care să stai pe net, indiferent de dimensiunea ecranului. totul e prea mic pentru orice. eu îl folosesc când mă plictisesc sau dacă îmi trimite cineva un link în mail şi e important. altfel, prefer să nu îmi stric ochii.

  • nu e un client de mail. chiar dacă gmail e decent pe telefon, tot e prea mic ecranul pentru a citi mailuri în mod coerent. da, e ok pentru răspuns la mailuri importante, dar nu e un client de mail pe care îl pot folosi în mod curent. pur şi simplu nu îmi place să tastez doar cu degetul mare, nu am coborât din copac să fac asta.

  • nu e un device touchscreen, pentru că ecranele touchscreen pur şi simplu sug. am degetele subţiri, am făcut chitară doi ani, folosesc tastatura de 12 ani, şi totusi tastatura touchscreen e de rahat, indiferent de câte calibrări îi fac.

  • nu e o cameră video. camerele de 2, 5 sau 7 pur şi simplu sunt inutilizabile în secunda în care am intrat în casă şi nu am lumină puternică. nu m-am jucat cu un telefon cu camera video hd încă, dar văd diferenţa dintre HDul înregistrat de o camera video compactă (vado hd) şi un aparat foto (canon 500d), şi e mare.

  • nu e un device care să necesite un ecran doar cu vremea. pentru că, dacă am telefonul cu mine, ştiu cum e vremea doar uitându-mă în sus, pe cer

  • internetul de pe telefon suge. nu mă refer la wifi, ci la 3G. se mişcă atât de încet încât îţi vine să îl arunci. iar în secunda în care ai deschis wifil poţi să începi să cauţi baterie de schimb.

  • bateria suge. touchscreenul mănâncă baterie cu polonicul. mp3playerul cu căşti la fel. după 3-4 ore de muzică, e71ul meu mai avea doar o linie timidă la baterie. care e logica? pot să fac mai multe pe el, dar e bine să am încărcătorul cu mine sau încă două baterii de schimb?

Scriu scurte articole de pe telefon, fac poze proaste, ascult muzică, răspund la mailuri. Nu e un lucru pe care imi doresc să îl fac în mod curent, dar sunt nevoit. Nu, smartphoneul nu va înlocui laptopul, nu îl va completa şi nu va deveni o unitate de lucru pentru mai mult de 0,1% din oameni, care vor considera cool să îl folosească pentru asta. A omorât mp3playerul, e de ajuns.

iPadul va omorî smartphoneul, pentru că oamenii se vor sătura de ecranele mici şi de funcţionalitatea redusă pe care acestea le oferă. Iar GPSul e cea mai utilă chestie de pe telefon.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

85 comentarii

  1. Imi place cand te intorci la „origini” si scrii articole d-astea aici. Fain, gg.

  2. ai dreptate, eu nu folosesc netul de pe telefon. de fapt, pana si notebook-ul mi se pare prea mic pentru a lucra pe el. prefer laptoapele medii si mari – ca sa vaz bine. telul e bun de tuiterit si de verificat evenimente urgente… si e bun de fite.

  3. Na ca eu cu degete butucanoase ma inteleg cu tastatura de iphone. Cit o sa-l mai tin. Dureaza ceva mai mult de doua zile pina iti dai mina, insa se poate. Si pe linga mp3 mai bag si o pagina de stiri sau un film daca sint in tren. Calendarul si emailul sint de baza la mine. Ceva utilitati au si functiile astea. Dar ai dreptate, astea sint functii utile doar pentru lucruri mai urgente.

  4. Pe mine ma ajuta sa pot sa imi administrez site-ul si daca sunt plecat de acasa. Nu poti sa iti iei peste tot laptopul cu tine, si de multe ori netul de pe telefon iti merge mai bine decat netul mobil de la laptop.
    Si GPS-ul de pe smartphone: e super tare sa iti inregistrezi turele prin salbaticie (Google Tracks) – e fain sa stii cati km ai facut, cu ce viteza, pe unde ai umblat.
    Twitterul mi se pare mult mai accesibil de pe telefon (cu Touitteur). Facebook pe mobil e stupid, mai ales daca ai multi prieteni.
    Bateria – suge. Este punctul slab al smartphone-urilor. La telefonul meu producatorul se lauda ca bateria ar trebui sa tina 17 zile in regim de asteptare – in realitate, 2 zile e mult daca rezista.
    Alt lucru nasol este ca aplicatiile nu se inchid singure cand iesi din ele (raman deschise in background, si iti sug in continuare din baterie si eventual din trafic). Trebuie sa iti instalezi tu un soft cu care sa le inghizi manual.

  5. acesta este un articol decent ; what’s wrong with you?

  6. cacat, sunt pitipoanca :( . mie-mi place iPhone-u’ pentru ca activitatile mele pe el se rezuma la: convorbiri, mesaje, mail/internet/twitter cand nu-s acasa sau la birou si muzica. deocamdata n-am avut ocazia sa vad sau sa pun mana pe un smartphone cu touchscreen care sa se miste la fel de bine ca el. in rest, apple suge!

  7. Sunt foarte obosit, si mi-e groaza sa polemizez. Dar nu-mi vine sa cred ca cineva poate scrie asa ceva despre smartphone-uri. iPad-ul va ucide smartphone-urile? Nici nu stiu, sa rad, sau pur si simplu sa ma fac ca n-am citit asta?
    Se pare ca nu ai idee de rata de penetrare e smartphone-urilor in lumea civilizata(+de tendinta ascendenta a acesteia), si de cate lume foloseste conexiunile HSDPA de pe telefon, sau de cate sute de telefoane fac poze impecabile pentru a fi postate pe un blog, sau de… :-( I’m tired.

    P.S. Ce legatura au camerele de 2,5,7 Mp(rezolutia foto) cu calitatea video…inca tot nu prea pricep. Sunt „n” exemple de telefoane de 5 Mp, sa zicem, care filmeaza mult mai bine decat altele cu 8 sau 12 Mp. Ma rog.
    Si da, hai sa caram cu totii dupa noi cate-un Canon 500d. Ca na, face filme mai bune. :-| Of…
    Nu vad ce-ti poti dori mai mult de la o filmare „la purtator”. https://vimeo.com/9960263 – Click pe versiunea HD.
    Sau de ce ti-ai dori poze mai bune decat asta https://www.flickr.com/photos/battax/4510578936/sizes/l/ , repet, poze pe care le poti face ORICAND, fara sa ai rucsacul pe spate, cu vreo 1500 de euro sau naiba stie cati bani investiti in „scule”.
    Reality check: faptul ca va luati DSLR-uri scumpe nu va face fotografi. Pt. pozele ce le fac 99% dintre oameni ajung fara probleme si camerele de pe multe telefoane de generatie noua. Nu-ti trebuie DSLR ca sa pozezi femei pe la tweetmeet-uri. Poate doar pt a te integra intr-o gasca de oameni ce n-au ce face cu banii.
    Prefer sa am la mine mereu un telefon pe care sa-mi citesc mailurile fara sa-mi car laptopul cu mine, prefer sa pot abera pe Twitter tot de pe el, prefer sa…comunic. In jeansi si tricou, fara genti si alte prostii.
    Altii prefera dumbphones.

  8. wifi suge mai putin decat 3g. gandeste-te la distanta dintre ap/celula si device ;)

  9. Asta e cam cum ar fi o intrebare de genul:”De ce va luati Mac-uri sau Vaio-uri de 80 de milioane daca oricum numai mailuri, IM si browsing faceti de pe ele?”

  10. Eu am Desire care e fratele mai mare al lui Legend, si nu as renunta la el pentru un IPad sau pentru un netbook pentru ca astea nu incap in buzunar si urasc ca car genti dupa mine. Bateria ma tine lejer de dimineata pana seara si de obicei il pun peste noapte la incarcat, daca uit nu-i o mare problema ca am incarcator si in masina si il pot incarca si de la USB.

    Pentru editat documente instaleaza-ti Document To Go Full (e 15$) , cu tastatura te obisnuiesti cu timpul, pe Desire la ecranul de 3.7” chiar pot sa scriu destul de repede, am avut inainte un Samsung Galaxy tot cu Android care avea 3.2”, mi-a luat ceva timp sa ma obisnuiesc dar dupa 2 saptamani puteam sa scriu fara probleme si pe ala.
    Viteza la 3G e proasta pe Vodafone, pe Orange merge bine.

  11. măi, ce are gagica aia deasupra genunchiului, clăbuci?

  12. pentru mine, telefonul e pentru apelat oameni. uneori şi pentru a fi eu cel apelat. pentru toate celelalte, există PC, laptop, aparat foto care să nu fie săpunieră, cameră video, internet cu fir.

  13. NOU
    #13

    Cred ca te inseli, un smartphone poate fi foarte practic pentru raspuns la e-mail-uri si conversat pe messenger cand esti pe drum. De fapt pentru cineva ca mine este chiar imperativ sa am asa ceva.
    Ce e adevarat e ca foarte multe smartphone-uri sunt mizerabile in privinta tastaturii, autonomiei si ecranului si nu se preteaza la editare de documente sau navigare pe internet.
    Dar iPad este doar alta mizerie de la Apple, nu va fi niciodata un inlocuitor de smartphone pentru ca este mult prea mare si prea incomod de transportat. Este un gadget cool, dar nu este practic si usor de luat cu tine oriunde. Plus ca nu e si telefon, deci oricum va trebui sa iei dupa tine unul.

  14. NOU
    #14

    Ne plac telefoanele astea pentru ca nu avem bani sa ne permitem si un dslr, si un ipad, si ceva de filmat HD etc… Ne multumim cu putinul oferit de telefoane chiar daca nu e de calitate. Si eu mi-am luat un Hero ca am zis ca merit si eu ceva mai fancy. Inafara de solitaire cand ma cac si de vorbit sau scris mesaje altceva nu fac. A, şi muzica in maxi. Dar daca vad o baba în puţa goala rapid fac o poza miscata si fara blitz, daca doua masini se ciocnesc la fel, sa ma dau smecher etc…

    Romanul va cumpara iPad cand se va mai ieftini zic.

  15. sunt cam de accord cu tine desi imi iubesc n95u la nebunie si symbianu de pe el la fel

    am instalat 100 de mii de chestii pe el si dupaia observ ca folosesc maxim 5-6 (un program pt muzica, unu pentru vreme, unu pentru GPS daca plec undeva si un joc doua) vanzatorii pur si simplu ni le baga pe gat iar noi, prosti si lacomi de atentie cum suntem le cumparam fara sa avem chiar atata nevoie de cele 100 de chestii pe care ar putea sa le faca :/

  16. Subscriu la opinia despre Desire, e chiar OK. Cu un ecran de 3.7″ si rezolutie 800×480, e suficient pentru ce am nevoie „on the move”. Bateria nu e stralucita, eu am reusit sa o omor cu:
    – scos telefonul de la incarcat pe la 11 seara, lasat sa mearga normal pana la pasul urmator (fara airplane mode sau altceva)
    – trezit la 4 dimineata
    – ascultat vreo patru ore juma’ de muzica
    – browserit cam o ora juma’ pe WiFi si zece minute pe 3G
    – vorbit la telefon in jur de o ora
    – folosit GPS cam 15 minute

    In restul timpului, wifi off, gps off, screen brightness la jumatate. Telefonul a murit pe la 4 dupa-amiaza, ceea ce eu consider satisfacator. Nu bine, dar satisfacator.
    Pozele sunt mediocre in orice alte conditii decat soare puternic. O inregistrare video de vreo 45 de minute a adus bateria de la 95% la 35%.

    Sunt curios sa vad FroYo atunci cand HTC va binevoi sa scoata un update pentru Sense… primele semne sunt incurajatoare, cica speed gain 200-500%.

    iPad? Nu.
    Ecran sub 5″ – smartphone
    Ecran intre 7″ si 11″ – netbook
    Ecran intre 11″ si 16″ – laptop
    Ecran peste 16″ – desktop
    Unde intra iPad (sau un alt tablet) aici? Se bate cu un netbook. Ecosistem inchis, tastatura fizica lipsa – de ce sa cumpar asa ceva?

  17. Imi place ca ai perfecta drepatate! :D

    Pozele facute cu orice telefon sunt nasoale!!!

  18. toata lumea e disperata sa fie in pas cu toate nebuniile aparute in materie de tehnologie, pt ce? pt twitter , facebook si IM?
    sa fim seriosi, jumatate din cei care poseda un smartphone nu il folosesc pt ca le trebuie ci pt ca vor sa epateze. un telefon ar trebui sa fie strict pentru apeluri, din punctul meu de vedere.
    oamenii de afaceri, cei care chiar sunt dependenti de mailuri, vor folosi maxim un blackberry curve si ala luat la abonament de grup.
    prefer sa dau banii pe o camera buna pt poze si sa am un nokia modest decat sa imi complic existenta cu un telefon destept.

  19. NOU
    #19

    Telefonul din perspectiva mea este acel device caruia ii tine bateria 6 ore de vorbit continu incat sa uiti sa-l pui la incarcat. Eu unul imi doresc un telefon mare cat iphone`ul caruia sa ii tina bateria 5 zile de vorbit continu si 20 deschis. Daca vreau poze imi iau Canon, daca vreau video imi iau Sony, daca vreau prezervative fosforescente ma duc la sex shop… PIXU MEU cu melcii vostri si cu aerele din cap vostru (pentru cine se simte).

  20. Ne-am jucat cu un iPhone si niste aplicatii, plimbandu-ne prin oras. Ne-am folosit de navy-system, am intrat repede pe google maps pentru a vedea ce atractii sunt in zona in care am „aterizat” noi in ziua respectiva etc. Cum in Romania nu am de gand sa platesc suplimentar pentru netul de pe telefon, e clar ca nu voi cumpara nici un asemenea device si nici nu as avea nevoie )inca ma descurc in orasul meu).

    Aparat foto .. mi-am luat-o in freza cu un Nikon micut si dragut, asa ca am pus mana pe un Lumix FZ50, mare si teapan, desi nu este DSLR. Nu exista comparatie. Si, cand ajungi in locuri pe care nu le vei vedea prea des, chiar doresti ca pozele facute sa arate a ceva.

    Aparatul de filmat dedicat este la orice ora mai bun decat aparatul foto (al meu stie sa filmeze acceptabil, dar, daca am chef de video creation, cumpar o scula la 200-300 de dolari de aici si isi face treaba.

    Prefer sa car dupa mine trocariciul de aparat, care nu e chiar usor pentru o dama, dar pozele sunt exceptionale (chiar si pentru un point and shoot), decat sa fac poze cu telefonul si sa dracui dupa ce ajung acasa ca am facut rahatul praf.

    Ma tot intreb daca are rost sa mai tin telefon, cand revin acasa, sau nu .. ca e misto sa ai liniste :D

  21. Parerea mea e ca tehnologia e exact ca o freza. La inceput parul e scurt si daca vrei sa-l lasi sa creasca lung trebuie sa treci prin niste faze intermediare, cand nu-i nici prea scurt, nici prea lung, nici prea, nici prea. Pentru moment ai dreptate cu ce spui in articol, dar din ce vad eu ecranele se maresc tot mai mult (sa fie oare un viitor al hologramelor), la fel si tastaturile si vitezele, etc. Pe de alta parte avand un Iphone pe care l-am tot modificat si umplut cu „gadgeturi” am decis sa evit Ipad-ul din 2 motive: lejeritate- nu mai vreau sa ma zbat cu o mie de jailbreakuri si operatiuni sa il fac compatibil cu si cu, ce-i drept…fara sa platesc ; touchscreen- nu-s de acord cu ideea ca pe acelasi ecran pe care vezi filme si poze sau citesti documente sa zgarii cu labutele, oricat de ingrijite ar fi ele…

  22. Nici GPS-ul nu face mare branza, decat sa-ti omoare bateria. Un prieten si-a luat iPhone-ul cu igo instalat in Bulgaria si incarcatorul auto nu-i facea fata. Consuma prea mult intr-un timp scurt.

  23. am un Xperia. OS Win 6.5. (Energy Rom). Stau pe net, mess, are 3G e ok. Wifi prinzi toate retelele din zona :)… Vad filme (tine cam 4-5 ore bateria daca vezi muvi), fara fite te tine bateria 4-5 zile… Are office (word, xcell…). Intru pe servere si/sau remote win. Stie sa faca poate prea multe pt un smarthphone. Dar tehnologia evolueaza…

  24. Interesante pareri, acide as usual pentru a incinge discutiile, totusi ia si testeaza un smartphone adevarat nu o „dacie” ca Legend ;)

  25. NOU
    #25

    Salut! nu sunt de acord cu tine la ce ai scris aici. cred ca un smartphone bun e cat se poate de util. eu am un Nokia N97. Telefonul are tastatura separata, deci poti scrie foarte confortabil pe el. mi-am instalat profimail, nimbuzz ptr messenger, opera si googlemaps (mi se intampla des sa fiu pe drum si sa am nevoie sa caut ceva pe googlemaps). face poze de calitate medie – nu se compara cu o camera profesionala, dar nu te faci nici de ras. dar sunt de acord ca tastaturile on screen sunt enervante.

  26. Orice ar aparea pe piata, oricate deviceuri ar efectua perfect anumite taskuri, va fi mereu un market baban pt un tel care face de toate si incape intr-un buzunar de blugi. Ce e asa de complicat de inteles?

    Pe urma iti cari daca e cazul un ghiozdan cu deviceul specializat pe ce iti tre’ tie. De exemplu eu mi-as trage un Kindle DX. Prefer de 100 de ori sa citesc in deplasare decat sa imi stric urechile cu casti in locuri cu 80db zgomot de fond..

  27. Scriu de pe un HTC desire pe care il am de 2 zile. Resolutia e foarte buna pt un tel (480×800). Are acelasi hardware ca N1. Internetul merge perfect. La fel si interfata Sense. Nu-mi place ca nu are limba romana (dictionar). goggles e super misto :)

  28. Pentru cei care spun ca iPad nu-si are locul, asteptati sa folositi unul si vorbim dupa.
    Eu as plusa si as spune ca iPad nu va omora doar smartphoneul, ci si laptopul. In cazul meu iPadul a omorat iPhoneul, laptopul si desktopul, toate sunt mobila acum, e primul device care pot spune ca isi merita fiecare cent.

  29. iPhone-ul este mult peste HTC-uri, iar iPhone OS-ul mult peste Android. Asta e diferența dintre Apple și restul. Apple le face ca lumea, restul copiază aiurea.

    La punctele 1 și 2 nu mă pronunț, nu am folosit niciodată iPod Touch-ul în astfel de situații.

    La 3 (implicit 8) sunt de acord, e pur și simplu prea mic și prea încet.

    La 4, eu n-am mai folosit web mail-ul de un an, adică de când mi-am luat MBP-ul și am dat de Mail.app. Clienții, cel puțin cei făcuți de Apple, sunt foarte bine realizați, ba chiar mi-am comandat cărți pe mail de pe iPod.

    La 5 nu sunt de acord în cazul iPhone-ului. Da, Android-ul/HTC-ul tău suge rău de tot la capitolul ăsta, dar iPhone-ul nu. Touch-ul de pe iPhone e smooth, e perfect. Îmi plăceau HTC-urile și m-am uitat la niște review-uri video. Pocnitori, dădeau ăia de 3 ori cu degetul ca să deschidă o aplicație. N-am avut nici o astfel de problemă pe iPod.

    La 7 ai dreptate, dar, din nou, e problema Android-ului, care e răpănos.

    La 9 ai dreptate.

    iPhone OS-ul e singurul care face totul ca lumea. Mi-ar plăcea un Tattoo cu iPhone OS, dar nu se va întâmpla niciodată.

  30. „…toate pozele făcute cu telefonul sunt proaste, fără excepţie…”
    Ei… să nu exagerăm;

  31. Creeps: hai nu zau?
    iPhone e singurul care le face pe toate ca lumea, din putinul ala pe care stie sa-l faca. Multitasking? Nu. Copy & Paste? Nu. Flash? Nu. Inregistrare video (exceptie facind 3GS)? Nu. Schimbatu’ bateriei de catre utilizator? Nu.
    Mda, tre’ sa recunosc, face totul bine, in afara de chestiile pe care nu le face deloc. :) Nici nu e greu, cand scoti UN telefon pe an, sa stai si sa bibilesti la el pana elimini bug-urile.

    Mai curand o sa apuci sa vezi iPhone cu Android decat un HTC cu JobsOS.
    https://sedentarul.wordpress.com/2017/05/21/doua-scurte-despre-android/

    PS: abia astept Snapdragon & FroYo vs. A4 & iPhone 4 OS. Presimt ceva foarte nasol pentru „ierbivori”…

  32. „iPhone-ul este mult peste HTC-uri, iar iPhone OS-ul mult peste Android. Asta e diferența dintre Apple și restul. Apple le face ca lumea, restul copiază aiurea.”

    iPhone „este peste” (daca vrei sa faci o comparatie tampita, dar fie) alte terminale DOAR datorita OS-ului. La hardware este mereu cu un pas (sau mai multi) in urma.

  33. Eu inca mai astept „device”-ul care sa fie suficient de mic incat sa incapa in buzunar, dar suficient de mare incat sa nu iti strici ochii cand te uiti in el (cel putin 7 inch). Cum o sa faca asta – nu stiu – ecran pliabil sau ecran proiectat, dar atunci cand o sa faca, o sa consider si eu ca merita investitia oricare ar fi pretul, si o sa il cumpar din secunda 2.
    In rest, iPad, iPhone, si alte iShituri sunt doar niste glume proaste, menite sa ii umfle conturile lui Steve Jobs. E de ajuns sa citesti odata specificatiile iPadului, ca sa iti dai seama ca n-are cum sa inlocuiasca nici smartphonurile, nici netbookurile.

  34. A, uitasem – iphoneOS e aparut in 6/2007, Android in 10/2008. E o diferenta maricica…

    Sent from my HTC Desire :P

  35. @PigBrother, asta am zis și eu. Hardware-ul nu mă interesează, atât timp cât software-ul este perfect utilizabil.

  36. @adi Copy/Paste nu?!? Când ai atins unul ultima dată? Când ai citit despre el ultima dată? Îmi palce că te masturbezi la un viitor OS Android, care, cu Flash și cu multitasking, are baterie de o oră, dar pierzi din vedere faptul că iPhone OS 4 va avea multitasking, iar conținutul Flash este fie refăcut în HTML5, fie ca app separat.

  37. Știți, aș fi eu handicapat pentru că îmi palc produsele Apple, dar nu am dat în cap nimănui aiurea. Voi vă aprinteți repede în necunoștință de cauză. Îmi pare rău pentru voi…

  38. În plus, nu văd de unde obsesia asta cu hardware-ul. Sincer, acum, dacă XP (ca să nu zic OS X) rulează perfect pe un calculator cu 1GB RAM, iar Vista ca naiba la 4GB RAM, tu preferi PC-ul cu Vista doar pentru că are hardware mai bun? E penibil, e la mintea… mactard-ului.

  39. E mai bine mai tarziu decat niciodata, ma bucur ca Apple a decis sa implementeze acest feature revolutionar in… 2009? La fel si pentru multitasking, e o adevarata inovatie. :) Probabil prin 2014 o sa va dea voie Stevie sa va schimbati si bateriile.
    Oricum, Apple ar trebui sa stea cuminte cu procesele, ca poate il supara pe El Goog si nema youtube, maps, alea-alea…

    PS: Froyo e mult mai real decat iPhone OS 4, a fost prezentat ieri.

  40. Pardon? Știu că Froyo a fost prezentat ieri, dar iPhone OS 4 apare în vara asta. De ce ar fi mai real Froyo, doar prezentat, când 4.0-ul are și release date?

    Apple le-a implementat ca lumea, asta e diferența. Chiar îți recomand să te uiți la keynote, vei vedea un șir de alte feature-uri interesante.

    De schimbarea bateriei n-am nevoie, atât timp cât ține suficient.

  41. Pentru ca Froyo e deja disponibil pe N1?
    https://techcrunch.com/2017/05/22/android-froyo-nexus-one/

    Dar ai dreptate, un release date e mai important. :)

  42. Toate telefoanele au ceva defect in ele da poate asta o sa fie mai bun.
    Asta pare a fi un telefon care sa le faca pe toate femeile sa roiasca in juru tau.

  43. uau,un nou iphone killer,incredibil,nici o masa fara peste oceanic nici o zi fara un nou iphone killer
    android imi aduce aminte aminte de BeOs,nu stiu de ce
    uau,merci ca mi-ati spus ca am hardware slab pe iphone si pe touch, nici nu realizasem,damn sa le dau un mail sa faca ceva aplicatii care sa nu mearga brici pe hardware existent,damn mactards care indraznesc sa faca sa mearga ceva ca lumea pe 64 megs,huoo

  44. nokia n900 sta 30 de ore deschis cu wifi pornit si 3g, si le face pe toate de mai sus. mai ales experienta navigarii mobile e de invidiat. 100%

  45. NOU
    #47

    nu poţi înghesui un a4 în 320×240, dar în 800×480 poți. La fel, cu o rezoluție mare poți sta pe net fără să te doară ochii. Pe lângă asta, majoritatea site-urilor serioase au versiune adaptata pentru mobile. 3g se misca prost, asa-i, dar Wifi mananca mult mai putina baterie. tu ai scris articolul doar pentru a isca un mic flame. bravo.

  46. Parerea mea , ca un telefon ar trebui sa ramana un telefon si nu sa aiba 1000 de functii…Probabil , producatorii ,din dorinta de a fi mai presus decat ceilalti , uita de principalul scop al telefoanelor…

  47. hmm … acum ceva timp era 100% de acord cu tine … „un telefon e pentru sunat si nimic mai mult” …probabil asa ti`as fi raspuns daca ma intrebai ce vreau de la un telefon…
    -acum pot sa iti spun ca il folosesc foarte mult pentru citit mail`urile(nu si de scris) …
    -pentru muzica il folosesc doar atunci cand imi uit iPod`ul … si NU, nu imi rupe bateria chiar deloc
    – 3g chiar nu suge deloc … de multe ori folosesc conexiunea 3g de la telefon in loc brodband`ului care il am la laptop …

    pentru restul de puncte pot sa spun ca INCA sunt de acord cu tine … desi la faza cu bateria s`ar putea lucra la OS`urile telefoanelor sa efienticeze consumul si sa il aduce cel putin ca al unui iphone …

  48. @Globfazer: bre… poate am citit eu greșit… că deh, așa-s eu: BLEG.
    Am crezut că critici capacitatea telefonului de a face o poză ca lumea.
    M-am repezit… adevărat.
    (…da’ tot cred că am dreptate… )
    :)

  49. Te înşeli.

  50. 1. Nu cred ca iPad va inlocui prea curind smartphones. Mai ales ca AFAIK nu prea poti sa suni pe nimeni de pe ipad. Si e un pic mai greu sa indesi un ipad intr-un buzunar.

    Ca sa cari un iPad iti trebuie un ghiozdan, iar femeilor sigur nu le incape in geanta – nu uita ca femeile sunt si ele 50% din piata. Aia care se duc prin cluburi/baruri ce vor face cu iPad-ul ? Iar un telefon ieftin nu ar fi suficient de cool pt ei – si astia sunt majoritatea pietei, nu userii care chiar stiu ce sa faca cu un smartphone.

    Smartphones sunt interesante si pt geeks care chiar le folosesc pt diverse chestii tehnice dar si pt pitipoance si „metrosexuali” care vor folosi camera ca sa-si faca poze ceva mai clare pt hi5 si myspace si ecranul mare ca sa le arate prietenelor/prietenilor ce masina noua are sugar daddy, pozele facute in vacanta pe cine stie unde (de unde n-a retinut nimic in afara de faptul ca a fost foarte scumpa) si pozele cu guta/salam facute la ultima nunta din sat.

    Nu degeaba interfetele custom ale telefoanelor sunt din ce in ce mai axate pe social networking (vezi sony xperia x10). Facebook, tweeter si alte timpenii ocupa din ce in ce mai mult din timpul oamenilor, asa ca un ecran ceva mai mare si o tastatura qwerty pe touchscreen vor fi IMO bine primite, mai ales de aia care tastau 100 de SMS-uri pe zi de pe o tastatura veche de mobil.

    Iar limitarile iPad-ului il vor opri sa inlocuiasca laptop-urile acum sau prea curind. Eu de ex fac destul de mult streaming video pe laptop. Niste emisiuni + sports. Unele dintre ele folosesc Flash, ceea ce inseamna ca iPad-ul e out of the question.

    2. Am un HTC Desire si uite cam ce fac cu el:

    – notez cind am ceva de notat. Nu notez pe post-its pe care sa le pierd sau uit pe undeva, nu le scriu pe net pt a avea nevoie de net ca sa le vad, Nu le scriu pe comp ca sa ma trezesc ca le-am scris la munca si am nevoie de ele acasa.

    – task lists, todo lists etc. Same as above. Plus ca le pot refolosi. Un exemplu: cind imi fac bagajele imi fac lista pt a nu uita ceva, si e cam aceeasi mereu. Daca imi fac 2-3 check lists (ski, plaja, generica) le pot refolosi lejer cam pt toate concediile/excursiile.

    – vreau o alarma foarte customizabila pt a ma trezi dimineata: vreau sa accepte mp3, sa aiba snooze customizabil (de cite ori si la ce interval), increasing volume iarasi customizabil (de la ce volum la ce volum si in cit timp sa creasca). Nu am gasit asta la telefoane mai simple, mereu era ceva care lipsea. In schimb pe android am gasit o app free (alarm klock)

    – GPS. Daca n-ai GPS integrat in masina si mergi mult cu ea, it’s a must. Iarasi, daca iti place sa bati la picior orase pe care nu le cunosti si iti place sa te plimbi, e util. Merge si o harta, dar un GPS e mai usor de folosit si are si POI’s pe care poate nu le gasesti pe harta.

    – daca vad ceva intr-un magazin si vreau sa tin minte pretul sau sa tin minte sa caut un review mai tirziu (inca nu mi-am activat 3G-ul pt a cauta pe net pe loc), fac o poza produsului in care sa se vada si eticheta si gata. Calitatea pozei e suficient de buna pt a vedea numele si pretul.

    – similar, daca vreau sa nu uit pe unde am parcat masina intr-un oras in care n-am mai fost si pe unde am de gind sa o iau la picior, poza cu numele strazii (daca nu vreau sa folosesc GPS-ul pt a inregistra pozitia sau daca, eventual, nu am decit o harta a orasului, fara sa am harta de GPS pt zona/orasul respectiv).

    – calendar pe care-l pot sincroniza cu google calendar sau altul la alegerea mea. Ca si la notite, avantajul e ca il am mereu cu mine.

    – pe un card de 16GB pot baga pe linga hartile de GPS muzica pe care o ascult in mod normal la munca, niste documente pe care le folosesc mai des (de ex niste templates, exceluri etc) si il folosesc pe post de HD portabil, adica la munca ascult muzica pe comp direct de pe SD card-ul din telefon (din diverse motive prefer sa nu copiez muzica si diverse doc personale pe comp pe care muncesc)

    Adevarul e ca poplarizarea smartphones a avut o influenta mare in extinderea numarului de aplicatii free pe care le gasesti. Cred ca in special succesul iPhone, care a oferit un standard developerilor. Inainte erau 1 milion de OS si 1 milion de versiuni. Acum cu iPhone OS si Android developerii pot scrie aplicatii fara sa se chinuie sa le porteze pe toate platformele, toate versiunile, toate variantele de telefon. In special iPhone, cu acelasi ecran, aceeasi rezolutie etc au simplificat mult development-ul si urmarea a fost un nr enorm de app free, dintre care citeva sunt chiar utile. Nu sunt apps fara de care nu te-ai descurca, dar in mod sigur sunt unele care-ti simplifica viata.

    3. Pe linga HTC Desire am si un Macbook Pro si un Canon 500D. Ca idee, probabil ca as putea sa folosesc un netbook pt 95% din ce fac pe laptop, dar am preferat sa-mi iau un laptop. Altfel si aparatul foto si laptop-ul le folosesc pe fiecare la chestii pe care nu le pot face cu celelalte 2 si deocamdata nu cred ca a aparut un device care sa inlocuiasca vreo combinatie de 2 din astea 3 (laptop, DSLR si smartphone).

    Din pacate deocamdata daca vrei poze de calitate trebuie sa cari un DSLR dupa tine, daca vrei diverse app utile trebuie sa cari un smartphone iar daca vrei sa ai un ecran decent cu un procesor decent si tastatura „reala” si pe care sa poti rula aplicatii mai serioase si eventual sa si muncesti ceva cind e nevoie va trebui sa cari un laptop dupa tine.

    /rant

  51. NOU
    #54

    iphone e o prostie, incepand de la sistemul de operare blocat, lipsa flash, lipsa multitasking, trecand prin faptul ca a fost nevoie de atatea versiuni ca sa ajunga la un nivel macar acceptabil si fara sa mai comentez pe larg ca a fost nevoie de 4 generatii de telefon ca sa ajunga sa aiba dotarile pe care restul mobilelor le aveau acum 4 ani (cum ar fi de exemplu 3G) si sa se miste si in realitate cu viteza mai apropiata de cea din reclamele de la lansarea de acum cativa ani.
    Deci pe scurt iphone este o mizerie pentru prostit fraierii care pun botul la asa ceva, iar eu voi prefera specificatiile tehnice real superioare marketingului de imbatat cu apa rece.

  52. c3, cum ai fost convins sa iti iei un smartphone, la fel, in doi ani vei vedea cat de util e noul tau ipad, ca nu trebuie sa te mai beleşti in ecran si oricum cari dupa tine un ghiozdănel, de ce sa nu bagi ipadul acolo?

    gusturile se schimba. tehnologia si ea. am fost in moldova. m-a costat 200 lei sa trimit in jur de 100 smsuri, sa verific mailul de cateva ori si sa tin twitterul deschis doua ore. acum cativa ani si la noi era la fel de scump. intre timp, situatia s-a schimbat. tine minte discutia asta, o sa ne trebuiască.

  53. 3G=384kbps maxim. Testeaza hspda pe telefon si o sa vezi diferenta (3.6m/7.2m).

  54. Nu pot sa cred ca exista oameni care chiar cred ca iPad-ul va inlocui smartphone-urile. :-))))) Deci mor. Vom fi o lume cu rucsaci pe spate, sau ce? Hai, mai sa fim seriosi… In loc sa umblu vara lejer, in pantaloni scurti si tricou, eu imi iau si un rucsac pe iPad si Canon-ul meu scump. God. :-|

    • @Dorian: vorbim de romania sau de tarile civilizate? :)

      daca te uiti pe afara, toata lumea are cate o geanta la el. la voi acolo domneşte conceptul de manpurse.

  55. sincer, nu prea cred. nu exclud complet, si daca se intimpla sper sa nu uit sa bag un comment pe blog-ul tau pt a-ti da dreptate. evident, de pe respectivul iPad :P

    adevarat ca in majoritatea timpului car rucsac dupa mine, dar il car pt ap foto, si imi ajunge sa car 1 body + 2 obiective. si uneori vreau sa pot sa plec fara desaga in spate.

    dar smartphone-ul il ocheam de mult. am asteptat insa sa se ajunga la ce voiam eu de ceva ani de zile: ecran spre 4″, touch screen si un OS ceva mai deschis decit al iPhone-ului si pt care sa pot programa in Java.

    ca sa parafrazez reclamele alea noi de la Win 7 (nu stiu daca le stii) „i’m a smartphone and HTC Desire with Android was my idea”.

  56. vezi comentariul #58

  57. uaaau, ce de-a oameni importanti pe aici. as fi tentat sa cred ca romania e o tara unde miliardele de euro circula prin aer in forma de emailuri si tweeturi. da stiu ca romanii nu prea au ce manca si prefera sa plateasca o cafea si sa se rupa in figuri cu gadget-ul lor decat sa plateasca netu o luna. nu mai spuneti ca aveti nevoie neaparat sa verificati spamu cand sunteti la o bere.

    ps: cunosc oameni care invart bani seriosi si nu i-am vazut niciodata trimitand emailuri de pe smartphone (in general un nokia de ala care nici internet n-are). da aia-s niste terminati, nu stiu cum sa faca afaceri si nu inteleg valoarea care o are un email trimis de pe telefon.

  58. M-am jucat si cu Legend si cu Desire si probabil ca o sa-mi achizitionez a doua jucarie destul de curand (dat fiindca telefonul de baza mi-a cam crapat). Scopul principal este intr-adevar citirea mailurilor si a documentelor atasate + tonele de ToDo-uri audio sau scrise. Ar mai fi si GPS-ul de amintit.

    Altfel, nu vad de ce smartphoneurile ar fi omorat media playerele sau chiar mp3-playerele bune. Nu de alta dar calitatea sonora pe un iRiver sau Cowon de linie superioara e mult peste ceea ce scot majoritatea smartphoneurilor (da, si peste orice ar scoate Apple). Procesarea e mai buna, fidelitatea mai buna si pur si simplu faptul ca intr-un spatiu de telefon, producatorii se pot axa pe 2 functii, si alea excelente. Pentru cei care asculta muzica in cantitati mari (si nu baga vreun trance, vreo Inna sau alte tacaneli), un telefon nu poate inlocui playerul. Se simte la urechi. In plus, e o diferenta intre 40 de ore de muzica si o juma de zi, si aia intrerupta de apeluri, e-mailuri si pitici.

  59. Cred ca imi scapa ceva…

    Sunt mandrul posesor al unui smartphone (daca e71 poate fi numit asa dupa noile standarde), dslr si alte chestii cu denumiri tehnice. Cum, de la o vreme incoa’, sunt un fel de one-man-show si nefiind mandru posesor de vehicul autopropulsat pe doua sau patru roti, a fost necesara o prioritizare a chestiilor pe care le car dupa mine.

    Eh, ghici ce, am un telefon de pe care pot sa citesc slashdot, pot sa imi citesc e-mail-urile (ceea ce se poate dovedi important cand incerci sa faci un ban), si, in cel mai rau caz, pot sa folosesc un ssh sa ma indrept spre vreun router care face figuri.
    As putea, ce-i drept sa scot in mijlocul unei cafenele mandrul S-10, sa stau sa ma dau pe net si sa par important dar, daca tot ce trebuie sa fac e sa vad daca sunt eu de vina sau altcineva, imi doresc sa „travel light”..
    Pe de alta parte, nu fac poze cu telefonul decat in situatii de maxim amuzament, nu ascult muzica si nu ma dau pe twitter de pe telefon (recunosc, am incercat sa vad cum e… e ok).
    In cel mai bun caz, bateria supravietuieste o zi juma’. Dar pot sa fiu sigur ca sincronizarea celor doua componente importante (agenda si calendar) functioneaza si nu voi uita ca trebuie sa ma duc sa beau miercuri seara. :)

  60. NOU
    #64

    recomand cu caldura nokia e51

  61. Smartphone-ul este compromisul facut pentru portabilitate. Nu poti sa stai cu laptopul in brate cand esti in tramvai si vrei sa verifici daca Zoso a mai scris ceva

  62. Obisnuiam sa am aceeasi reticenta fata de smartphones. Insa in ultima vreme lucrurile au inceput sa evolueze intr-un ritm formidabil.

    Mai intai, noul Nokia N8 vine cu o camera cu lentila Carl Zeiss, flash Xenon, senzor 1/1.83″ si face poze precum cele din linkul acesta:
    https://www.nokia.com/fr_int/

    Apoi, compania Sprint din SUA va lansa in curand prima retea 4G si primul telefon 4G, HTC Evo, care in testele Engadget a scos 4mb la download si 1mb la upload, mai mult decat multumitor.

    Dintre calitatile lui Evo, mie imi place ecranul de 4.3″ (o arie de 3.3 mai mare ca a E71-ului tau), la 800×480 rezolutie. Anul acesta este asteptat sa apara un telefon Dell cu un ecran de 5″. La nivelul acesta imi inchipui ca va fi ok sa navighezi pe internet fara bataia de cap de la ecranele de pana in 3″.

    Un ultim aspect este ca in vara aceasta va aparea si softul Kindle pentru Android. Aceasta inseamna posibilitatea de a citi carti si de a avea abonamente la ziare si reviste cu livrare automata pe telefonul tau si cu formatare adecvata. Pe cand paginile web sau pdf-urile au un format fix ce trebuie reprodus de telefon, formatele de ebooks (mobi sau azw) se pleiaza mult mai fain pe nevoile utilizatorului, in termeni de rezolutie si font.

  63. Testez eu un Sony Ericcson Vivaz si filmeaza in format HD. O sa scot maine un filmulet sa vad daca si calitatea este HD:). Te anunt ca sa poti face o comparatie:).

  64. Pot sa spun ca iPod Touch-ul meu mi-a salvat viata de N ori. Face multe lucruri chiar bine. Twitter e foarte util si natural de folosit cu aplicatia potrivita. Emailurile sunt foarte okei folosind clientul proprietary, chiar si cu atasamente (poze, documente). Aplicatia WordPress ma ajuta sa scriu articole, si nu neaparat scurte, pentru ca o data obisnuit cu tastatura touch totul merge ca uns. Sa nu mai zic de alte zeci de aplicatii foarte-foarte utile. Singurul lui neajuns este ca nu e si GSM :) …dar nu-i nimic, exista iPhone. :)

    …zic si eu!

  65. @Zoso – „la noi, acolo”? Unde e man-purse land? :-))) Da, si eu am rucsac, dar prefer sa nu-mi stea lipit de spate din cauza laptopului si aparatului foto. Da, cand am de gand sa pozez ceva serios, duc aparatul foto. In rest, hai ca e chiar imposibil sa nu vedem avantajele unui smartphone. Nu puteam sa umplem cu totii mesele din cafenele cu laptopuri, ca e de-a dreptul penibil. Sincer.
    Si nu mai bagati iPhone-ul la smartphone-uri, ca sa fiu rau. :-D Doar pt. ca are wlan, sau ce? iPhone e un fashion-statement, in masura in care a avea ceva ce au cam toti e cool. guyswithiphones.com <–Lume buna, zic. Gen. :-)))

  66. ai dreptate cu camera (in parte) si cu editatul documentelor. In rest da-mi voie sa te contrazic. poate ai avut ghinion si ai testat smartphone-uri nefericite. Nu vreau sa fac reclama dar cel pe care-l folosesc imi permite sa citesc si sa trimit emailuri foarte comod, 3G-ul merge bine, internetul merge bine, pot sa fac lejer browsing, bateria tine o zi in conditii de folosinta indelungata (un laptop normal dupa 3 ore moare!)

  67. ai dreptate. am testat toate smartphoneurile mai putin al tau. gg

  68. Pe smarthopul meu pot sa deschid si harta Romaniei mari in marime de perete.

    Dar nu stii tu. :D

  69. @zoso: daca nu-ti place tie e lege! sunt cateva sute de tipuri de smartphones. unele WVGA, adica ecranul mai bun decat al 486-ului de acu 10 ani!

  70. mugur, nu e vorba de placut mie si gata, e vorba de incercat cateva tipuri de concluzia e cea din articol. tu, care ai unul singur, vii si spui ca eu nu stiu nimic si ca al tau face de toate. sesizezi unde e logica deficitara acilea?

    animaloo, te iubesc prelung. demaio ce mai face?

  71. @zoso: am avut mai multe. primul iphone a fost foarte bun! htc desire e foarte bun, x10 la fel. Nokia is out of the game pe piata smartphone-urilor a pierdut startul.

  72. e bine bre ca am mai citit opinii de mactarzi.
    aia cu ifonu > htc era sa ma darame de pe scaun

  73. default. Vrea sa ne batem :D

    pe de alta parte, pe blogul lui de retard, a se citi rock talk, am ban. as putea sa-mi folosesc htc-ul intru a intra pe el, dar dece sa-mi folosesc bateria mica si mult mai utila la cautat cacaturi pe gugal?

    eu am smartphone fix pentru cacaturi pe gugal + gps. Si pentru livescore.com

  74. hei zoso! ala nu e telefon, e lopata!

    • @mugur: nu, e un smartphone pe care il vei folosi si iti va placea, pentru ca are ecranul mare, si poti vedea pe el tot ce te chinui sa vezi acum pe laba aia de il ai acum :)

  75. nu taica. mugur are dreptate. ala e shovelphone.
    deja hd2-ul de la htc mi se pare cam lat, ala deja e bataie de joc.

  76. normal, dacă va place să vă chiorâţi in telefon, ala e mare.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile