Despre roaming și transfer de date la Orange și Vodafone

update: fiți atenți aici cum funcționează schema. orice cerere către serverul de internet din țările bananiere (non-EU) este contorizată ca fiind un mega de internet. verifici mailul și descarcă doar headerele? 1 mega. citești o știre? 1 mega. dă waze un ping? 1 mega. dă whatsapp un ping? 1 mega.


O cititoare clientă Orange pleacă în Turcia trei zile, unde consumă, după spusele ei, ceva internet:

10 min pe un portal de știri, ceva Waze, WhatsApp, un mail, fără filmulețe, fără poze și în condițiile folosirii wireless-ului de la hotel.

La sfârșitul celor 3 zile, vine nota de plată: 363 euro pentru 181Mb de internet.

Partea amuzantă: își activase la plecare o opțiune de 10Mb internet pentru 20€, opțiune care s-a prelungit automat când s-au consumat cei 10Mb, pentru că așa e normal, să fii folositor clientului. Această opțiune dă un preț preferențial clientului, nu 7€/Mb cât e prețul normal.

Și mai amuzant?

În aceasta călătorie, prietenul meu, cu abonament la firma concurentă Vodafone, nu își activează nici o opțiune de date, primește de la cost control mesaje cu consumul la finalul celor 3 zile – 120 euro.

Și mai amuzant e răspunsul lor:

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

113 comentarii

  1. Grecia sa fie anul asta :)

    00
    • Meh, am fost in grecia de 2 ori si mi s-a scarbit. Orice locsor acolo are o poveste sau o legenda, conform ghizilor. Pe plaja aia s-a bashit Atena, in pestera aia s-a cacat Ahile, intre maslinii aia a fumat iarba Herodot, etc. De apreciat ca grecii stiu sa se vanda, dar o forteaza prea mult cu marketingul si promovarea istoriei.

      00
    • Vere, cine si-a pus poze pe facebook din Turcia?

      00
    • xtz, data viitoare nu te mai duce in grecia cu agentia la 99E sejur de 7 nopti si n-o sa mai ai probleme cu ghizi si povesti. O sa stai unde vrei tu si o sa vezi ce vrei tu, o sa fie o experienta mult mai placuta.

      00
    • @diosmio: eu cu ai mei ne luam cu agentia biletul de avion si cazarea, dar acolo ne inchiriem masini si le dam cu flit (oricat se straduiesc ei sa ne convina de activitatile lor minunate).

      00
  2. Ce e amuzant?
    Nu vad unde e problema. AI CONSUMAT, PLATESTI!

    00
    • Nicio problema in afara de faptul ca 15 minute pe internet costa cat restul concediului. E comic ca sunt oameni ca tine platiti cu 10 minute de internet intr-o luna care inteleg cum sta treaba.
      Vad ca sunt gramada comentariile orientate pe prostia utilizatorului si aproape deloc pe hotia operatorului.
      Ba baet, eu va doresc oferte de astea si la apa, de exemplu. Platiti apa in pachete de 1000 de metri cubi. Bei un pahar cu apa, pac 1000 mc. Te speli la coae, inca 1000. Consumi, platesti ce plm.

      10
    • Normal ca firmele vor sa faca profit si oamenii nu stiu, dar e putin absurd sa faci o plangere neintemeiata.

      Mi se pare TRIST si NU AMUZANT.

      Apoi esti o victima sigura pe planeta asta daca nu stii pe ce lume traiesti.
      Faci o petitie, ca o firma iti ia bani conform optiunii ce ai activat-o. Daca nu stia ce optiune a activat atunci intelegeam. A activat o OPTIUNE, deci stia despre ce e vorba nu?!

      Nu exista nici o asemanare intre baxul de 1000 si paharul cu apa… Aici tipa a consumat 18 baxuri.

      OPTSPREZECE ORI OPTIUNE ?!

      E mai clar ba baet?!

      E COMIC ca exista unii platiti cu 10 minute internet ce au INTERNET PE iPHONE. Asta e COMIC !

      00
    • Un mesaj trimis cu whatsapp de 200 de cuvinte nu are nevoie de mai mult de 1 KB de trafic. Daca platesti 1MB e fix o sticla pentru care platesti un palet de 1000.
      Stiu ca a bifat omul o optiune dar cati au habar de bytes, pachete de megabaiț si alte de astea?
      Daca o afacere se bazeaza aproape exclusiv pe ignoranta/prostia clientilor mie-mi suna mai mult a escrocherie. „Legala”, dar totusi … Daca scriai NU AI CONSUMAT, PLATESTI era mult mai aprape de realitate

      00
  3. Eu tot nu inteleg oamenii care nu-si cumpara o cartela locala imediat ce ajung in tara straina, mai ales in afara UE.
    https://prepaid-data-sim-card.fandom.com/wiki/Turkey
    Poate site-ul asta o s-o ajute pe viitor. Dai 10 euro si nu stai cu griji in concediu.

    00
    • Stai sa ma gandesc, oare de ce… Pentru ca au telefoane luate gratis la abonament, blocate in retea? Uite asa isi mai scot operatorii parleala pe telefoanele alea.

      00
    • Fiindca poate ai nevoie sa iti pastrezi numarul tau de telefon. Munca, familie, motive sunt destule.
      @alunelu stai linistit ca isi scot banii cu un adaos suficient doar din abonamentul de 25-50e impus.

      00
    • Cu 353 de euro iti luai un al doilea telefon care sa tina simul cumparat cu 10 euro.

      00
    • Daca ai bani sa pleci in concediu peste granite, iti rupi 60-100 euro si-ti cumperi un router 4G mobil (cu acumulator). Avantajele sunt nenumarate: puteti folosi 2 aceeasi conexiune, bateria la telefon tine mai mult (wifi-ul mananca mai putina baterie decat datele mobile), nu-ti pierzi numarul etc.

      00
    • Sa stii ca este o practica pe care o fac dar nu intotdeauna se poate. Am sim de Grecia si Austria, pe care din vara pot sa le arunc dar asta e alta poveste. Sa te vad cum faci asta in US unde dai de 4x atat doar sa iti activeze simul (provisioningul).

      Un motiv pentru care multi poate nu fac asta este pentru ca nu vor sa stea sa alerge dupa provideri pe-acolo (cautat magazin, stat la coada, dat buletin etc.), au nevoie de numarul lor de-acasa sa fie contactati din tara si nu au un alt telefon (fie el 3310 – ca reincepe sa fie in voga) sau au telefonul lor blocat de retea ca providerul de unde l-au luat e menga.

      PS. Am si un modem de bricheta in masina care se conecteaza 4G si da WiFi. Best investment ever.

      00
  4. Mi se pare aiurea sa mergi cu abonament in roaming… mergi cu prepay.
    Noroc ca in bihor gigi bate la fund toata competitia. Semnal bun, 5-10 gb trafic lunar la 4 euro si ceva.

    00
    • Poti sa pleci in turcia si cu abonament gigi – 0.072 euro/mb. Cred ca celor de la vodafone si orange le iau spaga vamesii. Intra pe fibra optica si cer cate 50 euro/zi.

      00
    • Exact gigel. Eu am fost o saptaman in europa pe roaming si net la greu, waze, feisbuci si whatsup. M-am intors acasa cu un cost de vreo 4-5 euro suplimentar. Un fleac adica.

      00
    • Nu confundati „roaming in UE” cu „roaming in Turcia”.

      00
    • Nu confundam, dar cu respectul fata de client cum ramine? Oare clientul care plateste pina la urma 400 euro pe un internet de o saptamina in turcia… mai ramine la operatorul respectiv? Ce costuri sint atit de diferite la roamingul in Turcia fata de roamingul in UE? Uite in alte tari mai civilizate companiile de telefonie pun o limita peste care te intreaba: sigur vrei sa activezi optiunea asta? adica un cost control adevarat, cu imposibilitatea autoactivarii optiunilor.

      00
    • @alunelu: Ia de-aici, direct de la gigi de pe site: http://imgur.com/fVwBkm3

      00
    • Asa e. ,,Excelent,, gigi. Exact azi am depus cerere de portare de la gigi la Telekom! Fac ceva pe semnalul lor si abonamentele lor de 5 euro. Platesc la Telekom 30 de lei in plus (mai putin de doua pachete de tigari!!)dar nu ma doare capul! La gigi 5 euro dai de 5 euro primesti!

      00
    • Procentual, dai cu 100% mai mult. Adica dublu.

      Mai trist e ca ai fost un cretin si ai luat decizie neinspirata: Telekom vinde in curand, iar unul din potentialii cumparatori e Digi.

    • Ce plm mea discutați aici de Turcia?S-a mutat Turda din RO după proteste?

      00
    • Pnm eu cand sunt hater cand aud de abonamente si mega oferte imi spune lumea ca sunt hater. Pana si la prepay te fura, incarci 5 euro credit si platesti 8.
      Acum e ca si cum v-ati plange ca unele numere au suprataxa si nu e corect. Nu v-a obligat nimeni sa folositi roamingul acolo. In viata mai si pierzi, cam la asta se rezuma tot ce poti face in situatia asta.

      00
    • @Adi. Platesc 8.67 lei (la cursul Euro de azi), pentru 200 de minute nationale si 40GB de trafic, lunar. Adica platesc de 9.42 ori mai putin decat tine pentru cei 95% (cel putin) din timpul unui an pe care in petrec in zonele cu acoperire. Acum, povesteste-mi de ce as plati mai mult. Multumesc.

      00
    • @sarpele. Platesti 8-9 lei la gigi poate daca ai net si tv de la ei. Altfel e imposibil. Oricum cred ca exagerezi. Deci. Da, 98% sau cum vrei tu inseamna 30 de lei! Nu mai calcula in procente la nivelul asta. Cand ai luat mere de 5 lei in loc de 2 lei te-ai gandit ca dai 120% in plus ??? Ni cred. Da, prefer sa dau 30 de lei in plus sa am semnal. Degeaba am 100 de giga daca nu pot sa ii folosesc.

      00
  5. Cel mai util detaliu ar fi „câţi MB a consumat prietenul pe Vodafone”…

    Mă rog, ce trebuie să reţinem din acest articol? Repetaţi după mine, copii: nu vă daţi pe net în afara UE, în pendula calului, sunteţi nebuni la cap?!

    00
    • Puteau sa isi cumpere dracului o cartela prepay de la o retea locala sau sa inchida traficul de date. Si serios acum, cine dracu se mai duce pe vremurile astea in excursie in Turcia?! Nici sa ma plateasca nu as merge!

      00
  6. cu optiunea respectiva au platit de 3 ori mai putin.. deci au redus costurile.
    nimeni nu citeste niciodata termenii si conditiile scrise cu litere mici, daca ar fi facut-o sigur ar fi stiut ca optiunea se reactiveaza automat.
    legat de pretul pe MB din Turcia.. daca s-ar fi informat ar fi stiut cum sta treaba.

    concluzia e simpla, prostia (la noi) si internetul in alte tari se platesc :)

    00
  7. Asa e, cand nu caști ochii, caști punga cu bani.

    Eu am o regula stricta cu internetul mobil cand ies din UE – e total dezactivat pe toata perioada.

    Oricum pentru Turcia, Vodafone are (sau avea) optiunea sa platesti 2 Eur/zi si sa-ti folosesti internetul inclus in abonament. Dar trebuie sa te mai si informezi un pic.

    00
  8. Digi 0,072 €/MB in Turcia.

    00
    • La calculele mele, traficul de 181 de MB ai doamnei ar fi fost la digi cca.13E…. Mișto cu marii operatori, noroc ca ai semnal la Popleanca :))))

      00
  9. La Vodafone îți intră SMS automat că ai €40 cost suplimentar în roaming și că la €50 îți taie netul. Dacă Vodafone nu a trimis notificările către client, atunci păgubitul ar putea să se ia un pic de gulerul operatorului.

    00
    • Abonamentul „prietenului” e business, deci are alte limite, negociate intre Vodafone si compania unde lucreaza tipul.

      00
    • Pai vezi ca tipa care era la Orange s-a plans, nenea de pe Vodafone nu. De la Vodafone am toate datele de pe abonament disponibile si in roaming in UE, iar in afara am un pret redus acolo unde exista Vodafone (apropo, in Turcia exista Vodafone si tarifele acolo sunt mai mici fata de alti operatori, la urma urmei Vodafone taxeaza competitia).

      00
    • Potoleste-te ca regula asta e doar in UE. Iar Turcia ghici ce? Sa incerce acelasi lucru si in Moldova!

      00
  10. Daca nu stii tarifele, nu folosi datele in roaming. Telefonul face trafic ca porcul si asta nu e vina Orange/Vodafone si a sutelor de aplicatii instalate.

    Vodafone are roaming pe zi cu Turcia. Deci practic daca ar fi platit 3 euro/zi ar fi consumat din datele nationale dar probabil ca s-a zgarcit omul :)

    Vizitati Grecia nu tari cu dictaturi doar pentru ca sunt ieftine.

    00
    • acea extraoptiune costa 4 euro pe zi si iti da acces doar la 100MB pe luna.Asta ti o spun ca am patit o cand lucram la Vdf

      00
  11. Astia-s clientii care aduc bani: activeaza extraoptiuni scumpe, nu pun limitari pe telefon si devin constienti de costuri doar in clipa in care vad factura. Acum sigur, si companiile trebuie sa faca bani dupa ce a introdus UE tarife maximale pentru roaming intra-comunitar.

    Apropos de asta, din 2017 tarifele de roaming sunt plafonate la tarifele standard locale, insa in roaming nu se pot folosi minutele incluse in abonament. Ghiciti va rog noile scheme tarifare valabile de anul asta in UE, gradul de similaritate cu „1000 de minute nationale, 10Gbytes de internet, 30-50 centi minutul sau megabyte-ul la depasire sau, bineinteles, in roaming” ;)

    00
  12. Si inca un lucru de verificat – Operatorii telecom sunt obligati sa-ti ceara acordul pentru depasirea pragului de 50 de Eur pentru roaming. Daca nu s-a intamplat, pot fi obligati sa returneze suma ce depaseste 50 Eur.

    https://www.agerpres.ro/economie/2016/10/05/ancom-a-sanctionat-cu-100-000-de-lei-operatorul-vodafone-romania-pentru-neaplicarea-plafonului-de-date-de-roaming-15-23-10

    00
  13. Exista si alte optiuni la Waze pt roaming. Cel putin un google maps cache-uit local…

    00
  14. Las si eu asta aici: Roaming Internet Digi Mobil Tarif (euro/1MB) cu TVA 0,072 Turcia
    Nu sunt fan Digi Mobil, nici pe departe, dar totusi e un pic de diferenta intre 7€/Mb si 0.072€/Mb…

    00
    • Hmm .. roaming pe Zi, inclusiv in Turcia. 3 euro si nu ma doare capul.
      Nu e simplu ? Sau sa citesti notificarile si tarifele de roaming atunci cand iti ajungi in tara respectiva. Ah stai, tre’ sa recuperam mesajele pierdute pe facebook, cine dracu are timp sa citeasca mesajele de la operator in care ni se spune ca 1mb costa 7 euro si un minut catre ro 2.34 euro.

      00
    • Nu te contrazic, e clar ca e vina lor ca nu s-au informat…gresesti, platesti. Ce vroiam sa zic e ca mi se pare incredibil ca diferenta de pret intre 2 operatori telecom sa fie atat de mare. Vorbim totusi de un pret per Mb de o suta de ori mare!!!

      00
    • Termimnati bai cu vina lor, companiile de telefonie nu au nici o raspundere fata de clientii lor? Au stat cu mina in c*r si s-au bucurat ca le cresc incasarile. De pr, de responsabilitate civica, de legi ne doare in…

      00
  15. 2017.
    Date in roaming prin GPRS.
    Tare…

    00
  16. Mai e si varianta sa cumperi un SIM prepay din tara vizitata si cu 10-20 de euro ai net ca porcul…

    00
    • Si daca esti nevoit sa iti pastrezi numarul fiindca trebuie sa pastrez contactul cu Romania? Sau daca telefonul este cumparat de la vodafone/orange si este blocat in retea?

      00
    • Telefonul se poate debloca la cerere sau gasesti sa imprumuti de undeva un telefon decodat. Iar in legatura cu contactul cu Romania, nu e greu sa dai numarul la 2-3 persoane cu care chiar vrei sa vorbesti. Si apelul international e mult mai ieftin decat roaming-ul. Si daca ai nevoie de 10-20 de contacte cu care sa tii legatura sa zicem., la ce naiba te mai duci in vacanta?

      00
    • Iei cu tine un telefon in care bagi sim-ul prepay si dai cu el net la telefoanele proprii. Serios, chiar n-are nimeni un telefon/tableta veche pe acasa?

      00
  17. Ce rost are sa ne informam si sa citim contractul? Mai bine ne plangem apoi, e mai simplu, iar toata lumea este alaturi de noi… Daca inca ne mai miram de astfel de chestii, chiar nu evoluam deloc.

    00
  18. Abonament Vodafone de 10 EUR. Plecat în Cipru (partea nordica) rețea Vodafone a turcilor. 0.05eur/mb/mesaj/minut. Am stat cu netul pornit nonstop, gmaps, whatsapp, fb, instagram streaming audio și video moderat. 8 zile 40 euro numai date mobile.

    00
    • cred ca acum este retras dar acum un an am facut un abonament la Vodafone care mi se pare prea smecher. Business Red Extra, 800 de unitati in roaming prin lume pe unde se circula (47 de tari) –
      e 18E+TVA/luna.

      Asa nu mai stai cu griji si surprize.

      00
    • Eu am fost acum de revelion. Deci e recenta situația la mine. Iar abonamentul meu e unul Red de 10 fără telefon.
      Și pe cartela anul trecut, tot Vodafone în Turcia dădeam 4 euro/zi și mai făceam și hotspot pentru alții.

      00
  19. Haideti bre sa punem bani, cumparam en-gros Mb de la Digi si-i vindem la Orange! Ce, numai Ghita stie afaceri cu 1000% ?

    00
  20. Buget urmatorul concediu:
    1. 35 E Bilet avion dus-intors
    2. 150 Euro 3 nopti cazare
    3. 380 Euro roaming
    4. 50 Euro mancare 3 zile

    00
  21. știm cu toții că cei de la orange sunt porci în chestiunea asta, ca și-n multe altele. știind asta și nefolosind opțiunea de blocare a traficului de date în roaming, parcă e mai bine să taci după aia. data viitoare se va plânge că nu o ia nimeni de mânuță să treacă strada.

    00
  22. tot spuneti ca n-a citit contractul. ce contract ai la o extraoptiune ? eu n-am vz asa ceva pana acum. si mi se pare de bun simt ca atunci cand activezi optiunea in call center sau intr-un magazin, sa-ti spuna ala de acolo absolut TOATE chichitele !
    la banci mai nou am vz ca sunt obligati si apoi te pun sa scrii de mana pe contract ca ti-au fost explicate toti termenii si sa semnezi.
    da, poate daca intrii pe site-ul lor scrie acolo explicat. dar sa fim seriosi, cati stiu ? (vorbim si de f multi client atehnici) si pana la urma nu mi se pare normal ca daca scrie pe site-ul lor sa ii exonereze de explicatii sau pana la urma chiar si un contract pt orice cacat.
    e clar ca e o zona gri iar clientul ar trebui sa se informeze mult mai bine dar si ei sunt niste mici suedeji smecherasi care speculeaza asta la maxim.

    mie acum muuulti ani mi s-a intamplat la Vodafone cu optiunea Vodafone passport. mi-a fost prezentata in magazin ca oriunde in Europa bla bla, m-a spart la costuri si cand am cerut explicatii raspunsul a fost : pai pe site este o lista cu tarile din Europa in care se aplica. ete curu… eu activasem optiunea in dimineata plecarii ca vazusem o reclama, pe aia in magazin I-a durut in bascheti si mi-au zis ca orice om de vanzari ca produsul lor face orice, numai ce aveam eu nevoie nu … la revedere :)

    00
    • La activarea extraoptiunii esti notificat de faptul ca are auto renewal. Foarte posibil ca femeia sa nu fi facut ea traficul respectiv ci deviceul. Dar aia e. Folosesti/Platesti. Ca la mcD.

      00
    • permite-mi sa te contrazic…. in august mi-am modificat abonamentul… si am si niste extraoptiuni, n-am primit nici o atentionare, in magazin nu mi-a zis nimic… n-a fost bai ca oricum vroiam extraoptiunea reactivate la infinit, dar nu cred ca e chiar cum spui tu.
      pe de alta parte si notificarea poate merge sau nu merge mereu, azi de ex am primit un sms cu o promotiei valabila de ziua indragostitilor, so….

      00
  23. la fel fac si cu extraoptiunile pt internet in EU. activezi o optiune de 2Euro/100 MB.. se activeaza automat ori la depasirea celor 100MB ori la 24 ore.

    Asta ce cea mai mare prostie. Ar trebui sa te intrebe.. bah.. ai terminat 100 mb mai vrei inca o zi? :)

    00
    • Si inca un detaliu la treaba asta: Orange are 2 optiuni de roaming: una de 500MB/7 zile/10 EURO si 100MB/zi/2EURO. Daca stai 8 zile in UE, nu poti sa-ti dezactivezi optiunea de 500 si sa o activezi pe aia de 100. Trebuie fie sa stai fara net, fie sa platesti 2 optiuni de 500.

      00
  24. si inca ceva… daca mergem pe principiul ca sa ne informam maxim la orice cacat atunci hai sa #rezistam in piata in fiecare noapte ca nu se stie ce oug mai dau astia. nu mi se pare normal sa stau mereu in garda ca sa nu fiu furat/pacalit/voit prost informat/etc…

    00
  25. De ce titlul nu incepe cu „Darwin Awards: Despre roaming …”.
    Jobul meu e fix pe billing-ul unei companii de telecom din alta tara UE si nu de putine ori ajung astfel de probleme ridicate de clienti, cum ca platesc prea mult pentru anumite servicii. Problemele sunt investigate si sunt cazuri cand intr-adevar este o problema de configurare a tarifelor sau mai rau de cod. In astfel de situatii se rezolva cauza si apoi se face un „adjustment” pe contul tuturor clientilor afectati de problema, chiar daca nu au semnalat-o.
    Sunt convins ca si Orange face la fel. De ce totusi Orange nu ii spune „bine OK, dar data viitoare sa fii atenta”? Pentru ca Orange trebuie sa plateasca factura de „inbound” facuta de domnisoara in Turcia. Sunt tot felul de intelegeri intre operatorii de telecom, iar cand faci o intelegere cu un roaming partner, atunci cand un client Orange ajunge in Turcia si face costuri in roaming, toate acele costuri se trec pe o factura care va fi emisa de catre operatorul turc catre Orange Romania (pe acea factura vor fi toti clientii Orange Romania care au facut costuri suplimentare folosind reteaua operatorului turc).

    00
  26. Au fost in partea non EU a Turciei, a patit-o si un coleg care nu stia nici el treaba asta. Nasol cand nu inveti la geografie cand trebuie….

    00
  27. am făcut un update relevant.

    • Salut,
      Ai cumva o sursa oficiala pentru update? Nu stiu daca s-a modificat ceva recent dar ultima data (iulie 2016) cand m-am uitat peste niste facturi Orange cu consumul din roaming unitatea de taxare (sesiunea minima) era asa cum scrie pe site:

      „Unitatea de taxare a traficului de date este de 10 KB. De fiecare dată când lansezi o nouă sesiune de date ești taxat cu 10 KB, iar traficul consumat este măsurat cu multiplu de 10 KB.”

      Link: Orange.ro Travel Data

      00
    • nu, doar o sursă din interior și un client pățit.

  28. Am patit ceva similar, in Italia pe un vas de croaziera. Se pare ca daca esti la cateva site de metri de tarm, chiar daca operatorul este italian si din cadrul UE, intra in „semnal maritim” sau ceva de genul si esti ars. Sunt un client mediu pentru Vodafone si abia astept sa migrez catre un alt operator (Digi sau Orange).

    00
    • haha, crezi ca te asteapta covrigii calzi la alti operatori?
      poate la digi, dar pentru Ro, nu extern

      00
    • pardon, nu exista asa ceva. Tarifele de roaming se aplica pe tara in sine, nu daca esti pe plaja, in oras sau in apa.

      00
    • comentariul tau rivalizeaza cu comentariul despre partea non-europeana a turciei

      00
    • Il contrazic pe acest Cristi care te contrazice in necunostinta de cauza!…
      Este foarte adevarat ce spui , in Italia pe un vas de croaziera, chiar daca esti la cateva sute de metri de tarm, chiar daca operatorul este italian si din cadrul UE, intra in “semnal maritim” !!!
      Asta e CERT !!!
      Am patit-o si eu!
      Dar ….ce sa te faci cu atotstiutorii astia care nici macar nu viseaza la o plimbare cu barca dar la o croaziera! :)))) Dar se baga in seama pe aici si isi dau cu parerea!

      00
  29. am patit-o si eu acum vreo 5 ani: am raspuns la doua apeluri cand eram in Belgrad si am platit vreo 7 euro. La intoarcere am verificat si am descoperit ca Serbia e in zona 4 de tarifare (era aproape de 2 euro pe minut receptionat, nefractionabil).
    de atunci studiez bine lista de tarife inainte de plecari, poti avea surprize neplacute. uneori mai mut cartela sim intr-un dumbphone pentru a preintampina valori mai ale traficului de date.
    In alta ordine de idei afirmatia ta ca operatorul foloseste o graularitate de 1MB nu este corecta (vezi aici pentru Orange: https://www.orange.ro/eroare404.html; este 1 KB pentru UE/EAA respectiv initial 25KB apoi 10 KB pentru „tarile bananiere”. foarte probabil doamna care se plange de consum a accesat un portal din grupul mediapro care iti descarca numai reclame.

    00
  30. Exemplul mi se pare numai bun pentru promovarea modem-urilor multisim ( ex. https://goodspeed.io/goodspeed.html )

    Cat despre Orange, eu am plecat acum trei ani de la ei pentru o mizerie aproape similara, insa in tara: abonament cu 5 numere de telefon, doar unul cu trafic de date de 2GB.
    Pune unul din prunci o cartela „fara trafic” intr-un telefon cu browser, face trafic fara numar si la urmatoarea factura m-am luat de cap.
    Explicatia baietilor de linia 1 de suport:
    „Aa, pai traficul de date este activat la orice numar, cine mai are in ziua de azi telefon far trafic ?”
    „e adevarat, nu aveti abonament de date si de aceea ati platit costul de depasire de trafic”
    Ultima mizerie de la Orange a fost un telefon in care ma amenintau ca o sa platesc mii de euro diferente de abonament si ca firma la care ma duc nici macar firma de telefonie nu se poate numi.
    L-am intrebat pe baiatul de la Orange ce castiga daca arunca gratuit cu noroi intr-o alta companie. A inchis.

    00
    • Cei de la Uros (mai nou goodspeed) au modemul nou de la ZTE care e si 4G dar e foooarte scump mi se pare. La ei e interesanta partea cu internetul integrat cu modemul respectiv dar se merita pentru business-uri nu pers. fizice.

      @Orange: eu am renuntat la ei dupa 8 ani de contracte pe PJ. Stau foarte prost la retentie. PrePay rulz in acest moment.

      00
  31. orange si vodafone tot tepari au ramas

    00
  32. Și ca răspunsul să fie și mai autoritar, au folosit un font de mașină de scris.

    00
  33. Buna,
    Sunt Anca si eu sunt „pagubita”/ pacalita Orange.
    Multumesc celui care a postat articolul Agerpress referitor la obligatia de notificare a clientului la atingerea plafonului de 50 euro. Am facut sesizare la ei. Curios insa ca nu am primit un nr de inregistrare. Vedem.
    Daca aveti chef sa radeti de mine, nu-i bai, imi asum ignoranta. Se la vie en roaming !

    00
  34. Experienta de curand,weekend,plecat 5 zile in Berlin,am ab Vodafone de 16 euro cu 750 mb internet in roaming,internetul a fost pornit din momentul in care am aterizat,folosit zilnic,whatsapp(chiar si voice call),facebook,google maps,alte aplicatii gen city guide,putin mail,browsing si trimis foto,consumul total a fost de 70 mb.

    00
  35. Pe Orange: acum vreo 2 luni am avut escala in Doha timp de cateva ore, timp in care am facut ceva browsing & email de pe telefon. In mare parte am fost pe wifi-ul din aeroport, insa de cateva ori s-a deconectat si, uitand datele in roaming activate, traficul s-a contorizat..

    Cost suplimentar – ~200 EUR, la tariful de 13 EUR/MB.

    Am sunat la Orange, am explicat situatia, i-am rugat sa verifice daca intr-adevar traficul e real sau e vreo greseala de la ei. M-au sunat dupa 2 zile, mi-au zis ca au verificat, e trafic real, insa mi-l reduc la jumatate din valoare „just because”. Nu stiu de ce e diferenta asta de abordare intre cazul meu si al doamnei, nu sunt vreun mega-client cu zeci de cartele…

    00
  36. Cand ies din tara sterg APN-ul din setari si dezactivez trafic de date in background. Fara astea nu poate consuma date. Totusi, pentru siguranta, verific la fiecare inregistrare in retea in roaming daca APN-ul nu este setat automat. La repornirea telefonului verific iarasi daca nu e resetat. E stresant, stiu, dar evit situatia in care sa platesc trafic facut automat de telefon.

    00
    • Paranoia much? Jesus…

    • Finch, daca ai datele dezactivate in roaming (exista optiune expre pentru asta) nu trebuie sa te caci pe tine in halul asta, serios!

      00
    • Cu datele dezactivate in roaming, stiu setarea, am telefon cu android inca de la versiunea 1.6, am avut la un moment trafic de 1MB. Telefonul a facut un reboot si o aplicatie a cerut acces pe net (Garmin mobile), iar apn-ul a fost setat automat de retea. Am vazut iconul de trafic up-down in bara de stare si am dezactivat. Da, paranoia asta te poate salva de niste cheltuieli. Daca google apps face update la aplicatii, ai cacat de tot steagul de vreo cateva sute de euro.

      00
  37. Hahahahha.
    DIGI nelimitat 12 lei/lună.
    Scurt și la obiect.

    Cum altfel să trăiască Oranj și Vdf??

    00
  38. Si eu am bifat casuta cu dezactivarea datelor in roaming. Pana la urma sunt in vacanta si nu folosesc asa de mult telefonul. Folosesc here maps care are optiunea de a salva harta tarii pe care o vizitezi. La masina merg cu garmin lipit de parbriz.O ard pe net cat stau in hotel.Adica verificat mail si ceva harti locale sau caut puncte de atractie pt a2a zi. Vreau sa vb e ok pt ca am minute in roaming incluse in abonament. De fapt am si cativa mega inclusi dar ii folosesc doar daca „arde”. Cand m-am intors din Grecia dupa o spatmana factura nu a avut de suferit deloc. Probabil ca daca as merge intr-o tara ce nu-mi permite folosirea telefonului as lua un telefon mai vechi de acasa si o cartela prepay locala. Asa am facut acum cativa ani cand am mers in UK. Parerea mea ca in cazul expus de tine sunt 2 vinovati: Clientul care nu s-a informat si a „mers pe burta” + operatorul care din dorinta de a face profit a mers pe „burta clientului”. Mai precis pe portofel. Putea sa trimeata cate un sms la depasirea unor praguri ca 50-100-150 eur.

    00
    • In turcia iti baneaza IMEI-ul telefonului dupa 3 zile daca folosesti o cartela locala si nu ai inregistrat terminalul (telefonul) cu autoritatile (implica cozi si plata taxei de import pentru terminal) – Nota asa era acum 2 ani.

      00
    • Iar în Italia cartela se activează a doua zi , suplimentar, se înregistrează.

      00
  39. Ăștia știi ce merită? Să downloadezi torenți de câțiva TB în Uzbekistan când emigrezi.

    00
  40. NOU
    #102

    Care e saraci si nu are bani, sa stea acasa!

    00
  41. Nu mai bine cumpăra un sim local cu ceva opțiune de internet?

    00
  42. In mod normal Orange-ul trebuia sa o instiinteze la acumularea a 50 E din roaming (reglementare europeana: https://www.orange.ro/roaming/abonament/data-traffic-control/index.html )

    Nu inteleg cum de nu si-a dat seama de cat de mult cost suplimentar a acumulat. Oare aceste mesaje nu se mai trimit daca iti activezi extraoptiunea de internet in roaming!?

    00
  43. eu vreau sa plec luna viitoare in Noua Zeelanda 7 zile . oare este bine sa bag 500 de euro in trafic de date ca sa citesc blogguri din RO sau sa-i investesc in cannabis ??

    00
  44. NOU
    #107

    Din cauza asta am plecat la RDS… Am net pe mobil nelimitat !

    00
  45. La RCS roamingul este dezactivat by default, chiar si cel de voce si exista optiuni separate voce/date care trebuie activate inainte.

    00
    • NOU
      #109

      Plus că:
      – la prepay, Digi n-are roaming. Deloc (mi-au spus acum 2 ore la un shop Digi);
      – la abonamente, Digi nu îți activează roaming-ul decât după 45 de zile (am aflat la același shop unde vroiam să-mi mut SIM-ul de la Telekom la Digi pentru a beneficia de ofertele mai bune în roaming).

      00
  46. La Gigi activezi tu, la 50€ îți dă doua peste ochi și te întreabă dacă ești sigur ca mai vrei.
    la 0.07/mb , eu zic ca îți ajunge sa faci și videochat.

    00
  47. Nu vreau sa fiu dusmanos dar problemele astea se intampla din neatentie. Toata lumea cand isi activeaza astfel de optiuni se uita doar la PRET si la ce contine, dar nimeni nu se uita sa vada toate detaliile. E normal ca atunci cand activezi o optiune sa vezi care e treaba cu ea, daca se reinoieste automat sau nu, daca dupa terminare se reactiveaza automat si asa mia departe. Daca in ziua de azi au oamenii astia abonamente fara roaming, e clar ca fac parte din categoria iPhone 7 si abonament de 5 euro pe luna, adica figuri maxime la bani putini. Pe viitor este imporant sa citesti toate detaliile daca chiar vrei sa fii corect pana la capat. Sa nu mai zicem si despre setarile telefonului fata de care operatorul nu are treaba.

    00
    • Si mai bine iPhone7 cu cartela de 5 euro pe luna, e posibil sa ai beneficii cu mult mai mari decat la un abonament chiar mult mai scump. Iar optiuni de date si voce in roaming exista si pentru utilizatorii de cartela. Plus ca la cartela ti-ai consumat cati bani ai in cont si gata, nu te trezesti cu facturi de sute de euro din cauza unei neatentii.

      00
  48. De la Orange putea sa isi ia „Opțiunea Internet în Turcia pentru abonament” la 4.96 euro (TVA inclus) si avea 500 MB timp de 7 zile, insa doar in reteaua Avea (aka Türk Telecom) – aici atentie la setarile telefonului, sa nu intre pe alta retea. Sau putea sa foloseasca WiFi de la hotel.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Alte linkuri (mostly NSFW)