Despre poliție (și USR)

Sunt polițist și simpatizant USR-PLUS. În programul lor de guvernare, citit „din scoarță-n scoarță”, 40 de capitole, sute de subcapitole, structurate frumos, nu am găsit nici măcar un cuvânt despre Poliție/MAI. Un cuvânt!

Doar câteva propuneri referitoare la pensiile magistraților, dar nimic despre polițiști (propunerile sunt cât se poate de corecte – să nu mai existe pensii mai mari decât salariul; au fost și în poliție anomalii de genul – o absurditate!)

Dar hai să vedem cum stă treaba în Poliție – există polițiști operativi, care fac muncă de poliție, și polițiști neoperativi, din structurile suport (logistic, financiar) care ar trebui să nu mai fie polițiști, ci personal contractual. Ce câștigă statul din pregătirea unui agent timp de 1-2 ani, sau a unui ofițer 3-4 ani, dacă el lucrează la Serviciul Financiar/Logistic? De ce este necesar ca cel care întocmește statele de plată, de exemplu, să aibă grad de agent/ofițer? Dar cel care ține evidența benzinei consumate?

Ar trebui să existe o diferență clară între cei din structurile suport, care fac muncă de secretară, de economist, de contabil și care nu au aceleași obligații și restrângeri de drepturi ca polițiștii operativi, cei care au și calitatea de organ de cercetare al poliției judiciare și care lucrează împreună cu procurorii în instrumentarea dosarelor penale. Acestora din urmă le este interzis să desfășoare orice altă activitate remunerată, cu excepția activităților didactice (exact ca în cazul magistraților), pe lângă celelalte obligații specifice, interdicții și drepturi restrânse.

Oamenilor din neoperativ să li se dea de ales – vrei polițist? Poftim în operativ, este mare nevoie! Vrei să continui la Financiar? Vei fi personal contractual!

Se fac economii atât la salarii, cât și la pensiile ce vor urma. Iar cu banii economisiți astfel se pot dota polițiștii operativi – bodycam-uri, mașini puternice la rutieră, arme decente, tablete conectate la aplicațiile necesare pe fiecare mașină, dezvoltarea altor aplicații, etc. Sunt atât de multe de făcut! Iar toate astea s-ar putea face fără vreun impact bugetar, ci doar din câteva decizii politice și din alocarea eficientă a banilor.

Ca să nu mai zic de Poliția Locală, care are nevoie de un nou nume, pentru o diferențiere clară.

Așa că dragi viitori guvernanți, ieșiți puțin din București și cunoașteți România reală, vorbiți cu oamenii pentru care veți legifera, aflați-le nevoile și căutați soluții. Nu e totul despre trotinetă vs. bicicletă și cafea din Columbia vs. Etiopia. Mult succes!

PS – Sunt polițist de aproape 10 ani și pot spune că noi, polițiștii din generația nouă, nu cerșim salarii mai mari sau pensii speciale, dar vrem respect și condiții de muncă decente.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

161 comentarii

    • @zaogo – ba, eram curios cand apare primul idiot, dar nu am avut de asteptat mult… Sa tii minte asta cand ai nevoie de ei, da? Retard.

      00
    • Vai ,ai zis-o de parca te-a atins sloganul ” siguranta si incredere”. Am avut eu nevoie de politie de 3 ori in viata asta si de fiecare data raspunsul a fost „ce sa zic domnu’ , nasol”.
      Nu sunt nici pe departe vreo natie de derbedeu care sa injure politia,dar hai sa nu ne mai prefacem ca au utilitate reala

      00
    • Si eu am avut nevoie odata. Am gasit cauciurile taiate in parcare. Masina pe numele parintilor. La telefon, raspunul lor „Reclamatie poate face doar proprietarul”. Eu aveam comodat.
      Si odata mi-au dat amenda pentru ca i-am apostrofat ca au plecat din parcare cu masina nemarcata, fara semnale, pe polei/gheata pe jos de era sa intru in ei. Dar cum mi-am permis…
      Asa ca mai usor cu gura.

      00
    • Sa aud un politist plangandu-se despre salariile si conditiile de lucru din Politie e ca si cand as vedea un vames din anii 2000 plangandu-se ca viata este grea.
      Dar de pensionarea aia anticipata nu se plange nimeni, de salarii care nu au corelare cu munca depusa, de frecatul mentei la nivel de arta, de sporuri, prime si alte privilegii pe care salariatii din alte domenii nu le obtin, pensii mai mari decat salariul, de concubinajul cu clanurile interlope a politistilor din majoritatea sectiilor? Alea nu deranjeaza, ca nu am vazut vreun politist sa se planga de ele?
      O reforma a Politiei este bineinteles necesara, ea fiind infiltrata masiv de clanurile interlope, salarii mai bune de ce nu, dar doar in functie de performanta, iar pensii doar in functie de contributia platita in timpul vietii active.
      Probabil cand autorul articolului se va relaxa la pensie eu inca voi lucra in domeniul privat, si da am mai mult de 10 ani de experienta in campul muncii.

      00
    • @dax, din ce am citit FIX ce zici tu zice și el. Ești ca bătrânii ăia care se enervează și urlă la stele.

      Nu fix asta zice, că cei care stau și fac muncă de birou să nu mai fie încadrați la avantajele alea cu pensie, beneficii, sporuri, etc, ci în conformitate cu munca de secretariat/economic care o fac?

      Unii citim articolele sau doar titlurile, nu-nțeleg…

      00
    • @manu144x, dar nu zice nimic de faptul ca politistul de teren (operativ) nu merita privilegii si pensie speciala.

      00
    • unii chiar ati merita sa vedeti cum e fara politie….dar deloc ….

      00
    • @Ana, atat ai inteles? Noi nu zicem ca nu vrem politie deloc, ci ca vrem politie adevarata.

      00
    • @Jordan , da-mi un glock 19 sau 26 (gen 4-5) si chiar nu mai am nevoie de ei. La cat platesc anual pentru ei mai ieftin e o cutie de 9mm. Opa stai, nu sunt Pulitist, Magistrat, Demnitar sau alt obosit din categoria deci pentru ce imi trebuie mie asa ceva? Faimoasa Pulitie Romana sa nu mai aiba rost sau poate ca e mai greu sa ii tii pe prosti docili sa fie ciorditi in continuare.

      Am fost la ei cu probleme (am fost furat, automobil spart etc ), nici macar nu au cerut video-urile de la camerele aratate de mine.
      Vecina mea pradata de aia cu dublu R a luat amenda ca si-a permis sa ii cheme.

      Treaba politistilor din Romania eu o vad caracterizata in urmatoarele simple functii :
      – Asculta de sef
      – Asculta de liderul politic care conduce MAI pe aia 4 ani
      – Aplica toate mizeriile de legi pasate de clasa politica superba din Romania
      – F*te cetateanul sa respecte la sange toate legile, intr-o tara in care el nu are drepturi. Ba mai dai si amenzi si doua bucati daca comenteaza, sa stie el cine e seful.
      – Dal pe fraier pentru ultraj daca se satura si te injura
      – Tine sub control o populatie fricoasa de traumele comunismului si dezarmata
      – Iesi la pensie dupa 15 ani de munca ca ti-a fost greu sa primesti atata dispret. (de ce oare e cetateanul rau cu politistii?!)
      – Fi sluga marilor dictatori Romani si fi suparat cand cetateanul te injura (pe la spate ca e ultraj altfel).

      Cam asta e pulitia din Romania din punctul meu de vedere. Nu e sa apere cetateanul ci sa fie sluga politcianului.

      Kudos.

      00
  1. De câte ori a zis Vali pe aici ca nu va cereți drepturile…. Nimic personal, dar respectul meu pt politie și în general pt instituțiile statului și angajații acestora, tinde spre 0.

    00
    • 1. Respectul pentru institutiile statului, categorii sociale, etc il ai standard, by default. Nu ti l pierzi ca diversi din institutia aia, indivizi ti au aratat tie ca s jeguri. Respectul trebuie sa l ai indiferent, ca asta ne face sa traim civilizat, macar sa incercam, intr o societate.
      2. Institutiile statului sunt ca societatea romaneasca cu de toate, dar daca nu ar exista multi oameni in ele care isi fac treaba onest, pana acum eram dezastru absolut.
      3. Mai exista posibilitatea de a iesi la pensie la 45 de ani? Pentru ca asta mi se pare o alta problema uriasa. Oameni cu experienta care sunt in floarea varstei, sunt aproape invitati sa aleaga calea f comoda.

      00
    • Respect pentru institutiile statului o sa am cand institutiile statului o sa aibe respect pentru cei care le platesc salariul. Si prin asta ma refer la munca facuta cu profesionalism si simt de raspundere. Pana atunci, sa stea la coada pentru respect.

      00
    • respect pentru institutiile statului am avut by default. prima oara cand am avut nevoie de ele, n-am prmit ajutor, nici macar un refuz politticos. drect muie. a doua oara cand am avut nevoie de ele, n-am primit ajutor, nici macar un raspuns politicos. a treia oara, mai du-va in pula mea de jeguri, si am rezolvat problema pe langa. probabil as fi considerat infractor.

      00
    • @Mai spunemi, ca principiu sunt de acord cu tine ca respectul fata de ceilalti trebuie sa fie by-default asta sta la baza unei societati civilizate.
      Totusi tin minte cum a decurs interactiunea mea cu Politia Rutiera cand a fost sa imi depun dosarul pentru permisul de conducere. Niste ingamfati care nu stiu cum plm nu explodau de atata aroganta cata era in ei. Te tratau ca si cand ai fi fost vreun criminal de drept comun by-default. Tot timpul in sictir, vorbind superior zici ca iti faceau o favoare ca te bagau in seama sa te rezolve cu o treaba pentru care erau platiti sa fie acolo. Si bineinteles ca erau si spagari.

      00
    • Majoritatea comentariilor sunt bazate pe experiente personale cu politia rutiera si permise, ceea ce e bine inseamna ca avem multi soferi pe aici, si nu infractori. Eu incerc sa mi reduc doza de ipocrizie zilnic, asa ca nu critic ca se generalizeaza, pentru ca eu cad zilnic in pacatul asta: toti vontantii de pesedea niste hoti baaa, dupa doua palme autoaplicate, toti aia de n au votat niste lepre maa, iar harsht imi dau una singur.. Parerea mea este ca e „sensibil” rau sa generalizezi in legatura cu institutiile de securitate ale statului politie armata etc sau medici, profesori ca tot sunt reflectoarele si pe aceste categorii in perioada asta. Daca in institutiile astea erau numai indivizii ilustrati in comentariile de aici, eram mancati bine si digerati demult. Politia nu e doar politia rutiera, iar daca o dam in exemple personale oi fi avut eu noroc dar am avut de a face doar cu profi in interactiunile cu rutiera iar cu restul sper sa n am treaba vreodata. Ca in mintea mea saraca de om care respecta legea, daca n am treaba cu politia inseamna ca politia isi face treaba…

      00
  2. @Autor: Sefule, ma bucur sa cunosc (si prin scris) unul din putinii politisti despre care presupunem ca nu sunt corupti sau colaboreaza direct cu raufacatorii. Dar, imi vine sa urlu, de zile in sir nu vad politist de rutiera prin oras (cu foarte putine exceptii, accident, dirijeaza putin traficul si dispar ca ninja in noapte). Unde gatu ma-sii se ascund toti?

    00
  3. Etiopia, fără urmă de îndoială!

    00
  4. Fără supărare, dar în programul celorlalte partide ai găsit ceva referitor la Poliție/MAI? Dacă da, am o veste pentru tine: e vrăjeală care ține de 30 de ani. Dacă nu, poate ar trebui să îți pui întrebarea de ce sunteți invizibili pentru toată lumea. Îți dau eu un indiciu: cuvântul „invizibil”. Poliția română nu mai există ca mijloc de prevenție a ceva, orice, ci doar ca mijloc constatator. Pentru asta nici nu prea aveți nevoie de ce scrii tu pe acolo. Oricine poate constata o crimă, un viol, o vătămare corporală, o răpire sau un accident. Și nici măcar la astea nu prea excelați.

    00
    • Cel mai bun comentariu!

      00
    • Confirm! De 4 ori am sunat la 112 pt tulburarea linistii publice (la intervale de cateva saptamani intre – un vecin zgomotos), au venit politistii, au zis ca n-au ce sa faca ca nu-i deschide nimeni si au plecat cum au venit. De fucking 4 ori!
      Dupa o vreme, la un scandal m-au rugat sa le dau declaratie: i-am trimis la plimbare si le-am zis-o in față „cand am avut nevoie de voi ati facut fix nimic, asa ca sa ma pupati undeva” si le-am dat cu flit.

      Aurolaci care stau pe banca zi de zi si trag din pungi, in plin trafic pietonal, in plina zi, cersetori, rromi care fac galagie pe strada, țipă, urlă, aruncă mizerii pe jos etc: nici un picior de politist pe strada!!! Cel mult se plimba cu masina pe bulevardele principale si atat (ori stau intr-o benzinarie, in masina, pe telefoane, vazut nu o data cu ochii mei – probabil pe facebook), nu-si coboara cururile din masini ca sa mearga pe jos, pe strada, sa vada ce se intampla!
      Noaptea nu mai zic! Poti fura ce vrei tu, unde vrei tu, nici urma de politisti pe strazi! Probabil stau undeva la caldurica… PREVENȚIE ZERO!!!!

      Asa ca din partea mea, ZERO RESPECT pentru politia romana! Asta trebuie defiinatata ca institutie si infiinatata din nou o alta institutie, cu angajari pe baza de competente si performante!

      00
    • Nici celelalte partide nu spun nimic despre poliție. Dar tocmai pentru că avem imaginea asta proastă e nevoie de reformă – poliția e importantă într-un stat, asigură încrederea cetățenilor în instituții. Reformele ar trebui să plece de la bază, de la școlile de poliție, că de acolo ies polițiștii care vă nemulțumesc. Îmi știu colegii și sunt mulți cu care nu mă mândresc, e adevărat. Dar mai sunt o parte care își fac treaba foarte bine.
      Deci tocmai pentru că ceva nu merge, așa cum spuneți (și s de acord), ar trebui o reformă în acest domeniu. Doar că niciun politician nu pare interesat/dispus să vadă problemele din sistem și să vină cu soluții.

      00
    • Am mai spus-o si in alte randuri, politia in Romania vine sa constate !

      In rest esti pe cont propriu.

      Daca vreti respect trebuie sa incepeti prin a va pune in slujba cetateanului, nu a infractorilor, sefilor, clanurilor.

      Cum ar fi fost imaginea politiei daca ieseati si protestati impotriva pazirii infractorilor pe la inmormantari? In schimb v-ati plans pe Facebook, ca nici voua nu va convine(unii). Se stie ca pe Facebook se rezolva chestiile.

      Si apropo de asta cu programul de guvernare, cu ce v-ar fi ajutat sa vedeti niste povesti pe acolo?

      Cand o sa vedem politia cerand proceduri clare, cerand sanctionarea colegilor care calca stramb, cerand instructie pe bune si constanta in folosirea armelor( si proceduri clare pentru folosirea acestora) mai discutam de respect.

      00
    • „… ar trebui o reformă în acest domeniu…” – cred că ești doar al doilea sau al treilea lucrător MAI pe care îl aud zicând asta.
      Dar acest „ar trebui” seamănă cu „să se facă”, „să se dea” atât de dragi românului. N-am auzit de greve, de proteste, de ceva care să atragă atenția asupra voastră. De bine de rău restul societății și-a mai luat câte un baston în dinți prin piață cu diverse ocazii, dar voi de prin ministere cam pauză pe partea asta. Înțeleg că e mai greu să faci așa ceva, fiindcă sunteți purtători de uniformă, aveți un anumit statut, vi se permit sau nu vi se permit chestii, dar… Nu trăim într-un stat nazist. Dacă ridicați mai mulți glasul și în problemele astea, nu doar în chestii legate de mărire de salarii și bani de echipament, poate veți fi băgați în seamă și de politicieni și nu doar pedepsiți de superiori pentru asta.
      Dar am senzația că cei nemulțumiți, ca tine, sunt foarte puțini. Pentru restul e trai pe vătrai extra.

      00
    • Chiar ieri imi povestea un prieten cum a decurs interactiunea cu Politia. Si-a gasit masina lovita in parcare, a avut noroc sa gaseasca un martor care i-a dat nr de inmatriculare a masinii care l-a avariat cu tot cu poze facute la momentul accidentului si acum sta si asteapta organul sa il ia la pl pe respectivul. Au trecut 4 luni de cand a facut sesizare la Politie.

      00
    • @N Dureaza putin ca e mai alambicata procedura legala – din ce tin minte trebuie trimisa citatie la domiciliul proprietarului, lamurit daca el era conducatorul vehiculului auto sau nu si abia dupa se rezolva.
      Sunt patit si eu dar s-a rezolvat dupa aprox 4 luni, reparat masina pe RCA-ul vinovatului si el s-a ales cu niste puncte de amenda. Am avut noroc in schimb ca nu a fost dauna mare.

      00
  5. @Guest_Author: dacă ar fi 10% din polițaii români așa cum povestești ar fi frumos. Foarte frumos. Doar că nu e. Sunteți poate 1%, iar cu o floare nu se face primăvară. Știi și tu foarte bine că dacă te-ai duce la șefi cu propuneri „pe bune” fie ți-ar râde-n nas, fie te-ar privi cu scârbă.
    Oricum, e un vis frumos.

    00
  6. Ceva absolut corect, ma mir ca sunt incadrati ca politisti. Mama e economist in armata si e salariat civil, ma mir ca e diferenta asta intre cele doua ministere.

    00
    • Sefii mamei tale sunt tot cadre militare, niste financiari platiti cu un spor de 50% din salariu pentru functie de conducere. Dar nu mi se pare ceva normal, NU poti lasa tot pe mana unor civili cu program fix si fara prea mare raspundere cum sugereaza autorul.

      00
    • @Dorel

      Da, că fix de asta avem nevoie generali în generarea statelor de plată în Revisal :))

      Omul are dreptate și a zis clar că se referă doar la cei care prestează munci de secretariat. Nu la cei care iau decizii care clar trebuie să știe cu ce se mănâncă poliția și să știe ce echipamente să comande șamd. Dar cei care fac plățile ce treabă au? E doar birocrație.

      00
    • @Dorel – stii ce e amuzant cu joaca asta de-a importanta si gradele in MAI? Ca tatal lor, ministrul este fix un civil fara raspundere.

      00
  7. Citeste urmatoarele legi:
    Lege 223/2015 – cum se calculeza pensia speciala
    Lege 153 din 28 iunie 2017 – grila de salarizare

    Aici gasesti informatii despre buget.
    https://openbudget.ro/buget/2020/
    https://www.mai.gov.ro/informatii-publice/buget/

    00
  8. Poate sunt tot politisti pentru ca au acces la un anumit tip de informatii. Dar daca armata SUA a externalizat pentru Snowden nu vad de ce nu ar face politia romana.

    00
    • Nu au acces la nimic clasificat. Sau cel puțin, nu toți. Salariul angajaților nu e secret de stat. Nici consumul de carburant. Sau de hârtie. Faci 4 ani de academie, înveți tot felul de drept (civil, penal, etc), tactici polițienești, nebunii…ca mai apoi să te retragi la făcut state de plată? Ce câștigă statul din toată pregătirea ta?

      00
  9. @Autor

    Unde naiba sunteți când sunt probleme? Câte proiecte ați inițiat pentru a vă fi mai bine? Dacă alții nu fac pentru voi nimic să vă fie bine, de ce așteptați să pice din cer și doar mergeți pe burtă?
    Nu am văzut legi propuse, proteste, luări de atitudine. Doar tăcere și nimic.
    Polițiștii nu vor să facă ceva pentru ei, nu vor să rezolto problema.
    Au niște sindicate doar de formă, care sunt doar ca entități, fără putere.
    În rest rămâne cum am stabilit.

    00
    • Poate pentru că nu avem aceste drepturi, conform statutului și legii de organizare a Poliției?

      00
    • Și ce vă ține să mișcați ceva intern pentru voi? In limitele legii? Nu mi-o lua în nume de rău, dar efectiv nu vedem nimic făcut de voi pentru voi.
      Eu sunt ageamiu și oarecum ignorant, mă raportez la stradă.
      A fost cazul cu tipul ăla din Botoșani și mașina incendiată. Conducerea de acolo este efectiv lobotomizată. Nu-i normal.
      Partea proastă știi care e? Că sunteți mulți dintre voi oameni de bine. Și sunteți trași în jos indiferent de câtă muncă bună faceți.
      Nu contează. Liniștea și supunerea sunt principalele criterii. Să nu se perturbe starea actuală.
      Poți să-mi dai peste bot, dacă greșesc.

      00
    • Nu e vorba de dat peste bot, ai și tu dreptate. Momentan, în poliție e o perioadă de tranziție de la cei școliți în/înainte de 90 și cei care nu au mai avut „privilegiul” de a prinde poliția militarizată, deci generații după 2002.

      00
    • Nu cred ca iti trebuie legi cand mergi cu masina politiei prin oras si vezi incalcari grosolane de lege, sa opresti soferul si sa ii musti o amenda. Cand nu era covid, lucram intr-o zona centrala, si aproape de sediul de la rutiera.

      Vedeam zilnic masini de politie care treceau pe rosu fara semnale, taiau banda si crosetau printre masini sa ajunga la sectie, sau stateau inainte de trecere si se uitau lung la masina din fata cum aproape ca da peste pietoni. Nu conta, ei trebuiau sa ajunga la sectie.

      Ultima mea interactiune cu ei a fost cand intr-o seara unul de pe contrasens mi-a julit toata partea stanga din mers. Langa o camera de la o benzinarie. Am dat declaratie la politie, am dat ora exacta, au zis ca stiu de camera, sa stau linistit. Era un sat, seara, trafic usor, la benzinarie lumina mare.

      Am stat linistit si dupa vre 45 de zile am primit acasa scrisoare ca nu au identificat faptasul.

      00
  10. Era nevoie sa citesc cum politaii din birouri ar merita salarii mai mici
    La 2 sapt dupa ce am citit despre baietii de la suceava. De ce am impresia ca spagile o sa se inmulteasca daca se ia vreo masura de genul?
    Si de ce sa se salveze bani? Bani sunt la buget

    00
    • La permise nu sunt în birouri, ci dau examen cu elevii pe teren. Ăla care ia foaia cu Admis/Respins ce treabă are?

      Până la urmă și aici prin informatizare din start s-ar putea da afară lejer 80% din personalul birocratic, iar de economiile făcute s-ar putea investi în niște dotări adevărate, gen mașini, uniforme, protecție, armament chiar, șamd.

      00
  11. Da, clar, asta e problema in politie, faptul ca aia de la birou ai aceleasi drepturi ca aia de pe teren.
    Va intrebati vreodata ce vrea populatia civila de la voi? V-ati gandit vreodata ca voi nu sunteti superiori legii sau celorlati cetateni si ar fi cazul sa nu mai tratati civilii ca pe niste oi?
    V-ati simtit vreodata jenati cand ati raspuns cu „Nu e treaba mea?”
    S-a agitat un neuron macar in creierul vostru cand dupa 10 noaptea porniti sirena cand ajuntegi in fata sectiei si deranjati un cartier intreg desi nu e nevoie si legal e interzis?
    Ati avut vreodata coaie sa reclamati un sef corupt care isi protejeaza pilele ?

    00
    • nu am intalnit inca nici un politist care sa ma trateze ca pe o oaie. Asta e una.

      Doi ar fi ca un politist ar trebui sa se gandeasca la civili ca la oi. Intr-un caz de dezastru de exemplu trebuie sa se astepte la comportamente haotice si gesturi fara minte.

      00
    • Sergiu Todea de la rutiera Cluj-Napoca.Atata l-au muit pe om pana cand a demisionat.A castigat in instanta, apoi a plecat.Victorie a la Pirus : le-o dat de s-or cacat pe el.

      00
    • Asta e rezultatul școlilor de poliție. Soluția – reforma. O selecției mai strictă a viitorilor polițiști, o atenție mai mare a șefilor pentru subordonați, un interes crescut pentru feedback ul cetățeanului, în slujba căruia ar trebui să fie întreaga instituție.

      00
    • nu crezi ca o selectie mai buna a sefilor ar fi mai eficienta?

      00
  12. Politistii si-ar cere drepturile, dar statutul lor, ce are caracter de lege, in timp ce le ofera o serie de drepturi (pensia de serviciu spre ex.), le restrange exercitiul unor drepturi si libertati.

    Legea nr.360 din 6 iunie 2002, privind Statutul poliţistului.
    Art. 45. – (1) Poliţistului îi este interzis:
    b) să exprime opinii sau preferinţe politice la locul de muncă sau în public;
    d) să exprime în public opinii contrare intereselor României;
    e) să declare sau să participe la greve, precum şi la mitinguri, demonstraţii, procesiuni sau orice alte întruniri cu caracter politic;

    00
  13. Nu cunosc foarte bine situatia voastra, dar la voi nu exista un sindicat care sa va reprezinte?

    Vorbesc pentru ca si eu, ca sofer de taxi mi-as dori benzi unice, controale mai multe si cu toate instituțiile abilitate care sa verifice soferii ce tac transport public si alternativ de persoane, nu doar politia. Fara supărare.

    Dar stiu ca nimeni nu ne asculta, nici daca facem proteste. Adevăratele discutii se poarta cu reprezentanții “noștri”.

    La noi stiu sigur cum stă treaba si nu o sa vedem prea curand alt sindicat. Tentaculele sunt prea mari, dar la voi?

    00
    • De ce sa va asculte pe voi?
      Voi aveti vreo urma de bun simt in voi?
      Cand o sa incepti sa semnalizati, in alte cazuri decat „avarii” cand opriti pe mijlocu drumului? Cand incepeti sa circulati ca oamenii, nu doar cu 20 la ora ca e gazu scump? Cand nu o sa mai blocati colturile de intersectii, trecerile de pietoni si in general orice vi se pare voua loc bun? Cand n-o sa ma vai comportati in trafic ca niste maimute? Exact, niciodata. Bafta sa va faceti auziti.

      00
    • Sindicatele sunt o glumă. Conducătorii au avut mereu grijă să aibă o relației cât mai bună cu șefii de sindicat, așa că e ceva mai greu să propună chestii neacceptate la vârful instituției.
      De exemplu Coarnă, liderul celui mai mare sindicat, tocmai a candidat pe listele PSD.

      00
    • @autor
      Ai dreptate, sunt o glumă. Dar asa cum titularul articolului are asteptari de la aceste partide să vina cu o schimbare in domeniul lui, si eu sper/îndemn sa se faca o schimbare si in sindicate. Sa fie precum in alte tari mai civilizate. Adica sindicatul sa fie independent, fara legături politice si cu o implicare mai mare.

      00
    • Știți care e culmea? Că cei mai mulți taximetriști sunt oameni ok, băieți de bun simț, care își respectă meseria.
      Printre ei sunt și gibonii care ies in evidență.
      Și normal că îi urăști pe toți la grămadă, pentru că îi vezi în trafic când cele mai multe mizerii sunt făcute de breasla lor.
      Am întâlnit băieți ok pe taxiuri, am întâlnit și mizerii de oameni. Cei mai mulți băieți ok, care chiar vor să își câștige pâinea și să se ducă seara liniștiți acasă.
      Cea mai tare a fost în București, când trebuia să ajung in aeroport după o mașină și să iau pe cineva.
      M-am urcat în taxi și i-am cerut la aeroport.
      Aproape să mă ia la palme, că de ce vreau eu la aeroport, de parcă i-am zis de mă-sa.
      Motivul: băiatu nu avea rovinieta cumpărată și îi era frică de camere.
      Plus alte aventuri. Un alt papagal in Pitești, taximetrist, s-a supărat pe mine când i-am zis că nu mă urc la el pentru că e mașina ruptă în 2. Că nu e treaba mea să îi zic lui că mașina e o epavă. Că din cauza clienților e așa, fiindcă sunt animale. Aha…

      00
  14. Omul a expus o problemă din poliție, iar mulți vin ca babele și îi reproșează total alte chestii (deși multe dintre ele adevărate).

    Autorul are dreptate, dar cum a mai spus și cineva de aici, niciun alt partid nu suflă o vorbă despre poliție.

    Oricum, cu PSD la putere și peste 4 ani instituțiile statului vor arăta FIX la fel.

    Doar radicalii Usr+ vor schimba ceva (în bine ori în rău) vom vedea.
    Cea mai mare schimbare va fi desființarea inspectoratelor școlare, acel cuib de viespi ce nu fac nimic în afară de politică și multe alte „reforme”.

    În esență, în opinia mea, PSD – PNL vor păstrarea status quo ului actual al instituțiilor, usr, nu.

    00
    • Cei de la putere isi asigura curu cu serviciile secrete,politia e pt noi,pulimea

      00
    • Tocmai de asta mă adresez USR-PLUS, pentru că acolo e speranța. Nici celelalte partide nu suflă un cuvânt despre noi. Articolul nu se vrea un atac la USR, ci o mână întinsă.

      00
  15. M-au gasit cu briceag in buzunar la vama dintre Italia si Elvetia.Elvetienii.M-au intrebat de ce am asa ceva asupra mea, si le-am raspuns : din cauza asta, asta si asta.Mi-au zis : „You have a point!Drive safe!”.Intamplari de genul am si din Germania.Acuma sa ne imaginam ca pateam asta in Romania…

    00
  16. Mi se pare ca in tara asta nu prea mai exista politie. Aia care exista sta la caldurica in birouri sau in loganuri cu motoarele pornite, ca si patrulatul e greu.

    00
  17. Ii dau perfecta dreptate autorului dar am si o intrebare pe care doar cei din sistem o cunosc.
    Neaplicarea legii vine ca directiva de sus sau e doar lene? Intreb si eu pentru ca in Bucuresti nu se mai da semnal cam de multisor si n-am vazut pana acum politie pe strada in afara de vesnicele capcane la treceri de pietoni sau radar in boscheti.

    Cine nu va lasa domnilor sa munciti? Legea e cu voi.

    00
    • Neaplicarea legii vine ca directiva de sus sau e doar lene?

      pot să-ți răspund eu la asta până vine autorul.
      deschizi un dosar și îți atârnă în statistici până îl rezolvi. de aia polițistul se face că nu vede sau încearcă să convingă victima să nu depună plângere.

    • Șeful unei structuri este cel care impune ritmul și calitatea serviciilor. Ca în orice altă companie.
      Și zoso are dreptate – când deficitul de personal e mare, ajungi să ai sute de dosare în lucru. Nici nu mai apuci să faci ceva în ele sau să reții despre ce era vorba. Și știind că ai fișetul plin, ce chef ai să te mai sesizezi din oficiu?
      Deci ajungem la concluzia – reforma e necesară. Cu 20 de dosare în lucru, ai timp să te apleci asupra lor și să te mai sesizezi și din oficiu când constați o încălcare a legii.

      00
    • Eu am o teorie, poate proasta. Curatarea trebuie sa se faca de jos in sus pentru ca sus inertia e prea mare. Cu parere de rau ar trebuii dat in pulime pentru chestiile mici, abia atunci gigi nu o sa mai inchida ochii cand unu pleaca cu cateva milioane de euro. La noi nimic nu se aplica pentru ca „altu a furat milioane domne si pe mine ma iei pentru 3 lei?”

      00
    • @vali: statisticile alea ar fi cele care ar arata ca exista o problema care trebuie rezolvata. Cum ar fi ca la analize/investigatie medicul sa te minta si sa iti spuna ca e totul bine, doar ca sa nu te jigneasca sau sa nu aiba mai mult de lucru?

      cand funeriu a introdus camere la bac toti s-au scandalizat(inclusiv profesori). in loc sa vedem clar ca ‘avem o problema’ s-au suparat toti ca ‘de ce nu vrea asta sa ne prefacem ca e totul ok’.
      Tot adunam gunoi sub pres si tot responsabilitatea altuia ramane sa faca ce e corect. Pt noi gasim mereu scuze.
      Respect autorului ca a ridicat problema, desi perceptia populatiei despre politie cred ca e destul de evidenta din comentarii

      00
  18. Salutare autorului,
    Mi-a plăcut ce și cum ai scris, așa că am pus articolul tău pe masa celor care au scris programul de guvernare USRPLUS.
    Mulțumesc

    00
  19. Domnule politist, daca credeti ca lipsa bodycamurilor, a armelor de ultima generatie sau a masinilor a dus la lipsa de respect din partea cetatenilor, nu ati inteles nimic, din pacate, dupa 10 ani de politie.
    Sau ca nu sunt bani de echipamente ca exista politisti de birou si nu „personal contractual”. Sau denumirea Politiei. Vai de capul nostru. Astea sunt amanunte. Degeaba ai pistol cu laser daca nu stii sa il folosesti prompt sau ti-e frica ca dupa esti judecat ca ai tras. La legile astea cred ca trebuie umblat.
    ATITUDINEA colegilor vostri a dus la lipsa de respect. Vorbiti intre voi sa fiti „mai de treaba” pe romaneste, sa aratati mai mult interes fata de orice problema minora cand apare, iar cu problemele grave, mafioti si altele, sa dati de pamant. Din pacate pare ca actionati invers, cu scarba la probleme minore si cu capul plecat in fata smecherilor.

    00
    • Mutarea neoperativilor în operativ ar reduce și deficitul de personal, ceea ce arata conduce la o încărcătură mai mică/polițist, ceea ce ar conduce la mai mult timp pentru fiecare cauză/dosar, mai puțin stres, mai mult timp de acordat cetățeanului. Se leagă, dacă vrei să privești în ansamblu.
      Body cam urile ar reduce corupția, de exemplu, lenea (pentru că s ar putea verifica ce ai făcut o zi întreagă), dar și frica polițiștilor de a aplica legea, atunci când știu că ar putea fi cercetați in urma unor acțiuni. E atât de simplu!
      Da, legile mai bune sunt necesare. Cine face legi, nu parlamentul? Noi doar le aplicăm.

      00
    • @Autorul, Nu e ciudat cum legile astea pe care le face Parlamentul mai adauga un mic privilegiu (tichet de vacanta, diverse sporuri, plata ratei la casa etc) politistilor ? Zici ca politistul roman e o victima, e obligat de Parlament sa accepte un statut privilegiat cand de fapt el nu-si doreste asta.

      00
    • „Vorbiti intre voi sa fiti “mai de treaba” pe romaneste””
      Banuiesc ca ai avut si tu vreun loc de munca. Asa faceai la servici? Te duceai la colegii tai sa le spui sa-si faca treaba? Faceai tu sedinta cu Nuti de la contabilitate, Vasile de la IT si Gheorghe de la paza ca sa decideti cum se lucraza la voi in firma?
      Pe bune acum?
      Nu aveati un sef care decidea ce si cum? Nu aveati niste proceduri? Faceati fiecare de capul vostru cum credeati voi ca e mai bine?
      Crezi ca politistul e Dirty Harry? Se duce ia masina din garaj si alearga 2 saptamani infractori de capul lui? Pune benzina pe banii lui? Isi alege el din ziar un interlop pe care sa-l bage la zdup? Ii impusca el pe toti si la final vine comisarul si-i da o medalie si ziarele il ridica in slavi? Se duce si sparge usa vecinilor cu muzica la maxim si le da doua smetii peste ochi si toata lumea e fericita?

      00
    • Dar celor din neoperativ le-ar conveni schimbarea asta? Ca daca nu, atunci intervine o mare problema si nu cred ca isi asuma niciun politician sa porneasca discutii de genul.

      00
    • Reforma nu convine tuturor, niciodată. De asta am spus ca ar trebui să li se dea șansa de a se muta în operativ, dacă vor sa fie în continuare polițiști. În schimb, dacă vor să rămână secretare, să accepte statutul de personal contractual.

      00
  20. Si daca maine ar fi luat USR printr-o utopie 80% din Parlament ati fost surprinsi cat de greu este sa schimbi lucruri in tara asta(si bune dar si rele). Toate institutiile s-au blindat de legi si proceduri si chichite administrative ce sunt greu de schimbat in momentul in care nu convin. Va fi o opozitie de transee la toate nivelele. Toate schimbarile de statut ce nu convin vor trece printr-un paienjenis de motiuni de cenzura, reclamatii la CCR, plangeri, procese civile, etc ce vor taragana multe schimbari la nesfarsit ani si ani de zile.

    00
  21. Cum rămâne cu polițiștii care sunt mână în mână cu interlopii?
    Cum rămâne cu faptul că i-au prins pe cei de la permise cu o tonă de bani nejustificați?
    Cum rămâne cu faptul că nu ți se dă permisul de conducere nici dacă știi să conduci, te freacă până aduni puncte ca să te poată pica fiindcă timp maxim de examinare nu există și te poate examina și două ore, în timp ce ceilalți care trec și au permis fac niște greșeli vizibile de condus când, de fapt, ar trebui să nu se întâmple nici un accident niciodată și să conducă toată lumea matematic și la milimetru?

    00
    • Acum ce sa zic, si eu am dat examen pentru permis si nu m-a frecat mai mult decat era necesar. Am fost in masina cu inca o fatuca ce a reusit sa se puna de-a curmezisul drumului atunci cand politistul i-a cerut sa faca o intoarcere din trei miscari, si n-a mai reusit sa plece de acolo. S-a dat singura jos de la volan. Eu am trecut din prima incercare si cand i-am multumit mi-a spus ca nu am de ce sa-i multumesc, e meritul meu. Si era vorba de unul din politistii temuti de cei care dadeau examen, pentru ca e sever. Nu cred ca te pica de al dracului sau ca sa-i dai bani. Poate am nimerit eu intr-un judet in care nu se practica cumparatul permisului sau sunt mai precauti.

      00
    • Si eu am picat cu unul din politistii severi din oras si a fost ok. Instructorul mi-a spus la ultima sedinta „fii atent, nu te panica, nu exista sa nu iei, ca altfel nu te lasam eu sa intri in examen”. Si asa a fost.
      De atunci am auzit de multe ori „m-a picat politistu”… si de fiecare data cand ii luam la bani marunti aflam ca ups, s-a oprit motorul, nu am asteptat cat trebuia in giratoriu, m-am grabit sa plec cand inca mai era pieton pe trecere, nu stiam fix parcarea aia. Apai, scuzele mele, nici eu nu i-as fi lasat.

      00
    • @Robert Amatori. Eu am intrat pe contrasens! Si da, m-a picat porcu’!
      Ca circumstante atenuante stateam de la 8 dimineata,in picioare, in frig, si m-am urcat in masina la 5 P.M., ca asa era pe vremea aia. La cat de plin de spume eram cred ca nu-mi mai pasa nici daca calcam pe cineva.

      00
  22. vrei politist operativ? trebuie sa treci pe bune de testele fizice, nu stiu, arbitrii independenti, cronometrare automatizata, filmari, etc.
    Am inteles ca operativii au cateva ore pe zi pt antrenamente fizice si ca in general toti „le fac” acasa…..

    00
  23. Agenți de ordine publică erau o dată…

    00
  24. Bravo baieti! Ati gasit un politist care vine cu niste idei de a imbunatati activitatea politiei si v-ati gandit ca e corect sa-i puneti lui in carca toate problemele pe care le-ati avut cu politia de-a lungul vietii.
    In episodul urmator: Cum isi permite Vasilica, care lucreaza la casa la supermaket, sa importe pepeni din China in loc sa ia din Romania! Nesimtitul dracului!

    00
    • Mulțumesc, apreciez susținerea

      00
    • Deci problema e secretara din operativ, nu faptul ca politia fraternizeaza cu infractorii si nu aplica legea. Cu ce ii incurca secretara aia, nu inteleg.

      Sunt printre aia hartuiti de politie sa imi retrag plângerea ca „va roagă domnu’ procuror”.

      Si cand nu am vrut sa o retrag, am primit amenintari de la infractorii reclamați care știau detalii foarte amănunțite din plângerea depusa la politie.

      Futu-va-n gura de infractori si corupti plătiți din banii mei.

      Politia in Romania trebuie demisa integral si sa rămână în sistem numai aia care merita sa fie polițiști. Aparatul national redus la maxim, trecuta în subordinea primariei, pe sistem american, șeful de post sa fie eligibil ca șeriful, nu numit în funcție de pile.

      Nu ca la „locala” ar fi acum niște somități, dar sunt convins ca prin profesionalizare am avea o politie in slujba cetățeanului onest, nu a interlopilor.

      00
    • @Autor Da, nu stiu la ce ma asteptam, dar tot mi se pare halucinanta agresivitatea si lipsa de sustinere pe care o genereaza articolul tau.
      In mod normal cand cineva are o problema cu institutia X si alt om are o problema cu acceasi insitutie X, ba mai ofera si niste sugestii pentru a reforma institutia X, cei doi ar fi aliati naturali. Dar nu, aici e tocmai pe invers. Astea sunt momentele in care ma oftic ca n-am studiat psihologie.
      Mi se pare ca esti fix ca voluntarul ala care se duce sa adune gunoaiele dintr-un sat si taranii urla la el: „Nu vezi ba nesimtitule ca e un morman si mai mare langa!?”

      00
    • @Rumbu Ce treaba are autorul articolului cu ce zici tu? Faptul ca vrea sa schimbe ceva, si nu e ce vrei tu, il face in vreun fel responsabil de situatia ta?
      Daca un instalator iti lipeste o teava prost, te apuci sa injuri orice alt instalator pe strada?
      Apoi aduci niste „solutii” fanteziste pe care numai un dictator ar putea sa le implementeze. Sa fie bine, ca sa nu fie rau! Vorbim de realitate sau de vise? Demitem politia integral si facem una mai buna! De parca pe asta ne-am gandit de la inceput sa o facem prost!? Nu tot de la zero a fost facuta candva, nu tot cu idealuri de meritocratie si alte rahaturi.

      00
    • O teava sparta nu imi pune in pericol viata si familia, comparatia e complet deplasata dar sa continuam.

      Daca Instalatoria ar fi institutie finantata de mine si ar avea o intelegere cu spargatorii de tevi, da, as injura toti instalatorii.

      Saakașvili nu era dictator cand a demis intreaga politie din Georgia exact din aceleasi motive. Poroșenko a facut acelasi lucru in Ucraina si nu era dictator. Cand pomul e atat de gaunos, pastrezi doar radacina. Nu ca empatizez cu tarile astea doua ca model de democratie, dar se pare ca impartasim aceleasi probleme in materie de politie in care coruptia e generalizata.

      Domnul politist sa inceapa cu el insusi, nu cu secretara. Nu e whataboutism, pur si simplu sunt probleme mult mai grave la Interne decat secretarele. Nu te apuci sa iti storci un cos pe fata cand te mananca cancerul.

      La ce ii trebuie bodycam, masini puternice sau alte minuni daca ma pune sa imi retrag plangerea. Si inainte de a spune ca ma raportez personal la situatie, citeste mai sus prin alte comentarii sa vezi cat de uzuala e chestia asta cu retragerea plangerii.

      00
    • @Rumbu Ce sa zic, din partea mea sa o faca de la zero. Cred ca majoritatea am vrea o politie mai buna, sau chiar perfecta. Dar mie nu mi se pare realist. Si decat sa ne punem cu curul in drum, si sa nu schimbam pana la urma nimic, cred ca mai bine facem orice schimbare, oricat de mica, pe unde se poate.
      Ironia situatiei e ca, in politia aia a ta, nou nouta, va fi cu siguranta adoptata si treaba de care vorbeste autorul articolului.

      00
  25. >Ce câștigă statul din pregătirea unui agent timp de 1-2 ani, sau a unui ofițer 3-4 ani, dacă el lucrează la Serviciul Financiar/Logistic? De ce este necesar ca cel care întocmește statele de plată, de exemplu, să aibă grad de agent/ofițer? Dar cel care ține evidența benzinei consumate?

    Ce frumos :)) de asta de cate ori se face un concurs ”din sursa externa” unde, evident, au voie sa participe si cei ”din sursa interna” (ca altfel sare sindicatul cu ”ingradirea dreptului la munca”) e buluc de agenti de politie la inscriere. Am avut sansa sa vad concurs pe un post de ofiter la biroul de Resurse Umane unde doamna (tot ofiter duh) de la birou se jura ca toti agentii cu studii superioare (la Spiru’ cum se respecta orice organ) din IPJ erau inscrisi. Cand am intrebat-o ”de ce?” mi-a spus ca asta e gaselnita pentru a trece de la statutul tablagiu absolvent de postliceala la Campina, la mare inspector de politie…

    Mai usor cu pianul ala pe scari. De cate ori apar concursuri chiar si pe posturi de agenti, dar la birou, nu ai loc la Resurse Umane de agenti din astia, care altfel fac apologia ”operativului”…

    00
    • Dacă ar fi personal contractual, s ar gândi de două ori înainte să ceară mutarea.

      Iar cu școlarizarea, ar putea fi un singur tip de școală de poliție, iar apoi cei care vor, să urmeze cursuri de pregătire pentru a deveni ofițeri, care nu, nu. În felul ăsta nu ai mai da de șefi care nu știu cum arată un post de poliție de comună. Cred că SUA au un sistem de genul – pleacă toții de la același nivel, iar cei mai buni ajung mai sus.

      00
    • Iar daca la resurse umane ar fi personal civil s-ar mai inscrie agentii?

      00
  26. Sa ne spună dl polițist ce se întâmpla cu permisele obținute pe șpagă la SV. Tot așa sa ne spună dl polițist când a sancționat și de câte ori a sancționat administratorii de drumuri pr lipsa marcaje etc

    00
    • Înmatriculările sunt în subordinea prefecturii. Eu vorbesc despre polițiștii care prind hoți. La mine în județ au fost sancționat administratorilor drumurilor.

      Cred că nu m am făcut înțeles – eu susțin reforma, nu spun că totul e ok.

      00
  27. Respectul se câștiga nu se moștenește. Am văzut șpăgarii de la SV. Generalizam pentru ca și poliția generalizează când sta la panda cu radarul dar nu observa lipsa marcajelor rutiere

    00
  28. Ideile autorului nu sunt rele….aaa ca sunt foarte multe de schimbat si asta e adevarat dar trebuie sa se inceapa de undeva.

    00
  29. Mi-au furat niște jigodii motorina din mașină.
    Politistul a făcut orice ca să-mi retrag plângerea. M-a lucrat în asa hal încât în momentul în care am părăsit secția eram foarte fericit. Bai, ce prost eram dacă făceam plângere. Din cauza mea ajungeau niște oameni la pușcărie.
    Cred ca faceți la școala de politie materia: Cum sa convingi victima sa renunțe la plângere.

    00
  30. lucrurile o sa se schimbe si atunci cand politistii din strada vor respecta legea. Absolut fiecare politist pe care l-am vazut la volan mergea fara centura, de obicei avand un bonus de tigara sau telefon in mana/la ureche. Stiu vrajeala cu ‘sunt in misiune’, dar legea reglementeaza foarte clar ce reguli ai dreptul sa incalci si in ce situatie.
    Acesti oameni opresc pe altii si trebuie sa aplice legea, adica sa ii dea cuiva amenda pt nepurtarea centurii sau ca a vorbit la telefon. Nu e ironic? :)

    In momentul in care tu vei avea curaj sa amendezi alt politist pt ca a incalcat o regula de circulatie, atunci vom incepe sa ne facem bine.

    00
    • Cred că știți că un mic procent din polițiști lucrează la Serviciul rutier, nu? Sunt cei mai vizibili, într-adevăr, și doare cel mai tare interacțiunea cu aceștia. Dar sunt și polițiști care lucrează în dosare penale de nu-și văd capul, fac pânde, investigații, etc, cercetare penală, muncă foarte calificată.

      00
    • cu masini marcate sunt doar cei de la rutiera? ca eu ii vad pe cei de la sectie. nu au si ei atributii de rutiera? nu pot amenda alti politisti care nu respecta regulile?
      ce stiu e ca atunci cand am fost victima la dosare penale nu s-au facut absolut nici o cercetare. dosarul a fost lasat asa…. pana s-a inchis.
      cand s-a spart un apartament pe scara nu am primit nici macar o intrebare de la un politist. am aflat de la alti vecini peste cateva luni. ei stiau de la victima, nu de la politisti

      00
  31. Domnu’ Autor, ( daca nu erați polițist îmi permiteam un „bă autoare”, da’ vin acuma acasă și mă întâlnesc cu voi nervoși cerându-vă dreptu’ ( nu drepturile) pe stradă în felul ăla rușinos, de la vamă până în ultimul sat )

    Nu sunteți în niciun program de guvernare, că nu-i pasă nimeni de părerea voastră, că sunteți utili doar ca slugi. Atât. Pe slugi nu le întrebi ce părere au despre stăpânii lor.

    Nici mărcar nu sunteți slugile poporului așa că nu vă ocărâți pe noi degeaba, că nu pe noi ne serviți.

    Ăia pe care-i serviți nu vă bagă-n seamă? Păi ce, meritați?
    Spune-mi, dacă poți, niște realizări monumentale ale poliției, pentru care meritați mai mult decât sudalme, altceva decât ”eroi”, care ba mor la datorie protejându-și suspușii, ba își mai iau câte o bătaie de la vreun grup de golani care nu trebuia să existe ca organizație dacă v-ați face treaba, ba că puneți voi la punct vreun golan sau clan, când vă încurcă.

    Sunteți de o inutilitate crasă – singurul lucru bun pe care l-ați putea face ar fi să vă dați toți în cor demisia sau să puneți de o grevă generală vreo 5 ani și să ne scutiți de prezența voastă ca instituție. O spun cu mâna pe inimă și fără dujmănie, că nu vă cunosc și personal îmi imaginez că printre voi sunt și oameni buni și cu intenții bune.

    Dar nu contează la nimic. Pur și simplu sunteți în plus. Pur și simplu totul e doar mai greu cu voi decât fără voi. Nu reușiți să-i incurcați pe infractorii socotiți, ăia care au în plan să încalce legea, mai mult decât reușiți să încurcați cetățenii onești prin aplicarea proastă a legii.

    Și nu, nu neapărat legea e proastă, voi – nici măcar ca oameni nu cred că sunteți mai proști decât omul de rând, că nu cred că sunt eu, zugrav ( cu facultate, da’ zugrav de meserie) mai deștept sau mai educat decât voi.

    Dar ca instituție și organizație profesională sunteți absolut inutili și proști tufă.
    Eu sunt mândru să fiu zugrav, pe lângă că câștig probabil similar cu un polițist,
    în urma mea rămâne curat și frumos, cei care mă plătesc sunt mulțumiți, oamenii care calcă pe unde muncesc eu sunt mulțumiți. Eu sunt mulțumit că sunt util și că nu mă înjură lumea pe stradă pentru ce fac, sau pentru ce nu fac.
    Iar dacă un client sau oarecare îmi arată nu e mulțumit de munca mea îmi cer scuze și încerc să repar după pricepere, că nu am opțiunea, dar nici nu-mi trece prin cap să-l amendez, sau ”să-i arăt eu lui”.

    În urma voastră rămân mizerie, injurii și oameni nemulțumiți pe care îi tratați cu superioritatea funcției administrative. De ce i-ar păsa cuiva de voi?

    00
    • N ai merita să ți răspund, însă pot să ți spun că am pierdut zile la rând căutând autori de tâlhărie, ce au intrat peste bătrâni în casă, i au bătut și le au luat 30 lei, cât au găsit. Și atunci mi-am așteptat dreptul? Dacă eu am dat de un zugrav prost, sau de 10 zugravi proști, asta înseamnă că toți zugravii sunt proști? Majoritatea celor care și fac treaba, și o fac în liniște și fără să iasă în evidență. Mereu sunt scoase în evidență numai scursurile din sistem, iar asta duce la o părere generală proastă. Nu toți suntem inculți, nu toți suntem nesimțiți, nu toți dăm dovadă de lipsă de disponibilitate în relația cu cetățeanul.
      Faptul că există astfel de specimene, despre care vorbești, e tot vina sistemului, deci tot reforma e soluția. O selecției riguroasă în școlile de poliție și niște șefi competenți ar schimba lucrurile. Plus o formă de feedback după interacțiunea cu cetățeanul.

      00
    • @Autor, tu „poate” esti exceptia. Majoritatea populatiei este total dezamagita de activitatea politiei si statisticile ne arata asta. In 2016 aveai 600000 de dosare cu AN din 1 milion de dosare. In trafic bizonii fac ce vor si omoara lumea. De scandalagii nu mai vorbesc, deja avem sute de filme cu batai pe strada si polite lipsa sau spectatoare. Magazine si case sparte in care nici macar nu s-au mai obosit oamenii sa cheme politia ca ii chemi degeaba, sunteti utili ca tzatzele la taur. Impresie GENERALA PROASTA !

      00
    • „Am pierdut zile” are sens in doua situatii. Cand faci un favor cuiva, deci nu la munca, cand esti platit. Eu nu pierd zile cu trafaletu’ in mana, asta e meseria mea. Pierd zile dacă nu merg la muncă.

      A doua situatie e cand muncesti fara rezultate. Adica ai pierdut timp facând lucruri pe care nu ar fi trebuit să le faci, sau ar fi trebuit să le faci mai bine să nu pierzi zile.
      Vedeți, domnu’ autor, aceasta este una din problemele poliției: pierd timpul. Nu numai pe-al dumnealor, că nu ne-ar păsa atât, dar mai ales pe-al nostru.

      Din păcate, dacă majoritatea și-ar face treaba, scursurile ar trece neobservate, pe sub preș. Și nu mă refer acum la ce-s descriși mai bine de cuvântul infractor și abuzator decât de cel de polițist, ci de majoritatea celor care nu-s în stare să obțină suficiente rezultate cât să vă schimbe imaginea.

      Evidența e ca sunteți prezenți mai mult în locuri sau în feluri în care încurcați și vă scoateți singuri în evidență în moduri negative, de regulă când vă caută cineva să vă evidențiați prezența în mod util, nu sunteți acolo sau aveți altă treabă. Asta e regula. Nu contează că-s și oameni care poate își rup spinarea. Nu aveți rezultate – hai, veniți cu statistici și spuneți ce-ați făcut util ( nu plimbat hârtii, pierdut zile, luat declarații și dat amenzi) în ultimii câți ani doriți.

      S-auzim realizările obiectiv, cazuri rezolvate, dosare trimise la procurori beton cu probe beton, prelevate beton , să nu aibă avocații loc de întors.
      Cum și cât ați scăzut criminalitatea, cum și cât ați scăzut abuzurile asupra persoanelor – inclusiv ălea făcute de poliție, cât și cum în România se circulă mai sigur și măsurile pe care le luați voi sunt eficiente, cum și când sunteți în stare să aflați dacă un șofer e în regulă ( cu actele ) și fără să i le cereți pe hârtie; veniți voi cu KPI-urile care credeți că contează și măsurați-vă performanțele. Mie șeful meu îmi calculează rezultatele muncii, măsurate în metri pătrați finisați pe unitatea de timp, în aprecierea clientului, în procentajul de muncă pe care a trebuit să o refac, că nu s-a potrivit cu cerințele clientului, fie că-i exclusiv din vina mea sau nu. Daca nu iese bine, am dreptul să-mi caut de muncă, că lui nu cred că-i mai pasă să-mi caute. Nu merge cu ”am pierdut zile și n-am cerut șpagă”, chiar nu-i suficient atâta.
      Competența înseamnă mai mult decât ”uite, am încercat” și ”n-am vină”.

      Dacă dai de 10 zugravi proști poți să-mi spui câți te-au amendat că le-ai atras atenția că nu-și fac bine treaba, cu câți ai avut opțiunea să nu mai lucrezi și câți te-au chemat la secție să dai socoteală că te-ai întâlnit cu ei?

      Dacă întâlnești proști în meseria mea, poți alege cam oricând să nu lucrezi cu ei, poți să îi eviți. Cu polițiștii e mai greu că-ți stau în drum mai degrabă când n-ai avea nevoie de ei, nu doar la propriu.

      O selecție ”ar”. La fel și desființarea școlii aceleia care nu face selecția riguroasă. Cetățeanu’ nu prea are niciun beneficiu din interacțiunea cu poliția.

      00
    • Îți înțeleg punctul de vedere. Primul tău mesaj a fost cam acid și am răspuns în consecință.
      Am pierdut zile la rând înseamnă, în acel caz, venit la 8 și ajuns acasă la 23, dintr-o vineri până miercuri, când am obținut de la instanță arestarea preventivă. Am vrut să subliniez că a fost necesar să las orice altceva deoparte, atât eu, cât și câțiva colegi și să muncim doar pentru acel caz, peste program și în zilele libere. Nu vreau să înțelegi că mă plâng – pentru satisfacția avută când am prins autorul a meritat tot efortul depus.
      Nu vreau să iau apărarea colegilor mei, vreau să subliniez că sunt necesare schimbări, pentru că direcția nu e una bună.

      00
  32. Trecerea celor de la birou in strada – ideea asta e buna, dar o sa fie aplicata prost.
    Stii de ce? Pentru ca daca nu sunt elaborate niste proceduri clare, nu-l impiedica nimeni pe politistul de la bioru sa faca patrulare o ora pe saptamana, pe la Unirii si sa fie declarat „operativ” si sa aiba aceleasi beneficii ca unul fulltime

    00
    • Eu mă refer la schimbări cu adevărat, nu doar în documente. Cei „din spate” să fie civili și gata, fără alte portițe și rahaturi.

      00
  33. Deprofesionalizare! Aceasta este caracterizarea care se potrivește cel mai bine acestei instituții (și multor altora din România).

    00
  34. Interesant: exista polițiști care doar prind hoți. E specializare distincta la Academia condusa de plagiatori? Cum ar fi dacă ați avea evaluare pe nivel de performanța: la 100 de furturi ați rezolvat 90, ar fi bine?

    00
    • „Interesant: exista polițiști care doar prind hoți. ”
      Exista politisti care prind doar hoti. Exista politisti care „prind” doar masini. Exista un departament de contabilitate la politie care tine doar contabilitatea.

      00
  35. A sunat o fata la 112 cerând ajutorul poliției și cererea ei de AJUTOR a fost ignorata de poliție pana a fost ucisă. Cum puteți avea nesimtirea sa cereți respect când voi nu va respectați meseria. Sa mai zic de polițistul pedofil din Bucuresti?

    00
    • Vezi ca esti naiv? Politistii au stabilit ca nu au voie sa intre peste el in intervalul 22-6?

      00
    • Nu am cerut respect de la cetățean, acesta se câștigă în timp, ci respect de la decidenți – parlament și guvern.

      00
    • Autor, cand voi faceti parte din sindicate cu pesedisti in frunte de genul lui C(G)oarna ala, cand acceptati pe post de secretar de stat la MAI pe Berbeceanu, marele soldat universal, care nu a facut absolut nimic in postura respectiva si acum a pleacat pe sinecura de la PNL intr-o alta postura din care sa nu faca nimic, cand va faceti pres in fata superiorilor, desi aveti tehnica sa inregistrati tot si sa diseminati in presa, cand nu e judet unde un angajat de la RAR sa ia amenda, cand voi (evident ca e o generalizare) rupeti gratarele cu interlopi si cefe late, cand in Rm. Valcea daca intri noaptea intr-o benzinarie n-ai loc de ”baietii” de la rutiera la cafele cu cetateni cinstiti de etnie roma, posesori de X6 si GL, dar beneficiari de ajutor social, cand voi nu va faceti zid sa va aparati colegii scosi tapi ispasitori pentru porcarii facute de sefi din politie si politicieni, cand voi nu inaintati procese impotriva directiilor de la IGPR care va calculeaza salariile in mod ilegal dupa indici de acum 10-15 ani, cand cand cand… cum va asteptati ca ”decidentii” sa va respecte?

      In ziua in care veti incepe sa dati inregistrarile in presa, cand veti incepe sa va opriti dupa tura la parchet pentru un denunt fata de colegi sau superiori, si abia apoi acasa… atunci vor incepe decidentii sa va respecte, pentru ca atunci vom avea alti decidenti.

      00
  36. Și unde sunt polițiștii care prind doar hoți? Ziceau ca sunt prea Ocupați, cu ce sunt Ocupați ? MAI este printre cei mai mari angajatori din Romania

    00
    • Sunt aproximativ 60.000 de polițiști în România. Inclusiv cei de la permise, structuri suport, igpr, etc etc. Deci în operativ rămân destul de puțini. Oricum, mai puțini decât ar fi necesari pentru a asigura servicii la standarde mai înalte.

      00
  37. Astia care sunteti de partea politiei meritati sa aveti nevoie de ei sau sa aveti vreo interactiune mai speciala. Gandaci in uniforma bolnavi de putere.

    Da da exista exceptii dar sunt prea putini si prea degeaba.

    00
  38. @Guest_Author
    Ești încă novice în poliție și probabil nu știi ce înseamnă să fii polițist operativ la 57 de ani. Unchiul meu are 57 de ani, este în activitate și este operativ.
    După 45 de ani vei resimți stresul termic adunat în cei 25 de ani de activitate operativă suficient de mult astfel încât să știi singur că este timpul să treci de la munca operativă la cea de birou. Și în acel moment surpriză: toate funcțiile sunt de FP sau PCC și tu nu te poți încadra pe acea funcție chiar dacă este scoasă la concurs.
    În statul de încadrare știi bine că în dreptul fiecărei poziții scrie clar ce poți încadra (militar sau civil).
    Te gândești ce faci cu polițiștii care fac muncă operativă când efectiv din punct de vedere fizic sau medical nu mai fac față îndatoririlor prevăzute în fișa postului? Le dai un șut și îi scoți din sistem (în rezervă sau îi pui la dispoziție)?
    Există anomalii în sistem dar aceste anomalii s-a perpetuat și accentuat cu ajutorul șefilor din structurile de comandă centrale sau cu sprijinul politicienilor.
    Dacă se dorește să se îndrepte lucrurile se pot înlătura aceste anomalii dar atunci comandanții și politicienii vor trebui să găsească alte pârghii de „control” în interesul personal sau al partidului de guvernământ.

    00
    • Știu ce înseamnă să stai în frig, să umbli prin noroaie și altele de genul. 5 ani am lucrat în rural, deci am luat-o de jos, jos de tot.
      Operativ nu înseamnă numai stradă, operativi sunt și cei care fac dosare, la birou. Nu trebuie să alergi după hoți, îi poți cerceta pe cei gata prinși.

      00
    • Uite aici inca o problema. İn loc sa ii folosească pe cei cu experiență care nu mai fac față „in stradă” la traininguri pentru cei „mici”, sa îi pună in poziții de conducere e cei care merită, ei (șefii de la București, aia de pe județe si politicienii) le dau un șut in fund si mars la pensie. Ca mai apoi sa ne oripilăm noi de ce ies așa devreme la pensie, de ce nu mai au chef de munca, de ce mulți habar nu au sa completeze un pv, darămite sa mai puna la cale un plan de destructurare e unui grup infracțional organizat. Nu ca ei, polițiștii, ar fi niște genii și niște îngerași, dar unele decizii au impact direct asupra lor si tot ei si-o iau in freza.

      00
  39. Zici Miliția si tragi apa! (da aia de la rutiera si de la locala va fac breazla ras. Gasiti o solutie sa ii „spalati”)

    00
  40. „…masini puternice la rutieră, arme decente,…”
    Da la ce va trebuie bre arme decente,ca voi oricum nu aveti voie sa le folositi,populatia in Romania nu-i ca aia din Texas unde in fiecare casa gasesti cel putin un pistol si o pusca.De ce va e asa frica?Ca pana si jucariile alea cu aer comprimat le dati voie doar cu permis.Si masini puternice pentru ce?Nu stiti a vorbi prin statii ca sa va faca niste colegi baraj rutier?

    00
    • Am dat doar niște exemple, nu zic că s cele mai urgente. Mașinile și armele sunt necesare pentru momentele în care urmărești o mașină plină de țigări de contrabandă și tu ai Logan, iar celălalt are Land Rover de 3.0 și se pișă efectiv pe zecile de ore de muncă și de pândă irosite când îți dă ceață. Știi cât e de frustrant? Ei câștigă bine din asta și investesc în afacerea lor, au mașini tot mai puternice. Noi, cu Logan din 2006 😑

      00
    • Loganul ala a fost mai scump decat LandRoverul cu motor de 3.0 Daca sefii vostri va sacrifica cand fac licitatii dati-le in cap.

      00
  41. @Autor: fă un referat cu sugestiile tale de schimbare și trimite-l șefului IGP. Eventual mai adaugă și indiciile tale ref la colegii șpăgari.Dacă nu îți răspunde în termen rezonabil, sari și trimite-l ministrului. Dacă nici ăsta nu zice nimic, hop la Ciucă

    Dacă nimic nu merge, dă totul public cu nume/prenume și Nr de intrare unde ți-am zis și te-au neglijat, Vali cu mare drag ar găzdui și cu asta

    Dacă nu faci asta, nu mai pierde timpul pe aici, man, că am mestecat toți caramelele alea cu polițai care plesnesc de cinste

    00
  42. Vali, a dat AUR-ul peste tine :))

    00
  43. Ma simt mai informat. Multumesc pentru articol.

    00
  44. Bai, eu cand am fost inselat cu niste bani, m-am dus frumos la politie, plin de speranta. Acolo, numai ca nu mi s-a ras in nas, gen: „pai daca esti prost” [nu mi s-a spus, dar asta a fost gandul clar!]…
    Merci, asta stiam si am stabilit deja, de prost ce am fost am mers la voi sa faceti dreptate, cu toate datele cu totul pregatit, ca sa… nimic!
    Da, am facut o reclamatie care nu s-a concretizat cu nimic – mi s-a spus clar ca asa se va intampla, pentruca procurorul sau cine dracu’ decide chestiile astea a „decis ca un prejudiciu de 100 lei nu justifica cheltuieli suplimentare”, pe care politistul, cel care mi-a inregistrat plangerea, mi-a spus, confidential, ca se ridica cam la 4000 lei.
    En fin, eu pagubit, adica futut si cu banii luati – si nesatisfacut pe deasupra – mai ales ca politistii il cunosteau pe faptas, dar „nu aveau ce-i face, pentru ca… motive” am facut plangere, nu s-a rezolvat nimic si asta se apuca sa ii pagubeasca pe altii. Ca, poate, daca va mai face asta si se vor strange mai multe plangeri, o sa ma contacteze si pun de un caz penal impotriva lui.

    Fast-Forward 10 ani mai tarziu, recte azi, nu s-a intamplat nimic, adica am ramas cu baniii pierduti – le-am pus cruce, nu mai am sperante la ei de atunci inca, adica de cand am luat contactul cu politistii am inteles asta, dar sunt sigur ca ala i-a inselat pe mai multi si pot sa bag mana in foc ca este bine-merci, chiar foarte bine! Poate chiar parlamentaros sau derutat chiar, nu mai conteaza.
    Provoc pe oricine sa-mi dovedeasca faptul ca eu am gresit, mai ales pe domnul autor. Ca sunt prost, am stabilit deja asta, ca sa fie clar!

    Revin: politistii nu au empatie si sunt desensibilizati – probabil specific meseriei, cate vad si ei, nu este nemaipomenit, chiar este de inteles, la un oarecare nivel – dar cand eu vin sa ma plang de ceva si tu ma iei in ras – cum puii mei te astepti sa am incredere in tine data viitoare, sau sa am ceva bun de zis/facut pentru tine??!?
    Poate ca printre ei sunt si oameni calumea, care mai au un rest de empatie, ceva, doar ca eu nu i-am intalnit. Si atunci, cum pot sa am eu o parere buna despre institutia politiei? Cum pot eu sa am incredere in asa ceva? Doar pentru ca, poate, exista undeva, un politist care isi face treaba? Bun, exista! Unde? Cat de relevant este? Ce a facut el pentru mine, ca cetatean, cum m-a ajutat? Cand? Cu ce? Asta a ajutat cu ceva institutia politiei? Cum?

    Ah, cazul cu inselaciunea si rasul la politie? Nu sunt singurul, am multe cunostinte si prieteni care EXACT la fel au patit, aia erau toti prosti si politistul era masculul alfa de hiena razatoare, care-si permite sa-i […] pe toti, clar, toti suntem prosti, doar militienii sunt destepti.
    Ala din coloana lu’ Oprea, cum il chema pe mort… da, Gigina ii zicea… ce s-a mai intamplat, tot mortu’ a ramas vinovat, nu-i asa? Din pacate, nu vreau sa fiu carcotas, dar asa se va intampla cat timp nu veti lua atitudine toti, eventual va veti da demisia in masa si ii lasati pe altii competenti sa faca treaba.

    STIU ca sunt hater si partinitor, dar daca as fi avut macar 1% experiente placute cu politia, gen sa nu mi se rada in nas, pe banii mei si faptasul sa fie macar chemat la politie, nu investigat, chemat sa dea cu subsemnatul, atat; sau sa vad ca sunt soferii amendati pe bune, nu doar stat la panda cu radarul etc. – ati prins ideea – atunci as fi inteles si as fi fost de acord ca sunteti o clasa oropsita, cu legi proaste etc.
    Dar cat timp va complaceti in aceasta mocirla, este doar o alta poveste si cam asta e.
    Doar ca nu este cu happy-end.

    00
    • Îmi pare rău pentru experiența ta și știu că se întâmplă așa de (prea) multe ori.
      Situație similară – zeci de persoane înșelate, autorul prins și reținut – instanța îl lasă acasă. În două luni, acesta o ia de la capăt. Nu achită niciun prejudiciu, persoanele vătămate ne întreabă ce se mai întâmplă cu dosarele lor. Frustrare level 1000.
      De asta am încercat să subliniez nevoia unei reforme, nevoia de atenție din partea guvernanților – pentru a putea oferi servicii mai bune, legislație mai bună, oameni mai buni.

      00
  45. Cel mai recent contact al meu cu polutia romana : duminica asta, dupa ce am votat, m-am dus la sectia cea mai apropiată, situata intr-un cartier foarte populat si cu un standard de viata mediu sa spunem, pentru a reclama furtul unui regulator de gaze din cutia de pe exteriorul gardului; am ajuns sa fac reclamatie pt ca stimabilii de la Distrigaz ne-au spus ca nu e in regula sa ne montam ceva de protectia la cutia lor de plastic care poate fi desfacuta in 5 sec cu un patent, ca trebuie sa aiba acces la ea…pai coitelor, si ce facem daca ni-l fura in fiecare saptamana, dam cate 300 lei de fiecarr data pt inlocuire ? Ma pipi pe voi,reclam la polutie , sa am macar o hartie daca nai faceti gura…inchid paranteza…la sectie: spunem de ce am venit, au inceput sa pufaie, ca de ce am venit noi, ca de ce nu reclama Distrigaz , ca plm..le-am zis ca pe Distrigaz ii doare la 5m de cur,ei au montat si considera ca sistemul de ‘siguranta’ al cutiei este suficient..bine,asteptati putin afara…’putin’, a fost 20 min, in frig…dar bine comparativ de cineva care statea de o oră…in rastimpul asta am putut observa politistii din sectie: erau cam 3 categorii: aia mai batrani, amestec de cocalarism si grobianism, aia mai tineri -gen Giani din Las Fierbinti si alea mai tinere- niste ‘suedeze’ cu ungii lungi vopsite strident..parca eram la un bordel,nu la sectie de politie..dupa 20 min ne interpeleaza unu’ care zici ca era ciorditor pe 311…ii povestesc si lui,pufaie ca tre sa mearga la fata locului sa faca poze..mergem,face poze,ne intoarcem la sectie sa facem reclamatia scrisa…si urcam la ‘birouri’..bhai baiatule,zici ca erau dintr-un platou de firme de groaza..totul vechi,rupt,distrus…eu trag concluzia ca daca cineva accepta sa lucreze in astfel de condiții, accepta pt ca are niste alte avantaje..concluzie intarita pt ca am avut surpriza sa vad ca lucreaza acolo si vecinul meu caruia i-am atras de cateva ori atentia ca asculta muzica (manele) la ore inaintate din noapte…nu cred ca are 30 de ani si are un frumos Passat CC…asa ca , nu stiu daca e cazul sa cereti compasiune sau sprijin de la partide,atat timp cat voi nu cereti sefilor vostri conditii mai bune de lucru…oare de ce nu le cereti ?…

    00
    • Am făcut câteva rapoarte pentru înlocuirea geamurilor (care s de la construcția clădirii) cu termopan, pentru că plouă în birou când e ploaie+vânt. Încă aștept, mulțumesc de sfat.
      Să i fută pe toți ăia corupți, n am nimic împotrivă. Ba chiar ar fi în interesul celor onești. Dar cine să dea semnalul ăsta? Nu tot conducerea, să activeze DGA ul? Teste de integritate, care pune botul – pa!

      00
    • „Am făcut câteva rapoarte pentru înlocuirea geamurilor”
      Oamenii au niste asteptari extrem de nerealiste de la viata. Au impresia ca daca in institutiile de stat cladirea e cu bulina, mobila e din ’45, oamenii de acolo sunt de acord cu asta. Pana la urma si aia corupti si lenesi ar vrea un scaun comod si un birou cu 4 picioare functionale.
      Nu stiu de unde se asteapta sa afle ca lumea e nemultumita de conditiile de la munca. Probabil cred ca o sa apara la ziar: „Agentul Ion de la Sectia 5 cere de 3 ani sa i se repare scaunul”

      00
    • Ca o paranteza la cutiile de gaz, am vorbit recent cu un vecin de asta. Pe strada avem 5 cutii de gaz si 4 incuietori diferite la ele.

      Eu o tot incuiam si la un moment dat am gasit-o deschisa, nu se mai putea incuia, vergeaua aia lunga era indoita.

      Un vecin mi-a aratat ca el are doua cutii cu contor in ele, ambele cu incuietori diferite, si pentru ca afisajul contoarelor nu e pus in rand cu geamul, sa se poata vedea de afara, ca alea ale lui au geam, iar doreii care vin sa citeasca tot trebuie sa le desfaca, pur si simplu i-au spart geamurile de la cutii.
      Nu imi venea sa cred, dar omul asta e pensionar si sta toata ziua pe terasa, nu misca nimic pe strada fara sa stie. A auzit un zgomot si cand a iesit afara tocmai plecau aia de la gaz cu masina. S-a uitat la cutie si geamul era spart.

      00
    • Cu termopanele e mai greu, dar o mână de var poate da oricine. Cand cafetiera de la firmă era pe ducă si nu o mai schimbau, m-am activat si mi-am adus espressorul meu de acasă. După ceva mai mult timp, au luat si ei. Dar no… așa suntem ăștia din privat, mai fraieri, plătim ca sa muncim, plătim taxe ca sa „muncească” aparatul de stat, iar din banii pe care ne rămân, plătim alte taxe si accize etc. Si apoi se mira lumea de ce pleacă unii de tot in alte țări. De aia mă! Contractul social între cetățeni si aparatcik e doar o bâtă in spinarea celor care plătesc. La care se adaugă bineînțeles bâtele jandarmilor, disprețul polițiștilor, microbii din spitale, locul ăla numit scoala de unde se pescuiesc copii pentru meditații , bombele cu ceas numite drumuri etc. De 30 de ani eu nu am avut nici măcar o singură interacțiune decentă cu vreo instituție a statului.

      00
  46. Deci bietul autor ar trebui să rezolve toate problemele pe care le-au avut de-a lungul timpului cu poliția toți comentatorii lui Vali. 🤣🤣🤣 Foarte tare.
    In principiu omul are perfectă dreptate, toate serviciile din afara operativului ar trebui externalizate: resurse umane, financiar, IT, administrativ, secretariat, mentenanță. Doar că nu se va întâmpla asta. De ce? Pentru că in prezent sunt încadrați acolo pe astfel de funcții toate pilele din sistem. Nici măcar nu au nevoie de studii în domeniu. Da, sunt specialiști IT care n-au studii în IT, dacă vă imaginați asta. Doar n-o să încheie MAI-ul contract cu Oracle să-i dea IT pe bune, cum ar fi? 😁 Noi nu ne vindem țara. In 2011 când polițiștii au ieșit în stradă și-au luat de la Băsescu maxim posibil, a fost cam așa: cei de la birouri au „alunecat” pe locurile celor din stradă, cei din stradă au fost dați afară în urma unei caricaturi de examen, primii s-au întors din nou la birouri, in stradă n-a rămas mai nimeni, un polițist la cinci sate sau doi pe comună. De atunci nu prea s-a mai ieșit în stradă. Sindicatele au fost bune la început. Acum, ele sunt rampă de lansare pentru cariere politice. Și fraierii cotizează cu iluzia că, in caz de ceva, sare sindicatul. Sare pe naiba.
    De vorbit nu poți vorbi. Nu poți să-ți dai cu părerea, că ai purtător de vorbe și doar ăla are dreptul să deschidă gura. Don’soarele alea care recită poezia pe la teveuri. Restul… Citiți statutul. E o lectură interesantă.

    00
  47. Sunt prea proști sa inteleaga ca societatea e un asamblu din care fac si ei parte: politistul face abuz de amenzi in pandemie, medicul il lasa fără îngrijire cand il prinde, judecătorul eliberează infractorul, etc.
    Au in cap ideea ca sunt privilegiați, superiori, etc. Insa se lovesc de aceleasi probleme ca restul societății.
    De ex: auto parcate pe trecerea de pietoni , deranjează si politistii de la rutieră, si copii lor sunt in pericol. Dar poliție nu intervine.

    00
  48. La domnul Mihai Botez (deputat USR Vaslui) ar putea fi ce spuneai tu ca nu găsești. http://www.cdep.ro/pls/steno/steno2015.stenograma?ids=8062&idm=1,003&idl=1

    00
  49. Povestea e un pic mai ampla, cea mai „usoara” schimbare s-ar putea face la rutiera, nu este nevoie sa alergi dupa infractori , ei vin singuri la tine, la orice colt de strada sunt treceri de pietoni, bizoni in trafic etc – trebuie doar sa stai la panda. Daca s-ar mai si incasa amenzile date cumva, din nou ar fi un plus, dar probabil e tot lipsa de personal

    00
    • Ai de scris PV, e greu.
      Mai bine dormi in masina, cand te intorci ca ai amortit pornesti radar-ul, prinzi fraierul cu 65, scrii o amenda sa te mai misti si revii la somn. Dormi linistit, ti-ai facut datoria. Poate peste vreo 3 ani fraierul ala uita amenda si il mai prinzi o data.

      00
  50. Lumea a sarit pe tine inclusiv eu cum sare lumea pe omul de la ghiseu in spatele caruia se ascunde un munte de incompetenta si nu esti tu direct vinovat. Eu de ex am sarit ca si mie mi-a fost sparta casa acum 10 ani si am chemat politia degeaba, rar mi-a dat sa vad asa lipsa de profesionalism dar e o alta discutie. E o reclama la asigurari si ei zic ca x% din case sunt sparte anual si in 10 ani mai bine te asiguri ca 50% din case o sa fie incercate/sparte. Offtopic, daca ai chef/timp si sub anonimat da-ne sfaturi te rog cum sa ne aparam mai bine si cum sa ne ferim de situatii grave sau generale(nu neaparat case), sigur stii mai multe decat majoritatea pe aici (sfaturi mai actualizate de 2020). Asta daca si Vali e de acord. :)

    00
  51. @Autor: ce tot incearca lumea sa iti spuna in comentarii e ca problema ta, aia cu plimbatorii de hartii din birouri e reala, dar e doar o picatura intr-un ocean, si asta fiindca nici politaii aia operativi nu prea isi au locul acolo. Ultima oara cand am auzit de admitere la scolile de politie si la celebra academie de politie, singurul lucru care se discuta era spaga. Poate poti da detalii mai multe despre asta. Si hai mai bine sa insistam pe problema asta, ca de aici incep toate.

    00
    • Așa e, m am axat doar pe această problemă. Voi reveni cu câteva idei de îmbunătățire a instituției, cu acordul lui Vali. Nu cred că mai există, decât cu caracter excepțional, mită la admitere. Problema e ca se ajunge destul de ușor în școlile de subofițeri (la academie e ceva mai greu), iar odată ieșit de acolo, deși poate ești plin de bune intenții, cei vechi te învață rapid cum să ți faci viața mai ușoară, să soluționezi cât mai rapid cererile cetățenilor (nu neapărat în interesul acestora), să te descurci. Se scapă greu de vechile metehne și doar educația e soluția.

      00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile