Nu e despre muncă ieftină, e despre muncă proastă

Clipul ăsta nu e amuzant. Este, dar nu este. Clipul subliniază foarte bine ceva simplu: e mai ieftin să pui 4 muncitori să funcționeze ca un tambur decât să cumperi un tambur.

De ce e mai ieftin? Că nu strică nimeni tamburul. Că nu trebuie să cumperi unul nou la fiecare 2 luni. Nu e vorba doar de ăia 500 lei (hai să zicem că ai nevoie de unul mai mare, mai bun, mai roz, mai rezistent, 1.000 lei bucata, plus mașina pe care să fie montat).

Frica antreprenorului român de a investi în echipamente are o cauză veche, dar bine documentată: orice încape pe mâna muncitorului român se strică de 2-3 ori mai repede decât pe mâna unui muncitor normal. Am văzut cu ochii mei asta la renovări, cum muncitorul lasă să cadă bormașina de la un metru, că nu o poate pune pe jos ca un om normal. La câte șocuri să reziste mașina aia? Și exemplul ăsta îl putem extrapola la orice. Vedeți cu ochii voștri cum se conduc mașinile de firmă pe șosele.

De ce face muncitorul român asta? Întâi, pentru că atât îl duce capul, că așa l-a învățat partidul, că muncitorul are mereu dreptate, apoi pentru că își vede interesul. Mai multe mașini ar însemna mai puțini oameni, și asta nu e bine.

Știu argumentul cu salariile mici. Măriți cu 100% salariile. La fel va fi. Măriți cu 200% salariile. La fel. Avem exemple aici polițiștii și medicii. Unii continuă să colaboreze cu infractorii și să nu muncească, alții continuă să ia șpăgi și să se comporte infect cu pacienții. Dacă ăia care au făcut 7 ani de facultate și lucrează cu ființe umane se comportă așa, cum se va comporta nea Fane, care are 8 clase?

ps: da, știu că există posibilitatea să nu aibă loc cu mașina pe strada aia sau, și mai amuzant, să nu aibă susținerea poliției pentru a închide strada ca să aibă loc cu mașina cu tambur acolo.

20211205908133246

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

52 comentarii

  1. Asta cu bătaia de joc de lucrurile care nu-s ale tale e întipărită în mintea unora în cel mai odios mod. Eram acum vreo 2 săptămâni la schi la Sinaia după un boicot la adresa domeniilor schiabile din România ce ținea de vreo 10 ani. La final de zi, îmi zic, hai să cobor până la 1400 pe schiuri. Când am urcat văzusem că jos, aproape de stația intermediară nu mai e zăpadă, dar vorbisem cu alți schiori și mi-au zis că doar 100-200 m trebuie să cobor cu ele în spate. Dau la vale, cu atenție în locurile problematice, pe ultima bucată mi le dau jos și coboram tacticos cu ele în spate. La fel ca toți ceilalți. La un moment dat aud hârș-trosc și sunete metalice în spatele meu care mă ajung și depășesc. Cineva n-a oprit și s-a dat pur și simplu la vale pe limba de pietriș. Sare un schi, scapă bețele, tipul face echilibristică și oprește în derapaj pe schiul din celălalt picior. Un băț rămâne lângă mine, el fix la capătul limbii de pietriș. Iau bățul, cobor și când i-l întind îi și zic: „îmi e milă de schiurile tale”. Răspuns: „hăhă… dacă erau ale mele”. Nici n-am putut să mai am vreo reacție. Schiurile se rup de-a dreptul și de la mult mai puțin, acel echipament închiriat e acum daună totală sau distrus iremediabil.

    00
    • S-o fi uitat prea mult la Candide Thovex si incerca sa-l imite… Nu stii cum se naste un talent din asta.

      00
    • Nu e numai la noi problema. Prin afara au ajuns sa puna muncitorii sa-si cumpere setul de scule din primul salariu, practic lucreaza cu sculele lor.

      00
    • @Big asta cu cumpăratul sculelor o pot confirma. Am un prieten in Irlanda de nord și îmi povestea cum la noul job si-a cumpărat din propiul salariu scule de 300 de pounds ca să poată lucra cum trebuie. Și nu era o firmă mică.

      00
    • Se rezolva usor: platesti garantie si-ti lasi o groaza de bani, daca busesti ski-urile in cauza.

      Intamplarea face sa stau acum langa o statiune de ski destul de bine cotata si fie-mea a skiat anul asta la greu. Am mers initial sa inchiriez pe sezon pentru ea, m-a costat 240 de dolari (skiuri + clapari). Jumate era pretul de inchiriere efectiv (80 claparii, 40 skiurile), restul garantia. Daca busea ceva, pierdeam aia 120 de dolari, plus ca, pentru ca totul se face pe baza de ID si de adresa, probabil ma tineau minte ca pe calul breaz.

      Mi s-a parut un pic amuzant ca 80 de dolari era sa inchiriez pe sezon claparii, pe care ii cumparam noi cu 85 de dolari.

      Oricum … la inchiriat pe zi e tot spre o suta si ceva. Daca busesti jucariile, ramai fara garantie.

      Vei zice ca sigur se gaseste un tampit sa faca asta. Garantat, dar sunt si destui care nu-si baga picioarele, ca nu doresc sa plateasca garantii cat un set second hand. Asa ca idiotii nu fac chiar asa mare paguba, in conditiile in care statiunea are mii de oameni zilnic pe partii si o mare parte inchiriaza.

      La chestia cu sculele si masinile de firma … prin partea asta de lume sculele se cumpara pe persoana fizica. Bun, e clar ca nu cumpara Gigel tractor John Deere, dar bormasina, dulap de scule (la service auto), scannere etc. Astea se cumpara pe credit si platesti ani buni pentru ele.

      Foarte clar ca ai grija de echipament, ca tu ai dat banii pe el.

    • Videoclipul ăla e vechi.

      00
  2. Rola de furtun/cablu are o rezolvare mult mai simplă, tamburul e complet inutil.

    00
  3. Si eu care credeam ca aia cu „de cati ingineri e nevoie sa schimbe un bec?” era o gluma…

    00
  4. Exemplu elocvent ieri in parcul de la Ghimbav. Muncitorii care amenajau probabil un loc din acela de gimnastica (nu era decat turnat betonul) aruncau roabele cu care ulterior carau pamantul de unde sapasera direct din masina cu care au venit. Asa de sus, de la 2 metrii. Nu numai ca se stricau ele dar stricau si betonul proaspat turnat.

    00
  5. Argumentul salariilor mărite care rezolva problema a căzut in momentul măririi salariilor in domeniul medical și juridic.
    Cine ia șpagă cu 2000 de lei ia și cu 20.000 de lei.
    Cine ii prost pe un salar de 2 lei va fi prost și pe 2.000.000 lei dar va fi mai parfumat și mai scump imbracat.

    00
  6. Frica antreprenorului român de a investi în echipamente are o cauză veche, dar bine documentată: orice încape pe mâna muncitorului român se strică de 2-3 ori mai repede decât pe mâna unui muncitor normal.

    Tata a avut firma de instalatii electrice vreo 10 ani și aprob 100% tot ce scrie mai sus. Se plângea mereu de truse de scule sparte, bormașini gripate, scări murdare de moloz (în condițiile în care un electrician ar trebui să folosească scara aia și în zone „curate”, când casa e gata și trebuie să monteze / schimbe lămpi). Omul dădea bani pe scule mișto, dar pur și simplu nu avea cu cine.
    Același lucru de la omul cu care am renovat doua case – constant se plângea de scule stricate de muncitorii cărora nu le pasă.

    00
    • NOU
      #13

      solutia, te angajez, da’ lucrezi cu sculele tale, vrei sa muncesti in 4 ore cat fac altii in 8? rapid si eficient? dai o mie de oiro pe scule bune si ai grija de ele ca ele sunt painea ta, nu vrei? trage in jug si mori de foame… cred ca la fel si cu echipamentul de protectie gen steel tip boots

      00
  7. Romanul in general nu are foarte mare respect despre bun comun sau ce vine pe langa. Prin facultate am vazut cum un camin studentesc proaspat renovat a fost vandalizat, iar unele camere aproape nelocuibile sa nu zic distruse. Logica multora era ca oricum este in garantie si ca o sa se repare de la sine. Surpriza lor a fost ca nu prea s-a reparat la timp, daunele au fost platite de ei si multi au ajuns sa se mute in chirie ca e mai ieftin.
    Inainte de pandemie am avut ghinionul de a vizita o pensiune in acelasi timp cu un grup de liceeni veniti acolo. A doua zi am plecat si deja proprietarul nu stia cum sa-si limiteze pagubele, deh doar ce terminase de renovat.
    Nu o sa pot niciodata intelege nebunia unora de a distruge ceva proaspat nou. Mai ales cand vorbim de ceva unde tu vei sta/locui o perioada. Cam la fel si cu povestea cu uneltele, multi se plang ca fac munca la carca, dar nu pot intelege ca sunt acolo pentru ca ei sunt parte din problema.

    00
  8. Situația se schimba când meseriașul vine cu sculele lui ?

    00
    • Da și încă cum. Am avut un meseriaș care mi-a refăcut instalația de încălzire. L-am apreciat printre altele și pentru grija și dotarea pe care o avea ( două rotopercutoare, plită PPR cu trei clești de tăiat, două cutii mari cu chei, clești și tot felul de chestii utile)

      00
  9. Muncitorul roman?
    Cea mai tare chestie ce am auzit-o zilele astea:
    Era o brutarie peste drum de scoala. Paine buna si tot felul de merdenele, impletituri, etc.
    Dintr-o data s-a inchis.
    De ce?
    Pentru ca vanzatoarele care lucrau acolo au zis ca nu mai pot lucra 12 ore pe zi, in fiecare zi, iar bolovanul de patron a inchis sandramaua pentru ca nu a mai gasit vanzatoare.

    Am lucrat in productie si am o idee despre ce poate face muncitorul, mai alea cu sculele si utilajele.
    Dar nici cu patronul/seful roman nu mi-e rusine.

    00
    • Hai sa analizam putin.

      Nimeni pe lumea asta nu omoara o afacere care merge si care ii aduce bani.
      Lucrurile se nuanteaza. Daca tu rulezi 100.000lei/luna si scoti 1000, parca te bate gandul sa faci altceva, ca si timpul tau pentru a conduce afacerea trebuie remunerat cumva. Poate castigi mai mult la servici pe ora decat iti aduce afacerea respectiva. Care e costul de oportunitate?

      Tie ti se pare ca merge treaba, dar totul este foarte relativ.
      Tu treci o data pe zi si vezi ca lumea cumpara. Dar tu mergi atunci cand e perioada maxima a zilei, ora aia cand toti copiii ies de la scoala, le e foame si buni le ia o merdenea. Cand s-a terminat ora aia, sau hai, 2-3 ore, gata vanzarea pe ziua respectiva.
      Tu ramai cu impresia ca ii merge afacerea, dar de fapt nu prea

      Poate afacerea aia e la limita. Afacerea iti scoate 1000lei/luna. Scoala are 2 schimburi si orele maxime de vanzare sunt la 8, 12 si la 18. Cum impaci vanzatoarea care vrea sa lucreze 8h? Nu poti sa iei 2 vanzatoare ca iesi pe minus.
      Daca ii lasi programul de 8h pierzi vanzarea dimineata sau seara si fara aia iesi pe 0 sau pe minus.

      00
    • Gogule, vroiai sa ma intrebi daca stiu ce e un plan de afaceri? Stiu, am facut teoria la facultate si master si de vreo zece ani raspund de buget de vanzari.

      Aia cu am vazut eu pe buni si cred ca ii merge bine e de fapt dimensionarea traficului prin vad comercial. Stiu cum se face.

      No, am analizat suficient de putin!

      00
    • NOU
      #20

      Daca nu poti sa oferi angajatului 4000 lei net cel putin pe luna poate nu ai o afacere. Plus daca nu te porti frumos cu el, poate nu meriti sa fii patron! Orice afacere in care profitul are un procent mare venit din cat de ieftin e angajatul e o teapa si cam atat, nu aduce absolut nimic pentru comunitate, ba din contra!

      00
    • Am suficiente pe cap, scopul nu e sa mi-o masor cu tine.
      Scuze daca sunt mai abraziv.
      Vroiam doar sa zic ca e usor sa fii keyboard warrior si sa emiti judecati de valoare fara sa stii tot ce e in spate.

      00
    • @Gogu: ai scris un comentariu destul de lung, nu părea că ești prins cu treburi.

      00
  10. Se-ntampla pt ca nu prea sunt consecinte, pt ca daca exista consecinte, sunt mai mult pt pulime, pt ca nu se respecta munca altuia si de multe ori nici propria munca. „Merge si asa”.

    Articolul imi aduce aminte de chestia asta:

    https://m.youtube.com/watch?v=vQbhUyx8sEA

    00
  11. Cunoștință care și-a deschis recent firmă și a luat o mașină nou nouță pentru unul dintre cei doi vânzători ca să își facă treaba cu ea. A trecut o săptămână, a făcut-o daună totală. A primit și a doua mașină, a făcut-o și pe aia praf. Noroc că era luată la mâna a doua și a costat 2000-3000 de euro.

    00
    • Tu n-ai văzut comis-voiajorii ăia cu vînzările cum forjează toți mașinile și cu cîtă neatenție le conduc? Fumat, cafea, telefoane, mîncat în mașină, numai atenți la drum nu-s…
      Am văzut o dată o șoferiță, păcat că nu am avut timp să întorc camera de bord, ținea în mîna stîngă cafeaua și cu marginea palmei volanul iar cu dreapta dădea cu ruj pe buze chiorîndu-se în oglindă.

      00
  12. asta cu maritul salariilor este adevarata, le maresti degeaba, ei tot aceleasi spagi le iau, tot acelasi jeg de oameni sunt, doar ca acum au si un salariu mai mare.

    o amica, medic, face 40 imediat, imi zice ca a fost la mall si ce fain e la piscina la ora 13:00, ca nu mai are chef sa stea la spital pana la 14:00.
    la care eu: auzi, dar programul nu e pana la 16:00?
    ea: bine, cum zici tu. apoi rade deranjat si imi da flit.

    alegeti orice spital din tara si luati top 10 cei mai bine platiti doctori din acel spital si uitati-va la:
    – cate ore sunt platiti pe contractul de munca
    – cate ore sunt efectiv la spital
    – cate ore muncesc din alea in care sunt la spital
    – cate ore muncite din alea sunt pe spaga
    – puteti merge sa vomitati acum, gata

    00
    • E suficient sa ne uitam la traficul din Bucuresti dintre orele 11.00 – 15.00….plin de masini misto, conduse de oameni care nu par stresati, grabiti a ajunge undeva…

      00
    • noi bugetarii plecăm în pauza de masă de la 11 la 15

      00
    • @ Flat

      Pofta mare, nu doar intre 11 si 15.
      Carnea o asigura privatii care muncesc 8h+.

      00
    • Programul de lucru pentru medici de spital e prin lege de 7 ore pe zi, nu 8. Opțional, se poate trece la 6 ore pe zi plus o gardă neplătită, deci de la 8 la 14.

      00
    • Nu sunt genul care se oftică dacă primește minusuri. Dar în continuare mă întreb (am mai făcut-o odată, o să tot semnalez când e cazul) ce ii face pe unii oameni să voteze negativ o precizare a realității care nu conține judecați de valoare – că e bine sau e rău că așa stau lucrurile. Am spus cum stau lucrurile și niște unii sunt supărați că au aflat; ei voiau să nu știe. Mă întreb dacă îi privesc de sus pe auriști, considerandu-se superiori lor. Foarte probabil că da, și unii și alții sunt de fapt la fel, ignoranți care își apără cu înverșunare limitele împotriva oricărei „agresiuni”. Incapabili să se descurce în a procesa o informație care le contrazice certitudinile. Bravo băieți, puteți fi fericiți că v-ați atins apogeul!

      00
    • @Flat, poate tu!

      00
  13. Asta imi aminteste de unde am lucrat in trecut.

    Intre altele, ma ocupam si cu achizitiile de echipamente printr-un proiect finantat prin fonduri europene. Achizitionasem un numar de imprimante/multifunctionale Kyocera, pe care apropo le recomand , au functionat foarte bine si eficient financiar in ciuda tratamentelor pe care le detaliez mai jos.

    Lipsa contract de service fiindca pe sefi nu i-a interesat. Tiparit in exces fara tinut seama de limitele recomandate. Tratamente brutale aplicate gen stocat 2,3 bibliorafturi pline pe ADF-ul unui multifunctional. Cand le-am atras atentia ca e totusi din plastic facut si o sa se rupa, se uitau cu o mirare derutata la mine.

    Si era vorba numai de oameni cu studii superioare, teoretic inalt calificati pentru joburile respective. Pur si simplu e atitudinea ca daca nu e obiectul meu, e ala al angajatorului, nu le pasa de el.

    00
    • de aici pot filozofa în direcția asta – cât timp din program ar trebui să îți aloci ca să ții cont de toate răhățișurile? adică tu ai angajat pe cineva să facă x, el aia face în timpul respectiv, dacă stă tot timpul și are grijă să nu îți bulească ție aparatul, grija aia are un cost timp din activitatea propriu-zisă. Cum află că trebuie avut grijă de imprimantă, că doar nu îi vine în puțul gândirii „aelou, dar oare chiar folosesc imprimanta aia cum trebuie?”.

      Și cumva fiind aparatul tău ca patron, poți și tu să îți instructezi angajații, ca să nu stea pe timpul lor să își bată capul.
      Aici nu includ vehiculele de serviciu, pentru că toți am făcut școli de șoferi, dar și acolo sunt chestii care nu sunt evidente pentru toată lumea.

      00
  14. poate toate astea se intampla pentru ca avem o legislatie a muncii de tot rahatul. cica e facuta sa protejeze angajatul, pe dracu… e facuta sa protejeze toti natafletii care schimba joburile ca pe ciorapi din cauza ca sunt prosti.
    eram cu un coleg de la service printr-un depozit. ne-am intalnit cu 50 de stivuitoristi in juma de ora. 2 dintre ei mergeau cu una din roti blocata (mergeau pe niste transpalete electrice). colegul meu i-a oprit „bai tu esti surd? n-auzi ca mergi taras cu ceva? iar ma cert cu serf-tu ca schimb rotile la luna?”. mare durere in cur ce avea baiatul. si daca il dadea afara, sunt 20 de depozite in zona care au nevoie de oameni. dar ia sa il dea afara cu o datorie pe care sa i-o opreasca din urmatorul salariu, indiferent unde se angajeaza? parca faci efortul de a ridica furcile alea inca 2 cm nu?

    00
    • Stai linistit ca asa cu legea asta care favorizeaza angajatul tot se fac abuzuri. Majoritatea abuzurilor nu sunt raportate. In medie, romanul n-are bani de avocat sa prepare un proces impotriva firmei care l-a dat afara pe nedrept, chiar daca are mari sanse de castig, caz in care firma ar plati cheltuielile cu avocatul.

      Daca am avea legi mai permisive pentru angajator s-ar ajunge aproape ca in 2008, salarii (si mai) mizere peste tot in afara de IT, „mai sunt inca 20 ca tine la usa”, etc.

      00
    • Vosidit, poti raporta abuzul intai la ITM, daca e documentat bine, fara sa ajungi la proce, dar e o sansa sa vina sa ii arda

      00
  15. Pe mosul meu calm și molcom pentru care lucrez ( constructor, lucreaza majoritar cu piatră, restureaza case vechi facute din piatra ca aici in zonă tot e piatră și bolovani) l-am scos din sărite de două ori.
    Prima, mai light, după ce-am futut cosecutiv două șarje de beton ( la umplut rosturile dintre bolovani se folosește ciment alb, iar betonul trebuie să aibă o consistența anume) eu am amestecat alb cu gri, nisip ud, a ieșit o varză.
    A doua ( am crezut că îmi trage o paletă, așa nervos era) a fost într-o dimineață cănd a trecut pe lăngă betonieră și a dat o geană.,, O singură dată dacă mai văd betoniera necurățată bine, poți să stai acasă, nu mai am nevoie de tine.,,
    Aolio, jefe, așa grav e? Da.,,Sculele le lași curate și cu asta am încheiat discuția,,.Hăț Manolitule, am înțeles.

    00
  16. Asta e „educatia” comunista fata de bunul comun. Dupa ce 50 de ani s-a furat din fabrica din „bunul comun”, s-a trait din asta si de multe ori chiar bine – cum vrei ca poporul sa aibe o alta atitudine?

    E o chestie culturala, nu va iesi asa de usor din noi. Generatiile de acum sunt pierdute – atata vreme cat inca se voteaza social, pe mici si bere, lucrul asta nu se va schimba.

    Dupa mine, singura solutie e sa reparam generatiile viitoare. Adica scoala (si aici nu ma refer la „sa mai punem 2 ore de mate si una de latina”). Adica, mai bine lasa, e mai ieftin un miting cu mici si bere.

    00
  17. Fratele meu lucreaza in Franta in constructii – este platit pe ora, cu sculele lui de acasa. Povestea ca de obicei isi lasa sculele la serviciu intr-o geanta si nu o lua mereu cu el acasa mai ales ca erau tinute in vestiarul unde avea acces el, socru lui si un alt roman. In primara anului trecut a facut covid si a lipsit 2 saptamani de la serviciu, cand s-a intors pe santier ghiciti cu ce scule a lucrat colegul cat a lipsit ? Exact, cu ale celor care au lipsit.

    00
  18. Am avut ocazia sa merg cu un mini sefut roman pe un santier micut in Italia, pai ce ai ma nene, toti muncitorii se comportau exemplar pentru ca tinea biciul constant pe ei, cum pleca sefutu, imediat reveneau la starea autentinca , de si baga orice in orice.

    00
  19. Ce se intimpla in video arata mentalitatea sefilor/sefutilor/ managerilor romani: Si anume trateaza angajatii ca sclavi. Face ce vrea cu ei ca el e tatal si mama lor.
    Ma intreb ce se intimpla daca unul dintre muncitori isi distruge spatele si ramine imobilizat? Cine e raspunzator de asta?
    In lumea civilizata (aia la care tindem toti, sau asa pretindem) daca un muncitor se accidenteaza atunci firma este obligata sa plateasca despagubiri consistente.
    Cam cit de consistenete? Pai ceva de genul suma intreaga pe care angajatul o cistiga in decursul vietii lui pina la pensionare si alte cheltuieli care apar din cauza situatiei lui medicale. Daca firma nu are asigurare atunci sint in buda rau de tot. Oricum rfirma de asigurarea nu este dispusa sa plateasca pentru prostia unui angajat care isi abuzeaza subalternii.
    Pina la urma ce vrem?

    00
  20. Culmea este ca dublat (marit cu 100%), salariul net ar fi de 2983 lei. Bani care abia acopera cosul minim de consum pentru un adult (adica 2708 lei). Ar putea economisi 275 lei pe luna. Burghezie curata ce sa mai.

    Chiar si triplat (marit cu 200%), salariul net ar fi de numai 4475 lei, bani care ar acoperi cosul de consum pentru un cuplu „traditional” (mama casnica, tatal aduce banii) fara copii (4417 lei).

    00
    • Sunt abia la jumătatea cafelei, dar compoziția „Mamă casnică, tatăl aduce bani, fără copii” îmi dă cu virgulă.

      00
    • Daca ei la 2983 nu pot lucra decent si se mai spune ca nici la 4475 nu ar da randament inseamna ca eu sunt un prost si jumatate cva-mi dau interesul la un salariu de 2500. Taiasca Romania unde un necalificat castiga mai mult ca unul cu studii.

      00
  21. Am tot văzut echipe de muncitori care repară ceva pe drumuri și au 2 cu palete care dirijează circulația. Nu am înțeles niciodată de ce ai ține doi lucrători, chiar necalificați, să frece menta când ai putea să-i înlocuiești cu două semafoare și pe ăia 2 să-i pui să lucreze. Dacă ai firmă pe lucrări de astea, nu e mai rentabil să-ți iei două semafoare?
    Singura explicație ar fi că firmele astea sunt alea de ”partid” care azi fac o lucrare pe DN-uri și mâine izolează cu polistiren un bloc social sau o grădiniță.

    00
  22. Hopa, nu mi-am mai curățat tastatura de luni și monitorul e prăfuit. Dar am schimbat pasta termoconductoare și am aspirat praful din carcasă. Mai trebuie un pic de cable management după ce schimb un SSD.

    00
  23. Atrocitati maxime ce citesc aici…
    Eu n am patit asa ceva desi am lucrat in mai multe firme, mici si multinationale.
    Atat pot zice de ultima firma de rang mondial: desi lucrau, vorba ceea, numai oameni cu studii superioare acolo, baile erau infecte! Imprimantele si calculatoarele erau ingrijite, dar baile erau ceva de genul gara din Teius in anul 1996.

    00
  24. Pentru ca nu le pasa. Nu doar muncitorilor de pe santiere, salariatilor in general.
    Am vazut laptopuri extrem de scumpe cu ecran spart (“mi-a scapat pe jos”, wtf, ai 2 ani? ) , tastatura distrusa in 2 saptamani (e proasta), cole, beri si alte mizerii varsate pe ele fara mila.
    Pe scurt, daca n-au dat banii personali pe lucruri (si chiar si aici e un disclaimer dar mai mic), oamenilor nu le pasa de ele.

    00
  25. este un amalgam de multi factori. trebuie multi ani de salarii marite ca muncitorul sa se schimbe, la fel cum el a devenit delasator dupa zeci de ani de sclavie la patron.
    Un tambur ocupa loc si avea nevoie de manipulare, asa acesti 4 oameni produc sapatura manuala in restul timpului. In Ro nu prea poti sa inchizi o strada sau sa ai delimitat santierul foarte mare ca sa ai loc de toate masinariile, cat e groapa, atata e santierul si atunci te descurci cum poti.
    Autoritatiile nu te ajuta niciodata, daca mergi la politie sa ceri ajutorul cu restrictionarea traficului, nu vine nimeni sa stea in zona ca participantii la trafic sa respecte semnele.
    Cat despre strainatate, nu e totul roz nici acolo. Se trage chiulu mult si acolo pe santiere cand nu sunt supravegheati. Acolo costul unui santier e de 10 ori mai mare. Acolo se cumpara scule noi la fiecare santier mare, deci nu apuca sa se strice, ca sunt aruncate/vandute la targ in Ro.
    In Romania primeaza cel mai mic pret la licitatie, asta va duce mereu la ce mai proasta calitate. Cand toate lucrarile se iau la cel mai mic pret, nu putem avea pretentii din pacate.

    00
    • Tamburul ăla îl așezai pe două capre deasupra șanțului așa că nu ocupai nimic. Din cît material e acolo îmi pare a fi un tambur întreg. Pentru că acel cablu este îngropat, adică sigur este armat, aia 4 țin în spate peste 250-350 kg.
      Asta e pentru Radu-Mihai – cînd a fost ultima dată cînd s-a lipit pixul de mînă Radule din cauza frigului? Sau în birou au fost -10 sau chiar -15 grade și ploua sau era lapoviță?

      00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile