Despre moralitate şi hoţi în online

Într-o zi, sunteţi abordat de un baiat, mai dubios aşa, care are de vânzare un telefon de fiţe. E acel telefon pe care doriţi să vi-l cumpăraţi de ceva vreme. Ştiţi cât costă la magazin,  dar vânzătorul spune că vi-l dă la jumătate de preţ, pentru că nu mai are cutia lui şi încărcătorul. Moment în care vă prindeţi că telefonul e furat. Dilema e  simplă: cumpăr un bun furat la un preţ excelent sau nu?

Într-un fel sau altul, asta se întâmplă în online. Oamenii închid ochii şi se fac că nu observă spamul, pornul, furtul, seo spamulşi restul de metode “neconvenţionale” care aduc trafic, alegând să (răs)plătească hoţul publisherul care fură cel mai mult şi vinde cel mai ieftin ceva ce l-ar costa foarte mult să aibă.

Oferă hoţul un serviciu bun şi util? Sigur, toată lumea îşi doreşte un preţ cât mai mic. Nimeni nu se îndoieşte că rol.ro, clubafaceri.ro, ziare.com, wall-street.ro, kudika.ro, manager.ro, realitatea.net, clopotel.ro, ubervu.com, sport365.ro, mobilissimo.ro, cinemagia.ro, price.ro, auto.ro, 9am.ro, shopmania.ro, romedic.ro sau codrosu.ro oferă un serviciu, mai mult sau mai puţin valoros, dar oare a le da bani nu înseamnă a fi părtaş la hoţia pe care aceste siteuri o practică? Ce ar fi fost azi rol.ro, 9am.ro sau ziare.com fără tot conţinutul pe care l-au cărat la ei pe site fără a plăti pentru el?

Cât de mult pot hoţii căpuşa fabricile înainte ca acestea să dea faliment?

Aparent, răspunsul e “foarte mult”. Să ne aducem aminte de hotnews.ro, cel mai bun exemplu de hoţ ajuns afacerist respectabil. Au furat de au rupt tot ce au prins încă din 2001, când se numeau revistapresei.ro? Au. Au făcut mai mulţi bani decât ăia pe care îi furau, pentru ca aveau costuri mici,  încât au putut plăti oameni care să le producă conţinutul pe care îl furau? Au. Poveste de succes. Nu de cinste, de succes. A fi cinstit nu te duce la succes.

(Ironia face ca siteurile de ştiri să beneficieze de pe urma mortului pe care l-au împins în prăpastie, dar asta e altă discuţie.)

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

26 comentarii

  1. furtul; e a doua cea mai veche meserie…

    00
  2. A fi cinstit nu te duce la succes. Bine punctat. Sau mai bine zis cu bun simt mori de foame in orasul asta.

    00
  3. Pai astia care nu produc mai nimic castiga si cel mai mult in online, unul care alearga dupa informatie sau isi stoarce creierii pentru un articol este batjocorit pe fata de catre cei care ii fura informatia sau articolul si o posteaza pe site-urile lor. Pacat, unii se chinuie-n mocirla si altii se lafaie pe spinarea celor din mocirla.

    00
  4. viata e nedreaptă, iar dacă eşti cinstit, nu faci nimic (de regulă)

    00
  5. Sper sa-i futa algoritmul ala nou impotriva „content farms”. Nu neaparat pe astia, sunt multi altii care o merita…pacat ca in romanica schimbarile astea ajung dupa ani si ani…

    00
  6. Daca munca romanului nu e rasplatita pe masura trudii, el face tot posibilul sa o acopere, adica sa sustraga ce cat de unde poate astfel incat sa traiasca decent si sa isi asigure ziua de maine…
    Daca romanul era bine platit, garantez ca nu se mai chinuia sa bage mana, sau cel putin nu asa de mult.

    Atata timp cat romanul este considerat scalav la munca, el face tot posibilul sa traiasca bine si ia fara sa se uite de unde si de la cine.

    00
  7. ai uitat de trafic.ro

    00
  8. Eu am zis de mai multe ori „nu” baietilor care ma abordau cu telefoane de vanzare :).
    Iar cu site-urile alea, parca totusi pe price.ro nu l-as baga in aceeasi oala cu clubafaceri.ro. Diferenta e maricica, dupa parerea mea. Pe price chiar intru intentionat cand vreau sa vad cam ce pret are un produs; pe clubafaceri doar din gresala, cand nimeresc o cautare in gogule si sunt neatent pe ce dau click.

    00
  9. Dilematic, intradevar. Insa dupa parerea mea, sunt doua lucruri umpic diferite. Acum sincer spun, daca telefonul acela mi-l doresc rau, si e la jumatate de pret, si ‘hotul’ mi-l da, il probez, stiu de unde sa il iau pe individ – ok il cumpar, ca de ce sa nu recunoastem , un chilipir din asta e bine venit

    Dar sunt de acord cu tine cu publicitatea din online, site-urile cu SEO „friendly”, si partasismul (?!) la spamuiala a celor ce cumpara spatiu acolo.

    00
  10. Ca sa continui exemplul dat de tine cu telefonul: e ca si cum ai cumpara acel telefon de la smecherasi dar cand iesi cu prietenii ti-e frica si jena sa-l arati stiind ca in urma cu 2 zile unul din prieteni a pierdut/i-a fost furat un model identic…
    Si cand o fi sa fie…let the rumble begin :)

    00
  11. Eu chiar regret ca nu am cumparat odata un DSLR pe care mi s-a cerut vreo 4-5 milioane, avea obiectiv + blitz atasat si mergea foarte bine la prima impresie. Am zis ca nu am ce face cu el, dar acum nu-mi mai vine sa dau 40 de mil cel putin pe unul din magazin :-(

    00
  12. chiar daca e la jumate de pret daca e peste 300 ron in tufis as vrea totusi sa il iau de undeva cu garantie, ca astea mici electronice cam au tendinta sa se strice si ramai si cu banii dati si …. asta ca sa nu vorbesc de clone si alte escrocherii

    00
  13. asa e, multi din online-ul romanesc fac succes (si) pe baza de furt, si cel mai grav e ca li se pare absolut natural.
    apropos, cat ai platit pe poza cu care ai ilustrat articolul? :))

    00
  14. nu stiu daca price.ro e in acelasi ciclu cu hotu de telefoane. pentru ca in fond, nu el iti vinde jucarelele.

    00
  15. ma tem ca n-ai prins analogia

    00
  16. E logic ca se fura pe net. Se fura articole, poze, orice. De la cel mai mic blogger pana la site-urile de „stiri” numite de tine. Asta e ! Se intampla pe tot internetul, nu doar pe .ro

    00
  17. Pui prea mare accent pe continut. Dar asta e perimabil. Toata informatia e perimabila. Ce spui tu azi intr-un post, maine nu mai are relevanta. Se schimba multe alte informatii care dau contextul. Daca ma intereseaza ce spui, ma intereseaza azi si daca ceea ce spui tu pot gasi intr-un loc unde eventual in aceeasi pagina vad si ce spune piticu poate despre aceeasi chestie, cu atat mai bine pentru mine, citesc acolo. Da stiu, publicitatea se va duce acolo, nu la tine, dar asta e, viata e o plaja… :-)

    00
  18. Daca o luam asa, toti care traiesc din publicarea pe internet fura (se inspira), intr-o masura mai mare sau mai mica. Unii copiaza fotografia sau filmul de la articole, altii traduc articole de prin alte ziare externe sau se inspira cuvant cu cuvant din ele (ceva munca oricum), altii dau direct c/p. Acuma cine suntem noi sa judecam cine e cel mai mare hot? Cel care fura un ou sau cel care fura un bou? Sau ce vrei sa spui ca tu cand ai publicat poza de la articol ai cerut voie autorului sau ai citit toata povestea cu drepturile de autor? Asta e farmecul internetului: e o jungla fara lege si asa ar trebui sa ramana!

    00
  19. Eu unul nu as pune price.ro (de exemplu) in lista aia. Sincer ma ajuta. Daca vrei, este un fel de google pentru magazinele de electronice din Romania.

    00
  20. @dave2ym: confirm – si eu folosesc price.ro

    Nasol, ce sa zic. In Romania furtul e a doua mama, dar cand vine vorba de furt intelectual treaba e si mai delicata.

    Oamenii nu sunt (la noi) obisnuiti cu ideea ca ideile valoreaza si ca munca intelectuala e tot munca.

    M-am confruntat si eu de multe ori cu aceeasi atitudine: bai baiete ia si-ti baga mintile in cap, ce bani faci tu pe net cu prostiile tale, ia mai bine si ia-ti un job adevarat… Pentru multi „ciobeni” adusi de Ceausescu la oras atat timp cat nu-ti folosesti spatele sa cari saci de colo-colo nu muncesti.
    Si se fura foarte usor in online. Eu nu scriu, asa ca nu stiu cum e la tine, dar imi pot imagina, ca am patit-o si eu de multe ori in trecut cu alte tipuri de „bunuri” digitale.

    Hai capu sus ca si Karma asta isi are rolul ei, doar n-o fi fost pusa dracului degeaba :)

    00
  21. De ce pornu e pus la un loc cu spamul si furtul? Porn iz gud!

    00
  22. nu ma prind ce cauta realitatea.net in enumerarea de mai sus ca nu se incadreaza deloc in ce zici tu

    00
  23. Salut la toata lumea.
    Am si eu o intrebare la voi ca tot se discuta subiectul.
    Cum sa procedez eu atunci cand toate rezultatele din prima pagina (pe cuvintele mele) sunt manarite. Daca analizezi site cu site absolut toate au jmecherii si predomina treaba aia cu text de aceeasi culoare cu fundalul. Chiar face minuni un cuvant sau un link catre jocuri, fete etc ?
    Ce sa fac eu, sa raman serios in pagina 10 sau …

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Alte linkuri (mostly NSFW)