Despre metaverse și multiverse

Un om trece pe lângă un teren unde niște oameni ambalau foarte tare nișe buldoexcavatoare. Scrâșneau mașinile alea, fumegau ca naiba, oamenii erau toți zâmbitori și fericiți, alți oameni aplaudau pe margine și strigau încurajări. Se duce către unul care părea ceva șef de lucrare și îl întreabă

– ce construiți aici?
– o casă!
– câte etaje o să aibă?
– nu știm.
– câte dormitoare?
– nu știm.
– dar ce știți?
– că o să fie pe roți și toată lumea o să vrea să stea în ea!
– atât?
– o să-și schimbe forma în funcție de algoritm!
– ce?
– nu înțelegi tu acum, dar o să vezi.
– ăștia care aplaudă cine sunt?
– investitori, prieteni și alți gură-cască. unii dintre ei nici nu știu ce construim noi aici. dar nu-i așa că-i tare?!
– aștept să văd și zic după aia.
– zi bă acum! ce te costă? de ce nu ești vizionar, bă?!

Also, așa arată un antreprenor azi. Nici un hotel, nici un airbnb, nimic liber.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

29 comentarii

  1. Plictisit ?

    00
  2. – Ce construiti voi aici mai baietei?
    – O retea, nenea, o sa vezi, rezista la razboaie, punem fisiere si le vede oricine de oriunde
    – Aoleo, adica intrajudetean? pai nu costa mult sa sune intrajudetean?
    – Pai nu, ca ei suna local si se intampla chestii cu pachete digitale
    – Digi-ce?!?! Ma baieti ma, ardeti firele, e pacat de munca noastra
    – Lasa tataie, nu stii tu.

    00
    • Diferența e că internetul a fost făcut de specialiști în domeniul lor după niște standarde (rfc) bine stabilite pe când metaversul e doar wishful thinking al unor oameni care nu sunt specialiști în nimic în afară de a spune gâștelor ce vor să audă. Păstrând gândirea lui Vali, putem zice că metaversul e o casa pe roti proiectată de bucătari și construită de taximetriști.

      00
    • Corect, cu o mica completare „metaversul *asta*”. Asa e, ai dreptate. Dar in urma lui va veni versiunea 2.0 si ca vrem sau nu vrem noi, astia mai batrani, ala va fi the next evolution. Parintii mei imi bagau aia cu „ia si invata ca n-o sa ai calculator in buzunar tot timpul”, si au dat fail. Hai sa nu repetam aceleasi greseli.

      00
    • @Andrei – eu tot nu am inteles ce este metaversul asta si cu ce ne ajuta el, exact cum nu am inteles cu ce ne ajuta cripto monezile si nft-urile. Doar pentru ca este la moda nu inseamna ca o sa si dureze.

      00
    • Metaverse este dar VRChat pentru corporatii, unde weebii si perversii n-au voie sa-si arate alterego-ul.

      00
  3. Asta cu multiversul e ca la NFT si, oarecum, la cripto.
    Nu are valoare in sine, dar daca convingem destui „investitori” poate se porneste.
    Cel putin pana cand face Elon implantul neural.

    00
  4. Mark ăla pare că a luat o pe arătură. Îi tot dă zor cu virtualul. Eu sunt sigur că NU va fi the next big thing și știu asta doar pentru că văd tot mai mulți terminați care îmi spun că ăsta e viitorul. nu , nu asta e viitorul, nu vom umbla cu ochelari in buzunar cum umblăm cu mobilul. Aaa, că se vor găsi unele nișe in care vor fi excelenți, da. Dar până la a fi mass adoption refuz sa continui discuția. Cum naiba sa pui 10 mii de aitisti din ăia buni sa lucreze la așa ceva , să ți se ducă acțiunile la vale in halul ăsta, să crezi in continuare că o să rupi și să nu te întrebi cu adevărat ce -i cu tine? Fă băi dacă ești jmecher, roboti care să extragă măseaua, să facă ce fac azi dentiștii..hai sa vedem , poți?
    Stam la cozi la spitale până ne vine rândul, nu există staff suficient, pune i pe ăștia sa și folosească creativitatea in scopuri utile omenirii, nu in metaversul vieții

    00
    • Ba da, doar ca undeva peste 10 ani nu in urmatorii 3 cum viseaza capitalotarzii, dar stiu si ei ca trebuie sa inceapa haipul de undeva asa ca baga ca intoxicatii

      00
    • > Eu sunt sigur că NU va fi the next big thing

      Gata baieti, mergeti acasa ca a zis norul razboinic ca e degeaba.

      Daca stai 10 minute sa te gandesti e clar ca intr-acolo merge treaba. WFH + gamification + tehnologie duce spre asta. Ca va fi la zucc sau la altii e alta discutie, dar e clar ca mergem spre virtualizare, lumi virtuale, jocuri, partea aia.

      Ca de obicei ideile sunt putin inaintea tehnologiei, dar cand vor fi prinse din urma vom fi toti conectati la lumile astea. Ca-i VR sau AR, ca-ti pui ochelari doar pentru pr0n sau si pentru munca, asta e irelevant. Mergem acolo pentru ca va fi usor sa se intample asta, odata ce avem tehnologia. E the next logical step. Si pentru ca vor fi multi oameni acolo, vor veni si companiile care sa profite de pe urma oamenilor.

      00
    • Andrei, și turismul pe lună va fi next big thing dar ai investi acum bani in asta? Cine investește acum știe că nu va face primii bani mai devreme de cel puțin 10 ani, așa că rămâne o investiție riscantă (!!) in care se bagă elitele (pers cu foarte mulți bani care nu se gândesc cat va fi rata la casa peste 5 ani). Daca cineva vine acum și îți cere bani sa investești „pe termen lung” pt turism pe lună să fii sigur că profitul lui nu va veni din investiție ci de la oamenii pe care-i convinge să bage bani. Practic tu ești produsul, la fel e și în metaverse, s-a creat o „narațiune” pt ai face pe fraieri sa bage bani, bani care ajung in buzunarele „vizionarilor”.

      00
  5. Sper sa o fure n freza micul Caesar si sa cada FB sau Meta.
    Nu stiu cati tineti minte, dar prin 2000 si un pic era prin Iuesofei un joc numit Sim City.
    Si se cumparau proprietati virtuale, unii aveau viata dubla acolo cu sotie virtuala etc. Si a picat tot.
    pana la urma metaversul trece prin stomac si nimic nu e mai real decat o palma n freza data de realitate.

    00
    • Comentariul tau a fost dat si de altii dupa dot com bubble. N-a fost asa. Nici aici nu va fi asa, pentru ca e the next logical step. Internetul a salvat lumea de pandemie, pentru ca wfh. Daca venea pandemia in 2000 ne bateam literalmente pe o cutie de fasole cu ciolan, asa economiile au rezistat cat de cat pentru ca on-line. Sa spui dupa dot com bubble, dupa internet 2.0, dupa pandemie ca lumea reala e miezu e de strut.

      00
    • Andrei, cum te-a salvat internetul? Tu crezi ca fasolea cu ciolan pe care nu te-ai batut a fost facuta pe internet? Nu, niste oameni au mers fizic la munca, au plantat fasolea, au dat de mancare la porc…intelegi tu.

      Daca tu si bula ta ati stat in case cateva luni, multi oameni inca mergeau fizic la munca, ca ce sa vezi…nu dai de mancare la porc prin internet, si nici nu culegi fasolea prin 2 click-uri.

      00
    • Cred că te referi la Second Life, nu la Sim City, nu?

      00
    • Și eu sper să și o fure ăla, ba chiar sa l bage și la ceva de genul subminarea securității naționale: păi ce faci mă, strici jucăria care mergea? Tu dai banii pe prostii și chinezii ne au luat pe turnantă?? Jap, 10 bice pe șale

      00
    • @Andrei – nu mai bine citesti si tu si despre alte domenii decat WRH si gamification? Economia a trecut prin pandemie bazata pe 2 lucruri – dobanzile scazute care au ajutat si motivat firmele sa investeasca plus bani printati care au ajutat oamenii sa stea acasa fara sa munceasca si in acelasi timp au avut bani de cheltui, adica economia a mers linistita.

      Uite, acum este recesiune, unde sunt chestiile alea de care zici tu sa salveze economia?

      00
  6. @Andrei ai vazut Matrix?

    00
  7. Zuck e disperat pentru un fapt simplu. Are dreptate că ăsta e viitorul dar adevărul e că asta nu înseamnă că el va fi relevant acolo.

    Eu zic că Apple are cele mai mari șanse pentru că dispun de oameni capabili să facă hardware de la zero și apoi să integreze cu tot ecosistemul. Facebook are…achiziții disperate a orice mișcă și sisteme făcute din bucăți pe hardware-ul altora.

    Tehnologia de azi pur și simplu e prea slabă, e devreme pentru VR.

    E nevoie de un moment gen iPhone, în care saltul să fie așa de mare încât să merite.

    Zuck mai are o problemă enormă: în afară de web, toate celelalte canale prin care facebook ajunge la oameni sunt deținute de alții. Apple și Google. Și culmea, Apple și Google mișcă și ei pe VR.

    Păi dacă zuck nu vine cu ceva fenomenal ca lumea să fie la el, când pe iOS și Android iese ceva nativ cu integrare în os direct…e game over facebook.

    00
    • Deocamdata Facebook/Meta are 66% din piata de hardware VR. Apple inca nu exista pe piata asta.

      In ce priveste continutul, doamne fereste sa vina Apple in propriul stil caracteristic cu un sistem inchis. Standardul curent, OpenAXR este sustinut de toti greii din domeniu: Microsoft, Meta, HTC, Qualcomm, Valve si Steam.

      Cand Intel vine si zice ca pentru ce vrea Zuck, iti trebuie tehnologie de 1000 de ori mai rapida decat cea existenta, clar avem o problema.

      Cand lui Pixar ii ia 3 ani sa randeze un film de 100 de minute cu 2000 de servere si 25000 de procesoare, cred ca iarasi e evident care e problema.

      Dar dincolo de asta sa nu uitam de comportamentul uman care pur si simplu s-ar putea sa nu imbratiseze lumea virtuala. Ati mai vazut televizoare 3D? Acum 10 ani nici nu concepeai sa iti cumperi tv fara 3d.

      00
  8. Doar la mine se incarca chestia asta in poze si zici ca minez deja (ceva multivers de la elrond) multiversx dot com

    00
  9. Ca sa concluzionam: eram mic si disperat sa stau 24/7 pe calculator, in general sa pierd vrmea. Acum lucrez 8 ore pe zi in fata monitoarelor si la finalul zilei nici la TV nu imi vine sa ma mai uit. Dar poate sunt eu defect, dar sa stai in ecran/monitor/ochelari VR 8-10-12 ore pe zi FIZIC mi se pare imposibil. Da stiu evoluam ne adaptam…

    La finalul zilei de lucru as face orice, doar sa nu ma mai uit la un monitor. Cea mai mare satisfactie o am cand mesteresc ceva. Repar ceva la o bicicleta, vopesc un lemn, orice facut cu mainile care nu necesita analiza mentala.

    00
  10. Camera a fost eliberata de “un antreprenor roman”. Bah…. Peste tot antreprenori… nu mai poti sa scoti plua sa te pisi ca te vede un antreprenor…

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.