Despre mediocritatea din media românească

pain

Să presupunem că patronul nu îţi dă salariul vreo două luni şi n-ar fi prima oară când se întâmplă asta. Azi minte ceva, mâine altceva, poimâine nu răspunde la telefon. Un angajat care e stăpân pe ceea ce face ar pleca şi ar lua cu el şi monitorul staţiei de lucru.

Aici intervine problema. Angajatul român nu e stăpân pe ceea ce face. Dacă ar fi, firma ar fi pe plus şi patronul ar avea de unde să plătească salariile. Ironic, nu? El nu îşi ia salariul pentru că nu produce ceva pe care patronul să îl poată vinde pe destui bani ca să îi poată acoperi salariul angajatului. Ironie cruntă.

Aşa că nu îi plângeţi pe angajaţii Monkey Channel. Îşi merită soarta. Stau acolo pentru că nu îi angajează nimeni în altă parte, pentru că nu ştiu să facă nimic. Şi exemple de ce nu ştiu să facă angajaţii români din media sunt pe aici: unu, doi, trei. Oamenii care au făcut mizeriile alea lucrează în continuare acolo, ba chiar au impresia că sunt plătiţi mai puţin decât valorează.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

21 comentarii

  1. Mediocritatea nu este neaparat un lucru rau sa stii, atat timp cat mediocrul nu crede ca merita mai mult. Nu ai nevoie de oameni extrem de creativi/ inventivi pe orice post, in schimb este mereu nevoie de cineva care sa si faca treaba.

    00
  2. Vali, ca de la patron la patron, mark my words: pestele de la cap se-mpute, si firma de la top management. Sunt destule cazuri in care firma nu are bani de salarii sau investitii pentru ca patronul cheltuie profitul pe vacantele odraslei la Disneyland sau petreceri saptamanale la McDonalds. Una din ele ar fi cea in care am lucrat pana am pornit pe cont propriu.

    00
  3. @robert: mediocrule! filmul are doar un minut si jumatate!
    p.s. aveati o aplicatia pentru managementul burtierelor? :)

    00
  4. Pana la urma si sefutii, si boardul de administratie…tot angajati sunt. :)

    Apropo, parca Giurgea se lauda odata ca la privat nu exista sindicate si de-aia nu face nimeni greva. Sa-l trimitem la Realitatea? Sau in intreprinderile privatizate, gen Dacia, Mittal Steel etc? :D

    00
  5. Mai e ceva. Oamenii buni, la fel ca produsele bune, costa. Nu toti isi permit angajati buni. In plus, exista prea multi „patroni” si prea putini producatori si intreprinzatori buni. Daca vb de media, nu poti sa nu constati un mic plus de valoare in trustul media pro fata de jegurile celalalte (realitatea – intact). Se simte ca Sarbu nu este chiar un taran de la tara si nici baiat care ingropa raketi prin moldova. Asa parinti, asa copii.

    00
  6. @Florin nu te-ai prins ca a vrut sa zica 0:48?

    00
  7. Eu am avut noroc in nov 2009 cand am plecat (cu forta) de la realitatea brasov. am primit si 2 salarii „compensatorii”. ceilalti care au ramas si-au primit salariile cu intarziere si incet incet, n-au mai primit bani.
    acum, Realitatea TV Brasov nu mai exista si s-a pus si sechestru pe scule, din cauza restantelor la chirie de 1.5 miliarde lei vechi pentru sediul din cladirea Modarom.
    Asta nu inseamna ca nu as vrea sa o iau de la capat. Da, munca in televiziune te face sa vrei sa te intorci. Si sa fiu al dracu’, vreau sa ma intorc.
    https://youtube.com/watch?v=P_XRWgvO_uk film emotionant cu echipa de la Brasov. Apar si eu acolo la 1:48 :)

    00
  8. manole, sincer sa fiu pana nu am pornit filmul nu m-am prins. se mai intampla…
    dupa ce dat click pe play nici nu am apucat sa iau mouseul de pe buton ca m-am si prins, am derulat imediat la 0:48 si l-am vazut. Dar faptul ca eu m-am prins nu inseamna ca el nu e mediocru! Daca inca lucra la irealitatea si dadea o duda pe post…nici nu vreau sa ma gandesc ce iesea..o stire care sparge!

    00
  9. Bai, la ce optiuni au dupa ce pleaca de la MC, nu cred ca-i un lucru prea usor sa-si ia ‘cutia’ si s-o taie pe usa…sincer. In rest, noi sa fim sanatosi si voinici :).
    Asta in ciuda placerii tale (uneori intemeiata) de a critica jurnalistii din Ro (sau cum se numesc) :)).

    00
  10. Interesant e ca in media sefutii prefera sa-si lase angajatii sa scrie mizerii si sa lucreze cu fundul decat sa ia atitudine si sa-i dea afara. Deci problema nu e la angajati, ci la politica trusturilor.
    PS: reprezentativ – sotii Zaharescu isi incepeau acum ceva ani un buletin de stiri pe la Antena 1 parca cu promisiunea ca televiziunea care ii hraneste va da numai stiri de calitate, si nu se va compromite ca celelalte. Urmarea o stim cu totii.

    00
  11. ntt,nttt,ttt! si unde mai isi prezinta acum andreea ciobanu negru rochiile ,pantofii si acesoriile de sute de euro ?!

    00
  12. Totul corect mai putin pasajul: „Dacă ar fi, firma ar fi pe plus şi patronul ar avea de unde să plătească salariile. Ironic, nu? El nu îşi ia salariul pentru că nu produce ceva pe care patronul să îl poată vinde pe destui bani ca să îi poată acoperi salariul angajatului”
    De obicei „patronii” romani sun invatati cu un profit ff mare, se cred atotstiutori si au un management care lasa de dorit. Si in plus salariile sunt ultimul lucru de care se ingrijoreaza angajatorii romani, mai ales cand frica de „criza” e cultivata pe toate posturile si in toate ziarele.
    Nu vorbesc de media, dar in celelalte domenii se tot vorbeste si ni se inoculeaza ideea ca romanii ar lucra putin si neproductiv, dandu-se exemple, in special dintre bugetari. De fapt, in privat romanii lucreaza mult si productiv, dar problema este cu banii pe care-i ia statul din taxe si impozite, precum si profitul mare al patronilor (care se imparte cu cei ce te protejeaza si iti dau contracte) si managementul defectuos si nu ca nu se munceste si de aceea nu meritam salarii mai mari.
    Pe ideea cu neproductivitatea se insista tocmai ca romanul sa fie multumit ca are de lucru si sa nu se gandeasca ca ar merita mai mult!!!
    PS: la fel de mult am muncit si in vest cum am muncit in Romania si acolo au fost mai mult decat multumiti de prestatia mea (si mai stiu si altii in aceiasi situatie).

    00
  13. e clar ca n-ai trecut prea des pe la money channel… poate chiar ar trebui sa treci, si sa te documentezi serios, inainte sa pui o stampila pe toata redactia. mi-e greu sa cred ca ii cunosti chiar pe toti angajatii si ca ai fi in masura sa spui ca nu stiu sa fac nimic. trecand peste faptul ca angajatul roman e cu totul alta problema si devine cam off topic paragraful acela, un angajat, in general, poate fi stapan pe ceea ce face „maxim”, daca managementul nu il „manage-uieste” bine, firma n-are cum sa profite de pe urma lui. au plecat deja foarte multi, ce va mai fi, vom vedea in lunile ce urmeaza. inteleg ca ai exemple negative, dar nu cred ca e o idee prea buna sa extinzi abordarea.

    00
  14. Adevărul e că de mici suntem obişnuiţi să înşelăm şi să minţim, începând cu copiatul la teste. Şi de acolo ajungem la bacul picat sau la angajaţi care nu fac decât să aştepte ora de plecare şi caută să fraierească şi să stea cât mai mult, iar dacă trebuie să producă de 70 de Ron, produc de 30. Şi astfel patronul iese în pierdere şi nu mai are lichidităţi şi nu poate plăti salariul la timp şi etc.

    00
  15. Titlul articolului cred ca e ilustrat cel mai bine de https://www.zf.ro/burse-fonduri-mutuale/sif-urile-si-austriecii-de-la-erste-se-apropie-de-finalizarea-negocierilor-pentru-exit-cat-vor-obtine-in-schimbul-nelistarii-8565110

    Totusi, cat de _________ sa fii sa faci o asemenea varza? Stiri random intr-un subtitlu cat de 3 ori lungimea articolului principal.
    Chiar se preda la jurnalism asa ceva?

    00
  16. „Sclavul” nu va fi niciodata productiv de capul lui. Problema peste tot incepe de la management; un sef prost isi va demotiva angajatii sau nu va reusi niciodata sa aduca la lumina tot ce e mai bun in ei – iar asta nu se rezolva doar prin politica salariala.

    00
  17. cum, nu mai exista ad-lot.com? nu as fi crezut. parea promitator

  18. vezi ultimul meu articol! se incadreaza perfect in subiectul abordat de tine

    00
  19. inainte de mediocritate exista lege. patronul trebuie sa plateasca angajatul. ca asa zice legea. aia pe care o tot invoci cand dai exemple de abuzuri. si aici avem de a face tot cu un abuz. si nu, sa isi faca singuri dreptate prin sterpelirea monitoarelor, asa cum sper ca faci misto, nu e o solutie. daca angajatii sunt dobitoci, tu, ca patron, ii dai afara. daca ii tii,inseamna ca-ti sunt utili. si…trebuie sa ii platesti. indiferent de problemele tale financiare. ca…asa zice legea.

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile