despre medici

o scrisoare de la un cititor

Nu stiu cui sa-i dau temele astea. N-am blog. Daca scrii tu, poate le preiau deontologii. Doua treburi de anchetat, care ma rod pe dinauntru de nu mai pot:

1. medicilor de familie li s-a dublat (de fapt x2.5) plata per capita (punctul), a.i. cei cu cca. 2000 pacienti pe lista au luat la regularizarea trimestriala din aprilie cca. 250 milioane lei vechi. Cei cu mai putini pacienti, proportional. Pe luna, vor lua de acum in colo tot cam atat. BANU JOS! Adica 3-6000 euro pe luna, in Romania! Restul corpului medical (celelalte specialitati) inca nu stie :)) – si va iesi un scandal monstru cand se va afla pe sleau. Colegiul Medicilor din Romania (si filialele) si Ministerul Sanatatii sunt pline de medici de familie. Care iata ca s-au rezolvat frumos. Imi vine sa mor.

2. Legea 41/1994, HG 977/1994, Legea 533/2003, OUG 71/2003 (pont: pe legestart.ro, Indaco ofera acces online gratuit destul de decent la produsele lor legislative, a.i. poti citi instant documentele de mai sus)- toate se refera la Societatea Romana de Radiodifuziune (SRD, [puke]). Si anume, pe langa persoanele fizice, care, stii, sunt obligate sa plateasca taxa radio tv in factura de curent, sunt obligate si persoanele juridice (microitreprinderi, recte srl-urile, majoritatea). ei bine, srl-urile au primit de curand, si care nu, urmeaza, cate o factura proforma de la SRD, cum ca au de plata cate 10 RON pe luna catre SRD, in baza actelor de mai sus. Am in fata una de 180 RON (!!!), pe 18 luni, retroactiv! Si acu’ cireasa, get this: "achitarea taxei de catre persoana fizica inregistrata la aceeasi adresa cu persoana juridica [si multi au sediul social al srl-ului acasa la ei, n.r.] NU EXONEREAZA PERSOANA JURIDICA DE OBLIGATIA PLATII ACESTEI TAXE". Urmeaza amenintarile cu contraventie, amenda, despagubiri civile etc. Deci platim ca niste idioti persoane fizice un radio care nu e in stare sa faca reclama, ca sa ia Dragos Seuleanu ‘jdemii de  euro pe luna salariu SI platim, pe acelasi aparat de radio si tv, din ACELASI loc fizic (casa=sediul firmei), inca o data, ca niste idioti persoane juridice. MOR!

Ambele (si te asigur ca si pct.1, ca acolo sigur o sa ai probleme de comprehensiune, adica nu-ti va veni sa-ti crezi ochiului) sunt certificate beton-armat. Din surse directe, la prima mana.

Asa ca te rog:
1. Spune-mi si mie in ce mortii ma-sii de tara de kkt traim? (glumesc, nu-mi spune, stiu)
2. Daca poti, cerceteaza si scrie.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

35 comentarii

  1. Deci aia cu SRD-ul cand au bagat in lege „achitarea taxei de catre persoana fizica inregistrata la aceeasi adresa cu persoana juridica…” deci rahati dracu s-au gandit special. Ma daca intr-un imobil avem si persoana fizica si firma nu-l rupem de doua ori la buzunar?
    Dupa ce ca iau ca milogii mai iau si de doua ori. Sunt de tot rahatu astea cu Radiodifuziunea, platesc o viata intreaga ca l-a acultat tata pe Domozina vreo 20 de ore acum 20 de ani.
    De medici nu zic nimic ca-mi iau ban pt. limbaj

    00
  2. asta cu medicii de familie e clasica, mie mi se pare ca e foarte cunoscut faptul ca ashtia s-au imburghezit in comparatzie cu cei din spitale care chiar muncesc shi care sunt shi mai expushi riscului de a omori/rani oameni daca nun fac totul cum trebuie. pe cand ashtia, cu investitzii la minima rezistentza (stretoscop+ecograf), fac bani de colcaie…..plus ca atunci cand te duci pe acolo cu trebi (minore evident, ca daca simtzi ca ai ceva serios,. sigur ca te duci la o clinica privata) nu eshti tratat ca un om care ii baga bani in buzunar prin simplul fapt ca ai aderat la lista lui (adica nu te trateaza ca pe un client, ceea ce fiecare din noi este pt medicul lui de familie)

    00
  3. la 1. …foarte bine, sa aiba si ailalti medici asa salarii

    00
  4. vasile, pentru 2-3 trimiteri pe an sau 2-3 reţete pentru vreo gripa mai nasoală medicii de familie poa’ sa mă pupe fics între oo.
    Să fim serioşi, orice problemă de sănătate mai gravă decât o răceală o rezolvi cu o trimitere către un medic specialist.

    În timp ce ăla cu medicina generală stă în birou, fumează Parliament sau Davidoff, primeşte buchete de flori şi/sau sticle de whisky, ăla specialist munceşte de-i sar capacele printr-un spital.

    00
  5. @2: Platim la lumina taxa TV si radio pentru ca daca nu ne-ar baga-o fortat pe gat, nu ar plati-o nici mama lu’ Stefan cel Mare! Eu nu ascult radio acasa, nici la munca si doar foarte rar online [si atunci posturile care emit numai online, care intra oare la acelasi regim?], iar la TV ma uit doar pe la Discovery-uri, AXN-uri si rar pe posturile romanesti. Iar cand ma uit pe posturile romanesti, TVR-urile nu sunt printre preferatele mele. Dar platesc o taxa imbecila, impusa de niste cretini care au creierele cat o nuca [sper ca nu am jignit nobilul neam al nucilor cu afirmatia anterioara!] si inghit in sec, pentru ca e minunata tara in care traim.

    @1: Medicii de familie sunt, in general, fie niste imbuibati incompetenti, fie niste saracani care abia au pus mana pe ciolan si acum incep sa-l roada, cu nesimtire. Multi dintre ei sunt subcalificati si cauta sa scape de tine cat mai repede, ca deh, nu i-ai impins ceva [o floare, un sapun, o tigare, o maslina, o atentie etc.] si cand te recomanda altui medic, nici ala nu-i mai breaz. Repet: de cele mai multe ori asa se intampla, exista si exceptii de la regula, dar vai, majoritatea nu sunt in sistemul public, ci in cel privat. Deci…

    @Vasile: esti medic sau avocatul lor? Daca nu, atunci abtine-te de la a comenta doar de drag. Daca medicii ar dori cu adevarat sa faca ceva, ar investi, catusi de putin in tehnica de calcul si nu-mi spune ca nu ar avea cine sa-i ajute [cu sau fara bani], ca nu te cred. Si ar avea si asistenta, daca ar sti sa ceara ajutor. Iar medicul ala, la 60 ani, nu ar trebui sa iasa la pensie, sa-si deschida ceva pe cont propriu sau ceva asemanator si sa le lase locul tinerilor, sau si mai bine, sa ia un tanar medic sub aripa si sa-l invete, asa cum se procedeaza in majoritatea tarilor civilizate? Eu zic ca da!
    Da, medicii sunt ca preotii: te ajuta sa treci mai repede pe lumea cealalta – ai, ma lesi? Nici ca puteai sa dai un exemplu mai bun!
    Si, pentru final am lasat ce-i mai important: sa NU ma mai oblige statul sa platesc acea contributie obligatorie la sanatate [valabil si pentru taxa radio+TV] si ma duc eu, frumusel, pe acei bani, la un centru privat, unde sa fiu tratat omeneste, cu demintate si decenta, nu ca un cacat, cum sunt tratat pe la medicii din sistemul de stat, carora desi le bag destui bani in buzunar, atat eu cat si compania la care lucrez, dar mai ales atunci cand am o problema si trebuie, la propriu, sa le bag bani in buzunar, asa numita SPAGA [sau MITA, sau CIUBUC, sau oricum vrei s-o numesti], fara de care nici macar nu le pasa daca traiesc sau mor. Si cand vad ca ai nevoie, te jecmanesc mai rau ca la piata [acolo macar poti sa te targuiesti pentru un produs, dar aici este vorba de viata ta si nu ai ce sa comentezi: platesti si inghiti!].
    Inca ceva: daca eu chem salvarea acum, la ora asta si nu am o problema urgenta – dupa clasificarea lor – dar pe mine ma doare si sunt panicat [ca deh, altfel nu as mai fi sunat la salvare, nu?], poate vine cineva pana dimineata [asta o spun din experienta proprie si nu ma poate contrazice nimeni aici] si daca mi-a trecut intre timp – da, am devenit si un mic expert cand este vorba de automedicatie – ma intreaba de ce nu i-am sunat, sa nu mai vina… Cata nesimtire!

    Oricum, subiectul este mult prea vast spre a fi discutat aici si prefer sa ma opresc aici deocamdata.
    In rest, multa sanatate tuturor si sa treceti cat mai rar pe la medic!

    00
  6. Te rog sa nu critici pozitia medicilor de familie, deoarece nu cunosti problema. ceea ce citeti tu in feed si ceea ce se pune in practica sunt doua chestii diferite. Teoretic s-a marit valoarea punctului. Practic, s-o crezi tu. Laptopurile pe care trebuiau sa le primeasca acum 3 ani le-au primit in februarie, desi produsele sunt de acum 3 ani. Munca lor este atat de medic, cat si de specialist in managementul datelor IT. Pune tu un medic de 60 de ani sa invete sa umble pe calculator doar pt ca asa vrea acum CAS-ul. Ca lor le e lene sa faca baze de date. Plus, daca tie ti-ar conveni sa te deranjeze lumea nonstop la cele 5 telefoane pentru ca desi interventia medicala e platita, este si obligatorie. Pentru ca asa e legea. Si medicii sunt precum preotii sau orice alta meserie de profil din Rromania. Crede-ma ca este o munca chinuitoare, responsabilitate enorma si o documentare zilnica fortata pe care multi nu ar fi in stare sa-i faca fata. Este foarte usor sa o facem pe-a desteptii si sa ne dam cu parerea, dar este mai greu sa ne punem in locul acelui cuiva despre care mancam cacat zilnic. Stiti ceva, cand o sa va inbolnaviti, stati dracului in **************************** si inatati voi sa va tratati singuri! Ca tot sunteti desptepti! Daca s-ar mari punctul cu 2.5 tot ar fi infim pe langa salariile, ce sa mai zic de conditiile medicilor de afara. Dar na, la noi tot c******l se crede mai cu mot si are ceva de spus. Daca bloggerii ar fi bugetari, v-ar conveni sa vi se mareasca salariile, nu? A, dar stai, ca rolul vostru in societate e egal cu zero, sau cu cel al babelor de pe ulitele satelor. Mai Zoso, cand ai sa mai ai probleme de sanatate, te rog, nu te du la escrocii aia de medici! Invata tu pe de rost 5 biblioteci apoi trateaza-te singur. Hei! Macar nu ai cotizat la bugetul sanatatii!

    00
  7. O chestie pe care am aflat-o de curand (desi se stia) si pe care medicii de familie o stiau mult inaintea noastra : Prin formularul E-112 , bolnavi cu asigurare medicala din Romania beneficiaza de o acoperire aproape completa a transportului si tratamentului in afara al unei boli ce nu se poate trata aici. A aparut odata cu intrarea in UE.

    Se simte cineva responsabil pentru toti tinerii si copiii morti pentru ca ai lor n-au strans destui bani ?

    00
  8. @vasile Data viitoare, cand timp de 10 ani o sa se uite medicul de familie la tine ca la un fenomen al naturii (care doctor e prietena buna cu mama, care si ea e medic, si te stie de cand te-ai nascut), cand toti medicii se vor uita la tine si ori or sa isi dea cu parerea si in loc de tratament or sa caute scuze pentru o spasmofilie banala care a devenit cronica, atunci sa iti dai cu parerea. Cand o sa lesini si or sa se uite la tine si vor spune ca nu au ce sa iti faca si hai fata, ai fost mai rau de atat, cand analizele or sa iti dea maxim un an iar ei or sa o dea din colt in colt, atunci sa zici ca isi merita banii. Cand nu o sa ai un dosar gros cu fise si analize. Cand nu te vei duce la ALT doctor care sa speri ca iti va zice ceva nou, cu mama de mana, pentru ca deh, intre ei au o alta relatie si altfel se poarta cu mine decat daca ma duc singura. Si sa nu ii injuri cand simti efectele secundare ale tuturor tratamentelor. Cand doctorul de la serviciu (generalist) o sa iti dea vitamine efervescente cand o sa lesini la 40 de grade si tu o sa zbieri ca daca nu iti face el calciu intravenos iti bagi singura seringa in vena. Vorbim atunci, da? Apropo, raspunsul cel mai tare pe care l-am primit de la un doctor a fost „Vezi si tu cat mai rezisti.”

    00
  9. Salut! Nu e chiar asa cum pare…
    Din banii aia medicul de familie trebuie sa plateasca chiria cabinetului, medicii asociati, asistentele…curentul etc. Un medic de familie nu ramane cu mai mult de 1000 euro/luna…
    Ca sa ai contract cu casa de asigurari de sanatate (si ca sa primesti banii amintiti mai sus) trebuie sa ai un minim de 1500 de pacienti….Pentru medicii de familie care sunt de mult timp in breasla…e super…
    Dar pentru unul tanar, de unde face rost de pacienti ca sa-si deschida un cabinet?
    Nimeni dintre absolventi de medicina nu vrea sa faca medicina de familie (cei care ajung sa faca aceasta specializare o fac pentru ca au obtinut un punctaj mic la examenul de rezidentiat si nu au avut posibilitatea de a alege o alta specializare)…
    Foarte multi medici pleaca in strainatate in cautarea unui vieti mai decente….Marirea asta de salarii e doar o amagire a ministerului de a tine medicii in tara…
    In fine…sunt foarte multe chestii de discutat pe tema asta…
    Sa nu va para rau ca nu v-ati facut medici de familie:P

    00
  10. @vasile sa te caci pe tine de cate ori o femeie a fost lasata la nastere sa se chinuie ca barbat-su nu venise cu banii, sa te caci pe tine de cate ori s-au prefacut doctorii ca au scos amigdalele unui copil, sa te caci pe tine de cate ori la rupturi s-a pus piciorul prost si a fost nevoie sa se rupa piciorul din nou, sa te caci pe tine de cate ori s-a uitat cate ceva in pacient la operatie.
    Daca este cum zici tu vei ramane curat, daca este cum stiu eu te vei umple de rahat.

    00
  11. @vasile,
    Hai sa facem un sondaj: sa intrebam in jur cine a avut probleme si cat de bine i-a ajutat medicul de familie.
    „daca ar gresi, el raspunde” – un mare „hahahahahahhahaha”.
    95 % din personalul medical de stat din ORICE ramura si orice fel te lasa sa mori daca nu bagi banu. Toata Romania si chiar Europa stie asta, numai tu te faci ca nu stii.

    00
  12. Meekuu: Neah, citeste 2. de la finalul articolului inainte sa vb. Bine, repet, neamul prost e obisnuit sa jucece multimea dupa majoritate. In viziunea ta daca tu ai intalnit un profesor de ra… inseamna ca toti sunt de cac… Dar daca stai in Bucuresti ai dreptate, acolo sunt intradevar ca pu… Sa stii ca meseria Medicina de famile nu e chiar asa de usoara. Iar aia cu 2000 de pacienti nu cred ca au timp sa stea la birou. Bravo tie ca esti sanatos si nu ai decat raceli in tine. Aia cu TBC sau diabet sau mai stiu eu ce sunt niste ratati oricum, nu? Sau na, nu suntem toti egali. Stii cand n-o sa te mai c***i pe tine? Cand o sa-ti faca febra fiica de 8 luni. Atunci sa te vad cu sticle de whisky si Davidoff, pentru ca medicul e SINGURUL care te scoate din caca acuma. Si daca copilul are o boala cronica, el decide unde trebuie facuta investigatia mai departe. Pentru ca daca ar gresi, el raspunde. Si cauta cea mai rapida si eficienta solutie. Si sa nu uiti ca toti au depus un juramant.

    00
  13. @ ariciu. Fratele meu este medic de familie. Ce sa iti zic? Multa sanatate! Salvarea tinea de spital, acum e alta ramura din Sanatate. Ar trebui sa fii mai matur in ceea ce priveste modul de a judeca. Toti sunt privati practic. Pt ca un cabinet e ca si o afacere. Si cei din sistemul privat castiga mai putin. atat

    00
  14. NOU
    #14

    retardaţii drecu cu televiziunea lor la câtă publicitatea dau ar trebui s-o dea gratis şi nici atunci nu m-aş’ uita la televizor

    00
  15. medicu meu de familie vine 3-4 ore la serviciu, in care se umple de ciubucuri si se ridica de 3 ori de pe scaun. atat.

    00
  16. Wow. Cati fini cunoscatori ai sistemului medical in toate detaliile si rotitele sale… May I ROFL?

    00
  17. ma nu stiu care e idiotul care a facut calculele alea, dar taica-meu e medic de familie intr-un oras mic de munte, 700 de pacienti, in mana ia o suma ce variaza putin de la o luna la alta, in functie de ce consultatii are.. intre 7 milioane si 10…medic cu peste 30 de ani vechime… nu am obiceiul sa injur lumea pe care nu o cunosc, dar ala de a trimis textul trebuie sa fiu un bou de inalta calitate :))

    iar la laptop eu am murit de ras, ala nu a fost dat pentru medici ci ca sa isi mai bage careva un comision in buzunar, adica cine naiba ar fi cumparat laptop cu scaner de amprenta.. si o imprimanta pe care cred ca iti trebuie diploma de inginer sa o montezi ( inca nu m-am prins daca era matriciala sau nu :)) )… da vb lu tata, e prima oara cand ministerul face ceva normal, chiar daca pe mine care nu situ ce e aia pc nu ma incalzeste cu nimic..

    in concluzie vreo 7 meleoane pe luna ca sa pui mana pe toti bolnavii, dupa o viata de munca e o nesimtire nu????

    00
  18. Si uite asa ne tot miram ca ce naiba nu merge bine in tara asta. Eu as propune ca banii pe care ii vor primi medicii sa fie donati celor de la Google pentru a mari plata pe click, sa aiba bani cei ce baga Adsense pe blog si posteaza filme si stiri expirate de acum 3 zile de pe Digg, reddit si mai stiu eu ce site.

    Bine ca toti sunteti destepti, dar in afara faptului de a comenta pe baza celor auzite de la unii sau de la altii, nu faceti nimic. Sunt doctori si doctori, iar generalizarile nu ii vor ajuta niciodata pe cei care isi fac meseria, la fel cum nici lamentarile unora nu ii vor pedepsi pe cei care distrug vieti si nu dau doi bani pe nimeni in afara de persoana lor.

    00
  19. cristi, exact. Si peste 80% (mai ales ăia din oraşele mari) sunt la fel. Medicul meu de familie a schimbat 3 masini in 4-5 ani. Şi in afara de retete pentru gripe/răceli sau scrise după vizita la un medic specialist şi trimiteri, nu mi-a făcut altceva.

    00
  20. Laptop-ul e HP cu dual core si XP Pro. Imprimanta matriceala se instaleaza automat de windows fara alte drivere. Saracii…

    00
  21. E de un comic incredibil utilizarea argumentelor socialismului stiintific in opera de demonizare a „dusmanului” imburghezit: medicul de familie!:)) Poate e totusi cineva interesat sa cunoasca si adevarul din spatele „probelor” prezentate, probe ce, intre noi fie vorba, reconstitutie stalinist modul in care nesimtitii astia de medici sug sangele poporului. Prin urmare, sa procesam informatiile: 1. Este adevarat ca valoarea punctului s-a dublat si ca regularizarea trimestriala s-a calculat in functie de noul „curs”. Sumele incasate de un medic de familie cu cca. 2000 de pacienti s-au dus undeva spre 300 de milioane de lei (vechi); 2. Pe luna nu vor lua „cam tot atat”, dupa cum se exprima criptic si insinuant autorul „demascarii”. Un medic cu 2000 de pacienti va lua undeva in jur de 90 de milioane. Surpriza maxima insa pentru cititorii acestui blog! Nu vor lua banii astia stand degeaba. Cine e cat de cat familiarizat cu calcularea venitului (atentie!, nu a salariului) medicilor de familie stie ca algoritmul e destul de complicat. Cu alte cuvinte, 90 de mil va lua un medic cu 2000 de pacienti care va avea „situatia” la zi (asta insemnand vaccinari, evaluarea starii de sanatate etc); 3. Toti copiii-emo cu ifose de comentatori che-guevaristi habar n-au care e diferenta intre salariu si venit. Poate n-ar strica in general ca „lumea” sa nu-si mai dea cu parerea despre lucrurile pe care nu le cunoaste. Ca sa rezum eu discutia, venitul unui medic de familie ar avea menirea sa sprijine activitatea medicala in integralitatea ei. Cu alte cuvinte, suma nu e ceea ce se ofera ca recompensa destinata exclusiv medicilor in schimbul unor servicii (care servicii, dupa cum a precizat bine cineva, nu includ doar asistenta medicala, ci si management it, centralizari, evidente etc). Suma respectiva sprijina tot cabinetul: salariile asistentelor (care de cele mai multe ori sunt doua-trei, la 2000 de pacienti), intretinerea cabinetului, salariul unui contabil, salariul unui it-ist, cursuri de perfectionare (semnarea contractului cu Casa, an de an, se face doar in conditiile acumularii unui numar de puncte prin participarea la conferinte, workshopuri etc). 90 de milioane nici nu mai pare, nici nu mai este atat de mult daca se iau in calcul toate variabilele de mai sus. Credeti ca asistenta o platesti cu 5 mil pe luna? Si chiar daca ar fi asa: 5 milioane plus taxe X doua asistente, 3-5 milioane plus taxe contabilul, 3-5 milioane plus taxe it-istul, 5 milioane curent/apa/femeie de servici. Din 90 de milioane, lejer s-au dus macar 35. Ramanem cu 55. Chibitul-cetatean-model-care-uraste-medicii-de-familie-dar-voteaza-becali-si-injura-zgomotos ar vocifera si acum: da-i in ma-sa, si-asa e mult. Logica e intr-adevar ceva rar in Romania. De fapt, lucrurile stau asa: din 55, medicul incepe sa-si plateasca propriile datorii – impozit pe venit, pensie, asigurari de sanatate. Cred ca nu mai e nevoie de absolut niciun calcul pentru a demonta definitiv mitul celor „3-6000 de euro pe luna”; 4. Cazul ipotetic de mai sus ia in calcul conditiile de bun simt. Pentru eventualii detractori, hai sa analizam si cazul „medicului-hraparet”. Sa zicem ca acesta, la 2000 de pacienti, are doar o asistenta, contabil ioc ca se pricepe vecinul pensionar, fost angajat la iseh, it-ist ioc ca butoneaza ala micu’ de 19 ani care face facultatea la ff. Bun, deci din 90 de milioane, subiectul nostru pierde doar vreo 10 cu asistenta (cu tot cu taxe), plus propriile restante. Mai ramane in final cu cca 60. Iertata-mi fie indrazneala, dar de la 250 la 60 de milioane (in conditii extreme!, cazul normal returnand in beneficiul exclusiv al medicului de familie aproximativ 35 de milioane) e o distanta imensa; 5. Ar mai fi extrem de multe de spus, de la rolul pe care medicul de familie il are in sistem pana la perceputa „nesimtire” si „indolenta” cu care isi trateaza pacientii (criticii habar n-au despre ce vorbesc, probabil nu s-au lovit niciodata de entry-level-ul medical din strainatate unde medicul de familie nici macar nu pune mana pe pacienti si emite doar „trimiteri” catre specialisti. in context, introducerea ghidurilor medicale in romania vizeaza acelasi lucru). All in all, in 90% din cazuri oamenii fie habar n-au despre ce e vorba, fie sunt suficient de imbecili ca sa nu vada dincolo de cifre aruncate superficial.

    00
  22. Dat fiind faptul ca majoritatea comentariilor de mai sus sunt kilometrice tin sa mentionez ca nu le-am citit pe toate asa k s-ar putea sa repet vreo afirmatie facuta deja . . . Din calculele pe care le prezinti insemna ca pana acum un medic de familie cu 2000 de pacienti castiga 100 milioane ROL = 10000 RON fapt care mi se pare incredibil dar si putin inprobabil poate se calculeaza altfel pentru Bucuresti dar in Craiova te asigur din surse sigure ca suma este cel mult jumtate din cea mentionata anterior . . . mai exista niste bani pe care medici de familie ii fac (pe o perioda limitata insa la 1 an) si acestia sunt cei ce revin din Programul national de Evaluare a starii de sanatate a poplatiei despre care multi dintre voi stiu deoarece au primit deja prin posta cuponul de la CASS. Chiar si cu acesti bani care repet sunt numai pe o perioada limitata la 1 an medici de familie din Craiova nu ajung la suta de milioane mantionata anterior.
    In legatura cu punctul 2 din scrisoarea ta Eu spun de mult ca taxa radio tv este o ilegalitate majora, avand in vedera ca aceasta se ridica la aproape jumatate din abonamentul lunar la cablu. Inca un mod de a deturna banii din buzunarul romanilor catre institutiile si firmele de stat.

    00
  23. Mai oameni buni: cred ca mania asta de a arunca cu kkt in medici este o ramasita comunista de ultima speta, si va mai dura minim 100 de ani pina cind plavanul roman o sa inteleaga cit de important este rolul unui medic.

    Nu inteleg, de ce sariti la beregata medicilor de familie? Numai pt ca ei aparent vor fi platiti mai bine ca medicii specialisti?
    Pai eu cred ca ar trebui sa sariti cu toporul la idiotii care conduc Romania si dau astfel de legi contradictorii, fiindca normal ar fi ca ambele categorii de medici sa fie platite nu bine, ci excelent de bine. Si ar trebui ca statul sa va taxeze pina la oo ca sa-i poata plati astfel.

    Bai, si mai terminati cu ‘arfele astea de clinici particulare, care nu sint decit niste laboratoare cu scule mai sofisticate. Daca Ministerul Sanatatii n-ar fi atit de intesat de paduchi si s-ar face dotarile necesare in ce-a mai ramas din Policlinicile lui Ceausescu, putem pune pariu ca dispar clinicile astea asa cum au si aparut.

    Zilele trecute citeam un thread in care apareau argumente pro si contra intre sistemele de sanatate din SUA si Canada, si s-a trezit un bou sa zica „da ba, da’ ce viata de bashtani au doctorii astia, care conduc numai mertzane si bemveuri, si fac 300 de mii pe an”. [Pe ala l-as fi exilat in Romania, caci acolo isi avea locul, desi era american get-beget.]
    I-a raspuns cineva la bun simt: atita vreme cit un analfabet de jucator de baschet face milioane pe an, cred ca si ultimul doctor -ala de ziceti voi ca da retete…- merita macar dublu fata de ce cistiga in clipa de fata.

    Eu nu sint medic dar am tot respectul pentru aceasta profesie, si sincer ma mir cum dracu’ de mai exista medici practicanti in Romania, atita vreme cit sint tratati ca inamicul #1. Martirii neamului.

    00
  24. NOU
    #24

    Aceeasi eroare de gandire: ne lovim de o problema grava din societate si in afara de injurat NU facem nimic…

    Daca vreti sa traim ca germanii sau francezii TREBUIE sa si gandim si actionam ca ei… nu doar sa injuram si sa stam cu mainile in fund ca nu ne duce mintea sa facem ceva consistent…

    In loc sa gasim zeci, sute de oameni cu aceeasi problema sau o asociatie care protejeaza drepturile, sau sa ne adresam unui prieten avocat eventual sa infiintam asociatia impreuna cu alti pagubiti (asta e modul de gandire normal, sanatos, ‘german’ etc.) noi stam si ne plangem ca babele pe marginea drumului… si vrem ca totul sa se rezolve batand din palme, de catre stat sau de altii care sa-si piarda ei timpul si nervii sa rezolve ceva de care sa beneficiem si noi…

    Iar cititorul care ti-a trimis asta are eroare asta de gandire: crede ca daca o casa e mizerabila (fizic sau moral) de vina e infrastructura, cimentul, fierul … nu oamenii care se complac in mizeria aia si nu schimba nimic…

    00
  25. NOU
    #25

    Stiam de problemele acestea..si nu cred ca sunt singurele.Tot ce pot sa spun e ca ma asteapta si pe mine medicina si am vazut destule..Si spun ca Aurache are dreptate..nu ei sunt cei care au facut legile acestea.Dar daca ar fi sa ne gandim cat sunt de indiferenti pana nu scoti banu’ din buzunar…ca dupa te trateaza regeste:( .Cu siguranta nu voi ramane in tara..Pentru ce?

    00
  26. de acord cu mirarea in cazul comentariilor kilometrice…

    00
  27. Medicii de familie sunt de rahat. Majoritatea, nu toti.
    Am medic de famile la Bujoreni(Bd Timisoara), gherman mariana se numeste, vine la birou la ora 10:00 cand pe usa programul e de la ora 8:00. Sta o jumatate de ora fara pacienti in birou(sa-si bea cafeaua), prostii la usa pt o adeverinta, stim, foarte muncitori medicii de familie.
    Bineinteles ca in momentul in care vine ora de plecare, rupe usa, la fara un sfert o pune pe asistenta sa iasa si sa anunte” Domna doctor trebuie sa plece la minister”, deci nu mai asteptati.

    Fuck you Romania!!

    P.S. Si medicii si inginerii, toti invatam.

    00
  28. @UnchiuBau
    Prietena ta a putut sa aleaga sa dea la medicina.
    Eu nu am posibilitatea de a alege daca/unde/cat sa platesc la sanatate, iar multi nu au posibilitatea de a alege sa mai plateasca inca o data serviciile medicale, la privat ( peste cotizatia de stat ), adica nu pot.
    A nu se pune semnul de egal intre 1. a fi student la medicina e foarte greu si 2. cei care termina medicina sunt foarte buni, doar pt ca facultatea a fost grea. Dificultatile din facultatea de medicina nu scuza comportamentul criminal ( la propriu ) al celor mai multi medici din sectorul de stat.

    00
  29. prietena mea e studenta la medicina.
    acum termina anul 2.
    Hai sa va prezint cum a fost anul 2.
    A inceput anul 2 in octombrie!
    Cursurile erau Luni, marti, miercuri de la 8 dimineata la 8 seara!
    Joi si vineri „doar” cate 4 ore.
    In decembrie incep lucrarile: asta inseamna invatat minim 4 ore/zi la fiecare materie…vreo 7 materii + LP-uri(lucrari practice). In timpul asta inca se tin cursurile alea.
    Daca iei nota mica la lucrarile astea nu intrii in pre-sesiune.
    Ultima saptamna inainte de Craciun incepe pre-sesiunea. O gramada de examene pe care daca nu le iei cu nota cat-de-cat mare nu intrii in sesiune. la fel….minim 4 ore de invatat pe zi, si cursurile inca se tin.
    Dupa „vacanta” de Craciun urmeaza sesiunea. Inveti minim 10 ore pe zi doar ca sa „treci”. Prietena mea invata minim 16 ca sa ia nota mare a.i. sa nu „pice la taxa”. Materia este foarte….multa!
    In cazul in care nu s-a ofuscat vre-un prof universitar frustrat ca nu i se mai scoala si pornit pe faptul ca ai venit la exman oral cu tricou cu Led Zeppelin…treci sau iei o nota pe merit. E foarte posibil sa pici din cauza ca proful/profa are probleme personale. Examenele si invatatul asta extrem cu 4 ore dormite/noapte tina pana la sfarsitul lui martie. Dupa o saptamana de vacanta incep iar cursurile de la 8 la 8. La sfarsitul lui aprilie apar lucrarile, in mai incepe pre-sesiunea…in timp ce cursurile continua. La jumatatea lui iunie se opresc cursurile si incepe sesiunea de vara….iar, invatat 16 ore/zi + examene riscante. Sesiunea de vara se termina la sfarsitul lui Iulie. In august incepe „practica obligatorie”. In septembrie se poate spune ca studentul la medicina intra in vacanta.
    Acum vine partea 2. Fiecare prof are un tratat scos de el…tre’ sa-l cumperi. cel mai ieftin atlas medical (anatomie, histologie, etc) costa 3 milioane jumate. Majoritatea profilor pica daca nu primesc „ceva”. Chit ca stii materia mai bine decat el…pici…si asta pe serii intregi. Acel „ceva” va spun ca nu este un pachet de cafea sau o sticla de uischi ci ceva mult mai….consistent. Amaratii astia de studenti nu au ce face, cum sa se planga de profi sau ceva de genu ca-s toti mana-n mana si asa a fost intotdeauna….ei tre’ sa invete ca disperatii pana ajung in crize de nervi si plansete, cate 16 ore pe zi in sesiune si 12 ore de curs/zi timp de 6 ani cu doar 1 (una) luna de relax…si aia fiind septembrie….si sa „marca” banu ca sa nu pice, sa „marca” banu pe carti, tratate samd.
    Facultatea de medicina are bine pe din-afara…dar inaintru se prabuseste pe ei. Cadavrele de LP sunt atat de vechi si exploatate ca abia iti mai seama ca ala e om, d-apai sa localizezi nervi sau vene sau mai stiu eu ce.
    Dupa ce termini facultatea incepe rezidentiatul, esti deja medic si esti platit cu 7 milioane/luna. Ai 25 de ani si poate vrei sa faci un copil. N-ai cu ce sa-l cresti…ma rog. Si-ti mai apare si in cabinet un manelist libidinos sau suedej cu arfe, sau vreo corporatista intepata care iti vorbeste de sus de parca ai fi ultimul om….ii cam inteleg pe medici ca li se taie maioneza!
    Practic isi pierd tineretea pentru dragul de o profesie nobila si inca din prima sesiune la 19 ani se arunca cu cacat in ei.
    Inainte s-o cunosc pe fata asta nici eu nu inghiteam medicii, dar de cand sunt cu ea si mai ales de cand stam impreuna am vazut ce inseamna sa fi student la medicina.
    Credeti-ma ca nu mananc cacat, va scriu dintre mormane de carti groase cat caramida si cursuri suprapuse de ajung la 1m inaltime. Prietena mea e pe covor si invata, s-a trezit la 3 jumate dimineata si o sa invete pana la 5 seara…la 6 are examen „Stintele comportamenului uman” – psihologie.
    Mare noroc are ca m-a prins intre job-uri si am timp sa-i mai trag ceva la xerox, sa mai iau ceva de la alti colegi si sa nu bata drumuri.
    E naspa sa fi student la medicina.

    PS: medicii mai batrani o duceau mult mai bine in facultate. In ultimii 15 ani materia s-a triplat ca volum.

    Intr-adevar, medicii de familie in principal sunt alcatuiti din aia mai slabi ca performante in timpul studiilor.

    00
  30. o tanti PR, sau gurista de la pro pe sticla are 1000 de euro, si nimeni nu prea comenteaza nimic. Un multinational dupa cativa ani de experietna trece de 3000. Pe de alta parte cam 1/3 din absoventi o cam pleaca in strainatate. Cam aia mai buni. Cumva trebuie sa fie stimulati medicii sa ramana. Deocamdata pentru farmacisti, stomatologi, medicii de familie exista un fel de standard de calcul pt retributii lucruu care inca nu e pus la punct pentru celelalte ramuri. In momentul in care pacientii o sa se mute de la un doctor indolent la un doctor tanar dar care este respectuos, are o agenda stricta, ofera conditii si asistenta profi, SI o data cu respectivii pacienti pleaca si AUDI-ul, MERCEDESUL-ul din fata cabinetului crede-ma ca o sa isi dea interesul fiecare medic. Asta e singurul mijloc prin care sa se imbunatateasca calitatea actului medical.
    Iar legat de TVR – trebe daramata clar. Taxa aia e furt pe fatza.

    00
  31. @Vasile & ceilalti carcotaci:

    Nu ma intereseaza si nici nu cred ca m-a interesat vreodata foarte mult, cate puncte are medicul, care este valoarea punctului si alte asemenea daca Salvarea, ca institutie, tine de medici sau de spital sau de cine o tine.
    Eu stiu ca atunci cand imi este rau, daca ma pot deplasa si am timp, ma tarasc pana la urgenta, iar cand nu, chem Salvarea. Si cand Salvarea nu vine, am tot dreptul sa ma enervez, sa vociferez, sa protestez.
    Stiu ca imi platesc taxele [majoritatea o facem] si contributia la sanatate [pe care vreau, nu vreau, o platesc], prin urmare vreau sa fiu tratat macar cu demnitate si compasiune, nu cu superioritate, ignoranta, nepasare etc., asa cum sunt tratat in prezent.

    OK?

    Pentru banii care-mi sunt furati din buzunare de imbuibatii incapabili si incompetenti [adica majoritatea medicilor din sistem], macar sa ma respecte, fie si numai pentru simplul fapt ca EU ii pun painea pe masa si pentru ca fara mine si majoritatea prostilor care sunt ca mine, ar muri de foame!

    Cer prea mult? NU, cer doar ce este _normal_ intr-o tara in care normalitatea si-a pierdut de mult sensul. Cer prea mult in acest caz? Din pacate, da…

    Ideea este ca toti se scalda intr-o mare de ignoranta si nu cred ca se va schimba ceva in viitorul apropiat.

    Cat despre taxa TV… noi sa fim sanatosi! :)

    Ariciul dixit!

    00
  32. Ei bine, voi face nota discordanta cu cei de mai sus si voi spune urmatoarele:
    1. Dragos Seuleanu a fost debarcat de mult. Mai cititi si voi ziarele.
    2. Spre deosebire de TVR, radioul public chiar merita banii astia. Din cate stiu eu, in ultimele raportari au castigat cota de piata, inclusiv in orase unde concurenta e puternica. Dupa parerea mea au ajuns la un echilibru optim intre muzica si stiri.
    Sistemul de finantare prin taxa o fi discutabil, dar modul de implementare mi se pare OK. De ce sa plateasca numai persoanele fizice, iar firmele nu? Ori o firma e diferita de proprietarul ei, chiar daca „locuiesc” in acelasi loc.

    00
  33. ref la taxa tv nu taxa in sine e problema, ci suma si modul de colectare.bugetul tvr e imens, cu o organigrama imensa, cu servicii nu foarte bune, si in plus e si aservita politic. in oala mare tvr/radio/cultural etc sunt si emisiuni, pete de lumina normal, si in multe tari exista o televiziune garantata prin aceste taxe ca ofera servicii de calitate informationale, culturale tocmai pentru ca nu se pot acoperii aceste audiente din publicitate. Daca 1. ar fi super filme culturale la ore decente, emisiuni culturale la o ora decenta cu moderatori si invitati -premii nobel literatura, etc, cu o promovare decenta, cu implicarea publicului, sistemului de invatamant, cercetare,samd si 2. taxa sa nu fie asa de mare- sa zicem jumate, ar fi ok.

    00
  34. un fel de comentariu la

    00
  35. Deci romanii nu isi dau seama in ce tara traiesc.

    In primul rand DA medicii de familie au acel venit dar nimeni nu gandeste ca in loc sa aiba 2 mii de persoane inscrise ar putea sa aiba doar 500 de care sa se ocupe mult mai bine. Dar cum sa traiasca din cei 500 de pacienti? Nimeni nu gandeste ca din acele 250 de milioane medicul trb sa isi plateasca asistente si tot ceea ce consuma in cabinet. Prin comparatie ce fac medicii specialisti – NIMIC. Nu platesc nimic oficial pentru cabinet sau asistente si stau in cabinete platite de spital. Oamenii au o cultura foarte slaba in privinta bolilor si a primului ajutor in general. Pentru cea mai mica raceala se duc la medic sa bage in ei antibiotice.

    Cine vrea sa vada unde se duc banii platitorului de taxe ii invit intr-un turneu la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (in fiecare judej au sedii si dotari de ultima generatie si ei rapoartele lunare tot pe foaie le cer ca nu ii duce capul) si la spitale mari precum Fundeni sa vada dotari din anii 70 (7 pacienti in camera si vara le dau servetele sa se stearga).

    Tot romanul se leaga de sistemul din SUA dar acolo daca muncesti si faci bani ai tot ce vrei. Propaganda era si pe vremea comunismului si este si acum dar totusi si acolo se traieste. Nu doresc nimanui sa ajunga in situatia de a avea un parinte sau frate operat si la iesirea din operatie sa vina asistenta sa spuna ca trb sa plateasca 30mil la mana 1, 20 la mana 2, 10 la anstezist si la asistena 2 mil. Asta este in Romania tarishoara voastra draga. La fiecare schimb de asistenta se baga 1 mil in buzunar la asistenta sa vina sa schimbe perfuzia. Sistemul medical din Romania este de stat dar nimeni nu contorizeaza spagile date la medic si aici nu ma refer la o ciocolata sau un buchet de flori.
    Nu stiu cum ai ajuns la concluzia ca un medic de familie are mii de euro dar iti spun eu ca un medic specialist are peste 1mie de euro sigur si asta lejer. Deci concluzia este taci in mm si nu mai vb fara sa stii ca dastia ca tine voteaza din 4 in 4 ani si raman in Romania sa isi planga de mila. Nu iti convine beshi in gatu matii la munca in alta tara sa vezi acolo drepturi.

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)