Clasic: verișoara mea nu își găsește de muncă pentru că toate articolele din ziare despre manageri sunt de fapt minciuni. Bine, nu chiar toate. Bine, unele, despre ăia despre care toată lumea știe. Verișoara ar fi trebuit să se gândească dacă are ce face cu facultatea aia, nu să stea ca gâsca pe fund și acum să se dea cu același proverbial fund de pământ că a făcut o facultate inutilă.
Linkuri: scrisoarea originală (mirror, că hostingul a suspendat), scrisoarea lui Cristi.
Pe mine mă sperie numărul mare de tineri care fac facultăți fără perspective. Cum ar fi jurnalismul. Chiar nu se uită nimeni că numărul ziarelor a scăzut la 5 cotidiene și 2 locale? Unde vor ajunge toți acești șomeri? Unde vor ajunge toți specialiștii în Finanțe-Bănci, Managementul Afacerilor, Drept sau Administrație Locală? Am întrebat-o pe o puștoaică de 19 ani pe care am luat-o la ocazie de pe lângă Cluj de ce face Dreptul și mi-a dat același răspuns pe care îl dau 99% dintre studenții de anul 1-2: “eh, văd eu”. Dacă întrebați, aproape toate casierele de la toate băncile, știți voi, alea care abia pot lega două fraze fără un dezacord, au cel puțin o facultate. Un sfert dintre taximetriști la fel. Țin minte, prin 2001 angajasem o secretară care, săraca, nu știa să vorbească coerent cu oamenii la 30 de ani și care și-a dat demisia după o lună, că era greu să răspunzi la telefon și să ai grijă să fie hârtie în imprimantă și s-a dus să facă o facultate, că aia îi lipsea ca să aibă succes în carieră. Acum e casnică. Și exemple sunt cu duiumul.
Ce bine se potriveste treaba aia cu „bata saua sa priceapa iapa”. Fara vreo aluzie directa la vara-ta! Eu, pentru ca am ajuns la concluzia ca tinerii oricum nu pricep si nu prea se gandesc la viitorul apropiat (sau indepartat), ma gandesc ca poate ar trebui sa fie implicati mai mult si parintii in orientarea lor. Sa-i cheme dirigintele la scoala pe la inceputul clasei a XII-a si sa le prezinte situatia. Sa discute cu ei mai pe larg despre fiecare pustan si sa-i pune naibii le ganduri. Dar … asta ar presupune ca dirigul chiar sa-i cunoasca pe elevi si parintii chiar sa vina la scoala, ceea ce nu prea se intampla. Noi, adica facultatea pe care o reprezint, faceam „caravane” prin liceele din Moldova (unde eram primiti) si incercam sa le explicam elevilor de a XI-a si a XII-a cum e treaba la facultatile de profil economic. Nu zic ca nu am tras spuza pe turta noastra, dar niciodata n-am bullshituit elevii ca la noi curge lapte si miere si vor gasi toti joburi. Acum … nu mai sunt fonduri pentru caravana … dar ma gandesc la rece si cred ca oricat de bine intentionati am fost, la inalnirile alea era mai bine sa vina parintii.
Hai sa o iau pe partea aialalta un pic
IMO, viitorul sta in meseriasi.
Cati dintre voi cunoasteti un mecanic auto bun ? Bun, acum ganditi-va la cat castiga acea persoana comparativ cu munca care o face (da, se murdareste dar nu da la sapa toata ziua).
Sa luam ceva mai light… un electrician / electronist / depanator de orice. Castiga mai putin, dar si lucreaza mai putin. Un nene care repara masini de spalat, electrocasnice mari (ca alea mici nu se merita reparate), etc…
Si inca o meserie over-rated dar la care decartezi 3 salarii cand ai treaba cu ei: dentistul. Acolo nu exista, 20 lei, 50 lei. Daca trebuie sa-ti pui un dinte, fara cateva sute de EURO nu scapi. Apoi treaba’i asta ?
Facultatea de Management se face dupa ce ai fost promovat pe o pozitie superioara, adica dupa ce ai dovezi clare ca ai calitati de leader, ca angajatorul a avut incredere in tine, ca ai rezultate pe acea pozitie. Si o faci ca sa aprofundezi teoria pentru pozitia in care te afli si ca sa poti urca si mai sus. Altfel recomand facultati tehnice, pentru ca statul si investitorii au nevoie de muncitori specializati, nu de manageri. Trist dar asta e adevarul.
Există un răspuns: orientare profesională în liceu.
n-ai dreptate sincer. Sunt 3 domenii mari si late fara de care nu functioneaza nimic in lumea asta: Legal, economic si IT. Problema e ca economisti care sa poata sa iti explice ce e acela cost marginal sau cum se reflecta inflatia in viata de zi cu zi nu gasesti…. juristi care sa stie legi si cum se folosesc el nu gasesti si it-isti nu sunt pe piata.
si uita asa lumea e de cacao
Ba eu am terminat constructiile la cluj deodata cu inca vreo 100 de cialadai. jumate lucra la dedeman ca o trecut prin faculta ca prin bar inspre baie. lucrari gasesti dar trebe sa stii una alta. ii drept ca nu inveti foarte mult practic la scoala da bazele tot de acolo le iei. deci multi nu isi gasesc job in domeniul in care au terminat scoala sau related si ca nu au habar cu ce se mananca treaba. eu cred ca ar creste numaru de oameni care sa lucreze in domeniul profilului terminat daca ar creste procentu de oameni care sa isi dea interesu la scoala.
Eu de exemplu am baut mai mult decat sa ma duc la scoala, da in ultimii 2 ani din cei 7 am pus mana pe carte si am acumulat niste cunostinte incat sa ma descurc si sa pot activa.
Ar mai fi problema ca la orice job de cacat iti cere studii superioare.
Bine, daca cei mai in varsta ar termina cu faza „Sa ai un job bun iti trebuie o facultate” poate ar fi mai multi care si-ar gasi ceva. Ca eu, unul, n-am facultate. Si n-am probleme.
:)) aia cu secretara mi-a facut ziua =))
Nu stiu daca tine neaparat de facultate. Si asta o spune cineva care a terminat Jurnalismul si are totusi un job care-i place si care-i asigura o existenta decenta.
Ce-i drept, nu lucrez in domeniu, dar nu regret facultatea terminata si nici oamenii pe care i-am cunoscut in cei trei ani.
Dar poate studentul roman ar trebui sa inteleaga o data pentru totdeauna ca doar facultatea si masterul nu te ajuta sa fii angajat. Ceea ce te ajuta este ce faci pe langa facultate. Ce m-a ajutat pe mine sa am acum un job, nu sunt cei trei ani de facultate, ci cei trei ani de voluntariat, internship-uri plus semestrul de Erasmus. Sunt anii in care am invatat ce inseamna sa lucrezi, cum stau lucrurile intr-o companie, sunt anii in care am beneficiat de training-uri, in care mi-am perfectionat engleza si am cunoscut oameni faini.
Nu pot sa te astepti sa faci doar drumul facultate-biblioteca-casa si apoi sa emiti pretentii de la un angajator. Concurenta va fi crunta.
Si pentru ca acum lucrez cu cei care abia aplica la facultate (ce-i drept, in afara) le spun acelasi lucru: ok, faceti o facultate, dar faceti ceva si pe langa, chiar daca veti dormi mai putin sau veti munci pe gratis o perioada. Poate asa chiar au luxul sa faca facultatea pe care si-o doresc, fara sa fie ingrijorati ca vor muri de foame dupa.
E geniala sectiunea „Ce mai citesc altii” din sidebar. Acum cineva a cautat „de ce nu suna dupa interviu” si „cum obtii o diploma de bac falsa”.
Eu cred ca la 18-19 ani nu realizezi importanta alegerii unei facultati. Nu iti dai seama ca studiezi ceva ca sa lucrezi acel lucru toata viata.
Termini un liceu mediocru, cu rezultate mediocre, nefacand nici un fel de voluntariat in liceu si te apuci de o facultate doar ca asa trebuie, nestiind mai nimic despre ce vei studia in facultate si ce vei putea face cu ea dupa.
Eu cred că tu iei autostopiști doar ca să le faci morală.
1. Problema cu modelele de succes la 27-30 de ani. Unii dintre ei o fi oameni muncitori, nu spun nu, care pe la 40 se apuca de batut la tobe. Dar mulți dintre ei, și nu doar la noi, ajung acolo pe criterii de genul … ți-am dat și ție contractul ăsta, angajează-l și tu pe ăsta micul. Iar ăsta micul știe una și buna … sunt zeci care pot înlocui un angajat oricând. Sunt destule exemple, cred, în limba engleză pe tema asta.
2, Dupa scurta mea vizită pe alte meleaguri mai civilizate am ajuns la concluzia că avem prea puțini absolvenți de valoare. Mai toți se așteaptă ca după terminarea unei facultăți, de economie să zicem, să găsească un loc de muncă bine plătit, în loc să aibe măcar o inițiativă a lor. Termini managementul fără și astepți să fii angajat? Încearcă dom’le să faci o firmă cu cineva care știe o altă meserie, arată că ai inițiativă și cunoștințe în domeniu dacă nu ai pile și bani de la părinți. Termini jurnalismul?! Dacă ai lipsit de la cursurile de noi tendințe în media atunci e nasol. Dacă nu s-a făcut așa ceva e și mai nasol.
3, Și încă una despre absolvenți … am întâlnit absolvenți de litere, de drept, care nu știu a scrie corect românește, de economie care nu știu cum se numește facultatea lor, de inginerie care nu au habar de domeniul absolvit, și nu e vorba de absolvenți de spiru haret aici.
@Mihai : As vrea sa vad cum ar functiona legalul si economicul fara productie / inginerie. Iar IT-ul nu a existat pana in secolul 20 si totusi lumea a functionat bine mersi.
Corect fără IT se poate.. Dar fără juriști nu prea se poate
@nwradu: sa le faca morala si sa le dea experiente in apropierea mortii (near death experiences). imagineaza-ti cum e cand un nebun iti face morala cu injuraturi si cu o voce calma si usor pitigaiata in timp ce conduce cu 170 km/h. cred ca e o experinta care le deschide ochii multor oameni si ii ajuta sa inteleaga ca e important in viata.
Aia la 19 ani vroiai sa-ti dea planul concret pe urmatorii 46 de ani? La 19 ani timpul si energia ta se duceau pe telul maret de-a avea op pe irc. Hai sa fim sinceri, au trecut anii, am ajuns „oameni mari” si vad din ce in ce mai multi care uita cum gandeau in pruncie si judeca copii dupa mintea lor de acum. Sa fii sarcastic cu niste pusti e usor si lipsit de orice sens. Greu dar si util e sa le oferi niste sfaturi intr-o forma pe care o pot digera ei la varsta aia.
@nwradu
Ai pierdut esentialul – autostopista era o pustoaica de 19 ani
Problema cu inflatia educatiei a aparut de ceva timp in Europa si restul tarilor civilizate. Practic, multe din posturile care acum vreo 10-20 ani erau ocupate de angajati care aveau doar liceul, acum sunt ocupate de persoane cu facultate, inclusiv posturile de casiere. Si la mine la firma, casiera este o tanara care a terminata o facultate economica. Fara facultate nu mai poti spera nici macar la aceste joburi.
Sa ai masterat in prezent e ca si cum ai fi absolvit o facultate prin anii 90.
Mai mult, o sa curga multa apa pe Somes pana vom realiza ca studiile ( oricat de aprofundate sunt ele) sunt doar 30% din necesarul pt. un post, job, cariera de succes, practic un om care are restul de 70% ( experienta, initiativa, originalitate, adaptare rapida, viteza de reactie, etc) dar fara studii e o resursa mai valoroasa pe piata de munca decat tinerii cu studiile platite de parinti.
Primul meu job a fost intr-un call center. „studiile superioare” erau necesare pentru a raspunde la telefon si a da cateva date ce se regaseau in 3 programe ( mai greu de folosit dar care oricum la invatai la job si nu intr-o facultate ) Vezi anunturile de pe ejob „secretara – studii superioare ” „contabilitate primara – studii superioare ” ” receptionist – studii superioare” si multeeeeeeee altele. Joburi pe care le poti face cu o postliceala sau cu un liceu dar pentru orice job se cere studii superioare sau macar se trece ” studiile superioare reprezinta un avantaj” Din acest motiv toata lumea se inghesuie sa faca o facultate pentru ca azi ca sa vinzi in piata iti trebuie „studii superioare”
PS: Si ca sa nu se agite lumea, oricum aveam mai putini absolventi de studii superioare decat multe alte tari civilizate
un frizer bun castiga mai bine ca primul ministru (functia de prim ministru evident)
Eu am terminat marketing. suna bine la inceput. suna bine si acum. doar ca pentru a lucra in marketing dupa terminarea facultatii iti trebuie experienta de lucru in domeniu. drept pentru care acum lucrez in cu totul si cu totul alt domeniu…
hint: scrieti in CV ca aveti studii superioare in orice . mie mi se pare de bun simt ca se cer studii pentru orice job pentru ca in ziua de azi rar mai gasesti pe vreunul fara, stiu ca situatia e cunoscuta dar eu cunosc si personal asemenea ‘diplomati’ semianalfabeti. doar avem universitati cacalau :))))))) n-as vrea sa dau numele catorva dintre ele ca risc sa mi se stearga postul, dar , pentru cine nu stie sau cine nu are diploma , pot sa-l indrum eu :))))). obtine diploma garantat doar daca se duce la cateva examene, nici macar toate , numa decat ceva cocari (sic !) sa aiba >:)
xsulescu
Corporate Paradigm Agent :)))))))
pentru conformitate cautati pe gugl: bullshitjobs , adica joburile alea cu titluri ametitoare, ca in ziua de azi e rusine sa fii secretara, daca nu scrie pe tine „Assistant manager” nu te mai place „Executive officerul” iar daca speli geamurile esti, fara indoiala, „Autdoor Illumination Devices Maintenance Officer” ,neaparat cu caps ,pai ? :)))))
(un pic offtopic, recunosc, dar poate trece )
@nimeni : la 19 ani eram op pe #romania, #cluj si apoi pe #vechea_garda
Este o vorba, „fa ceea ce-ti place si nu va trebui sa lucrezi o zi in viata ta”.
Eu dupa diploma is „Lacatus mecanic de intretinere in Industria Usoara”, dupa meseria de acum, „SaaS Linux Administrator”… mda.
Am prieteni care au ajuns la 25 de ani manageri de multinationala dar pe langa romana, engleza stia foarte bine si o alta limba straina. A spalat vase in facultate ca nu ii ajungeau banii, a muncit la call center din facultate, a trecut la alta companie si apoi la alta sa fie manager pe romania.La interviul pentru postul de manager au fost 110 participanti a fost singurul ales sa mearga mai departe la interviu.
Alt prieten a terminat profesionala dar i-au fost dragi calculatoarele, toti banii lui se duceau pe componente , a invatat despre retele , servere…..a ajuns sa adminstreze servere pe mai multe tari din europa .
Scoala in US e scumpa pentru relatiile pe care ti le faci printre colegi, folositi scoala sa va faceti relatii, invatati sa culegeti informatia si sa o folositi apoi cu multa munca apare si succesul.
Nu stiu ce tot ziceti voi ca trebe facultate si pentru un amarat de job. Am colege in facultate care au incercat sa se angajeze vara asta la covrigarie, ospatar..chestii de jos. Au fost refuzate pentru ca aveau prea multe studii. Eu ma gandesc asa:
-daca eu am facultate, tre’ sa am salariu mai mare, indiferent daca facultatea aia ma ajuta la job sau nu. Asa zice in lege.
-sefului ii trebuie sa lucrez cat mai mult pe bani cat mai putini. De ce m-ar angaja pe mine, cu facultate si cunoscatoare de drepturi, cand poate s-o ia pe una fara bac din care sa faca ce vrea el?
Din pacate la noi asa e, se cere facultate pentru orice, DAR si daca ai facultate pe care ai facut-o pe bune (cu multa munca si nu pe spagi sau favoruri) nu inseamna ca vei putea avea un job cat de cat decent si cu atat mai putin in domeniul in care te-ai pregatit, decat daca ai pile undeva (situatie in care pentru foarte multi facultatea facuta pe bune nu mai este necesara)!
A punctat bine cineva mai sus potentialul de castig pentru „meseriasi” insa categoria are de umblat serios la imagine si respect de sine. In State, spre exemplu, acesti „contractors” au o imagine foarte buna dar sunt afiliati la sindicate, au super echipamente, scule, masini si evident skills. Ai nostri se imbraca neglijent, lucreaza in slapi, vorbesc golaneste si nu prea ai incredere sa-i lasi singuri in casa. Evident, ANOFM-ul si altii care toaca banii Statului nu se pot ocupa de asa ceva.
Cea mai şcolită vânzătoare pe care am întâlnit-o în Kauflandul de la mine din sat are trei facultăţi:
– administraţie publică
– asistenţă socială
– marketing
Paradox. Dilema. Prostie. Sistemul e de vina!
Nu stie sa se descurce, duduia si-ar gasi loc de munca in maxim 2 saptamani. Daca arata bine chiar pe fiecare seara.
Comentariu rautacios, dar persoane de genul, cu capul in nori, isi merita soarta!
Bre, adevaru e ca studentu de rand cand ajunge pe piata muncii nu face diferenta dintre tema de casa si muncit pt un client. Abia dupa cativa ani se prinde ce e munca, cand nu mai are ajutor de la parinti. Si e normal sa fie asa, atata timp cat aproape orice prost naiv poate termina o facultate si are impresia ca diploma lucreaza pentru el.
Consider că Dreptul nu își merită locul printre facultățile inutile.. Oricând este nevoie de juriști.. etc orice firmă are nevoie de juriști în orice domeniu..în plus dreptul îți oferă posibilitatea în multe subdomenii sa lucrezi.. Nu doar cele 3 binecunoscutele (avocat, judecător, procuror)Absolut necesare.. Așadar, Drept și Medicină nu pot fi incluse printre facultățile,, inutile,,