Despre închiderea OTV (2013)

Anul trecut a apărut un documentar numit “$ellebrity”, care tratează acelaşi subiect ca filmul de categorie B din 2004 “Pararazzi”: până unde mergem cu invadarea intimităţii? Cât de legal e să fii jegos? Cât de legal şi moral e să continui să faci poze după ce ai provocat un accident şi nişte oameni sunt prinşi între fiare? Cât de mare e cererea pentru astfel de mizerii? Unde se opreşte dreptul la liberă exprimare? Cât de legitim e interesul public şi cât de mult trebuie încălcată intimitatea unor oameni?

Cam despre asta e şi povestea OTV. Dreptul la liberă exprimare e bun şi e normal să existe, cu condiţia să fie înţeles şi agreat pe deplin de părţile implicate. Lucru care nu se întâmpla la OTV, lucru care nu se întâmplă la Antena3.

E bine că s-a închis OTV? Da! E nasol că s-a închis pentru o chichiţă sinistră, trebuia să se închidă pentru atentat la bunele moravuri, şantaj şi cretinism în stare avansată.

Asemenea spectacole groteşti se întâmplă şi în lumea civilizată, să nu avem dubii. Dar ele sunt contracarate de multă televiziune de calitate. Citeam undeva că sunt peste 150 seriale (probabil includ şi reality-show-urile) care rulează acum în America, un sfert din ele fiind extrem de bune, motiv pentru care Dallas abia face audienţă. Ok, au Maury Povich şi Jerry Springer, dar au şi Oprah, şi SNL, şi Piers Morgan, şi Daily Show şi altele.

Închiderea OTV e doar un pas. Dacă e singular, n-are un efect prea mare.

bacteria-culture

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

29 comentarii

  1. @Zoso , nu mai e OTV , paguba-n ciuperci ,dar de ce nu a apărut topul cu videoclip al celor mai futabile bloggerite ? :) asta chiar ca doare ..

    00
  2. Pai Pictor Vonta si Somnulescu unde sa se mai „desfasoare” mane? Crezi tu ca isi taie astia craca de sub picior? No way, dude!

    00
  3. Parerea mea e ca a inchide otv-ul e ca si cum ai lua aspirina cand te doare capul. Elimini simptomul de moment, care revine dupa 4-8 ore. Eventual mai iei inca o aspirina, si inchizi si antena, dar tot degeaba. Parerea mea e ca trebuie sa ataci cauzele si nu simptomele. Educatie, nivel de trai si sa vezi, ca prin minune, scad si audientele pentru posturile astea de wc.
    Dar na, e mai simplu sa-l inchizi.

    00
  4. Aştept o reglementare prin care emisiunile gen accesdirect şi ce mai e pe la ora aia să fie mutate cât mai înspre noapte.

    00
  5. Nu se închide nici un OTV, e marketing jegos de Bucureşti, e blat aşa cum a fost şi la Târgu Jiu.

    00
  6. Trist e faptul ca unele posturi au iesit din lista must carry in 2013 fata de 2012, iar printre aceste posturi se numara si cateva posturi care, de bine, de rau, nu sunt afectate deocamdata de tot jegul care se da acum la tv. Deci cu alte cuvinte, romanii au must carry pentru JEG si PROSTIE, pe cand cultura si bunul simt sunt la alegerea cablistilor.

    00
  7. eu zic sa nu visati prea mult la o normalizare.

    00
  8. cp, lista se face pe baza cifrelor de audienta, asa ca romanii au in ea posturile la care se uita.

    00
  9. Ma uitam la tv prin diferite tari si am simtit o umbra de lehamite si plictiseala. Pentru ca am trait doar din soc in soc, din senzational in senzational, din uite cum in iata cum. Era greu sa accept ca la tv se pot purta discutii logice si serioase, fara gaini si curci, fara perversi si complexati.
    Diferenta exista si in raportul munca-tv. Neavand la ce beli ochii toata ziua, strainul merge la munca. Romanul trebuie sa rada, ca doar rasul e sanatos.

    00
  10. Am fost atat de ocupat ca nici nu am dat macar sa verific ca a disparut de pe UPC. Ca ma amuza sa vad ca a disparut si sa sper ca nu mai apare.

    00
  11. inteleg ca toata lumea e specialista in OTV.inteleg ca diaconescu emite unde hipnotice si va obliga sa stati cu ochii beliti acolo.daca ziceti ca nu va uitati,atunci pe ce va bazati.pe alte comentarii ale altora,care,si ei nu se uita la otv dar citesc comentarii..ce mai conteaza libertatea de expresie cand ,dupa ce am demonstrat ca suntem un popor de intelectuali,asta pentru ca avem o facultate, acum suntem si moralisti,precum tata popa.ce ziceti de canalele porno,sa le inchidem,ieri,daca se poate,ca de, ce fac aia acolo e …atac la intimitatea…

    00
  12. Daca acest post ar fi fost inchis pentru, lipsa de etica, bun simt , grotesc , circ ieftin , emisiuni cretine etc, ar fi fost ok , si am fi zis ca traim intr-o tara, in care lipsa de moralitate si discernamant, e taxata.
    Insa l-au inchis pentru neplata unor amenzi, o masura, care arata lipsa curajului societatii in care traim.

    00
  13. Am fost afectat de disparitia OTV la fel de mult ca legea lui Hollande de a impozita bogatii cu 75%.

    Voi chiar mai aveti otvuri si antene in grila?

    00
  14. E o singura problema, nu ca mi-ar pasa in vreun fel de OTV, dar orice amenda primesti ai dreptul de a o contesta in instanta, lucru care amana plata amenzii abia dupa verdictul dat de instanta. Ei bine, chestia asta nu se aplica in cazul CNA. Asadar, orice televiziune care primeste o amenta tre’ s-o plateasca, indiferent daca o contesta sau nu in instanta. Asadar, OTV-ului si i-a ridicat licenta de emisie pentru unu cumul de 1.000.000 de lei amenzi, toate contestate in instanta. Daca instanta da un verdict cum ca amenzile respective au fost date in mod abuziv?

    00
  15. Subiectul „Inchiderea OTV” a fost otevizata de catre toate celelalte televiziuni in stilul caracteristic OTV :))

    00
  16. „Unde se opreşte dreptul la liberă exprimare?”
    in instanta

    „Dreptul la liberă exprimare e bun şi e normal să existe, cu condiţia să…”
    cu nici o conditie
    daca incepi sa pui conditii pe criterii personale de bun gust, etica, morala si alte concepte nemasurabile, ai iesit din democratie

    „E bine că s-a închis OTV?”
    nu

    00
  17. 1.Dreptul al libera exprimare e garantat de constitutie.Ponta face exact acelais lucru pe care l-a facut Nastase in 2000 cand a inchis OTV-ul.Asta e doar razbunarea lui Ponta pentru ca OTV-ul a fost considerat postul care l-a facut presedinte a doua oara pe Basescu si und ela un moment dat se ducea toti pdlistii cand boicotat realitatea si antena 3.
    2.Nu exista in lumea civilizata instanta care sa judece ce e libera exprimare si ce nu.Din cate stiu eu emisiunile lui Dan Diaconescu se desfasurau de la 8 seara in sus si mult peste 12 noaptea deci de unde nevoia de amenzi.
    3.TOATE si aici pun accent pe TOATE personajele de la succes de la otv incepand cu Gigic BEclai ,Badim,TOlea,CIumac,Elodia sunt prezente si au fost prezente in platourile altor televiziuni de gen PRotv,Antena1,REalitatea etc.SA le inchida si pe alea
    Am ajuns din nou o tara de mana a treia

    00
  18. Exact ca Inchiziţia aţi închis OTV,
    Urmează ATOMIC, MTV, PRIMA sau PRO TV.
    Asta nu e o politică – e direct teroare.
    Oare emigrând în masă găsim vreo rezolvare?

    JOS CENZURA!
    Acţiunile voastre ne alimentează ura.

    http://www.d-petre.ro/razboiul-cna-vs-otv/

    00
  19. @D-Petre ATOMIC ?! :)) altfel, as emigra, dar cu siguranta nu pentru ca s-a inchis OTV … oricum, ma uitam la fel de des ca la m2 – cica il am si pe asta in grila digitala.

    00
  20. Eu nu vad o diferenta prea mare intre OTV si A3 cand vorbim de insulte si invadarea intimitatii.

    00
  21. hai cu antena 3. visul meu e sa-i vad inchisi pe sfertodoctii aia.

    00
  22. NOU
    #22

    Hai sa inchidem si Antena 1 pe motiv de kapatos, si acasa pe motiv de cancan tv, si kanal d pentru emisiunea lu Madalin Ionescu ori pt WowBiz. Hai si cu rtv-ul inchis ca apar gigi si vadim prea des (ca la otv pe vremuri). De ce nu si Antena 3.

    Sunt atatea chestii „mizerabile”, si in loc sa se imputineze se inmultesc. Oare de ce? Din cauza lu domnu Dan, nu?

    00
  23. solutia e sa nu mai platim profesorii cu 3 lei

    00
  24. @Moldoveanca: televiziunea este una dintre instrumentele de educare şi influenţare a poplaţiei. Adică se încadrează mai degrabă în categoria „cauze” (alături de multe altele) decât „simptome”.

    00
  25. @Flat
    Ce argumente ai cand afirmi ca ridicarea nivelului de trai al profesorilor rezolva problema educatiei? Cu ce sunt mai folositori niste profesori multumiti de viata lor? Elevii sunt aceiasi, la fel de manelizati, traind intr-o societate la fel de desconsideranta fata de notiunea de studiu si cunoastere. Fenomenul e autoreglant, legea entropiei cred ca guverneaza tot. Manelizarea actuala face meseria de dascal putin utila, poplatia e convinsa ca vrea sa fie tampita, e mai eficient sa nu gandesti. Nu exista un factor determinant pentru a deveni educat, pentru ca nivelul de trai nu e direct proportional cu nivelul de educatie.

    La noi inca nu a luat nimeni atitudine sa faca un demers legal pentru reducerea complexitatii programei scolare ca motiv al promovabilitatii reduse la BAC. In alte tari cu apa calda comitetele de parinti sunt foarte active in a cere permanent subtierea programei pentru a nu stresa copiii, incat sa mai aiba timp si pentru socializare, nu numai pentru teme. Promovabilitatea bacului la americani s-a rezolvat ajustand dificultatea medie a testelor la nivelul de educatie mediu al elevilor, legea entropiei coborand mereu acest nivel pana la punctul in care scoala obligatorie e doar un loc de socializare in mod legal si sigur pentru minori, fara stres, fara teme, doar participare.

    Eu imi aduc aminte ca atunci cand eram elev (adica anii 80) nu aveam timp de joaca. Aveam 4 ore zilnic in scoala primara si gimnaziu, apoi 5-6 ore zilnic la liceu, 6 zile pe saptamana, adica 24 ore pana la 14 ani si chiar peste 30 ore saptamanal dupa 14 ani. Socializarea era la scoala si pe drumul catre/de la scoala. Temele pentru acasa imi ocupau tot restul zilei, nu aveam timp de pierdut. Sambata si duminica imi permiteam nitel relash, dar tot aveam teme pentru luni ce trebuiau facute. Tezele trimestriale erau recapitularea intregii materii in amanunt. Nici nu-mi imaginam cum e sa nu inveti, sa zaci ca o leguma sau sa practici vreun sport. Ma bucuram cand aveam la inceputul anului scolar tabara de munca, aveam 2-3 saptamani fara carte, doar cules de fructe undeva departe de casa, desi in conditii mizere. Aveam apoi practica industriala iar vreo 3 saptamani in trimestrul doi, mergeam la uzina si daca nu aveam nimic de facut pe acolo, rezolvam culegerile de matematica si fizica, citeam carti din lectura obligatorie.

    Faceam astea pentru ca sistemul cerea tot acest efort si consecintele erau greu de acceptat, exemplele erau peste tot in jur. Daca nu acumulai cunostinte, altii o faceau in timpul asta si erai inlaturat la examene, pentru ca era concurenta, oamenii vroiau sa faca o munca mai calificata si mai curatam, sa aiba un nivel de trai nitel mai bun decat vecinul, iar asta nu se putea decat daca erai nitel mai destept decat restul… aia mai slabi.

    00
  26. ridicarea nivelului de trai al profesorilor le-ar da acestora motivatia de a demaneliza elevii si le-ar oferi un statut ce impune respect.

    bineinteles ca masura asta, singura, nu garanteaza nimic, societatea trebuie sa faca si alti pasi in paralel, dar e prima conditie. cu profesorii batjocoriti si cu salarii de mizerie SIGUR SIGUR nu vei produce generatii educate.

    00
  27. Flat, chestia asta a fost deja testată. Rezultate zero. Salariile judecătorilor sunt destul de măricele încă din anii 90, ţi se pare că justiţia are motivaţia de a face treabă bună?

    Sunt de acord cu mărirea salariilor profesorilor pentru atragerea unor valori în domeniu, dar numai însoţit cu un sistem de evaluare al performanţelor bine pus la punct. Nu actualul sistem. Acum dacă un profesor lasă corigent sau repetent vreo loază, este penalizat pentru lipsă de performanţă.

    00
  28. de bine de rau judecatorii sunt respectati si temuti, aminteste-ti de toti Becalii tremurand pe scarile tribunalului. si da, au motivatia. ca mai sunt si nesatui, e inerent. dar sistemul a evoluat, nici un interlop nu se mai poate lauda ca se pisa pe judecator asa cum elevii se pisa pe profesori

    oricum vad ce ai scris mai sus si ma ingrozesc, televiziunea NU are rol de educare, scoala are. cum scoala da FAIL, preia televiziunea copiii frageziti si ii transforma in miniBecali. sau miniCrudute.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile