Motivul principal pentru dezincriminarea (parțială a) abuzului în serviciu are legătură cu lipsa de măsură a fomiștilor. În orice țară civilizată se fură, de la Helmut Kohl la Nicolas Sarkozy, toți își trag câte ceva pentru zile negre, sperând că nu vor fi prinși.
Diferența e că la noi se fură leu pe leu. Adică fomistul român nu ciupește 1-5-10% din ce poate, nu, el fură 50% din orice. Nu poți cumpăra creioane cu 2 lei când prețul lor e 1 leu la librărie și apoi spera să nu te prindă. E prostie și foame. De aia DNA îi prinde mereu și de aia sunt speriați și susțin amnistia și un nivel minim de 200.000 lei la prejudiciu.
Ca să poată fura în continuare tot.
Știți prima oferă a autostrăzii Comarnic Brașov, aia de 100 milioane pe kilometru? Unde credeți că se duceau restul de bani de la 20 milioane pe kilometru, cât costă într-o țară normală o autostradă de munte? Ăsta e nivelul furtului: uneori 50%, alteori 80%. De aia se zvonește că Năstase, DIP, Mitrea și Hrebenciuc au câte 1 miliard avere ascunsă, din manevre din astea.
Și cel mai rău e că nu se fac lucrări dacă nu se poate fura la ele.
Atenție. Nu zice nimeni să nu fure. Ăsta e spiritul uman, dacă ai în gestiune 100 portocale, furi și tu una, că nu se vede. E normal și, până la un punct, este OK. Problema apare când furi 50 de portocale și pe restul le depozitezi în soare să se strice și apoi le dai copiilor la școală și le spui că atâta merită și că nu știi de ce au fost scumpe ca naiba, deși, după ce ai furat 50 din ele, mai primești și șpagă de la firma de la care le-ai cumpărat la suprapreț.
Asta e corupția. Ăștia sunt șobolanii de care ne-am săturat.
Hotul sef -> https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/reactia-patriarhului-daniel-la-oug-si-la-proteste-662324
Asta incepe sa isi faca probleme ca are competitie serioasa. Functionarii o sa fure in transe de 200k in familie pana la rudele de gradul 2. Un popa te arde cu cateva sute de lei. Parca ar fi loc de optimizare si la biserica…
Dacă ai informația pune te rog o lista cu țările unde de incriminează abuzul în serviciu, sa rămână pentru posteritate ! Pentru că nu găsesc informația pe net clar..
Uite aici, pe tări și pe articole – https://www.hotnews.ro/stiri-esential-21575745-presedintele-ligii-studentilor-din-iasi-face-trecere-revista-tarilor-care-pedepsesc-abuzul-serviciu.htm?nomobile=
Las asta aici pentru posteritate.
Care sunt limitele și sancțiunile în Texas, US:
„Sec. 39.02. ABUSE OF OFFICIAL CAPACITY. (a) A public servant commits an offense if […] he intentionally or knowingly:
(1) violates a law relating to the public servant’s office or employment; or
(2) misuses government property, services, personnel […]
––-
(b) An offense under Subsection (a)(1) is a Class A misdemeanor.
(c) An offense under Subsection (a)(2) is:
(1) a Class C misdemeanor if the value of the use of the thing misused is less than $100;
(2) a Class B misdemeanor if the value […] is $100 or more but less than $750;
(3) a Class A misdemeanor if the value […] is $750 or more but less than $2,500;
(4) a state jail felony if the value […] is $2,500 or more but less than $30,000;
(5) a felony of the third degree if the value […] is $30,000 or more but less than $150,000;
(6) a felony of the second degree if the value is […] $150,000 or more but less than $300,000; or
(7) a felony of the first degree if the value […] is $300,000 or more.”
De aici: https://statutes.capitol.texas.gov/Docs/PE/htm/PE.39.htm
Pedepsele sunt următoarele:
Pentru (4) (între $2,500 și $30,000, state jail felony) – pușcărie între 6 luni și 1 an.
Pentru (5) (între $30,000 și $150,000, felony of the third degree) – pușcărie între 2 și 10 ani.
De aici: https://www.versustexas.com/felony/
Bonus, condamnările repetate măresc automat durata pedepsei în cazul unei noi condamnări.
Deci în TX, US faci pușcărie pentru Abuse of official cappacity dacă vorbim de cel puțin $2,500.
În România, nu pățești nimic dacă vorbim de mai puțin de $47,000. E profund nedrept și revoltător.
Toate. Mai puțin alea prin africa
Copy paste de pe hotnews.
Tot spun unii pe Facebook ca abuzul in serviciu nu se pedepseste in SUA, Franta, Germania. Eu zic sa mai citeasca:
Germania: ii spune Amtsmissbrauch, prima incriminare fiind din 1851 prin art. 314 a Codului Penal Prusac. De atunci apare in fiecare cod penal, fie ca a fost Germania Imperiu, Republica de la Weimar, al Treilea Reich sau RFG.
Franta: art. 432-1 pana la art. 432-6 din Codul Penal Francez (abus d’autorite)
UK: apare in toata jurisprudenta penala a instantelor britanice sub denumirile de <>, <> sau <>.
SUA: ii spune abuse of office, incriminat prin Code of Federal Regulations, §11.448. Deci se aplica pe intreg teritoriul Statelor Unite. Prin codurile penale la nivel de stat, acestea pot sa inaspreasca conditiile si pedepsele, cum face Texasul. In SUA infractiunile de acest tip sunt numite <>.
Elvetia: art. 312 din Codul Penal
Spania: art. 248-252 din Codul Penal (abuso de autoridad)
Rusia: art. 285 – злоупотребление должностными полномочиями. Iar prin niste acorduri privind unificarea legislatiei penale, toate statele din CSI incrimineaza abuzul in serviciu si neglijenta in serviciu.
Peste tot se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 2 ani pana la inchisoare de la 2 la 7 ani.
In Romania, este incriminat constant incepand prin Codul Penal al lui Cuza (1864 – art. 147 si 158), Codul Penal Carol al II-lea (1936 – art. 245-247), Codul Penal 1968 (art. 246-248) pana astazi. Ma rog, ieri!
In Africa nu se cheama abuz in serviciu ci pur si simplu furt si te impusca daca te prinde sau te da la lei.
Numai in Romania ai putea sa furi legal 100000 de lei si daca te prinde cineva in cel mult 6 luni sa dai doar banii inapoi. Daca nu-i mai ai poti sa-i dai si in rate, ti se retine probabil din salariu cate 100 de lei pe luna. Si bonus, ar trebui ca unul dintre colegii tai hoti sa-ti faca o plangere sa poti fi verificat. Nu stiu ce plangere si cui dar sigur nu DNA-ului pentru ca nu mai este penal in plm. Probabil faci plangerea tot hotului: „te-am prins, da banii inapoi … daca vrei, daca nu nu-i da”.
In conditiile astea doar daca esti ultimul tembel nu furi.
@Ionut
conteaza cum este definit si delimitat abuzul in serviciu in codurile penale mentionate de tine.
Am aruncat o privire asupra C.p. german si austriac.
In C.p. austriac infractiunea de „abuz in servicu” este definita similar cu forma din OUG-ul emis de PSD.
https://www.jusline.at/gesetz/stgb/paragraf/302
In C.p. german nu exista aceasta infractiune per se („Amtsmissbrauch” a fost abrogata in 1943) dar sunt prevazute o serie de „Amtsdelikte” infractiuni in exercitarea functiei publice. Aceste infractiuni sunt prevazute si in C.p. roman, ex: trafic de influenta, luare de mita, insusire de foloase necuvenite, etc.
https://de.wikipedia.org/wiki/Amtsmissbrauch_(Deutschland)
https://de.wikipedia.org/wiki/Amtsdelikt
C.p. german (engl) – http://www.gesetze-im-internet.de/englisch_stgb/index.html
Don’t feed the troll. Mesaj scurt. RUSINE! si gata.
@Mihai: Mi se pare si normal. Abuzul presupune intentie, deci trebuie pedepsit, oricat de mic ar fi. La fel, mi s-ar fi parut normal, daca tot s-au vrut praguri, sa puna vreo 5-6, ca in Texas, iar pentru fiecare prag sa se inaspreasca pedeapsa. De la, sa zicem, sanctiune administrativa + amenda la puscarie si amenda serioasa.
Acceptabil mi s-ar fi parut, daca ar fi introdus prag la neglijenta in serviciu (clar, nu 200k, dar 30-40k). Nu, ei au eliminat complet neglijenta in serviciu. Mai mult, au eliminat si favorizarea infractorului pentru rude de gradul 2. Aparent, daca iti cunosti limitele, poti sifona linistit, pui tot pe numele parintilor, sotiei, copiilor si te faci om. O sa-ti puna eventual popriri, culmea, pe banii pe care tot ei (!!) ii dau, fiindca, ce sa vezi, nu mai exista interdictia de a ocupa functii publice, indiferent de prejudiciu.
Dar bine ca suntem toti niste ragalai manipulati..
@Zarak: Informatia e mai mult pentru cititori simpli, care astfel au contraargumente pentru retorica ieftina. Cu trollii oricum nu te poti intelege..
@ mihai: saraci americanii – auzi de la 3500 de dolari e felony, pai la valoarea noastra macar de un seria 3 sa iasa.
200000 lei prejudiciu – fapta penala. Astia zis sa se pedepseasca dar nu penal. E de rasul curcilor ca DB sa plateasca amenda 680 milioane dolari pentru ca au ajutat la spalarea banilor niste rusi, la noi sa fie inchisi pentru 20000 dolari si dupa asta sa vina sa ne explice nemtii ca pentru orice suma hotii trebuie inchisi. Doar la noi. DB a platit amenda la americani pentru ca justitia germana doarme. La fel si cu VW, In materie de talharii sunt mai dibaci ca psdistii
Pragul de care vorbești este pentru abuz in serviciu adică se aplica funcționarilor statului. FB, VW etc sunt firme private. Ce face Dragnea & co este sa creeze o categories privilegiata, care lucrează la stat și care nu poate fi trasă la răspundere.
Mai sus este o alt exemplu de manipulare.
RUSINE!
Problema ii ca NU se mai pedepseste sub prag. Doar sa dai ce-ai furat inapoi (si aia dupa procese civile, cerute de partea vatamata) NU E PEDEAPSA. Oricare din astia ar fura daca trebuie doar sa dea inapoi daca EVENTUAL e prins, in rest cazieru ramane curat.
In plus, daca ciorditorul, prin pozitia pe care o are, a emis vreun act care statuteaza abuzul, poate fi exonerat de orice fel de raspundere inclusiv pentru emiterea actului.
Interesant, nu?!?
Acum fara misto: batranu are ceva de castigat de pe urma oug sau a gratierii care intra in parlament?
Nu, batranul nu are de castigat pentru ca iubitul batranului de la puscarie e inchis ca a furat niste gaini si a facut sex cu ele, astea cica nu se gratiaza. Sau nu te refereai la batranul basinos Vociulescu?
Nu, ma refeream la batranu Petcu, era intrebare pentru zoso
eu m-am prins, dar m-am făcut că nu
ok, dar eu insist
a ieșit bos, de două luni.
nu este normal sa furi nici 5% ! plm .. daca ai lucra la patron ai fura 5% ?! nu ! .. de ce sa furi de la stat ?! .. pleaca dreaq d-acolo daca nu poti sta vertical ! .. eu sunt sigur ca mai exista oameni care n-ar fura nici 1% ! .. e drept, nu-s multi – dar sunt suficienti !
4% este corect sa furi? Parca atat era la domnita procuror. Legea este pentru unii ciuma si pentru unii muma.
Pana nu scapam de talerele diferite orice discutie este de prisos.
Ai furat, indiferent ce, cat si mai ales de care parte a puterii esti – trebuie sa raspunzi in mod direct si rapid; fara dosare dosite sau aruncate pe fundul sertarelor, fara NUP-uri uluitoare.
Daca eu fac acum plangere penala pentru abuz in serviciu comisiei care a considerat ca 4% a fost ok pentru Kovesi sa fure ce credeti? Este bagata in seama?
O sa fie tratata cu aceiasi celeritate cum au tratat plangerea „pupilului” macovian?
Trebuie sa incetam cu dubla masura si sa fie tratati/pedepsiti toti cei ce incalca legea. ATAT!
Cine e dip?
Prin Moldova (noastră) umblă vorba că părți imense din anumite stațiuni ar fi ale domnului Năstase. Acuma na, nuj cât de adevărat e pentru că Slănic Moldova (exemplu total aleator de stațiune sus-menționată) e în paragină de 20 de ani.
DIP e Dan Ioan Popescu. https://www.google.com/sorry/index?continue=https://www.google.ro/search%3Fhl%3Dro%26lr%3Dlang_ro%26q%3DDan%2BIoan%2BPopescu%2Bva-tech%26sout%3D1&hl=ro&q=EhAgAUHQAAIdkwAAAAAAAAAAGLvju-sFIhkA8aeDS1iVM25GNwDOSmF2-hYQHVeytdWPMgFy
DIP e un erou de poveste.
Cam toti investitorii din Romania din perioada dec. 2000 – dec. 2004 ar putea sa spuna cel putin o poveste cu faptele eroului DIP.
Unele s-au prescris.
Deci din câte am înțeles eu, pe scurt, ‘retehnologizarea’ s-a făcut prost și încet și a fost plătită cu energie ieftină pe care băieții au vândut-o mai departe? Drăguț.
nește bănuți pentru zile negre, maică…
Sunt multe tâmpenii
Pai daca reclamațiile sunt valabile doar 6 luni vreau si eu stingerea automata a datoriilor după 6 luni.
Horror, nu le mai convine, dar la ei se poate sa se stinga
Adeseori ma intreaba astia de pe aici cu ce sunt ei mai diferiti fata de Romania fiindca si la ei politicienii fura. Si ma pun sa le explic ca aici un primar cu 100 de euro pe mana fura maxim 20 de euro si cu 80 face ceva pe cand in Romania unul cu 100 de euro pe mana ii fura pe toti, imprumuta de pe undeva alti 100 si sifoneaza vreo 80 pe studii, iar cu 20 ramasi nu face nimic.
Asta-i realitatea.
O luam pe o panta periculoasa. Nu e treaba noastra sa ne afundam in discutii juridice, eventual de jurisprudenta internationala. Da-o in ma-sa de pricepere.
Faptele sunt simple: iordache a dat OUG seara, intr-o sedinta ad-hoc si pe a carei agenda nu s-a suflat o vorba despre asta. Aceste date sunt suficiente sa ne demonstreze reaua credinta. Punct
Restul e doar o distragere a atentiei.
Mai terminati ma cu furtul. Daca furi esti condamnat de furt, e simplu. Faza cu abuzul in serviciu este o recomandata data de comisia de la Venetia care a constatat ca e o fapta cu o larga interpretare. Sa inteleg ca juristii aia de acolo is mai slabi pregatiti ca rumanii care ies in strada?
Corect. Iar ei trebuiau sa aduca clarificari, tocmai pentru a evita interpretarile si bunul-plac.
Iar ei au dezincriminat-o (ca in fapt asta au facut).
De aia lumea zice ca s-a dat liber la furat: ca de amu orice functionar cu oleaca de minte in cap poate sa faca o multime de abuzuri, inclusiv in folosul buzunarului propriu, fara ca fapta lui sa intre in zona penala.
Ce dracu ma, nu suntem toti prosti!
Asta ai auzito la badea si daca era asa cum zici tu nu o dadeau noaptea si nu le tremura glasu cand vorbeau de ea. Singurul lor argument la ea e sa iti zica sa taci din gura ca esti prost, ori mie asta nu imi suna a ceva chestie buna de pus pe masa.
Si comisia aia de la venetia e un fel de vecin care iti spune ca stie el mai bine cum sa iti tunzi tu iarba si daca vrei il asculti daca nu aia e. Asa ca motivul invocarii ei nu e o chestie ce tine apa, e mai mult un pretext.
Gogule schimba canalul. Furt este daca vin eu acum si iti iau din casa sau din buzunar direct. daca furtul se face folosind puterea data de functia in care se afla hotul atunci este abuz in serviciu.
nu, trebuie doar sa intelegi ca americanii, englezii, canadienii, francezii, germanii si olandezii critica cat se poate de concret aceasta minunata ordonanta. si probabil mai urmeaza si altii. juristii astora sunt mai prosti decat aia de la venetia? de fapt e foarte probabil ca o parte din juristii aia de la venetia de ne spui tu de ei sa fie aceiasi care au explicat respectivelor guverne de ce ordonanta NU e buna!
Mai draga, ai auzit de curtea constitutionala? Aia, prin 2016, au dat hotararea ca la abuz in serviciu sa se schimbe sintagma „in mod defectuos” cu „prin incalcarea legii”. Stiu ca e greu sa-ti pui capul la contributie, e mai lejer sa o arzi pe lozinci. Daca as fi director general la o firma si imi insusesc niste bunuri materiale cu ajutorul functiei pe care o am, aia se poate incadra in mod specific la o incalcare de lege anume. Sintagma abuz in serviciu e foarte generala si nu cred ca e functionar public care sa n-o fi comis-o niciodata.Deci comisiile europene si ccr spun ceva, dar tu nu esti de acord. E ok, e dreptul tau, dar sa stii ca esti prost.
@ theblack : pe noi nu ne-au criticat juristii, ci politicienii. Aici e o alta contradictie pe care o faceti, adica niste juristi care spun ce si cum ii comparati cu vecinul care ne spune cum sa taiem iarba, iar cand ne critica Merkel, dintr-o data nu mai e vecinul ala bagaret, ci vecinul care le stie pe toate. Deci cum e bine, ne hotaram azi? Sau luam sfaturile si informatia doar de unde ne convine?
Hai sa-ti dau un exemplu (in cazu ca ar fi cum spui): manager de spital, cumperi o singura pastila cu 199999 lei cand ea valoreaza 1 leu deci ai putea cumpara 199999 de pastile (putin exagerat dar a fost un caz pe la CFR fata de care nu-i exagerat deloc). OK, sa zicem ca – dupa cum spui tu – esti pedepsit pt furtul a 199998 lei dar in acelasi timp 199998 oameni sunt privati de acele pastile si pentru asta nu mai ai nici o raspundere.
Uite, eu o sa lucrez cu materialul clientului. Adica mesajul tau. O sa si fac o analogie idioata, fiindca observ ca argumentatia sanatoasa oricum n-are efect.
Conform cu mesajul tau, CCR a analizat o casa si a observat ca o fereastra produce un efect cam ca vopseaua aia, cameleon. Adica, in functie de cum bate lumina, vezi o alta nuanta. CCR a explicat frumos care e nuanta celorlalte ferestre, deci si nuanta corecta a celei cu pricina, a sugerat sa se schimbe fereastra, dar n-a obligat pe nimeni sa o faca. Ei au demolat casa si au construit-o la loc fara ferestre, sa nu mai fie loc de interpretare.
Ps. Chiar voiam sa las un mesaj de genul „stai sa-i vezi acum pe baieti cum vin si explica ca furtul e altceva, ca e reglementat prin art 228-230 C.P, ca asta nu e furt, BLABLABLA.” Mi-ai luat-o inainte.
boss, mai ca pentru pesedisti asa: femeia de moravuri usoare tot curva e.
tot asa abuzul in serviciu cu prejudicii materiale e furt
da, ma jimi, ca politicienii aia vorbesc asa din auzite… au vazut ei pe feisbuc sau pe iutub un hipster comentand ca psd-istii sunt hoti si au zis „ba, asta pare ca stie ce spune! hai sa zicem si noi ca el!”
mars ma acu argumentele astea puerile. conducerea celor mai importante state din lume, cvasi integralitatea presei mondiale (inclusiv din state ceva mai totalitare asa, gen turcia sau ungaria), specialisti in domeniu de diverse grade, o multime de lume in general spune EXACT acelasi lucru! si tu zici ca toti astia sunt manipulati si dezinformati… de cine ba desteptule, ca basescu nu mai e presedinte nici macar la cotetul ala de pmp? cine ii manipuleaza pe toti astia? chiar sunt toti prosti, numai psd-stii destepti si neintelesi? pai sa o abroge, sa o explice ca pentru prosti si cand intelege toata lumea exact ce vor, in mod sigur toti vor fi de acord!
@ theblack : citeste legea, eu doar incerc sa fiu corect nu propagandist. Nu ma documentez nici de la Badea , nici de la Banciu, nici de la vreun alt lingau. Am citit siteuri specializate si bloguri de juristi. Daca vrei , ti le las si tie dar nu stiu daca ma lasa zoso
Faptele sunt asa: in lege scrie clar ca nu se gratiaza faptele de coruptie. Ce vedem in strada? Vedem ca se striga ca iasa coruptii.Ok…
In lege scrie clar ca nu vor iesi violatorii, recidivistii, criminalii si dei condamnati pentru violenta.Ce vedem in strada? Vedem ca se striga ca iasa criminalii.Ok…
In lege scrie clar ca nu se anuleaza pedepsele cu suspendare. Ce se striga in strada? Se striga ca scapa Dragnea, desi el e condamnat cu suspendare.Ok…
Daca imi combati legea cu argumente, te astept. Dar fara propaganda de ;la Realitatea si Digi24, te rog.
1) Nu, dar juristii aia nu traiesc in Romania. Mereu surprinzatoare.
2) Ce spune Comisia de la Venetia sunt pareri, nu tablele lui Moise.
3) Tot nu vad unde era urgenta, alta decat termenul de 14 februarie (obtinut cu greu…)
4) Citeste ordonanta si incearca sa compui scenarii pe baza ei, cu televizorul inchis. Nu trebuie sa fii jurist, trebuie sa ai doar putin bun simt.
5) N-are rost sa gandesti cu neuronii lui Ciuvica, Badea si altii, ca o faci degeaba, pe gratis. Ei iau bani pentru asta, si nu de la Soros.
Maestreeee, ce treaba are legea gratierii cu redefinirea abuzului in serviciu?
Ca fapt divers, in forma trimisa in parlament, sunt gratiate si pedepse cu suspendare. In forma initiala, era o magarie cel putin la fel de mare ca redefinirea abuzului in serviciu + modificarile celelalte. Acolo, treaba cu violatori, corupti samd se aplica pana la ultimul cuvant. Intre timp, au schimbat-o. Poti verifica afirmatia mea prin faptul ca Antena 3 si-a cam schimbat discursul. Daca ma intelegi..
@Jimi, Dragnea scapa pt ca exista un principiu de drept (care deasupra tuturor legilor) care spune ca „legea nu retroactiveaza, cu exceptia legii penale mai favorabile”.
In termeni simplii, legea se aplica pt faptele, actele (etc) savarsite/incheiate incepand cu momentul intrarii ei in vigoare, cu exceptia dispozitiilor legale in materie penala care usureaza pedeapsa pt faptuitor sau care zic ca o anumita fapta nu mai e infractiune.
De aceea, fapta x era infractiune si se pedeapsea de x la y ani, daca ai savarsit-o anul trecut, acum ordonanta te scoate basma curata ca n-ai facut nicio infractiune.
*Offtopic
Nu vorbesti cu cunostintele tale de pe la magazine online sa bage la promotie baterii externe?
Toata lumea are nevoie de baterie cand iese in strada si ar fi un gest frumos din partea lor.
Lung dar merita : Intr-o dimineata, stapanitorul unei cetati fu trezit de niste strigate care se auzeau din piata: – Hai la mere! Mere dulci cum n-ati mai gustat ! Ridicandu-se indispus din pat si privind pe fereastra, vazu un targovet ce vindea, intr-adevar, mere, inconjurat de o multime de musterii.
„Trebuie sa fie tare bune merele alea”, isi spuse mai-marele cetatii si, facandu-i-se pofta, il chema pe primul sau sfetnic si ii porunci:
– Ia cinci galbeni si mergi in piata sa cumperi mere de la targovetul acela. Primul sfetnic il chema pe paharnic si ii spuse:
– Uite patru galbeni, du-te si cumpara mere. Paharnicul se adresa, la randul sau, stolnicului:
– Poftim trei galbeni, de care sa cumperi mere de la targovetul acela.
Stolnicul il chema pe primul strajer ii dadu doi galbeni si il trimise in piata. Acesta dadu un galben unui strajer din subordine, iar acela se duse la targovet si ii lua la rost:
– Hei, ce tot strigi asa ? Ai tulburat somnul mai-marelui cetatii, iar drept pedeapsa mi-a poruncit sa-ti confisc caruta asta cu mere. Zis si facut. Intors la seful sau, strajerul se lauda:
– Am facut un targ nemaipomenit ! Cu un galben am cumparat o jumatate din caruta cu mere a targovetului !
Primul strajer merse la stolnic: – M-am targuit si, cu cei doi galbeni pe care mi i-ai dat am reusit sa cumpar un sac cu mere !
Stolnicul – repede la paharnic: – Cu trei galbeni am luat o tolba intreaga cu mere !
Paharnicul dosi jumatate din cantitate si apoi merse la primul sfetnic: – Iata, cei patru galbeni mi-au ajuns doar pentru o jumatate de tolba cu mere. Iar primul sfetnic se infatisa dinaintea stapinitorului cetatii si glasui: – Maria ta, iata, am indeplinit porunca.
Numai ca de acei cinci galbeni n-am reusit sa targuiesc decat cinci mere. Mai-marele cetatii musca dintr-un mar si cugeta:
„Hmmm… Cinci mere pentru cinci galbeni… scump, foarte scump ! Si, cu toate astea, targovetul acela avea o multime de cumparatori. Inseamna ca lumea o duce bine, are bani. Ia sa maresc eu birurile !”
doua argumente pesediste pe la tv:
1. nu mai e penal, e administrativ. se recupereaza
2. nu e pt politicieni, ca abuzul nu e un castig pt functionar
si nici un invitat nu le raspunde:
1. se recupereaza o laie. + ca se infunda sistemul pt ca vor comite toti abuz
2. e pt prietenii politicienilor, care intorc favorul via spaga
Cunosc mai de aproape (prin terti) un personaj care a fost a 5-a mana a jafului pe care l-a facut Nastase.
Mai simplu, nastase a furat, a dat altora (mana a 2-a), astia au uns la randul lor pe altii (mana a 3-a), acesti altii au dat altora (mana a 4-a) si astia au dat la randul lor altora (mana a 5-a).
Probabil ca numarul mainilor pana la diminuarea sumelor de bani e imens insa va pot spune ca la mana a 5-a, averea individului se ridica undeva la 50 de milioane de euro (evident, inmultiti prin combinatii).
Persoana nu e publica dar e apropiat familiei Nastase.
#altaintrebare: sa se calculeze cat a furat mana a 4-a, a 3-a si cat a furat Nastase!
și eu știu un tata de artist rock care e notar și a prins contractul de despăgubiri pentru 100km de autostradă, că mă miram din ce are bani juniorul, deși nu muncea nimic și nema hituri.
Umbla o vorba prin guri destul de abilitate in domeniu, care spunea ca „pe vremea lui Nastase, banii ii erau trimisi in cutii de televizor si nu ii numara nici dracu. Erau cantariti”
„Atenție. Nu zice nimeni să nu fure. Ăsta e spiritul uman, dacă ai în gestiune 100 portocale, furi și tu una, că nu se vede. E normal și, până la un punct, este OK.”
Nope, nu e OK. Furtul e furt!
e normal
intorci furtul pentru ca esti si tu furat de corporatie
Say what ??? :))
Furtul nu e normal. E jenant să acceptați furtul mic dar nu pe ăla mare. Ca se fură se poate accepta, e o realitate tristă, dar că e normal să furi un pic nu se poate accepta și orice gândire de genul asta este o ipocrizie jenantă. De ce sa furi ? Nu au și ei dreptate daca tu consideri ca e normal să furi puțin, de ce nu au și ei voie să exprime clar in textul legii acest lucru. E normal sa furi puțin, păi bine boss ei consideră puțin 50000€.
Dar ce îmi plac mie astea, bă e normal să faci un mic furt, trafic de influență, abuz în serviciu, atât timp cât furi cu măsură și abuzul nu deranjează prea tare…
Deci e ok să furi puțin. Păi să legifereze boss, un 10% pe contract merge furat, e acceptabil ? Stiu și ei ce și cum de la început și e și mai ușor să scape de lacomi.
boss, 10% e acceptabil. baga tu prin lege 10% in consructii si il accepta astia razand. ti-l dau si iti mai lasa si ceva pe langa asa, de pamplezir. sa vezi cum e cand cand „comisionul” e de 40, 50, 80%… si dupa aia plng romanii ca blocul/autostrada/metroul sunt proaste…pai da ba, ca dobitocul pe care l-ati votat a luat 40-50-80% din banii alocati iar firma, ca sa suprvietuiasca ai lungeste si ea pelteaua cum poate. ca de aia kilometrul; de autostrada cuosta la noi de 10 ori mai mult ca in antarctica.
PS nu iau apararea firmelor de constructii, ca si aia ar fura-o si pe ma-sa… dar astea sunt conditiile in care lucreaza.
Nu e normal să consideri ok furtul. Mic mare. Nu vorbim de o pâine furată de foame. Dar nu e normal să aveți pretențiile pe care ziceți că le aveți de la „țară” și totuși, înafara discursului, să acceptați furtul „mic” dar să vă deranjeze când acesta devine mare. Nu e normal, principii avem sau le invocăm doar de ochii lumii și când ne avantajează ?
Până la urmă mi se pare că nu ne deranjează furtul sau hoții in general ci furtul mare și hoții mai deștepți. De oftică nu altceva.
Vine unul Florica, bate palma cu un politician, isi trage 10 milioane, da spaga 1 milion, se duce si il toarna pe politician si ramane cu 9 milioane si fara pedeapsa. Cel putin pana acum. E corect ca romanii sa protesteze dar nu trebuie sa-i uite si pe astia gen Florica pentru ca banii lui sunt tot de furat. Nu este corect sa vina nemtii sa-si dea cu parerea mai ales dupa povestea cu EADS. S-a spus clar ca e dosar in lucru, sunt bani multi tirati dar dupa asta au facut ciocul mic. Scria cineva mai sus
ca DB si VW sunt firme private. Nu conteaza, au facut infractiuni si platesc pentru asta. Problema este ca altii i-au amendat nu nemtii care probabil stiau dar erau ocupati sa ne dea sfaturi.
in all fairness, l-as adauga si pe base pe lista celor cu cel putin un miliard ascuns.
Si da, cam astia patru cred ca au bagat cel mai rau, esalonul doi probabil sunt cateva zeci cu ceva intre 500 si 1 miliard.