Despre economii: imobiliare și copii

La discuția de aici, destul de mulți oameni au enunțat ideea că și-au făcut credit cu zero bani și zero lei, pentru că atunci când stai în chirie e greu să faci economii.

Nu prea înțeleg asta, în condițiile în care pavele 4.000 lei, tablou electric 200 lei, ridicat troace 600 lei, vopsit poarta 300 lei, prize și o lustră 300 lei, centrala termică 2.500 lei, mașină de spălat 1.300 lei, aragaz 1.000 lei, hotă 300 lei și alte mici cheltuieli care m-au uscat de bani.

Și ăsta e doar începutul unui lung șir de cheltuieli pe care un proprietar trebuie să le facă și un chiriaș nu prea. De aici și mirarea mea că toți cei despre care am auzit din prieteni și cunoștințe și-au făcut credit pe perioadă maximă și nici unul nu a avut nici un fel de avans.

Problema cu situația asta e următoarea: dacă apare o urgență (cade acoperișul, se strică mașina, se sparg doi dinți), oamenii care nu au nici o economie, pentru că nu sunt obișnuiți să aibă (de câte ori ați auzit-o pe aia cu “eu nu pot să fac economii, dar rata la bancă trebuie să o dau”?), vor da din colț în colț.

Și pentru că mi-am adus aminte de bătrânii care nu au bani de haine sau de făcut curat în casă și se împrumută la IFN-uri ca să dea nepoților cadouri de sărbători sau să umple masa, fiți atenți la studiul ăsta:

Potrivit cercetarilor Erste Group, 29% dintre romanii care economisesc o fac pentru viitorul copiilor, iar 48% si-au declarat intentia de a face acest lucru in viitorul apropiat. Vestea buna este ca acest procent se afla usor peste media europeana (25%), dar sub cea mondiala (34%).

"Preocuparile financiare privind viitorul familiei se afla, teoretic, la cote destul de ridicate in Romania, dar acest lucru vine, mai degraba, din traditie, nu dintr-o programare reala a acestora, concretizata in solutii financiare corecte. Iar aici consideram ca este loc de mai bine. Copiii trebuie sa se afle pe primul loc in interesele noastre, indiferent ca suntem parinti sau bunici. Si nu e suficient doar sa le planificam, din punct de vedere financiar, viitorul, ci s-o facem aplicat si sa le oferim sprijinul necesar pentru o educatie financiara corecta", a declarat Dana Demetrian, VP Retail & Private Banking BCR.

Să ne sacrificăm pentru copii, zic. Să aibă ei, micuții, două biciclete și un ipad 6, și noi mâncăm mai puțin.

 

bani-1

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

95 comentarii

  1. Eu nu cred in economisire asa cum o vad parintii si bunicii mei, cred in acumulare de capital.

    00
    • De curios, ei cum o vad?

      00
    • Foarte bine, nu te lua dupa rautaciosi, acumuleaza capital. Si Rupert Murdoch a inceput asa, azi nu a mancat saorma, maine nu s-a sters la khur, usor-usor a ajuns muliardar. Cat capital ai pana acum, ai trecut de suta de euro?

      00
    • Amuzant, cum e sa fii glumet fara propietatea termenilor?

      Capitalul nu e neaparat chestia care o lipesti pe frunte la nunti, boss.
      Nu iti fa tu griji de suta mea de euro, am pus-o deja deoparte pentru nepoti.

      00
  2. Daca tu crezi ca cei care fac economii pentru copii o fac pentru biciclete si ipad faci pe prostul. Ca prost nu esti :)

    00
    • O fac ca sa ia casa copilului, care copil nu mai vrea sa stea in oras sau in tara cu ei… Am rude care au facut casa la rosu si au abandonat-o cand si-au dat seama ca fiica lor se considera mai mult spanioloaica decat romanca…

      00
  3. Eu nu mi-am facut credit cu 0 lei avans. Am strans aprox. 10.000 euro, sa am de acte, de avans, 3 rate garantie, renovat complet apartamentul, mobila, electrocasnice, etc. Au trecut 4 ani, am schimbat doar un capac de wc, in rest totul merge si arata impecabil. Intre timp am mai pus in plus la banca, avem peste 8 rate acoperite, in ideea in care unul ramane fara servici sa nu fim stresati ca n-avem de rata.
    Nu ma laud, nu sunt singurul care a facut asta, mai am prieteni care au gandit la fel. DAR am si foarte multe cunostinte care s-au aruncat la credite de nevoi personale pentru banii de acte si dormitor de 100mil si acum fug din tara , nu gasesc sa isi inchirieze apartamentul ca e la mama naibii, etc.
    BTW : plateam chirie la garsoniera 230 euro , acum am rata la 2 camere 209 euro si sunt la 100m de garsoniera. Daca ar fi sa-l inchiriez l-as inchiria si cu 300 la cum arata si ce imbunatatiri are . Eu unul asa am privit lucrurile. Prea precaut, stiu, incerc sa ma dezobisnuiesc si sa „go with the wave”.

    00
    • Bai da va tot aud cu calculul asta rata e mai mica decat chiria. Dar si-a facut vreunul dintre voi o simulare cat ar creste rata daca dobanda de referinta BNR/BCE creste > 5%? Lucru de altfel foarte probabil sa se intample in viitorul nu prea indepartat, doar ai luat credit pe perioada maxima.

      00
  4. de unde se poate cumpăra clema aia pentru strâns bani?

    10
  5. Colegul de munca si-a inceput doosarul pentru Prima Casa, spera ca in 3-4 luni sa rezolve tot. Ieri l-a anuntat noul proprietar al apartamentului ca are o saptamana sa se plece.

    Tu vorbesti de o categorie aparte de idioti, aia ce se arunca la credit fara o plasa de siguranta. Si aia o fac probabil din cauza cretinilor ca asta de mai sus ce iti inchiriaza apartament si peste un an il vinde fara sa iti spuna nimic.

    00
  6. Nu vad o pb. in a te sacrifica ptr copii. Este responsabilitatea parintelui ca banii economisiti sa ajunga in ce trebuie (educatie/imobiliare/…mai completati voi).
    Tocamai am dat reject la ipad.

    00
  7. In ce priveste credite luate pe perioade maxime fara avans si fara economii eu zic ca nu discuti cu oamenii potriviti. Educatia financiara nu se invata in Romania in scoli iar pana pe la 30 de ani nici macar „scoala vietii” nu compenseaza astfel de lipsuri. Uneori nici pana la pensie.

    00
  8. ” începutul unui lung șir de cheltuieli pe care un proprietar trebuie să le facă și un chiriaș nu prea”

    Corect, dar nici nu ai: pavele, tablou electric, troace ridicate, poartă vopsită, prize și o lustră, centrala termică noua, mașină de spălat nouă, aragaz nou, hotă nouă.

    00
    • Si daca le primesti pe cele de mai sus, nu primesti de care vrei tu, ci de obicei cele pe care le vrea proprietarul, adica cele mai ieftine sau vechi. Vrei sa le ai pe ale tale, tot trb sa le cumperi.

      00
  9. „private banking” – cati romani isi permit din putinii romani care stiu ce inseamna?

    00
  10. pe principiul babei care a pierdut prin „metoda accidentul” vreo 20.000 de euro dar traia singura cu mizeria ei intr-un apartament saracacios.

    00
  11. Bine ca mai umbla cate unii la sensibilitatea romanilor si-i mai aduc cu piciorele pe pamant. Asta cu privire la credite.

    00
  12. Nici eu nu inteleg deloc treaba asta cu credit suma maxima pe perioada maxima si eventual cu inca un credit de nevoi personale pentru avans, dar se pare ca e din cauza ca nu stiu pe ce lume traiesc (dupa cum am aflat din comentarii).

    Eu as face referire la treaba cu intorsul la parinti.
    Daca esti angajat de cativa ani in alt oras si inca iei mancare cu sacosa de la parinti, e o problema care ar trebui rezolvata (lasand la o parte inconvenientul caratului, eu as considera ca ii impovarez pe ai mei in mod inutil, pentru ca pasarile si legumele nu cresc singure si mancarea nu se gateste nici ea fara efort).

    00
  13. Vrei sa-ti dau o veste proasta?

    Peste 3-4 ani trebuie sa faci iar reparatii si mentenanta la casa.
    O casa presupune cheltuieli, n-ai facut-o azi si te tine asa 10 ani.
    De fapt te tine, dar ajunge intr-un hal in care nu mai are legatura cu ce era la inceput.
    Iar ca s-o tii in stare buna, trebuie sa bagi mereu bani in ea.

    Asa ca nu te culca linistit crezand ca ai bagat acum o suma si gata ai terminat :D

    00
    • În afară de vopsit poarta și poate schimbat lustra și aragazul, care ar fi cheltuielile din enumerare, care se vor repeta mai repede de 10 ani?

      Nu încerc să fiu ironic sau să îți dau la gioale, dar ori n-ai stat vreme îndelungată la casă, ori ești pesimist

      00
    • peste 10 ani ma astept sa sparg cel putin 5000 euro numai pe vopsit casa exterior interior
      mai pui la socoteala mici renovari, modificari si vezi ca in 10 ani ai o suma frumusica pe care o investesti in casa.

      bineinteles ca poti sta si 30 de ani in ea fara sa cheltui un leu.

      00
    • @hazbizarai

      depinde de casa. Toate au mici chichite care nu sunt neaparat urgente, dar care trebuie eventual facute.

      Eu locuiesc intr-un apartament pe care l-am cumparat cu banii jos anul trecut. Dupa ce l-am cumparat am mai bagat cel putin £30k in el pentru chestii care nu erau urgente, dar la un moment dat trebuie facute- schimbat tevaria la baie, schimbat chestii in bucatarie, double glazing, izolatie la acoperis, un boiler mai mare pentru ca mie imi place sa fac dus de 2-3 ori pe zi etc.

      Nici una din chestiile astea nu sunt suficient de urgente ca sa le faca proprietarul cand inchiriezi, dar cand e al tau e alt animal.

      Economisitul e lucrul dracului mai ales cand ai crescut sarac. Simti ca trebuie sa compensezi… samd. Si cand intram in online banking si vedeam banii aia in savings mereu era o piesa noua la calculator sau un joc nou sau o haina de piele noua sau o pereche de pantofi etc pe care chiar trebuie sa le am.

      SI am rezolvat cu facutul unul cont de savings la alta banca, ca sa nu vad ca banii sunt acolo. Si facut un buget realist care cuprinde si o categorie de „bani dati pe cacaturi nefolositoare” pentru ca vorba aia steam sale si tableta noua si sandale noi pentru ca nu-i asa tre’ sa mearga cu rochia noua si atunci vrei si o geanta care merge cu ele, etc.

      00
    • @cheddar – felicitari pentru reusitele tale. Acu’, poate n-am fost destul de explicit: O sa bagi £30k de doua ori pe saptamina in apartamentul ala?

      Intr-o locuinta se baga bani gramada, o data la 8-10 ani. Intre timp, ai posibilitatea sa faci niscai economii.

      Si ca sa nu vreau nimic, doar ma laud, si eu locuiesc de 12 ani intr-un apartament achitat cash, iar ocazional particip la intretinerea unei case construite in 1935 si care nu arata ca o vagauna, ci dimpotriva. Sa zicem, deci, ca am idee despre ce presupune ciclul cheltuielilor dintr-o gospodarie.

      00
    • nu de doua ori pe saptamana dar ma astept sa am nevoie sa fac reparatii substantiale macar o data la cinci ani. Cladirile astea vechi sunt afurisite.

      00
    • mai e si chestia de standarde etc. Daca tu ai nimerit o casa buna, bravo tie. Dar in principiu tot ce e mai vechi de hai sa zicem 50 de ani la case si 40 de ani la blocuri incepe sa scartaie.
      Ai tigle pa casa? Asteapta-te la cateva sa zboare in fiecare iarna. lemnarie veche? asisderea.
      E important sa ai un fond de rezerva in caz ca se intampla ceva, si zic io ca asta cam era ideea.

      00
  14. Economisirea pentru copiii nu inseamna numai ipad si biciclete, pentru altii (me included), poate insemna si o scoala mai buna.

    00
  15. încă o postare din ciclul proprietar versus chiriaș care va atrage zeci de comentarii înțelepte, cu un zoso nostalgic după vremurile în care nu avea frigider și destul de supărat pe noul statut de proprietar. bănuiesc că și la 55 de ani, când proprietarul termină ratele de plătit, iar chiriașul plătește chirie mai departe, vor exista aceleași dileme…

    00
  16. Observ trendul asta la bunicii mei si la parinti. Personal castig suficient incat sa imi permit cam tot ce vreau si mi-as dori (in limita bunului simt) si pot sa mai pun si bani deoparte. Inca nu am copii, dar va veni si vremea respectiva si sunt curios daca atunci o sa inceapa sa mi se schimbe prioritatile cand vine vorba de economii.
    Un lucru pe care l-am invatat pe propria piele e ca pretuiesti mai mult ceea ce iti cumperi din banii si munca ta, decat ceva ce primesti de la parinti sau de la alte persoane.

    00
  17. Paragraful 2 e esenta. E diferenta dintre chirie si rata la banca pe care multi nu o descopera decat dupa ce primul an dorm intr-un dormitor gol, pe saltea. Dar au casa lor…

    00
  18. „tablou electric 200 lei.” :D

    Mă scuzi, nu-mi dai și mie un banner pe blog la 100 lei pe lună? :evil:

    00
  19. treaba cu avansul e aiurea, fiindca in caz de ceva, pierzi si casa si avansul si tot, asa ca sincer nu prea cred in avansuri, cel putin nu inca.

    Iar legat de economii, e greu, e extrem de greu cu salariile din Romania. Se poate, dar e greu, trebuie sa fii oarte atent in ce bagi banii, gen sa nu iei harb de masina care sa se tot strice, sa-ti iei chestii doar cand sunt oferte, sa-ti pui bani de concediu tot cate putin din timp si alte truculete.

    00
    • andrei, prima frază ai scris-o cu curul, creierul nefiind conectat.

    • Eu am prins credit prin Prima Casa si am vb cu proprietarul sa declaram un pret care sa „includa” si avansul lui, urmand ca avansul respectiv sa fie inca niste bani in plus de bagat in renovari.

      Nu mi se pare ok sa bagi sa zicem 5-8 mii euro cam cat ar fi un avans la un credit ipotecar si apoi sa ramai fara nici un ban in caz de ceva, ia banca casa, arde masina etc. Asa ca mai bine o rata mai mare cu 10 euro, decat sa stii ca nu mai ai nici un leu de rezerva.

      Am facut calculele asa a iesit cel mai bine in cazul meu, poate a fost bine sa ascult de ce a avut de spus curul, poate nu, te anunt cand ajung intr-un moment clar.

      00
    • e bine, e varză in creieri. dude, dacă îți ia banca casa și o vinde pe 1/3 din cât ai luat tu creditul, restul de 2/3 ghici de la cine îl recuperează? avansul ăla e gândit ca să ai tu rata mai ușoară, nu ca să îl pierzi in caz de ceva. ai de pendula mea.

    • Andrei, ca sa intelegi ce zice Vali, afla ca in precontractul de vanzare-cumparare e trecuta o clauza in care singurul motiv pentru care pierzi avansul e daca tu te razgandesti si nu mai vrei sa cumperi. Daca iti refuza banca creditul, vanzatorul e obligat sa-ti dea avansul inapoi iar daca el se razgandeste e obligat sa iti dea 3 x avansul dat. Zic sa ne interesam putin inainte sa comentam!

      00
    • @Zoso, frate deci aia 1500-2000 euro imi fac rata mai usoara? Hai sa sim seriosi. Dar daca ai 1500-2000 euro mai supravietuiesti minim jumate de an cu ei, sa-i dai pe rate in caz de o pierdere de job, ceva

      @Arthur, eu ma refream la pierdut avansul fiindca pierzi casa, nu la razgandit si cumparat si alte balarii, inainte sa comentezi, mai bine fa bine si citeste mai atent.

      In rest ramane cum am zis, pt nici 10 euro maxim pe luna, mai bine ramai cu niste bani in caz de ceva. Si repet, in cazul meu a fost cel mai bine asa. Daca-ti iei casa de 200k euro, poate nu…

      00
    • Andrei,

      sa luam cazul meu unde am strans in aproape 2 ani, cam 20% din valoarea apartamentului cumparat + bani de acte ( inca 1500Euro). Ce zici, cei 20% conteaza sau nu la rata?

      In plus, avand 20% avans am putut lua credit mai mic, pe 10 ani in loc de 20-30, lucru care iar e important.

      00
    • In primul comentariu erau 5-8000, in al doilea 1500-2000. Hai sa-ti explic, 1500 inseamna 4-5 euro, pe cand 8000 inseamna vreo 25. Sunt 25 de euro timp de 360 de luni si da, se simt, daca nu se simteau ii aveai pusi deoparte din prima. Cam asta e intreg subiectul postarii, cei care nu pot sa stranga 1500-2000 sau 5000-8000, dar e ok cand ii platesc la banca cu dobanda

      00
    • D-aia in tarile civilizate, se dau credite cu avans maricel, ca sa protejeze specimene ca Andrei de prostia lor. Daca te plangi de un avans de 5%, cum iti permiti sa platesti creditul timp de 30 ani?

      00
    • nu s-a gândit atât de departe. el vrea un credit mare, pe perioada maximă și apoi mănâncă din sacoșa de la părinți.

      e din oradea, e isteț https://zoso.ro/cunoastem-bugetar/

    • nu mananc de la parinti, nu-ti fa griji. Ideea era sa nu iti asumi un risc foarte mare cu banca corect? Pai prietene, cand iti bagi toti banii economisiti intr-un avans si-ti faci o rata pe sa zicem 20 ani, asta ce inseamna?

      Din nou spun, in cazul meu (prima casa) nu avea sens sa bag toate economiile ca sa scot un credit putin mai mic, avea mai mult sens sa-i investesc in renovare ca sa aduc plus valoare atat ca si confort cat si ca valoare de revanzare in caz de ceva.

      Fiindca banca nu trebuie sa-ti ia casa in caz de neplata, o poti vinde tu (ce idee nu?) la un pret mai apropiat cu ce e pe piata si ramai cu banii economisiti.

      Ce puii mei e asa greu de inteles? Mergeti fratilor si bagati-va toti banii pe care-i aveti in posesie, si mai si scoateti credit pe 20-30 ani, ca rata va ramane mereu mica si salarul va creste constant.

      Noi vorbim de plasa de siguranta si dam cu parul cand cineva are mai multe.

      00
    • știu că in mintea ta toate astea fac sens, dar nu ar fi prima pară când ți se spune că mai bine tăceai și nu te făceai de râs, nu?
      ba nu dăm avans, că poate îl pierdem, ba îl investim in casă, ba aducem un plus valoarea unei case care nu e a noastră. mă doare capul de varza din capul tău.

    • Are pe undeva dreptate omul. Daca ai pusi deoparte 10k euro, el spune ca mai bine nu ii dai ca avans…ci ii investesti in casa. Ce e gresit in asta? A-i da avans inseamna a-ti asigura pe termen mai lung fie rate mai mici, fie perioada mai scurta de rambursare. Dar tot in apt ala nerenovat o sa stai. Asa…de 10k euro il renovezi si ai o valoare mai mare a lui in caz ca trebuie sa il vinzi.
      Nu mai fiti atat de intepeniti in propriile idei si oricine zice altfel e un bou.

      00
  20. Și pe acelea tot în rate le cumpără iar după o să mănânce pită cu muștar.

    00
  21. Cum vad eu lucrurile astea… . Precum Asimov cu legile roboticii asa consider a avea si in plan financiar niste „legi”, de bun-simt le-as zice:
    Acestea ar trebuie respectate atunci cand te gandesti sa faci un credit pe termen lung (casa, teren, masina etc)
    0 – Sa ai economisiti bani care sa iti perimita sa traiesti in acelasi confort pentru 4-6 luni (minim), in caz ca ai ramane fara nici o sursa de venit.
    1 – Avansul trebuie sa fie minim 15%. Aici nu sunt incluse economiile de la punctul 0.
    2 – Sa ai capacitatea de a economisi lunar o suma (ideal peste 15% din venit – cu cat mai mult cu atat mai bine). De aici poti suplimenta constant 0 si 1, pas cu pas.
    3 – Rata nu trebuie sa fie o povara – ea trebuie sa fie sub nivelul capacitatii de economisire lunare (cea de dinainte de credit).

    Acum o sa incerc sa mai adaug ceva detalii la cele 4 puncte de mai sus.
    Daca nu indeplinesti punctul 0 nu are sens sa te gandesti la credit. Punct! Daca tu iti pui gaj viitorul macar sa ai o plasa de siguranta. Totodata la punctul 0 trebuie sa alimentezi constant – pana la pensie!
    Avansul e cel minim cerut de banca in majoritatea creditelor (exclude prima casa (5%) care e o “chestie social(ista)”). Ideal este totusi sa ai peste cei 15% avans. Trebuie bani pentru notar, acte, evaluari, inmatriculari, asigurari etc. Cheltuielile astea exista!
    Inainte de a lua creditul trebuie sa poti economisi (acum si in viitor).Nu se pune aici chiria – rata la banca se ocupa de ea sa o faca uitata. Daca nu poti sa strangi bani, o sa iti fie greu pe mai departe si fara rata la banca.
    Cand va veni rata trebuie in continuare sa poti pune ceva bani deoparte – doar daca te gandesti la o rambursare anticipata, deja incepi sa zambesti :).

    La toate se adauga “foamea” constanta de a-ti creste veniturile in viitor!

    00
  22. Sa inteleg ca tu nu i-ai luat copilului nici macar o tricicleta ? Sunt anumite chestii care intra in categoria „micile bucurii ale vietii”, si aici nu ma refer la bere, tigari sau mai stiu eu ce, ci la bucuria pe care ti-o ofera copilului in schimbul jucariei.
    Poate tu vorbesti de la un alt nivel, dar unii parinti chiar umbla cu hainele destramate sau pantofii rupti doar pentru a nu-i lasa pe cei mici sa sufere dupa una sau dupa alta.

    00
  23. Dap … 90% dintre români economisesc pentru copii cât 3% dintre olandezi.

    00
  24. NOU
    #56

    „Aragaz 1000 de lei…”
    Asta cu aragazul care costa acum 5 ani 400-500 de lei,iar acum este dublu,n-am s-o inteleg niciodata.Este tot o tabla vopsita care are 4 arzatoare si un cuptor.Ce mama lui proces verbal i-au facut fata de acum 5 ani,l-au facut euro 7 cu servodirectie electrica si controlul tractiunii plus ABS???Niste escroci ordinari.

    00
    • Tu compari aragazul Zanussi produs la Satu Mare care are doar arzatoarele si o tabla ca daca bate vantul in ea se distruge cu un aragaz care probabil are aprinzator electric la buton sau automat, care probabil are siguranta in caz de oprirea focului (taie alimentarea cu gaz a produsului). Sa nu mai zicem de cele care au si cuptor electric cu iluminare si plita cu inductie sau de incorporabile pe gaz sau electrice care prin definitie sunt mai scumpe.

      00
    • Tehnoton Flame 4 Alb
      Mod de curatare: Manual
      Arzatoare: 4
      520,80 RON
      ––––-
      Tot 500 de lei e.
      A, tu comparai Tehnoton Iasi cu Indesit (sau cine face aragazuri din firmele de top)?

      00
  25. Hai ca n-ai inteles nimic….
    De ce sa platesc chirie pe un apartament 1.000 lei/luna sa zicem, cand banii aia ii dau la banca si in 30 ani casa va fi a mea?!?
    Da… poate peste 28 ani o sa raman somer si n-o sa mai am din ce sa platesc. Da, este riscant. Dar poate reusesc sa vand apartamentul si, dupa ce platesc ratele, sa mai raman cu niste bani. Daca pierd definitiv casa din caza de neplata, e ca si cum as fi platit chirie si la un moment dat nu mai am bani si ma evacueaza proprietarul.
    Exista si varianta sa pierzi casa si sa mai ai si bani de dat. Dar daca esti in aceasta situatie nici daca stateai cu chirie situatia ta nu era prea “roza”.

    00
    • cazul sa mai dai bani pe langa casa se poate intampla daca ai luat casa cand a fost bula imboliara (cum sunt majoritatea)

      daca pica piata si nimic nu mai valoreaza cat valora la momentul creditarii, moment in care 90% din popendulatie e screwed up si banca nu are ce face cu activele popendulatiei (casele).

      00
    • Eu am cumparat casa in 2014 la aproximativ 70% din pretul pietei in acel moment pentru ca era nefinisata la exterior si la gri in interior! OK, bag eu bani in ea, dar fiecare investitie pe care o fac ii creste valoarea. Asa ca in caz de Doamne Fereste, in cel mai rau caz ajung pe 0. Asa ca confirm 100% ce ai zis tu mai sus. Singura situatie in care vad eu sa trebuiasca sa dai mai multi bani pe langa cat ai primit pe casa e daca esti disperat si trebuie sa returnezi casa in maxim 5 ani sau daca ai cumparat pe varf de bula in 2005-2008…

      00
    • Doar că, banca îți ia casa și tu nu o poți vinde să plătești ratele pentru cei 2 ani rămași iar tu în timp ce plătești chirie pentru ceilalți doi ani, trebuie să achiți și diferența rămasă restantă la bancă.

      00
    • Exact asta este logica pe care nu o intelege Vali. Atata timp cat, per total, chiria intr-o zona e mai mica decat rata cu avans minim in aceeasi zona, este mai rentabil sa cumperi decat sa inchiriezi. Mobila si electrocasnicele se amortizeaza. Daca ai probleme inchiriezi si platesti rata.

      00
    • 1000 lei rata pe 30 de ani inseamna un credit de max 35000 euro.
      in Bucuresti iti cumperi o garsoniera intr-un cartier muncitoresc sau un apartament mic intre lanul de porumb si cel de rapita in suburbii.
      daca mai pui si costul deplasarii dinspre lanul de porumb spre fabrica unde lucrezi (sa zicem intre 100 si 200 euro lunar – aici ar intra benzina, un taxi cand si cand, transport public dupa ce ai ajuns in oras, etc) se mai adauga inca 36000 – 72000 euro in cei 30 de ani (e greu de crezut dar e matematica simpla si viata reala). daca exista masina de serviciu cheltuiala asta se diminueaza mult. cat exista
      plus minim o reamenajare a proprietatii (min. 5000-10000 euro), mobila (minim 2-3000), electrocasnice (minim 1000).

      ce vreau sa zic este ca pentru o casa e posibil sa platesti dublu sau triplu in cei 30 de ani.

      00
    • @octi:
      Tu cumva iti cumperi casa de la camatari sau de la banca?
      Sau cum ar fi ca sistemul bancar global sa se evapore peste noapte datorita noii oranduiri globale si sa ramai cu casa fara sa mai fie nevoie sa mai dai bani! :)

      00
    • in aia „2 ani” mai ai de platit un cacat. Daca vinzi casa iti raman si bani

      eu pentru 55k platesc 260 de euro. decent as putea zice.

      00
    • Sa-mi bag picioarele daca inteleg, am impresia ca discutia asta e de genul „hai sa producem energie din nimic”
      Da, trebuie sa cumperi mobila si electrocasnice. Da, trebuie sa renovezi casa din cand in cand. Da, toate costurile astea se aduna.
      Dar aveti impresia ca ala care va inchiriaza apartamentul nu le are? Poate ma-sa l-a fatat intr-o zona unde vopseaua nu se ia de pe casa si aragazul se schimba singur cu unul mai bun o data la 5 ani? Sau aveti cumva impresia ca ala nu le include in pretul chiriei? De ce, ca e el de treaba?
      Sau va ganditi probabil ca poate ala nu are costuri asa de mari, deoarece are apartamenul cumparat dupa ’90, deja platit etc etc. Dar asta presupune un numar limitat de apartamente, la un numar mereu crescand de chiriasi. Iar in cazul asta lucrurile se complica si nu in sensul scaderii chiriei.

      00
  26. inainte sa economisim ar trebui sa invatam sa facem bani; si nu asteptand nu stiu ce companie sa pompeze bani in salarii, ci creandu-ne singuri job-uri sau activitati producatoare de bani

    00
    • „put my job helmet on, load myself in the job cannon to be shot in Jobland where jobs grow in jobbies…”

      Si tie cine ti-ar mai livra pizza, coaie?

      00
    • Boss, nu poti „face bani” fara capital. Economisirea este o forma de a aduna capital, nu grozava…dar este una dintre ele.

      A „face bani” fara capital sunt vise de smenari.

      00
    • @hazbizarai: fi-su pizzerului,alt pustan,etc
      @alxzen: nici n-aveam astfel de ganduri capitaliste cand spuneam de facut bani, ma refeream la eficienta,randamentul,productivitatea muncii, in directia asta

      00
    • @inteleg, my mistake. Dar nici productivitatea nu poti creste fara capital, si aici intri intr-o hora vicioasa.

      00
    • eu cred ca se poate;nu trebuie neaparat sa producem avioane; de ex. am putea sa batem 3 cuie si sa vindem lemnu ca si mese sau scaune, nu ca materie prima

      00
    • snatch, ala care are capital o sa cumpere cuie mai ieftin decat tine (cumpara mai multe) si o sa le bata mai repede si mai bine decat tine, deoarece a avut bani sa cumpere MasinaCareBateCuieMaiEficientDecat Snatch.

      00
  27. Toate discutiile rata la apartament vs chirie sunt influentate de statutul social al fiecaruia. Normal ca daca ai 25 ani, n-ai nevasta, doar ce-ai inceput munca, chiria e o varianta destul de convenabila, iti ofera un grad de libertate mai mare, mobilitate. In schimb dupa 35 ani, cand ai ceva bagaj (nevasta, copii), ai mai deschis ochii, parca ai vrea mai multe de la viata, simti nevoia de stabilitate. Aceasta stabilitatea presupune un efort in plus financiar, semnalat in articol, dar se presupune ca ai reusit sa strangi ceva la saltea pana la varsta asta, ai inteles cum merg lucrurile in viata de zi cu zi,

    Creditul imobiliar nu e pentru oricine , daca nu ai bani de avans si ceva cheltuieli aditionale, iti dai singur peste degete. D-aia prima casa e o mare porcarie , cu avansul ala amarat, nu te protejeaza de propria prostie. Si pentru prostia ta, platesc ceilalti. Creditul ipotecar cu avans de 25 % se adreseaza altui gen de popendulaltie, care isi permite sa economiseasca , sa obtina venituri aditionale, deci rata si alte cheltuieli nu ar fi o problema.

    00
    • citez: „dupa 35 ani, cand ai ceva bagaj (nevasta, copii), ai mai deschis ochii, parca ai vrea mai multe de la viata, simti nevoia de stabilitate.”

      „parcă ai vrea mai multe de la viață” = nevastă, copii, casă și credit 30 ani.
      pampam :)

      00
    • Da, si sa fii ziarist pe economic eventual.

    • mobutu,

      Acu’ daca despicam firul in 4, discutam pana maine dimineata.

      00
  28. Daca as fi ipotetic pus in situatia data, as alege sa iau credit cu avans 0, dar doar dupa ce am pus deja o suma deoparte pt renovari. Sa am bani si de centrala si de mobila si de pat. Si de vesela. Situatiile cu salteaua pe jos in sufragerie sunt reale, cunosc 2 personal.

    La fel si cu masina. Am buget 14k euro, ma duc la weltauto, cer un golf la 11, el ma intreaba daca nu vreau passat la 15, ca mi-l da cu 14 sa intre in buget. Da prietene, dar nu vreau sa umblu cu numere de vaslui ca n-am bani s-o inmatriculez si cu gume vechi de 5 ani. Vin cu golful acasa, baietii de la bloc se iau de mine ca n-am luat x5 de banii aia. Nimeni nu se gandeste la impozit, rca, casco, km, intretinere, etc. Iar feelingul meu este ca asta e pulsul natiunii. Frate, ai 35k? Super tare, ia-ti apartament cu 4 camere. Ce conteaza ca e in ferentexas, n-ai mobila, iar in debara e o gaura cat un pepene care comunica cu veciunul, iar tu nu mai ai bani sa o rezolvi? Daca faci copii mai tarziu, e bine sa fie 4 camere. Problemele se rezolva, ai timp 30 de ani sa le faci, nu?

    Inca una tare, de azi. Imi zice „mesterul” zidar ca am dat aiurea banii pe parchet din lemn masiv, ca oricum cine vine in casa nu o sa vada diferenta si o sa creada ca e parchet de 15 lei m2. Pt ca nu-i asa, tu iti pui parchet in casa sa-ti impresionezi oaspetii :))

    00
    • Aa si apropo de paragraful 2. Toate cheltuielile alea nu le ai ca si chirias, dar nici nu beneficiezi de ele, inca nu stiu un om sa cheltuie 2k euro pt un imobil pe care il are in chirie, cat timp chiriasi inca sunt acolo. Cand pleaca, poate, ca vin altii si va cere mai mult. Nu zic ca nu exista, dar cu totii stim ca asa ceva este nemaiauzit.

      In vest insa, treburile stau altfel. Maicamii, in belgia, dupa 3 ani de contract, a reinnoit pt 5 ani, iar in timpul concediului ei, i-a zugravit tot apart + electrocasnice noi si ceva mobila schimbata prin living. Dar vorbim aici de tari cu apa calda si oameni de acelasi fel.

      00
    • Si vorbim de alte preturi la chirii, nu ca in Romania, … nu?

      00
    • Chiria 1000 e acum, insa e fix in centru, la 3 minute de mers pe jos pana la bureau, 2 camere. Are inclus in banii astia curent, intretinere, telefon fix. Nu are gaze (totul electric), mai plateste in plus garaj si internet (75 de fucking euro)

      La periferie chiriile scad la jumate

      00
  29. Zoso, show your crib…..

    00
  30. Of, of, of! Oare mai poate cineva sa faca economii in zilele astea?

    00
  31. Tot mai bine decat vechea idee ca faci copii sa aiba cine sa iti poarte de grija la batranete.

  32. Vali, scuza-ma, dar gresesti. Si in chirie intreti spatiul. Mai o lavabila, mainun robinet+ ca daca stai ca mine intr-un apartament pe care l-ai mobilat si utilat tu, iti trebuie masina de spalat, hota, aragaz, mese, scaune, paturi.

    Also, de unde economii, cand faci toate astea si platesti si chirie si apoi te gandesti serios sa ai o casa a ta, nu sa platesti ca prostul chiria cat rata.

    00
    • dă o raită pe un site de inchirieri și zi-mi dacă afirmația ta se sustine de realitate.

    • Uite eu asa am gasit chirie. Fara nimic. In apartament. E clar ca mai ieftin decat mobilat si utilat. Si normal ca dai cu var. Si normal ca daca nu iti convine masina de spalat a proprietarului,,iti iei tu alta, pe care o iei dupa tine cand pleci. Eu cand ma mut, las apartamentul gol. Lucrurile sunt ale mele.

      Cat despre chirie cat rata, e chiar mai mare chiria uneori. Chiar si intr-un cacat de oras cum e Targoviste, unde cer oamenii pe o garsoniera 150 de euro(cel mai mic pret)-200 Euro-250E si chiar mai mult uneori.

      00
    • Uite exemplu: 36 de fucking m patrati, nemobilat, zona nu prea, 100 de euro. Poftim cultura. Targoviste. In conditiile in care, daca stau sa fac un calcul la rata, iese mai mica de 100 de euro pt o garsoniera similara.

      00
  33. Daca nu ma insel, o informatie din 2014 spune ca, dupa 5 ani de Prima Casa, rata de default era de 0,2%. Uite ca si aia care nu-s in stare sa stringa un avans de 20% se pare ca sunt in stare sa plateasca un credit.
    Cheltuielile despre care povesteste Vali mi se par mari (nu ca le contest autenticitatea), ma bucur ca totusi mi-am luat apartament. Am dat cam 10% avans si cam aceeasi suma am cheltuit-o pentru acte notar, depozit colateral, mici renovari si citeva obiecte de mobilier pe care le-am luat de casa noua. Totul a fost prevazut asa. As fi dat mai mult avans, ca sa fie imprumutul si implicit rata mai mic(a).
    Declaratul altei sume decit cea platita mi se pare o nerozie, pe linga o ilegalitate. Nu faci decit sa imprumuti mai multi bani si, pentru fiecare leu luat de la banca, dai inapoi in plus 70-80 bani ca dobinda in cazurile fericite.
    Am mai citit aberatii de genul „nu e imobilul tau pina nu platesti tot creditul”. Imi pare rau, e fals.

    00
  34. Bunica-mea , care acum e printre cei drepți m-a învățat asa:
    1. Pământul nu se vinde
    2. Când cumperi iei cu banii jos

    La banca ma duc sa scot de la atm. Alta relație nu avem.
    Prea multi bani?

    1. Cumpara pământ
    2. Cumpara o casa
    3. Cumpara aur
    4. Cumpara arta

    00
  35. Interesanta asocierea imboiliarelor cu copii.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile