despre bacalaureat

Ţin minte şi acum figura profesorului de Literatură Universală, Nicolae „Gigi” Manolescu (e o coincidenţă de nume) când am fost singurul care am ridicat mâna în clasă la întrebarea dacă am citit „Nora”. Gigi era un profesor cald, atent şi răbdător. Ne-a spus să îi spunem Gigi, dar nu puteam. Nu ne permiteam. Ieşeam la bere, dar era diferenţă de 10 clase între noi. Conversa, expunea idei, asculta, ridica probleme. Dacă nu ştiai, îţi dădea un 5 mic şi chinuit, ca să treci clasa. Întotdeauna citeai cartea pe care o prezenta, pentru că aveai impresia că e cea mai bună carte posibilă.

Dl. Gica, profesorul de istorie, avea o metodă interesantă de ascultat. Te ridica în picioare şi îţi punea întrebări. Nu te lasa să reciţi poezii, întreba nişte ani, nişte date, nişte întâmplări şi îşi dădea seama dacă ştii sau nu. Am înţeles târziu că metoda lui ne ajuta să învăţăm logic. Dar, mai bine mai târziu decât niciodată.

Dra. Ciocan avea o metodă aparte. „Aceasta este cartea, citiţi ce vreţi din ea, vă va ajuta. Eu vă predau acelaşi lucru, însă într-un mod care vă va stimula şi prin care veţi învăţa mai multe decât dacă v-aş recita de acolo”. În 2 ani, notiţele la ora dânsei se înşirau pe 4-5 pagini. A fost un curs greu pentru cei ce obişnuiau să scrie tot ce spune profesorul. Desigur, manualul era bun, dar practica şi ideile erau cele care contau. Nu, sociologia nu era ceva ce puteai învăţa papagaliceşte.

În anul în care dădeam bacul, ne-am confruntat cu materia multă. Eram prima generaţie care dădea bacul la 7 materii, aşadar generaţie de sacrificu scria pe noi. Cele 3 exemple de mai sus m-au ajutat să mă stresez mai puţin decât colegii mei, să iau note bune la toate şi să merg mai departe.

Desigur că şi la bacul nostru s-a copiat. La biologie aveam o fiţuică în ciorap, la matematică un coleg a primit formulele pe geam, unii le lipiseră sub scaun. Se putea, se făcea, protocolul era acolo tocmai de asta. Din 7 materii, am copiat doar la biologie, care nu îmi plăcea, dar a trebuit să o aleg, fiind răul cel mic.
Am fost clasa cu cei mai puţini picaţi, 2 fete care, vorba Flaviei, nu aveai ce să le ceri.

Fără să vrem şi fără să ştim, aceşti profesori ne-au modelat viaţa. Profa de mate, care umbla cu 3 inşi deodată, profa de latina, pe care am făcut-o să plângă când i-am spus să ne lase că avem alte treburi, profa de engleză, care nu ştia ce este rasberry, profa de filosofie, care se urca pe banca din faţa noastră şi ne arăta ce are sub fustă, şi care citise mai puţin decât mine, profa de fizică, care m-a trecut clasa că a pierdut la biliard, profu de chimie, care venea la oră mirosind a vodcă ieftină, profu de istorie, care uita să se incheie la şliţ, profa de logică, care te făcea prost fără să îţi spună nimic, profa de franceză, care mirosea întotdeauna a parfumuri bune, profa de geografie, care ne prezenta mereu câte ceva nou, profa de sociologie, cu care băteam munţii în vacanţe…

Şcoala românească nu e în ghenă din cauza profesorilor. Ei nu au nici o vină. Ar putea face mai mult? Probabil că da. Dar, cu cine? Eu ştiu că aş fi putut învăţa mai mult. Aş fi putut citi mai mult.
Dar, spre deosebire de noi, generaţiile de acum nu vor. Deloc. Sora mea nu a citit nici 10% din ce am citit eu. După care mi-a pierdut volumul 2 din Moromeţii. Nu ştie ce a făcut cu el. Şi i-a luat 2 săptămâni să citeasca volumul 1.
Ţin minte că o colegă a povestit, în clasa 12a, filmul Mihai Viteazul, în loc să scrie faptele istorice ale acestuia. Era normal să te aştepţi să pice bacul. O colegă nu ştia unde e Italia pe hartă, la 18 ani. Nu îi trebuia oricum, a ajuns manechin.

Şi noi am scos perle, şi noi am spart geamuri, dar parcă ţin minte că am făcut-o mai cu stil, mai frumos, mai curat. Când a fost vorba de distracţie şi prostii, nu am dezamăgit. Când a fost vorba de învăţat, nici atât!

ps: în 5 ani, vom ajunge să coboram standardele. nu pentru că nu se poate, ci pentru că nu se vrea.

încă o părere pro de la avionaru

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

31 comentarii

  1. NOU
    #1

    mda.. adevarat ai grait si e trist :|
    Probabil unii o sa incerce sa faca pe smartass as usual si o sa comenteze d’ampulea… oricum, felicitari pentru post.

    00
  2. NOU
    #2

    nici mai mult nici mai putin decat adevarat. but, (:|, that’s the way the cookie crumbles.

    00
  3. Misto zis. Totusi nu sunt 100% de acord cu concluzia. Nu ca nu ai avea dreptate in cazurile pe care le cunosti. Dar fiecare generatie care trece de o anumita faza e tentata sa spuna acelasi lucru: „ei, pe vremea noastra se facea scoala, nu ca acum”.

    00
  4. Asa inseamna blog.Oricum ce ai scris tu e perfect adevarat azi.

    00
  5. word!
    la mai multe posturi destea

    00
  6. Mda, cat adevar…
    Am terminat liceul in 2002 (am 23 de ani). Si eu am dat bacul la n-shpe obiecte. La vremea aceea mi s-a parut usor, acum dupa facultate, realizez ca a fost foarte usor. Si nu pt ca sunt vreun geniu, ci pt ca m-am stresat putin – doar ca a trebuit. Desi nota nu m-a interesat, a fost totusi „fair” si relativ mare.

    Revenind – nu pot sa spun ca atunci se facea scoala „cu pumnu-n gura”, dar profesorii aveau mai multa influenta. Acum, am dat o fuga pe la liceu (eram curios sa vad ultima promotie a dirigii mele) si imi venea sa ma urc pe pereti cand priveam clasa de „gangsta wannabe” si tarfe. Dar ma rog… eu nu am avut calculator de mic, nu jocam Counter la 11 ani in iCafe-uri si nu aveam alternativa sa plec la 18 ani in Italia/Spania/Germania la „facut bani”.

    Asadar, parerea mea este ca ne confruntam cu o problema de vointa si delasare, atat din partea copiilor cat si a parintilor.

    00
  7. So true.. si cel mai mult iti dau dreptate la partea cu profesorii care ne modeleaza viata.
    …nu cred ca e clasa care sa nu fi facut cel putin o profesoara sa planga.. din cuvinte sau cu lovituri fizice.. i did both..
    O data prin generala …cand i-am zis sa iasa din clasa ca e neinteresant ce zice ea .. si o data la liceu cand i-am prins degetu la usa..

    Cred ca am putea scrie o carte de succes cu toate amintirile noastre din scoala.. mai nou e trend sa faci blog.. :)

    00
  8. cand am auzit ca la Bac au scris ca Moromete a fsot intelectual am crezut ca este o gluma. Mi-am zis ca este doar una dintre perlele debitate in fiecare an, eram obisnuit cu asa ceva (de multi ani tot aud astfel de aberatii, chiar si acum 3 ani cand am terminat au fost astfel de dume). Am ramas totusi trasnit cand prieteni buni mi-au spus ca si ei au scris asta. Nu imi venea sa cred, i-am intrebat daca au pus vreodata mina pe carte, raspunsul fiind: „am citit comentariu, ce nu e acelasi lucru?” Problema sistemului de invatamant nu se trage de la profesori, sa fim seriosi 80% erau si acum 3-4 ani, problema se trage de la mediul social in care traiesc acesti copii. Invazia de incultura (counter toata ziua, hip-hop si manele, MTV etc.)a inceput sa isi arate dintii. Sunt de acord ca fiecare generatie a avut propria metoda de a-si arde neuronii dar parca in ultimii ani deja s-a ajuns la genocid :( si lucrurile nu dau semne ca se pot imbunatati. Cel mai bun exemplu a fost BookFest, nu am vazut nici o persoana sub 20 de ani :(

    00
  9. Adevarul e ca nici noi nu prea ne gandeam la viitor (poate doar visam sa fim directori) dar parca aveam frica de parinti, de parerea cunoscutilor, de profesori, nu vroiam sa fim niste ratati etc. Daca nu invatam pentru noi, invatam pentru ca trebuia. Dar acum parca nu mai exista nimic care sa ii faca sa invete. Asta e o tema buna de un studiu sociologic, poate odata se va trezi cineva sa investigheze. Este o problema grava si in cativa ani vom fi total depasiti de situatie (daca nu suntem deja).
    PS: Imi povestea cineva de o discutie cu studenti de anul 1, unii ziceau ca Benelux e o tara :(

    00
  10. da de aia pentru care prima carte a fost codu rutier ce ziceti? pana una alta fiecare invata cat vrea, cand vrea si cum vrea, pe unii ii angajeaza tata si mama altii se angajeaza singuri,problema nu este sistemul de invatamant ci nesimtirea din capul copchiilor care se duc la scoala doar ca sa se intalneasca si sa povesteasca ce telenovele au mai vazut, ce manele au mai ascultat ce curu meu i-o mai cumparat tatsu sau masa,. Si io am mers baut la ore, si io am chiulit, si io am ramas corigent la mate, dar cu toate astea am invatat la ce am avut interes, adica la toate mai putin la mate :D , pe vremea mea daca te duceai la ore apoi stateai tata atent ca te rupeau aia, mai bine nu te duceai decat sa mergi si sa faci panarama

    00
  11. zoso, nu stiu de ce am o vaga senzatie ca oamenii despre care imi vorbesti tu – cel putin domnul gica – imi sunt extrem de cunoscuti… liceul despre care vorbesti este in drumul taberei?

    00
  12. profa de latina – dupa partea cu plansul, e d-na tanase… inca mai plange. engleza – baron sau radu?, istorie – gica, inca uita sa se incheie la slit, desi noi am ajuns la concluzia ca ii face placere, logica… am uitat numele dansei, dar banuiesc ca o stiu… parca rafaila. iar la franceza… parfumul trebuie sa fi fost al doamnei draghici, un om extraordinar si o profesoara deosebita. pe restul nu cred ca ii cunosc… generatiile se schimba. am sa te rog sa stergi comentariul asta, voiam pur si simplu sa am confirmarea ca sunt intr-adevar cei la care m-am gandit eu.

    00
  13. freedom, tu ai facut exact ce nu am vrut eu sa fac.
    nu, nu e vina manelelor si tvului. astea existau si acum 5 ani si acum 10 ani.
    eu tin minte ca ma duceam baut la scoala si beam in timpul ala. am dus 2 colegi la urgenta in coma alcoolica. mergeam in discoteca. chiuleam ca sa mergem la biliard. si cate si mai cate.

    dar am vrut sa invatam.
    sau poate doar ne-au fortat parintii.
    dar, daca astia de acum nu le pasa de viitorul lor, de ce le-ar pasa profesorilor?
    s-ar zice ca la 18 ani ai destula minte sa gandesti pentru tine. daca nu, societatea are nevoie si de soferi, nu numai de directori.

  14. avand in vedere ca viata e cateodata nedreapta, s-ar putea ca in zece ani sa iti pierzi jobul in fata unui putzulache care are in casa doar carti luate la metru ( de raft de biblioteca) si pe CV o spoiala de studii pe la institutii anonime – astia care se vaita acum adica. sau e posibil sa nu iti ia tie job-ul, dar sa ajungi fortat de imprejurari sa lucrezi cu un „specimen”, ceea ce ar fi de kkt

    sunt insa si exceptii. eu de exemplu am gresit completarea grilei(nu raspunsurile) la informatica si de-abia am luat 5-ul, desi era singura materie unde speram la 10 neconditionat. stiam si atunci ce inseamna comunitate online si toate cele, insa nu m-am grabit la „revolucion” impotriva sistemului, nota aia m-a tras in jos si la admitere si totusi acum am o functie de conducere intr-o firma de IT…deci pot doar sa sper ca viata reala va face selectia potrivita in cazul lor.
    oricum sa ceri puncte doar ca sa iei examenu’ (chiar daca ai gresit) este una din cele mai mari ineptii din ultimii ani. nasol e ca sunt o generatie intreaga cu ideea asta…

    00
  15. eh, priveste partea buna a lucrurilor. nu trebuie sa ne temem ca peste 10 ani, geniile astea mici vin sa ne ia slujbele.

  16. luna, in mare parte da. la engleza profa a fost doar un an. nici cu rafaila n-am facut, desi o stiu :)
    s-au schimbat multi profi, chiar la 1-2 ani de la plecarea mea.

  17. caz real: un prof. care corecteaza la bac refuza pilele si interventiile, inclusiv cand presedintele comisiei, inspectorul de specialitate si directorul liceului ii cer sa dea unor personaje anumite note (5, 10 – n-are importanta). cum s-a scapat de el: i s-au strecurat in geanta cateva hartii de 100$ cu „mita” scris pe ele cu cerneala fluorescenta, apoi au aparut niste politisti. ce-a urmat va-nchipuiti. ps: in cursul aceleiasi veri profesorul a emigrat in irlanda

    00
  18. NOU
    #18

    Total de acord. Nu vor, nu ca nu pot. Cum poti sa retii cine stie ce personaje dintr-un film sau cine cu cine si-a mai tras-o in telenovela preferata, s.a.m.d., fiecare dupa caz, poti sa retii si niste blestemate de personaje dintr-o carte si cine cui i-a mai dat in cap cu sapa prin cine stie ce roman. Dar e mai cool sa fii rebel si sa nu inveti, eventual scoti lozul si-ai trecut. Diploma conteaza, nu cunostintele cu care ai ramas. Si culmea e ca e de la an la an tot mai evidenta devalorizarea asta. Pe vremea mea (Jesus, am dat Bac-ul acum 2 ani si deja vorbesc cu „pe vremea mea”) aveam si noi poame si potentiali „capsunari cu ASeis”, dar chiar si aia mai stiau de frica vreunui profesor si mai puneau mana pe o carte. Si macar nu se faleau peste tot cu incultura lor, pe cand astia de azi nu stiu cum sa si-o afiseze mai ostentativ. Am ramas traznit cand am vazut ce creaturi au aparut anul asta la bac. Unii mai inculti ca altii, si nu fiindca ar fi prosti, nu, pe unii chiar ii duce capul, dar nu vor, ca nu mai e rentabil sa fii ‘telectual in ziua de azi. Deh, cu Virinel, Monicuta, Mutu, Becali si toata sleahta aia infecta de asa-zisi „mari romani” pe post de idoli, e si normal sa nu mai dea doi bani pe educatie.
    Si trist e ca noi astia „intelectualii” de toate varstele, care, printre altele, stim sa scriem corect si ne pasa de asta (ofticati-va, mama voastra cu intelectualul vostru de Moromete cu tot), devenim nu minoritari, ca asta suntem de mult, ci „inferiori”. Pentru noile generatii noi astia valoram mult mai putin decat confratii lor intr-ale parvenitismului si prostului gust. Sistemul de valori e total dat peste cap in tara asta. Incep sa ma simt nelalocul meu pe-aici: imi place sa citesc si consider ca nu e film, oricat de bine realizat, care sa se poata compara cu o carte buna; scriu corect si-mi pasa de asta; vorbesc limbi straine si vreau sa mai invat cateva; invat, sunt recunoscator pentru asta si adeseori o fac din placere. Stiti ce inseamna toate astea? Sunt INDEZIRABIL!!!
    Asta e. Traim intr-o mlastina de sub-mediocritate care se impute tot mai rau de la an la an.

    00
  19. Un singur lucru cred ca s-a pierdut din vedere,faptul ca ”toata lumea ia bac-ul”.Acesta cred ca e un motiv secundar al lipsei totale de interes si as putea sa pariez(nu stiu ce ma opreste :)) ca vor trece si cei care nu au fost in stare sa citeasca si sa inteleaga cerinta.
    Virginia Woolf era mult mai inspaimantatoare decat acest examen,care e privit mai degraba ca o formalitate.
    Si anul trecut singurul roman pe care nu puteai sa il comentezi era ”Morometii”,dar am avut multi colegi mai ”rebeli”.Stati linistiti,au trecut cu brio bac-ul cei care l-au scris si acum sunt studenti eminenti si am toata increderea ca vor deveni angajati eminenti,presedinti eminenti…

    00
  20. Mda, nu cred ca vina o au manelele sau counter-ul, ci pur si simplu faptul ca pe parinti ii doare tot mai mult in cot.
    Cand luam note proaste ai mei chiar isi faceau griji… la prima restanta la facultate nu au reactionat „cat costa fiule”, ci mi-au zis sa pun mana sa invat.
    Asa ca hai sa nu mai dam vina doar pe pustani, parerea mea ca mai mult de 50% din vina o au parintii lor.

    00
  21. Vina este impartita intre tinerii care ignora total modelele vechi in favoarea celor propuse de cultura pop/media doar pt ca sunt mai usor de asimilat si ambalate mai frumos, parintii incapabili sa faca fata situatiei, statul roman care nu sprijina suficient invatamantul/cultura si intelectualii nostri de mare clasa care o ard pretios si gay in limbaj elevat in loc sa faca si ei ceva pentru tinerime. Romania isi uraste tinerii.. vezi mineriadele!

    Cert e ca regimul comunist a lasat in fiecare liceu cel putin cativa profesori capabili care isi fac treaba cu pasiune (salariile erau cam aceleasi, puteau alege orice). Acum, dupa 20 de ani astia ies la pensie si cei care vin sau sunt buni si pleaca repede sau sunt cei care nu-si gasesc alt job platit mai bine.

    Discutabil, dar dupa mine la fel de adevarat este si faptul ca societatea de azi este mult mai VIOLENTA decat cea de acum cativa ani. Nu fizic, cultural mai degraba. Publicitate multicolora peste tot, multimedia, 1000 de filme la download pe dc, 100000 de mp3uri.. Si toate la fel de bune pentru creier ca o guma de mestecat. Evident apar si lucruri valoroase, dar cine sa le gaseasca intre atatea gunoaie? Diferenta in ziua de azi o face promovarea nu calitatea. Fuck advertising! Nu este sfarsitul lumii.. dar ceva sigur nu e bine. Un fel de incalzire globala.

    Cu toate astea, cum ati argumenta unui tanar pentru Ciresarii contra 300000 de poligoane full DX9 cu 4X AA? Eu nu stiu..
    Si recunoasteti ca si voi, pe vremuri erati bine de tot ignoranti.

    In final, felicitari Zoso, ai scris frumos aici.

    ps.. nu-s de acord cu tine Abs-ule. Parintii doresc binele odraslelor la fel de mult ca inainte dar nu mai spun ‘invata ca e bine pt tine’ ci ‘invata ca iti trebuie diplome si note mari mai departe’. Diferenta este mica dar fundamentala si influenta parintilor este enorma chiar si acum.

    00
  22. Nicie eu nu stiu ce e „rasberry”.

    00
  23. NOU
    #23

    @ grebla: Pai da, dar tu nu esti profesor. E o diferenta. Tu nu esti platit ca sa transmiti altora cultura (sau, in multe cazuri recente din invatamantul romanesc, inclutura) ta si sa-i formezi pentru viitor.
    Stiu cazuri de profesori de engleza care nu cunosteau bine nici limba romana (am avut si eu specimene de-astea, bine ca n-a durat decat un semestru). O intrebau colegii cum i se spune unui cutare lucru si ea nu stia, pentru ca nu cunostea termenul in lb romana.
    „D-na profesoara, cum se zice la torpila? Ca trebuie sa folosesc aici, si nu stiu cum sa-i zic.”
    „Ce-i aia?”
    „Pai stiti, e un fel de racheta, trasa de submarine, dar in loc sa zboare prin aer, merge pe sub apa si loveste vapoare.”
    „Nu stiu, n-am auzit de asa ceva. Nu mai inventa cuvinte.”
    Si asta e doar un exemplu. Mai am, daca mai vreti.
    The Prosecution rests

    00
  24. NOU
    #24

    Si e raspberry. But who gives a flying f**k.

    00
  25. nu mai inventa cuvinte!

  26. am terminat liceul in ’96
    educat in spiritul lui ‘invata ca sa-ti faci un rost in viata’

    intre timp au aparut solutii mai simple si mai eficiente ca sa reusesti

    si cum sa distribui vinovatia ?
    – spre sistemul corupt care a convertit ‘jmecheria’ in icoana celor tineri iar cinstea in prostie ?
    – spre avalansa de tehnologie care i-a inconjurat pe cei mici si le-a adus pe tava pc-uri sau download-uri de referate ?
    – spre parintii care muncesc de dimineata pana seara si nu mai au timp sa vad ce le fac odraslele ?

    00
  27. Zoso, eu de abia am terminat liceul. Imi imaginez ca faci parte din asa-zisa „generatie X” sau cea „80”.
    Imi pare rau ca si tu ai exact aceeasi parere cliseica despre invatamantul de astazi. Imi pare rau, ca desi nu pari de 80 de ani, desi ai inceput cu regrete de genul „Pe vremea mea…”.
    Eu sunt un exemplu viu ca inca se mai invata la scoala, ca inca se mai citeste toata bibliografia obligatorie si ceva in plus, ca elevul inca se duce la scoala ca sa invete, nu doar sa socializeze.
    E adevarat,unii pustanii de azi vin „la misto” la scoala ca sa-mi mai etaleze „toalele”, scuterul, ipod-ul si sa „faca o treaba” cu gasca. Dar, exista ( destul de multi) elevi care chiar vor sa invete.
    Par exemple, arunca o privire la ce bataie este pe premiile de la olimpiadele judetene, nationale, pe „Bursa Guvernului Romaniei” s.a.m.d.
    Sa facem un efort si sa vedem partile bune ale problemei ( termenul de „ghena” este absolut nepotrivit…radical si neadecvat). Sa incercam sa inlaturam aceasta tendinta cliseica de a-i privi pe pustanii de azi doar ca pe niste ametiti care ” o ard pe amfetamine”…

    00
  28. pai ba, acuma tu esti ‘exceptie’, „pe vremea lui” aia care veneau la scoala „la misto” erau exceptii.

    00
  29. o pustoaica, sunt si exceptii de bine…

  30. Add, pot spune ca, la liceu, m-am dus destul de relaxata…nu chiar „la misto”, insa profii erau deschisi in fata „creativitatii”. Se plictisisera sa le repetam, ca papagalii, lectiile din manuale, asa ca te „recompensau” cu un frumos 7 daca, la o lucrare, in loc de subiect bateai gratios campii. O colega a batut campii non-stop, la orice obiect,timp de 4 ani, si tot a scos o medie de 9 la bac. Eu m-am dus la o admitere de facultate „la misto” si am intrat…The point is that teachers are more open-minded nowadays. That`s very good…for those who cannot stand learning by heart.
    PS. Sa nu fiu foarte ipocrita…de fapt, eu urmaresc sa plec cu o bursa cat mai repede din tara… :) Se pare ca intr-un an voi reusi. Dupa mine potopul!!! :)

    00
  31. intr-adevar, asta se intampla la noi. lipsa de interes aratata de elevi e problema. parerea mea e ca sunt prea multe lucruri care le atrag atentia la varsta aia si asta ii duce la dezinteres total. sa recunoastem, nici unul din noi n-a fost usa de biserica. doar exceptii de genul unui coleg de-al meu din generala care statea in .ro la bunici, parintii lui erau in siria, si pe care il pedepsea bunica-sa atunci cand lua 8 sau 9. omul ala in 8 ani de general a a avut un singur 8, cativa de 9 (cred c a pot sa-i numar pe degete) si un 6 luat intr-a 8-a pentru ca nu stia sa arunce oina si sa fuga 50 de metrii in mai putin de 8 secunde.. acum e la medicina, si nici nu ma mir ca rezista fara probleme.

    era un mail care a umblat mai demult prin casutele noastre de mail, in care scria despre generatiile care nu au prins la varsta aia (16 – 18 ani) internet, calculator, sau care au prins inceputurile. pai noi ieseam intr-adevar in fatza blocului in fiecare zi, jucam ascunselea, 7 pietre, ne urcam in copaci sa mancam corcoduse, aruncam cu nuci in balcon la baba de la 4 pentru ca ea arunca apa fierbinte pe noi cand furam struguri din fatza blocului, faceam toate astea si ne traiam altfel viatza.. acum ma uit la pushtanii ashtia de liceu (nu ca eu as fi foarte matur, am 22 de ani) si nu-mi vine sa cred: discoteci de 2-3 ori pe saptamana.. mass-message-uri pe ym pentru fiecare miscare ce-o fac in casa.. manele peste manele.. batai in fiecare sambata in discoteci.. fiecare rahat de emisiune de rahat de la tv ridicata in slavi (jackass, dirty sanchez, dis-missed.. etc..)

    si noi am trecut prin dintr-astea, dar nu in masura in care trec ei.. si aici cred eu ca sistemul trebuie sa fie cel care deschide ochii unui copil in momentul in care ajunge la scoala, stie sa scrie si sa citeasca, si are acces la toate lucrurile si informatia la care noi nu aveam acces la vremea noastra. sistemul vechi e bun, dar nu poate fi aplicat cu acelasi succes la generatiile noi. si ca sa nu dau vina total pe sistem, pentru ca nu el poarta toata vina, nici pe departe, o mare prostie o fac multi dintre parintii care habar n-au ce inseamna sa-ti cresti copilu, sa-l inveti si sa-i areti care sunti lucrurile de valoare incepand de la muzica, lectura, si terminand cu comportamentul. restul depinde de fiecare. si daca un copil primeste educatia necesara la scoala si acasa, isi da seama atunci cand ajunge la o varsta apropiata de maturitate (relativa chestie, totusi, fie 18 ani) sa poata sa faca isngur distinctia intre bine si rau.

    ps: domu` zoso, ai in fan nou :)

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube