Despre aspirațiile celor de sub 35 de ani

Se discuta în articolul anterior despre mamele care insuflă așteptări nerealiste copiilor și cum aceia ajung să fie debusolați când intră în lumea reală și nimeni nu le dă un salariu așa cum cred ei că ar trebui să primească. Explicația e în parte psihologică, în parte sociologică.

Părinților care au acum copii sub 30-35 de ani li se spune ”părinți-elicopter” în psihosociologie. Asta deoarece gravitează constant în jurul copiilor lor și încearcă să-i ferească de rele. Le imprimă ideea că ar merita mai mult de la lume decât e dispusă lumea să ofere și că au merite care, în ochii oricui altcuiva, ar fi banalități. E cumva normală dorința asta de a-ți proteja copilul și de a-l stimula. Problema nu e neapărat la ordin generaționist (vorbind aici de generația părinților lor) ci are mai degrabă de-a face cu avansul tehnologic.

Părinții din ziua de azi – repet – fac ceea ce și părinții de mai demult făceau: își apără odraslele de rele și încearcă să le motiveze. Așteptările nerealiste ale ultimelor apar însă datorită polarizării ideilor vehiculate de mass-media, canalele de tehnologie și entertainment. Pe vremuri, Elvis era bogat și faimos, dar îl vedeai rar și doar la TV. Probabil doar când cânta. Când părinții îți spuneau că poți ajunge ca Elvis te dumireai deja prin adolescență că e nevoie de muncă, efort, noroc și alți factori pentru a porni măcar timid pe drumul ăla. Pe la 20 de ani de obicei erai deja căsătorit și luminat de-a binelea și aveai o familie de întreținut, cu zero timp pentru vise de glorie. În plus, Elvis era doar unul.

Fast forward în urmă cu 15 ani când Internetul de mare viteză intra în toate casele și nu mai trebuia să downloadezi MP3-uri prin linia T1 de la locul de muncă. Copiii care au prins boom-ul acesta tehnologic au crescut cu lucruri pe care generațiile anterioare nu le aveau. Entertainment la un click distanță, filme pentru adulți, YouTube, chat, Yahoo Messenger, știri din întreaga lume. Sute de canale la TV, apoi telefoane mobile de dimensiuni mici, apoi telefoane mobile cu funcții ce intrau deja în sfera PC-ului.

Cum ceea ce se vinde mai bine în industria informațională sunt chestiile ieșite din comun, și cum acum orice post radio obscur emitea deja și pe net și avea site, populația globală a avut brusc acces la mult mai multă informație. Știri de nișă disponibile în timp real. Lumea a vrut mai repede, mai mult, mai actual. Așa că a trecut pe planul doi calitatea și a luat avans cantitatea. E imposibil să livrezi și calitate, și mai repede ca alții, așa că orice furnizor de media sau entertainment s-a axat pe ce-a prins la noua generație: titlurile ”wow” și detalii obscure precum ce pantofi și-a luat cutare star. Să nu uităm totodată că acum fiecare trecător e un fel de post TV ambulant – scoate smartphone-ul, în două secunde e live pe Facebook și în alte 30 de secunde vedem în timp real cum doi tipi își trag scatoalce pentru un loc de parcare.

Unde vreau să ajung cu expunerea asta? La ideea că tinerii cărora li s-a spus că pot, că sunt capabili și că ”merită” de către ”părinții-elicopter” au avut dintr-o dată o mulțime de figuri de autoritate care să le confirme ideea asta. Orice trupă obscură vine cu valul ei de urmăritori fanatici. Orice adolescent poate emite orice chestie pe vlog și – garantat – alți 10.000 de oameni vor sorbi din plin ideea. Ia timp să verifici ceva, așa că lucrurile nu se mai verifică. E ritmul prea alert. Până ajungi la 20% din procesul de documentare vlogerul de 15 ani a emis o altă idee interesantă. Cum că poate e avut sau foarte căutat de sponsori sau poate mai capabil decât îl credea lumea. Până să verifice cineva toate astea s-au emis alte trei idei noi. Apoi altele. Legiuni de tineri căora li s-a spus toată viața că ”pot” încep să strâmbe din nas când merg la olimpiadă și iau locul trei. Așa că li se dă și lor un premiu. Apoi celor din coadă li se dă diplomă de participare, să nu meargă cel mic acasă și să ceară explicații părinților. Că vin părinții la școală și intră ca marfarul prin biroul directorului iar acela nu are timp și chef de scandal.

Generația asta a învingătorilor e ținută în brațe nu doar de părinți, ci și de terțe persoane cu autoritate din viața lor. Ultimele o fac din conformitate ori teamă, dar o fac. Și așa copilul ia 10 în loc de 7 la Chimie. Și așa își ia, ani mai târziu, licența chit că nu știe să scrie coerent în propria lui limbă. Tot cam pe-atunci, după peste douăzeci de ani în care industria de entertainment i-a arătat doar oameni reușiți pe ecrane iar părinții și profesorii au girat zâmbind pentru chestia asta, proaspătul-adult tânăr intră cu capul înainte în câmpul muncii.

Și aici se rupe filmul: pentru că șeful lui, chit că e tot persoană în poziție de autoritate, nu-l duce în palme, ca ceilalți. Îi râde în față când cere tânărul 4000 de euro salariu la un job listat cu 600. Iar tânărul clipește, nu pricepe ce se întâmplă și continuă să-i arate patronului că – uite – am diplomă, am premii, am realizări, X și Y au semnat că sunt capabil. Și nu înțelege nicicum că – în realitate – nu prea e. Că e o clonă a altora ca el, toți cu diplome, toți cu realizări minore umflate pompos pe hârtie. Că în ziua aia de interviu mai așteaptă încă 40 ca el pentru fix același loc de muncă.

Miturile cum că Elon Musk s-a născut din nimic ori că Bill Gates a reușit prin pură determinare dau speranță milioanelor de tineri din întreaga lume. Cu toții află despre chestiile astea neverificate de la TV, de pe Internet, din reviste. Dau bine pe ecran. Deja cu zero experiență despre viața reală și cu ego-ul validat ani de-a rândul de părinți și alți adulți, oamenii ăștia moi ajung să creadă cu tărie că așa e lumea cu adevărat. Că oportunitățile sunt acolo, la un întins de mână. Așa că merg – din nou – la alte interviuri. La fel de semeți, la fel de încrezători. Ferm convinși că au ceea ce trebuie și așteptându-se să fie răsplătiți regește după o tinerețe plină de reușite precum ”Locul II în tabăra de cercetași” sau ”Mențiune specială la concursul de mate-info din Oinești, ediția a II-a”.

Aici intervine și analfabetismul funcțional accelerat de expunerea gradată și constantă la informații vagi, ușor de digerat și care nu necesită efort mental ori multă concentrare. Intră și divertismentul ”casual” furnizat de platforme precum TikTok sau Instagram. Dintr-o dată – se crede – poți deveni cineva cu un smartphone care are destul loc de stocare pentru când te filmezi dansând. Și 95% devin extrem de dezamăgiți după doi ani de încercări de vlogging sau ”How to Instagram celebrity”. Unii iau cursuri online să ”repare” deficitul de educație formală uitând că acela e doar parte a problemei. Că uneori trebuie să mănânci fecale prin companie, să strângi din dinți, să accepți ordine. Și le e greu. E prima oară când cineva le dă ordine lor iar asta – multora – li se pare înjositor. Au fost învățați că ei vor fi cei care vor da ordine. Stau trei luni într-o firmă pe un post mizer după care zboară spre un altul. Apoi altul, și altul. Tot căutând locul ăla în care vor fi respectați, înțeleși, lăudați; ca acasă. Și cel mai probabil nu-l vor găsi, pentru că nu s-au format cu atenție distributivă, nu pot urma logica lanțului trofic din corporații, majoritatea nu are răbdare iar gratificarea imediată cu care s-au obișnuit de când abia învățau să umble nu mai vine.

Așa că de vină e ”sistemul”. Sau ”șeful”. Capitalismul. Americanii sau chinezii. De vină sunt imigranții, toți oamenii care nu le-au acordat a doua șansă, clienții și foștii profesori. Placa asta a externalizării vinei merge la infinit, freacă la modul călduț stomacul și le păstrează stima de sine oarecum intactă. Apoi ciclul se repetă: job, eșec, job, eșec, nervi, job. La 35 locuiesc încă cu părinții. Sau în chirie. Sau sunt tot pe un post din coada corporației. Devin șoferi sau chelneri. Sau merg în străinătate unde realizează că biciul capitalist e și mai gros.

În spate rămân o serie de premii și diplome obținute la evenimente de care nu-și mai aduce aminte nimeni. Expresii precum ”Membru în asociația studențească” nu valorează nimic.

Și în caz că vă întrebați de unde puzderia de cauze nobile pentru care se luptă tinerii acerb în anii ăștia – ei bine, undeva trebuie să refuleze omul care pierde. Să fie din nou special, ca în copilărie. Așa că se face vegan. Sau luptă pentru drepturile animalelor. Sau inițiază BLM. Ceva – acolo – să simtă că are un rost, că e în control, că poate dicta cuiva ce și cum să facă. Așa cum i-a fost menit. Problema e că din militat online nu se prea fac bani, că nu e job. Tatuajul cu coroana de regină e un desen pe mână și nu te face automat specială. Filmarea aia de pe Facebook cu tine sorbind vin fiert în Grecia nu ține de foame și te-a mai și costat niște bani vacanța respectivă. Toți oamenii ăștia nemulțumiți că nu primesc ceea ce li s-a promis că vor primi clocesc scenarii la minut în care sunt capabil, bogați, lideri, glorioși. Și de-aia e plin Instagramul de oameni care au succes doar în poze. Că e ieftin să apeși pe declanșatorul camerei foto din smartphone și oricum nu va afla nimeni. Să fii și tu ca X, care face aceeași chestie dar în fața mult mai multor urmăritori.

Să fie – cumva – măcar aici bine.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

96 comentarii

  1. | downloadezi MP3-uri prin linia T1
    asta e standard American, in Europa e E1.

    00
    • Poate a tradus de undeva articolul :) Glumesc, n-am de unde sa stiu ce stie autorul. Pe vremea mea (anul 2001), ma dadeam pe ISDN (doi time slots de 64kbps) sau E1 (31 de time slots).

      00
    • Huhu sunteti ceva mai tinerei ca mine
      Ce mai tin minte secventa de bipuri cand se initializa modemul pe linia telefonica :) cre ca 32 kbps avea prima data.

      00
  2. Chapeau.
    Merita printat si dat din mana in mana, pe strada, ca fluturasii publicitari. Poate-poate il citeste si intelege cineva.

    00
    • Intr-adevar, explica multe din isteriile curente.

      De adaugat ca:

      – Elvis „bogat si faimos”: da, baiat genial insa droguri, bautura + a murit pe buda la 40-si;
      – Bill Gates: da, bani gramada insa a inceput cu a vinde pielea ursului din padure + prima intalnire cu IBM a fost inlesnita de tata-si-mama, a fost mai degraba bun la marketing, nu IT/Dev.

      Adica multi par ca-s fericiti, bani etc insa nimeni nu stie adevarul. Si multi care au ajuns bogati au ajuns inseland pe altii ori practicand prostitutia. Da, prostitutia se poate practica in orice domeniu, nu neaparat sexual. Exista prostitutie in jurnalism/media, entertainment, politica bineanteles, chiar si in IT – de ex am vazut pipite cu 0-skills dar cu texte gen „sefu’ da’ ce bine-ti sta cravata astazi”. Daca poti face asta – good for you, dar daca nu – e bine sa stii de tanar ce nu poti sa inghiti + sa stii sa faci ceva cinstit + ca lumea-n viata.

      00
    • Copy-paste de pe Twiterul lui Bill Gates

      @BillGates
      Dec 8, 2021
      2021 was an incredibly hard year for many people, including me, but there are reasons to be optimistic that 2022 will be better

      Asta in timp ce averea lui a crescut in anul 2021 cu 7 miliarde de dolari, de la 132 la 139 mld.
      Wtf?

      00
    • @Psionics – am mai vazut mentionata faza cu averea lui in crestere – chiar crezi ca iti dai seama de diferenta in avere dupa un prag? Sa admitem ca tu castigi 50 de milioane pe an – daca anul urmator faci 40 sau 100 ce o sa fie diferit? Nu mai mananci napolitane ca treci pe eugenii? Sau iti schimbi Rolls-ul de 6 luni cu unul nou?

      00
    • @Bigbear
      Clar ca nu simti diferenta. Sunt scarbit de de faptul ca el se include in randul celor care sufera cu adevarat din cauza pandemiei, in randul celor care au pierdut afacerea sau locul de munca.
      E ca si cum m-am plange ca ma strang putin adidasii unui om ce are picioarele amputate.

      00
    • @Psionics:

      „2021 was an incredibly hard year for many people, including me”

      QED, fiind Bill Gates spui asta :)

      Demonstreaza ca la varsta care o are 1) e deconectat de realitate 2) inca vinde castraveti la gradinar (cine plamea cu un dram de creier sa-l creada cand vine cu barbi de genul ‘la tati ni greu’?)

      00
    • @Psionics – e o scoala de citit ce nu exista, e ceva scris cu cerneala invizibla si nu vad eu? Omul nu a specificat la ce nivel a fost un an greu, doar a spus ca a fost greu pentru multi si pentru el. Nu a zis de covid, de afaceri, de morti in familie, de nimic specific.
      De unde citesti si interpretezi tu?
      Eu sunt patriot, Romania a pierdut calificarea la fotbal, am plans 3 zile – cum pot sa imi spui tu ca eu nu am suferit sau nu am avut un an greu, doar pentru ca nu te intereseaza fotbalul?

      00
    • @Psionics: nici tu nu ai voie sa te plangi de ce spun altii, pt ca ai casa si masa in fiecare zi. Nu ai voie sa ai probleme sau sa te simti trist, bogatule! /s

      10
    • Oare la bani s-a referit Gates ? Nu a fost anul in care s-a pronuntat divortul ? 27 de ani de casnicie si 34 de ani imprenuna. Crezi ca daca esti miliardar lucrul asta nu lasa urme ?Si al doilea an in care este tinta predilecta a conspirationisitilor – cel care a declansat pandemia – si asta pentru ca a publicat si interpretat realist niste statistici dupa testele facute cu Teams in timpul epidemiei de Ebola din Africa.

      00
    • Babaieti, Gates ca orice om are problemele lui, nu despre asta e vorba. E aiurea sa te plangi cand esti cel mai bogat om din lume. Pentru 99% dintre oameni banii inseamna fericire. Da, stiu, sanatatea si familia sunt cele mai importante lucruri din lume dar e plina lumea de familii sanatoase si nefiricite din lipsa banilor.

      00
    • Adevărul este că Bill Gates întradevăr a sărăcit, a divorțat și a plecat nevasta cu jumate din avere :)), cică ia luat și jumate din acțiunile de la Pfitzer

      00
    • „Chapeau” – noul cuvant super-abuzat de demi-intelectuali. Un fel de „uite, io sunt asa de special ca recunosc valoarea cand o intalnesc si o si marchez cu un cuvant (inca) obscur, peizanilor!”.

      00
    • cred ca aia cu ‘including me’ se referea la incheierea parteneriatului cu femei-sa, ca a divortat, dar nah fiecare dupa cum poate

      00
    • @BigBear, Nimeni etc: Luati bre si puneti de-o cheta-ceva sa adunati un banut pt bietul Bill. Ideea era ca Da, unu’ ca Bill Gates a facut ban frumos la viata lui, dar a facut prin marketing sau mai rau, vandut castraveti la gradinar. Again: daca esti comfortabil cu asa ceva, good luck! Dar sant oameni pe lumea asta care nu-s comfortabili in a face asa ceva. Warren Buffett mergea de mic sa vanda guma de mestecat de la o usa la alta. Personal as prefera sa curat fose septice decat sa merg din usa-n usa sa vand chestii.

      00
    • „Demonstreaza ca la varsta care o are 1) e deconectat de realitate 2”
      Sa inteleg ca dupa parerea ta doar banii conteaza. Daca ai bani nu mai poti sa ai probleme ?

      00
  3. Copiii trebuie învățați printre altele și să înfrunte eșecurile. Că vor veni și alea mai repede sau mai târziu. Și să nu renunțe.

    00
  4. NOU
    #20

    O parte din articol îl spune si Simon Sinek: primesc toți diplome, deci nu exista competiție. In loc sa pună mâna să învețe carte, merg părinții la școală și fac scandal. Și se trezesc la primul job că nu e ușor, că nu merită, că nu e mama sau tata sa ii salveze.
    Cât despre a2a parte e genială. Exact! Sunt frustrați și se apucă ei sa fie SJW și feri Doamne sa le arunci niste „facts” prin față.

    00
    • Terminați cu povestea că asta e o problemă nouă, eu sunt din generația ceaușeilor născut în 67 din „dragoste și nebăgare de seamă” cum spunea tata, ei bine singura oară când am luat premiul 1 la școală a fost în clasa întâia, și atunci am luat jumate premiul 1, restul 2 și 3, deci se practica și în generatia noastră chestia asta.

      00
  5. Uite de asta erau utile ritualurile si probele de initiere – ca sa intri in randul adultilor trebuia sa treci prin niste probe foarte grele prin care demonstrai ca esti in stare de ceva si automat iti crestea si increderea in tine. Era o incredere bazata pe ceva, pe experienta si cicatrice, nu doar ego umflat cu pompa de parinti et co., stiai ca poti sa iesi din cacat prin propriile puteri. O vreme acest ritual a fost inlocuit de stagiul militar obligatoriu, unde invatai si ca viata poate fi de rahat si ca e plin de oameni idioti care daca au putina putere se razbuna pe cei mai slabi ca ei. Acum, ca orice fel de initiere serioasa lipseste (salut, masonilor, aveti ritualuri de toata jena!), avem doar baloane umblatoare care se sparg la prima creanga ascutita.

    00
  6. Asta fiindcă școlile sunt incapabile să dea note pe merit.
    Mie mi s-a luat de câte ori votăm dacă trecem sau nu notele de la test în carnete, că nu stăm bine deloc, să știți.

    00
    • Cum adica votat?
      Eu imi aduc aminte in clasa a 5-a, la geografie. A doua ora, profu’ ne da lucrare de control surpriza. Note de la 6 in jos evident.
      Vine clasa a 6-a, prof’ nou de geografie. A doua ora, lucrare de control surpriza.
      Niciodata nu s-a pus problema ca notele sa nu ajunga in catalog.

      00
    • Face un părinte talentat un formular, îl trimite pe grupul nostru, al părinților, și fiecare votează.
      După care dirigintele anunță profesorul ce are de făcut.

      Așa se obține performanța la colegiu.

      00
  7. Cand citesc articole de genul asta ma intreb daca nu cumva traim in lumi diferite.

    Mie mi se pare tocmai altminteri, ca astia mai tineri ( desi „sub 35” mi se pare exagerat, vorbim totusi de copii nascuti in comunism si crescuti cu „cheia de gat”) sunt ceva mai evoluati decat ai batrani si mai putin dispusi sa accepte rahaturi pentru acelasi nivel de competenta ca ai mai batrani.

    Am avut destul de mult de-a face cu studenti si interni si trebuie sa spun ca dispunerea de a „asculta ordine” depinde foarte tare si de spiritul in care e dat ordinul ala.

    Daca „a primi ordine” inseamna automat ceva injositor, cel mai probabil esti in locul gresit, si astia mici miros mai bine chestia asta si isi baga picioarele scurt.

    Daca in schimb „ordinul” face parte dintr-o relatie de mentorat, lucrurile nu sunt intelese la fel si orice om tratat corect va realiza o data adevarata lui valoare si va cauta sa ajunga la limita de sus.

    Ca un exemplu, la aproape patruj de ani nu ma deranjeaza sa imi ordone antrenorul de MMA sa fac 50 de flotari daca am intarziat 10 minute, ca imi foloseste. In schimb m-as supara destul de tare sa ma puna sa-i fac pantofii…

    Problema e ca la noi ( si in multe alte societati), seful e un fel de sergent de instructie care te pune sa speli WC-ul cu periuta de dinti doar pentru ca „nu mai esti acasa la ma-ta”.

    Si din pacate, nu sunt „inca 40 la usa”, si asta cam demultisor…asa ca voit sau nu, atitudinea aparent defetista a astora tineri fata de traditia sclavagismului implicit al primilor ani de job rupe nitel cercul „sutului la pisica” cu care au fost obisnuiti parintii lor.

    Eu vad o evolutie, poate ma insel.

    00
    • „Am avut destul de mult de-a face cu studenti si interni si trebuie sa spun ca dispunerea de a „asculta ordine” depinde foarte tare si de spiritul in care e dat ordinul ala. ” ma hazardez sa spun ca ai generalizat interactionand cu tineri care stiu ca de bine, de rau in caz ca raman cu fundul in ploaie ii ajuta ai lor cu chiria cu mancarea, banii etc. si foarte important nu le e deloc rusine daca ar ajunge in situatia aia din orgoliu/ alegeri proaste rezultate din aruncat aiurea cu capul inainte. Cum ar veni au putere de negociere/tupeu bazandu-se doar pe spatele si munca parintilor.

      00
  8. Logica lantului trofic din corporatii ….

    Sunt in targetul articolului.

    Dar când vezi cât de incompetenți îți sunt șefii, când vezi ca unica lor calitate e sa se pună bine cu șeful mai mare și când vezi deciziile stupide luate de oamenii ăștia incompetenți cu case și mașini scumpe, știi cum ți se ia? Urat de tot…. Depresiv de urat de tot.

    00
    • @Daniel: Știu că e nasol, dar – crede-mă – mai demult era și mai nasol. Acum măcar nu te pune șeful să-i speli mașina iar salariul ți-l iei – atât cât e – la timp. Că avem legi. În anii ’90/începutul anilor 2000 ziceai ”bogdaproste” dacă te plătea și făceai webdesign cum scria în contract, și nu și secretariat. Știu că pare absurd, dar fix așa stăteau lucrurile pe-atunci. Nu mai amintesc ce salarii aveam pe-atunci, că mă ia pe mine cu râs.

    • Avand in vedere ca un salariu la Connex, la cascute, era un salariu bun si era undeva pe la 150USD, conform cursului din acea vreme: https://www.bnr.ro/StatisticsReportHTML.aspx?icid=800&table=703&column=
      cred ca 1mil sau 1mil 200mii era un salariu bun. Nu as putea zice cat inseamna in banii de astazi, ca au fost ani si cu 59% inflatie ( inclusiv in 1997 a fost inflatia de 155% conform https://insse.ro/cms/ro/content/ipc%E2%80%93serie-de-date-anuala ).

      Primul meu salariu in 1997 a fost de 800mii de lei si eram f bucuros.

      00
    • „Primul meu salariu in 1997 a fost de 800mii de lei ”
      Ai avut mai mult ca mine si lucram in IT :)

      00
    • Daniel: așa a fost mereu și știu, nu este drept, este frustrant, de ce sunt atâția oameni stresați? În primul rând din cauza mediului de lucru nu a muncii în sine.
      Însă cei care își văd de treabă dar sunt cu ochii pe dezvoltare, reușesc să promoveze, să ajungă în poziții bunicele sau foarte bune nu numai în țară.
      Cel mai important este să înveți cât mai mult, să asimilezi cât mai mult, așa îți crește și valoarea ta profesională. Să fii cu ochii pe ce apare, nou, să mai faci câte un curs pe lângă de specializare lucruri de acest fel, ce putem noi schimba, face, sunt alte lucruri pe care nu putem să le influențăm, decât dacă ajungem noi să conducem o echipă de oameni și să facem lucrurile bine. Altfel. Sunt mulți oameni șefi de departamente foarte ok, alții în fel și chip, în multinaționale mari dacă stai mai mult te prinzi cum stau lucrurile, ca nu sunt toți ok și nici toți nasoli. Fii tu unul dintre cei mișto! Se poate cu muncă dar cu sens, dezvoltare nu să te inunzi cu execuție, decât la început că toți încep de undeva, dar în timp să cauți dezvoltarea dacă vrei mai mult. Am prietene care și-au plătit singure cursurile de acca sau cum se numesc de contabilitate avansată, sau în alte domenii, toți cei care caută ei să găsească soluții o fac.

      00
  9. ‘Problema e ca la noi ( si in multe alte societati), seful e un fel de sergent de instructie care te pune sa speli WC-ul cu periuta de dinti doar pentru ca „nu mai esti acasa la ma-ta” ‘

    De acord ca nu e ok sa fii tratat ca un sclav doar pentru ca seful e un mic stalin si are probleme cu caputul; dar si reversa medaliei e ca sunt multi juniori prin companii care – de ex – dau reply pe chain cu clientul in care il fac cu ou si cu otet; sau efectiv nu au capacitatea sa inteleaga ce li se cere iar daca le atragi atentia/le dai deadline huoooo cum indraznesti sa-mi spui ce sa fac, capitalist nenorocit. Aici e de fapt problema.

    00
    • Era reply pt Habarnam ^

      00
    • Intotdeauna extremele sunt problematice, de-aia la examenele cu comisie mare, cea mai mare si cea mai mica nota se elimina si se face media din ce ramane.
      Per total media de acum ma ingrijoreaza mai putin decat aia de cand eram eu la primul job.
      Cum zicea si autorul mai sus inainte era rizibil de ai rau doar ca mie mi se pare ca schimbarea nu a venit de la „patroni” sau din cauza ca „acum avem legi” ( ca avem dar nu se respecta) ci ca patronache aia nu mai gasesc fraieri in foame si sunt nevoiti sa schimbe atitudinea.

      Ca mandru copil de anii 80, inainte sa intru in profesie am facut o turma de „job-uri” care ai de care mai „spontane”, cu sefi originali care incercau sa „ma faca” si de 50 de bani daca se putea.
      Daca m-ai fi intrebat atunci cred ca as fi inganat „Bandiera rossa” si-n somn.

      00
  10. „Părinților care au acum copii sub 30-35 de ani li se spune ”părinți-elicopter” în psihosociologie. Asta deoarece gravitează constant în jurul copiilor lor și încearcă să-i ferească de rele.” – asta nu se aplica in Romania. Persoanele de 30-35 de ani s-au nascut cu putin inainte sau imediat dupa 89, helicopter parenting nu era deloc pe agenda romanilor la vremea aia. Poate ca se aplica la cei care au astazi 20-25 de ani, si sub.

    00
  11. wow, m-a spart aia cu „fiecare trecător e un fel de post TV ambulant”, o viziune inedita asupra tineretului, un articol pro fund pe care o sa-l transmit si altora

    00
  12. Cand isi dau seama cum e, sunt suparati ca nu s-au nascut in 1%. Apoi vor comunism

    00
  13. pai nu noi suntem poporul cu intrebari gen:
    „cate diplome ai?”

    sau „tu nu stii ca eu am studii superioare si x masteruri? Deci merit salar mult mai mare”

    sau „Cate pagini ai scris la teza sau lucrarea de doctorat?”

    Intotdeauna nu se analizeaza cunostiintele sau performanta sau calitatea ci doar cantitatea si numarul de diplome.

    00
  14. Exista un experiment, condus de catre Frans De Waal (cunsoscut primatolog si etolog in cadrul Emory University din Atlanta, Georgia), cunoscut și sub numele de „testul echității la maimuțele capucine”.

    În cadrul testului, două maimuțe îndeplinesc o sarcină simplă. Una dintre maimuțe primește o bucată de castravete iar cealaltă maimuță primește un bob de strugure ca rasplata pentru îndeplinirea sarcinii.

    Cele două maimuțe se pot vedea, îndeplinesc aceeași sarcină și pot vedea recompensele pe care le primesc.

    Articolul asta este echivalentul cercetatorului venind la maimuta care a primit castravetele si dojenind-o asa: „pe timpul comunismului n-ai fi primit nimic”.

    00
    • @vosidit98: Ai uitat să menționezi că maimuța cu castraveți stătea toată ziua cu nasul în smartphone și se uita la poze cu banane, convinsă fiind că merită mai mult doar pentru că ea există. Și că se considera în mod ciudat vegană non-binară și militantă pentru drepturile altor maimuțe.

    • Mesajul ascuns din spatele ultimelor doua articole („Nocivitatea comparațiilor cu vârfurile” si acesta) este efectiv: „De ce nu le intra tinerilor mintea in cap sa-si ia meseriile pe care le vrem noi ca sa ne repare chestii prin casa la preturi mici ?”

      Bogatii contemporani sufera, realmente, de o disonanta cognitiva de care stramosii lor nu sufereau, tocmai pentru ca dincolo de luxul aparent al conacului Victorian, cand lovea epidemia de holera, lovea fara mila in toata schema piramidala pe care o denumim societate.

      Pe scurt, a fost promovat individualismul. In trecut religia ar fi predat notiunea de „inechitate naturala”. Biblia nu da vreun motiv pentru care Iacob a fost preferat in detrimentul fratelui sau, Esau, in Maleahi 1:2-3.

      Totusi, mergand pe o linie tematica similara („daca vrei ceva, fa ceva”): daca cineva vrea mai multi tinichigii, vopistori, instalatori, zidari, electricieni, etc. De ce nu-si trimite proprii copii in ucenicie pentru a invata acele meserii ? De ce copii altora ? De ce nu copii altora ?

      00
    • @vosidit98:

      Mesajul ascuns […] este efectiv: „De ce nu le intra tinerilor mintea in cap sa-si ia meseriile pe care le vrem noi ca sa ne repare chestii prin casa la preturi mici ?”

      Nu că ai șutat foarte departe de poartă; tu nici măcar nu ești pe terenul de joc, dude.

    • Mesajul ascuns e „nu avea pretenții la salariu de CEO când tu nu știi nici măcar sa strângă un șurub”.

      00
  15. Toate generațiile zic de cele mai tinere ca sunt mai proaste, mai puturoasa, mai ….. fapt extrem de rar adevărat, obiectiv vorbind.

    00
  16. Daca “ sapati” putin in trecutul tinereilor astia aflati prin fruntea unor ONG-uri obscure care se ocupa cu salvari de planete,libelule,triburi din Africa,anti-rasism,pro-lgbtq,free-everything,venit liber garantat,egalitate de gen,scoli si competitii de genul “ everybody is a winner”,anti-automobil,veganism,anti-religie,etc-veti desoperi ca toti,dar absolut toti sint niste frustrati nerealizati in viata,parte a acestei categorii descrise in articol.Pur si simplu isi acopera nerealizarile in “ real life” cu timpenii pe care vor sa le impuna “ celorlalti”(acei “ celorlalti” care chiar au stiut ce vor de la viata si au obtinut).Veti observa ca toti,dar absolut toti rahatzeii astia cu ochi care n-au stiut sa faca nimic in viata,vorbesc incrincenat,superior,uneori isteric.Tragic e ca,din rindul lor provin majoritatea viitorilor “ politicieni”,niste oportunisti care n-au muncit niciodata decit,cel mult,la stat,care n-au realizat nimic in viata si al caror trecut sulfuros se rezuma la absolviri de “ universitati ecologice”,participari in “ proiecte de limitare a consumului de carne rosie”,eliminarea poluarii prin interzicerea stranutului sau salvarea tribului cucu-maka din Botswana,in timp ce propria tara cade pe ei.Este mai mult decit evident ca toti,dar absolut toti pigmeii astia umflati de mindrie si atitcunoastere precum broasca de aer,sint neomarxisti si socialisti notorii,obsedati doar de “ egalitati”,” rasisme”,” vaccinari obligatorii”(ca tot e de actualitate”,taxari peste taxari pentru absolut orice.Un exemplu de asemenea labagiu oportunist buhait de marxism ,care n-a muncit niciodata si care s-a catarat pe slabiciunile unei societati bolnave-chiar daca “ ahead of his time”-este Victor Ponta.The good news e ca vremea neputinciosilor astia frustrati care nu-s in stare nici sa duca paharul de spa la gura e aproape de sfirsit.Experimentul “ liberal” si “ progresist” care le-a dat apa la moara is about to end,un fiasco rasunator asa cum au fost toate experimentele socialiste.Exact asa cum,in bataie de joc,Hillary Clinton(in campania electorala) la spunea minerilor disponibilizati de “ ecologism”-“ learn to code”,tot asa le recomand di eu labagiilor astia care cred ca piinea si cartoful vin doar dintr-un click la Glovo-“ learn to use a hammer and a plier”….vin vremuri grele pentru taietorii astia de frunza la ciini.

    00
    • Nu te mai lua de Florin Badita, ca nu-i frumos

      00
    • „r,sint neomarxisti si socialisti notorii,obsedati doar de “ egalitati”,” rasisme”,” vaccinari obligatorii”(ca tot e de actualitate”

      Sfat : nu mai folosi cuvinte ca neomarxism ce nu inseamna nimic si crezi ca tin loc de argumente.
      2. Sint sigur ca habar n-ai cum functioneaza un vaccin dar iti dai cu parerea.
      3. Renunta la Trump si mai citeste niste carti

      00
    • Un exemplu bun e tristul ala de Vlad Voiculescu , tinut in brate de Ciolos si divinizat de o mana de geeks loseri din fostul plus.

      00
  17. @antonioro: Nu stiu daca „Experimentul “ liberal” si “ progresist” care le-a dat apa la moara is about to end”. Cel putin nu in N America.

    In SUA, Biden & Kamala se straduie din rasputeri sa bage America in groapa. Este absolut ireal, zici ca traiesti intr-o versiune Kafka/1984 cand vezi ce se intampla. Si gashka astora mai au inca 3 ani!

    In Canada frumuselul Trudeau tocmai a fost reales a 3-a oara. Acu’ cateva zile imbecilul a spus ca cei nevaccinati is extremisti, misogini si rasisti.

    00
    • Pai tocmai asta o sa fie paradoxul-progresismul o sa inceapa prabusirea exact din USA. E singura tara din lume care poate schimba filozofia planetara in sens social, economic si politic. Nu te duce dupa fenta, camarila lui Bidon&AOC(Kamala nu se pune, aia e o idioata cu IQ de gaina) e in descompunere, toate masurile anti-americane pe care le iau, inimaginabile acum citiva ani, sint efectul disperarii iesirii de la butoane. Make no mistake, democrato-progresisto-marxistii autointitulati Partdidul Democrat sint in pericol nu de pierdere a alegerilor, ci de extinctie ca si curent politic. E dovada faptului ca incearca dinamotarea intregii societati si economii, incercind modificarea procesului electoral traditional la nivel federal(desi e clar interzis de Constitutie, alegerile se fac la nivel de stat) si scufundarea societatii in marasm economic prin trilioane de dolari de pomeni electorale. Tactica tipic socialista, nu facea asa si PSD-ul inainte de alegeri, cu modificarea legii electorale, mariri de pensii si ajutoare sociale in timp ce-i durea in cur ca tara e tot mai iglodata in datorii si ca economia nu mai misca?Problema “ democratilor” e ca au calculat gresit-initial voiau sa adauge la electoratul traditional si milioanele de imigranti ilegali carora le-au promis amnistie di care sosesc cu sutele de mii pe zi la franita mexicana. Ce n-au prevazut e ca o mare parte din electoratul democrat traditional va fi scirbit de toata mizeria asta si va dezerta. Sustinerea democratilor(inclusiv Bidon) e la cote catastrofale, cele mai mici din istorie, putin peste 30%. Adica exact procentul de progresisti, talibani ecologici, marxisti hardcore, plis celebrul calup de negri care-s cam ca suedejii din Romania, voteaza cu cine da ceva gratis, fara munca, evident. Cam asta a mai ramas, pina si hispanicii(cea mai mare minoritate din USA) trec cu arme si bagaje in rindul republicanilor. Asta e big trouble pt democrati. Di-atunci ce fac?Stiind ca soarta le e pecetuita la alegerile din 2022, democratii fac exact ce fac socialistii de la Stalin incoace-as much damage they can. Mineaza, slabesc sau distrug toate edificiile statului pentru a fi siguri ca majoritatatea care va succede la putere(republicani) va avea mari probleme in a gestiona crizele lasate in urma si se va eroda pina-n 2024. Asa facea si PSDul in Romania-3 ani facea tara praf, lasa in urma legi aplicabile de viitoarea guvernare, baga imprumuturi la greu, marea ajutoarele sociale, pensiile-apoi, cind nu mai era nimic de praduit sau distrus, se retragea de la guvernare si-i lasa pe dobitocii “ de dreapta” sa scoata castanele din foc. Si apoi cistigau iar alegerile, calarind valul “ nemultumirii populare”. Asa fac toti socialistii, peste tot. Diferenta in Anerica e ca, inca, jumatate sau mai mult din electoratul. “ democrat” e traditional, un fel de suedezi sau danezi din Europa-aia sustin masuri sociale, dar nu renunta la principiile capitaliste. Or , astia, initial buimaciti de distrugerea modului de viata traditional in high speed, au crezut ca e diar un puseu de durata scurta, pentru consolidarea puterii. Pentru ca apoi sa se convinga ca, de fapt, se doreste schimbarea totala, o inginerie sociala marxista exaecutata ca un blitzkrieg-si au inceput sa dezerteze . Pina si astia sint scirbiti de mizeria la care s-a ajuns, au realizat ca marxismul si progresismul agresiv promovat de Bidon& camarila le distruge edificiul familiei di al acumularilor materiale cladite de generatii. Dupa cum mai spuneam, toata mizeria asta cu pandemia e prelungita in mod artificial la nivel global in asteptarea alegerilor din USA, in noiembrie, unde democratii vor incerca, din nou, impunerea votului prin corespondenta(pentru “ protectia” cetatenilor) pentru a putea fura alegerile(cum au facut-o si-n 2020). Asa ca nu asteptati finalul pandemiei oina-n 5 noiembrie 2022, n-o sa vina. Apoi o sa se termine brusc, ca si cum nici n-a fost. Doar ca, acum, republicanii stiu la ce sa se astepte si au modificat legile electorale in statele lor ca sa nu se mai poata fura ca-n codru. Plus ca observatorii republicani vor sta cu ochii ca pe bitelie pe democrati la alegeri,
      Democratii vor pierde violent, peste 80 de locuri la Camera si peste 6 locuri la Senat. Iar Bidon va avea miinile legate dupa aia, Congresul e ala care finanteaza guvernul, taie finantarile la toate programele progresiste. E foarte posibil sa mearga pina la imprachment-ul lui Bidon, dar nu cred ca pe asta il apuca 2023, oricum, va demisiona sau crapa, ca e senil , o fosila umblatoare. Planul disperarii democrate merge pina la a o forta pe Kamala sa demisioneze anul asta si sa fie inlocuita de Michele Obama. Ulterior, demisioneaza si Bidon si uite asa ajunge Obambilici 2 presedinte fara alegeri. Incearca asta chiar inainte de alegerile din noiembrie, sperind ca Obambilicea va “ trezi la viata” pupatorii in cur ai lui Barack, un nou “ impuls”. Va fi degeaba, soarta progresistikor si marxistilor e pecetluita, nimeni nu-i vrea, cu exceptia istericilorsi puturosilor. Apoi va incepe destructurarea progresismului american, piece by piece. Cu arestari de BLM, treceri pe linie moarta a influencerilor de stinga, reforma invatamintului (prin stoparea propagandei marxiste, ehalitate de gen si lgbt), decapitarea conducerii la nivel de armata, FBI, CIA, NSA si cam toate agentiile guvernamentale, schimbarea din pist a tuturor ambasadorilor, recalibrarea relatiilor cu OMS, ONU, UE, China. Va urma un adevarat purgatoriu la nivel FDA(mosia lui Fauci) si se va da liber la lawsuit-uri impotriva companiilor farmaceutice si gigantilor tech tip Facebook si Teitter. Multa lume nu intelege ca Facebook, Twitter sau Google pot fi dezagregati instant daca se anuleaza “proposal 400”, un articol de lege care creaza imunitate umpotriva darii in judecata pentru gigantii media. In momentul anularii, gigantii astia tech dispar in 2 saptamini, in faliment datorita zecilor de mii de procese deschise impotriva lor. Cind termini cu gigantii astia tech, ai terminat si cu propagarea marxismului si progresismului, am I right?Easy peasy…. Apoi va urma efectul bulgarelui de zapada la nivel mondial, cu alde Ursula van der Leyen, Draghi, Macron si comunistul ala din Germania pe faras. Urmeaz faza 2, aia cu “ climate change”-ul, alta inventie progresista pentru prostirea maselor. Cade si minciuna aia precum un castel de nisip. Is going to be fast, very fast. Ce “ ingrijoreaza” clasele conducatoare de azi e ca un context de genul asta va aduce cu el si “ Judgement Day”-ziua cind vor trebui sa dea sociteala pentru toate porcariile “ pandemice” si de “ climate change”. Nu scapa. Cit priveste realegerea lui Trudeau-Canada a fost dintotdeauna o tara socialista populata de idioti utili. Progresismul si marxismul s-au nascut firesc aici, e rar de gasit un popor mai batut in cap cind vine vorba de incalecarea drepturilor cetatenesti. Sint ca oile, intr-o singura directie, cu zabala in gura. Valabil si pentru verisorii lor australieni, si la aia a tinut “ democracy” cit a fost pace si bine, apoi s_a transformat brusc totul in dictatura chinezeasca. Cam asta se intimpla cind poporul n-are dreptul sa detina arme, esti incalecat de guvern. Exact ce nu reuseste regimul Bidon in USA, ca-i titiie curul sa intinda prea mult elasticul…. ” ce n-a reusit nici Dzeu sa faca, adica ca toti oamenii sa fie egali, a reusit Samuel Colt…”

      00
    • @antonioro: One can dream :) Om trai si-om vedea. Personal imi pun slabe sperante, daca au reusit sa fraudeze Nov 2020 (nota bene – alegeri federale!) + sa interzica tuturor chiar si simpla aluzie ca s-a fraudat, nu vad de ce n-ar fura si la parlamentare. Sa dea Dzeu sa ma insel.

      00
    • Ai si vreo dovada la povestea cu fraudatul, danut? Ca pana acum nen’tu Donnie a pierdut cam toate procesele (vreo 60…) pe tema asta

      ca sa citez din clasici : „sa nu lasam adevarul sa strice o poveste frumoasa”

      00
    • @antonioro: respect ca mai ai si timp sa mergi la munca sa castigi foarte multe mii de dolari pe luna, pe langa tot efortul bagat in qanon, infowars si alte cele. Recunosc ca nu as fi in stare.

      00
    • Intrebare: ai vreo dovada la conspiratiile alea?
      Raspuns : Uite scrie cineva pe blogspot ca asa e. Deci, asa e. Doar a scris omul ala pe blogspot.

      Mare cretin mai esti, danc. O sa scriu si pe blogspot ca esti cretin, ca sa intelegi si tu :))

      00
    • @DanC da, frumos, un ilustru anonim. Care, basca, a si fost in mijlocul evenimentelor de la el din… Texas. M-ai convins!

      wtf??? Un avocat ca Guiliani (care a condus procesele care au destructurat mafia in anii 80) nu a reusit sa lege 2 idei coerente pe subiectul cu frauda, dar nenea asta, autor de fictiune proasta, a gasit el ca Scooby Doo veriga lipsa…. plauzibil, da

      00
    • @DanC
      Tu si alti idioti ca tine sunteti motivul pentru care nu putem avea lucruri frumoase.

      Biden si Kamala baga America in groapa? Asa stii tu ca a zis Trump, ala care s-a pisat pe toti aliatii lui si s-a gudurat pe langa aia care striga „Moarte Americii” – Kim Jong-un; pe langa aia care ameninta ca pun pistolul la tampla americii – Rusia? Trump, care in 4 ani a lasat pacificul in plata domnului, de a fost impanzit de baze militare chinezesti. Dar hei, cica Biden si Kamala baga america in groapa.

      Tot asa cum stii – de la Trump – ca s-au fraudat alegerile, doar pentru ca muistul ala a urlat ca din gura de sarpe, fara sa aiba macar o singura dovada. Ba mai mult, senatori republicani au declarat public ca Trump mananca cacat, dar hei, cica s-au fraudat alegerile.

      Tampiti ca tine au fost si aia care l-au crezut pe Farage, de a iesit UK din UE, ca aia fiind din acelasi aluat ca tine au crezut toate prostiile spuse de Farage. Din cauza imbecilior ca tine, care infuleca cu nesat orice cacat dejectat de niste ticalosi, avem rata de vaccinare de 40%, nu ne mai vaccinam copiii impotriva bolilor copilariei, avem propaganda anti-UE pe fata si pro Rusia (mai pe ocolite), pentru ca voi, prostii satului nu sunteti nici macar in stare sa deosebiti intre ce e bine si ce e rau (pentru voi).

      De fiecare data cand se construieste ceva frumos si util, apar cretini ca tine care sa puna umarul voios la distrugerea acelui ceva frumos si util.

      Asa ca de inceput de an, iti urez din inima un „da-te-n pula mea, ba prostule”.

      00
  18. Generațiile de 40-50 de ani acum au crescut cu părinți care nu puteau să doarmă noaptea de frica eșecului școlar al copiilor, pentru care nici măcar perfecțiunea nu era garanția ieșirii de foame. Mi se pare oarecum natural ca școala și societatea să fi evoluat în sensul de a vinde happy pills generațiilor următoare de părinți, dar nici nu aș generaliza problemele enunțate în acest text.

    00
  19. Problema cea mai mare cu mulți oameni adulți (și aici vorbesc cam de toată plaja de vârstă) e că nu înțeleg mai nimic din ceea ce li se întâmplă, au învățat în școală (dacă au învățat) doar pentru note și/sau recompense, nu pentru a ști lucruri, a cunoaște lumea în care ocazional trăiesc. Cam ăsta e multtrâmbițatul analfabetism funcțional.
    Mă oprește ieri dimineață pe stradă o cucoană, 35 spre 40, bine îmbrăcată, parcase lângă parcometru o mașină scumpă, ținea în mână un iphone și o mapă cu niște hârtii. Mă întreabă unde e casa județeană de pensii. Pe bune. O întreb dacă are internet pe telefonul ăla. Cică a băgat pe gps și i-a dat eroare. O pun să caute direct pe google denumirea instituției, ii arăt cum apare pagina, cum are dedesubt prezentare și indicații. Cu hartă. Cu tot. Se uita la mine ca vițica la iarbă. I-am explicat ca unor copii reduși mintal. Tot nu pricepea.
    Altă speță cu nevasta unui coleg. Se apropie de 35 și n-a muncit în viața ei. Tot așteaptă trenul ăla al ei, un loc de muncă fără multă bătaie de cap, de la 8 la 16, de luni până vineri, salariu de minim 3500 de lei net, beneficii, promite să nu rămână gravidă decât după doi ani. Zic: până îți găsești, de ce nu încerci altceva, orice, să capeți experiență, să ai și tu ceva in cv? A, nu, ea a făcut facultate (la privat) și nu se coboară să muncească orice, are standarde, na! Doar nu-i muritoare de foame, lasă că are un fraier lângă ea care o înțelege, o susține și-i cumpără chestii. Plus mămica și tăticul.

    00
    • Bre, acu intreb si eu ca un om: Nu scuteati amandoua timp si nervi daca ii aratai cu mana directia in care e blestemata aia de casa de pensii? :)))))

      00
    • La final am făcut și asta, dar inițial chiar am dorit să fac o faptă bună și să învăț pe cineva ceva util. Poate i-o folosi cândva în viață… 😀

      00
    • @Habarnam
      Unui muritor de foame ii arati cum sa foloseasca undita, nu ii dai peste.

      00
    • Femeia voia să te bage în patul ei și a zis că dacă se împiedică o să reușească!

      00
  20. „Și în caz că vă întrebați de unde puzderia de cauze nobile pentru care se luptă tinerii acerb în anii ăștia – ei bine, undeva trebuie să refuleze omul care pierde”

    Sau este vorba de o eschiva de la asumarea unor responsabiliti individuale (acceptarea maturizarii poate?). Cine te-ar putea acuza ca nu ai putut opri incalzirea globala (desi tu ai postat zilnic pe Facebook ca trebuie sa „se faca” ceva si i-ai dat like & share Gretei)? E o catastrofa planetara pana la urma. Mai bine lupti pentru cauze globale decat sa livrezi la timp si de calitate la locul de munca sau sa-ti faci patul dimineata …

    00
  21. Ultima data cand am fost in mall in zona de foodcourt m-am uitat mai atent si am vazut cine lucra in „spate” la bucatarie. 30% erau asiatici. Se pare ca salarii de 500-600 de euro au devenit atractive pt piata asiatica(in constructii sunt gramada). O sa aiba cine sa ne plateasca pensiile. Despre avortonii si puturosii tineri ce nu vor sa munceasca nu va faceti griji, vine si vremea lor. Vina e in primul rand a parintilor ca nu le-au dat un sut in cur sa-i scoata afara cand a trebuit. Dar parintii incep sa se cam duca cand implinesti 40 de ani sau pe acolo si cu ei se duce si pensia. Nu e nici un stres. Vor munci la 40 cot la cot cu asiaticii in bucatarie la mall, probabil vor spala oale si primii ordine de la asiaticii ajunsi manageri intre timp.

    00
    • 600 de euro înseamnă 3000 de lei, mi se pare binișor pt un job unde nu se cere decât să ai 2 mâini și 2 picioare și să nu fi complet idiot. Mulți români muncesc pe salariul minim care e la jumate din banii ăia

      00
  22. Să nu uităm de părinții-buldozer: cei care au avut grijă să-ți amintească constant că un job de căcat e totuși un job, că nu poți ajunge casier-șef din prima (încercam ceva part-time în facultate, chiar nu aspiram la acest statut) și că în general, e mai bine să-ți îngropi visele și ambițiile și să zici mersi cu ce primești. Nu fiți buldozeri!

    00
    • @miha:

      Să nu uităm de părinții-buldozer: cei care au avut grijă să-ți amintească constant că un job de căcat e totuși un job

      După ce faci 26-27 de ani se mai satură să-și ducă în spate copiii și-i îndrumă spre un loc de muncă. Pentru că 95% din job-uri sunt nasoale, la urma urmei. Și pentru că, fără experiență, la 27 de ani, job care să nu fe nasol mai greu primești. Problema e că tinerii nu cred chestia asta. Li s-a tot spus că ei merită. De către media, de către TV, de către Instagram. Și atunci refuză alea 95% locuri de muncă nasoale pe considerentul ”eu merit mai mult și mai stau cu mama și tata o vreme, până pică lingoul ăla bun”.
      Pentru că da – decât zero loc de muncă, un job nasol e măcar un job. Alternativa e să stai pe șomaj la 27 de ani, sub acoperiș cu părinții, din pensia bunicilor.
      N-a murit încă nimeni din învârtit hamburgheri.

      să-ți îngropi visele și ambițiile și să zici mersi cu ce primești.

      Problema cu ”visele și ambițiile” celor din generațiile noi e că – după cum s-a spus și de către alții mai sus – sunt aspirații nerealiste. Nu-s în ton cu logica. Visele se limitează la ”vreau să fiu influencer” iar ambițiile încep de la ”șef echipă” în sus. Atenție – vorbim aici de oameni cu zero pregătire pe piața muncii și care încă mai au coșuri rămase de vara trecută. Cât timp ideile astea nu se mulează pe ce pot tinerii furniza în piața muncii vor rămâne la stadiul de vise nerealizate.
      Dacă-i întrebi pe 300 de liceeni ce vise au, ai să auzi doar ”vreau să fiu game tester” sau ”vreau să devin CEO”. Cam pe-acolo-s ”visele și ambițiile” lor. Într-o țară plină de mame minore și handicapați gramatical ăsta e nivelul lui ”îmi doresc”.
      Nimeni nu mai acceptă perioada de tranziție. Toți vor salarii voluminoase și respect și faimă de la prima zi de lucru, aportul lor fiind 100% ambiție și 0% cunoștințe valoroase. E și motivul pentru care OnlyFans și LiveJasmin au recoltă bogată în România. Țara asta nu-i croită din programatori capabili ci din femei care și-au dat seama că nu pot evolua dincolo de poziția de secretară.

  23. La 30-35 încă îi numești copii? Eu încă n-am 35 de ani și am deja 2 juniori de clasa a 3a și grupa mijlocie. Cum pizda mă-sii să-ți spele mă-ta chiloții la vârsta asta? La maxim 25 de ani trebuie să o ștergi de lângă părinți.

    00
  24. Frumos articolul, la mai multe.
    Interesanta si situatia in școli. Intrebati-va prietenii cadre didactice cum sunt batjocoriti zilnic de acesti copii si nu pot face absolut nimic, ca repede sunt filmați si puși la stiri. Am trecut exact de la o extrema la alta.Ba mai mult acum cu pandemia trebuie sa ii treaca anul pe absolut toți, ca n-ar da bine niste numere mari de repetenti.
    In America deja se vorbeste ca sistemul de note e rasist, deci ne asteapta un viitor stralucit.

    00
  25. Dureros de actual și adevarat

    00
  26. Dar daca toti care vin la interviu pt un job de 600 de euro cer 4000 de euro atunci nu esti fortat in final sa alegi unul si sa il platesti cu 4000 de euro sau imi scapa mie ceva?

    00
    • @Zeus: nu toți cei care merg la acel interviu au 18 sau 24 de ani. Unii au familie și rate și știu că 600 de euro e mai bine decât 0 euro. Restul merg și mai încearcă vreo 2-3 ani; convinși că atâta merită cu zero experiență și o educație formală precară.

    • Pai atunci sa nu mai generalizam… doar zic!

      00
    • @Zeus: Nu generalizează nimeni. Tu ești cel care era ferm convins că din 40 de oameni toți și absolut toți vor fix 4000 și nu mai puțin. Și că pleacă toți dacă nu primesc asta.

    • Bine, intrebarea era un pic la misto doar ca sa primesc raspunsul oe care il anticipam deja. Ce voiam sa zic e ca in articolul tau nu apare nicaieri ceva de genul “unii din…” “majoritatea”, etc

      00
    • Bine, intrebarea era un pic la misto doar ca sa primesc raspunsul oe care il anticipam deja.

      Ah – un erudit subtil. Mă plec umil.

    • Gata boss, ai castigat, hai sa ne oprim la complimente, desi … tot eu am ultimul cuvant, muhahaaa

      00
  27. Bravo Coloja !
    Bun articolul. Mâine dimineață îl voi reciti.

    00
  28. Când nu atingem aspirațiile unii dintre noi plângem.
    Aș dori să văd un text despre plâns, de ce plânge un om, când plânge un om, e bine că plânge?

    00
  29. Ok, dar cand toti care accepta 600 de euro sunt angajati (aflati in minoritate) si raman cei multi care vor 4000 de euro si care chiar isi permit sa astepte (intretinuti de parinti, etc) ce se ca intampla?!

    00
  30. E valabil și pentru Serghei Mizil?!…și el produce video content…

    00
  31. Cum spune Profesorul Sam Vaknin lumea devine tot mai narcisica (lipsa empatiei, gratificarea instanta se observa tot la mai multe persoane).

    00
  32. De acord cu mare parte din articol, dar cu tot respectul, pasajul asta nu e cam reducționist?
    „Și în caz că vă întrebați de unde puzderia de cauze nobile pentru care se luptă tinerii acerb în anii ăștia – ei bine, undeva trebuie să refuleze omul care pierde. Să fie din nou special, ca în copilărie.”

    De ce sa identificam eșecul ca motivator al micilor manifestări de activism sau implicare în comunitate? De ce trebuie sa asimilam pe cineva pasionat de o cauza cu un ‘om care pierde’ și are musai nevoie sa găsească alte supape prin care sa se simtă lider? Desigur ca o viață profesionala sub așteptările tale poate fi cauza, dar sunt multe altele.

    Accesul la informație globală accentuează problemele locale și nevoia de a interveni prin acțiuni concrete, oricât de mici sunt, deci nu e de mirare ca sunt mult mai multi tineri racordați la ce se întâmpla. Pana la urma, a fi vocal și implicat intr-o cauza poate fi un mecanism de coping în fata absurdului vieții. De asemenea, nu doar tinerii lupta pentru cauzele în care cred, ei doar cresc cu alte setări și au instrumente sa se facă auziți mult mai devreme.

    00
  33. Sunt in mare parte de acord cu ideile din postare, as vrea sa aduc doar o nuantare. Cred ca exista câteva domenii în care cei din generațiile mai tinere sunt mai buni decât eram noi la vârsta lor. Sigur ca în fiecare domeniu vor exista categorii de oameni care vor reprezenta media sau sub media (vorbind strict profesional), insa ceea ce vreau sa spun e ca în anumite nișe cei care sunt peste medie sau elite sunt mai buni decât era generația noastra la vârsta lor și nu ezita sa ceara bani pentru asta, ceea ce e foarte ok. Nu ma refer la salarii de 4000 EUR la început, ci la un venit care sa fie corect pentru efortul depus, deoarece în anumite domenii (consultanta, avocatura etc.) o mare parte din rezultat provine din munca celor sub 35, deși de multe ori acest lucru nu e vizibil. Problema apare când vezi același entitlement la categorii de tineri care nu „aduc” mare lucru la masa.

    00
  34. Mersi frumos, dl. Coloja. Aveam impresia că eu gândesc greșit când cei din bula mea procedau întocmai ca în articolul dvs. Am 21 de ani, iar ce ați spus dvs. se aplică multora din generația mea.

    00
  35. Eu las și asta aici, că e scurtă și relevantă, fix ca viața: Link.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile