Despre antreprenori și ajutor (2018)

Articolul lui Răzvan îmi oferă introducerea perfectă pentru un subiect pe care nu știam de unde să îl încep.

Răzvan are dreptate, ar trebui să ne ajutăm prietenii care încep afaceri cât de mult putem, dar sunt două motive pentru care nu o facem. Nu, nu lipsa recunoștinței, aia e prea ușor.

 

Antreprenorul nu respectă munca altora

Am amici din toate domeniile, 90% din ei cred, la fel ca și câțiva cititori, că blogul nu e muncă. E așa, ceva, prin aer, cuvintele se așează singure pe monitor și eu doar dau publish.

Nu mă deranjează prea tare, știu că n-am cum să le schimb părerea, cei care au scris review-urile auto zilele astea s-au convins probabil că nu e așa de ușor să scrii, dar pornesc de la cazul meu și extind: mecanicii nu respectă doctorii, doctorii nu respectă zugravii, zugravii nu respectă frizerii, frizerii nu respectă vânzătorii, vânzătorii nu respectă mecanicii. Sunt convins că știți toți asta și vă puteți uita la voi cum îi tratați pe ceilalți. E o ceață generalizată, în care toți avem impresia că doar munca noastră e valoroasă și importantă și a restului e de rahat.

Pentru că suntem pe internet, vedem foarte des asta la programatori, care sunt convinși că fără ei lumea s-ar prăbuși, dar care sunt tratați de cei de deasupra lor pe lanțul trofic drept niște ochelariști virgini cu neckbeard care nu fac mare lucru. Drept răzbunare, și ei procedează la fel cu cei de sub ei în organigramă, în loc să rupă cercul.

 

Antreprenorul nu știe de alte afaceri

Asta e o boală veche și sinistră, care se manifestă așa: am dat scroll jumătate de an pe timeline-urile unor antreprenori proaspeți, cu afaceri lansate de unul sau doi ani în domenii diferite, și nici unul nu a găsit niciodată în această perioadă timp sau spațiu să laude o altă afacere. Nici una, nici din același domeniu, nici din altele. Și-atunci, cum să zică alții de bine de tine dacă tu n-ai zis de bine de alții? Pentru că e imposibil să nu-ți fi plăcut nimic…

Asta are legătură și cu treaba de mai sus, când antreprenorului i se pare important și demn de menționat doar ceea ce face el. OK. Dar atunci te izolezi într-o lume în care fiecare crede și vorbește doar despre ce face el.

Asta se întâmplă des în online, fiecare blogger sau influencer simțindu-se dator să fure de la ceilalți tot ce poate și să nu menționeze pe nimeni niciodată. Am văzut o fază amuzantă la un moment dat, un tip vorbea pe video de un subiect care pornise de la mine, a avut tendința să spună de unde a pornit, a făcut o pauză de 2-3 secunde, după care a zis “undeva pe net”. Și suntem prieteni, ne consultăm pe diverse teme, nevastă-sa îi citește blogul nevesti-mii, nu e un gigel anonim de pe net, dar așa a simțit el că trebuie să procedeze…


Și am exemple din online destule, doar eu, doar întâmplate mie, dar e pierdere de timp să-mi aduc aminte de ele.

Așa că you got to pay to play. Vrei să-ți laud localul și să particip la lansarea businessului tău? Pay me. Nu? OK, am mâncat niște coaste bune undeva în oraș, am cumpărat ceva de la un magazin online, am citit undeva pe net ceva, am mâncat clătite prin oraș…și așa mai departe.

Cum zicea Tony, “those who want respect, give respect”. Those who want promo, give promo.

 

delia-dhl

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

49 comentarii

  1. “ar trebui să ne ajutăm prietenii care încep afaceri cât de mult putem”

    Da, dar nu cu bani. Nu cereti “seed money” de la familie sau prieteni, si nu doar pentru ca nu au.

    00
    • Ce vb boss?! Trump a avut nevoie doar de 1 milion $ imprumut de la tat’su in timp ce William Henry Gates III sau Mark Zuckerberg au avut prieteni cu buzunarul larg ;)

      00
  2. N-am perceput niciunde ideea că fără programatori s-ar prăbuși lumea (poate, cel mult, aia virtuală). Atitudinea lor (spun de fapt ce gîndesc eu, ca unul care face parte din acestă breaslă de 25 de ani – se prea poate ca unii să gîndească altfel!) nu e de desconsiderare a altor meserii, ci vine din:
    1. Așteptarea ca orice alt ”meseriaș” (zugrav, mecanic, doctor, frizer etc) să-și facă treaba corect (adică de bună calitate), cinstit (adică fără șpagă sau tertipuri murdare de umflare a notei de plată), la timp (adică să respecte termene stabilite pt finalizarea lucrării) și onestitate (adică cerințele să se mențină într-o limită a rezonabilului). De ce se așteaptă să primească toate acestea? Păi din cauză că ei sunt obișnuiți ca toate acestea să le fie cerute lor.
    2. Programatorii nu primesc bacșiș și privesc acest obicei ca pe ceva foarte nenatural.
    3. Celor care zic: ”păi, la salariile voastre, ar fi culmea să mai primiți și bacșis!” li se răspunde (corect):
    – ”programatorii nu sunt tagmă închisă, ca notarii, și chiar firma pt care lucrez caută. Depune-ți CV-ul!”
    – ”Păi nu toată lumea poate așa, peste noapte, deveni programator…”
    – ”Exact!! Și nici doctor, nici multe altele, dar pt programatori e cererea mai mare, astea-s regulile economiei de piață. Dacă vreodată piața IT pică-n cap (cum s-antîmplat deja în 2008), a plîns cineva programatorii?? Toată lumea a făcut (și ÎNCĂ face) mult tam-tam pe seama bugetarilor ale căror salarii au fost reduse (vai!) cu 25%, Dar multor programatori (inclusiv autorul) le-au fost reduse salariile cu 100% (adică trimiși în somaj!)”.
    4. Programatorii aduc valută în țară. Sunt destui care nu pricep că o economie nu poate funcționa cu adevărat dacă vrem s-avem bani de curve (adică mărfuri străine), dar filozofia economiei e să ne facem labă-n cerc (adică ”hai să mărim salariile plătite din buget căci în felul ăsta prin taxe și impozite facem bugetul mai mare”). Pt toți mahmurii care se oripilează că programatorii sunt scutiți de impozitul pe venit (10%): Băi netoților, munca programatorilor reprezintă export în 99,9% din cazuri! Banii cu care sunt plătite salariile lor sunt bani veniți din afară și, pe lîngă asta, statul încasează toate celelalte cotizații (CAS, CASS etc). Bașca TVA-ul (că oamenii ăștia nu-și bagă banii-n cur ci îi cheltuiesc cu precădere în Ro! Scutirea de impozit reprezintă o incurajare a statului român care are de ales: ori acordă facilități fiscale, ori pierde această văcuță de muls de tot! Alte state acordă (de mult timp) condiții fiscale mai avantajoase însă dezavantajul lor a constat în faptul că nu puteau oferi forță de muncă competentă (așa-zisele ”paradisuri fiscale”). Însă deja, de ceva vreme, au apărut alte state care acordă facilități încă mai bune decît o face Ro. Și întreabă-te: dacă firmele actual prezente în Ro vor alege totuși să se relocheze (adică să închidă filiala din Ro ca să deschidă acolo), cam ce va face majoritatea actualilor programatori din Ro? Mai întreabă-te și ce-o să se întîmple cu veniturile tale cînd o tagmă d-asta ”cu bani” dispare? Cui (și mai ales cu ce preț) mai zugrăveși, cui mai faci o analiză medicală plătită de asigurări private, cui mai repari o mașină mai scumpă? Sigur, rămîn politicienii, grănicerii, medicii și mai toți sefii și șefuții bugetari… Dar toți ăștia îți vor pretinde mai mult cînd vei ajunge la mîna lor, pt că trebuie, nu-i așa?, să-și permită să-ți plătescă ție serviciile…

    00
    • Care este diferența între un programator și un lucrător in call center din Galați care lucrează pentru o firma din Italia, conform acestor 4 puncte?
      Și dacă nu e, de ce acel lucrator nu are scutirea aia de 10 procente?

      00
    • Man, unde te-ai apucat de scris ditamai purcoiul de comentariu in curul dimineții?

      00
    • Poate e omul pe alt fus orar, să vă mai explic o chestie la programatori. Munca de valoare adăugată și foarte căutată face costul unui bilet de avion + cazare la locația clientului să fie marginal față de beneficiul rezultat. Nu același lucru se poate spune despre un lucrător în call center din Galați, văd că s-a întrebat mai sus (btw „diferența” este dată de cererea vs oferta pentru aceste posturi de pe piața muncii din România).

      Dintre toate punctul (4) mi se pare de departe cel mai tare. Firesc ar fi ca scutirea de 10% să se aplice tuturor celor care lucrează predominant pentru export de servicii sau mărfuri, dar sunt convins c-ar începe instant potlogăriile și am deveni o țară cu milioane de angajați care „lucrează pentru export”…

      00
    • adrian, tu parcă ești programator la bază, de aia te simți lovit :)

    • Diferența dintre un programator și un operator call center o face pregătirea. Fiecare meserie trebuie respectată și apreciată, dar nu toate necesita aceeași pregatire. Nu sunt programator, dar și acolo e o responsabilitate foarte mare, pentru unii.

      http://www-users.math.umn.edu/~arnold/disasters/ariane.html

      00
    • Vali, eu doar explic :D

      00
    • @bigbear, diferenta e ca prpgramatorul de cea mai indoielnica calitate piate lucra oricand intr-un call center in timp ce cea mai stralucitoare stea a callcenter-urilor nu din galati ci bucuresti, paris sau new york nu ar putea kucra ca programator decat dupa mult timp, efort si bani.

      dacaa mai pui si faptul ca in sparele oricarui callcenter sunt niste programatori in timp ce ei chiar nu au nevoie de un call center ca sa functioneze o sa intelegi de ce nu poti sa ii pui pe aceeasi treapta.

      00
    • NOU
      #11

      @thebblack in spatele oricarui programator sunt niste galbejiti cu ochii mici care produc smd-uri si niste bucatari la kfc si mec (ma rog, nu chiar bucatari dar intelegi tu)

      Dar de fabricile de textile care fac haine pt export (>90%) ? orice programator bun ar putea sa coasa, la masina desigur, este ?

      00
    • @TheBlack – ești sigur că orice programator poate vorbi italiana fara accent? Am specificat asta in comentariul meu, pentru că e o cerere mare de români care vb curat italiana că sa lucreze in call center si aduc și ei valuta în tara.
      Am întâlnit un inginer electrician care e pasionat de programare și spunea că în 6-9 luni inveti un limbaj destul de bine. El a învățat singur și acum lucrează part time can programator, după jobul normal, pentru o firma din India.

      00
    • NOU
      #13

      Exista programatori (problem solvers) si exista code monkeys.

      De curioztate as da un test national sa vad cine (mai) stie sa rezolve problema celor opt regine. Rezultatele s-ar putea sa fie surprinzatoare.

      00
    • Si daca iti zic ca nu orice programator stie lega o propozitie la bere cu unul din centru de telefonat ma vei crede? Arata-mi tu mie cu ce este mai special un programator fata de un mecanic de locomotive de are impozitul redus? Sau de ce nu pilot, striperita, mecanic, doctor, sofer de limuzina? Ca vai doamne aduce bani de afara? Pai si ce, este singurul ce aduce bani de afara? Fabrica delphi, webasto, hella etc de unde drac aduc capital? Sibienii cu lemnul de unde drac aduc banul?
      Ziceai ceva de bugetari si salariile taiate cu 25%, nene, mama dupa 10 ani de munca in acelasi loc cu studii superioare si master (pe bune amandoua ca ma lua la ea in birou pana seara la 10 cand eram la gradinita sa poata invata in liniste…) avea un salar cu 400 de lei mai mult decat femeia de serviciu ce lua minim pe economie si avea responsabilitati nu datul cu matura si sters praful… ei bine ghici ce, 25% ii simti in acel caz dar lasa, munca voastra de programatori nu detine 99.9% din export ca atunci pib-ul ar fi 99.9% ar fi compus din programatori ceea ce nu este.

      00
    • și să nu uităm de videochatiste, care aduc numai bani de afară!!!

    • @verdenopm – prietene, fa-te programator daca sunt niste inepți cu intelect scăzut care fac un job ușor, geme de anunturi de angajare. In două săptămâni îi bați la fund, nu?

      00
    • Am zis eu cumva ca sunt prosti? Am zis doar ca fiecare meserie are nevoie de anumite inclinatii si ca nu toti itistii sunt buni la alte meserii la fel cum nici un zugrav nu este profesor in fizica cuantica (probabil ca sunt cativa dar ma indoiesc)… asa ca ia spune-mi tu mie de ce itistii merita scutirea de impozit? E o meserie ce necesita un al treilea rinichi fata de un doctor pilot sau de ce nu chiar videochatista?

      00
    • Din cauza ca „inclinatiile” de care vorbesti sunt mai cerute pe piata decat alte „inclinatii”.

      00
    • Sa mori tu? Cei mai cautati. Sa rasfoim putin internetul
      1. România este lider în Europa şi ocupă locul al şaselea în lume în ceea ce priveşte numărul de specialişti IT certificaţi, cu peste 100.000 de reprezentanţi.
      https://www.libertatea.ro/stiri/romania-cel-mai-mare-numar-de-programatori-din-europa-1991321
      2. Şofer camioane mari – 151.000
      Lucrător comercial – 143.000
      Vânzător – 142.000
      Şofer camionete – 105.000
      Muncitor necalificat asamblare piese – 96.000
      https://playtech.ro/2018/top-meserii-romania/
      Ceva da cu virgula, s-ar parea ca sunt domenii cu mai multi angajati decat in IT…

      00
    • Chestii diferite: raportul cerere-oferta vs numarul de angajati dintr-o industrie corelat cu valoarea adaugata. Daca ne raportam strict la numar, agricultura de subzistenta ar trebui sa rupa tot – cu mai multe ordine de marime. Dar daca ne raportam la valoarea adaugata IT-ul bate agricultura, ce sa vezi.

      Prin taxare preferentiala incurajezi domeniile deficitare unde se poate emigra usor si vrei sa pastrezi resursa umana in tara pe cat mai mult posibil (IT, medicina, cercetare). Despre asta este vorba.

      00
    • @verdenpom:
      1. Piața IT este cu mult mai flexibilă decît altele. O firmă IT se poate reloca infinit mai simplu decît o fabrică de producție. Oricum, competiția este cu inginerii IT din alte țări și nu cu alte bresle din Ro.
      2. Sunt convins că și pentru Delphi, Webasto, Hella etc statul a făcut unele concesii (terenuri puse la dispoziție pe sume modice sau altceva). Și ar trebui încă să facă mai multe ca astfel de firme să se înmulțească (de pildă, autostrăzi – căci acestea au mare nevoie de ele).
      IT-ul n-are nevoie decît de infrastructura de comunicații (la care stăm binișor, grație unor firme private) și resursă umană calificată (la care AM STAT binișor).

      00
    • ba, incetati. nu it-istii merita scutirea vietii, ca nu sunt supraoameni. orice industrie care
      aduce atatia bani si s-ar putea muta maine cu totul in alta tara ar trebui sa beneficieze de scutire de impozit. din pacate, doar it-ul se incadreaza…

      00
    • vad ca nu sunt prea multi programatori pe aici.

      respectivele beneficii vin exact pe principiul pietei, al cererii si a ofertei si indiferent cat v-ati da cu fundul de pamant, in cazul programatorilor cererea e mult mai mare decat oferta pentru ca sunt mult mai putini oameni cu aptitudinile alea de programator decat oameni capabili sa fie bucatari la mec sau chiar mecanici de locomotiva.

      si a venit si un exemplu frumos. „stiu eu un electrician….”. eu stiu vreo 50. si cu exceptia celor 3 care chiar au terminat o facultate mai mult sau mai putin in domeniu, toti au mari dificultati cu stapanirea limbii romane, nu italiana sau doamne feri, java sau asm…

      00
  3. eu as spune ca problema principala ca e sunt tot mai putini ceicare isi respecta in primul rand munca lor.
    consecinta e ceea ce spui aici: daca gigel nu isi respecta munca lui si nu o face bine / cu raspundere.. cum ar putea sa i-o respecte altcineva?
    e una din regulile principala ale respectului: intai trebuie sa te respeceti pe tine si apoi vei primi respectul celorlalti.

    00
  4. eu am o problema cu aia care nu deschid gura decât plătiți. citește tu ceva la el /ea (nu dau nume acum) pe site care nu e reclama la ceva. practic e ca și cum as răsfoii pliantul de la Carrefour

    00
  5. Fiecare se considera a fi la un nivel. Sa zicem x. Și îi consideră pe ceilalți la alt nivel, y. Și mai consideră că y<x așa că e sub demnitatea lor sa recunoască sursa. Inclusiv postarea de mai sus a lui H. Ne uitam prea mult în curtea altuia și nu numai că ne uitam, mai și comentam pe tema.

    00
  6. Nevasta-ta are blog? Da si tu in link in privat te rog sa citesc si eu.

    00
  7. Vorba aia, cit timp nu esti in papucii altuia nu poti sti cit de greu/usor ii este respectivului.
    M-am gindit de mai multe ori de unde ai atitea idei si mai ales, dezvoltarea lor chiar daca ai doar 2-3 fraze intr-un articol.
    Altfel, de la particular la general ceea ce zici este fix caracteristica romînului: sa faca altii, noi doar profitam.

    00
    • Pana nu incerci unele meserii de baza habar nu ai ce comod este sa stai sub o chiuveta si sa tai cu o panza de bomfaier suportul de baterie :)

      00
  8. Pai care mai e avantajul de a avea prieteni antreprenori daca nu poti sa le ceri chestii gratis?

    00
  9. Alții au așa ceva, noi nici o vorbă bună
    https://www.sardex.net/il-circuito/?lang=en
    Dar puteai să-i faci mai des reclama blogului nevestii, apropo de ideea articolului :)

    00
  10. Pe bloggeri nu-i respecta nici macar aia ca vor sa se promoveze prin ei: agentii de PR, companii si altele.

    Atunci cand ceri sa-ti ramana un produs pe care l-ai testat si pentru care ai lucrat peste 10 ore la un review amplu, dar n-ai cerut bani, ti se spune ca nu sunt sample-uri pentru bloggeri. Dupa care unele apar pe OLX sau sunt date pe la niste anonimi care scriu 2-3 randuri si nu le citeste nimeni, dar au pus 40 de poze pe instagram cu 50 de hashtag-uri. :)

    Dar da, bloggerul nu e un antreprenor, e doar un fraier care are cuvinte de publicat.

    00
    • am un XS în teste. să întreb dacă îl pot păstra?

      da, știu faza cu sample-uri doar pentru unii, dar nah, asta e noua realitate, trebuie să ne adaptăm.
      a dat volvo un an un XC60 soniei argint? a făcut ea două materiale vomitive? a făcut.

    • Am vrut sa intreb cine e Sonia Argint, dupa care mi-am adus aminte ca ai pus asta: https://zoso.ro/reclame-mirifice-volvo-xc60/

      Dar totusi, cine e Sonia Argint? :D

      00
    • Bloggării trebuie să mai învețe și să spună NU
      Ai un telefon pe care mi-l dai să îl testez 5 zile? NU
      Ai o lansare la mama dracu în crăci și trebuie să înfrunt tot traficul într-o oră de vârf pentru o prezentare de 30 de min? NU
      Vrei să îmi dai 50 de lei pentru un advertorial? NU

      Dacă toți vor face asta, se vor îmbunătăți termenii și condițiile.
      Ah, sunt curios câți aveți să spuneți asta în față PR-ilor: bre, eu ți-am cerut ceva, nu ai dat, dar ai dat la influencerul X care ți-a livrat doar poze pe instagram, acum du-te la influencer să îți publice știrea pe instagram ???

      00
    • Ah, sunt curios câți aveți să spuneți asta în față PR-ilor: bre, eu ți-am cerut ceva, nu ai dat, dar ai dat la influencerul X care ți-a livrat doar poze pe instagram, acum du-te la influencer să îți publice știrea pe instagram ???

      eu fac asta. :D

    • De asta ceri bani de publicitate / review si nu te mai intereseaza daca ramane sample sau nu. E uimitor cati bloggeri sunt fraieriti cu o lada de zarzavaturi sau niste carti, iar agentia ‘uita’ sa spuna ca exista si buget pentru recenziile alea.

    • Da @vali, si eu mai zic, dar faci primavara cu doua flori

      00
  11. Mai stiu eu un blogger celebru, inca in viata, care avea teorii extrem de frumoase despre munca altor tagme, adica programatorii: sistemul de operare? trebuie sa fie gratis. la fel si Office-ul. La fel orice browser. Extensii la browser cu bani?? Baejnebun? Adica totul e gratis si tu vrei bani pt mizeria asta? Cauta alta cale de monetizare, fraiere, nu vezi ca nu stii pe ce lume traiesti?

    Si apoi: ia uite si la bulangii astia, de 6 luni nu si-au mai actualizat extensia si nu mai merge cu ultima versiune de Chrom.

    00
  12. Si Delia e „deschisa” pentru branduri? Se face blogerita de feshan?

    00
  13. Nu stii cum e la noi? Si-a deschis amicul un business, hai sa mergem la el ca nu platim, sau ne face reducere, sau platim pretul cu care le cumpara. Ma lovesc de mentalitatile astea cu prietenii.

    PS: Cred ca am mai citit undeva articolul din linkul de la Razvan.

    00
    • Nu vad nici o problema aici. Daca e la inceput de drum, un flux de clienti nu strica niciodata, dar a nu se confunda cu nesimtirea unora de a nu plati nimic. Ai un tovaras cu o terasa? Bun, el vinde cola cu 5 lei la masa, o cumpara de la furnizor cu 2 lei, 4 lei pentru familie/prieteni apropiati este de inteles dar nu ca mergi si nu platesti nici un leu doar ca iti este cunostinta, aici deja este nesimtire.

      00
    • NOU
      #48

      Nu, fratioare, platesti pretul intreg, ca pe bon nu-s doua produse, clienti si prieteni.

      00
  14. Eu unu a trebuit sa stau 3 ani in danemarca ca sa invat sa am respect si admiratie fata de oricine munceste orice legal. Pana atunci eram un mucos tanar caruia ii era rusine sa munceasca chestii ‘de jos’. Si acu-s mucos, dar nu mai sunt tanar.
    Despre respectul fata de munca cu Mike Rowe de la emisiunea Dirty Jobs de pe discovery:
    https://www.youtube.com/watch?v=IRVdiHu1VCc

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube