Dedeman e un caz de studiat și exploatat

Bun, au făcut 300 milioane euro profit și le-a crescut cifra de afaceri cu 500 milioane euro față de anul trecut. Foarte mișto. Sper din tot sufletul să nu aflăm că și în spatele lor sunt niște securiști și că e o afacere românească la fel de curată și de cinstită pe cât o știm.

Dar știți ce vreau eu? Vreau să aflu detalii, după cum urmează.

Câtă marfă românească vând?

Nu ar fi interesant de aflat procentul de marfă produsă în România pe care o vând? Așa, că să ne facem o idee despre unde stăm.

După care, cât la sută din sortimentele de la raft sunt produse românești? Știți de ce vreau asta? Ca să întreb apoi…

Câți antreprenori/politicieni i-au căutat?

Nu să le ceară bani, ci să îi întrebe cum ar putea colabora. Cum pot să îi ajute. Ce produse au nevoie. Faze din astea, de economie sănătoasă.

La fel și pentru giganți gen Cesarom. De ce cumpără lumea gresie Spania în loc de gresia lor? Ce are? Culoarea? Textura? ViaStein au fabrici în Covasna și Ungaria. Elis Pavaje duduie. Hai și cu restul. Nu are cum să coste gresia și faianța mai puțin dacă e produsă în Spania decât produsă aici.

 

 

sigla-dedeman-1

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

70 comentarii

  1. „Nu are cum să coste gresia și faianța mai puțin dacă e produsă în Spania decât produsă aici.”
    Ba da, in acest moment costul energiei este mai scazut in Spania decat in Romania, productivitatea clar este mai mare acolo, costul cu mana de lucru nu mai favorizeaza major Romania, basca alte taxe mai scazute si ajutor de export pentru firmele iberice

    Comentariu apreciat.26213
    • Asta cu „nu are cum să coste mai puțin dacă e produsă în afară” e la fel de validă cu „n-are cum să fie o vacanță la greci mai ieftină ca una la Mamaia”.
      În prețul final al produsului intră o grămadă de variabile, de la costurile cu materia primă, cu șpăgile, cu mâna de lucru, cu infrastructura lipsă și până la costurile legate de lăcomia patronilor.

      Comentariu apreciat.2042
    • Ei…asa cum vb ca Statul Chinez subvenționează orice…asa se vorbea și ca Statul Polonez subvenționează agricultura. Nu m-as mira peste câțiva ani sa aflam ca prețul produselor produse în Spania sau Italia sunt mai mici ca la noi (cu tot lanțul logistic în spate) doar pt ca Statul respectiv nu si-a bagat nasul sa ii ajute (deduceri fiscale, reduceri impozite, facilități taxabile preferențial, asistenta sociala, etc)

      Comentariu apreciat.383
    • @zoso
      si la produsele agricole este in multe cazuri fix la fel: cele romanesti sunt mai scumpe si de multe ori mult mai slabe calitativ decat cele din import
      exista si varianta in care este mai avantajos sa exporti decat sa vinzi pe piata interna

      intrebarea nu o adresezi aluia care are „magazin” ci Statului roman si anume: ce face concret pentru a reduce aceste costuri de productie pentru ca aici este adevarata buba

      Comentariu apreciat.421
    • NOU
      #5

      Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 439
    • Te rog identifica cat mai exact „statul roman”. Minister/directie/etc sau ce mai este necesar ca se pierde fara destinatar exact.

      68
    • La noi avem costuri cu energia pe zero si urmeaza sa fie pe minus. Lasa treaba asta, vezi altceva.

      023
    • CapitanulPtk , PIB-ul per capita nominal in Romania este in acest moment pe la 20.000 de dolari in timp ce in Spania este 33.000.
      PIB-ul nominal per capita PPP este 43.000 in Romania si 49.000 in Spania.
      Conform acestor cifre cam da, economia lor duduie pe langa a noastra. Si aici nu iau in calcul nici faptul ca au un somaj de peste 12%.
      Know your facts before posting shit :)

      1512
    • Sunt prețuri și prețuri,dar spuneau meseriașii că plăcile Cesarom nu sunt plane ,au cate un colț mai ridicat și ar fi greu de aliniat.

      192
    • Eu sunt putin confuz aici – cand chinezii subventioneaza prostii de plastic sunt rai si trebuie sa le punem taxe pentru ca distrug micii producatori locali insa cand polonezii subventioneaza agricultura este ok chiar daca distrug agricultura romaneasca si cand spaniolii subventioneaza ceramica si prin asta distrug producatorii romani este ok, nu avem o problema cu asta, nu mai simtim nevoia sa ne protejam producatorii.

      Ce imi scapa?

      161
    • Gresia si faianta de import din Dedeman este din India,Turcia,Polonia si Bulgaria in proportie de 95 la suta.

      140
  2. sau cati antreprenori/politicieni au cautat ei, ca sa poate extinde in voie…

    Comentariu apreciat.584
  3. Cred ca peste 70% din ce înseamnă suruburi si elemente de fixare vine de la SEA, care le aduce din China.

    Comentariu apreciat.452
  4. Nu are cum să coste gresia și faianța mai puțin dacă e produsă în Spania decât produsă aici.

    Ba da, pentru ca statul spaniol ajuta afacerile de acolo, nu le baga bete in roate ca-n Romania.

    Vezi carnea de porc din Spania care e subventionata de statul spaniol si ajunge la raft in magazinele noastre mult mai ieftina decat carnea de porc romaneasca care e subventionata zero.

    Asa si cu laptele adus din afara. Ajunge mult mai ieftin ca laptele romanesc deoarece statele din UE isi subventioneaza fermierii/producatorii pe cand securistii din Romania au primit ordin sa falimenteze orice productie locala.

    Comentariu apreciat.7517
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 1648
    • Erau niște știri ca subvenționăm și noi… Dar erau niște pășuni in Delta Dunării deținute de niște firme care nu dețin ferme de lapte ci doar pășunea. Ca să nu ne mai mirăm de ce laptele produs la noi costă dublu deși se dau bani de subvenții.

      Comentariu apreciat.441
    • Subventiile din Romania se dau tot la partide si la servicii.
      Aia cu stuful din Delta Dunarii transformat din pix peste noapte in „pasune” apartine de familia baronului PSD Paul Stănescu dar sunt sigur ca exista si alte increngaturi mafiote pe langa ei ca sa-si imparta cascavalul din subventii.

      Comentariu apreciat.511
    • Și la noi în țară statul ajută fermierii, așa cum poate. Dar cei din Spania, și nu numai, au o chestie la care se uită și care se cheamă calendar. Și acolo văd ca după 2024 urmează 2025,2026, etc etc. și își fac planul ca ferma/fermele lor să funcționeze și să facă profit și în anii ce urmează. Ai noștri fermieri, și aici mă refer doar la crescătorii de porc, își fac planul mai simplu: se termină 2024, iau subvenția, iau ultimul GLC, X, Q, sau ce dracu de mașină nouă apare iar dacă 2025 e un an naspa încep să se plângă prin presă.

      Indecis. Tu ce zici?317
    • Sat de 2000 de sufletele din mijlocul Burnazului. Primăria are vreo 200 ha de pășune pe care se omoară „crescătorii de animale”.. se omoară pe „suvenții” de fapt, îi doare la banană de animale, produse românești, agricultura, mediu etc. O mâncătorie atât de mare, mai ales acum in prag…daca ar da putin cu ceva acolo, nu mi ar părea rau

      150
  5. NOU
    #20

    Eu nu inteleg intrebarile tale – care e traba cu marfa romaneasca? Te-ai dat cu aur si nationalistii?
    Treaba lui Dedeman e sa vanda mult si sa faca profit, daca gaseste marfa produsa in Romania foarte bine, sa o comercializeze, daca nu sa importe de unde gasesc cele mai bune variante.
    Stiu ca deja Dedeman se implica pe verticala si cumpara si dezvolta multi producatori romani de materiale de constructii, dar asta e un plus la activitatea lor.

    Pana la urma tu nu mergi cu Duster ca e romanesc – parca ai o Toyota ca ti s-a potrivit mai bine tie. Asa si eu mi-am pus in bai gresie si faianta din Spania ca mi-a placut modelul si pe hol gresie din China ca a fost suprafata mare si a contat pretul foarte mult.
    Trebuie sa terminam cu nationalismele astea ieftine.

    Comentariu apreciat.16054
    • „Eu nu inteleg intrebarile tale – care e traba cu marfa romaneasca? Te-ai dat cu aur si nationalistii?”

      Gresesti un pic, pana la urma unul din sloganurile lor este „Dedeman susține România în construcție”
      Deci da, ar fi interesant de stiut cum o sustine.

      Indecis. Tu ce zici?3228
    • Si daca eu vreau sa iau inghetata si magiun de la Dedeman, care e problema ta? :))

      Comentariu apreciat.334
    • @dny, și nu poate să ajute Dedeman România în construcție cu marfă din China, Spania, Turcia etc?
      Cine cumpără de la Dedeman? România. De ce? Ca să construiască.
      Aia e.

      Comentariu apreciat.506
    • Probabil întrebarea era fix în ideea articolului cu supermarketele cu produse românești de zilele trecute.
      Există suficientă producție de topoare românești pentru a susține toate Dedeman urile din România sau nu? Dacă există, de ce aduc topoare din China? Etc…

      192
    • ce-mi place chestia asta, daca vreau chiloti facuti la Focsani ca lucreaza matusa Hortensia acolo si stiu ca au materiale de calitate si nu vreau chiloti de la Victoria’s Secret sunt brusc nationalist, aurist, sosocar, hulit.

      dar, uite, ma uit la comentariul tau si imi pare ca iti lipseste un pic de macro economie. daca o tara nu produce nimic si mai mult decat atat, nu este ajutata sa produca nimic, a se citi ca politicile si comportamentul institutiilor de stat nu incurajeaza productiei locale, statul respectiv va fi falimentar. degeaba privesti tu superior din postura ta de it-ist, combinator, lucrator la pacanele sau model masculin pe onlyfans, cat timp cei din jurul tau nu isi vor mai permite sa iti cumpere serviciile sau pretul serviciilor lor va scadea ca sa atraga platitori, ghici ce, si pretul tau va scadea. cred ca istoria a dovedit deja ca regii gramezii de rahat vor fi la mila regilor care au grija de cetatea lor si respectivii cetateni vor lua mai repede furca in mana sa isi apere averea in timp ce aia cu rahatul in curte o sa il injunghie rapid in speranta unei vieti mai bune.
      da, sa cumpar eu chiloti de la Focsani e o picatura in ocean, dar daca eu cer magazinului: „ba, da chilotii de focsani unde ii tineti?”, poate ii aduc si poate cumperi si tu si Vali si altii si atunci brusc, matusa Hortensia poate o sa aiba o slujba mai bine platita sau mai sigura. Daca vom cumpara toti de la Victoria’s Secret, matusa o sa fie somera, nu isi mai poate cumpara cafea Lavazza de la magazinul din colt, magazinul va falimenta, Lavazza va iesi de pe piata romaneasca deoarce nu mai e cererea atat de mare si nu renteaza si nu mai bei tu cafea Lavazza. cred ca ai prins idea.
      revenind, consider intrebarea lui Vali legitima, mai ales ca prima intrebare, aia unde tu ai sarit ca ars, e doar o fragezire pentru intrebarea mai importanta, cea de a doua.

      Comentariu apreciat.348
    • „ce daca balanta economica e negativa…ce se poate intampla”

      43
    • @Cristi – eu inteleg partea de productie, nu inteleg exact importanta desfacerii pe plan local. Tin minte cateva lucruri din comunism (ca nu totul era gresit) printre care obsesia lor pentru 2 lucruri – retehnologizare si export.

      De ce este atat de important sa vindem chilotii de Focsani in Romania in loc doar sa ii vindem undeva in lumea asta, la un pret care ne convine? Poate ii vindem in China, poata in Tanzania sau poate in Thailanda – nu este important sa avem o piata de desfacere?

      Tanti Maria face chiloti si ii vinde lui Nea Ion care face mere si i le vinde lui tanti Maria – sau ea vinde chiloti in Bulgaria si cumpara mere de la nea Ion ori cumpara mere din Polonia si nea Ion vinde mere in Algeria – chiar asa important e sa vinzi local, atata timp cat lanturile economice sunt functionale, ai marfa pe raft si profit la producator?

      Sau vrei sa inchizi economia, consumam doar ce producem si nu importam nimic, chiar daca asta ar insemna produse mai ieftine pentru popor?

      172
    • @Bigbear
      ai dreptate, ideal ar fi sa vinzi chilotii aia si-n Japonia, dar ca sa ajungi sa faci asta ai nevoie de doua lucruri:
      1. implicare la nivel de stat – relatii comerciale, taxe import, ambasadorul sa umble in chilotii aia si sa ii promoveze, camere de comert, chestiile alea care papa bani si nu prea par sa faca ce ar trebui sa faca
      2. forta de productie, care iti vine din venituri.
      Cred ca sunt foarte putine cazurile in care un producator local a cucerit intai o piata externa si abia apoi s-a impus ca jucator important si pe piata interna.
      Cred ca pentru a atinge succesul cu acei chiloti, intai sa ii vanda Lidl in Romania, apoi, ca rupe pe vanzari, sa ii bage pe rafturile Lidl din Germania si alte tari.
      Si ne intoarcem la intrebarea doi a lui Vali. Ce au facut politicienii in aceasta privinta?

      154
  6. Cei de la Dedeman prefera firmele românești, doar ca niciodată nu o sa producă in RO cantitatea si la prețurile chinezești sau alte firme externe.

    Comentariu apreciat.292
  7. Ceramicele se produc mult mai ieftin in afara .ro datorita costurilor cu energia.
    *sursa: unul din cei mai mari producatori Spanioli :D

    Comentariu apreciat.380
    • Dedeman trebuie să facă profit și asta e singurul crez al lor și al tuturor companiilor de gabaritul lor.
      Lucrez de niște ani în domeniu, confirm ca Spania produce mult pe zona de ceramice (cu resurse naturale proprii), calitativ și preț bun, suntem o piață de desfacere fff bună pentru ei.
      De vreun an activez la un furnizor pentru Dedeman, furnizor care produce in România produsele vândute către ei. Furnizorul e o multinațională, dar fabricile de aici sunt printre cele mai mari din grup. Dedeman după niște ani buni de cumpărat de aici, a primit de la turci o ofertă mai bună cu câțiva cenți pe metru cub. A sistat de pe o zi pe alta comenzile către noi. La volumele lor orice cent contează.

      110
  8. Spania?! Sa vezi ce misto sunt faianta si gresia de Polonia! Opoczno FTW!

    192
    • Opoczno face parte din acelasi concern cu Cersanit. Cersanit care avea fabrica de sanitare in RO. Fabrica inchisa de curand sunt curios de unde vor veni sanitarele din Dedeman cu acelasi brand de acum inainte.

      170
  9. dar oare de ce au ăia energie mai ieftină…

    • Poate nu au taxă pe stâlp. Și poate nu se plângeau așa de mult că îi obligă UE să introducă în factură energie din surse regenerabile în perioada in care gazul era ieftin. Acum dacă bate vântul mai tare și e soare prețul energiei e aproape de zero.

      Indecis. Tu ce zici?306
    • Potențialul pe energie solară în Spania bate orice este în europa dacă ne uităm pe o hartă.

      E absolut pagubă curată să pui panouri solare în zone precum germania, finlanda, ca să nu zic de UK și altele. Și în românia o faci pentru a nu fi la cheremul statului, nu neaparat că merită.

      Este harta pe wiki cu europe solar energy potential. Deci dacă au investit atunci când au fost subvențiile UE, foarte bine au făcut, au potențial practic dublu față de noi de exemplu.

      144
    • Stiu pe cineva care a pus panouri solare in finlanda. 5kw, nus cate multe mii eur. A produs din octombrie si pana in aprilie doar 84kwh dar are sperante mari acum ca vine vara

      40
  10. produsele comercializate de ai gen marca proprie sunt din China 🤷

    161
  11. Sunt 36 sortimente Cesarom pe site-ul lor
    https://www.dedeman.ro/ro/gresie-portelanata-pentru-exterior/-interior/c/1346?attrs%5Bbrand%5D%5B0%5D=Cesarom&page=1

    Iar despre pavaje sau alte materiale de constructii – incepand de la caramida pana la osb, vata, rigips, polistiren, acoperisuri cam toate se fac la noi in Ro, costurile de livrare ar fi prea mari pentru a le distribui de prin vecinatati. (posibil sa patrunda unele sortimente prin zonele de frontiera dar cred ca in general productia locala cam acopera piata).

    120
  12. Domle Zoso, ce e corect intrebat este despre spatele politic.
    Ce nu este corect intrebat este despre produsele romanesti – este irelevant in ‘iepoca’ asta.
    Ce as zice ca e relevant:
    la ce produse face cel mai mare profit?
    care este adaosul comercial cel mai mare si care este cel mai mic?
    ce costuri au cu personalul? ce costuri au cu spatiile comerciale? ce costuri sunt cu transporturile?

    Sa vedem si noi cum cumpara kg de cuie cu 1 leu si ni-l vand cu 3.

    Nu am inteles niciodata de ce unele chestii le gasesc la diferenta foarte mare de pret (mai eftin) la magazine de bricolaj de cartier, decat la Dedeman…

    108
  13. Elis Pavaje duduie, dar nu au 1200 lei + tva sa isi plateasca transportatorii, au rating 3/5 pe bursa la plati, dar in rest BUBUIEEE

    241
  14. NOU
    #45

    A trebuit sa cumpar niste gresie si faianta saptamana trecuta. M-am dus pe la ai nostri si modelul pe care il voiam ori nu il aveau pe stoc ori nu era modelul rectificat ori trebuia sa astept cateva zile.
    Am fost la Dedeman, am pus pachetele cu gresia si faianta in carucior cu modelul pe care il cautam si in 20 minute am fost acasa cu ele.
    A trebuit sa cumpar niste suplimentari si am rezolvat iar in cateva minute.
    De multe ori am fost presat de timp, la Dedeman am gasit tot ce imi trebuie.

    Comentariu apreciat.314
  15. Toata economia romaneasca duduie, salariile muncitorilor 3000 lei,patronasii in Lamborghini Urus si nevasta in ultimul range rover etc, asta e realitatea mediului de business romanesc. Chiar si dedeman asta, pe langa faptul ca 90% sunt chinezisme, raporteaza profituri imense, dar angajatii au in medie 3200 lei salarii.
    In Suedia ce profit ar fi raportat daca ar fi avut 20 de magazine pe acolo? Romania e efectiv un rai pentru toti afaceristii, multinaționale.. Faci un amarat de bloc prin pipera fara strazi, trotuare, construcție cel putin indoielnica, platesti mai la negru si cer 300k plus tva pe un apartament de 70mp si 25k pe un loc de parcare, la fel ca ala din belgia

    Indecis. Tu ce zici?3216
    • Dedeman da salarii bunicele pentru posturile respective. In niciun caz MEDIA nu e 3200. Un consultant in magazin are 5000+.

      00
  16. Offf, astea sunt întrebări care dor draga @Zoso. Cred putem ghici intr-o oarecare măsura răspunsurile la întrebări. Interesantă este și trecerea pe holding, deschide calea la o optimizare fiscala mai „optimă“

    85
  17. Eu sunt in constructie cu casa si ce iti pot spube eu este:
    – Dedeman e semnificativ mai scump decat Leroy
    – Dedeman e mult mai scump decat distribuitorii mici, de la care cumpar bulk cand cumpar, dar tot timpul am nevoie de completari si merg hnde e mai aproape.
    – produsele romanesti sunt cele slab tehnologizate: caramida, ciment, nisip, polistiren, vopsele.
    – tot ce inseamna instalatii e produs in mare parte afara, poate exceptand tevile de PVC, doar ca acelea sunt ieftine.

    Comentariu apreciat.380
    • vezi ca la dedeman au si „reprezentanti” cu care poti negocia. eu cand am ridicat casa mare parte din materiale le-am luat de la ei si 9% primeam in mod obisnuit, doar pt ca intrebam. la unele produse am primit si mai mult ca ma duceam direct cu „uite ce pret e la leroy, tu ce reducere imi poti da ?”
      nu merge la chestii marunte dar cand ridici o casa …

      240
    • @mit
      Am avut de luat niste grinzi lemn, 8×8. 32 lei la depozit, 65 la dedeman. Ghici de unde am cumparat.

      Eu nu inteleg din ce fac astia banii, probabil din prostie omeneasca.
      Aproape tot ce vand se gaseste la alti distribuitori fizici sau online la un pret mult mai mic.

      Mobila poate sa fie mai ieftina, insa daca ai mai mult de 2 neuroni doar o data te păcălești cu scandurile lor. Instrucțiuni de asamblare făcute de proiectanti absolvenți de bioterra/insert fabrica diplome.

      127
    • Andrei, Dedeman e locul în care te duci când ai de cumpărat mai multe mărunțișuri, faci un singur drum, nu stai să bați orașul la 3-4 depozite mai mici care e fiecare axat pe o anumită categorie de produse; doar prin prisma asta e convenabil sau pentru unele produse mai de nișă, la fel Leroy și Hornbach, care ambele mi se par sensibil mai ieftine decât Dedeman. La anumite produse pe care le poți găsi și la producători pe site-uri au de multe ori adaosuri astronomice, pe lângă faptul că cel mai probabil cumpără cu discounturi babane. A nu se înțelege că am vreo chestie împotriva lor, chiar sunt client fidel când vreau să cumpăr chestii pe care știu sigur că le găsesc la ei și nu am timp/chef să mă plimb aiurea să sap după ele pentru câțiva lei economisiți. Alt avantaj al lor e că au rețea extinsă binișor.

      160
    • Bravo Basil i-ai ars pe lacomii frați, acum nu vor mai avea bani sa cumpere 5% din toate companiile bune de la BVB. Dedeman vor avea un cuvant de spus in economia si politica Romaniei.

      63
    • stai asa ca nu sunt martorul lui dedeman :)))
      eu am gasit o parte din materiale la preturi ok: caramizile, o parte din polistiren, pavele etc
      mobila nu iau de la ei. am avut ocazia sa ajut cativa prieteni sa asambleze cate ceva si a fost oarecum interesant – nu-mi mai trebuie

      50
  18. Preturi Spania versus Romania – productie, nu altceva. Din industria publicitatii, diverse materiale – atat din carton cat si din plexiglas sau diverse alte materiale (PVC etc).

    Preturile sunt mai mici in Spania + transport in Romania la unul din depozitele noastre, versus productie in Romania la o tipografie de unde ne ridicam singuri materialele fabricate.

    Doar spun. Este posibil ca cei din Spania sa faca rost de materii prime mai ieftine, altfel mana de lucru ma indoiesc ca este mai mica la ei decat la noi.

    Calitate similara, inalta in ambele tari, durata de productie: similara.

    91
  19. NOU
    #57

    nu cred că au „spate” dintr-acela; în ’99-’00 i-am întîlnit pe frații Pavăl în biroul lor (da, era comun) în magazinul pe care îl aveau în bacău, eu încercînd să le vînd bilete de avion și din discuția aia de 5-7 minute am rămas cu impresia că-s negustori buni (cumpără ieftin/vinde cît de sus poți);
    da’ am o altă speță, apropo de oameni politici și firme mari; nu spui numele, da’ e un mare producător de mobilier din PAL, lîngă Cîmpina; nu mai țiu minte anul exact, da’ doamna rovana era ceva ministru; și are loc următorul dialog între proprietar (știu de la fostul său ginere) și un amic din localitate, om politic:
    – băi, uite, ar vrea șefii mei să vină în vizită, etc. căcat cu mac
    – ce să caute la mine?
    – așa, de imagine… poate te ajutăm și noi cu ceva…
    – băi, nu am avut și nu am nevoie de ajutorul statului; io am un business, îl administrez eu, treaba mea…
    că hîr, că mîr, că hai ajută-mă să nu mă fac de kko la bucurești… „hai să vină”, da’ așa, repede, de 2 poze, că acolo e producție…
    și vine delegația, iar întrebări cu ajutoare, iar căcat cu mac, iar zice ăsta că n-are nevoie de nimic; duamna, ofuscată că nu i se ridică osanale, ce credeți că face? începe să întrebe muncitorii ce salarii au, dacă li se plătesc la vreme, ore suplimentare, dări… anchetă iteme în toată regula; unul dintre operatori se duce la patron și-i povestește, așa că vizita s-a încheiat oarecum abrupt; firma e bine-merci și în ziua de azi

    Comentariu apreciat.353
  20. fact: Dedeman a ajuns acum o firma sanatoasa, dar inceputurile sau fundatia fimei a fost cladita pe romanismele spagi si tot felul de securisme si interventii. Dedeman, la inceputurile lor aveau ca obiect de activitate comertul cu gresie si faianta si obiecte sanitare. Cesarom nu producea suficient cat sa satisfaca toata cererea de pe piata romaneasca. Erau zeci de tiruri care stateau la poarta Cesarom sa cumpere orice, oricat, calitate irelevanta, doar sa prinda ceva, si sa duca acasa pentru revanzare. Si aici a intervenit sobolanul rozalui, Hrebenciuc care le-a facilitat fratilor Paval saltul direct in liga profesionistor, in sensul ca a pus director la Cesarom o matura de-a lor, care le vindea preferential cele mai cautat modele si jumate din productia zilnica. Restul ce ramanea pentru pleaba. Tot ce se producea se vindea ca painea calda, cu adaos minim 100%, direct din tir, ca nici nu mai trebuia descarcata si bagata in depozite. Si asta a durat ani de zile. Pana in 95-98, dedemanii aveau deja primele milioane de dolari facuti de pe urma spagilor si interventiilor din relatia cu Cesarom.

    213
    • Cadeh,este o poveste ce spui tu acolo.

      32
    • @caposu – daca stii ca este o poveste inseamna ca stii bine inceputul lor si faptul ca asta nu este adevarat, ne poti spune exact cum au inceput de la zero la „un milion” – adica un magazin mare sau 2? Chiar sunt curios pentru ca inceputul este cel mai greu.

      30
    • caposu, nu e nicio poveste. Bunica-miu a avut unul din cele 3 depozite de gresie si faianta din Iasi. Se aproviziona in acelasi timp cu fratii Paval de la Cesarom, adica au inceput bussinesul in aceasi perioada, de la 0. Erau chiar amici, pt ca in primul an, Paval stateau personal la un loc cu plebea la cozi la Cesarom sa prinda marfa. Si bunica-miu si Paval, au inceput amandoi cu un camion de marfa, dupa care Paval a venit cu tirul, dupa care cu doua tiruri pe saptamana, dupa care 5 pe saptamana, dupa care incarca 5 tiruri pe zi, adica jumatate din intreaga productie de la Cesarom. Dupa care bunica-miu a inceput sa nu mai ia de la Cesarom si a abandonat contractul (pentru ca aia vindeau numai gunoaie, tot ce era vandabil pleca la Bacau) si a ajuns sa cumpare de la Dedeman, cu 30% mai scump. Dupa care Dedeman si-a deschis depozit in Iasi si i-a inchis pe toti aia mici in vreo 2 ani de zile. Dedeman crescut nu ca au fost ei vizionari sau super oameni de bussines. Au crescut pentru ca Cesarom, prin Hrebenciuc, le-a dat la discretie toata fabrica.

      140
  21. “Norocul a fost că în 1993, la un an după ce Dragoş Pavăl înfiinţase firma Dedeman, statul era presat de comunitatea europeană să înceapă privatizările şi a hotărât să dea mai multe spaţii comerciale în aşa-numita „locaţie de gestiune”. Era un contract prin care preluai de la stat un magazin cu tot cu angajaţi, iar la finalul perioadei puteai deveni proprietar. Dragoş Pavăl rămăsese angajat la întreprinderea magazinelor de stat cu jumătate de normă, iar angajaţii au avut întâietate. A preluat un magazin de mobilă, care s-a dovedit, în scurt timp, o adevărată mină de aur.”

    Nu e neaparat cu securisti dar nu are cum sa nu miroasa ceva a P(ile)C(unostinte)R(elatii). Omu’, angajat cu juma’ de norma, a avut “noroc / prioritate / u name it” la preluarea magazinului.

    Nu dau cu pietre, nu contest ca i-a dus capul sa dezvolte afacerea pe care altii ar fi baut-o dar, fara magazin, ar fi ramas la simpli vanzatori de ciunga si unghiere, iar acum erau patronii celui mai mare magazin de ace brice si carice din Bacau.

    210
  22. Referitor la costuri de livrare și transport.
    Baldcocer ( ceva mamut pe piața de ceramică) are platforma de producție, depozitare și distribuție la 25 de km de satul unde locuiesc.
    Mai trec pe acolo, iasă tirul și la 500 de metri de fabrică în sensul giratoriu dispare.
    Din sensul giratoriu iasă o bretea separată ( utilizată majoritar de tiristi și separată de drumul național) care dă în câțiva kilometri direct în autostradă. Și de acolo drum bun.
    Mă gândeam că dacă fabrica era la Cugir, cât ar face un tir până la Nădlac ?

    131
    • Baldocer se numeste fabrica. Nu stiu exact ce a vrut autocorectul să îmi împărtășească.

      130
    • NOU
      #65

      Cat sa faca? Cat face si in spania si in olanda si in Belgia… atat face. Vezi tu, ca toate camioanele merg cu 90 km/h in toata Europa, si mai sunt blocaje si probleme. Asta inseamna ca in zilele bune un camion in UE face 600 km, exact ca si in Romania. NU mai haliti vrajeala aruncata pe piata de retailerii din Romania, care va baga 10% la produse in plus pe seama transportului, cand ei platesc -50% fata de preturile din EUROPA.

      510
    • da bo$$ ca pe valea oltului si dealu negru si alte DN-uri, fix cu 90 merge tiru ca pe autobahn….

      152
  23. bre, te roade invidia …
    in primul rand ca o afacere asa de mare cum e Dedeman nu e casa de binefacere sau birou de relatii publice
    in al doilea rand spanilii sunt top de top la producerea de cioburi

    28
  24. > Nu are cum să coste gresia și faianța mai puțin dacă e produsă în Spania decât produsă aici.

    Ai fi surprins.

    70
  25. Heheh,Elis.
    Toata lumea ii stie drept „oamenii cu pavajele” dar de fapt au balastiere,cariera,statie de asfalt,betoane,vreo 5 fabrici in tara (Arad,2 in Alba,Prahova,Neamt) si au devenit antreprenori generali.
    Pe langa constructia unui kaufland in Alba,poate cea mai mare lucrare a lor este Transaplina de Apuseni,unde culmea au avut subcontractori pe Straco.
    Au reabilitat centrul din Orastie,Cugir si Vinerea.
    Exporta piatra cubica in Ungaria si Belgia. Si vand la greu prin Dedeman. O sa mai auzim de ei.

    Probabil multa marfa din dedeman e din Turcia. Auzisem o poveste ca in acest moment,din cauza costurilor mari de transport,turcii sunt in mare avantaj fata de chinezi. Si cica daca duc euro in Turcia,sunt scutiti de ceva taxe. Nu le-as lua turcilor vorbele de bune,dar daca e asa,are sens.

    30
  26. Da, la inceput nu au fost cu secu’ dar pe parcurs dupa ce a inceput sa vina cascavalu’ au fost luati sub aripa ocrotitoare, nici o frima romaneasca nu se poate dezvolta asa fulminant fara spate. Iar asta nu e neaparata ceva rau…daca aveam zeci de pavlani nu doar ei, stanciu si teszari. Trebuia sa avem sute de astia nu 3 firme. Acum toti cica sunt ”sfatuiti” sa intre pe piete externe, in special in centrul si sudestul iuropiei si in viitor ucraina belarus, sa le uram succes. Si da, mobila de la dedeman e 99% din polonia si e cea mai eftina si oribila care o gasesc pe acolo, au aceeasi marfa de cand au deschis, perimata fizic si moral, e magazinul preferat al saracilor de la sate. Preturile sunt aproape de hornbach(dar aia au calitate mai buna) si mult peste leroy la calitate asemanatoare.

    70

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube