BNR încă nu s-a decis…

În decembrie scriam că BNR sunt niște impotenți care de 9 luni discută despre cum să nu facă nimic să prevină îngroparea românilor în credite pe care nu le pot duce.

Au mai trecut 3 luni și acum avem așa:

Economiştii Băncii Naţionale sunt îngrijoraţi: mulţi iau credite fără să se gândească şi la riscuri pe termen lung. De aceea vor să impună o limită: rata să reprezinte cel mult jumătate din câştiguri. Banca Naţională vrea să impună reguli ca să ne protejeze de tentaţia creditelor, într-un moment în care creşterea salariilor duce la explozia cumpărăturilor pe datorie. (sursa)

Vor să impună. Sunt îngrijorați. Ce fac pe tema asta?

N

I

M

I

C

Pentru că, deși e treaba lor, toți se gândesc la scaunele proprii și la salariile mari, nu la ce au de făcut. Așa că mai bine se declară îngrijorați și o lasă așa, ca să poată Isărescu să iasă și să spună că el a avertizat lumea din gură să nu ia credite.

 

fun-credite

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

49 comentarii

  1. Uite aici e problema „Sefii BNR sunt propuşi de liderii partidelor, audiaţi de parlamentari şi apoi votaţi în plen. Deci este o numire politică.” (ZF).

    Conducerea BNR are nevoie de un nou mandat la fiecare X ani, si atunci trebuie sa beneficieze de sustinere politica. Normal ca nu vor lua masuri care contravin politicilor partidelor. Si oamenii indatorati sunt mai usor de controlat.

    Pana cand nu se regandeste modul de alegere a conducerii BNR (nu inteleg de ce nu se face prin concurs), vom avea discursuri cu „v-am spus eu…”.

    00
  2. pai si care e problema? lasa-i pe copii sa cumpere ce vor, viata e cel mai bun profesor, chiar daca unii nu invata nimic niciodata :)))))

    00
  3. Presupun că domnul Isărescu o să moară la locul de muncă.

    00
    • Si ? Ar trebui sa vina cineva fara pic de experienta ? :))

      00
    • Exista un singur post de guvernator al Romaniei si Isarescu il ocupa de la revolutie incoace aproape neintrerupt. Literalmente nu exista alti oameni cu experienta in treaba asta in afara de el in Romania, deci experienta nu are cum sa fie un criteriu de alegere a unui guvernator nou :))

      00
    • la cat de inutil a fost in ultima vreme si unul fara experienta s-ar descurca macar la fel de bine.

      00
  4. Cand ai credit pe 30 de ani, viata e mai scurta si mai stresanta. Pentru unii, aia responsabili. Vorba vine, daca erau responsabili, nu contractau credite pe 30 de ani. Nu prea inteleg de ce si-ar bate capul BNR cu aia care iau credite pe care nu le pot duce. BNR sa se ocupe de dobanzi, clauze, monede, conversii, control asupra bancilor din tara…

    00
    • Pentru ca indirect vei fi afectat si tu!
      Daca aia iau credite economia creste artificial, peste productivitate (apar bani mai multi in piata, infaltia creste), cand nu le mai platesc apare corectia, dispar banii din piata, firemele incep sa dea faliment, oamanii isi pierd locul de munca, productivitatea scade. Vezi 2008.

      00
    • ”Nu prea inteleg de ce si-ar bate capul BNR cu aia care iau credite pe care nu le pot duce. ” Pentru ca se duce dracu tot sistemul bancar romanesc, de aia! Si oameni responsabili ca tine raman fara economiile de la banci care au imprumutat iresponsabil, de aia.

      ”BNR sa se ocupe de dobanzi, clauze, monede, conversii, control asupra bancilor din tara…” Adica sa faca fix ce ai zis mai sus ca nu trebuie sa faca?

      00
    • Ma refeream la faptul ca nu e OK ca BNR sa ii tina de manuta pe creditaci cand merg la banca. BNR ar putea, in schimb, sa se asigure ca bancile nu dau credite celor care nu au cum rambursa in rate sume foarte mari, indiferent de garantiile aduse. Nu pretind ca sunt economist, dar sunt econom si nu-mi tin toate economiile intr-un singur cos bancar.

      00
    • Daca esti un om responsabil, nu iti pastrezi economiile in banci.

      00
    • Băi, frate, voi realizați că orice credit contract vă influențează în mod indirect prin evoluția prețurilor, dobânzilor, inflației etc. ?

      00
    • Dar unde îi tii? Zi-mi unde îi tii cu risc mai mic.

      00
    • @Cam, nu vezi prostia din ce spui. sau poate vezi dar faci pe nestiutorul ca psdeii
      ps. ramane un singur lucru de facut in romania.sa furi pana da tara faliment. fara rusine chiar cred ca asta e solutia, deocamdata romanul de rand o duce prea bine ca sa-l intereseze problemele grave de la conducerea tarii.

      00
    • si eu lucrez in banca si iti ofer un argument pt motivatia oamenilor cand iau credite imobiliare pe 30 de ani, nu vb despre profesii calificate gen medici, ingineri, etc oameni de rand, muncitori in fabrici, la un salariu acum de 2.000-2.500 lei nu spera la o pensie de nici 1.000 lei. din ce ar putea platii o chirie dupa 65 de ani? unde sa se duca? sa se mute la tara unde traiul este mai ieftin dar cu ce isi cumpata si acolo? vinde ceva din ce a avut inchiriat? din ce sa economiseasca acum cu aceste salarii? atat de usor se ofera sfaturi si solutii de la cei care castiga de la 4.000 lei in sus incat efectiv lumea uita ca marea masa de oameni castiga foarte, foarte putin.

      00
  5. Lucrez într-o bancă (aștept roșii, ouă și portocale putrede), dar de ce trebuie să facă cineva ceva să te oprească cu forța să faci ceva ce ți-ar face rău. Vorbim de situația în care ai un iq care te califică drept ființă rațională și n-ai fost pus sub interdicție.
    Colegii mei vorbesc despre credite luate cu adeverințe de venit false (veniturile mărite), iar titularii fac circ că nu mai pot plăti. Fix ieri un coleg a făcut mențiune de un tip care luase un credit cu un venit lunar de 400 lei. În 2007.
    De ce ar trebui să ne oprească cineva să facem tâmpenii?! Unde mai e responsabilitatea noastră de adulți?!

    00
    • Trebuie reglementat nu pentru a-i proteja pe cei care se indatoreaza mai mult decat trebuie sau fac magarii, ci pentru a evita o noua criza. Daca lasi pe oricine sa ia credit problema nu e ca persoana respectiva nu mai poate plati, dar cumulat poate fi punctul de pornire a unei noi crize financiare care afecteaza pe toata lumea, nu doar pe respectivul. Esti proaspat angajat la banca, asa-i?

      00
    • Ce-a spus Claudiu e corect.
      Plus faptul ca tu si colegii tai sunteti si voi oameni, deci lacomi (ca si cei care cer creditele) si veti inchide ochii la adeverintele alea „false” pentru a va face targetul si a va lua prima.
      De aia trebuie reglementari. Si mai ales sanctiuni, ca am vazut la criza anterioara cum n-a fost nimeni responsabil. Asta cu „publicul cere” o baga si Maruta cand aduce manelisti in emisiune. Nu mai tine.

      00
    • Pe principiul asta am putea sa legalizam si drogurile, inclusiv alea grele.

      00
    • @A

      Pe lângă ce au spus @Claudiu și @Sorin, adaug și eu.

      Oaie, tu vii să cumperi roșii de la mine. La prima vedere, par frumoase & rumene. Cumperi fiindcă poftești, fiindcă vrei și pentru că îți permiți. Te întorci acasă și descoperi că sunt putrezite.
      Întrebare, pe limbajul tău cu „dar de ce trebuie să facă cineva ceva să te oprească cu forța să faci ceva ce ți-ar face rău[…]De ce ar trebui să ne oprească cineva să facem tâmpenii?! Unde mai e responsabilitatea noastră de adulți?!”: ar trebui ca eu să continui să vând roșii sau ar trebui să mă car de pe piață?

      Poate ți se pare prea rudimentar exemplul cu roșiile? Okei, nu-i nimic, hai altul…

      Să zicem de vânzări de mașini. Toată lumea e ocupată cu poluarea din aer și să ne protejăm (e o știre recentă, că UE vrea să ne penalizeze pentru asta cu poluarea, cu sănătatea).
      Așa, tu vrei să-ți cumperi o mașină s-o imprezionezi pe Gigelica, să nu pari „fraer” în societate conform standardelor de mahala fardată și fiindcă vrei să te simți puternic, deși ești o fleașcă care abia se ține pe picioare, cu ranchiuni și zbuciumuri, care vrea să se răzbune pe societate fiindcă… d-aia, n-aș ști de ce.
      Buuuun, te uiți așa cam care-s prețurile și vezi că eu fac reclamă la o mașină. Ohooo, și ce mașină! Atât de mult e tare mașina, îți place. Vii, faci testul cu ea, îți place, o cumperi.

      Mai târziu, descoperi că ți-am vândut o gioarsă, o cutie metalică, care poluează ca dracu. Întrebare, cine e de vină: tu care ai vrut să-ți cumperi o mașină & ai încercat să găsești o ofertă bună/rezonabilă SAU, eu, reprezentantul Volkswagenului în România?

      Prea publicitar exemplul cu mașina? Nu-i nimic, mai am altul și e ultimul fiindcă nu o să ajung să termin comentariul.

      Să zicem că eu lucrez în domeniul bancaro-financiar. Ca tine @A, de altfel.
      Dintr-o dată, îmi sclipește o idee, mi s-a aprins becul de antreprenor. Bă, și ce idee tare. Fiindcă am deja niște bani strânși și fiindcă știu cum se face o afacere, bag acolo inițial destul capital cât să prindă aripi și picioare; nu prea mult fiindcă riscul crește prea mult decât aș vrea.
      Și-ncep să fac publicitate companiei mele, încep să le spun că vând acțiuni și că facem & dregem și că oamenii care cumpără acțiuni/stocuri li se va mări valoarea; companie nene românească. Merge foarte bine afacerea… până când dau faliment și dispar din ochii lumii. ASF-ul nu s-a uitat, Manole cu BNR-ul lui nu s-au uitat, iar foarte mulți dintre clienții mei au pierdut bani.
      Cine e de vină: clienții, ASF-ul & BNR-ul pentru că nu s-au interesat de escrocherie sau/și eu, ăla care a venit cu ideea? Aaaa, am uitat să precizez, în scenariul acesta al meu, mă numesc Ioan Stoica și compania mea se cheamă Caritas.

      Pesemne, la cât de infailibil și neprețuit e Manole (așa cum le place nesăbuiților și comuniștilor să speculeze cu el, „După mine, potopul”), nu l-a dus capul să se uite în istorie (la cât de bun e) să cunoască cea mai banală escrocherie asemănătoare cu South Sea Company. Poate că n-a știut (deși asta înseamnă că nu-și merită deloc locul de guvernator al băncii naționale) sau poate a știut și nu i-a păsat… pe motiv că „responsabilitate adulți” (deși, asta e în fișa lor de lucru!!!).

      –––––––––––––––––––––––––-

      Să revenim la comentariul tău…

      De ce ar trebui să ne oprească cineva să facem tâmpenii?! Unde mai e responsabilitatea noastră de adulți?!

      Bă, bune întrebări. Serios, chiar bune, felicitări. Într-un mod destul de surprinzător, chiar eu pot pune întrebări bune, „de-ale dracului”. Hai să le înșir și eu:

      De ce trebuie român să se împrumute pe 30 de ani (!) ca să-și ia un apartament sau casă, să nu-l plouă în cap?
      De ce leul, moneda, are o PPC atât de mizerabilă?
      De ce băncile comerciale [străine] offșorează și privatizează veniturile din România, în timp ce pierderile le socializează?
      De ce dracului există bănci comerciale care oferă servicii pentru persoane private dacă nu aduc beneficii societății, bunăstare? Atenție, nu m-am referit la bănci speciale sau cu servicii pe bisnisuri, industriale; deși aș putea să pun și pentru ele câteva întrebări suplimentare.

      Știu, știu, o să cauți justificări și justificări pe bază de conjuncturi… întrebările rămân valabile, în special ultima.

      00
    • @A – de aia, ca tu ca banca nu dai credite din banii tai, profit, ci din banii depusi de mine si garantati intr-o limita oarecare de stat, adica de noi toti. De aia. In rest, toate cele bune, cand vei da credite din profitul tau si nu ma va afecta nicicum daca pierzi, nici o grija. Cat timp dai din banii mei, situatia e diferita.

      00
    • @Jordan, îți dai seama că banca își ia toate garanțiile pentru a-și recupera cumva banii. :)

      00
    • @A
      Zici că lucrezi in banca? Haha, garanții. Știi cât de repede se recuperează garanțiile? Mult după ce banca trece pe pierdere o parte mare din creditul ăla. Regula asta e ca să-i oprească mai din timp sa mai dea atâtea credite, când s-a văzut că dau prea multe neperformante.

      00
  6. Discutia e ceva mai complicata de atat. In 2006 – 2008 am avut o alta perioada de creditare masiva si atunci BNR a catadicsit sa impuna limita la creditare abia in momentul in care a venit criza. Ori limitarea asta (ex: credit de consum pe maxim 5 ani in loc de 10) a condus la imposibilitatea unei parti considerabile a populatiei de a mai putea refinanta acele credite. Cuplat cu scaderea activitatii economice chestia asta a dus la acel minunat an 2009 in care Romania a dat inapoi cu 5 inapoi (-7,9% scadere). Limitarile astea au picat nemaipomenit de bine pentru guvern in schimb.

    Concluzia ar fi ca nu trebuie sa fim naivi si sa credem ca BNR nu poate limita creditul pentru ca nu stiu sau sunt legati de maini politic. Nu, daca istoria ne-a invatat ceva e ca BNR va limita creditul atunci cand statului roman ii va fi greu sa se imprumute din nou, fortand bancile sa il crediteze. Restul e can can.

    00
  7. Dar despre trecerea la euro se mai vorbeste? Multe s-ar rezolva…

    00
    • Da, am calca puternic pe urmele Greciei, tara cu aceeasi iresponsabilitate bugetara ca Romania, dar care nu a putut sa isi devalorizeze moneda (mai stii cand 1 EUR = 3,2 RON?)

      00
    • Eu personal abia o astept. Si m-as bucura sa fie moneda Euro in tot UE.
      Daca stii sa-ti vinzi bine munca si esti harnic, nu te afecteaza eventuala scumpire a preturilor. Daca preferi telecomanda, da, va fi al naibii de greu.

      00
    • @Cam Nu are legatura cu cat de harnic esti ci cu felul in care merge economia. Inainte de criza Spania era una din cele mai ok tari din UE (productivitate mare a muncii, datorie publica, finante foarte responsabile si precaute). Din cauza crizei si inflexibilitatii germanilor vis-a-vis de cursul de schimb al euro economia Spaniei s-a dus in cap.

      Harnicia si responsabilitatea nu au nici o legatura cu felul in care functioneaza o zona monetara si cum o economie poate fi distrusa de o banca centrala care e interesata de economia Germaniei nu a celorlalte tari din zona euro.

      00
    • Nu-s ce sa zic. Am fost recent in Spania si n-am vazut semne criza. Merg anual in Grecia si n-am vazut semne de criza in insule nici macar cand urlau la TV ca nu este cash. Am scos linistit de la un ATM central, am facut plati cu cardul acolo, bon fiscal am primit. Bine, nu zic ca daca n-am vazut eu, criza nu exista. Dar eu, unul, consider ca mi-ar fi mult mai usor cu o moneda unica. Si daca tot suntem la capitolul asta, cu o limba unica, sa zicem engleza :)

      00
    • @Cam – pai daca te duci in Barcelona la Sagrada, nu e criza, pentru ca multi localnici au fost fortati sa mearga pe langa oras. La fel si in Madrid si alte cateva orase, hai una doua regiuni. Dar in rest, Spania s-a dus in cap rau dupa euro. Nu ca asta ar fi singura cauza sau ca daca ai un job bun esti in criza, ca nu vorbim de indivizi ci de masa. Stiu oameni buni, care au lucrat in banci ani de zile si care nu isi pot gasi un loc de munca (discriminare pe varsta una din marile cauze). Asa ca sa nu ne mai gandim doar la painica noastra si sa ne scoatem romanismul cu „ne descurcam noi” cand vorbim la general de economie. Daca vorbim individual, da, ne descurcam noi.

      00
  8. Din start au fost niste mizerabili cand au lasat bancile sa dea oferte in franci asa din senin. De parca nu stiau ce va urma…

    00
  9. Ca statistica, Isarescu e putin cam singurul din Romania care e in aceeasi functie din 1990 pana in prezent. Ca idee…

    00
  10. Probabil asteapta sa fie ingropati toti romanii in credite. Dupa aia o sa lanseze si masurile.

    00
  11. Daca impun limite atunci romanii nu vor mai lua credite si asta o sa ii supere tare pe indivizi precum Piperea si Isar care vor sari de cur in sus si vor spune ca Manole blocheaza creditarea si distruge economia ca in mintea lor economia se rezuma la credite cu buletinu.

    00
  12. NOU
    #41

    „Manole” Isărescu e de 28 ani în funcție deși s-au întâmplat foarte multe mizerii sub conducerea sa(FNI era de ajuns).
    Iliescu\Constantinescu a încercat să-l schimbe dar fără succes ceea ce spune multe.
    Concluzia? BNR nu va fi utilă atâta timp cât directorul ei intangibil și veșnic nu va fi înlocuit.

    00
    • Buna gluma cu constantinescu:))

      00
    • E utila. De ce crezi că nu e mai rău? Datorita politicienilor competenti?
      Și BNR, ca alte bănci centrale, e teatrală. Intai avertizeaza că e rău, dar nu ia măsuri pt că în realitate nu considera că e rău ci doar că tendința e greșită. Eu cred că sunt niște limitări destul de mari ale creditării in Romania, cum ar fi termenul de maxim 5 ani pt creditele de nevoi personale. Asta înseamnă niste rate prea mari , la care nu se încadrează, pt sumele cu care s-ar imprumuta unii. Și avansul la ipotecare e mare, daca nu ar fi și prima casa. Cel mai mare risc e cu roborul la dobânzile variabile, dar daca reușesc ăștia sa plafoneze dobânda maxima, s-a cam terminat și cu ăla.

      00
  13. Iar trebuie sa vina Isarescu sa ne salveze de propria prostie?

    00
  14. Poate cei ce insista cu astfel de imprumuturi paguboase nu merita sa fie salvati, iar cei ce supraviestuiesc ar invata intr-un mod mai eficient cum functioneaza imprumuturile.

    00
  15. Si pe mine ma batea gandul sa iau un apartament cu credit.. Nu am ajuns la banca inca, eu castig destul de mult, doar ca pe cartea de munca am un salariu, iar restul e sub forma de diurna, in jur de 2000 euro. Am fost de acord de la inceput cu aceasta varianta, statul roman nu merita sa primeasca impozitul aferent.

    00
    • Daca castigi peste 2000 euro/ luna, poti sa strangi si sa iei cu banii jos – evident, daca nu vrei apartament de 250.000 euro.

      00
  16. „De aceea vor să impună o limită: rata să reprezinte cel mult jumătate din câştiguri. ”

    Stai un pic domnu BNR. De ce impunerea asta nu a fost facuta acum 25 de ani?
    Mi se pare o chestie de bun simt sa nu il lasi pe om sa aiba rate totale mai mari de 50% din veniturile lunare.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube