De ce nu sunt camerele foto Mirrorless mai populare

Teoretic, au ce e mai bun din ambele părți, nu? Obiective interschimbabile, senzor mare, body mic. Ar trebui să muște și din compacte și din DSLR. Și totuși nu o face, vânzările fiind slabe cu potențial de scădere.

Și motivele sunt relativ simple:

Nu sunt destul de ieftine

1.500 lei cel mai ieftin mirrorless din oferta emag. Senzor de compactă (1/2.3"). Face poze la fel de bine ca o compactă? Da. Dar e mai mare și mai greu de folosit. Deci de ce să își ia cineva un Pentax Q când poate să își ia o compactă? Pentru lentilă? Niciodată, definiția compactei e că nu trebuie să schimbi obiectivele, iar cine își ia un Mirrorless ieftin nu intenționează să schimbe obiective.

Nu sunt destul de bune

Vârful de gamă din oferta emag, Sony Nex-7 costă 6.000 lei. Bani de care se poate cumpăra un full-frame. Ați văzut că Nikon și Canon au introdus full-frame-uri mai ușoare și mai ieftine, iar Sony și Fuji împing din spate RX1 și EX1. Cine vrea ceva mai ușor de folosit și la o calitate bună nu își va lua un NEX-7, ci un Sigma DP1 sau un Leica sau un 5DMK2.

Așadar, care sunt avantajele

Pentru prea puțini oameni contează că se pot schimba lentilele. Majoritatea vor, ca și autorul acestui blog, poze mai bune. Articolul ăsta e relevant pentru cota de piață a acestor camere, de care ne vom aminti cu plăcere atunci când vor apărea 2-3 compacte cu senzor APS-C, lentilă luminoasă, zoom 5x și preț până în 2.000 lei.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

0 comentarii

 1. Personal nu vad utilitatea mirrorles:
  – sunt camere de dimensiuni mici, cu obiective interschimbabile. Cu un obiectiv bun arata ca o struto-camila, obiectivul va avea cel putin dimensiunea camerei, grip pauza… Da, pentru vacanta sunt ok daca am un obiectiv cu plaja focala larga, dar de ce mirrorless cand pot lua un bridge.
  – pretul mare este "impus" de calitatea senzorului. Costa "la fel" ca un DSLR pentru ca din punctul de vedere al calitatii e p'acolo. Cand o sa scada pretul la mirrorless o sa scada si la DSLR.

  Se vand pentru ca sunt "la moda" si le cumpara cei care au bani. Fotografii sau persoanele care au habar cat de cat le vor alege doar pentru situatii in care au nevoie de o dimensiune/greutate redusa, sau poate o camera de back-up ce poate folosi aceleasi obiective (unde tot dimensiunea este avantajul principal, ca nu iti ocupa prea mult spatiu).

  00
 2. Ai dat si tu exemplu de mirrorless.. daca stai sa urmaresti aparate la oferta sunt chiar preturi bune, gen Olympus cu dublu kit pe la 15 milioane, nex F3 pe la 17. deci pana in 20 de milioane sunt super ok ca alternativa la un bridge cu zooom mult si prost, pentru poze de vacanta sunt perfecte.

  00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube