De ce nu avem voie pe iarbă

Internetul se revoltă iar. Iar se pun la cale petiţii şi proteste cool. De data asta e vorba de interzicerea bicicletelor şi rolelor în parcuri. La pachet cu “nu aveţi voie pe iarbă”.

Ştiţi de ce e nevoie de paznici şi gardieni în parcuri? Pentru că altfel parcurile ar arăta aşa. Când mergi pe afară, inclusiv la bulgari, nu vezi atâta mizerie câtă vezi in România pe marginea drumului. Caserole de mici, peturi şi cutii de bere mai multe decât la fabrica de peturi. Cum credeţi că ar arăta parcurile dacă s-ar putea organiza în ele petreceri sau picnicuri?

A hidden park along the Vecht river by Bеn  De ce nu avem voie pe iarbă  

Ştiţi că în Berlin sau în Paris de sărbători se fac gratare? Din alea câmpeneşti. Rămâne ceva în urmă? Nimic! Ce e pe Valea Prahovei, pe unde petrec bucureştenii weekendurile?

E frumos să ne comparăm la legi şi acţiuni cu ăia din vest. Când ne vom compara însă la mentalităţi? La civilizaţie? La muncă? La bun simţ?

Până una alta, salvaţi parcurile de oameni!

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

36 comentarii

  1. Meh, cata dreptate ai, daca altfel nu se poate, go go , jandarmi inarmati la intrare si prin parcuri, romania ftw !

    00
  2. Si nu putem sa avem oameni pe iarba si biciclete dar si paza in parcuri?

    00
  3. Zoso, e adevarat ca suntem tampiti ca natie, dar vorba lui Andrei – nu putem sta pe iarba linistiti iar paznicii sa patruleze? Macar ca masura intermediara pana dam de civilizatie.

    Oricum paznicii erau pusi la patrulat, asa ca nu ar fi nici o diferenta financiara daca ar face-o in continuare fiind cu ochii pe romani.

    00
  4. Stai linistit, si la bulgari e la fel langa orase pe marginea drumului. Facusem niste poze langa Dobrich, de exemplu.

    00
  5. NOU
    #6

    Nu inteleg dc nu este voie cu bicicleta in parc unde sa se dea copii pe strada?

    00
  6. Trbuiesc pusi jandarmi sa stea la panda si cum a aruncat unu ambalajul oriunde anafara de cosul de gunoi , sa-si ia o mama de bataie de o s-o tina minte toata viata .

    00
  7. Ultima propozitie explica totul. In Romania sunt putini care fac curat prin parcuri sau paduri dupa ce au fost la un picnic. Dar ma intreb , toata lumea critica pe toata lumea , toata lumea zice de toata lumea ca lasa resturi in urma , atunci cine lasa oare? Vreo fantoma cu siguranta.

    00
  8. De biciclete nu zic nimic, insa poate cineva sa-mi dea un exemplu de tara in care nu ai voie in parc cu rolele? Nu toata lumea vrea sa se dea pe vert.

    00
  9. In Berlin poti sa faci cam oricand gratar sau sa te aduni cu prietenii in parc. Si tot in Berlin traieste un procent seminificativ de polulatie turca ( si nu cred ca e gresit daca ne cumparam cu ei la mentalitate&obiceiuri), care face acelasi lucru ca si nemtii – iese in parc. Daca ei pot sa se civilizeze, noi de nu am reusi? Ca, pana la umra, nu zicea nimeni de facut gratare in parc, ci de stat pe iarba, asta e buba. Iar daca tot vor sa dea de munca paznicilor, foarte bine – sa patruleze in continuare si sa ia masuri cand cineva lasa mizerie in urma.

    Stai linistit, probabil ca aceia care nu au trecut de nivelul „manele&seminte” nici nu or sa se „injoseasca” sa stea pe iarba, „ca e najpa, coae”….

    Cred eu ca nu ai stat suficient de mult la Berlin ca sa prinzi mentalitatea germana: sa nu ii judeci pe ceilalti. Nu toti romani lasa munti de mizerie pe unde trec, iar daca pleci de la premisa „sa nu le lasam romanilor liberate in parcuri, caci se vor transforma in gropi de gunoaie”, atunci nu ajungem nicaieri.

    00
  10. Am un prieten plecat in Olanda, pe care l-am intrebat: „Cum e pe acolo? Tot ca la noi, mizerie?!” Mi-a spus ca nu! Desigur! Atunci eu i-am zis „frate, astia nu fac mizerie!” Stii ce mi-a rapsuns?! Ca si acolo, la un chef, la o petrecere de strada se mai ratacesc ceva gunoaie, insa exista cinvea care strange mizeriile!
    Acum, eu n-am fost pe acolo, asa ca nu pot spune cu certitudine ca e asa, dar m-a pus putin pe ganduri! Asa o fi?!
    PS. Nu spun ca am fi noi (ca si natie ma refer, nu ca indicidualitati) mai civilizati ca ei, insa la ei exista cai multipe de rezolvare a unei situatii, pe cand la noi…

    00
  11. Zoso, da-mi voie sa te contrazic un pic in ceea ce priveste Germania. UIta-te un pic aici:

    Over Easter weekend alone, clean-up crews bagged some 15 tonnes of trash from Berlin’s largest park, the Tiergarten, in an operation that cost the city some €16,000. On the same weekend in Hamburg, city sanitation workers tallied a stunning 20 tonnes of post-picnic detritus from the banks of the Elbe river.

    “It has never been so bad,” one Hamburg official said.

    00
  12. NOU
    #13

    Cred ca problema este un pic gresit abordata. Sunt convins ca suntem multi carora ne place sa stam pe iarba asta frumos colorata , dar de ce trebuie sa iesim la statul pe iarba doar cand e sezon de gratare? in statele astea civilizate ale europei , pe unde am avut si eu de cateva ori ocaizia sa trec , am observat in parcuri ca oamenii se bucura de spatiile verzi cu fiecare ocazie. Petice intinse de gazon ingrijit pe care oamenii chiar au voie sa intre fara nicio problema , iar din respect pentru natura , lumea se si descalta inainte sa calce pe covorul asta misto. stau intinsi sub copaci , rad , citesc , asculta muzica – la casti , ca sa nu deranjeze pe cel de langa. si nu erau ca la noi spatii inconjurate cu garduri urate si inscriptii cu „nu calcati iarba! se sanctioneaza cu amenzi de la…”
    nu mergeau acolo ca sa manance. pur si simplu se relaxau si se bucurau de natura asta care ti intra la suflet prin curatenie si ingrijire , fara ambalaje de mici sau hartapale sau instrumente de gratarit.
    cred ca mai intai trebuie sa invatam sa ne bucuram de spatiile verzi iar abia atunci restul de necizelati o sa invete ce inseamna curatenia si civilizatia.
    in mod normal , atunci cand iti este interzis sa faci un lucru , tentatia devine si mai mare si parca atunci iti vine mai tare sa reactionezi conform opusului placutelor cu amenintari. sa lase oamenii sa se plimbe linistiti nu numai pe alei si sa vedem atunci ce se intampla , pentru ca „mai avem nevoie si de iarba”! – fara aluzii.

    00
  13. @RedAndBlue lasa resturi cei needucati care de obicei nici nu isi consuma energia sa deschida gura impotriva a ceva.

    00
  14. In primul rand parcurile sunt organizate diferit fata de cele ale vesticilor. Si asta inchide discutia despre iarba, biciclete, etc. Parcurile noastre sunt niste glume proaste, stramte, fara spatii deschise, cu panselute si alei fara noima, cu lacuri imputite si stalpi de limitare a accesului pusi aiurea, cu gunoaie si caini.

    Cand vom merge pe soselele noastre si nu vom mai vedea cutii, ambalaje etc pe marginea drumului atunci nu vom mai vedea nici mizerie in parcuri. Si abia atunci trebuie sa radem totul si sa construim un parc modern.

    00
  15. Ca biciclist si „utilizator” de parcuri din Bucuresti nu pot sa zic decat: „masuri idioate date de oameni idioti” ! Mi-e scarba DIN NOU de tara asta..

    00
  16. Nu pot fi de acord nici cu interzicerea biclelor nici cu cea a călcatului pe iarbă. Dacă vor să ne educe, să o facă pe alte căi. Să vină cu amenzi dacă lăsăm jeg pe iarbă ori dacă mergem neglijent prin parc.

    00
  17. @germania : ohhhh shiiiiiitttt :)

    00
  18. Sunt deacord sa nu calcam iarba, dar cu biciclistii si cei cu role ce au?

    00
  19. Nu stiu la ce parcuri se refera cei care comenteaza mai sus, dar acum o luna ma plimbam prin Tineretului si pot sa va spun ca nu era nici o placuta cu „nu calcati iarba”. Tocmai incepuse primavara si erau cel putin 10 persoane pe iarba, tolanite la soare, unii pe paturici aduse special pentru asta, altii direct pe iaraba, ba chiar am vazut o doamna care facea plaja in costum de baie:). Si nu era mizerie nicaieri pe iarba iar gardienii patrulau linistiti prin zona. M-am simtit ca in strainatate:))

    00
  20. Ieri in Londra: https://get.google.com/albumarchive/pwa/103540934914670715834/album/5328601353391695521?source=pwa (la fel era in parcuri sau orice bucata de gazon verde… Inclusiv pe malul Tamisei ( https://get.google.com/albumarchive/pwa/103540934914670715834/album/5328601353391695521?source=pwa )…
    Copii care au terminat programul la scoala (sau au fost lasati mai devreme) erau adusi de profesori la „iarba verde”… Unii jucau fotbal in Hyde Park…
    Iar pe o nava care avea 2 barje dupa ea, echipaju facea plaja in sezlong…

    00
  21. Ca tot veni vorba de Tineretului… adica eu n-am voie cu rolele, dar Doreii de la Scorseze au voie cu Loganul pe alei, si Gigeii de la ADP cu tractorul…

    00
  22. In toate statele civilizate este curatenie (in parcuri sau pe strazi) pentru ca se face curatenie. Curatenie CALUMEA. Nu cu suedeji care taraie tarnu dupa ei a lehamite. In Londra e pilda, pe la ora 22 intra pe strazi masinutele maturatorilor mai ceva ca in tractorasele in aeroporturi. Misuna. Te claoneaza sa „get off the effin way”. Nu poti sa lasi curatenia unui oras in seama „spiritului civic”

    00
  23. Nu pot sa fiu in totalitate de acord , pe data de 25 decembrie la pranz maaturatorii erau pe strada la fel ca pe 1 ianuarie , dar degeaba daca in spatele lor trecea gheolbanu si arunca pe geam pachetul de tigari sau isi arunca servetele hartii in timp ce merge pe trotuar , in urma fiecarui bucurestean ar trebui sa stea cate o persoana de la adp sa faca curat?

    00
  24. NOU
    #25

    @crhis florinel: exact un parc din UK aveam si eu in minte cand am vb de parcurile de afara. unul cochet din maidstone , iar langa el o biserica micutza in stil victorian. si… parca mi salta si acum inima de bucurie cand ma gandesc la ce era acolo :D

    @M: n am mai fost de mult prin parcul tineretului ,dar daca e asa cum spui , nu pot decat sa ma bucur. inseamna ca incet , incet , lumea prinde gust pentru libertate in spatii verzi :)

    00
  25. @Petru: Cred că este evident că nu putem, pentru că dacă puteam autorităţle nu recurgeau la soluţiile astea disperate.

    @Sorin: cară tu manual deşeuri, greble şi lopeţi kilometri întregi prin oraş după aia să te legi de ăia de la ADP.

    Eu stau lângă un parc din provincie şi este extrem de curat poate şi fiindcă sunt gardieni prin el non – stop.

    00
  26. @Robintel: Sut convins ca se poate gasi o metoda mai civilizata si mai ecologica decat un tractor care consuma jde litri de motorina si face zgomot si fum. Ca sa cari 2 tarnuri, 3 greble si 5 saci de gunoi ajunge si o masinuta gen alea de golf :D
    Problema mea era ca se considera deranjant un om pe bicicleta, dar nu un ditamai tractorul pe aleile parcului, ziua in amiaza mare.

    00
  27. am ridicat si eu problema biciclistilor si cred ca la tot ce s-a comentat aici mai este si factorul poluare. Dorim sa nu mai avem o capitala poluata dar nu luam nici o masura: nu avem piste de biciclisti, nu avem suporturi pentru biciclete langa institutiile publice si acum interzicem si accesul in parcuri. Am o intrebare mai altfel: daca intru in parc cu bicicleta cum reusesc paznicii aia sa ma opreasca: o sa fuga dupa mine? imi iau numarul de la bicicleta? :)

    00
  28. In Germania nu se face mizerie nu pentru ca ar fi oamenii niste semi-zei ci pentru ca amenzile sunt usturatoare si se aplica fara scapare. Oamenii nu se nasc cu grija pentru mediu ci sunt „dresati” prin amenzi, nu numai prin educatie. Si chiar cand se face mizerie, exista servicii ale municipalitatii care fac curat cat ai clipi. Ar trebui sa vedeti cum arata strazile Amsterdamului intr-o duminica dimineata pe la 5-6 sau dupa Queen’s Day… si cum se face curat dupa de in 2 ore zici ca nici n-a fost nimic:
    https://www.gettyimages.fr/editorial-images?corbis

    00
  29. Daca statul ar da o lege care sa interzica gratarele in parc dar sa permita mersul pe bicicleta as zice ca e ok.In Romania e permis sa faci gratar in parc dar nu poti cu bicicleta.Pune politia cu amenzi babane pe aia care lasa gunoaie dupa gratar si se vor civiliza.Francezul si neamtul nu lasa jeg pt ca isi iau amenda de 2000 de euro.Ei sunt mai civilizati ca noi pt ca amenzile sunt mai mari si chiar se dau.

    00
  30. eu am prins un weekend in Viena, cu ocazia maratonului si la finalul zilei, pe pajistea din fata Praterului era dezastru… pana a doua zi totul era curatat…

    00
  31. Privesti gazonul, iti pare ca un covor moale. E soare, ai chiar si o patura in sacosa. Te-ai intinde, ca esti obosit. Ti-e si foame, iar sandwisul pe care de-abia l-ai cumparat e inca bun. Ah! Iarba, soare, pofta, mancare. Esti in parc, de ce sa nu profiti ?!
    Dar stai ! E mai complicat decat pare. Te uiti in zare si vezi « Calcatul pe iarba este interzis ! ». Pe bune? Ce lege imbecila.
    Si atunci unde sa stai ? Toate bancile sunt ocupate. Cum unde ? Pe trotuar, pe beton. De ce pe moale, hai mai bine pe tare. Si nu intins, incovoiat. Relaxarea nu e pentru tine.
    Iarba proaspata e doar pentru privit si admirat. Si te revolti. Da’ de ce zburatoarele calca pe presul verde ? A, te gandesti, mai sunt si patrupedele care se bucura si savureaza fiecare fir de iarba.
    Nu e corect ! Vreau si eu ! Daca nu, sa li se interzica si lor. Cu ce sunt ele mai presus de lege? Nu, nene, nici tu, nici ele. Sau, mai bine, ca sa nu iasa discutii, sa se inchida toate parcurile. Ce atata democratie…

    00
  32. @Mihai: tu ai dreptate cu amenzile. Si la noi se pot institui amenzi foarte mari, dar n-ar avea cine sa le aplice. Pentru ca pur si simplu nu putem.

    00
  33. Sa ne fie de bine, nu mai mergem cu bicicleta pe iarba (mie, sincer, nici nu-mi place, prefer asfaltul). Dar atunci unde ne sunt pistele? :P

    00
  34. intr-adevar e cam aberanta HCMB-ul care interzice intrarea pe iarba,dar in privinta bicicletelor sunt de parere ca ar trebui interzise in parcuri cel putin in zilele in care parcul e ff aglomerat findca sunt multi copii mici care pot fii loviti

    00
  35. Ieri am fost in parcul Titanii din Bucuresti, langa Policlinica si am ramas interzisa cat de bine arata. Bancute noi, muzica clasica in surdina razbatea din difuzoare, flori, fantani arteziene, pavaj frumos, total relaxant. Parcul plin de bunici si parinti cu copii de diferite varste. Desi la bulevard, nici masinile parca nu se mai auzeau si aerul era chiar respirabil. Iarba era udata cu aspersoare pe care, din cate am inteles, cei care ingrijesc parcul le muta in fiecare zi in alta parte astfel incat verdeata sa fac fata uscaciunii Bucurestiului. Aproape ca la Viena. Dar credeti ca toate astea ar rezista daca nu ar fi gardienii care mai patruleaza prin parc? Multi romani gandesc insa ca orice nu e al lor poate fi distrus. Poate ca de aia e nevoie de paznici.

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Alte linkuri (mostly NSFW)