Apropo de informare, ia priviti cum vajnicii masteranzi se grăbesc să îşi depună actele pentru şomaj. Geez, nici nu l-a terminat şi deja n-are unde să muncească.
Întrebarea e simplă: toţi ăstia care faceţi o facultate azi v-aţi gândit ce faceţi după? Ce perspective aveţi? Înrebaţi asta nişte studenti, să vedeţi dacă mai mult de 10% ştiu pe ce lume sunt. Fac Finanţe-Bănci, că se câştigă bine în domeniul asta, au auzit ei la tv, şi ajung casiere. Fac Dreptul, că avocaţii sunt plini de bani, şi ajung jurişti.
Sigur, piaţa muncii s-a schimbat în ultimii doi ani, dar problema asta e mult mai veche de atât.
chiar daca stii ce vrei sa faci dupa facultate, in actualele timpuri este foarte greu sa reusesti. Doar 15% lucreaza pe specializarea lor, restul au ajuns exact cum spui tu. Eu anul asta termin poli si ase si nu cred ca o sa lucrez in vreunul din domenii momentan din cauza actualelor timpuri desi stiam dinainte de ce am ales facultatile astea si cam ce vreau sa fac. Ei bine acum nu se mai poate. Analizez si iau decizia corecta pentru momentul asta, cand se vor schimba vremurile o sa imi foloseasca si „teoria” invatat in facultate.
A fost moda asta cu facutu’ facultate la finante (bleah) si apoi master frate ca nu se simte studentu „terminat” daca nu tranteste si un master care nu-i foloseste la nimic in loc sa puna mana sa munceasca si sa capete experienta si sa isi puna creierasul la treaba. Traim intr-o tara plina de doctori, ingineri, masteranzi, Piarizde si finantisti si nu ne mai ajunge nimeni la nas de ce destepti ne credem.
Ahh.. Solutia pentru criza din romania ar fi sa si stie fiecare foarte bine locul in societate si sa se comporte ca atare…
Uite ca iti raspunde tocmai o studenta la Finante-Banci, care din intamplare a facut si asigurari si protectie sociala. Nu e asa de usor sa obtii ajutor de somaj ca absolvent. Sunt mai multe conditii pe care trebuie sa le indeplinesti, dar cea mai importanta este ca au trecut 60 de zile de la absolvire si ti-ai cautat activ un loc de munca. Prin activ se intelege ca te prezinti la Agentia de Ocupare a Fortei de Munca cu scrisoari de respingere din partea catorva angajatori.
Suma in sine nu e mare (50% din salariul minim = 300 lei) si se acorda o singura data, pe maximum 6 luni. Daca esti incadrat ca student la master, nu poti beneficia de acest ajutor de somaj, pentru ca se considera nu poti incepe lucrul imediat ce ti se ofera posibilitatea (pentru ca esti incadrat la o institutie de invatamant).
Nu stiu cat de corecte sunt prevederile de mai sus, dar eu zic ca sunt destul de stricte.
E un subiect care ma amuza teribil si pe mine. Tu ai amintit cateva cazuri fericite, in care tipii ajung totusi in domeniu (nu la varful domeniului, dar in domeniu totusi). Dar ce ne facem cu cei care ajung ospatari/barmani/paznici/coafeze/etc./etc. in timp ce fac Finante Banci? Culmea e ca unii si vor sa ramana in meseriile alea, unde ar fi „titulari” cu simple cursuri de calificare. Cu toate astea ei fac facultatea avand 2 idei fixe in cap: „Daca tot am inceput-o…. ” sau „Sa am si eu hartia aia, ca aia e importanta…(diploma)”.
Nu cred ca stiu pe ce lume sunt si in nici un caz facultatea nu-i va ajuta sa afle. Practica zero! Cu orientarea, ce sa zic… ieri zicea cineva ca „de ce sa faci administratie publica, ca e un domeniu prost platit, orienteaza-te pe altceva” E si aici o loterie, mai ales daca analizam toate schimbarile din piata muncii. „Tineretul, mandria tarii” a abandonat lupta pentru un loc de munca si cere bani de la stat, fara sa fi muncit macar o zi, fara sa aduca 1 leu in saculetul acestei tari. E clar, noi stam prost si cu mentalul…dramatizam, abandonam, ne credem prea buni…Propun sa-i ducem la psiholog, ca si aici sunt multi care nu au ce face.
Rata somajului creste pe luna ce trece. Asta inseamna ca multi absolventi nu-si pot gasi de lucru, chiar si pe o pozitie pentru care nu au studiat.
Caz real: absolvent de comunicare (master + facultate) si-a gasit cu greu un job la call-center, dupa ce a cautat 2 luni. Nu a aplicat pentru somaj, probabil nu stia de asta. Ce ati face 2 luni fara nici un fel de venit? Nu ati lua in considerare ajutorul de somaj?
@Bogdan: tu cand erai student aveai venit? sau traiai pe spinarea parintilor?
Salut
Bun si atunci care e ideea, sa nu mai facem facultate? Cred ca peste tot in lume conteaza sa ai studii universitare, apoi vezi ce faci. Si cum poti sa te gandesti la 19 ani stii ce o sa faci in viata. E o prostie, esti mult prea tanar sa stii ce vrei sau ce iti aduc imprejurarile. Tu te gandeai la varsta aceea ca o sa ai venituri din activitati online? Evident ca nu, dar raman la ideea ca o facultate trebuie facuta. Si facultatea este mult mai mult decat niste simple cursuri, iti poti perfectiona una sau mai multe limbi straine, cunosti oameni, te mai cizelezi pana la urma, dai de oportunitati, etc. Si nu in ultimul rand traiesti viata de student, care e unica.
Problema noastra majora e ca se promoveaza mediocritatea si ca scoala e prea imbacsita de profesori uzati moral si elevi prea slab dotati care ajung in facultati si alte locuri unde nu-si au rostul. Eu,ca elev de 16 ani in clasa a 9a pot spune ca materia e simpla,dar daca nu ai acea sclipire trebuie sa tocesti si sa inveti in parte daca vrei sa treci,probabil asa e si in facultati. Astfel,cum sa nu iasa din scoli inadaptati daca nu ti se stimuleaza logica?Aaa,si de ce sa te amagesti cu note mari copiind? Faci si la parinti sperante desarte.
@dan: stii cine promoveaza mediocritatea? ala care ii da colegului de bancă sa copieze după el.
Sa fim seriosi, totusi. Profesori imbacsiti sunt, nimeni nu neaga, la cursuri se invata o groaza de chestii inutile, toata lumea o stie, sistemul e de rahat etc. Dar cati studenti chiar incearca sa faca ceva extra? Ceva care sa ii apropie de ceea ce isi doresc (daca isi dorec ceva). Cati participa la evenimente/conferinte/workshop-uri? Se organizeaza o gramada, mai ales la Bucuresti, si multe sunt gratuite. Evident, e absurd sa crezi ca automat de va intampla ceva dar cunosti oameni, ramai cu niste chestii pe care nu le inveti la cursuri si se deschid oportunitati. Eu asa am ajuns sa lucrez, din anul doi de facultate. Acum fostii mei colegi se angajeaza distribuitori sau maniplanti in supermarketuri, daca nu cumva stau acasa si freaca menta (anul trecut am terminat facultatea).
E buna si viata de camin, la timpul ei. de pe messenger si din counter-strike nu se nasc oportunitati de job in domeniu.
Dupa cum vezi si din comentarii peste tot in lume e bine sa ai studii universitare. Cred ca fraza asta cuprinde tot. Cand am facut eu faculta speram sa ma fac profesor de filosofie, arte, psiho etc. Dupa un an de incercat sa conving retarzii ca macar numele filosofilor sa-l scrie corect m-am lasat. Acum fac ceva ce as fi putut face foarte bine si fara facultate, sau cu o alta facultate.
Nu stiu ce inteleg unii prin a cauta de lucru. Eu cand am gatat calculatoare la Cluj pe vremea lu Funar mi-am cautat de lucru pana in Timisoara. Nu mi-am pus problema de somaj. Da, au fost si pe vremea aia care erau interesati de aceasta varianta dar cei sub mediocrii. Nu-i vorba aici de economice, drept, politehnica…la oricare cel care apeleaza la aceasta varianta e la fel. E cel care a facut facultatea degeaba.
Ca ase, si dreptul sunt suprapoplate e alta poveste da „somerii” astia sunt la fel de oriunde ar veni.
PS: si mai ales master? lasa-ti-o moarta aia care ziceti ca la 19 ani nu stii ce vrei
Fuckultatile din Romania sunt foarte teoretice si in general lipsite de aplicatie practica. De exemplu in CSIE (Cibernetica din ASE) programa inca are cursuri de programare pe versiuni de limbaje dinainte sa ma nasc eu. Pe de alta parte, exista tot software-ul Microsoft in versiune academica, gratuit pentru studenti, doar sa invete sa il foloseasca. Dar ca nu au profesori care sa le predea, e altceva.
Acum vreo 2 saptamani am fost la un mic eveniment organizat de studenti. Si am ramas usor interzis de cat cacat aburind puteau sa manance profesorii aia din fuckultatea lor. Le reprosau ca nu au promovat evenimentul destul, desi studentii au facut blog, au facut cont pe Facebook, au dat mail-uri pe grupuri de discutii, au fost la asociatii studentesti… Asta in timp ce mancatorii aia de cacat nu au miscat un deget sa anunte undeva evenimentul, sa il puna macar pe pagina fuckultatii.
E un cerc vicios, din care supravietuiesc doar cei puternici si pusi pe invatat, singuri, fara sprijin, pentru ca profesorii din invatamantul romanesc sunt niste nulitati in general. Iar studentii cam ies agramati si usor analfabeti din fuckultati, incapabili sa poarte o discutie decenta in romana, daramite in vreo limba straina.
Darth Glacious, la facultatea pe care am facut-o eu (nu fuckultate, ce faci tu, probabil ca voi va duceti si va futeti in facultate, d-aia se numeste asa), adica Automatica si Calculatoare, am facut multe chestii teoretice. Stii care e partea buna la chestiile teoretice? Te ajuta sa intelegi o chestie abstracta, si anume CONCEPTELE DE BAZA. Daca tu doar o sa inveti 1, 2, 5 limbaje, crede-ma ca vei fi ZERO BARAT.
La un moment dat m-am angajat intr-un domeniu in care aveam nevoie de Java. In viata mea lucrasem cu Java maxim 1-2 ore; mi-au fost suficiente cateva zile ca sa ma lamuresc cum e cu Java si sa fiu in stare sa scriu cod.
O alta chestie, un amic cauta un programator PHP; nu am facut in viata mea PHP, dar am facut si eu testul la misto si mi-a zis ca am facut mai bine decat majoritatea candidatilor. Repet, cunostinte zero de PHP, dar cunostinte generice solide.
Oh so fucking true!! Nu cred sa existe student sa nu-si fi pus intrebarea asta macar o data avand in acelasi timp pielea de gaina. Eu dau licenta in curand si tare ma intreb…incotro? optiuni sunt, dar…vreau sa ajung departe si nu mi-e frica. Oricum toti trebuie sa incepem de undeva. Si cunosc oameni care n-au lucrat chiar in domeniu de la inceput. Insa usor, usor au ajuns acolo unde si-au dorit. Asta-i si scopul meu.
Si eu termin liceul peste o luna si in cazut in care iau bacu cu bine (doamne ajuta! ) vreau sa ma duc la inginerie electrica sau electronica sau ceva legat de asta, insa deja cunosc oameni care au terminat facultati de genu asta, mai sclipitori decat mine, si nu au un job, stau acasa si belesc fasolea sau in cel mai bun caz au un job slab platit in care fac cam 10% din ce au invatat in facultate restu munca necalificata. Asa ca zi-mi tu o facultate care sa iti asigure un loc de munca sigur! Nu prea exista, totul depinde de ce relatii ai, pe cine cunosti !
fac medicina… stiu deja cam ce specializare vreau sa fac si pe unde am de gand sa ajung.
in orice caz, n-o sa fiu nici muritor de foame, nici rezident pe salariu minim
@add: Dar nu cer ajutor de somaj, cer somaj. E o diferenta intre ele. Somajul il poti primi oricand, desigur ca vor diferi totusi sumele primite. Ajutorul de somaj nu-l poti solicita decat daca ai carte de munca, deci daca ai lucrat undeva.
Referitor la intrebare, de ce facem o facultate…pentru ca altfel nu te prea baga nimeni in seama. Nu sunt adeptul „daca n-ai facultate nu stii nimic”, e o prostie. Dar cam greu e sa te angajezi fara o diploma, mai ales daca vine unul cu ea, desi e foarte probabil sa fie un idiot.
Darth, tu te regasesti perfect in ultima fraza pe care chiar tu ai scris-o. fuckultate…si mai si repeti cuvantul ca sa persisti in prostia ta
E aceeasi chestie Marius Moga! Si putoii care termina licee profesionale pot primi somaj 6 luni parca. Pai zi-mi mie unul care sa nu vrea sa stea acasa 6 luni dupa aia si eventual in timpul asta se angajeaza la negru. Dupa ce i se termina somajul, patronul smecher ii mai mareste cu cat lua somajul (sau un pic mai mult sa iasa pe profit) si asa ramane tot la negru cine stie pana cand.
Asta cu nimeni nu te baga in seama fara facultate face parte din „arsenalul” celor de moda veche (incepand de la profesori, parinti, etc.) care au crescut intradevar intr-o vreme in care facultatea era facultate. Si daca ajungeai sa o faci (nu era facultate in tot catunu), inseamna ca erai cineva. Chiar daca mai aduceai o tuica, un pui sau mai stiu eu ce care sa iti aline suferinta si atunci (acum se practica 50-100 Euro sau mai sus in functie de prestanta profesorului ), tot te loveai cu adevarat de unele examene de admitere/ treapta de la liceu, etc. in care cei buni erau cat de cat filtrati.
De ce face toata lumea facultate? Pentru ca se castiga bine… dar nu vorbesc de castigul studentilor. Se castiga din taxe (sa faci o facultate + master te costa pe oriunde cateva mii de Euro in cei 5-6 ani, si aici vorbesc doar de taxele „legale”).
Facultatea trebuia sa fie un fel de departajare intre cei care vor mai mult si cei care nu vor mai mult. O data cu mentalitatea asta de „ai carte, ai parte”, unde nu conteaza de ce ai parte (ai parte de cheltuieli) s-a degradat. A devenit fuckultate…
Mai oamini buni, dar de aptitudini si cunostinte ati auzit? Toti o dati cu „a terminat doua facultati si nu are de lucru”. Pai conteaza cat de bun esti pentru jobul X sau Y, nu doar ca are o bucata de hartie cu poza pe ea. Diploma e 0 daca absolventul a arso aiurea toata facultatea si a bagat zeci de milioane in platit examenele.
Da, in facultate mai mergea cu un examen platit sau exemene date de 10 ori la rand. Un angajator „in peisajul asta economic” (ca tot va place expresia) alege oamenii care stie ca o sa-i aduca bani, adica pe aia mai buni. Iar pe aia mai buni nu ii triaza dupa diplome, ci dupa ce stiu sa arate la un interviu de angajare. Asa ca va rog eu mult, hai s-avem pardon.
Ce-mi place asta…totul depinde de relatii, nu exista slujbe, nu poti lucra in domeniu etc.
Stiti de ce nu puteti lucra in domeniu ? Pentru ca nu exista cerere pentru 1500 de absolventi de protectia mediului anual in Romania. E destul de simplu ? NU ARE NIMENI NEVOIE DE EI ! Cum nu are nevoie nici de zeci de mii de absolventi de stiinte politice, psihologie, comunicare etc.
Chestia e alta: SE STIU aceste lucruri. Se stie dinainte ca parintii sa-si trimita odraslele la facultate. Si atunci, cand stii ca nu ai unde sa lucrezi pe domeniu, de ce te mai duci la scoala aia ?
Raspunsul e evident: „sa aiba si el o diploma”. Foarte bine, sa aiba. Totusi nu inteleg de ce va plangeti. Nu ati vrut o meserie sau o cariera, ci o diploma. Felicitari, o aveti !
Cati manageri stiti care nu sunt din domeniu ? Poate 1 din 20. Managerii din industrie sunt ingineri, cei din cabinetele de avocatura sunt avocati, in spitale sunt doctori…toti prefera sa promoveze in pozitii de conducere oameni care stiu cu ce se mananca domeniul respectiv (in care au avut slujbe de executie), si cu toate astea toti se inghesuie spre facultati de management…cu care ajung apoi soferi la Fan Courier pentru ca nu stiu sa faca NIMIC.
La drept e greu, se obtin slujbe/stagiaturi doar pe bani/pile…si cu toate astea an de an termina mii de juristi care se plang de acest lucru, stiut inca dinainte sa dea admitere la facultate. Bineinteles, nimeni nu isi pune problema sa dea examen de magistratura, unde nu se ocupa locurile niciodata, pentru ca ala e prea greu. E mai usor sa ne plangem…
Cel mai tare e ca si cand isi gasesc slujbe, oamenii astia invart 3 hartii pe 12 milioane dupa 4 ani de scoala, in loc sa-si termine profesionala de sudori pentru care erau facuti si sa castige 25-30 de milioane.
Dar ei au slujbe de birou si se simt superiori moral.
@Cristi: sa stai 6 luni acasa… pe 300 lei?! Nu te supara, dar tu poti trai din banii astia o luna?
@Dana: poti trai, ca dupa ce termini facultatea esti tot pe banii parintilor. aia sunt banii tai de discotecă.
Facultatea si studiile inalte nu sunt pentru toata lumea. Ni se inoculeaza ideea asta pentru ca e nevoie de cotizanti la sistemele de invatamint. Vagabondajul cu universitatile particulare suprapoplate din Romania a dus la o realitate: multe din diplomele alea valoreaza cam cit hirtia pe care sint tiparite.
Intre timp nu mai gasesti un zugrav/instalator/batator de cuie/timplar sau geamgiu ca lumea, ca toti is cu diploma de Spirtu Haret in mina si isi cauta joburi bine platite de juristi sau bancheri.
de ce se mai fac facultati??? sa nu rada dobitocu de vecinatu’ de la doi, de tine, ca ai doar liceul…in rest, nu-ti fol. la nimic… cheers
ABS: Automatica am facut si eu (ba chiar sectia cea mai smechera, cica), am dat si admitere, am ajuns pana prin anu’ 5 (ce-i drept, mai aveam niste „cozi” din anii anteriori) si degeaba.
Ce fac acum? IT.
Cat mi-a folosit ce am invatat in facultate? Deloc.
Cat castig? Bine, nu ma pot plange.
Cat m-a afectat faptu’ ca n-am diploma de inginer? Deloc.
Parerea mea – facultatea asta de calculatoare e cea mai mare pacaleala. Macar oamenii care se duc la Drept sau la Stiinte Economice stiu la ce sa se astepte (termina multe mii in fiecare an, e greu sa te angajezi etc). Fraierii ca mine, care se duc la Calculatoare, au impresia ca o sa invete mare lucru acolo. O sa invete fix un cacat, cu exceptia cazului in care vor sa devina programatori sau profi de informatica.
Ce se preda in facultate e anacronic – in pla mea, programare in ASM pe procesoare 8080?! (pentru astia mai tineri, 8080 e inainte de 8086, care e cu vreo 10 ani mai batran decat 80486, care a fost scos pe piata prin ’90, adica acu’ DOUAZECI de ani) Matematici superioare de iti crapa creieru’? Tranzistori si diode de acu’ 30 de ani?
Spre comparatie, in Elvetia, decat vreo 20% din oameni au studii superioare. Si n-as zice ca le merge rau sau ca le e rusine sa iasa pe strada din cauza asta.
eu nu inteleg cu ce drept ceri „ajutor de somaj” cand n-ai muncit in viata ta ca sa contribui la fondul ala.
@adi „Spre comparatie, in Elvetia, decat vreo 20% din oameni au studii superioare”
” Decatul” asta e boala grea…
CAnd vine vorba de o facultate e normal ca tre sa alegi una. E normal ca daca sunt 100 de locuri la finante banci ele sa fie ocupate. Intrebarea e dece sunt atatea locuri, daca cei care le pun la dispozitie stiu ca piata muncii nu le poate acoperi? simplu, e nevoie de bani din taxe, sistemul e si asa subfinantat si desi de stat functioneaza ca unul privat. Absolventii nau loc de munca pentru ca septuagenarii comunisti ocupa locurile de munca pe pile clientelar politic. Zoso esti admirabil de eliptic in poastari, Mai gandeste-te…..
adi, sedentarule,
cand spui ca de la facutltatea de automatica sau calculatoare: „O sa invete fix un cacat, cu exceptia cazului in care vor sa devina programatori sau profi de informatica” o dai in balta rau de tot, tocmai pentru aia nu-ti trebuie facultate de calculatoare. Eu am facut-o si pentru aia lucrez ca programator, nu zic ca nu m-a ajutat facultatea aia, insa pentru un inginer ar fi mult mai utila.
Spune-mi si mie exact ce IT-st esti? Ce faci ca IT-st?
1. Pentru ca fara facultate esti un zero barat. Si faptu ca nu ajunge decat vreun functionar, asta numa de persoana aia depinde. Macar ai un punct de plecare
2. Exact, Simona. Pe mine ma scoate din sarite, ma dispera cand aud ceva de genu „am decat zahar”, etc… MAI RETARZILOR, ALA NU SE FOLOSESTE ASA!!! AICI SE FOLOSESTE „DOAR”, SAU „NUMAI”. NICI 2 CLASE NU AU FACUT ASTIA OARE????
@razvan: chiar ca viata de student e unica. atata bere pe zi nu bea nici un dependent de alcohol cu oarece sindrom korsakoff. sa fim seriosi, studentii din ziua de astazi sunt o adunatura de idioti vai si-amar de capul lor. sunt si exceptii, insa imaginea aia pe care incerci tu sa o creezi, despre „viata de student”, in care toti arata bine, au dantura stralucitoare si se plimba dupa-amiaza prin parc cu cartea in brate este un fals. realitatea e putin diferita. si stii tu foarte bine lucrul acesta.
cat despre varsta, normal ca nu stii ce vrei sa te faci daca esti student din asta, cu „viata”. esti cu capul in nori la 19 ani, esti cu capul in nori si la 30. cand vrei sa stii ce faci? la 35? si cand te apuci de ceea ce vrei? la 40? si cand vrei sa faci experienta, la 45? si cand faci defapt ceea ce vrei sa faci? ca 10 ani o tot freci si te pregatesti, abia dupa-aia faci ce trebuie facut!
bai, cu asa comentarii, e vai si-amar de viitorul tarii. bine ca m-am carat!
Prost cu diploma!
Somer cu diploma.
Si cum vrei sa mai zici tu.
Facultatea in ziua de azi e „fix pla „.
Reprezinta una dintre cele mai infloritoare afaceri din Romania si cand zic afacere ar trebuii sa scriu cu litera mare la inceput..sunt profituri enorme dar investitii de cacat, sa luam de exemplu jegu de facultate Spiru Haret speranta multor idioti, in curtea caruia cand ploua innorti prin mocirla ca un sobolan pentru ca nu sunt in stare macar sa toarne asfalt peste tot, profesorii sunt sictiriti si cu ochii dupa cati bani are baiatu’ in portofel, o faci , o termini , dupa , te-ai dus pe pla si vinzi shaorme si livrezi pizza sau in cel mai bun caz te angajezi pe un post de cacat cu un salariu de kkt in care ramai vreo 10 ani ca deh nu ai pile si taticu nu e senator sau are 100 firme.
Lasati frate ideile preconcepute , ma sterg la cur cu „hartia” pe care o luati la absolvire ca o agatati in perete intr-un cui si va o mai stergeti de praf din cand in cand. Cred ca 5% din absolventii de facultate reusesc intradevar sa se angajeze si asta deoarece pleaca din tara.
Atat timp cat sunt posturi libere la mecdonaldţ, nu ar trebui sa se acorde somaj absolventilor fara loc de munca.
@ zoso „stii cine promoveaza mediocritatea? ala care ii da colegului de bancă sa copieze după el”
Doamne, cata dreptate ai!
Am avut un coleg in facultate care era dupa nume, imediat dupa mine. A copiat la admitere de la mine si la toate examenele posibile in care a fost evident ori in spatele meu ori langa mine. Nu ca i-as fi dat, ci pur si simplu ca se catara in capu’ meu. N-am avut taria de caracter niciodata sa ma ridic si sa spun”Domnule profesor -COPIAZA!” sau macar lui „Tovarase, vezi-ti de invatat”. Acum as avea aceasta tarie…, dar nu mai conteaza. Azi e seful unei institutii publice din Iasi. Da interviuri, aproba…
Am doar o mica satisfactie ca il stiu…si imi zic „El nu e mai bun ca mine!”, dar…
De ce faci o facultate?
Pentru ca se poate
E ca un pretext sa-ti continui copilaria.
Ca sa scapi de orasul mic din care esti.
Ca sa scapi de gura parintilor ca nu faci nimic dupa ce ai terminat liceul.
Ce? Imediat dupa liceu vrei sa fii dintr-o data un om mare?
„KIDS, THERE’S A TIME AND PLACE FOR EVERYTHING: IT’S CALLED COLLEGE”
-shef
@zoso, asa o fi, dar ai tai n-o sa te tina toata viata pe post de bibelou, iar banii ii primesti max 6 luni. Si in plus, majoritatea studentilor sunt din provincie. Doar nu te duci iar la mami si tati la Cucuietii din Deal dupa ce ai stat 3-4 ani in Bucuresti.
Simona – mai greseste omu’. Nu ma apuc sa enumar circumstante atenuante aici, desi as avea – am comis-o, am comis-o si asta e.
Luke – cate chestii utile ai invatat in facultate (procentual vorbind)? Nu „bune de stiut”, ci utile, adica din care sa iti castigi painea. La mine, proportia aia bate undeva spre 5%. Nu contest ca faimoasa „cultura generala inginereasca” e buna de avut, dar nu stiu cat te ajuta in ziua de azi sa stii cum functioneaza un model de tranzistor de acu’ 30 de ani. Ca fapt divers, o parte din materiile zise tehnice mi s-au predat dupa aceleasi carti dupa care invatase si tata cu vreo 25 de ani inainte… si daca nici domeniul tehnic nu progreseaza, nu stiu ce progreseaza.
Ca sa-ti raspund la intrebare, am lucrat ceva ani ca suport Unix (nu ca mi s-ar fi predat asa ceva in facultate); momentan o ard la rece prin service management si mai incolo… dracu’ stie.
Ce zici Zoso de chestia asta: https://economie.hotnews.ro/stiri-it-7300226-angajatii-din-vor-scutiti-continuare-impozitul-venituri-patronate.htm
Ramane scutirea de 16% pentru IT-sti…
Eu am majoritatea prietenilor in domeniu si mai toti imi zic acum ca se simt ciudat ca ei raman cu 16% ala si pensionarilor li se ia 15%.
Plus ca mai e alta faza. Mai multe firme d-astea mari au incadrat oamenii ca dezvoltatori software, inclusiv pe cei din front desk, deci pe cei care utilizeaza aplicatii, nu le dezvolta.
Eu cred ca a fost defapt un santaj ca pleaca toti astia mari din tara.
@adi
– Tranzistorul si dioda functioneaza la fel „de trei zeci de ani”… si ar fi functionat la fel si acul 2000 de ani daca s-ar fi inventat atunci…
– Un procesor nu se invata pe de rost, faptul ca faci asamblare pe 80xx e un lucru foarte bun; inveti niste principii, pe un procesor simplu.
– Nu inteleg ce ai fi vrut sa dupa ce termini ACul…
– Mi se pare ca nu ai prea inteles nimic
Eu nu am înțeles de unde naiba ai scos ditamai numărul. Auzi la el, 10%…
Pfff. Optimistule!
14% din poplatia tarii este absolventa de facultate. Aici sunt inclusi si cei de la privat. Nu sunt multi cu facultate. Depinde si de student, daca este in stare sa-si stabileasca obiective pe termen mediu, nu lung.
La intrebarea asta mai merge un raspuns.
– De ce faci o facultate?
– De prost.
Realitatea cruda este cam asa: chiar daca ar avea unde sa lucreze, majoritatea sunt slabi rau. Ceva pe langa nota 3.75 in medie. Cu 1 din oficiu.
In ultimii 10 ani am participat la zeci de concursuri de angajare si realitatea este cruda: nivelul de pregatire este invers proportional cu numarul de specializari insirate in CV si varza la toti care fac facultate 3+2 master. Varza.
Durerea mare este ca aia care fac facultatea la coltul strazii iau locurile celor 5% studenti valorosi. Si to ei ingroasa administratia publica si ies la protest cu aceleasi drepturi ca si muncitorii onesti. Si din cauza acestor ajungem sa injuram orice ins care protesteaza in tara asta in care acum 20 de ani protestul era sinonim cu puscaria.
Pe mine ma enerveaza aseistele care imi cer sa le ajut la „dizertatia” despre „depozite de date” din postura mea de IT-ist. In timp ce ele nu stiu ce e ala un SUMIF in Excel.
Numai tampenii teoretice pe care nu le vor folosi niciodata in viata, ii invata pe vajnicii nostri economisti in facultati. Practica zero.
@zoso M-am angajat inca din primul an, parintii ajutandu-ma in paralel doar in primul an. Apoi am fost pe cont propriu si n-am mai cerut de atunci decat mancare gatita de la ei.
Recunosc ca faptul ca sunt la facultate m-a ajutat sa iau primul job. De acolo, am fost promovat pentru ce stiam, nu pentru facultate pe care o faceam. In ziua de azi, nu fac nimic din ce am invatat in facultate si ma bucur. N-as fi vrut sa ajung profesor!
Wow, mi-a crescut respectul de sine citind despre ajutorul ala de somaj
„Asa ca zi-mi tu o facultate care sa iti asigure un loc de munca sigur! Nu prea exista, totul depinde de ce relatii ai, pe cine cunosti”
Asta cu „sa asigure” si „sa mi se dea” si „sa mi se faca” spune tot, nu?
Dar ce-ar fi sa-ti asiguri TU un viitor?
Daca ai fi olimpic international la mate/chimie etc. s-ar ruga Harvard-ul de tine sa-ti plateasca bursa numai sa te duci acolo sa faci performanta. Job asigurat, tata. N-ai medalii si super performante academice? Nu-i nimic.
Nu e musai. La ce esti bun? La invatat? La dat examene? Si sa fiu matusa ta cu firma la care sa te angajez, cu ce m-ar ajuta pe mine asta? E bine ca esti inteligent, bravo. Domeniul asta te-ar interesa numai ca sa-ti „asigure” o meserie si un titlu de inginer? Pentru ca in cazul asta iti spun ca te scoti cu un curs de electrician. Se cauta in draci si in strainatate, dureaza mai putin si faci bani mai multi. Dar nu-ti zice nimeni dom’ inginer. Iar locul de munca ti-l asiguri TU, nu pe principiul para malaiata. Daca tu ai fost in cluburi de radio amatori de mic, daca ai citit despre domeniul asta, daca esti la curent din cea mai cuprinzatoare biblioteca din lume (asta pe care il citesti pe Zoso) si stii care-s ultimele descoperiri, care sunt domeniile cutting-edge si care-s cele mai mari companii din lume pe care sa le impresionezi tu cu viitoarele cunostinte, da-i inainte si fa facultate. Daca nu, cursul de electrician e o investitie mult mai buna.
Cu o mentalitate de genul „sa mi se asigure” si „sa vina patronii dupa mine sa ma roage sa accept un salariu sub 1000 de Euro” esti numai bun de o universitate romaneasca insa. In cazul tau nu e o tragedie ca esti tanar si ai timp sa dai cu capul unde trebuie ca sa te trezesti. Probleme e cu cei care au trait de doua ori mai mult ca tine si gandesc la fel.
Soacra nu vrea ca ginerele să n-aibă o facultate, înseamnă că-i prost, sau oricum, nu-i pregătit pt viață dacă n-are facultate. Și-atunci, ce contează ce faci cu facultatea? Sau cât copii la exemene? Diplomă să ai, de gura soacrei/socrului
mai exact, de gura viitoarei soacre, că dacă n-ai facultate, nu pupi fata în fața primarului.
Sa nu pomenim si de zecile de joburi unde iti cere diploma de facultate si daca te angajezi sa stergi pe jos. Dintre tine fara diploma, dar cu ceva experientza, si un aiurist cu diploma, il va alege pe acela. Si nu e cazul sa ne dam talente cu „daca nu isi da seama de greseala angajatorul, nu merita sa muncesti pentru el”, ca nu tuturor ne cresc banii in copac, iar diploma nu o faci batand din palme, sau apucandu-te la 30 de ani de facultate pentru ca ai descoperit atunci ca iti trebuie pt jobul tau de vis.
@ Cat copiezi, nu cat copii.
@ovidiu: you’re right, I was so dumb
@adi se pare ca fix aici e diferenta… tu zici ca faci AC doar daca vrei sa iesi programator. Pai da, tinere, de la AC iesi programator, nu IT-ist. Daca vrei sa te faci sysadmin, nu ai nevoie de AC, nu ai nevoie de facultate, nu ai nevoie sa intelegi LOGICA DIN SPATELE UNUI PROGRAM. Daca vrei sa te faci sysadmin ai nevoie doar sa inveti sa folosesti niste programe.
In schimb, daca vrei sa te faci programator, ai nevoie de AC. Eu am facut AC, sectia C3, la care se invata programare pe paine, si crede-ma ca nu regret. In momentul de fata sunt programator si castig lunar 8000 RON, iar firma scoate de pe urma muncii mele mult mai mult. Pentru asta am avut nevoie de AC. Daca vroiam sa stiu sa configurez un server de mail, un domain server sau mai stiu eu ce, nu aveam nevoie de AC, intr-adevar.
Pe mine ma distreaza goana asta dupa ajutor de somaj. Nici nu ai iesit bine de pe bancile facultatii, ca deja vrei bani moca. Ah, cum sa stai 6 luni pe sestache? Dar cum ai stat 4 ani, daca nu ai avut un job in timpul facultatii? Crapa onor parintii sa te mai tina sa freci menta inca juma’ de an?
Nu sunt locuri de munca? Serios? Chiar in toate zonele tarii? Chiar is la McDonalds? Ah, nu e de statura unui viitor absolvent de Stiinte Economice sa mature in restaurant? Mda, ca aia care studiaza la Harvard is mai prosti cand, unii dintre ei, asa mai saracuti (intrati pe bursa de studii), invart pizza sau spala mesele in restaurante. Romanul nu poate munci decat CEO, ca ii pica galoanele.
Nu stiu cum sunt altii care si-au gasit mereu de lucru. Chiar si o munca „necalificata”, dar care aduce UN BAN. Un ban pe care nu il iei milogind la somaj inainte sa stii ce inseamna sa ti se scoata din salariu procentul ala.
Am fost in situatia de a munci inca din timpul facultatii. Am lucrat 8 luni pe gratis doar pentru a accede la postul pe care il aveam in minte. L-am si primit. Am fost in situatia de a ramane pe drumuri fara un loc de munca. Intr-un domeniu mort in orasul meu, domeniu in care am lucrat 10 ani. Cu o rata de 300 de euro/luna, ce se acoperea inainte lejer din salariu. In 3 zile aveam deja finalizate discutiile cu potentialul viitor angajator. L-am refuzat, culmea, pentru ca salariul era prea mic.
Nici in cele mai sinistre visuri nu m-am gandit sa aplic pentru somaj. Sa fereasca sfantul de asa ceva. Am 2 ochi si un creier tot prin zona aia. POT MUNCI, multumesc frumos.
Inteleg sa aplici pentru somaj cand ai epuizat ORICE alta sansa. Cand ai batut la 100 de firme si nu te-au angajat nici sa conduci masina sau sa descarci paletii. Da, atunci fa demersurile acestea si continua sa cauti. nu te arunca la coada sa iei bani nemunciti doar pentru ca ai facut o alegere idioata cand te-ai dus la facultate. Nu e obligatoriu sa muncesti in domeniu (nu am predat nici o jumatate de ora de Romana-Engleza, desi asta era „jobul” pentru care sunt pana la urma calificata). Mi-a placut in radio si am muncit acolo 10 ani. Acum m-am trezit web designer (chiar si fara studii de specialitate, doar cu mii de ore de munca) si mi-e bine.
Faptul ca am fost in stare sa studiez la facultate pe barba mea, inseamna ca am avut un minim de IQ necesar. Asta inseamna ca pot studia si altceva,daca este chiar nevoie.
Normal, ca nu e placut sa inveti ceva 4-5-6 ani si sa lucrezi in alt domeniu. Daca insa nu exista (in momentul ala macar) alta solutie, pui mana si muncesti pentru niste bani. Sau te zbati sa iei un post. Daca ai fost un student excelent si chiar poti in domeniu, cineva te va dori. Piata muncii nu mai este demult limitata doar pentru Romania. Munciti si afara, daca aici nu merge, pe salarii de cateva ori mai mari. Dupa ce trece „fiorul” crizei, puteti reveni in tara sau gasi un job pe gustul vostru.
Dar nu intindeti mana din prima secunda, nu cereti bani dintr-un buget si asa vai de dumnezeul lui, pana nu ati incercat ceva. Numarul de asistati social este URIAS, dar masteranzii nostri fac planuri de intrare in somaj. Misto.
ABS – cu toata stima fata de meseria matale (si fata de salariul pe care il iei, nu foarte diferit de al meu),cei la care te referi tu sunt maimute dresate. Iar maimuta dresata care nu intelege concepte de baza (ce-i drept, nu la nivelul unui programator, dar nici nu-l prea intereseaza sa mearga pana la nivel de cuvinte si octeti) nu va ajunge niciodata sysadmin.
Am impresia ca matale faci o oarece confuzie intre „IT-istii” din Romania (am fost si eu unul dintre ei, nu mi-e deloc jena cu asta, toata lumea a inceput de undeva), care instaleaza un server, o data, configureaza cateva aplicatii/servicii, folosind tutoriale „de pe net”, dupa care stau si o freaca pana cand se strica o chestie, si sysadmini / ingineri de sistem / suport de nivel ridicat / numeste-i cum vrei. Ca sa-ti faci o idee despre genul de bani care se invart cu ajutorul serverelor cu pricina, ce zici de o ora de downtime care face paguba spre un milion de euro? Acu’ inmulteste asta cu numaru’ de ore intr-un an si vezi cam cati bani invarte firma care detine serveru’ ala.
Si daca vrei sa mai discutam, iti mai aduc un punct de vedere – matale (developeru’) ai dupa tine unul sau mai multe niveluri de QA / testing / bug tracking / cum s-or mai chema. Sysadmin-ul serverului de care ziceam mai sus nu are intre el si dezastru decat creierul propriu si niste controale de sintaxa ale interpretorului de comenzi…
Apropo, te felicit pentru salariu, stiu multi colegi de facultate (si de-aia „straluciti”, cu medii mari) care si acum deseneaza forms pentru diverse interfete. Ca deh, in facultate ei au invatat ce se cerea acolo, nu pe piata muncii.
Fuckultate pentru ca asta este acum, iti futi timp, bani, nervi ca sa faci proiecte, sa treci examene… si descoperi ca nu iti serveste la nimic cand ajungi sa ai un job.
Sunt absolvent de REI, lucrez intermediar pentru producator din afara si distribuitori locali. Stiti povestile alea cu acreditiv, scrisoare bancara, conosament samd cu care se freaca ridichea la comert international? N-au absolut nici o treaba cu nimic din realitate, B/L (bill of lading), SWIFT si T/T, atat se foloseste.
Partea de corespondena comerciala? Vax, nici o treaba cu expresiile alea de 2 lei care te invata la engleza sau franceza sa ceri pret, sa te plangi ca nu a ajuns marfa, ca marfa e busita, sau ca nu corespunde calitativ sample-ului trimis. Nu te invata de nici un fel sa negociezi un pret dupa ce il primesti, nici pe parte de marketing cum sa negociezi sprijin pentru o actiune… nici o utilitate practica.
Tovarasi, invatati voi principii degeaba, trebuie sa invatati si sa fiti la zi cu ce se intampla acum in domeniul vostru. Pentru ca nu o sa lucrati in basic la programare, website-uri nu veti face in cod HTML in notepad, grafica nu se face in Paint, medicina nu se practica cu aparate cu stetoscoape si linguri de vazut in gat, avocatura nu se face pe lege…
Sistemul de invatamant romanesc este rupt de realitate si de actualitate.
P.S. Salariul meu net este ~1000 de Euro, nici mult, nici putin, dar foarte ok pentru ca nu am credite, nu am datorii, nu am leasing-uri. Nu am nici masina, nici ultimul racnet de plasma, consola sau laptop. Dar maine daca vreau sa imi fac un moft si sa ma duc la Disneyland Paris pot sa o fac si sa nu mor de foame pana luna urmatoare.
@adi – stiu ce inseamna un sysadmin adevarat, iar daca tu esti unul din sysadminii adevarati (nu it-ist), esti cea mai buna dovada ca nu ai nevoie sa faci AC ca sa fii unul. Ai nevoie de alt gen de chestii, gen Cisco academy, poate, nu stiu, dar nu ai nevoie de programare.
@Darth – tu asta nu ai inteles, aparent. Daca te tii de treaba la AC, vei invata SA INVETI. Adica apare maine un limbaj nou pe piata si vei intelege foarte usor ce vrea sa zica acel limbaj. Daca tot ce faci in facultate e sa faci niste teme, eventual copiate de la colegi, fara sa intelegi ce se intampla, vei ajunge fix ce a zis adi, o maimuta dresata. Facultatea de Automatica si Calculatoare asta a facut pentru mine: m-a invatat niste concepte, m-a ajutat sa invat sa invat. Nu conteaza ca apare ceva nou, am bazele si pot intelege acel ceva nou, nu ma voi uita ca prostu’ „aaaa… asta nu am facut in facultate”.
@ABS: parca sa „inveti sa inveti” trebuia sa stii de prin generala. Eu cel putin cam atunci am invatat asta. In facultatea de A&C eu am invatat concepte – cum functioneaza un procesor, cum functioneaza o memorie, o magistrala, un protocol; cum se programeaza un procesor, o magistrala, o placa de retea; cum se implementeaza un protocol; cum se implementeaza un algoritm; cum se face design-ul unei aplicatii; si de ce nu, cum se testeaza una. Recunosc eu nu am avut nervii suficient de tari sa fac C3, dar am aruncat si eu un ochi pe cursurile alea!
Eu am facut facultate din urmatoarele motive:
1: puteam sa stau 5 ani pe banii parintilor sa beau si sa calaresc gagici in camin
2: scapam de armata
3: nu se stie cand iti e de folos hartia respectiva…e mai bine sa ai facultate decat sa nu ai.
@vlad, putem sa le numim cum vrei tu. Eu am zis simplificat „invatat sa inveti”, chestie care din punctul meu de vedere cuprinde si conceptele, dupa cum am si zis mai devreme. Important este ca in facultate faci mai mult decat sa inveti un numar de limbaje si dupa aia le folosesti mai departe.
@adi – sa nu ma intelegi gresit, eu nu fac o departajare „automatica bun, restul rau”. Pur si simplu ce am vrut sa zic este ca la AC (cel putin sectia Calculatoare) se pregatesc programatori, nu IT-isti, sysadmini sau altceva. Am tot respectul fata de alte meserii, dar nu o sa vii la Automatica sa inveti medicina, nu o sa vii la Litere sa inveti economie etc.
Da zoso, m-am gandit ce fac dupa facultate ( iar pentru asta mi-a luat un an dupa terminarea liceului) Am inceput o facultate, apoi am schimbat si probabil la toamna mai schimb inca o data o parte din specializare…dar macar stiu ce vreau sa fac cu viitorul meu, si nu fac o facultate numai pentru diploma. ( nici ca as putea ca la ce facultatea fac eu, ca sa trec examenu invat cel putin o luna inante; iar daca ma prinde copiind ma pot alege si cu exmatricularea- si exmatricularea inseamna ca nu mai am voie sa mai aplic pe domeniul in care invat in momentul de fata.)
Da recunosc, inca sunt una dintre studentele intretinute de parinti, dar sper ca in curand ( 6 luni maxim) sa fiu independenta financiar; dar pentru asta am sacrificat tot, singurul meu hobby fiind acum somnul
Si stii ce? Nu regret nimic! Mi-e greu, asta e… strang din dintii, trag aer in piept si merg mai departe. Ca doar nu o sa stau pe spinerea lu’ mama o viata intreaga( pot spune ca la 22 de ani mi-e rusine sa mai cer bani de la parinti…poate ca sunt una dintre putinele…:) )IN plus e atat de bine sa primesc la sfarsitul lunii salariul, sa imi cumpar ceva mic dar nu foarte scump si sa ma pot bucura ca asta e realizarea mea, si ca sunt bani mei.
Ca informatie suplimentara: in Germania procentul celor care fac o facultate ( a se citi universitate) e undeva pe la 20 %, daca nu si mai mic. Ca in rest toti fie fac cursuri si se specializeaza pe un anumit domeniu unde nu iti trebuie facultate, fie fac o facultate foarte usoara (Fachhochschule sau Berufakademie). Iar din astia 20 %, aproximativ 60% lucreaza in domeni, care in majoritatea timpului nu au nicio legatura cu facultatea la care sunt studenti. ( viitori ingineri la supermarket, la aranjat rafturi)
Tot respectul Dojo pentru faptul ca arati ca se poate. Si da, intr-adevar se poate daca vrei.
@Monique: uimeste-ma ce facultate faci tu de trebuie sa inveti o luna pentru un examen?
ABS: aia ziceam si eu. Sunt atatea specializari in domeniul IT, bine si foarte bine platite, care sunt ignorate cu gratie de catre sistemul universitar romanesc, din care poti sa iesi fie programator, fie prof de info, fie bun la nimic. Am zis deja de administrarea de sisteme. Mai zic de administrarea de aplicatii (Oracle / MSSQL? Exchange / Domino? Ca sa nu intind coarda spre SAP…). Mai zic de managementul serviciilor IT. Sa mai zic? Evident ca nu poti sa inveti la astea cinci ani de zile, dar sa nu fie nici macar amintite?
Nici măcar ca programator nu ti se prezinta unele chestii utile (PHP? Python? Perl?), ci doar pe-alea pe care le stiu domnii profesori (Java / C++ / C#). Cel putin asa era pe vremea mea…
Apropo, cea mai tare chestie sunt / erau proiectele „de vara”. Era o lista de 20-30-40 de teme, din care fiecare isi alegea cate ceva. Eu am facut la un moment dat un pas in spate si am privit lista in intregime, nu tema cu tema. Ghici ghicitoarea mea, daca puneai toate temele alea la un loc, ce iesea? Un minunat programel de gestionat o biblioteca. Ghici ghicitoarea mea, cine avea o firma de programare? Nu, nu dom’ profesor care propunea temele respective, cum asa, nu va e rusine? :S
Fac matematica cu predare pe pedagogie:D( una dintre specializari) poate am exagerat un pic, dar ultima data am invatat 2 saptamani si nu mi-au ajuns. Tin sa mentionez ca examenele sunt date la foarte scurt timp dupa ce s-a predat materia la facultate, adica nu e ceva de genul: ti se preda materia, intri in vacanta, sau ai ceva timp liber si apoi dai examen.(semestrul trecut a fost ca luni am avut ultima parte din ceea ce trebuia sa stim pentru examen iar vineri a fost testul).Cand se termina semestrul dai examen la toate cursurile, din materia pe semestrul respectiv, deci in principiu trebuie sa inveti paralel la toate. ( de exemplu acum intr-o saptamana din iulie o sa am vreo 8 examene, la 3 dintre ele avand nevoie de o nota foarte mare, avand in vedere ca intra in nota mea finala de la sfarsitul facultatii)
Totusi daca e materie de 2 semestre, ai ceva liber, dar nu foarte mult. ( de exemplu la mate am in octombrie 2 examene orale din materia care mi-a s-a predat pana acum)
e jale. nimeni nu vrea sa munceasca in agricultura. problema nasoala apare cand din 1000 cu diploma se gaseste 1 sa apuce pe un post bun. toti ii sar in cap ca: si eu am diploma, eu de ce sa nu fiu ca ala. apoi cei 999 se vad in postura de a lucra intr-o mesria sub pregatirea lor, si evident ca refuza elegant, miscand din botic: da ce, eu trebuia sa lucrez la birou, sa fiu sef, sa am un salariu de… altii cum sunt, si eu am pregatire si mai buna…
De ce faci o facultate ? Pentru a cunoaste alti oameni ,pentru a-ti face prieteni de betie ,pentru cluburile din capitala (daca esti student in capitala ) ,pentru a fii departe de parinti .Pentru ca e la moda ,sa ai o diploma ,si sa nu stii sa faci nimic practic – gen o cafea la masina ,nu la aia automata ,gen Mc..
Diploma e zero in fata angajatorului ,daca nu ai diplomatie ,daca nu stii sa legi doua cuvinte .Practica il omoara pe roman .Cati absolventi de facultate sw duc sa faca ceva voluntar , sa aiba ce sa treaca in CV,ca prim rand dupa studii superioare ?Nici unul .Oportunitati sunt pentru voluntariat ,dar cei care fac sunt numarati pe degetele de la o mana .
Am terminat ASE, finante, etc etc…domeniu economic… nu am facut pe nesimtita, nu mi-am gasit de munca pe ceea ce am terminat si acum muncesc la mc donald’s … pe 6 milioane jegoase… cu 10 mil si ceva pe cartea de munca…deci…se poate… LA MUNCA NU LA INTINS MANA !!!