Am făcut o pauză de Amstel şi am cumpărat din Real un six-pack de Budweiser. Ajung acasă, deschid o sticlă şi berea începe să facă spumă. Multă. Mă uit pe ea, nu e expirată, nici produsă în România, ci importată. Gust oribil, în comparaţie cu aceeaşi marcă de bere băută în Viena sau Berlin. Beau, uit, pe seară deschid altă sticlă. La fel, gust oribil, spumă multă.
Într-un final, un om mai deştept ca mine mă lămureşte: berea a stat la cald. Fie a stat în soare, depozitată aiurea, fie a fost adusă într-un camion fără frigider sau alte variaţii pe aceeaşi temă. Businessul merge, clientul a cumpărat.
Dupa care magazinul de la care ai luat-o sau transportatorul da faliment, dau vina pe criza, fac greva, blocheaza drumurile pentru ca n-au din ce plati taxele si nu vad niciodata ca problema era la ei in curte. Mor convinsi ca e de la altii.
@nwradu: normal.
Eu am vazut doar „tirurile” producatorilor de bere sa aiba instalatie frigorifica. In rest n-am mai vazut cutiile specifice de la racire deasupra cabinei la nici o masina implicata in distributia de bere, de la Dacia papuc la dube mari… Si cred ca degeaba se chinuie producatorul sa trimita in conditii optime pana la depozit, daca de acolo e dusa la magazine asa, cum ai duce niste cartofi.
Ei au luat bani si tu ai ramas cu buza unflata.
Bud…servit romaneste.
Acu’ … nici nu-i prea proaspata .. e din mai totusi.
Ama io o singura chestie nu inteleg:cand aveti asa bere buna in Europa,ce va trebuie Budweiser-care in umila mea parere este un fel de Pisch-Wasser?
bud este o bere produsa initial in cehia, apoi a fost cumparat brandul de americani.
Stai linistit ca nici altii nu sunt mai breji….am luat aceeasi bere, in acelasi format (six pack la 300 ml fiecare bere) si aceeasi problema am avut. Dar nu era berlin sau viena, e Coventry in UK.
Cat dumnezeu sa stea la cald berea aia… si la ce temperatui? Mai vin si eu cu bere in Romania si nu e loc in frigider pentru toata, cu toate astea nici dupa o saptamana nu i se schimba gustul…
Eu am baut una din minibarul hotelului in Zurich si era la fel cum zici tu, multa spuma si un gust de cacat.
mie imi place de sorin de la lume-toanta.blogspotblabla, care zice ca ramai cu buza unflata. GG you!
suntem prea lame pentru a merita o bere buna. tot ce e pentru romani e facut cu aproape 0 costuri si intentii bune
Diana & Blonda: pe langa, amandoua. Budweiser (ala de la americani) e detinut de Anheuser-Busch, Budvar (asta de la cehi) e detinuta de cehi. Si se bat pe trademark de multi ani.
Fara strop de snobism, cand vin in Romania, nimic sub Heineken nu e macar potabil, nu zic bun.
Incearca si Old Speckled Hen, Boddingtons, Bombardier sunt foarte bune.
Nimic nu e mai nasol dekt berea stricata:))…
@Sabotor – daca a fost produsa in mai, atunci sunt sanse mari sa fi fost transportata candva asta vara. Daca o transporti o zi intr-un camion in care ai 40 de grade, ce crezi ca iese?
Probabil in drum spre casa s-a intamplat ceva cu ea…..
de ce nu bei ciucas? sau poate azuga … glumesc!
Tare as fi curios sa stiu unde a gasit soare si cald berea aia pe vremea asta mohorata, noroasa si cu temperaturi de 5-7 grade.
S-au fasait in marfa ta? Nasol…
Fac colectie de doze de bere. Imi spui te rog de unde ai luat Amstel? Ca in Bucuresti nu am vazut-o si imi lipseste din colectie… Multumesc.
@Cristian: in real.
daca vrei sa incerci dracii noi, iti recomand bavaria red, 7.9 grade.
luat din kaufland.
foarte multumit.
@zoso : ai gasit amstel in romanica? unde si cu cat? si mai important, la sticla sau la doza. mersi.
@andrei: vezi doua comentarii mai sus unde.
Stela artois sau Timisioreana e de o mie de ori mai buna, ca pisioarca aia Amstel si de 10000 de ori mai buna decat rahatul ala de budweiser!
@Diana & @blonda-marketing – n-a fost cumparata. e inca ‘a lor’. in cehia se cheama budvar, si e exportata ca budweiser.
Bre fratilor io nu sunt vreo experta in domeniu,dar Budweiser este bere americana. A fost brewed in St. Louis ,Missouri in 1876.
Apoi exista disputa pe nume:
„The name Budweiser is a locative, meaning „of Budweis.” In most European countries American Budweiser is not labelled as Budweiser but as Bud, and the name Budweiser refers to the original Czech beer, Budweiser Budvar. The United Kingdom is the exception to this, and both companies use Budweiser there.”
Dar ca si gust este pish-wasser! Cu lamaie sau fara lamaie!:D
… tot mai bun e un URSUS negru!
nu e inca a „lor”, sunt 2 companii diferite, una din chehia alta din US.
Diana, cehii au fost primii. In 1871 exportau deja Budweiser in US si abia in 1876 s-a gasit unul sa foloseasca brandul in US.
Si daca zici ca e pish-wasser, te rog, ramai la Beck’s cu lamaie sau Redd’s.
Sabotor +1
Cine te-a pus sa bei bere in Viena sau Berlin ? Acum na, suporta calitatea noastra ! :>
Daca nu ai fii dat cu nasul peste gustul unei beri servite cum trebuie
https://youtube.com/watch?v=wbjYyGMCj7Y
In momentul de fata sigur ai fii ragait de cat de buna a fost berea aia. :))
Am vazut medicamente de frig (2-8 grade) state in soare si date mai departe ulterior..
Sabotor, dar Beck’s sau Redd’s cu lamuie ce are? Unora nu le place cu lămâie…
Exista O.P.C … (cel putin in acte…)
Am băut acum câţiva ani Budweiser la doză, luat dintr-o benzinărie şi nu era mai presus de Bucegi. Apoi, la un an diferenţă, i-am mai dat o şansă şi a fost foarte OK.
Grolsch a fost într-o vreme berea mea preferată, mai ales că era o raritate pe la noi, doar la bulgari era ceva mai uşor de găsit. Acum e importată oficial de Ursus (eticheta e în română), e produsă în aceeaşi Olanda şi e absolut mediocră. Nici pomeneală de gustul celei importate „pe naşpa”.
zoso,
nu-ti mai pierde vremea cu berea americana, caci este departe de ce intelegem noi prin bere. samuel adams ar putea face o exceptie, dar si de asta ajungi sa te ingretosezi cam de la a 4-a sticluta.
am fost cam dezamagit de ursus la doza -singura bere romaneasca ce ajunge si in canada- si ce buna era prin 95-96! dar totusi as schimba oricand budweiser pe ursus.
da’ beri din europa centrala nu se gasesc prin romania? urquell, ziwiec, okocim, zic…
Doar Urquell, importată de Ursus. Beri poloneze există, dar dintre cele mai ieftine, vândute de hipermarket-uri sub brand mai mult sau mai puţin propriu, la preţ de nimic (Van Pur, Ambrosius).
aurache, ce a luat zoso e bere ceheasca.
@Sabotor: scrie pe ea, dar nah, daca noi am vazut intr-un film de serie B ca si aia beau Bud, e clar că tre sa ne lăudăm cu asta.
Se poate sa se fi dus dracului pentru ca a stat in soare, dar sa bei bere cumparata de la hipermarket imediat ce ai ajuns acasa, fara sa o tii 20 de minute la congelator, tradeaza un amatorism imens!
@ipo: cam dupa o saptamana face la fel. deci…pugi sula.
Diana, ne vezi pe noi ca ne certam pe vreun forum ce dezbate originile Tampax-ului? Nu. Pai atunci las-o asa cum e corect: Budweiser e bere din Cehia la origini.
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/58/Budvar_UK.JPG
Citeste ce scrie jos de tot. Lamurita?
@Dorian: io am citit ca berea vine din egipt. e adevarat?
De berile trapiste nu zice nimeni nimic? Am inteles ca ar fi fost votate drept cele mai bune din lume. Am incercat in Bruxelle si mi-a placut!
Ursus la 33cl, Bergenbier la 33 si mai presus de toate , Ciuc la sticla de 33 sunt exceptionale ( nu stiu care este explicatia, dar toate berile la 33 sunt incomparabil mai bune decat surorile lor la 50, mai ales daca sunt la doza). Am baut apoi Ciuc draft dintr-un butoi nou (proaspat?) la Il Calcio si a fost ‘The Mother of All Beers’ ( a doua oara, tot Ciuc la butoi si tot acolo, a fost banala spre mediocra, butoi deschis mai demult, etc.). Cocnluzia mea: atat timp cat ‘tratezi’ berea, ca virgula comerciant, fara cel mai mic respect, obtii berile de rahat… Spre deosebire de cele straine, berile romanesti se ruleaza mult mai repede pe raft si nu au timp sa fie ‘tratate’ de comerciantul roman.
Moreover: Paulaner din Billa, etc., are doar un vag resemblence cu Paulaner-ul de la Munchen. E drept ca intervine, ca la toate berile imbuteliate, spre deosebire de cele draft, adaosul de conservanti (vezi si Holstein-ul alb de la City Grill, absolut civilizat).
In final, pt cei majoritar nenascuti la vremea aia, cele mai buen beri au fost cele redegiste (Radeberger), cehesti (Budweiser!) si poloneze bauate pe terasa la Hotel Nord si la Flora in Bucuresti (va las pe voi sa va intrebati care erau locurile astea ). Chestie valabila si pt votci : unde sunt Stolichnayele si polonezele cu pai (conoisseur-ii stiu…) de alta-data?
Pt ca atunci cand se produce un anumit lot in fabrica, pentru export, aia cunosc unde se duce lotul respectiv. Asa e si la masini. De aia de multe ori ni se pare ca un Passat luat de la mama lui, arata altfel decat unu adus ”de la mama lui”, dar pt Romania. Parerea mea.. Am intalnit aspectul asta la multe alte lucruri si nu gasesc alta varianta.. suntem o piata de desfacere pt ”calitatea a doua”
„Fara strop de snobism, cand vin in Romania, nimic sub Heineken nu e macar potabil, nu zic bun”
e o cheste sa zici „fara snobism” un truism de cacat despre o bere slobozita
e posibil sa fie importata draft si imbuteliata la noi? daca e asa, asta explica multe. dar eticheta de pe spate cu traducerea din romana in moldoveneasca mi se pare cea mai tare!!! sa mai zica cineva ca vorbim aceeasi limba cu fratii nostri!:)
animaloo: treaba de gusturi, ma rog. Pentru mine, trecerea de la Budvar la Heineken e cea mai putin dureroasa. Tu bei in mod normal… ce?
daca vorbesti de hainekenul din africa de sud (dupa unii cel mai bun) da. Daca e vb de ala din romania, ar fi complicat. E o bere fara personalitate. Ca un fel de peroni (adica pishat) peste care se pune bere.
E ok, daca vrei sa bagi alcool in tine. Ca e cat de cat curat si nu te doare a doua zi capul.
Ramane insa fara personalitate.
Din Ro, vad ca in continuare au reusit sa nu termine de tot Becksul, iar ursusul nu este chiar atat de posirca pe cat te-ai astepta.
Evident, din punctul de vedere al uni bautor de cursa lunga, de beri pils.
Pentru cei invatati cu zaharul si aromele din belgia, pentru sexul pe plaja al berilor americane (incluzand aici si spania ca reprezentanta a curentului america latina) sau chestiilor mai dure, eventual negre si interesate de recorduri, de pe insula (Cum care?) parerea nu conteaza.
si da. Nu avem bere care sa se compare cu Nemtia, Danemarca, Cehia si Austria. Dar, cam atat
@zoso, @sabotor: scuze, m-am uitat doar la thumbnails si acolo elementul cel mai vizibil e inscriptia brandului, care e aproape identica celei de la berea americana.
daca e bere ceheasca atunci banuiesc ca ar trebui sa fie foarte buna, desi n-am baut budweiser cehesc.
in cehia e decenta. e in top, dar exista unele si mai bune. mult mai bune.
vorbind de bere ceheasca: o vazut cineva Velvet in Ro?
Ciuc e buna – low cost Heineken. Pe cine-l doare capu’ dupa 3 Ursus, mana sus!