De ce atât de mult zgomot pe siteurile de ştiri

Ieri am dat pe twitter o ştire importantă, găsită pe realitatea.net: “Mai multe şosele din nordul Chinei au fost închise din cauza ceţii”. O ştire cu siguranţă importantă pentru cititorii siteului care au de gând să plece azi cu maşina în China.

Exemplul nu e singular. Zeci de ştiri care nu interesează pe nimeni populează jurnalele de ştiri şi siteurile care se laudă apoi că sunt primele la vizitatori şi conţinut. De ce se întâmplă asta? Două motive:

E ieftin. Un flux de ştiri din ăsta generalist, cu tâmpenii, e foarte ieftin. E cel mai ieftin din oferta unei agenţii de ştiri. Practic, pentru 50€ poţi avea 10 ştiri internaţionale stupide pe zi. De obicei, din ele televiziunile şi ziarele alegeau una sau două şi le băgau la rubrica diverse. Siteurile nu. Dacă tot l-au cumpărat, de ce să nu îl traducă pe tot şi să îl bage pe site? Aşa fac conţinut mai mult. Costă cu siguranta mai puţin decât reporter+camerman+sofer+car de reportaj, care să facă un eveniment.

E uşor. Ştiţi ce greu e să alergi după ştiri? Să dai telefoane, să cauţi oameni care să confirme, să aştepţi răspunsuri oficiale? E o mare bătaie de cap. Plus, nu ai câte o ştire bună în fiecare zi fără să ai 4-5 echipe de oameni care să le caute. Să traduci un flux cu ştiri tâmpe nu e foarte greu.

Simplu, nu?

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 3$

9 comentarii

 1. Pai asta conteaza la ei…sa aiba stiri cat mai multe..ce conteaza calitatea…

  00
 2. dar daca aceasta stire ajuta 10 romani aflati in excursie in China si care sa presupunem ca pot accesa si citi siteurile romanesti? atunci o considerati de calitate?

  00
 3. profesionistii lui newsin

  00
 4. Craiova a fost inundată în acest week-end de culoarea portocaliu. Oltenia, cea care l-a dat spre analiză pe domnul Mircea Geoană, a fost gazda lui Băsescu. Mici, bere, autocare, discurs Băsescu, aplauze, indignare localnici. Prezenţă Băsescu. Cam aşa poate fi descrisă atmosfera de la faţa locului. În rest: veniră, băură, mâncară şi plecară…

  Constanţa via Medgidia a fost indundată în acest week-end de culoarea roşu. Dobrogea, cea care l-a dat spre analiză pe domnul Traian Băsescu, a fost gazda lui Geoană. Peşte şi mici, bere, autocare, discurs Mazăre, aplauze, indignare localnici. Lipsă Geoană. Cam aşa poate fi descrisă atmosfera de la faţa locului. În rest: au venit, au băut, au mâncat şi au plecat…

  Concurs: Cine găseşte elementele diferite, primeşte…restul îl discutăm între patru ochi.

  00
 5. Se vede ca te duce capatana

  00
 6. toate stirile chiar cele de la mediafax sunt luate brut din agentiile mari de presa …gen afp,cnn si asa mai la vale, dupa urmeaza google translate si un copy/paste si gata … singurele stiri autentice sunt cele in care exista un interviu sau o interventie in fata tv-ului.

  00
 7. @Dispecer Blogosfera : ai coerenta unei pizde.. si potrivirea pe subiect la fel

  00
 8. Din pacate migrarea de pe print pe online, asteptata si aplaudata de unii, hulita de altii, asta ne va aduce: din ce in ce mai putine subiecte adevarate, din ce in ce mai mult copy-paste, din ce in ce mai multa superficialitate.

  00
 9. Acelasi lucru se intampla si pe bloguri!

  00

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de pe eMAG prin acest link sau de la PCGarage prin acest link.