După ce am scris articolul despre cele 3 browsere din top: Internet Explorer(cotă de piață), Mozilla Firefox(performanță și flexibilitate) și Google Chrome(simpitate și viteză), am decis să trec în revistă și cele două browsere imediat următoare, Opera și Safari, în încercarea de a descoperi dacă există o utilitate suplimentară pentru acestea sau nu, dincolo de faptul că fiecare utilizator își apără instrumentele cu care s-a obișnuit și pe care le-a învățat. Ambele sunt disponibile si pe PC si pe Mac, si le-am testat pe ambele platforme pentru acest articol.
Recent am avut o serie de experiențe neplăcute cu Chrome 2.0 și Firefox 3.5 pe PC. Ele au cedat, pe rând, la utilizarea mea, care poate fi caracterizata ca „heavy usage”. Firefox se blochează la peste 40 de taburi deschise pe laptopul meu și dă un mesaj de eroare, după care se închide. Chestia asta îmi displace, pentru că eu citesc în general vreo 50-60 de site-uri zilnic, la ora știrilor. Chrome părea că va deveni preferatul meu, prin simplitate, utilitate și stabilitate, până când ieri a cedat de 3 ori consecutiv din cauza unui object flash de pe un site de știri. Așa că am trecut la Safari și Opera, pentru a le testa.
Opera a lansat recent versiunea 10, încă în variantă beta, pe ambele platforme. Punctele majore de inovație sunt legate de design și câteva îmbunătățiri de funcționalități.Modul în care administrează tab-urile poate fi modificat în funcție de preferințe, fiind mult mai ușor să previzualizezi tabul către care vrei să navighezi. Insă în ultimele versiuni, si Firefox si Internet Explorer au îmbunătățit masiv lucrul cu tab-urile, iar Firefox are si 252 de plug-in-uri pentru managementul tab-urilor la momentul scrierii acestui articol.
Creșterile în materie de viteză se datorează îmbunătățirilor în comportamentul cu scripturi și obiecte, cu maxim de puncte la testul ACID3, ceea ce e impresionant, pe lângă Firefox, care a obținut abia 70 puncte din 100. Aici avantaj Opera si Safari, ambele pretinzand standardizare maxima. Insa pentru a beneficia la maxim de rezultatele acestui test
Designul a fost refăcut în materie de atractivitate, tinzând foarte mult spre un Mac look (versiunea de Mac a Opera se integreaza excelent cu sistemul de operare Mac OS X Leopard). Tab-urile de exemplu sunt scoase în evidență cu ajutorul degradeurilor, butoanele din bara de intrumente au căpătat aspect asemănător cu cele de la Mac, peste tot văzându-se contribuția lui Jon Hicks. Ce-i drept, lipsește bara de bookmarks, sau cel puțin eu n-am reușit să o accesez. Am aflat ulterior de la Ciprian că bara de bookmarks se accesează din meniul View, Toolbars și se numește Personal Bar. Ca să adaugi linkuri în Personal Bar, intri în Bookmark Manager și cu ajutorul meniului contextual selectezi opțiunea ”Add to Personal Bar”. Ajută mult la navigare.
Speed dial a fost îmbunătăţit prin flexibilizarea numărului de ferestre care apare în cadrul paginii de început – 4,9,12, 16, 20 sau 25. În plus, poți să alegi ce imagine de fundal afișezi pentru speed dial. E păcat că trebuie să umpli singur speed dial-ul și nu ia automat din istorie cele mai accesate siteuri (cum fac Safari si Chrome, iar pentru Firefox exista extensii dedicate, una dintre ele fiind Fast Dial)
Navigarea cu ajutorul gesturilor din mouse poate face experiența mult mai interesantă, odată ce te-ai obisnuit cu asta. Dacă ții click dreapta și apoi dai click stânga => Back, iar dacă ții click sânga și apeși click dreapta, execută comanda Forward. Mai sunt o serie de mișcări legate de deschiderea paginilor noi, selectarea tab-urilor și scroll. Din nou, exista si pentru Firefox plugin-uri care iti permit sa folosesti „mouse gestures”
În Opera poți să iei notițe și să evidențiezi text din pagina în care navighezi, cu ajutorul comenzilor CTRL+6 și CTRL+Shift+C. E o unealtă utilă atunci când pregătești un studiu sau faci o recenzie din mai multe surse, însă nu văd de ce nu aș deschide un notepad mai degrabă. Pentru unii, lucrul 100% în browser poate aduce un plus de productivitate, însă pentru mine nu e un mare avantaj, pentru că am oricînd un notepad sau un program de notițe deschis.
Cea mai interesantă caracteristică a lui Opera e că poți naviga cu ajutorul vocii. Nu e neapărat practică de la birou, mai ales unul comun, când va fi puțin ciudat să începi să strigi la laptop-ul tău. Ocupând încă 10,5 mb, funcția mai are o utilizare, putând să îți citească de pe ecran textul selectat de tine. Se descurcă bine în engleză. Nu-l încercați însă în română, cu diacritice.
Safari, browserul implicit al sistemului de operare al Apple, a ieșit de curînd în varianta 4.0.1, cea în care Apple spune despre el că este cel mai rapid browser(ceea ce pe un Mac nu e departe de realitate). Pe Windows, caracteristicile principale ale Safari sunt legate de stilul și designul Apple, care se văd cu ochiul liber. E elegant.
Rapid si pe PC, dar nu suficient de rapid ca asta să constituie un avantaj competitiv, Safari a obținut și el maxim de puncte pe testul ACID3, însă Opera îl depășește la capitolul viteză, pe Windows. Pe Mac nu am constatat o diferenta semnificativa intre cele doua in folosire, la pornire insa Safari ia startul din poleposition si ajunge deja la al doilea site pana porneste Opera.
O caracteristică utilă uneori in Safari e integrarea unui spelling check și chiar a unui test de gramatică în cadrul browserului, ca să nu mai poți trimite mailuri cu greșeli gramaticale, cel puțin în engleză.
Caracteristica Top Sites seamănă izbitor de mult cu colegii de la Chrome și Opera, fiind tot relaționată cu frecvența vizitării. Diferențele sunt subtile, bazate pe animații a-la Apple, cu zoom și fade. De exemplu, paginile care au conținut nou vor apărea cu o stea albastră în colț. Poți să editezi ce site-uri apar în top sites cu ajutorul modului de editare :), eliminând site-urile de care nu mai ai nevoie sau adăugând cele care nu îți apar prin frecvență.
O facilitate unică a lui Safari e că poți să navighezi prin previzualizări de pagini ce seamnă cu previzualizările de abum art ale Itunes(cover flow). E util și elegant în același timp, Apple style.Mai ales la navigarea prin history, cand poti cauta cu cuvinte-cheie prin întreg conținutul paginilor, și le poti vizualiza prin acest Cover Flow.
Dacă eşti fanul mişcărilor alternative, poţi încerca şi aceste două browsere, însă pentru folosire permanentă şi mai ales intensă, le recomandăm pentru Windows pe cele trei din testul anterior. Pe Mac, Safari pare a fi ceva mai rapid decât celelalte, însă dacă eşti dependent de flexibilitatea oferită de plugin-urile Firefox, vei ajunge să le foloseşti pe amândouă, în paralel.
Dacă foloseşti simultan şi PC-uri şi Mac-uri, probabil eşti deja utilizator dedicat de Firefox, pentru că prin plug-in-urile de sincronizare pe care le conţine (Foxmarks şi FEBE sunt două din ele) îţi oferă fix aceeaşi experienţă pe ambele platforme, ca şi cum ai folosi una singură.
În încheiere, nu negăm rolul important pe care îl au browserele alternative în a reinventa modul în care folosim internetul, însă în ziua de azi browserele mainstream au ajuns suficient de performante încât alegerea să fie o problemă de gust. Sperăm că prin aceste două articole să vă fi ajutat să luaţi o decizie cît mai bine informată.
In Opera bara pentru bookmark-uri poate fi activata din meniul view->toolbars->personal bar.
Mulțumim de informație, o adăugăm în articol.
Foxmarks, numit acum xmarks poate fi folosit pe mac si pentru safari.
eu folosesc safari pe mac, firefox pe pc, iar restul familiei, mai putin experta foloseste chrome sandboxed.
„Show web inspector” din ultima versiune de Safari, este foarte util. Este asemanator pluginului Firebug din Firefox.
In versiunea beta a Safari 4, treaba cu coverflow-ul era cea mai proasta chestie: crea png-uri de mari dimensiuni pt fiecare site. In scurt timp te trezeai cu cativa gb ocupati aiurea. E posibil sa fi ramas la fel si-n varianta finala. Lipsa barei de progres poate fi foarte deranjanta pentru unii. Pentru mine este…de multe ori cand click-uiam un link, nu-mi dadeam seama daca am dat click OK sau nu deoarece nu vedeam bara si mai dadeam o data Pe un monitor mic, pe macbook-urile de 13, poate nu e atat de deranjant dar pe un monitor se poate simti lipsa ei
”Web Inspector” e întradevăr foarte util, însă, și pe PC și pe Mac, trebuie activat meniul Develop, din Edit – Preferences – Advanced – Show Develop Menu.
Întradevar lipsa barei de progres e un minus, dar poți vedea dacă ai dat ok click pe link prin rotativul de la Loading lângă bara cu adresa paginii.
Coverflow-ul merge la fel, la Safari 4 final, mi-a ocupat 500 Mb din 100 de elemente de History. Probabil că așa funcționează softurile Apple, swap-ul unui Mac fiind de 4GB.
Mulțumim de comentariu.
Din neatentie am mancat un cuvant in ultima propozitie. Da, Loading-ul ala vrea sa inlocuiasca progress bar-ul si daca pe monitorul MB-ului de 13 nu este chiar atat de deranjant, pe un monitor mare (eu am unul de 20 legat la macmini) sau pe un iMac, m-am lovit de acea senzatie descrisa mai sus. Banuiesc ca nu au facut aceste schimbari aiurea ci ele sunt bazate pe ceva research. Toate aceste modificari se pot scoate cu mici hack-uri insa, cel putin la versiunea beta, incetinea semnificativ browserul. Eu nu-s foarte multumit de Safari 4 si poate ca-n Leopard Snow se vor mai schimba lucrurile pe ici, pe colo, prin partile esentiale.
Referitor la spatiul ocupat de coverflow, Safari 4 e prima aplicatie pe care am folosit-o si care face mizeria asta. Am cativa ani decand folosesc OS X si nu am intalnit nici o alta aplicatie care sa se comporte in halul asta
dar la safari cum faci sa schimbi limba? eu am vista in italiana si limba de la safari e tot italiana.de unde pot sa o pun in engleza?