De ce AIG ar trebui lăsat să moară

E vorba despre guvernul american şi AIGul american, dar era prea lung titlul

Pe scurt, AIGul era acum cateva zile in hazna, era pe punctul de a se prabusi. INtervine guvernul american, care spune ca da, cumpara 79% din actiunile AIG pentru 85 miliarde de dolari, ceea ce ar insemna salvarea grupului.

Se opreste picajul, piata se mai linisteste, a intervenit guvernul sa salveze, bun, lucrurile revin au sansa sa revina la normal.

Doua zile dupa anunt si acord, AIG trimite o scrisorica guvernului prin care spune ca a uitat un lucru important, si anume sa ceara acordul actionarilor pentru aceasta vanzare.

Ati inteles smecheria? Picajul s-a oprit, poate nu mai e nevoie sa vindem 79% guvernului si sa le rascumparam peste 2 ani de 10 ori mai scump. Hai ca ii facem, da-i dracului! Pentru o asemenea mizerie, AIG ar trebui lasat in pace, sa fie smecheri pe pielea lor.

Dragos face o analiza a transparentei AIG Romania si nu e de bine. AIG nu are probleme, nu depinde de AIG USA, desi actionarii sunt … AIG USA.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

20 comentarii

  1. Pai si ce actionar nu ar fi fost de acord?
    Alternativa falimentului ducea actiunile undeva sub 0.3$.
    Nici Bear Sterns nu a consultat actionarii… nu ar fi avut cum, intr-o singur weekend.
    Oricine de la AIG (si piata) isi da seama ca daca printr-o minune FEDul s-ar retrage acum, ar fi din nou in faliment.

    Nu cred ca asta a fost intentia cu scrioarea.
    AIG:
    – prezenta in 130 de tari,
    – peste 70 de milioane de clienti.

    Its To Big To Fall.

    00
  2. si pt ca sponsorizeaza o echipa de homalai:D

    00
  3. Cred ca avem prea putine info/experienta in domeniu pt a avea un punct de vedere pertinent in problema asta…

    00
  4. Stai că nu pricep. Deci cele 79% din acţiuni n-au mai fost de fapt vândute, însă picajul s-a oprit totuşi?

    00
  5. sa zicem ca guvernul ca nu mai cumpara AIG, vin alte note de plata, guvernul ajuta pe aia cu probleme inainte sa trebuiasca sa dea AIG banii…aşa? tot sus, jos…mai repede sunt de acord cu mihai

    00
  6. @Darius cel Tulbure: atunci cand preluarea inseamna injectarea de capital, lucrurile au tendinta de a merge spre bine. sa vedem ce zice bursa de luni.

  7. Ar trebui lăsaţi să moară pentru că n-au învăţat nimic din greşelile lor, greşeli care i-au adus în impas în primul rând.

    00
  8. Cred ca Handrews este cel mai aproape de adevar.

    Am inteles ca acordul dintre AIG si FED implica emiterea unor warrante (dreptul de a cumpara o actiune, in anumite conditii; warrantele se pot tranzactiona separat) care dau posibilitatea schimbarii a 80% din actiuni pentru un imprumut de 85miliarde $ pe 2 ani de la FED/guvern, imprumut garantat cu toate activele AIG.

    Dar nu sunt publice conditiile de emitere ale acestor warrante.
    Ori se emit in cazul falimentul, ori la o data fixa, indiferent de conditiile de piata ale AIG.

    AIG are nevoie de acordul actionarilor pentru aprobarea imprumutul si emiterea warrantelor, lucru cunoscut in momentul semnarii.

    Deci, Zoso :) nu ai inteles bine.
    Actionarii au dreptul sa spuna NU, si sa gaseasca un alt imprumut, in conditii mai avantajoase.

    Asta daca mai au nevoie de lichiditati…

    00
  9. Bine, nu trebuie să uităm de factorul „socio-psihologic”. Şi anume, dacă se aude că o bancă are probleme, oamenii disperă, îşi retrag lichidităţile şi într-un final banca chiar începe să aibă mari probleme. Nu ştiu dacă mecanismul funcţionează şi invers însă… :-D

    00
  10. Thats a Bank Run… verry baaaad…

    Invers se intampla mereu pe bursa :)
    BUY BUY BUY !

    00
  11. Deci statul italian ar trebui sa dea banul pe Alitalia?
    BTW, il citezi pe DD, mirific! :P

    00
  12. Piata financiara e ca omul. Are perioade de euforie dar si de depresie.

    00
  13. M-a sunat vineri o individa de la AIG sa-mi propuna o intalnire de spalat creieru’ in sensul de a ma face sa cumpar un produs de la ei. Cand i-am zis ca nu ma intereseaza, ea „dar de ce nu va intereseaza”, iar eu i-am inchis. Saraca……

    00
  14. Sincer, eu nu sunt de acord cu galagia care o fac ziaristii apropo de aceasta criza. De fapt nu e o criza, ci piata investitiilor se intoarce la echilibru. Pur si simplu, se intampla ce s-a intamplat in Japonia la sfarsitul anilor 80 (1989) cand totul se vindea la un pret cat mai umflat. Din fericire, guvernul american a hotarat sa abordeze situatia diferit fata de japonezi. In loc sa opreasca investitiile le stimuleaza (creste inflatia, sau mai exact o mentine). Imprumutul catre AIG e interesant, mai ales ca altii si-au luat-o in gura rau de tot (Lehman Brothers) si de la FED si de la potentialii Investitori.
    Cel mai rau lucru care se poate intampla cu AIG Romania e sa i se schimbe structura actionariatului.. doar atat.
    In cateva luni situatia o sa se stabilizeze, noi o sa trecem peste ea, in doi ani o sa si uitam de treaba asta.

    00
  15. Citind pe blogul tau asta mi se pare ca stirile-bomba din SUA nu au niciun rasunet in Romania… Luni bursa a picat cum nu a mai picat de la 9/11 incoace. Practic miliarde de dolari s-au evaporat intr-o singura zi si nu i-a afectat doar pe smecherasii de pe Wall Street. Marti am vorbit cu un tip la bar: de cand avea 25 de ani si pana acum (are cam 45) si-a depus 100 dolari pe luna in savings/investing account. A pierdut intr-o singura zi cel putin 10000 de dolari din foundul lui de pensie. El e un caz clasic, ca sa zic asa…
    Prabusirea lu AIG ar fi fost ceva incredibil pentru ei… Poate ca, traind in Romania, nu prea poti sa-ti dai seama cat de importante sunt asigurarile pentru americani, iar asta era doar o fateta a gigantului. Trebuie sa-ti imaginezi ca aici o persoana care castiga 2000 dolai pe luna (care e cam saraca adica) plateste 250 dolari pe luna pe asigurari: in primul rand masina si apoi neaparat de sanatate, plus altele…
    Oricum economia americana e slabita destul de rau (pentru ce sunt ei obisnuiti, bineinteles), iar interventia guvernului e de asteptat… E o situatie similara cu Lunea Neagra din 1987, cand interventia prompta a lui Alan Greenspan (Fedu cel sfant) a salvat economia americana de multe probleme.
    Daca m-a invatat ceva ASE-ul, e faptul ca tre sa ignori manualele romanesti si sa le citesti p-alea straine…

    00
  16. NOU
    #16

    ce nu intelegi tu e ca FED nu are nici o legatura cu guvernul… e o banca privata

    00
  17. @Name (required): si cine is actionarii?

    Zoso, poate nici autoritatile nu aveau vreun interes sa cumpere si atunci toata treaba a fost planificata. :) Cat despre AIG Romania, cred ca ar fi bine sa nu ne jucam cu vorbele. Crizele economice, de obicei, nu sunt generate de fapte obiective ci de perceptii negative (subiectivism). Daca media anunta, de exemplu, ca BCR e in faliment, chiar daca aia obtin profituri nesimtite, sunt mari sanse chiar sa intre in faliment.

    00
  18. NOU
    #18

    din 1873-1907 incepe sa fie interesant
    1913 a classic example of compromise … a decentralized central bank
    nu se spune pe fata, dar daca esti chiar interesat, sapa nitel si o sa gasesti

    00
  19. In primul rand AIG Life Romania este o companie independenta solvabila care are propriile sale rezerve iar aceste rezerve sunt o garantie a promisiunilor facute clientilor, promisiuni stiplate in contract. Administratia Bush a intervenit deoarece chiar ei au recunoscut ca AIG este o companie sanatoasa care trebuie salvata. Mai mult decat atat au facut o afacere cool in sensul ca pentru cele 80+ de miliarde de dolari dobanda este de 11+% pe 2 ani. AIG Life Romania nu este AIG, este o companie subsidiara.
    E ca si cum AIG ar fi un boss cu 10 case date in chirie. Doi chiriasi nu isi mai platesc subit chiria iar boss-u e nevoit sa plateasca niste bani pe care el nu ii are in acel moment. Fie ia un imprumut si treaba e rezolvata…ca in cazul de fata, fie vinde o casa sau doua si achita lichiditatiile. Dar daca vinte cele doua case date in chirie la niste oameni pe..sa zicem.. 10 ani, cel care le cumpara preia si chiriasii pe care ii tine pana la terminarea contractului. Prin urmare clientii AIG nu trebuie sa-si faca griji deoarece contractele lor raman in viigoare.
    Iar tu Dan care ai refuzat o intalnire cu un consultant, se poate ca maine sa o patesti…vedem atunci ce pui pe masa la familie.

    00
  20. Daca AIG ar fi fost doar banca ar fi dt faliment inainte ca FED-ul sa faca ceva dar fiind o companie de asigurari oamenii nu pot retrage banii in acelasi mod ca la banca deoarece clientii beneficiaza 100% de avantajele contractului doar la sfarsitul acestuia(clientii AIG stiu despre ce vorbesc). La un risc mai mare este supus ING-ul care este si banca.

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube