De asta trebuie arse din temelii inspectoratele școlare

Nimeni nu iese să comenteze pe tema asta, că știu că le va fi nasol dacă o fac. De aia toată lumea crede că inspectoratele sunt ok și își fac treaba.

spaga-titularizare

Umblă vorba de mese la restaurant și cadouașe de după inspecții, sau de tot felul de șpăgi pentru grad, sub titlul “lasă că îți scoți banii după”.

Oare de unde? De unde își scoate un cadru didactic banii după ce ia gradul? Sunt un pic curios. Au oamenii din minister idee despre ce e vorba aici? Sau nu e cazul, totul merge bine, promovabilitatea la Bac și Capacitate e top, să fim optimiști, se rezolvă încet încet și educația.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

45 comentarii

  1. Lovesti fara mila in datinile din strabuni. 😄

    00
    • Foarte bine face. E înspăimântător ce scrie acolo, și nu exagerez cu nimic. De la ăștia pleacă aproape tot răul care se transformă peste ani in ceea ce vedeți azi in societatea românească

      00
    • esac. ce plm să faci dacă vezi că proful trage pe copilul tău? începi să faci rost de bani. de unde? jepcărești și tu de pe unde poți.

    • Tradițiile astea cu atențiile pe cuvânt că sunt mai tradiționale ca familia tradițională cred.

      Din buni străbuni, parcă și văd dacii cum făceau protocoale când veneau romanii să-i învețe latina :))

      10
    • @manu144x citește „Între Orient și Occident” de Neagu Djuvara. Tradițiile pe care le descrie autorul atunci când doreai un post de mare ban/logofăt/dregător/orice alt post scutit de impozite diferă surprinzător de puțin de cele din ziua de azi.

      00
  2. Ca părinte, am știut că s-a terminat pandemia când directoarea ne-a amintit că sala de clasă nu s-a mai igienizat din toamna lui 2019

    00
  3. Rrrromaniaaa educată….

    00
  4. Bai fratilor, deci serios, voi nu stiati ca asa e datina in domeniul asta jegos?
    Adica eu am ceva amici profesori si stiu asa tangential ca acestea sunt practicile dsr nu inteleg mirarea lumii. Da, felicitari si „nota 10 cu felicitari” pentru Vali ca expune asemenea marsavii, dar nu stiu de ce e mirarea asta.
    Poate are Vali sau va avea exemple concrete despre cum se iau posturile de popi la parohii ortodoxe sau care-i miza la barou pentru avocati.
    Legst de popi am povesti din trecut dar nu cu cifte clare (ca mno, mai uita omul detalii) dar na, intelegeti ideea.
    „Jesús”, ce va mirati asa?

    00
    • Dap, exact niște maimuțe suntem.

      Proaste și fudule cât încape, dar maimuțe.

      00
    • Nu cred ca exista an fara sa rasara o tema din asta pe tema educatiei si de fiecare data ma mir si eu ca tine.

      De 70 de ani se intampla astea. Cu mult inainte de a ne naste noi si cu toate astea suntem in continuare surprinsi.

      Da’ nu-i nimic, toti sunt la fel si ce sens are sa facem schimbari mici. Mai bem o bere si ne mai vedem anu’ cand ne-o mai da iarasi presa sau careva pe FB cu fondul clasei sau cu notele profesorilor la titularizari.

      00
    • nu uitați de notari

      00
  5. se mai da fondul clasei si fondul scolii?

    00
    • Religios.

      In mod ironic mai putin la scoli religioase non-ortodoxe, unde exista posibilitatea sa mai scapi.

      00
    • La școala copilului dăm câte 20 de lei pe lună pentru clasă și 20 de lei pentru școală.
      Cu banii se achiziționează pentru clasă mobilă, echipamente, se duc copii la diverse activități – teatru, film, pizza, evenimente sportive, articole de igienă, etc…
      Cu banii pentru clasă se plătețte personalul non-educativ. Primăria orașului dăștept de pe Someș plătește o persoană de curățenie per școală și un singur portar. Școala are 3 persoane care fac curățenie per etaj, școala având 3 nivele. Curățenie impecabilă, de 8 ani, de când copilul merge acolo nu am găsit toaletele niciodată murdare sau duhnind a urină.
      Cu cadrele didactice e altă problemă…. Majoritatea sunt atât de încastrate în sistemul ăsta jegos, încât nici măcare nu le trece prin cap că ar trebui modificat.
      Din păcate nici părinții nu sunt altfel. Toți sunt revoltați de câtă materie e, că sunt multe ore inutile, că profesorii nu își dau silința… Dar toți fac ciocul mic, nu cumva să sufere odrasla….

      00
    • cica este ilegal, si nu se mai da…. rofl

      00
  6. Asta imi aduce aminte de experimentul cu maimutele din cusca care erau udate cu apa rece daca una dintre ele urca pe o scara sa ia o banana si au ajuns sa le atace pe cele care incercau sa ia banana desi de mult timp nu mai erau udata.

    Asa se obisnuia acum 30 de ani cand si-au luat ceilalti gradul si se presupune in continuare ca „asa se cade” sau ca la o nunta, sa-ti recuperezi din tot darul pe care l-ai dat in decursul anilor. (eu le-am luat colegilor 10×3 mici, ma astept sa primesc si eu de 10 ori cate 3 mici)

    00
  7. Fix asa e! Intru totul. Sunt extrem de rari, aproape inexistenți inspectorii sau metodiștii care vin la aceste inspectii care sa nu astepte ceva. Am sustinut deful acum 2 ani si am jurat ca a fost ultimul grad luat pentru ca nu-ti încălzește cu nimic scaunul de profesor. Nu am luat nimic inspectoarei, nici macar un fursec. Nici eu nu primesc zilnic cate ceva ca sa intru zâmbitoare in fata elevilor, nu vad motivul pentru care as da o atentie unui om care e platit sa faca asta.
    Doamna s-a comportat ca atare, nici n-a raspuns la salut elevilor, nu a zambit, nu a vorbit cu ei, iar mie mi-a spus ca ii cocoleșc prea mult, asta dupa ce m-a vazut explicând detaliat cerinta la 2 din 5 elevi cati aveam atunci; elevi care aveau nevoie de explicatii suplimentare. Drept urmare, nota primită in acest caz a fost 9.
    Probabil ca un buchet de flori, un cadou si ceva mancare in cancelarie mi-ar fi adus un 10, dar macar mi-a ramas o minima demnitate.

    00
  8. ‘România educată ‘ …aka stat eșuat…
    Noi suntem de fapt o rusie mai mica și mai proastă (ca ne-am dat resursele)…si cu mult mai mulți tigani…

    00
  9. Educatia e la pamant pentru ca asta s-a dorit!
    PUNCT.

    00
    • Absolut normal.
      „Țara te vrea prost” ca sa nu poata vedea nimeni cum (nu numai) cei cu doctorate vorbesc ca niste agramati decîtizați.

      00
  10. Eu in liceu am avut 2 profe mai tinere, a doua venita era mai tanara si tin minte ca am fost in primul ei an de predat, cu restul claselor.Se simtea bine cu noi si era foarte dezinvolta si comunicativa, cel putin in primii 2 ani. La clasa ne-a rugat, chiar implorat sa raspundem, sa fim activi ca vin kktii aia la inspectie. Noi am vazut-o ca e agitata, au aparut platouri de saratele si sucuri in clasa, a oferit si la toti elevii suc(vreo 30). In cancelarie zici ca era autoservirea de la
    All inclusive bulgaria (se vedea in mersul spre baie). Dupa ce a terminat eu si 2 colegi am intrebat-o de ce a oferit atat de multe chestii, si saraca ne-a zis ca mai mult de juma de salariu s-a dus in ziua aia ca sa fie sigura ca are rezultat bun ca asa a inteles de la ceilalti. Asta era acu mai bine de 12 ani. In buc. Fun fact: profa de istorie in ziua aia mirosea a visinata cand vorbea de la 2m si mersul era memorabil.

    00
  11. Vreau să văd 5 profesori (dintre cititori) care în ultimul an au avut inspecții și au făcut mese festive sau au dat șpagă, vreau să vină și să zică cu nume și prenume cui au dat bani sau pentru cine au făcut chermeza. Singura șpagă pe care am dat-o în liceu a fost o floare profei de mate – m-am simțit vinovat că am fost mitocan la una din orele ei. Găsim 5 profesori??? E sub protecția anonimatului – nimeni nu știe cine sunteți!!!

    00
  12. Imporant ca se da amnistie pentru doctorate plagiate. „Protocol” pentru toata lumea, si tu radeai de ziaristi ca merg sa umfle burtile.

    00
  13. Sa stii ca si la corporatii se poarta: cand vin clientii mahari importanti primesc aperitive la lucru, mese la restaurante selecte, hoteluri scumpe, poate curve, etc. Se poarta peste tot. Si se da si in privat parandaraturi mici sub o forma sau alta la contracte. Da da … la privat, la vestici ! :D In fine, ideea e ca profesorii sparg poate 1500-2000 de lei pe o tiganie din asta ce poate fi jumatate din salar sau mai bine si e de porc. Cum vii tu ca inspector cu salar de 10000-14000 de lei si astepti piscotarela de la un amarat/amarata cu 3000 de lei ?

    00
    • păi, și tu ai cheltuieli. crezi că aifoanele alea se cumpără singure? sau casele lu domnu președinte?

    • despre ce vorbim aici?
      Plătește cumva la corporație cineva din buzunar ceva?
      Organizează și plătește școala unde se dă def-ul ceva?
      Ce legătura are parandarătul cu inspectoratul?
      Nu vă mai săturați să fiți speciali și analfabeți funcționali, eu cred că de la un moment încolo vă și place.

      00
    • Si care este analfabetul functional ? Eu care am explic doua situatii, una legata de faptul ca si la privati se da mita sub o forma sau alta si a doua, ca e de porc sa iei cadouri ca si inspector de la amarati sau @bucuresti care gaseste conexiuni intre cele doua situatii ce nu exista.

      00
  14. Am avut o matusa (acum e trecuta „dincolo”) invatatoare, bărba’-su ofițer in marina militara (deci nu era problema de bani). Ìsi facea clasa numai din copii de navigatori, ca sa primeasca tot felul de cadouri, inclusiv corali. Nu avea 2 perdele sau mileuri la fel prin casa, totul numai din „atentii”.

    00
  15. In 2007 am terminat liceul pedagogic intr-n orãsel de munte. Pânã la generatia mea, obiceiul era ca la sustinerea lectiilor finale, candidatul/ învãtãtorul în devenire sã îsi sustinã lectia musai însotitã de „protocol”, pentru doamnele/domnii profesori metodisti care urmau sã îl evalueze. „Protocol”= masã festivã, cu aperitive, crãntãnele, bãuturi, etc. Era costisitor, dar pãrintii colegilor considerau cã „meritã”, cã „asa se face” si au încurajat si sustinut aceastã practicã ani la rând. A venit si rândul clasei mele de peda sã îsi sustinã lectiile finale, si ni s-a sugerat Mai mult sau Mai Putin subtil cã asa trebuie sã facem si noi, dacã vrem sa fie „bine”. Am fãcut scandal, cu câteva colege, pentru ca nu ni s-a pãrut normal sã fim evaluate in functie de posibilitãtile materiale, care erau destul de reduse pentru multe dintre noi. „Un plic de ness nu vã dau!”- am strigat cãtre diriga, -„Tata ii somer si mama ii vânzãtoare, dacã io nu Imi permit sa Dau spagã, ce faceti? Mã dati afara din scoala?!” 😁 Asta era my catchphrase in liceu, am scãpat cu ea de la cumpãratul multor manuale si cãrti inutile care ni se bãgau pe gât, ca „sã mãnâncã si gura” unor bine înfipti o „pâne”. Anyway, am reusit sa convingem si restul colegelor ca nu ii ok sa dãm spagã ca sã sustinem un examen si am scãpat de „protocol”. Pur si simplu am refuzat, toata clasa, sã facem „mese finale” in loc de lectii. Nu cred le-a convenit evaluatorilor, dar pentru cã ne-am asumat cu totii lucrul ãsta, nu au avut ce sã cârâie pe subiect, si si-au facut meseria. Si nici nu am luat note rele. De la clasa mea incolo, nici o clasa de peda nu a Mai dat mese. Am auzit de la colegi Mai tineri.
    Nu am rãmas in sistemul de invãtãmânt, nu practic, tocmai pentru cã am fost in interior si am vãzut cat de putred e totul, incepând de la formarea cadrelor didactice. In anul 2006-2007 noi invatam pedagogie si etc din manuale din 1975….. Sau dupa xeroxuri din cursurile de la facultate a lu’ profa….
    In opinia mea, desfiintat cu totul si reclãdit, de la zero.

    00
  16. Eu le-as zice sa aiba putintica rabdare, caci mesele de la def sunt doar inceputul. O sa vada ce frumos e cand vor cauta un post de titular la o scoala sau un liceu mai acatarii si toate sunt date pe diverse criterii.

    00
  17. Da, isi scot banii dupa, creste salariul cu 30 de lei daca ai deful luat.

    00
  18. Soluția este foarte simplă, dar evident că nu se vrea.

    Aleși 2-3-10 profesori cunoscuți pentru muism și industrie, prinși cu venituri din meditații –> evaziune fiscală –> închisoare simbolică, chiar cu suspendare + dați afară din învățământ, că majoritatea predau la școală/liceu pentru că nu pot face altceva –> … –> ceilalți se sperie și nu mai fac meditații.

    Industria meditațiilor e un cancer care a distrus învățământul și acum se hrănește din cadavru. Trebuie tăiată de la rădăcină.

    Când am terminat liceul, prin 2007, profesorii cu ștaif făceau lunar mii de euro din meditații, în condițiile în care salariile erau cum erau pe atunci. În toată clasa aveam un singur coleg care nu făcea meditații și la școală nu se preda nimic, se mergea ca să nu iei absențe.

    Și asta la liceu de top top, colegiu național cu pretenții și bășini. La bac a fost un carnaval în care tot aparatul, de la director la femeie de serviciu ne-au ajutat să copiem, ca să fie bine, să nu fie rău. Aveam coleg care abia citea pe silabe, a luat media 9 și ceva. Să nu fie rău. La sport cronometrul era variabil, metrul pentru săritura în lungime la fel. Au început să mai dea 9.50 când s-a terminat pizza.

    Mai văd la unii că mustesc de mândrie că au terminat liceul respectiv, mare firmă de blugi. O mizerie.

    tl;dr la pușcărie cu profesorii care fac meditații

    00
  19. 3jdeani au trecut degeaba, unii tot comunisti au ramas.

    00
  20. Fix așa se întâmplă și la susținerea tezei de doctorat!

    00
  21. acum cateva decenii dadeam bacul la o scoala din provincie. Am avut „noroc” ca tatal unul coleg era director adjunct intr-o scoala din oras si tatal unui coleg din cealalta clasa avea o functie intr-o institutie a orasului. S-au strans niste banuti, si cei doi tatici au avut grija ca toti profesorii care veneau la bac sa fie plimbati cu masina si sa manance bine. A fost unul cele mai usoare examene, mai ales la proba scrisa. Daca aveai putina minte putea sa iei lejer note mari

    00
  22. e ok, lasa, intram in schengen … ce mai conteaza asta? :-)

    00
  23. Sotia este educatoare. A trecut prin definitivat, grad II, grad I cu toate inspectiile si examenele aferente. Nu a dat spaga la inspectii dar de un minim „protocol” nu a scapat. Pentru ca „asa se face”. Un platou cu mancare de la un restaurant, niste sucuri si prajituri. Un buchet de flori la inspectoare. Cam atat.
    In general spaga da profesorul care nu vrea sa isi bata capul cu inspectii, proiecte de lectie, materiale didactice. Cadoul poate fi de la o geanta, un parfum sau un ceas la vouchere la mall sau direct cateva sute de europeni in plic. Protocolul nu mai e in clasa ci la restaurant. De obicei sunt stiuti inspectorii care accepta „atentii” si acestia vin in inspectie la cadre didactice „disponibile” sa dea. Intermedierea e facuta de obicei de directorii unitatilor.

    00
  24. Sa tot fie 15 ani de cand am dat def-ul intr-o gradinita privata acreditata. Am pus masa in cabinetul directoarei, la cererea ei, pentru inspectoare – sa fie de post, cu zacusca, muraturi si nici ca mai stiu. De plecat, a plecat inspectoarea sefa cu un medalion, finut, citez, suflat cu ceva parca, l-am luat din amanet ca sa nu falimentez. Nici ca mi-am pus problema atunci ca nu asa se face treaba, mama ma-sii. Spaga n-a cerut, dar nu mi amintesc sa mi fi scos banii dupa – de unde?

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube