Un cititor mă întreabă ce ar trebui să facă pentru a fi un angajat model, mai ales acum, când siguranţa locului de muncă e de domeniul trecutului.
Eşti serios sau mergi cu valul?
Acum doi ani am scris un articol despre seriozitatea la locul de munca. E bun şi încă valabil, mai ales când citesc chestii de genul ăsta:
Majoritatea angajaţilor (66%) vor acorda o mai mare atenţie carierei în 2011, potrivit unui sondaj realizat pe BestJobs. Conform sondajului, aproape 14% dintre respondenţi vor acorda aceeaşi atenţie carierei ca şi anul trecut şi 5% declară că vor fi mai puţin interesaţi de viaţa profesională decât în 2010.
Unii realizează că nu e de joacă cu munca. O parte din ei vor reuşi în viaţă, o parte datorită consecvenţei, o parte seriozităţii, o parte datorită norocului. Alţii vor rămâne sclavi până la 40 de ani şi îşi vor îndrepta frustrările asupra celor mai tineri care au reuşit să ajungă altundeva. Cazuri concrete, oameni de 42, 45 sau 37 mă înjură pe mine pe unde apucă pentru că…şi aici se rupe filmul logicii.
Cultura muncii
Ştiţi cu ce ar trebui să rămânem după doi ani de criză? Cu o cultură a muncii şi a responsabilităţii. Am mai spus-o, o mai repet, trebuie să învăţăm să ne asumăm întregul proces al muncii, nu numai succesurile. E un proces. Şi e greu. E mai fun să te îmbeţi ca porcul după ce pleacă şeful de la birou şi a doua zi să te lamentezi că e posibil să fii dat afară din cauza prostiei proprii.
Fă-te folositor
Am gasit cea mai bună exprimare a datoriei angajatului: să îi facă patronului bani. Atunci când salariul e mai mare decât banii aduşi patronului, angajatul are o problemă foarte mare, chiar dacă realizează asta sau nu.
Cei mai multi au probleme de genul “seful mă tratează ca pe o cârpă şi mă ţine peste program” fără să se întrebe vreodată dacă nu cumva e şi vina lor pentru că sunt hingheriţi. Angajatul folositor îşi ştie valoarea şi nu îi permite şefului să îl trateze ca pe o cârpă. La a două greşeală se cară şi pune şi o vorbă bună pentru managerul de succes care se poartă ca un măcelar cu subordonaţii.
Un angajat uşor de înlocuit nu are parte de respect.
Sindicatele şi sindicalismul
N-am lucrat niciodată la stat, nu ştiu cum stă treaba cu sindicatele. Teoretic, un sindicat ar trebui să apere interesele membrilor, respectiv munca şi salariile. Ori, în Romania ultimilor ani sindicatele apără nemunca. Şi nu numai în Romania, ci şi în Franta sau SUA. Nu e normal ca patronul să se lupte cu sindicatul pentru că sindicalistul nu vrea să i se scadă salariul, pentru că e dreptul lui nativ de a avea salariu mare, deşi firma (şi ţara) e în faliment.
Reversul medaliei
Copiii vor din prima salarii de 500€, fără a şti să facă ceva. Sau, şi mai tare, copiii se duc la facultăţi pentru care nu există locuri de muncă, ca să se poată lăuda mami vecinelor de bloc ca plodul face o facultate bună, cu nume complicat. Va ajunge şomer, dar cui îi pasă? Vedem noi ce facem peste 4 ani, când vom fi confruntaţi cu situaţia, tu acum mergi la şcoală, mami…
Chestia cu „nu te lăsa tratat ca o cârpă” vs. stabilitatea locului de muncă e mai sensibilă, indiferent cât eşti tu de bun, rişti să fii dat afară din orice motiv. E bine să fii Iron Man, dar dacă eşti de neclintit o iei în mână…
Buna dimineata. Cred ca ar fi util pentru discutie sa aruncati un ochi si peste statistica de aici
Cum am spus si eu: si sarac si gingas nu se poate. http://www.visurat.ro/cgi-sys/suspendedpage.cgi
n-are treaba sindicalismul cu munca la stat … sau n-ar trebui sa aiba. cum dealtfel n-are treaba sindicalismul cu salariile … sau n-ar trebui sa fie problema principala. da’ sindicalismul e bun pentru ca indirect iti apara si drepturile tale, de oriunde esti.
La noi cei mai mulţi nu muncesc bine şi vor bani..şi vorba ta..”vai hai la facultate ca să fiu şi eu şmecher” şi el n-are nici o treabă.În mare parte aşa sunt toţi,de asta România nu are producţie zic eu..dacă nu e producţie ca-n alte ţări de unde dracu salarii la fel ca a lor.
Vali, explica-mi logica: ce are daca a facut alta facultate decat domeniul in care lucreaza? Adica nu e OK ca lucreaza? Tipu’ din articol facuse Geografia si zicea ca lucreaza in IT … bravo lui daca n-a frecat duda zic eu. Poate a facut geografia din pasiune (chiar ii place, cine stie) – dar cum nu exista perspective reale in Romania, se descurca altfel.
@Alex: lucrează in it pe bani putini. daca facea facultatea care trebuie, invata mai multe si lua mai multi bani.
Am scris si eu despre tinerii care fug dupa job-uri cu salarii prea mari aici :-D. Problema la tineri tine de mentalitate: „las ca are grija mami de mine pana imi termin facultatea…si dupaia are grija mami sa-mi gasesc si un loc de munca cu un salar mare”. Is curios cum o sa se descurce cand nu o sa mai fie mami acolo.
Sunt bune lucrurile pe care le spui, si probabil se potrivesc pentru o mare parte din romanasi, insa mie imi pare ca tratezi ideluri. De la inceput subliniez ca nu vreau sa sustin lenea in nici un fel.
Tu spui ca angajatorul intotdeauna(sau in marea lor majoritate) apreciaza si trateaza corect un om care ii aduce bani. Pentru mine acest lucru e cat se poate de fals mai ales pentru generatia parintilor nostrii, sau a celor care lucreaza altceva decat IT sau finante/banci.
Aici ma refer la caracterele majoritatii angajatorilor, si desi nu o sa dau nume, exemplele pe care le folosesc sunt din propriul neam, deci le stiu bine.
Cand o femeie lucreaza la o firme de posete si are un salariu de 600 RON pe luna in care iti e frica sa pleci dupa 8 ore,si faci overtime cacalau pe degeaba sau in care ti se numara cele 3 minute (maxim odata pe zi) cand te duci la buda iti vine sa pleci, dar nu ai unde ca in Bucuresti, Timisoara sau Cluj din cat ai intrebat esti tratat aproximativ la fel.
Face patronul profit de pe mine? Disper cand aud intrebarile de acest gen, in contextul salariilor de 600-800 RON, unde stie toata lumea ca una din cel 100 de posete pe care le faci tu pe zi se vinde cu 200 E.
Da, bineinteles, orice femeie de acolo poate za zica :”Gata,sunt tratata ca o carpa si plec!” insa unde? (nu in alta tara). Asta ele/ei si de vor sa zica nu prea pot. Asta pot sa zic eu, sau programatorul talentat, sau administratorul de baze de date care da de un angajator tampit (din greseala) isi baga picioarele si peste o saptamana se angajaza in alt loc pe salariu dublu si respectul cuvenit. Nu aia care sunt mana ieftina/bataie de joc de lucru.
Angajatorul nu va plati niciodata pe cei ce nu ii produc bani. Ceea ce fac majoritatea in special cu cei de la munca de jos, dar nu numai, este ca sa trateze un angajat cat mai prost posibil platindu-l cu cat mai putin posibil pentru cat mai mult timp.
Cultura asta a muncii nu trebuie insusita doar de angajati , ci si de angajatori. Aici insa statului nu prea ii pasa, dovada fiind noul cod al muncii.
@zoso – ai vazut ultimele doua randuri din articolul de pe realitatea? Cica munca da oboseala, si asta e rau. Imbecilii naibii!
@Jordan: nemunca e si mai tresantă.
Cine nu munceste nu greseste!
Cine nu greseste trebuie avansat in functii de conducere!
(pam pam pamflet)
Daca iti faci treaba bine, daca esti pe locul care trebuie si mai ales cum trebuie, nu are ce sa mearga prost, nici pentru angajat si nici pentru angajator. Conteaza si disponibilitatea angajatului de a se mula pentru un post, de a se adapta in functie de ce doreste. Daca esti incapatanat nu rezolvi absolut nimic! Mai bine iti faci firma si traiesti cu impresia falsa ca muncesti pentru banii tai pe timpul tau…
Unii poate chiar trebuie sa ia in considerare o firma de (re)specializare ca sa-si dea seama ce ii place sa faca.
Am intalnit un caz in care se cerea un salariu impresionat pentru niste cunostiinte minime…iar persoana era sigura ca nu mai exista cineva ca ea… wrong and next!
Sunt sindicate si la privat. Iar in cazul meu au acceptat si scaderea beneficiillor fata de anul anterior
Sunt sub un contract part-time, luna aceasta am facut in jur de 65 de ore in plus, (si mai este din ea) nu ma laud, dar frumusetea intervine la sfarsitul lunii, cand ies cu salariul cat unu care face 8 ore, chiar mai bine decat el, pentru ca restul orelor sunt platite mai mult fiind suplimentare.
Aia de la 8 ore se uita urat, iar eu de fiecare data le arat fluturasul zambind
Aseara am terminat munca la ora 24:00, am fost intrebat daca pot sa raman peste program, am zis ca nu pot, in 3 luni de 2 ori am refuzat, din motive bine intemeiate, am iesit din birou, si peste 5 minute m-am intors si mi-am cerut scuze inca o data si oferindui disponibilitatea mea pentru a incepe astazi munca cu cateva ore mai devreme daca are nevoie, a zis ca nu este nevoie si sa plec linistit.
Stiti cand angajatul isi face datoria ? Cand acasa il asteapta o familie, cand stie ca la finalul lunii vin facturile si trebuie sa le plateasca, el, si nu altcineva.
Suntem in 2011, nu poti sa dormi !
Da, trebuie să produci mai mulţi bani decît îţi dă patronul, altfel nu e rentabil pentru el să te ţină. Asta e o axiomă.
În legătură cu modul în care eşti tratat la muncă sunt 2 variabile de luat în calcul:
– cîţi bani produci / cît ţi se dă
– cît e de dificil să te înlocuiască
Dacă produci puţin şi te poate înlocui oricînd, te va trata ca pe un preş.
Se întîmplă aşa deoarece totul se măsoară în bani.
E bine ca banul să fie măsura tuturor lucrurilor? Eu zic că nu e bine, deoarece există oameni altfel inteligenţi şi creativi, dar incapabili să aducă plusvaloare, care sunt practic condamnaţi la sărăcie.
Si tot articolul era targetat catre companii din categoria dugheana-de-la-colt srl…
Ca la companii care au nevoie de mai mult de 2 sefi in structura organizationala ce spui tu nu se aplica.
Parerea mea e ca o companie trebuie sa aibe si angajati prosti, si buni, si lenesi. Angajatorii romani sunt mofturosi, cer facultate pt. pozitii ridicole, vor experienta dar nu fac nimic sa-si creasca puietii, iar ca sa inchei apoteotic, plata se face dupa cum iti NEGOCIEZI salariul.
Pot sa fiu sexpertul sexpertilor, daca sunt un negociator prost mi-am luat fault !
„Atunci când salariul e mai mare decât banii aduşi patronului, angajatul are o problemă foarte mare, chiar dacă realizează asta sau nu.”
Couldn’t agree more, si am trait-o pe pielea mea – atunci cand nu aduci mult mai multi bani decat cheltuie angajatorul cu tine, vei fi la un moment „blacklisted”.
Mai greu e de ex cand lucrezi in domenii in care daca nu iti faci munca el are pierderi mai mari decat isi imagineaza. De ex: quality assurance cand firma de ex dezvolta software.
Diferenţa de mentalitate dintre angajat şi angajator constă şi în câţi ani ai stat de-o parte şi de alta a baricadei. Ca fost angajat ‘nşpe mii de ani şi patron doar de doi pot recunoaşte imediat când talibani extremişti (ca Butunoiu de exemplu) bat câmpii într-o veselie. Actualul Cod al Muncii nu va elimina fraudele şi munca la negru, ci va încuraja abuzurile din partea patronilor.
Cât priveşte pupatul papucului patronului… Unii nu au alternativă, vezi zonele sărace ale ţării unde salariul unui muncitor calificat sau al unui inginer e cât al unui măturător din Bucureşti. Alţii, precum foştii mei colegi, nu pleacă pentru că în altă parte trebuie să muncească cu adevărat. De cele mai multe ori însă ne cunoaştem propriile limite de incompetenţă, ne e frică să ne mişcăm, nu avem încredere că putem realiza ceva mai mult în altă parte etc. Şi atunci degeaba ne plângem ce greu o ducem, pentru că vine patronul şi ne simte frica exact cum o simte un animal de pradă. Şi profită.
Să mai punem la socoteală şi pupincuriştii care rămân pe posturi chiar şi la disponibilizări, amantele sau rubedeniile. Tu degeaba îţi faci treaba bine pe bucăţica ta dacă la un moment dat va veni icsulescu, se va băga peste tine şi-ţi va face munca muci. Cui să reclami?
Sau după disponibilizările din criză li s-a dat unor angajaţi mai multe taskuri decât puteau duce. Du-te tu şi refuză să-ţi iei alte atribuţii într-o firmă unde nu există nici măcar evaluarea periodică a angajaţilor. De fapt te invit să te angajezi la firma unde am lucrat eu, unde patronul are spate politic la GDS şi face evaziune la greu pe spatele statului şi al salariaţilor.
Dar repet, câtă vreme nu te-ai confruntat cu asemenea situaţii, şi câtă vreme psihicul uman este foarte divers, încadrarea tuturor angajaţilor într-o singură categorie (de putori) este futilă. Şi asta o spun nu doar ca fost angajat, dar şi ca actual antreprenor.
PS: Vezi că ai mai avut tu un post mai demult cu workerii care mâncau în maşină. Da, să zicem că gulerele albastre se trag din animale, dar nu poţi invita oaia la masă câtă vreme tu o ţii doar în staul, nu? Şi nu doar workerii de teren mănâncă ca în gară, chiar şi ăia de birou o fac, îngrămădiţi între dosare şi tastaturi. S-au cam dus vremurile alea din filme, să ştii.
Frumos, dar fals Mai ales in corporatii, angajatorul plateste atata timp cat per total iese pe plus. Partial din cauza legilor care nu-i permit sa dea afara prea usor, partial din comoditate si dificultatea de a cuantifica corect productivitatea. Partea nevazuta a paharului e ca, in cazul in care nu plateste cel mai bine din zona, cateodata o sa-i plece tocmai oamenii buni, satui sa duca in spate lipitorile.
Incep cu o paranteza: zoso, chestia aia cu „daca facea facultatea care trebuie” e kk.
Am terminat psihologia si sunt web developer si manager de priect.
Castig mai multi bani decat toti absolventii de Automatica pe care ii cunosc, din aceasi generatie cu mine. M-am reprofilat pe IT la 4 ani dupa ce am terminat facultatea. Realitatea este ca la 18 ani nu stii exact ce iti rezerva viata si mai mult, nu stii cum se va prezenta piata, ce mutatii apar, etc. Din facultate trebuie sa pleci cu o baza teoretica solida si cu un „comportament de cautare” bine dezvoltat -> aka: sa stii sa definesti problema pe care nu poti sa o rezolvi si sa stii unde sa ii cauti rezolvarea.
Atat timp ca esti o persoana inteligenta, orice, absolut orice se poate invata, cu conditia sa fii dispus sa faci efortul. Imaginea asta pe care multi o au ca pleca din facultate cu o cariera deja setata, nu te supara, este un cretinism. Ajungi sa dai cu piciorul la niste oportunitati colosale. Am un client american care timp de 20 de ani a fost inginer la Boeing. Acum este head-hunter specializat in IT. Face o caciula de bani. Si-a permis sa-mi dea un bonus de $3000 de euro pentru dezvoltarea site-ului firmei, doar pentru ca l-am terminat la timp si in buget…si pentru ca am venit cu niste idei care el estimeaza ca ii vor aduce bani. Site-ul firmei lui a fost facut peste wordpress si mi-a luat 4 zile cu tot cu design -> banii la care ne-am inteles initial au fost 15$/hr. Puteam sa trag de timp cel putin o luna si sa castig niste bani in plus, dar n-am facut asta. Nu vreau sa ma dau eroina, ci doar sa povestesc o situatie din viata mea, pe care o cunosc.
De fapt, multi patroni, romani sau straini, asta cauta:
– o persoana flexibila dispusa sa invete si sa isi asume responsabilitati noi, adica sa se dezvolte si prin asta sa dezvolte firma.
– o persoana cu atitudine consultativa
In timp vine si rasplata. In timp – adica daca te-ai oferit sa te ocupi de o problema de care nu are timp nimeni, nu te astepta ca a doua zi dimineatza shefu’ te asteapta cu cafeaua calda, plicul cu bani si eventual si un blow-job.
Conceptul ala de la care pornesc multi „ce mah, sa muncesc eu in plus sa-i fac bani lu’ asta?” este un alt cretinism.
Ca să îi răspund şi eu cititorului tău: în primul rând trebuie scăpat de complexul cum că munca e pentru proşti, etc. Asta e o mentalitate becaliană care, la un moment dat, va deveni de domeniul trecului.
Nu e ruşine să lucrezi. Eu am lucrat din timpul facultăţii, încă din anul I. Ceilalţi chiuleau de la cursuri ca să doarmă, eu chiuleam de la cursuri ca să pot merge la serviciu.
Partea cu pupincurismul e tristă dar adevărată. Am avut colegi care erau cumva în plus când venea vorba de muncit, dar, descurcăreţi fiind (a se citi „lingăi”), udau florile şefului (la propriu!) şi incompetenţa le era trecută cu vederea. E şi asta o alternativă dacă nu te pricepi la nimic dar ai obrazul gros.
PS: „Succesuri”, EBA?
@MisterQ: femeia care ia 600 are doua optiuni, pentru inceput in timpul liber:
– sa stea cu fundu’ pe canapea sa beleasca ochii la OTV,
– sa puna mina si sa invete ceva in pus SAU sa munceasca in plus pentru un venit. Fie ca asta inseamna sa coasa goblenuri pe care sa le vinda, sa impleteasca fulare, femeie de serviciu, etc. Se pot face chestii din astea garla, trebuie doar sa ridici mana.
Dar evident, este obosita! si are copii de 15 ani care nu stiu sa spele singuri vasele! Toate astea sunt scuze pentru LENE!
Realitatea este ca suntem lenesi si indolenti, chiar si fata de propriile nevoi!
@zoso: succesurile?
Legat de munca in timpul facultatii, cand e cel mai recomandat sa-ti cauti de facut ceva, indiferent daca are sau nu legatura cu ce inveti?
@acsel: in principiu, după anul 2.
@Maria: ai dat un raspuns specific angajatorului roman de care vorbeam.
Carevasazica, dupa 8-10 ore de muncit in continuu pentru 600 RON, sa isi mai ia alt job de vreo 4 ore, pentru inca vre…ah 150 ron, ca mai mult sigur nu primeste.
Aham, si daca se poate nici sa numai manance, ca se pierde timpul si se eticheteaza tot ca lene. Are si familie? No, dar ce trebuie sa faca un barbat in viata asta decat sa munceasca, si sa ajunga la 10, 11 seara si sa doarma ca sa aiba minimul de putere sa inceapa a doua zi din nou nu?
Concluzia? Angajatorului in Romania i se permite sa trateze angajatul ca un sclav, si sa ii dea un salariu mizerabil la limita existentei.
Cand il vad pe Zoso ca imi face comparatii prin unele articole cu neamtul si cat de bine munceste el fata de romani, ma dor gandurile. Ala isi face treaba bine, si din salariul luat pe munca pe o luna isi plateste facturile, intretine familia, si daca economiseste isi ia intr-un an si o masina buna. Nu, nu vorbesc de neamtul de IT aici ci de acelasi cusator, tapiter, muncitor la fabrica.
In Romania muncesti 10 ore pe zi de vii rupt acasa(la muncitori ma refer) pentru o mizerie de salariu si ti se spune apoi ca esti lenes, ca de ce nu iti mai iei si al doilea job.
Dap, e acelasi lucru ca si in Germania.
@Mister_Q:
neamţul n-are 3 romani care il trag in jos si 2 pensionari pe care trebuie să îi intreţină.
@Toma: pentru ala angajat la negru nu se fac hartoage. Si crede-ma, nu exista munca la negru fara complicitatea angajatului.
Cat priveste cantitatea muncii in vestul Europei, sa nu uitam ca nici aia in general nu muncesc de dau in branci, ba dimpotriva. Diferenta o face eficienta muncii, eficienta ce e dictata in primul rand de cata minte are patronul/directorul/sefutul. In Romania din pacate se perpetueaza mentalitatea ca angajatul trebuie sa gandeasca strategia firmei in timp ce isi face si treaba lui, nu managerul care sta cu burta la soare si e platit sa gandeasca strategii.
@Zoso:
1. 3 romani care il trag in jos.
Daca esti angajator de caracter ca in tarile vestice, ii concediezi pe aia 3 care freaca menta, si il motivezi pe cel care isi da tot interesul, ala serios. Se intampla asta? Nici vorba! Toti sunt mentinuti pe acelasi salariu minim, si chiar de aia 3 zboara, ala care ramane tot nu primeste decat…MAI MULT DE MUNCA!
2. Pensionari. Aici deja e o problema a statului. Cand tu nu stii sa motivezi poplatia sa iti faca copii, in asa fel incat sa se mentina un echilibru demografic normal ca ajungem aici.
Nu, nu sustin facutul la copii fara cap. Personal as propune o sustinere din partea statului cu urmatoarele conditii :
1. Ambii parinti lucreaza, au un job de cel putin 2 ani vechime.
2. Ajutorul acesta serios sa se acorde pentru MAXIM 3 copii.
In acest fel s-ar elimina aruncarea banilor pe suedejci si lenesi care fac 15 copii, si mananca alocatie de la stat- alocatie platita din banii celor ce pun osul la treaba.
Daca ar fi existat asa ceva inainte dupa revolutie, stateam mult mai bine la capitolul tineri pregatiti de munca acum. Statul insa si acum te descurajeaza sa faci copii.
@Mister_Q:
legea si sindicatul nu te lasă să dai afara omul pe criterii de „lene”. trebuie un motiv mai intemeiat, de genul „intarzie la munca”, „bea in timpul serviciului” sau compania.
Ca tot a adus mister_q vorba…
Mai bine ca se deschid portile abuzurilor in codul muncii. Gata cu leprele care freaca menta pt. ca nu pot fi dati afara.
Gata cu patronii care cred ca inlocuiesc angajatul doar pe motiv ca nu le place fata lui. Cand vor ajunge sa ruleze 30 insi/an/post o sa se gandeasca ca pierd mai mult timp si bani cu hartoagele si procedurile de angajare decat in cazul in care ar da o marire si ar tine un om mai mult de 3 luni pe post.
Ma mir cum de nu a deviat subiectul catre: In America e asa… si de aia merge
Spuneam si eu in repetate randuri ca angajatii au impresia ca daca ei muncesc pe nu stiu cat, atunci si angajatorul trebuie sa castige putin pe urma lor.
Relevant este tipul de mai sus care spunea ceva de posete. Toata lumea considera ca e platita prost si ca seful vine posete chiar si pe 1000 de euro, insa materialul, electricitatea si alte chestii nu sunt luate in considerare, sau marketing-ul, samd.
Am scris si eu ceva legat despre ce este de facut daca angajatul isi face treaba prost:
Ce se intampla la acest subiect poate fi extrapolat si la agricultura. Nu se poate omule proprietar de supermarket sa vii sa vrei sa faci profit de 300 sau 400% si alalalt, producatorul sa iti moara de foame.
Daca pretul la cereale de exemplu ar ramane asa cum este acum(1Ron/kg de porumb boabe si 1,4 RON/KG de grau) ar fi un minim de bun simt acceptabil pentru ambele parti. In doi ani majoritatea pamanturilor ar fi cultivate de proprietari! De ce? Simplu! Ai un castig, o bucurie dupa munca depusa. Anul trecut era 0,30 bani kg de grau. Pai cine se mira acum ca au ramas atatea hectare necultivate sa isi dea doua palme. Nu glumesc.
Firme, agricultura sau orice altceva parca e ca un blestem. Cine pune osul si se lupta e tratat mizerabil. Doar cat sa isi duca zilele de azi pe maine. Pentru ca sunt optimist inca mai am speranta ca o sa se schimbe ceva pe viitor. Inteleg ca angajatorul trebuie sa profite cel mai mult, inteleg ca ala de la supermarket trebuie sa iasa pe profit, dar nu profituri de 500% oameni buni. Statul ar trebui sa intervina aici in opinia mea.
Alt comunist ^
@Mister_Q: mi se pare un pic absurd exemplu tau cu posetele si am sa-ti si explic de ce. Faptul ca o femeie munceste pe 600-800 de lei pe luna (pensie, sanatate, samd nu le includem? Bonuri de masa si alte beneficii?), nu inseamna ca merita mai multi sau mai putini bani. Problema romanului este ca se gandeste de fiecare data cat castiga seful dupa el, insa asta este ceva absurd, copilaresc, samd.
Faptul ca femeia aia stie doar sa faca posete nu o pune in postura sa comenteze sau sa se gandeasca toata ziua ca firma scoate 200 de euro (NU PROFIT) la fiecare poseta. Cat a investit firma aia ca sa ia 200 de euro pe fiecare poseta?
Romanului ii este mult mai usor sa se gandeasca „pai nu am unde sa plec” in loc sa puna fundul la munca, si nu ma refer la sex.
@Mister_Q:
1. un venit suplimentar iti permite ca, la o adica, sa poti sa stai putin pe bara pana iti gasesti ceva mai bun -> adica iti ofera posibilitatea de a alege sau iti asigura un spate.
2. remarc la tine o boala pe care am intalnit-o mai ales in Romania: defetismul. „sa mai ia 150 ron, ca mai mult nu primeste”. Exact pe premisa asta functioneaza si persoanele care se pling ca nu le ajung banii. De ce sa muncesc in plus, ca oricum nu iau mare lucru -> si nici macar nu incearca. Ai fost cumva femeie de serviciu la viata ta? Ai vindut cumva goblenuri si nu ai castigat mare lucru? Pot sa-ti spun ca le-am facut pe amandoua, si am castigat cel putin de 4 ori mai mult decat estimasem initial. Din cauza asta am renuntat sa mai fac preziceri bazate pe….de fapt, pe ce te bazezi cand spui asta?
3. O alta boala des intalnita la noi de care onor cred ca suferi: atotstiutorismul. Nu stiu cat de bine cunosti tu personal, gen „ai asistat” la o zi de munca fizica a unui blue-collar. Am facut la un moment dat audit de sisteme la o firma de constructii. Printre altele, a trebuit sa petrec zile intregi pe santierele lor. Intradevar, un muncitor statea 10-12 ore in santier pe perioada de vara…din care efectiv STATEA degeaba cel putin 5 ore, ca era obosit, ca era cald, ca nu ajunsese inca balastul, etc. Si dupa aia era rupt de oboseala, evident. Socrul meu a lucrat in fabrica de mobila ca strungar. Cand venea acasa facea mobila pentru diversi. Nu l-am vazut niciodata sa se dea de ceasul mortii ca ce obosit este si cum nu mai poate. L-am intrebat la un moment dat cum de poate sa munceasca 8 ore – munca fizica, si dupa aia sa mai bage 3-4 ore si acasa. Mi-a raspuns asa: „pai ce, crezi ca munceste cineva in fabrica 8 ore? Cine se da obosit dupa munca de la fabrica minte.” Asta mi-a spus-o un om de 56 de ani, cu 10 clase, care a prestat munca fizica toata viata lui. Tata a lucrat la un depozit de covoare. Cara toata ziua covoare cu spatele sau cu carutul de la masina la depozit, de la depozit la magazin, megea acasa la clienti ca sa instaleze mocheta, etc. Dupa o zi din asta, avea putere sa ia proiecte de amenajari interioare: punea gresie, faianta, parchet, varuia, etc. Nu l-am auzit odata sa spuna: bai, sunt prea obosit de la serviciu, ia sa stau eu la televizor si sa bag o bere. Mama fost asistenta medicala in neuro-chirugie, la sala de operatii. Asta inseamna 8-12 ore de stat in picioare si atentie concentrata. Lucra 12/24. In ziua libera, megea si avea grija de un batrin. N-am auzit-o niciodata sa se plinga. Acum sunt amandoi pensionari, au cumparat cu banii jos o mica vila (4 camere) si nu au griji, banci, etc. Si inca mai muncesc pentru ca zic ei, cand nu o sa mai putem, sa avem bani pusi deoparte, ca nu se stie cat ne mai da statul pensie. Stiu cel putin 20 de astfel de exemple.
Nu vreau sa-i fac pe ai mei sa para eroi, iti dau doar exemple reale, de oameni reali, care pot sa munceasca dupa…munca, doar pentru ca vor sa aiba un grad de independenta si de siguranta. Deci SE POATE!!!!
Ceea ce vezi tu la tembelizor sunt povesti, sunt motive pentru diverse pitzi proaste sa ii caineze pe bietii oameni ai muncii…aceasi oameni care isi beau juma’ de salariu, ca de, munca fizica cere alcool.
Da, mi se pare ca cei care se complac intr-o situatie care nu le convine sunt LENESI. Avantajul de a trai in lumea civilizata este ca poti alege intre a fi lup sau oaie. Daca am fi in Africa, nu prea am avea aceasi optiuni. Totusi, oamenii nostrii aleg sa fie oi. Te astepti ca o sa-mi para rau de ei?
Spui ca angajatorul roman trateaza angajatul ca un sclav? LOL, sa-i vezi pe americani. Da o tura pe odesk.com, un site de freelancing, sa vezi joburi postate pentru experti in php cu 1-4$/ora. Si sa vezi cum se bat filipinezii, indienii si chinezii pe ele. Unul dintre singurele noastre avantaje competitive ca piata de munca este ca suntem relativ ieftini. Nu e drept, dar asta este: asta avem, cu asta defilam. Viata nu e dreapta. Nu ne nastem toti cu aceleasi drepturi, oricat de mult ne-am dori sa fie asa. Sa ne dam de ceasul mortii ca nu vor nemernicii sa ne plateasca mai mult este contraproductiv. Mi-am inceput activitatea de freelancer la 2$/ora. Acum iau intre 15 si 28. Daca as fi zis: nu frate, pentru 2 dolari nu ma dau jos din pat, acum bagam in continuare cu succes in Romania corporatista, si imi plingeam de mila ca fac 2 ore pana la serviciu si ca trebuie sa iau pastile ca sa pot sa dorm.
Or fi românii lepre dar si angajatorii sunt târfe. Daca ar avea afacerea intr-o tara normala ar avea responsabilitatea semnaturii de pe contractul de munca al angajatului. Dar nu, e mai usor sa-i declar pe toti incompetenti si lenesi, decat sa-i platesc. Le pun targeturi de căcat pentru ca pot si vreau. Ce bine ar fi sa rulez numai practicanti in firma si sa le cer păsărică tuturor fetelor, pentru ca (nu-i asa?) nevasta-mea nu-mi mai place! Numai salarii minime si mumu!
Ma tem ca generatia celor sub 30 de ani nu are cum sa-si dea cu presupusul pe tema asta. Pentru ca munca nu insemana doar online, social media, seminarii, prezentari, PR-pe-la-spate, galele premiilor de excelenta sau laba gâştii.
Sunt unii care au grija sa nu dea cumva apele sau sa cada avionul peste vreun seminar online de marketing afiliat. Tot lepre si ei?
@Ionut
Comunist ca Mister_Q. Am lucrat la negru, gri si de o buna bucata de timp la alb. Daca vrei sa lucrezi la negru, e prostia ta. Stii expresia cu prostul care da nu ala care cere ?!? La angajare este prostul care nu cere
Daca tu mergi la primul interviu la care esti chemat si aia iti zic ca-ti dau banii in plic iar tu nu comentezi, iti meriti soarta.
@Toma: poti tu sa ceri cat vrei de mult ca tot cat vor ei sa dea vei avea pana la urma.
@Toma
Complicitatea angajatului la munca la negru se cheamă frică pe limba noastra. Laşitate. Majoritatea nu reclamă asta pentru ca sunt slab pregatiti si alta sansa nu mai au.
Nu mai justifica munca la suedez doar pentru ca tu ai practicat-o. Sau esti si tu antreprenor?
Sunt joburi la care dai chiar examen nu doar un amărât de interviu. Alea, alea, cu ce ai invatat (sau nu) la „şicoala”. Si cei care cer asta nu „e” comunişti. Nici ăia care acceptă examenul nu „este”.
@Zoso: de aia se fac, in firmele normale, evaluari periodice ale angajatilor. Esti bun, ramai. Nu esti bun, aia e usa. Pentru ca in lipsa fisei postului si a evaluarilor ti se va spune „intr-o firma daca nu ai de lucru dai si cu bidineaua daca ti se cere”.
In cate firme din Romania cati manageri si cati salariati vad relatiile de munca drept un parteneriat care ar trebui sa fie win-win? Eu te angajez pentru ca am nevoie de forta ta de munca si de calificarea ta. In schimb iti voi oferi un salariu corect, o perioada de lucru bine determinata, care sa nu se suprapuna cu timpul tau liber, conditii civilizate de munca, reguli clare etc. Tu in schimb trebuie sa-ti vezi de treaba, sa respecti cerintele jobului si sa nu faci alte treburi pe langa ce presupune munca ta.
Asta e cazul ideal. Dar nu, la noi ne-am obisnuit sa ne tragem pe cosor unii pe altii, angajatorii pe angajati si invers. Ei ne fac ca ne platesc, noi ne facem ca muncim. Si de aia munca la noi va fi mereu de genul win-loose sau loose-loose.
@Toma: esti nefu**t?
cum fura Kaufland
http://carmenplesea.blogspot.com/2017/02/lasa-te-furat-si-tu-numai-la-kaufland.html
sindicatele sunt mai putrede decat statul in sine..
@Vlad: A, da, asta poţi s-o mai zici o dată. Nimeni nu e de neînlocuit. Şi poţi să fii tu cel mai bun şi mai conştiincios din firmă, dacă ai un şef cretin oricum te va da afară.
Cu alte cuvinte poţi să-ţi dai viaţa pentru firmă, dar firma niciodată nu se va sacrifica pentru tine.
Ionut, iar te-ai uitat in gura consultantilor de pe bj ? Evaluarile nu sunt facute ca sa fii dat afara, dar na. Imi inchipui ca perspectiva unui maturator de strada e mai diferita. Nu credeam ca-i atat de multa nemultumire in sufletul vostru. La cat de murdare sunt strazile…. ar cam fi momentul pentru o evaluare.
Datoria angajatului este sa-si faca treaba pentru care este platit. Daca esti mare inventiv fa-ti tu firma ta, munceste pentru tine si nu mai sclavagi pentru 5% in plus pe an si un bonus de Craciun de 10% din venitul anual. Iti faci tu firma si ai bani pe luna cat castigai pe an sclavagind pentru ala care la o adica te scuipa intre ochi fara probleme.
Eu la primul job(eram inca student) am facut o aplicatie software pe care nimeni altcineva din firma nu o putea face pentru ca nu avea cunostintele auxiliare necesare (matematica, statistica). Stiti cu ce am fost rasplatit? Mi-a dat un mos sa-i fac si lui niste poze in word…
Singurii care apreciaza munca sunt angajatorii straini. Pe de alta parte la ei, nu vei fi niciodata de neinlocuit.
Studentii traiesc pe spinarea parintilor fiindca pot, adica parintii castiga suficient de mult pentru a acoperi cheltuielile de zi cu zi ale inca unui adult. Deci generatia 45-65 nu are de fapt problemele financiare care sunt urlate constant la televizor iar salariile cu adevarat mici se aplica doar la entry-level. Hmmmm…. interesant
foarte tare articolul. felicitari
Mi se pare socant ca la virsta asta unii dintre noi tot mai cred in Mos Craciun!!!
Am niste vesti nasole pentru ei:
1. viata nu e cinstita
2. nu exista dreptate sociala decat in cartile de filosofie
3. nu exista egalitate intre oameni decat in cartile lui Marx si Lenin
4. nu iti datoreaza nimeni nimic doar pentru ca te-ai nascut si te-ai gandit ca trebuie sa traiesti si tu.
5. si, cel mai grav, in ciuda a ceea ce spun filmele americane si Coca Cola, NU EXISTA MOS CRACIUN!
„Nu se poate omule proprietar de supermarket sa vii sa vrei sa faci profit de 300 sau 400% si alalalt, producatorul sa iti moara de foame.” – BA DA, se poate. Si stii de ce se poate? Pentru ca nenea ala cu supermaketul ofera un serviciu (nu in sens de loc de munca) unui grup de oameni care este dispus sa plateasca pentru a il obtine si pentru ca PRODUCATORIIi NU GINDESC = lene intelectuala!!!!
Daca tu, Gigel, nu ai cumpara de la supermaket, ala s-a cam duce drakului.
Nu ii impiedica nimeni pe producatori sa se asocieze, sa isi inchirieze spatii si sa vinda direct catre poplatie, la pret mai mic decat la supermarket. Dar, evident, atunci intra in joc alte 2 calitati exceptionale ale spiritului romanesc:
– cum sa ma asociez eu cu vecinu’ si sa castigam amandoi egal. Nu, capra lui trebuie otravita!
– cum sa fac eu sa-l trag pe ala in piept si sa castig eu mai mult, ce-ar fi sa pun jumate apa in lapte, ca sa vind cantitate mai mare.
Nu te impiedica nimeni ca producator sa te urci in masina sau sa-l pui pe fi-tu pe care l-ai tinut la facultate sa vb. cu toate magazinele mici de cartier sa iti poti vinde marfa acolo.
Nu stiu daca le-ai vazut prin oras, exista un mic lant de magazine gen bacanie care vind produse alimentare pe care le gasesti numai la ei. Sunt in general produse ardelenesti. Firma care detine acel lant de magazine a fost pornita de niste ardeleni, proprietari de ferme, care s-au asociat ca sa isi poata vinde produsele direct catre client, fara a intra in supermarket. Le vind chiar la pret usor mai mare…sunt foarte bune si in toate cele in care am intrat era coada. Ups….deci, din nou, se poate!
@Maria: românul şi asocierea sunt două lucruri diferite.
@antiorice: Ai fost vreodată angajat?
Ce parere ai despre cei care-si fac facultatea un pic mai tarziu,sa zicem pana-n 30 de ani,iar in timpul asta muncesc ce,cat si pe unde pot?Mai au sanse in a-si construi o cariera dupa varsta asta?Ti-as aprecia parerea si multumesc anticipat!
Ca sa ajungi angajat model trebuie sa stii sa faci un singur lucru: sa pasezi mingea. Daca reusesti sa tii mingea tot timpul in terenul adversarului esti un geniu. De zece ani vad zilnic acest lucru. Am colegi care nu fac nimic dar sefului ii plac, deoarece stiu sa paseze mingea si par ca muncesc. Trimit zilnici zeci de mailuri, majoritatea forward de la client la executanti sau viceversa, dau copy/paste dintr-un document word in altul, impart mailuri tiparite la imprimanta, vorbesc mult la telefon, dar productivitatea muncii lor este zero.
daca vrei sa stai bine pe pozitie ca angajat e bine sa faci urmatoarele
– sa te intelegi ok cu seful, el sa stie ca-ti faci treaba
– daca poti contribui la imbunatatirea activitatii in departament, fa-o, daca esti programator si faci o aplicatie mai buna de servici care inlocuieste aplicatia veche, automat devii un angajat greu de inlocuit ca asa iti consolidezi pozitia
– evita limbile in dos si incearca sa faci ceea ce-ti place in acest timp, nu fii sluga patronului ci un membru al unei echipe, cu bune cu rele, nu conteaza
– nu-ti fa dusmani, nu te ajuta cu nimic si poti sa ai probleme mai tarziu
– cand gresesti, fii sincer si recunoaste ca ai gresit, asumi responsabilitatea si rezolvi problema intr-un fel sau altul, depinde cat de grava e greseala pana la urma
cam atat…
Mult prea tare articolul. Merita dezvoltat.
@Maria
Si problema ta cu angajatii care este?
Daca incerci cumva sa ne explici că romanii, orice ar face, tot sclavi vor ajunge sau ca vina pentru cei 7 milioane de pomanagii o poarta 3 milioane de fraieri, nu ţine.
Adica nu te da lup moralist.
Da, romanul e zevzec. Romania are un haos total in legislatie, politici si guvern. Cu o politica serioasa toti asistatii social pot trece instant la munca fara ca media sa mai scoate fum pe anus.
De exemplu, guvernul flamand (din Flandra) a somat Nike sa urce firma pe vapor doar pentru ca americanii aia prosti au incercat sa concedieze niste femei care au avut tupeu sa ramana gravide (in 2001). Cam asa reglementeaza un stat cu cohones problemele din zona muncii. Nike a inteles ca in Belgia respecti legea locului si nu vii cu ifose de Oregon.
La noi exista multi tembeli care injura femeile gravide care isi iau concediu. Tembeli care in general nu muncesc dar sunt full de sfaturi si care meritau avortati. Majoritatea tinuti cu bani de bunici.
@culaie: incerc sa explic exact contrarul. Nu te obliga nimeni sa fii sclav, iti trebuie doar putina initiativa. Nu am intrat in discutia legata de asistatii sociali, ma referam la cei care chiar lucreaza si se pling ca nu le place cum sunt tratati.
Pe bune, incetati sa comparati Romania cu Belgia, Germania, etc. NU suntem acolo, probabil nu vom fi niciodata…dintr-un milion de motive, de la geopolitica si istorie la valori sociale. Singurul nostru avantaj competitiv este ca suntem ieftini ca mana de lucru, ca in rest, productivitate, etica, infrastructura, etc., suntem talpa iadului.
Povestea cu Belgia nu e chiar asa. Ca Nike sa vina acolo, a primit niste beneficii de la statul belgian, incepand de la infrastructura gratuita, la subventii si reduceri de impozite. Evident, in schimb au cerut tratament corect pentru cetatenii lor. Cand asta nu s-a intamplat, Belgia le-a aratat nota de plata. Nu i-a dat afara din tara, doar le-a cerut banii inapoi. Daca iti aduci aminte, la fel a facut Germania cand Nokia si-a mutat fabrica in Romania.
3 ani mai tarziu Nike a inceput sa mute incet incet productia in China, unde angajatul nu misca in front.
Carei firme stii tu ca i-a oferit statul roman ceva similar, ca sa poata sa ceara ceva in schimb?
@antiorice are mare dreptate. Este o solutie daca dorinta unui om este sa stea angajat. Si are tot dreptul sa o faca daca asta e nivelul lui de confort psihologic. Dar trebuie sa MUNCEASCA, si nu sa se vaiete. Da, exista locuri de munca nasoale. Dar daca ai o treaba cu business-ul ala, este suficient sa ridici mana ca sa iti gasesti undeva mai bine.
@zoso: ar trebui sa trecem in dictionar ca roman ca antonim la asociere. Trist
Aia cu banii produsi pt sef e mit urban.
1. nu ai cum sa contabilizezi asta in firme cu mai mult de 20, 30 de angajati
2. in functie de fisa postului s-ar putea nici sa nu ai vreun cuvant de spus in cat de mult castiga seful de pe urma ta.
Important este cum esti vazut de cei care trebuie sa iti judece valoarea, iar daca ai talent poti trece prin job fara sa te omori cu munca.
No shit!
Sa nu compar Belgia cu Romania? Da ce aia au 5 ouă?
Singura facilitata este ca le-a dat voie sa puina un depozit urias in buricul Europei langa un canal navigabil. In rest, daca sunt prosti si abuzeaza angajatii o sug!
Nimeni nu a venit sa insulte angajatii doar pentru ca un directoraş fumeaza ierburi de pe calea ferata!
So, daca tot ii consideri pe toti angajatii (in afara de tine) niste lepre eu zic sa-ti faci firma in Vietnam.
Nu urli ca statul a pus biruri mari pe salarii sau pe firme si sufoca orice activitate! Decat sa dam vina pe incompetenta celor care nu stiu sa faca parghii mai bine vomitam zilnic peste angajati.
Un exemplu drag lu’ Petcu (blogerul, nu sindicalistul ) – cu ce e de vină angajatul de pe bandă de la Nokia dacă managementul companiei e prost şi o falimentează? Nu angajatul trebuie să se gândească la viitorul companiei, el nu e plătit pentru asta. Spui că angajatul trebuie să se gândească să nu mai fure? Peste tot se fură: materiale, rechizite de birou, clienţi, timp. Prin simplu fapt că la muncă între două rapoarte sau nşpe linii de cod mai verifici un zoso.ro, un mess, un Youtube etc deja ţi-ai furat angajatorul. Şi e de datoria lui, pentru că tot e plătit pentru asta cu mult mai bine decât tine, să gândească strategii prin care să te împiedice să mai faci asta în loc să-ţi vezi strict de muncă.
Apoi treaba cu asocierea o înţeleg doar parţial. Adică cine chiar vrea să se înhame la o treabă găseşte căi de comunicare. În grupurile unde toţi vor să fie şefi şi nici unul worker da, se duce pe gârlă asocierea. Dar eu sunt exemplul viu că o asociere între mai multe firme pe diverse taskuri pe praful ăsta este perfect realizabilă. Soluţii se găsesc, numai să vrei.
@Ionuţ: angajatul face parte din angrenajul de care depinde viitorul companiei. degeaba gândeşte şeful strategii, degeaba vânzătorii se laudă ca au cel mai bun produs dacă nea ion, de la şaibă, isi baga pla in ea de munca. am vazut zeci de cazuri de oameni care pur si simplu nu aveau chef sa isi faca treaba ca lumea, că…nu voiau ei. dar aveau pretenţia să fie plătiţi la timp şi să fie plătiţi bine. si agentul de vâzări si directorul de producţie împărţeau pagubele.
Dacă nea Ion de la şaibă nu-şi face treaba ca lumea, de nu-l dai afară şi-l angajezi pe Vasile? E mai uşor ca manager să te plângi că angajaţii te fură, decât să-ţi recunoşti propria incompetenţă.
Gândeşte şi altfel chestia asta: tu ca şofer (manager al maşinii), dacă simţi că plăcuţele de frână (care au rol în buna funcţionare a maşinii) sunt duse, zici „las’ că merge şi aşa” apoi te plângi de ele la o bere cu băieţii, sau le schimbi şi scapi de probleme?
@Ionuţ: teoretic, da. practic, nu vrei să fii şeful cel rău.
Şi cu p**a-n c*r şi cu sufletu-n rai nu se poate, ştii vorba aia românească. :))
Revin cu un mic calcul, deşi matematica nu e punctul meu forte. Să zicem că X e ceva sculă într-o firmă, remunerat cu 1.500 euro lunar. La o medie de 22 zile muncite în luna respectivă asta înseamnă cam 68 euro pe zi salariul lui. Să zicem că omul are program de 8 ore, deşi la salariul ăsta puţine sunt joburile unde stă numai 8 ore la muncă dacă e pe post de execuţie, şi nu-l prind 8 ore la muncă dacă e pe post de conducere. Deci omul e plătit cu 8,5 euro pe oră. În ora aia să presupunem că se dă huţa pe net 15 minute şi iese de două ori la ţigară câte 5 minute. Deja s-au dus 25 de minute, cam 3,5 euro din salariul lui zilnic. Asta înseamnă că în acest caz angajatul respectiv e plătit cu vreo 40% mai mult decât munceşte pentru firmă. Apoi vine un şef şi se plânge că nu ştie ce să mai facă să mai reducă din cheltuieli.
@Culaie…wow, este incredibil cum cineva poate sa citeasca groaza de cuvinte pe care am scris-o si sa inteleaga exact pe dos. Hai sa mai bag un mic eseu, ca am chef de scris si mi-e lene sa-mi fac blog.
1. „Decat sa dam vina” – dragul meu, tot ceea ce am spus eu a fost TOCMAI ca in loc sa dai vina pe cineva, pune mana si FA CEVA ca sa iesi din kkt, indiferent ca este vorba de un job nasol, de un job prost platit, de un job pe care il urasti din diverse motive. Iar daca esti firma: Bulgaria, Turcia, Ungaria, Serbia: toate au impozite mai mici ca noi. Trebuie doar sa gasesti modalitatea de a-ti angaja oameni, si un avocat destept te va invata. Spune-i greva fiscala daca vrei: in speranta ca la un moment dat gunoaiele umane care ne conduc se vor trezi in p. mamii lor si vor lucra si pentru noi, nu numai impotriva noastra.
2. nu am spus ca nu exista locuri de munca de kkt, am spus sa iti misti fundul ala urias de pe canapea, sa iti iei propria viata in maini si sa iti schimbi soarta. Traim intr-o tara in care se poate sa faci asta cu conditia sa nu fii lenes, idiot sau defetist.
3. nu consider pe nimeni lepra, consider insa ca exista foarte multi oameni lenesi, care prefera sa se duca la carciuma sa isi bea amarul decat sa caute, singurei, cu capul lor propriu si personal, o iesire din situatia de kkt in care se afla.
4. in acest moment lucrez ca freelancer si ai sa razi, tocmai am angajat un designer din …well, Coreea, pentru logo-ul unui site. Pe proiectele mele mai am un animator din State si unul grafician 3d din Tunisia. Nu am angajat un roman, pentru singurul care a aplicat mi-a cerut de 2 ori mai mult decat americanul, ca de, el are 3 perechi…de pantofi. Nu-i asa ca viata e misto? Pregateste-te, ca piata de munca globala e pe vine…ne paste si pe noi si nu in sensul de destinatie favorita: suntem scumpi si tzepari, si consideram ca e normal sa spunem ca …”peste tot se fura”
5. Nu ai 5 „oo” dar au:
– o pozitie mai fericita decat noi: sunt poarta de intrare in Europa, au iesire la Ocean, etc.
– o istorie mai fericita decat noi: nu uita ca noi venim dupa 50 de ani de comunism, adica de facem ce putem ca sa nu o sugem zilnic. Ei nu au avut parte de asta
– un alt spirit national, indiferent care sunt motivele socio-istorice ale acestuia. Asta inseamna inclusiv ca politicienii lor nu cauta prin orice mijloace sa ii friga pe aia care i-au votat, asa, de-ai draku ce sunt si pentru ca pot.
Istoric vorbind, ei sunt de partea castigatoare iar noi cam des de partea perdanta.
6. Nike – fabrica a fost construita pe un teren apartinand statului belgian, oferit spre inchiriere cu 34% sub pretul pietei. Pentru a construi fabrica in acel loc si nu in alta parte (o zona in care somajul era cu cca 8% peste media nationala) s-a renuntat la taxele locale timp de 3 ani, pastrandu-se doar taxele de nivel national (profit, accize, etc). Mai intreaba-l si tu pe google, ca stie…dar nu te face mai destept.