Darwin Awards: rămâi prost când afli cu ce umfla femeia asta baloane!

Locatarii blocului din Pitesti unde a avut loc explozia in urma careia o fetita a murit, o femeie a fost ranita, iar 12 adulti si doi copii au fost intoxicati cu fum spun ca au sesizat la Primarie ca femeia desfasoara activitati ilegale.

"Umfla baloane cu heliu, asta facea femeia asta, si uite-asa am ajuns sa stam acum in strada. Am sesizat ca umfla baloane si ca este pericol, dar nu s-a luat nicio masura", a declarat o locatara cu un copil in brate.

Pe de alta parte, primarul municipiului Pitesti, Tudor Pendiuc, spune ca sesizarilor li s-a dat curs, dar ca in locuinta vizata de reclamatie nu au fost identificate materiale si instalatii suspecte. (sursa)

Este posibil ca femeia sa fi umflat baloanele direct de la instalatia de gaz. Se pare ca familia care locuia in respectivul imobil facuse o improvizatie la instalatia de gaz pentru a umple baloane cu gaz, anunta Digi24.

Eutanasiere?

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

18 comentarii

  1. Gazul metan e mai greu decat aerul.

    00
  2. Heliu e un gaz inert nu explodeaza ( in sensul chimic). Daca recipientul in care se afla sub presiune cedeaza poate exploda mecanic, dar nu ia foc nimic.

    00
  3. Heliu, ca parte din gazele nobile, nu se combina cu nimic. Deci nu arde.
    Pe de alta parte dezastrul cu Hindenburg, s-a datorat hidrogenului care arde foarte bine mersi si rezulta… APA!
    Ce se foloseste la aragaz este un amestec din propan, butan si mercaptani, si este mai greu decat aerul deci un balon umflat cu asa ceva nu pluteste.

    00
  4. Vreau sa stiu daca baba, se alege cu un dosar penal, o amenda..ceva? Totusi nu cred ca umfla baloane cu heliu.

    00
  5. Povestea nu se leaga; heliul nu vine pe teava ci trebuie cumparat, nu se vinde in butelii mari si mai e si scump al naibii. Nu poti sa ai un business (doar) de umflat baloane cu heliu din simplul motiv ca gazul zboara din balon in maxim cateva ore (da, are molecula mica, iese prin peretele balonului) – trebuie sa te duci cu butelia la petrecere sau sa actionezi la comanda ferma cu putin timp inainte de eveniment. Plus ca heliul e si scump rau… Realitatea e probabil mai simpla, cineva a astupat aerisirea de la bucatarie iar conducta de gaz s-a fisurat, fara legatura cu „afacerea” de umflat baloane.

    00
  6. Bine ca nu le-a umflat cu hidrogen! Vezi Hindenburg!

    00
  7. Si ce-a patit femeia intr-un final?

    00
  8. @Gigel

    1. CH4 (12 + 1*4) este mai ușor decât 3N2 + O2 (3*2*7 + 8*2). Adică foarte lejer spus, cu simplificări (nu ne băgăm în moli și numărul lui Avogadro), metanul este mai ușor decât aerul.
    2. Metanul nu explodează decât într-o anumită plajă de concentrații, în jur de 5%. Peste 8% (parcă), nu mai explodează (dar se aprinde, desigur).

    00
  9. Vad ca tot romanul se pricepe la politica, fotbal si mai nou la chimie.
    Gazul de la retea este un amestec de metan (CH4), azot, dioxid de carbon si mercaptani. Uneori exista si alte hidrocarburi gen butan, propan, izobutan. Metanul este in proportie de peste 90%, deci greutatea moleculara este aproximativ greutatea metanului (12+4*1=16). Aerul este un amestec de O2 (21%), N2 (78%) si alte gaze (1%). Greutatea moleculara a aerului este 28.9. Cu alte cuvinte un balon umflat cu gaz de la aragaz pluteste bine-merci.
    Uneori iarna se introduce in retea gaz de sonda care contine hidrocarburi grele (gen benzen), dar in continuare metanul este in proportia cea mai mare –> deci cazul ramane mai usor ca aerul.
    Nu confundati gazul de la reteaua de gaze cu GPL-ul care este intr-adevar amestec de butan si propan si este mai greu decat aerul

    00
  10. @Robintel – mai verifica-ti afirmatiile! Ai incurcat valenta cu masa atomica la toate elementele din aer. In plus la calcularea masei aerului faci media ponderata a elementelor si nu le aduni !! Deci masa moleculara a aerului e (3*14*2+16*2)/4 = 29, asa cum spune si ionescu.

    00
  11. tried and tested. balon umflat cu gaz de la aragaz (din retea, de pe teava) se ridica. unii se mai joaca cu astea. :)

    00
  12. @robintel esti varza de bruxel amice, esti destept de puti

    00
  13. Cand am vazut stirea la TV chiar ma gandeam ca femeia asta merita incadrata in categoria Darwin Awards.

    00
  14. Eu si cu frati-miu trăgeam metan în plămâni de la aragaz, făceam baloane de săpun cu tubul de pix, apoi le dădeam foc cu bricheta. Fun times. Baloanele se ridicau bine-mersi.

    Darwin award pentru vecinii care se tem de heliu. Darwin award pentru cei incapabili să calculeze greutatea molară a unui gaz si nu știu volumul ocupat de un mol de gaz. Darwin award pentru copiii oligofreni care inhaleaza metan si in fine pentru presupusa vânzătoare de baloane cu metan.

    00
  15. @robintel „1. CH4 (12 + 1*4) este mai ușor decât 3N2 + O2 (3*2*7 + 8*2). Adică foarte lejer spus, cu simplificări (nu ne băgăm în moli și numărul lui Avogadro), metanul este mai ușor decât aerul.” – asta e de o prostie rara. Masa moleculara a aerului e ~28.9, se poate calcula cu usurinta si o mai tin minte din liceu, am facut zeci de probleme cu asta. Ce-i al tau e al tau, la metan e intr-adevar 16 masa moleculara.

    Wiki zice ca gazul din instalatiile noastre e intr-adevar metan in cea mai mare parte, ceea ce il face mai usor ca aerul.

    00
  16. Stai…umfla baloane cu gaz!?! Oare cum a putut sa decurga procesul psihologic care a adus-o la solutia asta?

    00
  17. @Alonzo

    Trebuia să fiu mai explicit, îmi pare rău.

    Calculul simplist spunea altceva, întrucât aerul nu este format din molecule de… aer.

    Aerul este un fluid cu mai multe părți, iar ceea ce am încercat să evidențiez, cu speranța că cineva nu se va împiedica de evidențe, este că masa (de orice fel) a metanului este mai mică decât cea a aerului, oricum am calcula.

    Altfel, cred că este evident că masa moleculară a aerului este dată de (3N2 + O2)/2, adică (( 3 * 7 * 2) + (8*2))/2 = 29.

    Oricum, apreciez orice comentariu informat care, măcar, nu mă înjură pe degeaba.

    00
  18. @Robintel
    Imi pare rau, in continuare calculezi gresit. Masa moleculara a azotului e 28 (2 atomi*14), a oxigenului 32 (2*16). Nu au ce cauta nici „7” si nici „8” in formula. La fel, nu are ce cauta 3N2+O2, nu are sens (de unde 3N2??). Compozitia aerului e mai aproape de 80% azot si 20% oxigen, deci calculul e 0.8*28+0.2*32=28.8 si procentaje mai exacte vor da un rezultat mai exact.
    Nu cred ca persoanele care au aratat deja ca gresesc trebuie sa dea explicatii, sa le lase in sarcina altora. Scuze ca sunt total pe linga subiect.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.