Citeam știrea asta și m-au izbit două chestii.
Prima e ceva legat de bricolaj. Dacă sunteți student și aveți nevoie de un prelungitor, luați unul cu cablu de 2.5. Întrebați la raft sau cereți părinților asta, știe tac-tu ce e aia de obicei. Și știe și de ce. E mai bun, e mai rezistent, e mai sigur.
A doua chestie e întrebarea din titlu. De ce folosesc studenții prelungitoare? În loc să interzicem, nu mai bine ne întrebăm de ce le folosesc și la ce, poate rezolvăm problema de la sursă?
Nu mai știu în ce cămin am fost de câteva ori prin 2000, aveau o singură priză în el, la 4 oameni. Nu 1 priză cu 2 intrări, 1 priză 1 intrare.
Rețineți, 2.5 cablul, da? Sau, mai tare, pune-l pe tac-tu să făurească el unul, că știe cum, materiale găsește la magazin, ți-l face la ce dimensiune vrei tu.
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Nu.
1: cablul e drept și elimină efectul de bobină
2: priză IP6* presupune pe lângă rezistență la factorii externi și un set de contacte solide.
Dacă mișcarea asta e făcută cu 3*2.5 și ștecherul e făcut și ăla cu simț de răspundere, e o teoretică relocare de priză.
Da, este un prelungitor prins de perete. Daca desfaci priza e lucrare neautorizata, care in lumea civilizata iti aduce probleme cu legea si cu asigurarea.
Si terminati cu „efectul de bobina” – nu e efect de bobina, adica inductanta, ci pur si simplu lipsa racirii corespunzatoare a unui conductor rulat, sau facu ghem, sau gramada, tot aia e.
Radu faptul ca tu nu știi ca o rola de curent strânsă funcționează ca o bobina nu înseamnă că acel efect nu exista. Nu te mai ambala. Mai bine revizuiește puțin fizica de clasele 5-8.
Septimiu nu functioneaza ca o bobina pentru ca are doi conductori prin care curentul circula in sensuri opuse, fiecare anulandu-si reciproc campul magnetic.
Dar hai sa presupunem ca ce am zis mai sus nu se intampla, inductanta e sarcina reactiva care nu produce caldura.
Cand iti ia foc cablul nedesfasurat de pe tambur e din cauza rezistentei, care e sarcina activa si produce caldura si care nu depinde de cum e asezat cablul. Problema e doar cand e strans gramada, sub orice forma, si nu poate sa se raceasca.
S-au sifonat niste bani cu realizarea isntalatiilor electrice. asta DACA au fost refacute. Nu mai suntem in anii 80 cand studentii aveau un singur frigider si un resou. Acum necesitatile au crescut (laptop/pc si altele)
Placa de par..
Doar ca un resou d-ala consuma cat 5 PC-uri….
10L ciorbă la 6000W, nu stai să bolească.
Pînă și un banal uscător de păr are mai mult de 1kW… Bietele fete.
> poate rezolvăm problema de la sursă?
Am 2 anecdote cu asta, una cu constructori si alta cu prieteni in vizita.
Casa noua, dezv construieste duplex, tu-ti alegi ce vrei prin casa. Vine gigel instalatorul de la dezv. Hai sa-mi spuneti ce fac in baie. Pai, prize. Da, stiu voi astia tineri vreti prize in baie, nu prea e bine. Sefule, uite pui d’astea e bine. Ok, pun o priza, deci, aici pe perete langa usa? Nu, ca n-am ce face cu ea pe perete. Pui 2 pe peretele ala, si 6 sub chiuveta. Aoleo, 6 prize?! pai ce faci cu ele? Pai pe peretele ala pun uscator, la wc pun bideu japonez, si cu restu ma descurc. Pai si sub chiuveta? Ce faci cu 6? Nu situ boss vad eu, o banda led cu lumina difuza, minim doua periute, un aparat de ras, nu vreau sa le tot frec. Aoleu ce ti-e si cu tinerii astia.
A doua, cu prieteni veniti in vizita cand se construia casa. In bucatarie, perete lung. 12 prize. Numara unu ba da ce faci ba cu 12 prize?! Pai uite, aici 4 dintr-un foc frigider, hota, plita, cuptor. In partea asta msv, si poate ceva filtru. Dintr-un foc 6. Aici am cafetiera si grinder. Mai raman 4 pe toata lungimea blatului, sa am de robot, mixer, masina de paine, sau ce am de folosit din cand in cand. Ah, da, asa ies… da parca tot multe sunt. PAI PLM ABIA TI LE-AM INSIRSAT.
Da toate prizele alea erau pe circuite dedicate, gandite pe grupuri, nu? Gen MSV circuit dedicat, frigoder cu hota si ceva si tot asa. Ca daca pui 12 prize din doza de camera tot poate face pac conductorul din perete…
Circuite separate, normal. Plita separata de cuptor, sa le poti folosi in paralel. Restul nu mai stiu, dar da proiectul era gandit bine de la inceput.
Nu stiu voi ce nevoi aveti dar eu mi-am pus panou trifazat cu 36 de module pentru bucatarie – living. Toate grupuriile de prize si consumatori mari sunt pe circuitul lor. Doar in bucatarie am vreo 25 de prize in vreo 14 grupuri.
Asta cu prelungitoarele si stecherele interzise e un prim pas ca sa blocheze excesul de consum pe un circuit, si sa evite tot felu de prelungitoare improvizate, inadite si subdimensionate care pot lua foc. Acuma nu bag mana in foc ca si in panou sunt dijunctori avand curba industriala de declansare ( cam numai din astia se si gasesc) calculati sa declanseze la limita, ca nea vasile sa nu se tot duca sa repuna siguranta cand ea declanseaza.
Cand m-au pus sa-mi aleg faianta pentru bucatarie, le-am zis simplu: ce faianta, baieti? puneti prize de sus pana jos.
Am 14 prize in bucatarie grupate pe circuite separate, cuptorul electric/plita legate direct pe fire in circuite separate si ar mai fi mers minim 2 blocuri de 2.
Sa mor daca inteleg de ce-s unii asa de NF si-i fute grija de ce am eu multe prize. Eu am cam 20 in bucatarie, momentan exact 2 stau nefolosite. De fiecare fucking data cand vine tata la mine ma freaca de ce am atatea prize.
In alta ordine de idei, cum plm 1kW pe camera? Noi am avut perioade cand stateam 5 in camera. PC-urile consuma aprox 400W (doar sursa, monitorul nu e asa mare consumator). Pai 400*5 + monitoare + bec + frigider = aprox 2,5 kW. Ce naiba?
Cand eram student, in majoritatea caminelor incalzirea era deficitara, asa ca multi tineri intreprinzatori se incalzeau cu ajutorul unor blocuri de BCA cu spirale metalice prin ele, dispuse oblu in mijlocul celu…camerei.
O data la 2 zile sau mai des sareau sigurantele pe tot coridorul, dar stateam in pula goala in decembrie cu geamurile deschise de la caldura insuportabila
La noi in camin (Regie) nu mai sareau sigurantele pentru ca erau inlocuite cu CUIE!
Cristian J. exact, este practic exceptia care confirma regula zicalei: unde merge sarma e pacat sa pui surub.
@CosminO ai uitat sa zici cat plateam pt treaba asta. Undeva intre 200 si 300 de lei si aveai apa, curent si caldura cu nemiluita.
N, era acum vreo 25 de ani, camin privat, parinti „chiaburi”, undeva in Cluj
Prin anul IV mi-a facut rost tata de o nichelina din aia cat degetul, luata de la un vagonet de mina, nichelina pe care am „instalat-o” in bolovanul ala de BCA.
Cand i-am dat drumul, s-a facut incandescenta, era in jur de 8 seara, stateam 5 studenti pricajiti si zgribuliti in jurul ei, cu fetele luminate sinistru intr-o tenta stacojie.
Dupa 3 minute nu se putea sta fizic in jurul ei la mai putin de doi metri in toate directiile.
Estimativ, cu mintea de acum, probabil ca sugea minim 3-4 kwh.
E vechea poveste romaneasca cu negarea realitatii, pentru ca realitatea costa.
1. Puterea instalata e mica teoretic si practic – 1kw/camera.
Un uscator de par are 2kw!
2. Sunt foarte multe dispozitive de bagat in priza, putine prize, multi consumatori si 2-4 oameni in camera.
Atata s-a putut, dar toti sunt acoperiti de regulamente pe care nu le respecta nimeni (ca nu pot fi respectate).
–
Stai sa vezi cand afli cat consuma un btc miner. Pe la inceputurile btcului cand puteai sa minezi singur, o ardeam pe una care statea la camin, doar ca sa pot sa ii las un aparat mic in camera sa ii faca caldura. I-am adaptat si siguranta (cui in loc de sarma). Era fericita ca iarna e putin mai cald. Multumesc statului roman ca a platit curentul.
De asta spun ca ideal este sa montezi un contor pe fiecare camera. Nu sa pui limite ce nu pot fi respectate de nimeni.
Si siguranta de 6A/camera!
Sa vezi rezmerita…
Daca bagi in priza doua computere sare siguranta.
@MarcelD, daca pui contor, nu mai conteaza. Poti sa pui si siguranta de 32A, ca se vor pondera singuri studentii.
Daca intr-un camin sunt 10 studenti cu masini electrice si le incarca concomitent, rezista instalatia?
De ce trebuie sa le încarce la cămin. Pana acum aveau pompa de benzina pe palier? Ce aveți de nu mai alocati timp de gândire?
De ce ? pentru ca: sa presupunem ca e vb de o camera de 2 persoane da?! ai 2 prize din ce imi amintesc cate una pe fiecare parte. Daca una din ele are probleme si nu o mai poti folosi, bagi tot in cea ramasa pt ca firele sunt trase pe vremea lui tataie si nu ai cum sa le schimbi decat daca spargi peretele pe tot traseul. Patit. dar in acelasi timp nici nu aveam plita dintr-aia de neam prost.
Daca sunt 4 studenți in camera si vor sa facă un antrenament de ML cu niște placi RTX 4080(adică fix ce se întâmplă la proiectele de licență si vor sa le lase peste noapte) atunci deja se trece de puterea de 1kw.
Nu mai vorbesc de alte circuite sau o încălzire simplă de mâncare la microunde.
Asta se cere acum pentru un proiect de licenta?
Si saracii studenti care nu isi permit sa cheltuie cel putin 3000 de euro pe 2-3 placi RTX 4080, ce fac?
Mai degraba antrenament la counterstirke, sau ce s-o juca acum, auzi la el, 4 tzarusi fac machine learning.
@Andrei G Aia care nu-si permit RTX antreneaza in cloud
Daca tot stiu ca au probleme permanent cu instalatiile de electricitate, nu s-ar fi gandit niciunul sa monteze cate un contor pe fiecare camera?
Si sa puna o limita lunara de, nu stiu, 300 kW pe camera, iar ce se depaseste sa fie platit?
Asa cum s-a spus mai sus, este aberant sa imi ceri sa nu folosesc echipamente care depasesc 1 kW, pentru ca un simplu feon are in jur de 2 kW. Si un fier de calcat mai rasarit are undeva pe la 2,5 kW.
Problema nu e data de eletricitatea consumata lunar, ci de puterea instalata si instalatia prosta/antica.
Cand e la pausal se abuzeaza.
Daca plateai curentul, deodata erau urlete.
Voi n-ati inteles: ei au pus limita aia nu din zgarcenie ca tre sa plateasca prea mult curent ci din zgarcenia de a face o instalatie electrica decenta.
Problema e ca acea limita e rizibila si nu cred ca are cum sa reziste daca e atacata in instanta. Probabil se gaseste usor un expert care sa declare ca 200-250W putere instalata nu e fezabil si atunci clauza respectiva din contract devine nula.
sa se dea maxim laptopuri de 30w la studenti!
George Simion dislikes this.
RaspberryPi la toata lumea
Tiktoku’ se vede și pe telefon…
Deci am stabilit:
O plapuma, un rasberry pi si un evantai, pentru toti studentii !
Organizati-va fratilor si protestati. Altfel nu se schimba nimic.
Luați exemplu din UK: PAT testing (testarea aparaturii portabile) + siguranțe in ștecher + siguranțe în prize.
Dimensionarea instalației e partea a doua.
Poti sa pui si prelungitor de 4, daca priza din care-l alimentezi e o coaja de (teoretic) 16A.
Mare parte a incidentelor apar datorita contactelor imperfecte la circuitele electrice – suruburi nestranse, borne oxidate, etc.
In plus dracu’ stie ce cabluri INTEC de 1,5 AL sunt prin pereti. Deci degeaba pui tu in aval chestii performante, daca in amonte e varza instalatia.
Citind pe aici vad ca majoritatea comentatorilor au pe la 40+ ani, ca au prins anii frumosi din camine.
Real nimic nu s-a schimbat, doar zugraveli noi si pe alocuri mai putina mizerie, dar aceeasi mizerie umana si aceeasi infrastructura.
Acum au termopane.
Din constructie au fost facute cu o singura priza, ca economia era plan cincinal, iar acum mai ia cate unul foc.
Mai bine pun mai multe extinctoare, ca e mult mai ieftin si practic, decat sa declare ca in proiect e 1 kW putere instalata/camera, dar cineva trebuie sa aiba curajul sa spuna asta.
Teoretic o priza are o siguranta, Practic sa zicem ca cele 2-3 prize dintr-o camera de camin au 1 siguranta dimensionata pt 3 consumatori. Daca eu in cele 3 prize bag 3 prelungitoare fiecare cu 5 prize am 15 consumatori pe aceeasi siguranta. Daca sare siguranta e bine, dar daca nu sare ca e decalibrata sau pusa una mai mare decat trebuie se topeste cablul.
Se vede ca nu ai trait in camin.
Acolo se vede in practica ca standardele actuale au un mare grad de exagerare, adica pe 2.5mmp aluminiu merge real catre 5 kw.
Se incalzeste, dar nu ia foc betonul si nu se topeste.
@Marcel, tocmai ca am trait in camin pe vremea cand sigurantele nu erau automate ci cu patroane si in care in loc sa fie o lita de cupru era un cui de otel si o moneda in fundul sigurantei. Nu e vorba ca iti arde betonul pe unde trece cablul prin perete e vorba ca se topeste cablul prelungitorului cand acesta e intins pe un covor. Tu ai bagat vreodata in priza un resou de BCA sa vezi cum fileaza lumina la bec? Eu am bagat
Deasupra patului eu aveam doua cuie batute in perete.
Intre ele era o nichelina frumoasa de cca 1m lungime, care era si pe post de veioza.
Am facut electrotehnica pre ‘89 deci eram meseriasi cu diploma.
La noi patroanele aveau sarma.
@Marcel, problema e ca multi nu sunt ca tine si ca altii care au cunostinte. OK, ai bagat 2 cuie dar ai stiut efectul, poate erai atent pe unde era cablul ala.
Acum marea majoritate isi cumpara cel mai ieftin prelungitor din Leroy ca banii se dau pe cafele la Starbacs si il lasa acoperit de maldarul de haine murdare… Exagerez putin, dar cam pe acolo…
Eu aș rezolva elegant cu un ups…. Cu cât mai multe prize. Ceva de genul
https://www.emag.ro/ups-cyberpower-pfc-sinewave-1600va-1000w-4-prize-schuko-color-lcd-display-avr-greenpower-upstm-bypass-technology-cp1600epfclcd/pd/DG7SMPYBM/?X-Search-Id=4c64dcf72162e7ab8370&X-Product-Id=169971226&X-Search-Page=2&X-Search-Position=8&X-Section=search&X-MB=0&X-Search-Action=view.
Nu este prelungitor, îmi trebuie pentru că nu vreau să îmi strice Enel calculatorul…. Simplu
„De ce folosesc studenții prelungitoare? În loc să interzicem, nu mai bine ne întrebăm de ce le folosesc și la ce, poate rezolvăm problema de la sursă?”
Teoretic ai dreptate, practic traiesti in Romania, tara in care s-a intalnit hotul cu prostul… daca cineva poate scapa cu o hartie, de ce anume sa-si bata capul cu implementat chestii, regandit chestii… asa da hartia, el e acoperit… studentii oricum o sa-si puna prelungitoare si cam aia e… ba chiar mai scade si consumul, ca sigur o sa fie gusteri care pun botul.
Las` că iese din urne partidul de aur și revin toți la educația de modă veche.
Alde Bulai inconjurat de tineret la lumina datâ de opaiț explicând mitul peșterii și istoria caloriferului la triburile dacilor liberi.
Bineinteles ca nu prelungitorul este problema. Avem prelungitoare de calitate, la un pret foarte bun, foarte ieftine.
https://www.emag.ro/prelungitor-bachmann-selly-3-prize-protectie-copii-16a-h05vv-f-3g1mm2-ip20-cordon-1-5m-alb-3842015/pd/D483S3BBM/
Este prea putin consum maxim 1kw per priza. Adica deja nu mai poti utiliza din start multe aparate electrice.
Daca reteau electrica este atat de proasta, ar trebui sa protesteze(toti) pentru ca proprietarul caminului sa imbunatateasca reteaua, nu sa restrictioneze consumul la unul ce scade calitatea de trai atat de mult.
Chiar daca aparent „chiria” la camin este una foarte scazuta comparativ cu piata, cineva totusi este platit pentru intretinerea cladirii si stabilirea serviciilor oferite catre chiriasi. Ce buget a avut, ce a facut de el, etc ?
Nu discutam despre aparate de incalzit electrice, cele.mai riscante din perspectiva accidentelor. Acelea ar trebui interzise din start, dar cu mentiunea ca in camere sa fie asigurata o temperatura normala de locuit, pe tot parcursul anului.
2.5mm2, un lux.
Caminele vechi din regie au 1.5mm2 in pereti. Pana la jumatatea lunii noiembrie cei de la cet grozavesti se fac ca ploua cand ii intrebi de livrarea agentului termic. Ce faci in cazul asta? Mai pun o geaca pe ei ? Cate paturi sa pui ? Cu cate colege sa te invelesti ?
Pe vremea mea un prelungitor era folosit de 2 calculatoare, 2 monitoare și un reșou
Inteleg nevoia unor reguli dar astea sunt absurde si paseaza orice responsabilitate pe studenti si da posibilitatea unor abuzuri. Un sef de camin sau un administrator poate abuza, ameninta sau cere spaga de la studenti pe motiv ca incalca contractul semnat.
Cel mai boem student tot are un laptop, un telefon si veioza/lampa. Si in cel mai bun caz sunt doi studenti in camera. Mai ai nevoie de un frigider micut, poate un TV. Un PC mai bazat cu 2 monitoare si boxe necesita 4 prize. O imprimanta inca o priza.
Tot absurda e si regula consumului maxim de 1 kw/camera.
Inteleg ca e interzis si periculos sa te incalzesti cu o improvizatie – celebrul resou cu fir de nichelina pe caramida – dar regula asta pica in extrema cealalata.
Un uscator de par banal, din ala mic de voiaj tot consuma 1000-1200 wati. Un fier de calcat 1500-2000, un aspirator mic 1000 wati.
Un cuptor cu microunde 800-1000, la fel si un sandwich maker.
Cine a conceput regula asta si cine a avizat-o favorabil ar trebui sa traiasca o luna intr-o camera de camin cu o singura priza in perete si o siguranta automata care decupleaza automat la depasirea consumului de 1000 wati.
Deci o priza si 1,2 prelungitoare tineau 2-3 calculatoare, unitati + monitoare, un frigider, un resou, un switch, incarcatoare de telefoane si altele. Dar de ce foloaseati 2 prelungitoare unul in altul eventual? De aia.