Cursuri IT serioase?

Mă întreabă un cititor de niște cursuri IT acreditate/serioase, pentru că e sătul de asaltul diverselor platforme de șmecherași și de oferte limitate sau alte tehnici de vânzare învățate de la Max Tornow et co.

Ce ați făcut, ce ați auzit de la alții, ce ați recomanda?

 

cabluri

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

96 comentarii

  1. ISC2 – Cybersecurity Certified

    E o ofertă bună acum și plătești foarte puțin pentru mambership / cursuri online „self-paced”, apoi examinare fizică. Succes!

    https://www.isc2.org/landing/CC-bundles

    Comentariu apreciat.323
    • Cea mai importanta certificare pentru cineva care vrea sa isi inceapa cariera in cybersecurity este Security+ de la Comptia. Asta e baza si este ceea ce cer toate firmele iar restul sunt in functie de domeniul pentru care vrea sa se specializeze.
      Un lucru care de care ar trebui sa tina cont orice incepator care vrea sa intre in domeniu, e ca firmele din Romania sunt extrem de jegoase si total deconectate de la realitate. Ar prefera sa intre in faliment sau sa stea cu pozitiile neocupate decat sa angajeze pe cineva cu experienta putina. Pozitiile de junior sunt putine si au pretentii cat casa. Daca nu ai sansa de a te angaja la un intership dupa terminarea facultatii atunci ai nevoie de mult noroc pentru ati gasi un job pentru inceput de drum, prin care sa capeti experienta. Recomand tuturor sa isi inceapa cariera in strainatate deoarece firmele romanesti sunt prea jegoase pentru un tanar aflat la inceput de drum, care vrea sa capete experienta.

      Comentariu apreciat.544
  2. Nu recomand Scoala Informala de IT, e prea basic si prea scumpa pt ce ofera. Am dat 60 lei pe un curs mult mai cuprinzator de pe Udemy. Si orice ar alege sa tina cont ca piata IT e foarte jos acum, de abia se fac angajari, juniorii nu prea au sanse din pacate….

    Comentariu apreciat.6621
    • Nu e jos piata deloc.

      Doar ca e nedreapta piata. In loc sa angajezi un junior entry level fara background(cu un curs/academie) companiile prefera sa ia studenti de la facultatile de profil. Probabilitatea sa fie mai buni si mai productivi/eficienti este mult mai mare. Iar costul cu ei este tot ala.

      In it mai conteaza si inclinatia/vocatia.

      Comentariu apreciat.7712
    • @weeeq lucrez in recrutare IT, n-am mai angajat nimic de 6 luni, anunturile cu angajari le tinem sa nu ne uite lumea. Am cunostiinte in diverse companii si situatia e cam la fel. Nu peste tot, dar in majoritatea.

      Comentariu apreciat.9821
    • piata e jos pe partea de Java, .NET, front-end…asta o stiu de la CEO de companii. Din astea. In schimb domeniul auto duduie, se angajeaza in draci. E alta lume.

      Mi-am luat mui comentand aici chestia asta. Am mai spus ca cererea de DevOps a crescut si creste anu asta….tot de la CEO de companii care fac outsourcing stiu.

      Indecis. Tu ce zici?2730
    • Din punctul meu de vedere cand zici ca e foarte jos inseamna ca totu e jos.

      Cum a zis sfatuitorul, bubuie pe auto, dar merge ok si pe restul.

      Trebuie doar sa livrezi, de aia companiile iau greu juniori.

      Daca compania nu a angajat nimic, pentru mine ca simplu angajat caruia ii pasa de doar de el e un red flag.

      Plus ca sunt multe firme care angajeaza. Dar cum am spus, pentru cineva fara background si doar cu cursuri pe bani facute si fara inclinatie isi gaseste foarte greu ceva oricum. Sunt evitati in general.

      Pe udemy sunt prea putine cursuri bune la nivel mai mare decat basic.

      Un elev peste medie de liceu de informatica e mult mai pregatit decat cineva care doar a facut un curs de la scoala de it sau udemy.

      Parerea mea.

      Comentariu apreciat.418
    • @weeeq total de acord cu tine. Diferenta e ca am dat 60 lei sa realizez ca nu am inclinatie spre asa ceva, nu 1000 sau 1200 euro cat cer celelalte scoli de IT (am prieteni care au facut cursurile de testare la scoala informala de IT si sunt basic rau de tot, sotul meu lucreaza in domeniu si spune ca jumatate din informatiile din curs sunt useless si nu se aplica in jobul de zi cu zi)

      Comentariu apreciat.364
    • Am fost la o prezentare din Iași de-a lor. Mă așteptam să fie ceva profi, dar mi s-a părut că sunt foarte slab pregătiți. Voi scrie mai jos așteptări vs realitate.
      1. Programul.
      Mă așteptam să înceapă la ora trecută în pliant. De fapt ora de incepere era pentru socializare. Și au socializat mentorii și invitații lor între ei. Noi nu am fost băgați în seamă.
      2. Începutul prezentării
      În sfârșit au anunțat că începem. Prezentarea la început a făcut-o Dan Zaharia. Logic că nu mergea microfonul și nu s-au chinuit să facă probele de sunet înainte de începerea prezentării. Total neprofesionist.
      Plus că a fost invitat Bobi de la „Fara zahar” pentru un stand up. Glumele au fost proaste, inclusiv glume despre frații Tete și despre viol.
      3. Prezentarea școlii
      Mă așteptam să treacă prin toate programele pe care le oferă și să se discute despre ele. În schimb au fost 4 mentori care vorbeau cu greutate.
      Și la discuțiile lor mă așteptam să fie profesioniști sa spuna ce conține programul la care sunt ei mentori. Dar ei au pus accentul că nimeni dintre ei nu au făcut facultate de IT și s-au realizat prin cursuri de IT. Plus că acum câștigă multi bani datorita acestor cursuri.
      Prezentările lor au fost haotice, nu au avut un timp prestabilit. Un mentor a vorbit 2 minute, altul 5, etc.
      4. Au venit și 4 invitați de la 4 companii de IT. Aici a fost ok din partea invitaților. Dar… Mentorii s-au retras in spate și au început să discute zgomotos, unii dintre noi neputând auzi ce se discuta în față. Li s-au atras atenția, dar nu le-a pasat.
      5. Ultimul invitat a fost de la BCR pentru creditul de studii.
      Toată prezentarea mi s-a părut organizată în jurul banilor. „Știm că cerem multi bani, dar puteți câștiga și mai mulți bani. Dar dacă nu veți fi recrutați e din cauza voastră că nu ați învățat, nu că nu v-am pregătit noi.”

      Comentariu apreciat.707
    • Eu am facut greseala sa particip la un webinar marca Scoala informala de IT. Dupa acel webinar care a fost realizat pe principiul teleshopping, eram apelat din 2 in 2 zile sa ma intrebe daca m-am razgandit si vreau sa ma inscriu la curs. Am scapat de ei doar cand am blocat numarul de telefon si adresa lor de email.

      Am decis ca totusi vreau sa fac ceva si m-am inscris la o alta scoala de IT din Timisoara. Experienta a fost placuta, mentorul nostru lucra in domeniu si era foarte bine pregatit, nu era doar „mentor” cum sunt marea majoritate. Din pacate, la aceste cursuri, ritmul este dictat de marea majoritate. Daca prindeti o grupa cu persoane care au aprins destul de rar un PC in viata lor, nu o sa invatati mare lucru.
      Inainte de scoala, am bagat niste cursuri de pe Udemy, in doua luni am invatat singur mai multe lucruri decat au fost prezentate in scoala.

      Comentariu apreciat.314
  3. Un pic cam general subiectul. Pe mine m-ar interesa cursuri pe BI. Cu ce sa incep ? Ce trebuie sa invat si care sunt pasii ? Multumesc !

    105
  4. Ce anume vrea sa invete? Programare, testare, administrare, DevOps? In principiu abonament pe PluralSight, Coursera si Udemy si alege de acolo.

    Comentariu apreciat.413
  5. Comentariu ascuns de spiriduși!
    [Click aici]

    Comentariu nasol. 40137
    • LOL. In ce lume traiesti, nene?

      Comentariu apreciat.4610
    • This one was funny.

      Indecis. Tu ce zici?3411
    • Parcă m-aș bagă la un post de chirurg. Unde semnez? Promit că învăț pe parcurs, 2, maxim 3 mor

      Comentariu apreciat.587
    • Vezi ca sunt cursuri de chirurg pe net acreditate/serioase.

      243
    • @Stanciu
      Da, sunt oferite de Academia Dr. Ciomu.
      Sunt sigur ca te invata aia sa tai ceva.

      92
    • Autorul comentariului initial cam are dreptate.
      Comparatia cu chirurgul nu e relevanta, in IT (dezvoltare, testare, devops) vei lucra in 99% din cazuri intr-o echipa. Care echipa are un tech-lead, niste seniori etc. Si in care, daca esti junior, vei primi la task-uri simple, ti se vor explica, ti se va face review odata ce le-ai terminat etc. Adica riscul sa faci mare damage e practic 0. Si vei invata mai mult decat vei invata la un curs. Deci da, daca esti junior, sa accepti un salariu mai mic la inceput ca sa inveti si sa acumulezi experienta e un sfat foarte bun.

      Astea fiind spuse, cursurile au utilitatea lor, dupa ce ai invatat sa faci niste chestii pe care ti le-au explicat altii e util si sa faci un curs care sa acopere aria pe care lucrezi ca sa intelegi cum se leaga lucrurile intre ele, cum le pui in perspectiva etc.

      Daca ar fi sa recomand ceva, ar fi cursuri care sa iti dea o baza solida. Pentru cine vrea sa faca dezvoltare un curs de limbaj de programare care sa te faca confortabil cu bazele limbajului (nu te duci pe Udemy si alegi un curs de reactive programming ca e la moda acum, cand tu stii doar sintaxa la Java si nu ti-e foarte clar cum te conectezi la baza de date sau cum pornesti un nou un thread).
      Algoritmi si structuri de date basic ar fi urmatorul pas. Pe Coursera era unul pe zona asta, mi s-a parut foarte bun.

      A si inca o chestie: cele mai bune cursuri sunt cele care dupa ce ti se preda o lectie, ai si o tema care sa te forteze sa aplici ce ti-au arătat.

      Indecis. Tu ce zici?249
  6. Cred că omul e interesat de cursuri în limba română. Am întâlnit mulťi oameni (şi am avut colegi programatori la corporație) care abia se descurcă în limba engleză, aşa că PluralSight sau Coursera nu sunt potrivite pentru asta (Udemy eu nu-l recomand).Mai e ceva. Dacă vrei job în oraş micuț, poate e la stat aşa câ acreditarea aia e necesar să fie de la Ministerul Educației (deşi am văzut şi multe firme micuțe din provincie care se bazează pe tipul ăsta de certificări doar pentru că HR-ul lor sau cine ia decizia de angajare nu are experiență cu domeniul). Ce am mai recomandat eu celor care m-au întrebat a fost Bittnet. Am participat la un curs Cisco la ei, prin ceva program din universitate (pe vremea aia se numeau Academia Credis) şi mi s-au părut super serioşi, cu instructor cu experiență şi laboratoare de lucru (acolo am văzut prima dată un router Cisco).

    1312
    • Vei avea o viata grea daca nu te descurci bine cu Engleza. Sau vei fi platit slab. Sau te angajezi la stat 😀

      Comentariu apreciat.513
  7. Sa inceapa cu CS50 Harvard. FREE
    Dupa se poate specializa pe ce vrea.

    Pt fullstack web dev: the odin project.

    Comentariu apreciat.603
  8. Cu riscul sa par elitist, sa cauti curs IT mura in gura si sa vrei sa fii luat de manuta intr-un domeniu in care mare parte din activitatea zilnica se invarte in jurul a cauta pe Google singur cum sa-ti rezolvi problemele, mi se pare deja sortit esecului.

    Nu mai dati bani pe cursuri, este plin internetul de informatie gratis. Chiar si daca ajungi sa cumperi un curs, ia ceva de pe Udemy, Pluralsight.

    Nu stii de unde sa incepi, cauta exact asta pe Youtube, citeste articole.

    Nu stii diferentele de subdomenii din IT, cauta exact asta pe Google.

    Ti-ai gasit tutoriale si cursuri online, te-ai impotmolit si nu te rezolva Google?

    Invata sa intrebi pe ChatGPT.

    Bani aruncati de pomana pe certificari stupide. La interviu o sa conteze mai mult un Github cu proiecte personale decat certificarile alea.

    Multi inca nu intelegeti ca in baza si natura acestei meserii sta exact invatarea pe contul propriu.

    La locul de munca cand va da de un bug la fel o sa caute un curs pentru el?

    Nu, nu merge cu sa mi se arate intai la un curs ca e prea multa informatie si nu stiu si apoi o sa vad eu.

    Comentariu apreciat.12112
    • Am intalnit si eu cazuri din astea.
      Eu ii ziceam: realizeaza un banner.
      El ma intreba: in ce aplicatie?
      Eu: in ce vrei tu, poti face in Photoshop.
      El: stai sa caut un curs de Photoshop.
      El a doua zi: unde gasesc un curs de Photoshop?
      Eu: vezi pe youtube
      El a treia zi: la ce video sa ma uit mai exact?
      Eu a 7-a zi: imi fac bannerul singur.

      Comentariu apreciat.1154
    • 100% de acord cu ce ai zis aici.

      Cred ca principala problema a celor care incearca sa intre in domeniul asta e lipsa unui mentor/ confirmarea ca fac bine ceea ce fac. E multa informatie, de multe ori prost expusa (incorecta/ incompleta/ etc) si incepatorul are nevoie de confirmari ca merge pe drumul cel bun.
      Un sfat avizat ii poate economisi mult timp si energie. Da, inveti multe alte chestii cand dai cu capul de n probleme dar o sa aiba timp de asta dupa ce are o baza solida. Rezultatele mici de la inceput conteaz enorm pt a avea momentum. My 2c.

      Comentariu apreciat.710
    • @Adi
      Nu ar fi mai potrivit Illustrator pentru banners?

      714
    • Alex de acord cu tine, dar ajung din nou la ce spuneam mai sus:

      In ziua de azi cumperi un curs, daca urmaresti creatorul, de obicei are si un canal de Discord unde mai invata inca 1000+ la fel ca tine. E usor sa dai join si sa pui o intrebare fara rusine. Nu numai ca te poate ajuta creatorul, te ajuta si comunitatea.

      Dar din nou ajung la aceeasi concluzie.
      Trebuie sa vrei sa cauti si sa iti doresti sa descoperi si sa pui osul la treaba.

      O sa ai zile in care de dimineata pana seara te vei impotmoli pe ceva mic si simplu, dar cu foarte multe dependinte si legaturi in spate. Daca nu cauti singuri si incerci sa rezolvi problema, nu vei descoperi si acele dependinte si legaturi si nu ti se va forma un model mental sanatos la cum functioneaza lucrurile in spate.

      Comentariu apreciat.290
    • Si eu recomand ucenicia la locul de munca, insa e foarte important sa vina pe recomandari sa aiba oameni alocati pentru a ii indruma pe incepatori (la inceput de cariera ai de invatat de la oricine). Acum discutia e mai complexa, orice companie are ca scop profitul iar ei te vor redirectiona catre ce au nevoie atunci, in mediul academic ai expunere mai mare si cat de adanc intrii in probleme tine de tine. Toate sunt cu plusuri si minusuri. Internetul are o gramada de informatie (chiar gratuita) insa pana inveti sa pui intrebarile corect, trebuie sa treaca niste timp si sa capeti ceva experienta. Eu as porni de la niste carti (amazonul in general da stelute ok) si m-as apuca de implementat diferite proiecte, insa ajuta mult daca esti cumva intr-o comunitate de oameni cu experienta care te pot feri prin sfaturile lor de mersul prin balarii. Eu am tinut cursuri pentru incepatori pentru cateva din companiile la care am lucrat si le structuram pe invatarea conceptelor de baza unde deobicei aveam una sau 2 carti ca si ghid apoi faceam o aplicatie practica care sa le arate lor in primul rand ca puse cap la cap lucrurile pot obtine aplicatii functionale. In plus invata incepatorii sa lucreze in echipe, ceea ce e necesar la locul de munca. Asta mi se pare cea mai mare hiba a sistemului nostru educational – te invata si educa sa fii individualist insa asta e o alta discutie. Deobicei in selectie cautam oameni care aveau notiuni de baza in it. Facultatea pune niste baze, si ai timp de explorat si la momentul si varsta respectica creieru este setat pe modul burete. Rezultatele au fost chiar bune, majoritatea fiind angajati la companii iar cei refuzati gasindu-si rapid de lucru prin alte parti.

      112
    • @Stefan
      Da, e mai bun illustrator, insa cerintele erau minime, o poza si un text pt un client, ca s-o posteze pe FB.

      60
    • Sau ca sa fi un pas in fata sari direct la „Invata sa intrebi pe ChatGPT” restul fiind obsolete. Sa vina hateul!

      52
    • Din partea opusă văd lucrurile un pic altfel:

      În primul rând „domeniul”. Sunt complet pe lângă subiect, dar mi se pare că IT nu mai e doar o umbrelă care acoperă mai multe concepte, ci de-a dreptul o copertină de terasă, terasa fiind minim de dimensiunea a 2-3 stadioane olimpice.

      Pt mine, începător și habarnist, îmi cam trebuie un pic de ajutor/informații ca să-mi dau seama cam pe ce bucățică de subdomeniu m-ar interesa să mă duc.

      Cantitatea de informații pe diverse subiecte, chiar dacă ai restrâns aria de căutare, poate fi absolut imensă. Și nu toate acele informații sunt corecte/utile/relevante. Iar dacă timpul aflat la dispoziție este scurt, chestiunea poate deveni copleșitoare.

      E ca și cum ai zice „rezolvă asta, găsești informații în bibliotecă, ai 2 zile” și biblioteca și biblioteca e cât bibliotecile (fizice și digitale)tuturor facultăților din subordinea universităților Sorbona, Eton și Harvard la un loc.
      De unde încep și încotro mă duc?!

      În orice domeniu un curs ar trebui să sintetizeze un pic informația, să formeze o bază de la care să începi, să prezinte o schiță a domeniului.

      Dacă ar fi așa simplu, am căuta toți informații pe net despre orice.
      Mă doare capul, caut pe net dureri de cap. Doar că motivele pt care mă poate durea capul sunt atât de multe încât ar fi mai bine să intreb un doctor (care a făcut „un curs”), care știe cum să coreleze durerea mea de cap cu alte informații, poate cu rezultatele unor analize, etc.

      163
    • Oamenii care nu-s acum in stare nici sa caute si sa gaseasca pe Google nu vor fi capabili sa puna intrebarile pertinente pentru a primi raspunsuri relevante in ChatGPT. Cel putin nu cand vine vorba de IT.

      51
    • Cu riscul de a suna ca un boomer, dar tineretul de azi si nu numai nu mai stie „sa invete”.
      Toti ii dau cu „online, Youtube, mentori, Udemy,cursuri” dar uita de faptul ca si ca sa intelegi un curs de asta online tot trebuie sa stii „sa inveti” , sa te organizezi, si tot ce implica acest lucru…daca tu nu ai citit o carte in viata ta, nu ai facut un proiect, nu ai dat un examen, nu ai cum sa fii familiar cu acest concept..
      In concluzie, mai intai un an doi de „scoala” sau cursuri de „invatat sa inveti”

      121
  9. Eu am facut cateva cursuri de perfectionare cu cei de la memiq: https://www.memiq.ro/courses.html
    Au fost organizate de corporatie, nu stiu daca se pot face si individual.
    P.S. Oamenii aia se ocupa de asta dinainte sa fie cool sa faci traininguri in domeniu :)

    18
  10. Pentru ca am primit de foarte multe ori asemenea solicitari de la cunoascuti, recomand sa incepi cu cateva intrebari:
    1. Persoana respectiva este autodidacta sau nu?
    Da ->poate alege Cursuri online fara profesor sau Cursuri cu profesor
    Nu ->doar cursuri cu profesor, eventual chiar cu prezenta fizica

    2. Intelege bine engleza?
    Stiu persoane care ar vrea sa fie IT-isti, le trimit tutoriale sa vad daca se leaga ceva de ei, dar de fapt ei nu inteleg bine engleza.
    Daca nu intelege bine engleza, recomand cursuri in limba romana si un curs de engleza.

    3. Vrea diploma/recunoastere de la o scoala acreditata? unii alegeau Scoala Informala pt asta, plus ca firmele angajatoare locale priveau cu ochi buni daca ai absolvit scoala respectiva.
    Un certificat obtinut online poate nu impresioneaza firmele locale. Depinde de caz.

    Ca sa pornesti pe drumul acesta, ideal ii sa fii autodidact si sa intelegi bine engleza.

    Comentariu apreciat.341
    • Sa fim seriosi, daca nu stii engleza, e foarte greu sa activezi in IT. Majoritatea termenilor de specialitate nu pot fi tradusi sau se traduc foarte aiurea.
      Ce recomanzi tu sa invete si engleza, deja il duci la nivelul de scoala generala. Mai lipseste sa zica ca nu stie sa citeasca, ii recomanzi sa reia ciclul gimnazial.

      Comentariu apreciat.283
    • @punKreas
      Din pacate, nu ii poti trimite inapoi in scoala generala/liceu, unii probabil ar trata acum scoala cu mai multa seriozitate.
      In ce priveste limba engleza, cunosc oameni care:
      – activeaza ca programatori avand cunostinte basic de engleza, in scris fac greseli de incepator. Au invatat programare cu profesori din Romania, dar macar inteleg engleza cat de cat. E clar ca e greu pt ei sa mai avanseze.
      – activeaza ca si testeri, dar nu se descurca deloc cu engleza. Ei primesc cerintele in engleza, lucreaza intr-o echipa in Romania si discuta/explica in romana ce trebuie sa faca fiecare.

      132
    • Daca nu stii engleza cum trebuie ai o limita superioara destul de joasa pana la care poti ajunge. Pur si simplu imediat ca trebuie sa gadesti singur o solutie si esti nevoit sa cauti documentatie online esti „mort” pt ca orice documentatie buna e in engleza.

      90
  11. Personal nu as putea recomanda niciun curs. Am facut ceva programare prin facultate, apoi, din dorinta de a avea ceva certificari, am fost la vreo 2 cursuri ( pe vremea respectiva, cu prezenta fizica ). Nu prea merge treaba. Nu prea sta nimeni sa-ti explice. Poti la fel de bine sa iei un curs online si sa-l urmaresti, eventual pe youtube ( la multe, realizatorii cursului mai si raspund la comentarii ) si o sa obtii acelasi lucru ( minus certificarea alora, dar si acolo, multe nu prea sunt recunoscute ). Alt lucru pe care l-am facut, lucrand in zona de testare, a fost sa iau una dintre cartile pentru certificare ISTQB, sa o invat cat de bine am putut eu ( impreuna cu alti colegi ) sa fac foarte multe teste online si, apoi, cand am fost pregatit, am fost sa dau examenul pentru certificare si l-am luat. Asa ceva da, merita, este o certificare internationala, dar la fel, foarte mult axata pe studiu propriu si mult cautat pe google.

    222
    • I regret to inform you dar cu ISTQB Foundation te poti sterge la fund, ca sa zic asa. Fara cea mai mica urma de hate.
      E plin de indieni care au ceritficari din astea.

      93
    • Te referi la Foundation level si cartea lui Dorothy Graham? Am tocit-o de m-a luat capul. Pentru intrebarile de teorie, e ok si poti face fata. Dar pentru intrebarile de tip problema (spre exemplu cele despre cyclomatic complexity metric), eu am inteles mai mult din filmulete de pe youtube decat din carte :)

      50
    • @Andyan: mie mi-a fost de folos. Posibil sa fie si cum zici tu, nu te pot contrazice. Ce inseamna „au certificari din astea”? Inseamna ca au fix ISTQB Foundation sau ca au ceva certificare luata la gramada? Intreb pentru ca, totusi, examenul ala nu e chiar asa de simplu, sa nu mai zicem de ala de next level ( pe care tot aman sa-l dau, gandindu-ma, cumva, si la ce ai zis tu )

      @punKreas – da, sunt perfect de acord. Eu, la momentul respectiv, am facut foarte multe teste din ce gaseam pe net si cred ca si asta a ajutat, pentru ca la un moment dat o luasem razna cu cartea vietii.

      110
    • @Andyan
      Fals, te ajuta in primul rand la recrutare. Au keywords si ISTQB este unul dintre ele, astfel recruiterii filtreaza candidatii in functie de asta. Daca aplici pe zona de testare ai sa vezi ca in 90% din cazuri scrie la nice to have ISTQB certification.
      In al doilea rand la interviurile la care am fost mi-au spus ca o sa am intrebari din ISTQB si ca apreciaza ca am ceriticarea.
      Oricum multe din intrebarile de la un interviu pt software testing isi au raspunsul in certificarea ISTQB Foundation level.

      30
  12. Cursurile Cisco. Eu am mers pe CCNA, CCNP, R&S + wireless + security.
    Sunt multe academi in RO care le ofera atat online cat si in class.

    162
    • Iar pentru a vedea daca ii place domeniul si daca se prinde despre ce e vorba – poate incepe cu asta care e free: https://www.netacad.com/node/1278

      10
    • Doar ca astea sunt de networking, nu IT. Depinde foarte mult ce cauta, dacă are o idee vaga.

      Eu recomand compania aceasta. a
      Am foști colegi acolo, foarte bine pregătiți care lucrează în continuare, nu sunt doar traineri și au experienta practica, nu vorbesc doar din cărți.
      Vezi ca au un program de mentorat, îl pot îndruma sa vadă exact ce pe „IT”.

      https://www.telacad.ro/

      67
    • NOU
      #52

      Ciprian, care e diferenta intre networking si IT?

      25
  13. Pentru programare – mooc.fi
    Am făcut acum mai mulți ani cursul lor de Java. A fost, la momentul acela, cel mai clar curs pe care l-am făcut și m-a ajutat să-mi pun la punct bazele programării obiectuale (OOP). În paralel am învățat un pic de git, dar nu mai știu exact ce resurse am folosit.
    Pentru chestii de devops, mi se par foarte clare cursurile lui Nana. Am folosit doar tutorialele de pe youtube de la ea(https://www.youtube.com/@TechWorldwithNana), nu am făcut cursul plătit.
    Networking am învățat după cartea asta: Computer Networking: A Top-Down Approach (Kurose).
    În rest nu am învățat structurat, ci în funcție de nevoile proiectului pe care eram.
    Cel mai mult am învățat făcând proiecte personale sau încercând să rezolv probleme la lucru. Dacă prietenul tău e complet în afara domeniului, poate căuta ceva gen: „projects for junior devs” și să încerce să facă unul/două.
    A, și engleză musai. Dacă nu poate comunica în engleză încă, ar fi cazul să-și puna la punct partea asta.

    240
  14. nu sunt adeptul cursurilor decat daca ii sunt cerute in mod expres undeva.
    prin natura jobului meu fac si o parte fffff basic de devops sa zicem. am invatat de la colegi ce am eu nevoie. dupa 1 an am zis ca hai sa fac si cursul si certificarea azzure fundamentals de la m$ ca stiu deja. ei bine cursul e de kkt, mi se pare ca nu te invata nimic util, sau nimic care sa merite banii pe care i-ai dat si ai nevoie si de cursurile urmatoare apoi. la fel mi se pare ca sunt toate facute/gandite. adica ce zic eu ca stiu ffff basic, adunate, cred ca iti arata cineva intr-o zi dar daca as fi facut cursul ala primul n-as fi stiut nici 10%. in primul rand ca ti-e greu sa stii cand/unde/cum sa aplici plus ca la munca tu faci niste chestii f nisate, probabil ai nevoie de 10 cursursuri pe ac domeniu ca sa-ti iasa de un job :)

    121
  15. Cei de la Azimut au avut cursuri ok. Eu l-am urmat pe cel de FED.

    https://azimutvision.ro/cursuri-online-live/

    25
  16. La nivel de limba romana nu as recomanda absolut nimic. In mare pentru ca sunt niste imitatii la chestii pe care le gasesti fie pe youtube, fie pe coursera. Asa ca din start pica toata povestea daca isi doreste in limba romana.
    La nivel de limba engleza sunt multe de spus si ai o buna parte din materiale gratuite. Acum trebuie doar sa specifici ce fel de cursuri it iti doresti si mai precis in ce domeniu. Ca si puncte de plecare pe care ti le pot da sunt cam urmatoarele:
    1.Microsoft: https://learn.microsoft.com/en-us/training/browse/ . Aici este mai haotica la prima vedere, dar explica cat se poate de decent care sunt caile sa faci una alta. Informatia este gratuita, doar ca in anumite cazuri se pleaca de la faptul ca ai experienta cu ceva. Daca sti cat de cat programare chiar si la nivel de JavaScript este un punct de plecare decent.
    2. Coursera: https://www.coursera.org/career-academy?trk_ref=camodule . In linku asta gasesti diferite specializari si ce cursuri recomanda. Este mult mai formalizat decat ceea ce gasesti la Microsoft si dureaza ceva timp. O parte din ele sunt gratuite, altele platesti la examen sau fac parte dintr-o intreaga specializare. Din nou nu stiu ce vrei si nu pot recomanda ceva clar. Pe langa asta sunt diverse programe de la universitati celebre care te pot ajuta.
    3.Kaggle. Aici situatia este mai speciala in sensul ca multe cursuri nu sunt mura-n gura si se pleaca de la premiza ca ai cat de cat habar de: programare(python nivel incepator) si matematica(nivel de liceu). Platforma este exclusiv folosita pentru statistica si data science, iar multe resurse gratuite te ajuta enorm daca ai rabdare.
    Pe partea de retelistica ar fi cursurile cisco care sunt disponibile in multe zone din tara, chiar si online. Nu as recomanda curs de SAP sau ceva de genu, intrucat piata este saturata si se merge foarte mult pe recomandari.

    40
  17. După cum se observa și în comentarii, cursurile online fara profesor sunt doar niște prezentări teoretice, ca la scoala. Căutați cursuri cu profesori care au EXPERIENTA în domeniu, in CV. Toți au LinkedIn. Vezi un curs care te interesează, cauți profesorul pe net și vezi dacă a lucrat sau încă mai lucrează în domeniu, apoi te înscrii.

    65
  18. Am incercat pe udemy The Complete Web developer de la Zero to Mastery, dar eu am o problema de accountability si m-am lasat de fiecare data cand devenea ceva foarte greu. Am incercat si cu CS50 si tot asa.

    M-am inscris la te fac programator . ro cu prezenta fizica de 2 ori pe saptamana la Institutul Bancar. Am aflat abia dupa ce m-am inscris ca sub 10% termina cursul. Din vreo 12 participanti doar eu si inca un baiat am terminat primul modul de C++.

    La modulul 2 de C# au schimbat formatul in online doar o data pe saptamana sambata, vreo 5 ore cu o pauza in care profesorul vorbea mai mult singur. Mi-am pierdut interesul si iar am abandonat.

    Mi-am dat seama ca programarea clar nu e pentru toata lumea asa cum e prezentata pe net. Nu degeaba sunt salariile cele mai mari, cand ajungi la concepte mai avansate devine foarte greu de inteles.

    Comentariu apreciat.362
    • Probabil ca nu-s primul si nici ultimul care zice asta: nu abandona.

      Zi de zi, o ora, juma de ora, iar si iar si iar si iar. Uita-te in urma dupa 1 an, dupa 2 dupa 5, vei vedea diferenta.

      Dar nu intra partea asta, conceptul asta, ia pe o alta fereastra, vezi in Python, vezi in Java, vezi in C, vezi cu alt profesor, alta carte, alt video, alt grup.

      NU te opri.

      200
    • Mersi de incurajare! Hai ca mai bag o fisa.

      150
  19. – Pluralsight
    – CBT Nuggets
    – la fata locului, bulind chestii.

    90
  20. Depinde de ce vrea omul să învețe în IT. Că e un termen-umbrelă care cuprinde multe: programare, design, editare video, networking. Dacă vrea ceva acreditat atunci cursurile Cisco, cursurile RedHat, cursurile acreditate de Microsoft și alte companii mari (VMWare, de exemplu). Restul – astea introductive se împart în două: țepele cu ”cum să dai lovitura în IT” și țepele cu ”fă-te webdesigner cu noi, că te învățăm HTML și CSS”. Dacă merge la ceva introductiv poate nimeri absolut orice – de la bazele Microsoft Office la scripting în PHP. Iar după ce nimerește la plezneală, jocul e să nimerească și un om care să explice pe înțelesul celor din sală.
    Dar merg și eu pe ce zic alții mai sus: e plin netul de cursuri Udemy și Lynda mult mai OK decât ce s-ar putea preda la noi. Că fără engleză nu văd cum s-ar descurca cineva; să înveți și ceva în IT concomitent cu deprinderea unei limbi.
    Ce-am observat la mulți e entuziasmul cu ”merg să fac un curs IT și-am să știu IT”. Ar trebui cineva să le explice exact cum stau lucrurile înainte să se înhame la editare tabele Excel sau altele. Îți trebuie cursul pentru ce anume? Muncă de birou? Vrei să faci avere că ai auzit tu că ăia de la Oracle plătesc OK? O faci din hobby? O faci că nu strică să știi?
    Mai e chestia că cei care merg la cursuri de genul ăsta rămân ferm convinși că după 2 ani le vor fi încă de folos. Uitând că apar noi versiuni software, că industria se mișcă repede, că mor limbaje de programare, că nu mai folosim Dreamweaver ca acum 20 de ani. Așa că – de vrea curs – este în clar cu ideea că ce învață acum se schimbă în vreo 2 ani și parte nu se mai aplică? Nu de alta dar acum 20+ ani făcusem și eu un glorios curs FoxPro.

    213
    • NOU
      #63

      tocmai au reaparut optiunile din Dreamweaver in Figma de cateva zile ;) (amandoua cumparate de Adobe).

      111
  21. Salutare. „IT” reprezintă ceva atât de vag, l-aș putea compara cu „paianjenul”, în sensul ca e foarte ramificat. În funcție de ce are nevoie sa învețe sunt mai multe opțiuni:

    Online:
    Pe bani:

    1. Udemy – foarte vast și conține multitudine de cursuri de la basic la advanced și expert (eu am cont de la firma și îl folosesc destul de des)
    2. Pluralsights

    Moca:
    1.Youtube. dureaza mai mult pana găsești ceva calumea. Pentru ce lucrez eu (Microsoft Azure) John Saville e de căutat pe YouTube, explica ca la prosti, cu desene, etc

    Offline
    Pe bani:

    1. It academy, pentru partea de management (itil, project management, six sigma) etc.
    2. Link academy – pentru parte mai tehnica, linux skills, scripting.
    3. Oricine este atestat CCNA/CCNP pentru networking and security.

    31
  22. Are baiatul asta Viorel un document public frumos pentru partea de frontend: https://docs.google.com/document/d/1MVthnQ5qfnEVmwIdfcocw3X0PhkiUQSf1IXRr6-c9bc/edit

    121
  23. Sa se uite si la Udacity la Nanodegree Program, au cursuri care acopera multe domenii. Sunt foarte ok dar costa si necesita timp si dedicare. Un fost coleg a facut programul de Fullstack developer si a facut conversia de la manual QA la developer.

    51
  24. o grămadă zic să înceapă lumea programarea cu web developing, front end, cred că e plină piața de „programatorii ” ăștia

    54
  25. nimeni:nimic

    Eu:
    #libertateinit

    I’ll see myself out.. /s

    243
  26. Poate începe prin a căuta resurse gratuite, să vadă dacă îi place ceea ce urmează să facă,

    50
  27. eu ii stiu pe cei de la devmind si stiu ca fac treaba buna. Stiu si pe unul dintre owneri si am o vaga idee ce livreaza.

    In rest sunt de acord cu ce zic multi comentatori, e o criza in domeniu bagata sub pres momentan. Mult mai putine companii care angajeaza, multe care au dat afara.

    Daca o sa taie si reducerea pt programatori (asa cum se aude ca o sa se intample incepand din toamna) multe companii din outsourcing nu o sa mai fie competitive (deja sunt salariile mai mari decat in spania) si ori o sa dispara, ori or sa micsoreze mult salariile. Si cum deja s-au dat multi programatori afara si facultatile in continuare livreaza multi absolventi o sa fie foarte greu pt absolventii cursurilor de recalificare sa-si gaseasca job.

    64
  28. La asa intrebare, asa raspuns: https://roadmap.sh/ (principalele roadmap-uri pornind de la zero fiind: fie Frontend, fie Backend, fie DevOps); Un video bun pentru a alege o directie este si https://www.youtube.com/watch?v=u72H_zZzkcw (listeaza majoritatea tehnologiilor „de actualitate” si doar pentru acest scop tine deja 3 ore)

    Cand se hotaraste cititorul in ce directie vrea sa mearga („IT” nu e o directie), cursuri pe Udemy cand sunt la pret de 10-15 EUR bucata, selectate dupa numarul de cursanti inscrisi si rating-uri. Cursurile de acest gen sunt la fel de serioase pe cat de serios, dornic/ capabil sa invete si autotidact este cursantul. De la diploma de participare pentru dat next->next->next si copiat raspunsurile la teste, pana la chiar invatat ceva si adaugat un proiect nou in portofoliu si profilul de GitHub.

    Disclaimer: eu acelasi drum am urmat in urma cu 5 ani cand m-am apucat si am reusit sa intru in piata dupa 1 an si 3 luni de facut doar asta full-time. Ce inseamna „full-time”? Fix ce crezi ca inseamna.

    130
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 127
    • @Cioncanul M-am oprit la „Frontend si Backend e pe duca.”
      Citind si ce ai scris un pic mai jos nu pot sa concluzionez decat ca cine ti-a spus ca ai pareri competente in domeniu si-a batut joc de tine.

      112
  29. Nu va mai repeziti la IT ca si ratza la muci ca treaba a inceput sa se imputa la modul accelerat. Nu zic ca nu sunt inca locuri de munca dar se vad deja coltii unei crize. Odata cu majorarea dobanzilor pt linii de credit firmele incep sa nu mai investeasca cum investeau pana acum. A doua problema vine din standardizare/automatizare/etc. Multe firme renunta la magazinele virtuale proprii(mai tin site-uri de prezentare ce sunt mult mai usor de adminitrat) si se indreapta catre market place-uri(amazon, emag, etc)= > tot mai putin este nevoie de developeri de web. Multe firme isi muta datele/aplicatiile/etc in data centere sau sisteme cloud => tot mai putini administratori de servere, retele, etc. SAP e de mult regele ERP-urilor in Europa, JD Eduards(Oracle) este pe SUA si Asia, firmele de ERP-uri(restul) abia se mai tarasc. Ganditi-va cate site-uri de streaming si filme si filmulete erau si cum le-a maturat youtube-ul, cam in multe domenii IT se intampla la fel.

    918
  30. Probabil cele mai bune introduceri de pe youtube:
    https://www.youtube.com/@elithecomputerguy/playlists

    00
  31. Intrebarea asta apare zilnic pe r/programare, n-ai cum sa nu umfli pipota in itisti cu ea. Gr8 b8 m8 r8 8/8.

    91
  32. Pentru a învăța front-end recomand:
    1. Cursurile de pe freecodecamp, ca să ai habar cât de cât ce înseamnă JavaScript, HTML, CSS.
    2. Apoi căutat pe YT tutoriale în care se fac mici aplicații de la zero și urmate pas cu pas
    3. Luat „challenges’ de pe frontendmentor si cerut feedback după ce le faci
    4. Profit… Ai ceva portofoliu de proiectele, care e foarte important când ești la început

    70
  33. Am facut un curs la Infoacademy – metoda clasica – predat cu profesor in sala de curs, pret probabil 5% din cat se cere pe cele online. Nu pot decat sa recomand.

    41
  34. Eu lucrez pe partea de dezvoltare, asa ca o sa povestesc din aceasta perspectiva. Nu stiu cum sa treaba pe testare, admistrare baze de date etc.

    Pana acum, pe pozitii de incepator nu am intalnit persoana care sa fi facut doar „cursuri de recalificare” sau „academii de programare” care sa faca mai bine la inteviuri decat cei cu facultate in domeniu (chiar si neterminata sau abandonata). Nu zic ca nu or exista astfel de cazuri, dar nu am avut onoare sa vina astfel de oameni la mine la interviu. Dupa cativa ani de lucrat in domeniu, ce facultate a facut cineva (sau daca a facut una) nu prea mai conteaza, dar la incepatori se observa diferenta.

    Chestii precum „cei care au facut cursuri/academii cer mai putin la salariu” sunt chestii care pe mine nu ma impacteaza. Eu tin doar interviurile tehnice si habar nu am cat a cerut persoana salariu. Pana acum, daca noi l-am picat la interviul tehnic nu a venit nimeni peste noi sa ne bage pe gat un anumit om „ca a cerut salariu mic”; daca raspunsul dat de noi este NU, omul acela nu vine pe proiectul nostru.

    145
  35. Depinde mult de ce tip de job isi doreste in IT in contextul de reconversie profesionala. Raspunsul variaza mult in functie de ce isi doreste. Nu o sa ma bag pe subiectul programarii/devops/business analyst/project management pentru ca nu am toate informatiile de acolo, motiv pentru care nu vreau sa dau raspunsuri eronate.

    1. Testare Manuala
    -basic requirement: engleza (fara a putea sa inteleaga, citeasca si sa comunice oral in engleza la un nivel de baza, din punctul meu de vedere are sanse minime de reusita in piata curenta)
    -nu prea merge doar cu cateva cursuri online. Singura varianta cu online pe care o stiu sa functioneze pentru un junior este cea in care isi ia 1-2 certificari ISTQB. Nu ca ar fi prea relevante din punct de vedere a ceea ce invata acolo, ci doar din prisma faptului ca avandu-le in CV dovedeste ca a fost dispus sa investeasca mai mult de cateva minute pe zi in a lasa un filmulet pe youtube sa ruleze pe fundal. A platit o suma de bani, a dat un examen destul de strict, e un punct in plus overall. Fara a avea si skill uri concrete in schimb, e destul de irelevanta.
    -in contextul in care nu si doreste sa invete doar teorie, un curs efectiv are impact extra in partea de triere initiala a CV urilor. Dovedeste ca a fost dispus sa ofere niste resurse proprii de timp si de bani pentru a face un pas inainte in dezvoltarea lui ca si tester. Ca idee, niciun curs terminat si atat nu o sa l ajute sa se angajeze instant. In mare parte pentru juniori este mult mai relevanta partea de soft skill uri decat cea de hard skill uri pentru ca nicio companie nu angajeaza un junior pentru skill urile tehnice pe care le detine, ci pentru potentialul lui de crestere si pentru cat de bine s ar integra in echipa pentru care se angajeaza. Aspectele astea sunt deseori ignorate, dar din punctul meu de vedere conteaza infinit mai mult decat definitia catorva metodologii de testare. Dar presupunand ca partea de soft skill uri este suficient de ok, adaugand si cateva hard skill uri concrete te ajuta sa iesi in evidenta mai mult la un interviu.
    -ca recomandari concrete, eu pot sa recomand 4MAYO. Preturile cursurilor sunt decente si informatia predata e o baza foarte buna pentru un junior.
    https://4mayo.ro/academie/

    2. Testare Automata
    -se aplica toate aspectele generale mentionate mai sus (engleza, soft skill uri, curs concret)
    -suplimentar, avand in vedere ca partea de testare automata implica si programare intr o masura mai mica sau mai mare, are nevoie si de un portofoliu extra de aspecte pe care a reusit sa le automatizeze in trecut cu impact relevant. In teorie poti automatiza foarte multe teste, dar nu toate sunt relevante. Trebuie sa reuseasca sa inteleaga foarte bine cand varianta potrivita de testare este cea automata si cand varianta potrivita este testarea manuala.
    -recomandari concrete: 4MAYO, Academia Testarii.
    https://4mayo.ro/academie/
    https://www.academiatestarii.ro/index.php

    Aspecte generale:
    -faptul ca o sa faca un curs sau ca isi ia o certificare, nu ii garanteaza niciodata angajarea. Poate sa aiba toate cursurile de pe piata la activ, daca nu are niste caracteristici de baza pentru job ul respectiv, toate sunt irelevante. Conteaza foarte mult sa isi dea interesul, sa invete si pe cont propriu si sa aiba cat mai multe experiente astfel incat la un prim interviu sa poata da raspunsuri cat mai relevante.
    -treaba cu acreditarea de la ministerul educatiei este relevanta doar pentru job urile de la stat sau pentru firmele care lucreaza in general cu clienti care cer astfel de certificari. In ceea ce priveste angajarea unui junior, firmele care au clienti cu cerinte de certificari ofera in general intern acele certificari. Nu e un aspect care sa conteze atat de mult pentru un junior. Pentru oamenii cu experienta este alta povestea, dar overall, din punctul meu de vedere, n ar trebui sa se concentreze prea mult pe o foaie data de ministerul educatiei in urma unui curs facut la stat. Nu i ca si cum o sa stea vreodata cineva din domeniul public sa valideze cumva informatia predata in cursurile respective 😂

    30
  36. „There’ s no programmers in 5 years”- Emad Mostaque, CEO Stable AI. de aici https://www.youtube.com/watch?v=ciX_iFGyS0M la minutul 13:45.

    312
  37. În Timișoara, prietenul meu a început cu ceva cursuri la Savnet. Ulterior, a urmat și facultate. Dar, înainte de asta, a fost recomandat de trainerul de acolo pentru un job, și asa si-a început drumul în IT.

    10
  38. learnflakes.net

    00
  39. Pe mine cel mai mult m-a ajutat in a deveni ITsta facultatea. Dar am sa presupun ca intrebarea nu asta dorea. Las ce resurse extra m-au ajutat pe mine
    Free:
    https://www.youtube.com/@thenewboston – am invatat foarte bine Java de la el, dar are playlists pe o groaza de subiecte IT, alege fiecare ce ii suna interesant. Tipul e agreabil cum vorbeste, lejer, nu va speriati ca are videos vechi, ideile de fundatie raman in principiu valabile peste timp
    Codecademy (freemium) – iar, PHP, C#, altele. Am invatat putin PHP cu ei, ii tin minte ca era cu code challenges faine, exemple funny, a fost o experienta placuta
    https://www.youtube.com/@RahulNath – am gasit canalul f util pt exemple de cod care folosesc servicii AWS prin .NET. nu mai lucrasem in combinatia asta inainte (si nici piata nu prea lucra in general asa), mi-au prins bine exemplele lui
    https://www.youtube.com/@MilanJovanovicTech – un favorit recent descoperit. nu are la propriu cursuri, dar e continut digerabil si educativ. bazat pe .NET, EntityFramework, subiecte din zona Microsoft, mi-au fost utile si lucruri de Design patterns de la el, si DDD. postari nice formulate, cu exemple bune, simple, fara gargara. video in formate short sau long, in functie de cat de complex e subiectul. daca il urmaresti ai sanse sa inveti ceva nou cel putin 1 data/saptamana. are si postari text daca preferi text, il gasiti si pe alte social media, newsletter etc
    https://learn.microsoft.com/en-us/training/browse/ – tot pe zona .NET/Microsoft, de aici am gasit cursuri interactive dragute, in special m-a ajutat cu Azure si cu C# pt certificari. cei de la MS investesc in learning, organizarea e per cursuri/career paths, au recomandari bune, continutul cursurilor depinde de subiect, dar in general sunt o combinatie de text, video, live challenge de codat. te ghideaza pas cu pas, e aproape imposibil sa te pierzi. are si ‘gamification’, te va incuraja cu diverse puncte/badges la orice pas de progres facut.
    edabit.com – pt coding challenges.
    https://learn.mongodb.com – cursuri video, bine structurate de NoSQL cu MongoDB.

    Ieftine:
    Udemy – dar faceti filtrari, caci nu tot ce exista acolo e bun. Daca cursul nu are clipuri de ‘preview’, eu personal consider red flag. Inca o faza aici – vorbiti cu alti oameni cu cont Udemy. Uneori am observat ca ofera preturi promo doar anumitor useri. Verificati, ca daca are colegul/amicul cursul mai ieftin, se poate folosi functia „gift this course”.
    + o idee extra de explorat: Udemy are si filtru de ‘free’. nu pot garanta calitate in rezultatele de acolo, dar poti sa te folosesti de rating-uri si filtrarile de care spuneam, ca sa intelegi daca te-ar interesa mai mult cursul.

    Expen$ive:
    Pluralsight – pt mid/senior poate avea sens sa iti iei, chiar si din costuri proprii. pt cei la inceput de drum nu recomand (decat daca au ceva sectiuni free pe care nu le-am observat eu inca). Sunt prea mari costurile, mai ales pt oameni care inca nu sunt convinsi ca programarea e „menirea” lor. Pluralsight de ex incepe cu subscriptiile de la 29$/luna ca individ. Singurul mod in care merita sa-l folosesti e sa exploatezi un angajator care ti-l ofera ca beneficiu, si sa bagi cursuri la foc continuu :)). Exista filtrari seriose pt autori si continut, ideea de ‘autor Pluralsight’ chiar e vazuta ca un prestigiu in industrie. Continut calitativ prezentat de oameni bazati. E tech-focused 100%, spre deosebire de Udemy, unde…nu ca as fi carcotasa, dar de ex poti gasi si cursuri de cantat/gatit. Nu ca acestea ar fi activitati rele, dar intelegi…
    LinkedIn Learning si-a mai schimbat modelul si nu sunt total la curent, dar stiu ca diferea modelul de payment – aici nu e cu subscriptii, ci cu plata per curs. Tin minte ca aceste cursuri aveau un pret prohibitiv pentru un incepator – 20-30$ bucata. Am cumparat o data un curs, si retin ca a fost cam „stiff”, cu un limbaj usor impersonal, rece, si cu informatii prea generaliste pentru nivelul asteptat. Acum am pierdut legatura, par mai focusati si ei sa targeteze companii, si mai putin indivizi. Poate merita daca ai o nevoie foarte nisata, dar nu as recomanda entry/juniorilor

    Overall:
    Nu fentati engleza ca nu va faceti nicio favoare. Eu nu am ce tech content creatori sa va recomand, care vorbesc in limba romana. E trist, dar nup, nu prea e nimeni foarte rasarit (si am 8+ ani exp, in care m-am tinut la curent cu piata, evenimente, etc). Iar in situatia asta, engleza e absolut esentiala. Daca simti lacune de engleza, eu acolo as lucra, inainte de toate. Nu exista cale de scapare de engleza in IT. E atat de importanta incat oamenii adesea au conversatiile acelea extraterestre in romgleza, si poti vedea ca mi-a afectat si mie scrisul acestei postari. Romana pur si simplu nu are acoperire pt toti termenii, si nu avem cum sa operam in contexte foarte specifice doar cu limba romana. Si asta e valabil atat in practicarea job-ului de programator de zi cu zi (cu aroma de romgleza corporatista), cat si in etapele de (auto)educare in IT – caci exista de 100x mai mult continut tehnic in engleza decat in orice alta limba (cifra scoasa din cur, dar you get it)

    170
  40. Eu am facut asa:
    1. Mi-am luat programarea ca hobby si am citit carti
    2. Mi-am dat seama ca orice carte este invechita asa ca am trecut la documentatia oficiala.Baza ma ajutat pentru directie
    3. Am facut o facultate in domeniu… ptr ca lumea zicea ca nu esti programator daca nu ai diploma( proasta decizie)
    4. Daca ar fi sa incep de la 0 as cere niste recomandar ptr niste cursuri bune( ptr directie) de preferat as cauta un mentor. dar un mentor bun nu o sa isi piarda timpul cu tine pe 2 lei.

    5. Am intalnit multe persoane care vroiau sa invete programare, si dupa un timp( f scurt) sau dat batuti. in mintea lor programarea se invata in 3 zile, si de preferat sa inveti doar ce iti place.

    6. trebuie sa poti gandi cu tartacuta ta chiar si atunci cand cauti pe net. De cele mai multe ori ala e doar un punct de plecare.

    Programarea nu e ptr toti. Eu cand am plecat la drum am plecat cu ideea asta: Nu o sa ma fac eu mare programator, dar macar o sa fac ce imi place.

    cheia sta in ultima parte a frazei.

    Gandeste-te bine, ce meserie ai face cu drag ptr tot restul vietii tale? ce domeniu?
    In it trebuie sa inveti mereu, limbajul de programare e doar un tool, azi e php maine python poimaine swift… pur si simplu nu conteaza.

    E posibil ca in 10 ani meseria sa fie deprecated, deocamdata ai-ul e doar un tool… deocamdata

    70
  41. Făcut cursuri introductive în paralel cu locul de muncă, în timpul liber, că e riscant să fii all-in pe ceva și să ignori restul… Plus că 1000 euro mi se pare o sumă exagerată, cât cer ăștia. Mai degrabă vezi dacă înțelegi măcar bazele și dupaia sari cu banii la „lăutari”.

    20
  42. Ar trebui să se axeze companiile mai mult pe a angaja oameni competenți în call-center-uri, cel puțin pe partea de suport tehnic… Eu cred că știu mai multe decât mulți angajați la call-centers externalizate și care doar urmează procedurile companiei și nu te ajută cu nimic, de multe ori.

    10
  43. E destul de vag ce ne ceri tu… niste detalii n-ar strica. Eu de exemplu nu sunt de acord cu cursurile contra cost din principiu… dar cumva daca te stii mai delasator e si asta o solutie.

    In schimb, pentru orice cursuri ai curiozitati… https://pll.harvard.edu/catalog/free
    nu ai cum sa dai gres cu alegerile astea.

    10
  44. a) daca esti incepator iti recomand: incepe cu python . poti sa incepi cu ceva curs de pe udemy (zero to mastery) , nu fac reclama.
    avantajul invatarii python, este ca vei avea ceva concret foarte repede, vei face mici aplicatii, si nu iti vei pierde interesul comparativ cu java, c++ .
    aa) incepi in ordinea asta : concepte OOP(f important), citesti despre structuri de date, algoritmi, putin despre design patterns
    +sql , bash scripting ( basic level)
    In general la job vei avea nevoie sa stii cate putin din toate.
    b) daca faci deja o facultate in domeniu sau ai ceva experienta poti sa faci cursul de java de la telacad.
    c) in it… vei invata/citi/documenta all the time ….si dupa 5 ani, tot trebuie sa inveti daca vrei sa fii „on the market”

    11
  45. also, ce mai poate ajuta e un roadmap: https://roadmap.sh
    alegi tu rolul/tech care te intereseaza, si vezi acolo conceptele de baza pe care ar trebui sa le stii

    50
  46. https://ine.com/

    Pentru chestii serioase. E cu bani. Dar e pe bune.
    Si da, trebuie alocat timp si dedicare.

    Dar poate pentru ca e cu bani te ambitioneaza sa nu renunti pe drum.

    20

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)