Eu tot sunt curios cum oamenii dau bani pe telefoane și nu pe sănătate…

Am fost să vedem Star Wars la cinema. Mă rog, eu și juniorul am văzut Jumanji, dar am fost la Star Wars…

Prima chestie: mie imi place la mall pentru că vezi animale în habitatul lor natural adunate la grămadă, ca la zoo. Dacă pe stradă dai de un animal la 100 oameni, la mall procentul e de minim 30%.

Și am avut parte de un recital superb de la un animal de 50+, venit cu nevasta la mall. Recitalul a început pe drumul spre parcare, unde omul a ținut morțiș să îi admirăm stopurile lipsă de la un E220, plus lipsa de semnalizare. Că nu trebuia să știm noi unde se duce el. După care l-am revăzut în sala de așteptare de dinainte de cinema. Tricou negru, burtă, adidașii ăia de 79 lei de Decathlon. Bascula floricele cu toată mâna spre gură, cu o pierdere de cel puțin 10% pe drumul de la pungă la gură. Ce nu aduna de pe tricou cădea pe jos. Nu e problemă, aveam două cutii mari ale lui. Nevasta, urâtă, tunsă scurtă, îmbrăcată oarecum decent pentru vârsta ei (el era în trening, vă reamintesc), se uita pe feisbuc și mai spunea câte ceva din când în când. Lui. El nu era atent. Intrăm în sală, se așează cu două rânduri în fața noastră și spectacolul continuă. Se foiește un pic, se uită la ecran și îi spune nevestei că el pleacă mai în spate, că nu îi place locul. Și pleacă. Se întoarce în timpul reclamelor (btw, bună fucking alegere, film de copii, să băgăm trailere la niște SF-uri grele) doar pentru că lângă nevastă-sa se așezase un cuplu fix ca ei, DAR EL AVEA DOUĂ BERI!!! Pur și simplu l-a umilit maxim și tot filmul se uita la ăla și la berile lui. Pe care le bea. Încet. Tacticos. A fost superb. La final, a ieșit de la baie fără să se spele pe mâini.

Deci asta zic, oamenii nu sunt de rahat doar într-o situație. Doar la volan. Doar la muncă. Doar la film. Doar la baie. Sunt tot timpul peste tot.

Lungă introducere. Să trecem la problema din titlu.

În sala aia de așteptare erau și două femei care ieșeau în evidentă prin masivitate. Poate aveau probleme, poate iubeau shaorma, nu știu. Luată separat, asta e o situație nasoală personal. Nu e ușor să fii cât un elefant. Și se vedea pe fața lor că nici ele nu sunt încântate că trebuie să apară în public în halul ăla. Bun. Contextul e așa: telefon nouț și scump, aur peste tot.

Și aici intervine dilema mea: ai bani de telefon nou și de lanțuri de aur, plus mers la cinema cu tot neamul, dar nu ai bani de investigat ce probleme de sănătate ai? Poate chiar ești cu glanda. Poate poți face ceva să îți recapeți stima de sine.

Plus ăia cu dinți lipsă, dar cu ultimul aifon sau galaxy.

Probabil e o treabă de priorități.

fun-grasi

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

67 comentarii

  1. Sanatatea nu se investigheaza, ci se ureaza la aifon: Hai pa si sanatate fa Maricico!

    00
  2. Daca nu mai sunt grase nu mai au de ce sa se plângă. Așa toată lumea e nașpa cu ele si ce suferă ele.

    00
  3. Insert Dragnea smile

    00
  4. Telefoanele sînt de vină.Plus alte tehnologii impersonale care echipează oamenii şi le evidențiază caracterul. Just like turnesol.

    00
    • De vina sunt idiotii care n-au nici un fel de control asupra propriei persoane. Stii ca ai probleme de sanatate si nu te tratezi dar iti iei ultimul laptop? Esti IDIOT! Stii ca iti lipsesc dinti din gura dar ai ultimul ifon? Esti IDIOT.

      Telefoanele sunt de vine e un fel de, am trecut pe rosu si m-a lovit un camion, ala e de vina ca nu m-a vazut. Really?

      00
  5. Daca crezi ca se intimpla numai in Romania uite un exemplu din Germania. Ma duc cu mindra la film, ma rog desen animat, cred ca era Sing. Vine un cuplu cam la 40, cu doi copii de vreo 10-12 ani. Cuplul se aseaza linga noi, copii cu un rind mai in fata. Incepe filmul, omul se foieste un pic in scaun, scoate o sticla cu bere, o desface, bea, mai susoteste ceva cu nevasta, mai ia o gura, rigiie de se aude in toata sala. Se intoarce unul din copii, mai cauta tipul in buzunare si ii da o punga cu Haribo. Dupa ceva timp si povestit cu nevasta se termina berea, dar mai are inca una. Asa a tinut timp de o ora jumate, cit a durat filmul. Idioti sunt peste tot si mi-am dat seama ca cel mai bine e sa-i ignori. Nu merita nici timp nici energie sa incerci sa-i educi. Probabil daca erau invatati si crescuti de mic sa fie civilizati se purtau astfel, dar de la o anumita virsta (>7 ani) nu mai poti face nimic.

    00
  6. Nu îți plac femeile tunse scurt, este? :D

    00
  7. E o fază cu tendinta la ingrăsare. Io aș reduce la maxim unele chestii si as executa doar ce e usor digerabil plus băuturi calde gen supă ceai cacao.

    Cheia pe care au găsit-o tot indienii săracii e ‘tot ce tu digeri ușor e ok dacă ai tendință la îngrășare. restul redus la minim”. profilul kapha, pt cunoscatori

    00
    • Nu prea e OK metoda asta și am să îți explic și de ce. Cei cu tendință de îngrășare ar trebui să aibă grijă ca numărul de calorii ingerate să nu depășească cu mult numărul de calorii ”arse”. Ce spui tu cu alimentele ce digeră ușor nu prea e valabil pentru că ce este ușor digerabil conferă și mai puțin aport de energie astfel tendința de a consuma alte alimente este mare deci și numărul de calorii consumate crește. De exemplu dacă mănânci o supă/ciorbă (ușor digerabilă) nu îți conferă sațietate, o acompaniezi cu puțină pâine și parcă la final ar mai merge și o merdenea pe post de desert că doar a fost ciorba ”ușoară”. peste 2-3 ore îți este iar foame și mai bagi ceva. Din start ai ingerat multe calorii, mai ales dacă ciorba nu e făcută în casă și are tot felul de adaosuri, uleiuri și concentrate. În schimb dacă alegi să consumi o bucată de carne cu ceva legume (aparent nu chiar așa ușor digerabilă) îți oferă mai multă energie pentru că acolo ai fibre, carbohidrați și proteine și poate la același număr de calorii precum ciorba cu pâine (dacă carnea este făcută la grătar, nu prăjită). Sațietatea ține 5-6 ore, nu îți mai vine să bagi în tine alte chestii pentru că ești sătul. Acum că am lămurit cum e treaba cu caloriile și sațietatea, urmează arsul caloriilor prin mișcare: cardio, greutăți, sex etc. fiecare cum dorește.
      Pentru cei supraponderali e mai greu, caloriile ingerate trebuie să fie mai puține cu mult față de caloriile arse, adică mai puțină mâncare și mai multă mișcare.

      00
    • * și maximizat alimente amare si astringente. redus acru sarat dulce. daca dulce then miere NU zahar

      ps auuu, multi grasi cu aifo vali :)

      00
    • Roxi, nope. Asta cu caloriile sună foarte bine pe hârtie, e si foarte modern, dar la un moment dat renunti sa mananci „la numar de calorii” si te ingrasi inapoi.

      00
    • Nu, nu sună bine doar pe hârtie pentru că nu este dietă. Este echilibru. Poate azi bagi pizza alchool și alte excese fără să faci niciun fel de mișcare dar mâine vei mânca normal + mișcare; poimâine mănânci normal dar muncești mai mult și treci și pe la sală. În medie este echilibru. Nu ai cum să renunți la asta pentru că este stil de viață. Metoda asta de echilibru între nr calorii ingerate egal cu nr calorii arse o adoptăm noi toți cei cu greutate normală și nu ne plictisim. Pentru că nu există doar supraponderali, obezi și subponderali. Nu spune nimeni să faci calcule matematice la fiecare masă și la fiecare oră petrecută la sală dar logic și ochiometic îți cam dai seama că dacă timp de o săptămână (de sărbători de exemplu) consumi doar sarmale, cârnați și salată de beof și apoi zaci pe canapea o să te alegi cu un kg – 2 în plus. Sau tot ochiometic, dacă consumi doar supe, salate și sucuri verzi detox și vrei să tragi de fiare la sală sau să alergi kilometrii zilnic nu o să prea funcționeze pentru că nu ai energie.

      00
  8. Putini grasi realizeaza ca au o pb. Am un amic de 170 kg. Cand il cert si il cert des incepe cu niste justificari puerile: ca nu mananca mult, ca de fapt el asa are constitutia, cine il place il place asa cum este, mai bine sa ai carne pe tine decat sa fii „uscat”.

    00
  9. Necesitatea de a impresiona e boala veche a romanilor si cred ca e si incurabila.

    00
  10. totul ține de educație, era mai bine pe vremea lui ceașcă, erai ținut la dietă benevol :)

    00
  11. se vede ca nu a-ti trait într-un mediu cu multi cocalari… asta e cultura lor ! degeaba o fi el sănătos, sau reușește sa isi trimita copiii la facultate daca nu se si lauda…. ce rost are sa ai chestii daca nu te poți lăuda ( ca d’aia a si cumpărat chestiile alea ) EI tot ce fac in afara căminului, fac ca sa se laude ( acasa doar se uita la taraf tv si mai bea un pahar cu apa de foame ) Din păcate peste 10 – 15 ani o sa fie majoritate in România pt ca noi facem cate 1 copil maxim 2 iar ei fac copii „fara număr”

    00
  12. e simplu, te obisnuiesti in timp cu ideea ca esti obez si ajunge sa ti se para normal ca arati permanent ca si cum nasti tripleti in 2 saptamani dar nu te poti obisnui ca ai un telefon invechit. plus ca e mai usor si rapid sa iti cumperi un telefon decat sa iti schimbi tot stilul de viata.

    00
  13. Pai in comentariile de la articolul cu desenul cu rat race dădea cineva definiția trăitului decent și includea acolo și să ai un smartphone decent (iPhone, ceva de genul). Una e să îți permiți unu, aia da, e parte a trăit decent, și alta e sa trebuiască să-l ai. Cum m-am mai lăudat, scriu de pe un Allview :)

    00
  14. Am fost la un revelion „pe stil vechi”, cu masă ca in comunism.
    Eu sunt gras, am peste sută, băi dar am văzut niște femei pe-acolo… cum să mănânci mai mult și mai hapsan decât cel mai gras bărbat de la masă?
    Văzând cel puțin una cât bagă în ea, chiar am început să mă întreb de ce eu sunt gras. :) Aproape mi se făcea mie greață.

    00
  15. Raspuns: lipsa de educatie, mai bine spus , asa percep aceste persoane conceptul de a fi „cool”. Sunt sigur ca mediul din care provin au cizelat comportamente.

    00
  16. apropo de telefoane versus lucruri importante în viață, nici nu știți cât de tare am fost umilit în dimineața asta de copilul care mi-a spălat mașina: telefonul său era de vreo 4-5 ori mai scump decât al meu, luat zilele trecute dintr-un second hand cu 400 de lei (pentru că ăla vechi de vreo 4 ani m-a părăsit când am decis să cad pe el cu toată greutatea)

    00
  17. Apropo de Jumanji, am fost la el saptamana trecuta si langa mine era o femeie pe la 30-40 de ani care a ras cu gura pana la urechi tot filmul. La fiecare faza, fiecare cazatura, fiecare mica glumita, ea se prapadea de ras. Si asta se intampla la fiecare comedie la cinema, hahaie unii intr.o nesimtire crasa la fiecare 30 de secunde.

    00
  18. probabil că grașii sunt ca proștii sau cocalarii: nici nu-și realizează condiția. orice încercare de „iluminare” exterioară are efect zero.
    excepție cei cu prb de sănătate/glande/whatever dar ăia sunt în minoritate …

    00
  19. Oamenii sunt grasi pentru ca mananca mult. Mananca mult pentru ca mancarea tine loc de afectiune, umple un gol, e o adictie adica. Ei stiu ca mananca mult dar nu pot sa se opreasca. Si un alcoolic stie ca bea mult dar nu se poate opri, si un fumator inratit la fel. Nu se pot opri. Se mint singuri ca de fapt nu mananca mult, nu beau mult, etc.
    Problema e psihica deci.
    Oamenii nu au fost iubiti cand erau mici, nu au incredere in ei. Mancarea tine loc de iubirea pe care n au primit o, in loc de increderea pe care n o au.
    In plus societatea nu incurajeaza introspectia, ganditul, ci solutiile “magice”: operatia de obezitate, masajul pentru slabit, capsule de slabit, mananci mult dar ia Triferment si Hepatoprotect Slim, samd…
    E greu sa fii normal in ziua de azi, e greu…

    00
  20. atât îi duce mintea, că-s proști la cap, de ce câștigă mereu MUIE psd alegerile?

    00
  21. Legat de introducere, ultima data cand am fost in mall – si nu era unul din Bucuresti, ci unul dintr-un oras cu pretentia ca e mai spalat si civilizat decat capitala – mi-a fost dat sa sa-lvad pe unu, cu domnisoara la brat, care scuipa pe unde apuca. In mall, de mai multe ori.

    00
    • Timișoara nu e un oraș mai civilizat decât București:)

      00
    • noțiunea „civilizație” nu este prezentă în romînia.

      00
    • Omu vorbea de Cluj :)

      00
    • Timișoara are norocul sa fie mai aproape de graniță și se civilizează fără sa vrea. De exemplu, ieri am auzit intr-o cafenea la mall, in Timișoara, doi MH sau GJ după accent, cum se mirau ca au fost amendați in Austria doar pentru ca aveau ceața aprinsă la mașină. Aici (in TM) e moda sa te dai cu masina veche cu ceața aprinsă, mai ales in parcare la mall.

      00
  22. ca să fii normal trebuie să lupți cu dezaprobarea celor din jurul tău care te scot din haită dacă nu te îndopi ca ei, dacă nu te comporți ca ei, dacă nu grohăi ca ei, nu ești de-al lor dacă nu le împărtășești cele mai intime aspirații și idealuri, iar lupta e grea, rebeliunea costă

    00
  23. Telefonul este usor de cumpărat daca ai bani; pentru a scăpa de grăsime este nevoie de bani si transpirație, timp si efort, nu e simplu.
    Mereu ma amuz cum din mașini de peste 50.000 euro coboară tot felul de gravizi, cheliosi, deformati, cu dantura varză, fumatori înrăiți…
    Greu cu echilibrul.

    00
  24. Acei oameni sunt deprimați, plictisiți de viață, probabil s-au căsătorit de foarte tineri, au un salariu de mizerie, locuiesc într-un apartament de 2 camere împartit cu unul sau 2 copii.
    Nevasta este la fel deprimata, plictisita de copii, soț si slujba dar toți încearcă sa se strecoare prin probleme zilnice, weekendul este cel mai greu ca trebuie sa ii suporți pe cei din jurul tău asa ca te duci la film, ieși la mall unde bei o bere, mănânci ceva la fast food, te uiți la gagici si parca viata este altfel.

    La munca te plictisești repede, nu vezi un viitor mai roz, aștepți sărbătorile care trec repede. Bei o bere sa treacă ziua si o iei de la capăt.

    Legat de obezitate, mai ales la femei, este de obicei un dezechilibru hormonal sau fibrom uterin care nu este ușor de tratat.

    Telefon l-au schimbat pentru ca era promoție, i-au păcalit sa isi mărească abonamentul in schimbul unui telefon mai mare si mai nou pe care il folosesc ca posteze mesaje motivaționale pe Facebook, sa-i dea like lui Bianca Drăgușanu si sa înjure #rezist.

    Educația se face la noi prin intermediul TV-ului si a internetului, suntem încă la prima sau a doua generație de români care locuim la oraș, ce pretenții să ai ?

    00
  25. Lucrez lunar cu sute de oameni in zona de sport (marea majoritate fosti sedentari) si le spun constant ca implinirea mea cea mai mare este sa ii vad ca s-au apucat de sport si continua sa faca sport macar o data pe saptamana pentru tot restul vietii. Nu sa ajunga campioni, ci sa ramana constanti si sa pastreze o legatura cu sportul.
    Problema este ca piata de sport e plina de programe care promit schimbari de azi pe maine. Din acelea cu poze de before and after. Schimbari majore in cateva luni. Sunt super tentante aceste transformari de 2-3 luni, insa majoritatea au efecte devastatoare asupra organismului: orice om sedentar bagat brusc intr-un program draconic va ceda la un moment dat, chiar daca la suprafata va fi slabit X kilograme.
    O alta buba e ca multi apeleaza la programe miraculoase, apare corpul mult dorit, apoi renunta la tot (sport / nutritie echilibrata) si, evident, revin de unde am plecat.

    Si ca sa ies un pic din bula: toti cei despre care am scris mai sus (oamenii care isi constientizeaza conditia si cauta solutii pentru schimbare) reprezinta probabil 10-15% din populatie. Restul cu probleme: they don’t give a fuck, doar n-o sa le crape tocmai lor inima*.

    *Romania este pe locul 1 in Europa la mortalitate din cauze cardiovasculare.

    00
  26. Io nu inteleg aia cu spalatul pe maini, pula mea e mai curata decat mainile, sta linistita in chiloti nu ca mana care umbla peste tot.

    In cel mai bun caz, corect ar fi sa te speli pe pula, nu pe maini dupa ce te pisi. Cred ca daca facem o analiza a numarului de microbi din cele doua locuri, mana iese castigatoare.

    00
  27. esti sigur ca nu erau suedejce?

    00
  28. Sunt multi cei care nu se duc la medic, pe motiv ca le este frica. Foarte multi si exemple am cu zecile. Nu tine de statutul financiar, ci de educatie. Frica de instrumentarul stomatologic, de o recoltare, de o ecografie, you name it. Basca fete tinere de la tara ( 20-25 ani ) care nu au facut in viata lor un control ptr ca…le este rusine sa se dezbrace.

    00
    • da. nu se duc la stomatolog pentru că știu că au 2-3-4 carii și costă reparația lor, mai bine își schimbă telefonul.

    • Ai ceva dreptate: vad la munca oameni care vin in ultimul stadiu de boala si motiveaza faptul ca nu au venit mai repede prin clasicul “nu am avut bani”… dar bani de un pachet de tigari pe zi au, bani de 2-3 beri sau tuici pe zi au, toti au smartphoane la care vorbesc in draci… chestia e ca sa cheltui banii pe bautura, mancare, tigari si telefoane elibereaza endorfine, pe cand de mers la doctor au toti frica maxima… animals, simply animals.

      00
  29. apropos de mersul la cinema, azi am fost la Jumanji si o mama cu o fetita de 6-7 ani au stat in dreapta mea. Tot filmul i-a citit subtitrarea cuvant cu cuvant fetitei, in urechea mea cu glas f. putin soptit, de mi-a pierit tot cheful de film..chiar nu m-am putut concentra, dar totusi nu am avut curaj sa ii zic nimic, m-am gandit ca e pacat sa le stric si lor filmul..vi s-a mai intamplat? cum se procedeaza in aceste cazuri?

    00
  30. Am vazut shareuit pe facebook articolul dupa ce doar ce terminasem un studiu al WHO/FAO de 160 de pagini despre legatura dintre dieta, nutritie, sport si boli precum obezitatea, asa ca hobby divers al omului gras nepreocupat de sanatatea lui.

    Din 2003 de cand e raportul se stie ca probabil un factor determinant al obezitatii sunt incercarile restrictive de a slabi. Adica orice sfat prietenos pe care l-ai dat cuiva sa slabeasca prin restrictii calorice nu doar ca nu functioneaza pe termen lung (statistic, ai mai multe sanse sa fii impuscat in cap si sa supravietuiesti decat sa slabesti si sa te mentii pe termen lung – oricat de sanatos ai fi abordat, instinctul de supravietuire si de ingrasare la loc al creierului castiga), dar 40% din oamenii convinsi sa slabeasca sa ingrasa si mai rau ca inainte.

    Cu cat studiezi mai bine fenomenul obezitatii si istoricul oamenilor obezi, cu atat ajungi la concluzia ca omul cu cat e mai gras cu atat a incercat mai mult si mai des sa slabeasca. In plus ajunge sa transmita genele si copilului. Ce trist si ironic…

    Apoi celebrul mit cu glanda.. Cu oamenii exceptie care sunt grasi ca au probleme de sanatate.. Sa luam femeile. 2% pana la 20% din femei au ovare polichistice care le predispun la obezitate. Calculeaza asta la intreaga Romanie si nu o sa te mai mire „grasele” si la modul simplu pofta de dulce a femeilor mai mare decat a barbatilor.

    Adolescenta obisnuita de azi a incercat deja sa slabeasca pana la 12 ani, metabolismul incepe sa incetineasca din cauza asta, ovarele polichistice au facut-o grasuta, fat shamingul o duce in continuare spre incercari de a slabi, nimic nu functioneaza pe termen lung, ajunge obeza, tratamentele pentru ovare polichistice, endometrioza si alte boli frecvente nu mai sunt accesibile fiindca obezitate = risc mai mare cardiovascular, sansele sunt acum de la 7 la 20 de ori mai mari sa faca diabet tip 2, mai ramane doar cancerul si moartea.

    Ce lume ar fi ca toti oamenii sa comenteze in cunostinta de studii, nu doar ca au vazut niste oameni grasi ca mancau.

    Simplu de fapt, fara fat shaming lumea ar fi mult mai slaba.

    Si care ar putea fi solutia? Ca sa inchei pe un ton mai vesel si de we can do it. Centre mari de sport prin toate urbele + diete personalizate in functie de gene si afectiuni prezente cu accent pe ce sa se manance nu pe ce nu + interzise reclamele la toate mancarurile proaste la tv…

    Dupa ce o sa avem astea sa ne uitam si la individ.

    00
  31. Din cauza reclamelor de kkt prefer sa imi dau jos fimele de pe torenti si aia e.
    Nu inteleg sa platesc un bilet la IMAX de exemplu, si sa stau cam 15 minute cu reclame de kkt la Orange, Telekom si mai stiu eu ce. E bine sa mai vezi un trailer dar nu nu se pare ok sa platesc reclamele alea. fuck it!
    La unele cinematografe se dau mai multe reclame decat la altele.

    00
  32. Pai e simplu: pentru ca si tu, si eu, si poate si altii – cotizam la sanatatea lor. Drept pentru care, ii cam doare la basketi.

    Am avut o conversatie mai deunazi cu un fumator convins. El incerca sa imi explice ca nu intelege de ce statul incearca sa ii opreasca pe fumatori (accize, reclame, etc) pentru ca oricum, avansul in medicina e foarte mare si in cativa ani, daca trebuie sa ii inlocuiasca un plaman, ii creste unul intr-o punga si ii face transplant. Si oricum, toata chestia asta e gratuita. Recunosc, nu face parte din cercul meu de prieteni iar intalnirea cu el a fost oarecum conjuncturala.

    E periculos cand ai prea multa informatie la dispozitie … probabil ca de-aia lumea e mai dispusa sa isi cumpere un aifon …

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.