Sunt curios de mecanismele noului impozit pe imobiliare

Am citit niște comentarii (unul aici) și nu sunt lămurit, dar am reținut că va crește la 1% din valoarea proprietății. Acum rămâne să aflăm cine stabilește ce e aia proprietate și cum e impozitată. Și cum au dat băieții legea ca să le fie lor bine.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

129 comentarii

  1. „ cine stabilește ce e aia proprietate“
    Păi jocul nu va fi la determinarea proprietații ci la determinarea valorii imobilului.

    In Germania este nasol cu acest calcul. Tu trebuie sa faci toate calculele, valoarea pământului, valorea clădirii, tipul clădiri, anul de construcție, actuala valoare in Reichsmark (este prea complicat de explicat însă da, Reichsmark), etc. Anaful doar controlează, dacă ai greșit ai dat-o-n bară.

    Eu am mai zis asta: când intr-o țara măresc ceva, restul vin singuri. Întâi trimit o țara la înaintare sa vadă dacă revoluție și dacă nu adoptă toți.

    00
    • Dar este rau ca se maresc impozitele? Nu pentru asta militeaza toata lumea in ultima perioada?
      La orice discutie despre conditiile de rahat din orasele romanesti, aparea cineva cu replica: „nu ai cum sa ceri conditii cand platesti impozite infime”. Poate ar fi bine sa creasca la 2-3% din valoarea proprietatii.

      00
    • Acum sunt curios de la cine am primit thumbs down.
      De la cei care militeaza pentru cresterea impozitelor si au prins ironia? Sau de la cei care chiar s-au panicat ca vor avea mai mult de platit?

      PS: parerea mea este ca impozitele pe proprietate nu trebuie sa creasca in Romania; sau cel putin nu inainte ca Statul sa ne arate ce va face pentru proprietari cu banii pe care ii incaseaza in plus.

      10
    • Eu ti-am dat manuta rosie.
      Nu este OK nici un impozit de 0.0x% cat este acum, nu ar fi OK nici 2%-3%; parerea mea este ca un 1% este corect.

      Lucrurile gratuite distorsioneaza functionarea societatii.
      Ex.1 Caldura gratuita (sau puternic subventionata) pentru toti – stai cu fereastra deschisa iarna ca oricum nu platesti nimic; mai bine pret corect pt caldura si subventie in suma fixa pentru cei nevoiasi.
      Ex 2 Impozit insignificant pentru proprietatii – nu ai bani de reparatii dar stai singur in 3 camere sau il tii la vanzare cu pret mare anii de zile pentru ca „nu cere bani”; impozit semnificativ inseamna ca la pensie te muti de la 3 camere la garsoniera sau la tara si in locul tau se muta o familie care poate sa il cumpere la pretul redus la care esti fortat de impozit. Unii pierd, alti castiga – intrebarea este cum este mai bine pt societate ca ansamblu.

      Statul strange bani din multe surse – cat de bine sau (mai degraba) prost il cheltuie este o discutie separata.

      03
    • @MihaiC – deci sa se impoziteze in asa fel incat oamenii sa nu-si mai permita locuintele in care stau si sa le vanda pe nimic, mai ales cand se pensioneaza, doar pentru ca X sau Y cauta ceva cat mai fain si mai mare si mai bun, dar daca se poate sa fie cat mai ieftin? De ce omul ala care a muncit o viata si si-a facut/luat o casa/apartament cu 3 camere cum zici tu, ar trebui sa nu-si mai permita la pensie sa locuiasca acolo? Bun, ca are utilitati de platit si alea sunt preturile e o treaba, mai opreste caldura, mai face baie la 2 zile, mai gaseste omul o solutie sa tina costurile jos, dar sa il impoziteze statul in asa fel incat sa fie nevoit sa vanda si sa plece e doar cinism si mizerie. Statul ar trebui sa-l protejeze pe ala, nu sa-l scoata in suturi afara din casa pentru care a muncit.

      30
    • O lasi la copiii/nepotilor tai sau la copiii/nepotilor altora. Oricum ai da-o, tataie/mamaie trebuie sa plece.

      01
    • @Dan, impozitul e un procent din valoarea imobilului. Daca nu iti permiti procentul inseamna ca si valoarea imobilului e mare. Ideea e sa nu lasi cladirea in paragina sa-i scada pretul aiurea, ci sa o vinzi in profit cand e cazul. Imobilul si zona nu se potrivesc locatarilor de orice varsta, spre exemplu n-ai nevoie de 3 dormitoare si scoli bune in apropiere pentru un cuplu de pensionari. Au avut nevoie de ele la un moment dat dar nu mai e cazul, deci se pot muta.
      La noi lumea nu se ataseaza doar de casa ci si de vecini/prietenii din zona. Daca ai barfit toata viata cu Maricica de la 4, o sa iti lipseasca atunci cand te muti. Plus ca la noi mobilitatea era mica in general, traiai toata viata in apartamentul primit la repartitie.

      00
    • În principal pentru MihaiC, dar în subsidiar și pentru Sans: ce vorbiți ma, „pricopsitilor”!?

      Ați făcut voi un calcul și 1% e fezabil, ca rade primul strat de pleava care va deranjează existenta. Voi, în schimb, îl puteți duce.

      Pai bine, ma, nababilor, de ce nu 2-3%? Ca ala va îndoaie cârca și nu e cusher, nu? Practic, la 3%, voi deveniți pleava pentru aia cu mai multi bani ca voi.

      De ce sa nu fie ma orașul, oricare ar fi el, metropola celor bogați? Ești sărac și nu ai 3% din alea 2 camere? Ți se pare mult? Mars la Chitila! E scump și acolo? Cara-te după Tartasesti.

      Eh? Cum ar fi sa va zică și vouă unul asta? Ma salvez eu, dar dă-i în cacat pe restul; nu din cine știe ce rațiuni, dar sunt sub mine. Eu sunt „peste”!

      Mi-e scârbă.

      00
    • @Sans: cum poti decide tu, pentru munca si proprietatea altuia, daca acel om are sau nu nevoie de cele 3 camere si/sau de scoli si gradinite. Asa cum, de ce sa poti decide pentru altul unde sa stea.

      Eu inteleg ca problema reala e asta: in timpuri apuse ( si nu prea ) unii au ajuns proprietari pe apartamente/case prin zone mega luxoase si scumpe. Acum, lumea din 2022, vrea sa cumpere acolo, dar aia ( batrani acum ) nu doresc sa vanda si poate ca da, 0.1% e apa de ploaie pentru ei sau poate ca nu. Speranta multora e sa creasca taxele atat de mult incat aia sa fie practic fortati sa se mute de acolo, eventual sa vanda putin in pierdere, numai sa plece de acolo, sa poata sa vina omul din 2022 sa cumpere acolo, pentru ca el acum isi permite acel 0.1% sau 1% sau cat ar mai fi procentul. Practic lumea acum nu poate sa-si cumpere, vai!, apartament in centru pentru ca acolo sta o baba de 80 de ani, care nu s-ar muta la un azil sau la tara si-si trage basinile, dar nu ne mai intereseaza ca baba aia a muncit pana la 60 si ceva de ani, probabil, sa plateasca acolo, sa fie un cetatean model, dar acum gata, nu mai e nevoie de ea sa tina ocupat un apartament intr-o zona asa faina. Mi se pare gresit, sincer :)

      10
    • Sunt cu Dan 100%.

      AlexE: ptr că schimbările mari de legislație, indiferent de domeniu, nesiguranța viitorului in business cât și in viața de zi cu zi sunt demne de țări de lumea a treia.

      Ce te faci când ai 6 locuințe. 6 pe gaz ca așa a trebuit să faci Ca sa fi eco. Dacă eu aș fi intr-o asemenea situație as avea in principiu două opțiuni:
      1. Fie cresc chiria. Structura socială a zonei, gentrificarea nedorită ar înainta in zonă precum cancerul de pancreas.
      2. Pla reparații, pla. Renovări, înnoiri etc.

      Ca de obicei (și cei mai mulți oameni) gândești mic: apartament de 2 camere. De ce pla mea nu are voie sa stea cineva in casa lui de doua camere in oraș. Este o gândire infecta și pe deplin anti socială!

      10
    • @MihaiC, am zis eu ceva de gratuitate? Se presupune ca oamenii aia au platit pentru case, nu le-au primit pe gratis.
      Dar sunt curios cum ai facut tu calculul si ai ajuns la concluzia ca valoarea „corecta” a impozitului ar fi de 1% si nu 2-3%.

      @AlexE, ai perfecta dreptate. Vad peste tot oameni care militeaza pentru cresterea taxelor pana la nivelul pe care considera ei ca si-l pot permite, dar cred ca restul populatiei nu o sa si-l permita.

      Era si un zmeu acum ceva timp care comenta ca el vrea licitatie pentru locurile de parcare si ca este dispus sa plateasca cateva mii de lei pe an (ca are bani si isi permite). Dar in acelasi timp nu vedea ironia faptului ca desi se lauda cu veniturile lui, de fapt cerea un loc de parcare „social”, pentru ca nu este capabil sa-si cumpere o locuinta cu parcare inclusa.

      10
    • @Sans Hosen ok sa presupunem ca ai dreptate insa nu ar trebui sa ne gandim si la infrastructura pentru batrani. Nu trebuie sa stea aproape de scoala, desi pot avea nepoti de care sa aiba grija; dar ar trebui sa poata sa locuiasca aproape de spital, sa aiba un parc unde sa mai socializeze, o biblioteca etc … Si vad ca singurul scop pentru impozite e sa-i scoata pe cei care nu-si permit din cursa cu tine pentru o anumita locuinta. E naiv, unde se duc banii ? servicii medicale mai bune, infrastructura mai buna ? Te gandesti ca o sa ajungi si tu in situatia asta (sa fii batran) si s-ar putea ca alegerile tale de acum daca devin realitate sa nu-ti convina la batranete …

      10
    • @Andrei G
      1/ „oamenii aia au platit pentru case” – propui sa nu se mai plateasca deloc taxe pentru proprietati ? Asta ar fi o dezbatare de principiu, apoi daca suntem amandoi de accord ca e OK sa se plateasca, putem dezbate mai in detaliu, adica cat sa fie %.
      Eu consider ca trebuie sa existe taxe pe proprietate pentru altfel vom ajunge sa avem un sistem de caste, cu cei care au deja proprietati netrebuind sa mai faca nimic, pastrandu-le si dandu-le mostenitorilor pana la sfarsitul lumii; asta restrange foarte mult mobilitatea sociala.

      2/ „sunt curios cum ai facut tu calculul si ai ajuns la concluzia ca valoarea „corecta” a impozitului ar fi de 1% si nu 2-3%” – nu am o analiza financiara exhaustiva :)
      Legat de 1/, cred ca daca trebuie sa mai achiti prin taxe o proprietate inca o data intr-un secol e OK; 33-50 de ani e cam rapid.

      3/ „Era si un zmeu acum ceva timp care comenta ca el vrea licitatie pentru locurile de parcare si ca este dispus sa plateasca cateva mii de lei pe an (ca are bani si isi permite” – nu stiu daca la mine faci referire, dar eu sunt in favoarea licitatiilor pentru locurile de parcare care sunt in proprietatea primariei; nu mi se pare corect ca o persoana care a apucat sa primeasca un loc de parcare acum 10-20-30 de ani sa il pastreze in continuare la un pret sub nivelul pietei (licitatia ar stabili care este nivelul pietei)

      4/ „cerea un loc de parcare „social”, pentru ca nu este capabil sa-si cumpere o locuinta cu parcare inclusa” – din nou, nu stiu daca la mine faci referire, dar eu am vrut sa cumpar un apartament nou cu parcare inclusa insa mi se cerea sa platesc 7 kEUR la negru, ca atare am refuzat. Locul de parcare este un element important cand decizi sa cumperi o locuinta dar nu este cel mai important.
      Am cumparat un apartament intr-un bloc vechi in care au primit repartitie acum 40 de ani militieni si securisti; am parcat masina la 1-2-3 strazi distanta vreo 2 ani pana a aparut un loc liber langa blocul meu. As fi preferat o alocare prin licitatie.

      01
    • Mihai:
      Logica ta nu este dusă la cap. Din contra, o asemenea nedreptate va elimina clasa mijlocie din orașe. Doar bogății, fonduri de investiție, etc. Vor mai deține locuințe in orașe. Din păcate le vor inchi

      00
    • …ria sub-bogătașilor. Calitatea imobiliarelor se va degrada încontinuu.

      Pentru oamenii care vor lucra in oraș (adică sclavi bogăților) se vor face case comune de locuit (adică hale sau apartamente comune ca in USSRul anilor 20, 30, 40, 50, 60, 70, 80, 90…).

      Btw. Impozitul pe moșteniri este inul din cele mai controversate impozite. Este nedrept ptr ca impozitează bunuri achiziționate din bani deja impozitati. Ca toate statele fac asta….na și la mafia plătești dar de obicei te lasă in pace după ce ai plătit.

      00
    • @AlexF
      „Ca sa iti maresti averea de la 100 USD la 110 USD trebuie sa muncesti din greu; ca sa o maresti de la 100 mil USD la 110 mil USD trebuie doar sa astepti” – asta este motivul pentru care trebuie sa avem taxe pe proprietate si/sau pe mostenire. Forteaza „use it or lose it”.

      Ca o paranteza, este uimitor cum in SUA sunt persoane care castiga 50 kUSD/an si sunt ingrijorate ca exista taxa de mostenire de 40% pentru ce depaseste 11.58 million USD. Ei nu isi (mai) permit sa cumpere o casa in care sa locuiasca (clasa de mijloc de care spui tu se micsoreaza intradevar) dar viseaza ca aceasta taxa ii va deranja cand vor muri.

      00
    • @MihaiC
      1. Deci singurul argument pentru cresterea taxelor este ca cei care au deja o casa sa aiba dificultati in a o pastra. Nu are nici o legatura cu serviciile oferite.
      Mi se pare total gresit. Poate ar fi fost rezonabil daca discutam de cresterea impozitului la a doua sau a treia locuinta. Dar nu cred ca putem sa discutam de „casta” celor care au un apartament de 2/3 camere.

      2. Creditul la banca il faci pe 30 de ani de obicei, nu pe 100. De ce taxele ar trebui sa acopere valoarea casei in 100 de ani si nu tot in 30? Poate asa ar genera o mobilitate si mai mare.
      Faci credit la 30 de ani si il termini pana la 60. Mai stai vreo 5 ani in locuinta pana iesi la pensie si apoi te muti la periferie (sau in mediul rural).

      3. Nu era vorba de tine. De ce nu ti se pare corect ca o persoana care a „apucat” un loc de parcare sa il pastreze? Poate ca persoana respectiva si-a luat masina tocmai pentru ca stia ca are unde sa o parcheze, fiindca a semnat un contract cu Primaria. Tu ti-ai luat masina/apartament desi stiai ca nu ai loc de parcare.

      Cum ar fi ca la un an dupa ce ti-ai cumparat tu apartamentul, sa se scoata la licitatie pentru cine da mai mult?

      4. Din nou, nu am facut referire la tine. Dar pare ca te incardezi in acelasi stereotip.
      Din povestea ta inteleg ca ai vrut sa cumperi un apartament care avea „inclus” si un loc de parcare social, dar nu ai fost dispus sa dai spaga necesara. De ce nu ai optat pentru un apartament care avea loc de parcare proprietate privata?
      Poate pentru ca nu ai avut destui bani? Si acum vrei sa ii evacuezi pe cei care sunt putin mai saraci decat tine.

      00
    • @MihaiC, sa presupunem ca locurile de parcare se scot la licitatie si se elimina orice componenta sociala (a.k.a. capitalism). Atunci ar trebui sa fie permis oricui sa liciteze, chiar daca nu are masina sau nu locuieste in orasul respectiv.
      Si nu cred ca ti-ar conveni sa vina un antreprenor care sa liciteze peste 1000 de euro pe fiecare loc in parte si apoi sa-ti propuna tie o chirie lunara de 150 de euro sa spunem.

      00
    • @Andrei G
      1. Nu este singurul argument. Sunt de acord ca trebuie sa avem (mai multe) pretentii pentru servicii in schimbul taxelor pe care le platim.
      As fi de acord cu un impozit mai mic pe prima locuinta (cea de resedinta) sau mai bine impozitul marit sa se aplice peste o anumita valoare (sa zicem – din burta – 100 kEUR) – palatul lui Becali e un pic diferit de o garsoniera din Berceni.

      2/ Si cei care platesc creditul imobiliar in 10 ani sa plateasca un impozit de 10% :P
      Serios acum, mie mi se pare OK 1% asa, la „feeling”. Cred ca valoarea a trebui sa creasca treptat, ca sa se poate observa impactul din toate punctele de vedere (orice masura poate lovi unde nici nu te astepti); la inceput, cand pleaca de la aproape zero, normal ca aceasta creste este semnificativa.

      3/ Locurile de parcare despre care vorbim sunt inchiriate de la primarie, nu cumparate, iar contractul este pe 1 an cu prelungire, nu pe 30 de ani. Cine a „apucat” un loc poate sa schimbe mai multe masini dar sa pastreze locul.
      Eu am cumparat apartamentul fara loc de parcare si mi-am asumat acest lucru (parcand mai departe, unde gaseam loc „la liber”); am depus cerere imediat ce m-am mutat si dupa vreo 2 ani am primit si loc.

      „Cum ar fi ca la un an dupa ce ti-ai cumparat tu apartamentul, sa se scoata la licitatie pentru cine da mai mult?” – as cere de la Vali un topor cu imprumut :D
      Dar daca as sta cu chirie, exact asta s-ar intampla – daca preturile chiriilor pe piata in zona respectiva cresc, proprietarul o sa imi creasca si mie chiria sau imi da preaviz.

      4/ Fara sa intru in prea multe detalii personale, printre top criterii au fost apropierea de o scoala si de o statie de metrou (incerc sa nu folosesc masina prea mult).
      „Si acum vrei sa ii evacuezi pe cei care sunt putin mai saraci decat tine” – masina mea este printre cele mai ieftine din parcare :)

      5/ Eu sunt de parere ca nici o extrema nu este buna – nici cine „a prins” loc acum 40 de ani sa pastreze locul pe care sa plateasca 12 EUR/an, nici cazul presupus de tine in care cine vrea loc sa plateasca 1800 EUR/an.

      PS Iti multumesc pentru discutia civilizata si argumentata.
      Acum, daca as reusi si sa te conving ca eu am dreptate… :D

      00
    • Fanii impozitului minuscul (de obicei corporatisti si antreprenori cu salariati pe minim in acte, dar astea sunt detalii) :”ce face statul cu banii aia, ca nu stie decat sa fure ”
      Statul:”tu crezi ca iluminatul stradal e macar acoperit de aia 200 de lei pe an pe care ii platesti tu pe vila aia, pompa aia care v-am montat-o ca nu mai facea fata canalizarea la cati v-ati facut vile in Pipera (caz real) credeti ca a picat din cer?!” si alte cheltuieli mai pot fi insiruite mult si bine
      Fanii impozitului de 2 lei : *Greieri*

      da stiu vor veni nu stiu cati sa zica ca nu, intai statul sa faca si dupa aia sar eu sa platesc un impozit corect pe imobiliare … ok in alte parti evenimentele s-au desfasurat in ordine inversa, dar ne place sa ne mintim ca noi suntem bine si problema e la altii.

      00
    • Chiar dacă probabil nu mai citește nimeni pe aici:

      Au trecut 3 zile de la postul meu anterior. Realitatea bate fantezia și din păcate am dreptate:

      https://www.bild.de/politik/inland/politik-inland/wenn-bei-gasmangel-die-wohnung-kalt-bleibt-arme-und-alte-sollen-in-hallen-schlaf-80653450.bild.html

      Este vb de căldură, curent, etc.. Cine zicea că nu am dreptate? Cu permisul locuitului central va fi identic.

      00
  2. teoretic valoarea este stabilita de acea mare carte a notarilor, cum era si pana acum. Chiar daca tu te duceai si ziceai ca vinzi apartament cu 4 camere la 1000 de euro, ei luau impozit pe valoarea estimata din acel document.

    00
    • Este clar ca sunt suparati notarii din Cluj ! Incaseaza mult prea putin …

      00
    • Si daca ai dat prea ieftin sau prea scump apartamentul fata de ce este in „carte”, notarii au obligatia sa anunte ANAF-ul.

      00
    • Am vândut cu 44.000 o locuință care în grila lu’ pește era 20.000de euro. Cred că ar mai trebui lucrat și pe la grila notarilor.

      00
    • Am cumpărat cu 53k euro un apartament care în grila lu’ pește era 64k euro. Nici acum, 12 ani mai târziu, apartamentul nu se vinde cu 64k euro.
      Și grila n-o fac notarii, o primesc de la ANAF, primărie, nu mai știu, am întrebat atunci notărița.

      00
  3. O sa vina si o sa loveasca impozitul asta ca si boala-n port. La un apartament de 70000 de euro de 2 camere din Bucuresti o sa scoti la posta 700 de euro…. adica vreo 3500 de lei adica vreo 2 pensii medii.

    10
    • NOU
      #28

      Teoria economica zice ca impozitele vor ramane mai mult sau mai putin constante dar valoarea de vanzare a bunurilor se va diminua. Statul incaseaza intodeauna maximul cat poate populatia sa plateasca. In Romania cam 30% din PIB. Daca cresti TVA de la 20% la 90% suma finala colectata de stat va fi tot acolo (aproximativ). Daca scazi tot pe acolo e (+- cateva procente).

      Recapitulam: cresc impozitele pe locuinta. Creste dobanda de referinta. Creste inflatia (scade venitul disponibil dupa ce cumperi necesarele pt trait). Daca nu cresc veniturile romanilor in urmatoarea perioada cu 10-15% din productivitate (Investitii majore in infrastructura, firme de mii angajati care sa apara peste tot in Romania) cumva nu vad cum sa nu scada preturile reale. (Pot sa scada si prin inflatie – raman constante dar inflatia mananca real 10% in fiecare an in urmatorii ani)

      00
    • Impozitul pentru proprietățile rezidențiale ar urma sa fie 0.1%. 1% ar urma sa fie pentru nerezidentiale(deținute de persoane juridice sau utilizate ca sediu de firmă)

      00
    • La valoarea respectiva va fi intre 350 si 700 lei, depinde cum va opta si primaria, ca parca ei stabilesc daca e 0.1% sau 0.2%. Pentru ceva similar, in Sectorul 1 am platit cam 300 lei.
      Eu cred ca impactul mai mare va fi de fapt in satele din jurul oraselor mari, unde se tranzactioneaza imobile la 1-2-300k, dar impozitele sunt foarte mici.

      00
  4. Nu am inteles, va rog help… e dimineata :)

    Daca in 2016 am luat casa cu 70.000 euro, si acum na… Romania, acceiasi casa costa 150.000 euro, voi fi impozitat cu 1% din valoare, adica 1500 euro pe an?

    Daca peste 5 ani, casa valoreaza 30.000 euro, voi plati 300 de euro? Cine stabileste valorile astea? si am inteles bine 1% pe an din valoarea casei?

    00
    • E simplu, notarii au stabilit niste grile pt orase/cartiere/zone. Tu poti sa vinzi casa si pe 10000, daca in grila lui ii apare valoarea de piata de 150000 tu vei plati impozitul 1500 de euro/an. Grila e in functie de orase/cartiere/zone/suprafata/imbunatatiri/etc.

      00
    • Eu am inteles asa.
      Valoarea de impozitare se va lua din grila notarilor.
      Impozitul va fi 0.1-0.2 la suta pentru persoane fizice si 1 la suta pentru persoane juridice.

      00
    • E o varza in comentarii: unii vorbesc despre impozitul anual, altii despre impozitul la vanzare.
      Impozitul anual (ma rog, cota minima) va creste de la 0.08 la 0.01 din valoarea impozabila (dedusa din grila notariala pe zona respectiva). Deci, crestere relativ suportabila.
      Impozitul la vanzare va creste de la zero, la 1% (daca vinzi locuinta dupa 3 ani) sau 3% daca o vinzi in mai putin de 3 ani. Aici e mai dureros.
      Iar pentru nerezidential…alte cifre.

      00
    • „Impozitul anual (ma rog, cota minima) va creste de la 0.08 la 0.01 din valoarea impozabila”.
      Am râs. Nu e de mirare că ăștia ne iau drept proști. Bine, și cifrele cu analfabetismul funcțional ne ajută, ce-i drept.

      00
    • Noni, trecand peste valori (ca oricum nu e clar cat la suta), da, nu ti se pare normal sa platesti impozit la valoarea la zi a unui bun? Daca ipotetic bunica a cumparat casa la romana pe 70000 de lei in ’62 ar trebui sa platesc X% din 70 000 de lei? Sau cum vezi tu lucrurile?

      Cat despre cine le stablieste, cum s-a mai zis prin comentarii deja exista grile clare dupa care de exemplu palatesti taxele notariale. Si cam asa e peste tot in lume.

      00
    • @Ambra: ai 21 verzi la 26 de mânuțe roșii. Cam nasol viitorul românesc… bine, nu că până acum nu știam asta :(

      00
    • @Ambra &Daniel: bravo, sunteti niste genii care au reusit sa se impiedice de un nenorocit de typo. Irelevanta imaginea de ansamblu, logica minima sau faptul ca vorbim de niste cifre preluate din articolul despre care comentam, usor verificabile. Important e sa va scremeti sa aruncanti cu vorbe de duh, gen „analfabeti”, „prosti” si sa preziceti viitorul subru al tarii. Sunteti o minune, zau!

      00
    • @daniel, stai liniștit, mai devreme am fost sigură că mă ascund spiridușii inteligenți ai nației. Acum e bine. 🤣
      @Mishule, nu fi supărat, doar ce am identificat trei colege care n-au știut să dea numărul de după 1399. Typo sau netypo, ăștia suntem. De-aia avem jigodiile astea de conducători care, după ce că sunt hoți și ticăloși, mai sunt și proști. Și nu-i vedem, noi trăim printre tot felul de typo.

      00
    • Asta e si tactica USR, hai sa ne batem joc de aia mai proști ca noi, da-i dracu’.. si dup’aia se miră că n-au procente.

      Stați mă în birouri și faceti mișto, chibițul ăsta vă mângâie vouă orgoliul, da’ din păcate nu-mpinge societatea înainte.

      Ăia de la 1848 care s-au destupat pe la Paris au venit și-au luminat prostimea, voi ce faceți bă în afară de miștouri și de aere? Pă’ de la suedezi și maneliști n-am pretenții bă, da’ de la voi am! Zeflemeaua ieftină li se potrivește ălora, voi trebuie să observați discrepanțele și să emiteți o critică mai sofisticată mă, nu una de nota 6!

      Ăăăăă, nu se schimbă societatea chibițând de pe margine și așteptând să se ridice plebea. Mai răzbat prin presă cazuri izolate care se luptă cu sistemul, și izbândesc; voi pe la tarlaua voastră sunteți dintr-o bucată, sau faceți tot felul de compromisuri „ca să nu deranjați”, să vă fie vouă bine că „o viață are omu'” și vă dați rotunzi doar pe blog? Exercițiul scrupulozității îl practicați și-n altă parte?

      Dau și io cu paru’, nu-ntreb.

      00
  5. impozitul anual va fi pt utilizare nerezidentiala 1-1,5%, adica pt spatii utilizate pt magazine, coafor…iar pt locuit impozitul va fi sub 1%, undeva pe la 0,3-0,5%. Daca vinzi proprietatea mai devreme de 3ani vei plati la notar 3% impozit, iar peste 3ani, vi plati 1%. Valoarea de piata poate varia, dar se va lua ca referinta cataloagele notarilor, doar ca si acestea sunt facute de niste firme, deci mai e de lucru…Pana la 31.12.2022 inca se mai pot schimba multe, plus ca vine 2024 cu alegerile si nu vor sa si dea cu tesla in oo…ca pierd voturi…deci momentan au aruncat pastila sa vada reactia publicului, chiar daca se voteaza, se poate proroga inca vreo 2-3ani, adica pana dupa alegeri, cand se va aplica brusc si vor spune ca v am anuntat cu 2ani inainte…

    00
  6. Dar… Impozitul asta nu este nou, a fost reintrodus! Era 1-3%, în funcție de perioada de timp de la achiziția imobilului… Pare se că n-ați avut tranzacții până prin 2016 (prin perioada aia a fost scos)

    Referitor la articolul din link, sunt niste greșeli sau neînțelegeri. Mai exact la grila notarilor…
    Autorul spune că există ceva opac in felul în care sunt făcute acele grile și nu e chiar corect (nu că aș tine cu notarii). Grila se stabilește în 2022, în funcție de tranzacțiile efectuate în 2021. Nu face nimeni vreun raport de evaluare pentru așa ceva (raportul de evaluare îl cere banca atunci când se achiziționează cu credit pentru a nu exista fraude sau îl face o societate atunci când vinde bunul din patrimoniu. Societatea este interesată pentru a vedea exact valoarea contabilă, în funcție de asta urmând să plătească taxe și să îl scoată din evidenta contabilă).
    So… Notarii fac acea grila în funcție de valoarea declarată de părți la vânzare. Adică… Daca bunul valorează 50k și părțile atât declara, este ok. Dacă părțile declară 25k, urmând că o parte din bani sa se dea cash, notarul se uită pe grila și îi taxeaza la valoarea din grila (sa zicem 40k). Se ia valorea cea mai mare pentru impozitare (ori cea declarată de părți ori cea din grila)

    Și nu este rău așa… Astea au fost introduse in perioada in care un imobil valora 100k și părțile declarau 20 în acte. Dar eu nu prea am mai văzut în ultima perioada sa se declare in acte o sumă mai mică decât valoarea reală. Lumea vrea sa plătească din cont, nu sa mai stea cu punguța pe strada… Nu zic că nu sunt cazuri! Dar mai rare!

    Problema va apărea în perioada urmatoare, in cazul in care scad preturile. Vei fi taxat la valoarea de vest sălbatic din 2021!!!

    00
  7. Sper ca totusi impozitarea asta e valabila de la a 2-a locuinta in sus. O familie care sta intr-un apartament de 3 camere in Tineretului, Bucuresti sa zicem nu are nici o vina ca apartamentul in care locuiesc sare de 100.000E acum in conditiile ince l-au cumparat in 2010 cu 50.000. Si asta e doar un exemplu.

    00
    • Nu are nicio vina, clar, dar daca nu poate suporta taxele are optiunea sa se mute…

      00
    • NOU
      #46

      sa se mute si sa vina eventual unul angajat la stat care isi permite

      00
    • Nici jumatate de ora nu a trecut si au aparut arogantii cu „sa se mute”.
      Sa se mute boss, ca pe mine nu ma afecteaza. Daca te-ar afecta, ti-ar conveni sa te muti?

      00
    • Logic ar fi ca locuinta de domiciliu/prima locuinta sa fie impozitata dupa aceeasi grila, dar sa vina cu o deducere la impozitul pe venit.
      In felul asta cei cu 3 camere in Tineretului vor putea avea un nivel suportabil de impozit, iar cei cu „domiciliul” intr-un hangar de 15 camere nu vor fi scutiti decat intr-o mica masura.

      00
    • Nu sunt arogant, dar daca familia respectiva nu isi mai permite are optiunea de a se muta (oricum a facut profit daca in 2010 a cumparat cu 50.000€ iar in 2022 poate vinde la 150.000€ cat ai estimat tu), sau sa faca mai multi bani. Lucrurile sunt simple, de ce trebuie sa le complicam?

      00
    • Domnu Zarax,
      Asa functioneaza lucrurile in economia de piata.
      Si nu stiu daca e imoral sau nu.
      Dar aceste apartamente care stau goale au distorsionat grav piata,cel putin in Bucuresti.Si vin cu exemplu concret.Scara de bloc in care am crescut,Titan aproape de lac,an de fabricatie 1967.
      44 de apartamente pe scara,22 de 2 camere,22 de 3 camere.
      Si atentie 64 de locuitori.Vreo 5 apartamente stau goale,in 5 sta teoretic o persoana,oameni de 70 de ani plus care stau 10 luni pe an la copii.
      Cum ti se pare?

      00
    • Familia din Tineretului care nu are bani de impozit nu o sa aibă bani nici de refăcut tencuiala de pe bloc, nici de reparat acoperișul, nici de înlocuit coloana de apa nici de multe alte chestii – ca de asta arata unele blocuri vai de mama lor.

      Sunt însă curios de un lucru – dacă familia din Tineretului vinde apartamentul cere prețul de acum, adică 100.000 euro sau doar 50.000 de euro cât au dat pe el ?

      Iar dacă la vânzare ar cere prețul de acum care ar fi motivul pentru care sa plătească impozit la o valoare mai mica ?

      00
    • Sper ca observati ca am zis de apartamentul locuinta, nu altceva. Alea goale sigur sunt in proprietate unora care au mai multe case pe numele lor, nu am nici o problema. Si la mine in bloc e la fel, o gramada de apartamente nelocuite.
      Revenind la problema initiala.
      Sa zicem ca avem o farmacista si un mecanic auto in Bucuresti. Cu doi copii. Intr-un apartament de 3 camere. Cu doi copii. 1000E impozit (5000 lei) e foarte mult. Se muta. Si ramai fara farmacista si fara mecanic auto.
      Si inca odata repet, nu au nici o vina oamenii ca cineva a hotarat ca casa lor valoreaza de 2 ori mai mult acum.
      Nu e doar imoral, e si daunator pentru economia aia libera de care zici.

      00
    • @DanielP, eviti intrebarea. Maine iti pun un impozit prea mare, pe care nu ti-l permiti. Mai esti de acord cu „nu-ti permiti, te muti”?

      00
    • Da zarax, dar vezi ca e si situatia inversa, apartamente centrale in care stau oameni care clar nu si le mai permit.

      Ce inseamna ca nu si le permit, adica daca asociatia de proprietari decide de exemplu sa schimbe liftul (ca 51% din cei de acolo sunt de aia de au dat 100k pe apt. si ar vrea si si-ar permite sa plateasca pentru conditii decente), ei oricum nu platesc ca nu isi pot sa scoata 1000 de ron din buzunar. Asa ca de cele mai multe ori) lucrarea nu se face deloc, ca n-are nimeni chef sa ii care prin tribunale cum ar merita de fapt.

      00
    • Principala problema a imobiliarelor la noi este ca numarul proprietarilor este majoritar raportat la chiriasi. Asta a facut ca putine partide politice sa opereze chestii nepopulare in zona asta. Stabilirea taxelor si impozite pe locuinta este una din ele si mai toti politicienii au cautat sa le tina cat mai mici, deoarece suntem o natie de proprietari. Chestia asta isi are radacinile din faptul ca foarte putini romani au platit la modul cel mai corect pretul pe locuinta in care stau si au luat totul de-a gata. Cel putin in Bucuresti multi dintre proprietarii de locuinte(blocuri comuniste) nu au renovat vreodata locuinta, respectiv au stat la mocaciuni de tipul refacerea fatadelor.Oamenii astia vor avea un soc cand vor descoperi ca suma pe care o plateau ca impozit la casa o sa se tripleze. Mai mult multi dintre oamenii astia sunt masa importanta de vot si cum numa maine nu e 2024, trebuie cumva sa facem bine pentru toata lumea.
      Asa ca cel mai probabil o sa se joace electoral in urmatorii 2 ani, o sa se impoziteze mai abitir segmentul nerezidential, iar cel rezidential o sa mearga la cote minime si foarte probabil la niste valori mai mici decat ar fi normal. Asta, ori o prorogare pe motiv ca e greu si trebuie sa avem grija de oameni.

      00
    • În primul rand nu vorbim, încă, de 1%. Dar 1% nu e mult, nici putin, dar eu cred ca e corect. Întreabă pe la cunoscuții din vest cât reprezinta impozitele pe proprietate și asigurările din venitul lor anual. O sa vezi ca mai mult decât pentru cei din cazul descris de tine.

      00
    • @Zarax
      ‘Personal isn’t the same as important’ – Terry Pratchett

      Cand traiesti intr-o societate trebuie sa renunti la o parte din interesul propriu in favoarea interesului societatii.

      Bineinteles, discutia este cat de mare este acea parte – daca tu consideri ca este mai mare decat consider eu, esti un comunist; daca consideri ca este mai mica, esti un fascist/anarhist :P

      00
    • Eu sunt fan al “sa se mute”. Sunt constient ca mi se poate intampla si mie, dar fix de asta sunt pentru. Nu traiesti in mizerie intr-o casa care cade pe tine, te muti, si impozitul te forteaza sa o faci.

    • Also, ce a zis Mirel. Sa dai la 5 sau 10 ani o lavabila in scara blocului, sa ai o femeie de serviciu, sa ai gradinar.

    • @Zarax, am ales a doua optiune mereu, crezi ca pentru mine e roz viata? Nu mi-a convenit ceva sau nu mi-am permis ceva am facut mai multi bani, atat de simplu e.

      00
    • Planul in acest moment este ca atunci cand eu si sotia vom iesi la pensie si/sau copii vor pleca pe la casele lor sa ne mutam intr-un aparament/casa la jumatate din ce avem acum.
      Doar daca nu castig serios la loto pana atunci… bine ca mi-am adus aminte, sa ma apuc sa si joc :D

      00
    • @Zarax – pleci de la o premiza incorecta – se muta unde mai exact? Exista o legatura intre venituri si preturi in orice piata – un mecanic si o farmacista castiga sa spunem 1000 de euro in Bucuresti insa nu vor mai castiga aceeasi mie in Tungujeii de Vale, la 100 de km de Buc, vor castiga 600 de euro probabil. Da, locuintele sunt mai scazute acolo insa si veniturile, exact asa cum unele tari sunt mai scumpe si unele mai ieftine ca imobile si cost al vietii.

      In acelasi timp sa nu fim ipocriti cand vine vorba de case, am vazut asta in masini deja – indiferent cat creste carburantul, impozitul pe masina si asigurarea lumea va continua sa foloseasca masinile – unii ies din piata, altii intra insa nu as spune ca sunt mai putine masini pe strazi si fata de acum 10-12 ani preturile astea sunt mult mai sus. Apropos, benzina a crescut de la 5/6 lei la 8 lei si ceva – cati oameni si-au vandut masinile sau au renuntat la ele, gen merg la munca 2 zile pe saptamana cu autobuzul in 3 cu masina, ca na, au crescut preturile?

      00
    • Inainte sa apara vreun „grammar nazi”, recunosc ca am jertfit un „i” pe altarul acestui blog.

      00
    • @BigBear eu de cand s-a scumpit benzina am inceput sa nu mai dau in masina ca surdu-n clopot. Mai un mers la consum, mai o frana de motor, alea alea. De redus mai mult nu prea am cum pentru ca oricum merg cu masina doar strictul necesar.

      00
    • @Boris, pentru situația descrisa de tine e rezolvare și acum. Firmă contractata de Asociația de proprietari, lucrare plătită din fondul de reparații, cine nu contribuie la fondul de reparații e dat în judecata, poprire, executare etc., avocat plătit din fondul de rulment, se recuperează și cheltuielile de judecata. Cu asta sunt de acord, dar nu cu evacuarea oamenilor dintr-o locuință din cauza impozitului.

      00
    • MD, hai sa discutam in real, nu in teorie. Fodul ala de reparatii de unde crezi ca apare. Si daca ti se strica si altceva dupa de unde pui banii la loc pana ii executi silit. Eu am zis acelasi lucru, ca merita tarati prin tribunale, dar in realitate ce se intampla e ca daca nu pica blocul pe tine nu poti face nimic de astia care put a saracie.

      00
    • Boris, păi nu fac teorie. Am avut o problemă și de la asociație mi s-a transmis să caut firmă, să mă descurc. Am zis, ok, mă descurc, dar facem prin asociație, cu garanție pe lucrare și mă treceți cu suma la fondul de reparații. Și mă deranjați cu orice când toți ceilalți ajung la aceeași sumă. Mi-am recuperat banii în câteva luni, toți, tot prin asociație. Vedeam în tabelul ăla cum le apar în fiecare lună și vecinilor sume în tabel la fondul de reparații. În general, ai de a face cu tot felul de cretini care nu înțeleg că subsolul e și responsabilitatea celui de la ultimul etaj, iar acoperișul e și responsabilitatea celui de la parter. Dar tot nu aș da-o afară din casă pe motiv de impozit pe o pensionară care e ok și care stă de zeci de ani, nu a făcut rău nimănui, e la zi cu întreținerea etc.

      00
    • MD. stiu ce zici, dar:
      1. ti-ai permis sa acoperi toata reparatie din buzunar nu toate reparatiile dintr-un bloc sunt asa
      2. sunt si niste limite destul de absurde la ce ai voie sa faci cu fondul de rulement. Adica daca ma apuc si dau o lavabila in toata scara nu se considera reparatie ca na, nu era stricat doar ca avea varul dat in ’84 cand s-a facut blocul. Sau daca consider (impreuna cu alti 50% din bloc ca ar fi ok sa avem paznic sau gradinar, pe aia nu ii mai acoperi direct din FR). Deci flowul asta de „cu forta” pe care il prezinti tu, merge doar cand iti ploua in casa. O merge si in alte cazuri…dar nu prea se ajunge acolo pentru ca:

      Si eu tot din realitate iti vorbesc, dar povesti despre lucrari complexe (schimbat lift, schimbat coloane apa/caldura, etc). La astea se face o estimare de cost si un calcul cam cat vine pe apartament.

      Daca reusesti sa strangi 51% (pe baza calculului ca ar plati toti), dupa aia vine calculul cat costa de fapt in real cu cei care vor sa plateasca urmand sa isi recupereze banii candva (si aici risti sa mai pierzi cativa la vot ca na, mai creste suma si nu toti sunt dispusi sa o dea din buzunar ca sa ii acopere pe altii pentru X vreme), si nu se mai face nimic.

      „Dar tot nu aș da-o afară din casă pe motiv de impozit pe o pensionară care e ok și care stă de zeci de ani, nu a făcut rău nimănui, e la zi cu întreținerea etc.” … pai si care e diferenta intre a fi la zi cu intretinere si impozit? Ce, cand se mareste intretinerea te intreaba cineva daca esti de acord cu facturi mai mari? cand ajungi sa nu iti mai permiti tot tre’ sa faci ceva (fie produci bani fie pleci), asa ca la modul real, daca ar creste impozitele pe proprietati de cateva ori nu ar fi impactul asa mare (gadeste-te ca la anul ai facturi si la gaze si la electricitate de 2-3 ori mai mari ca iarna trecuta, acolo o sa fie mai dramatic)

      00
    • Nu e acelasi lucru sa creasca impozitul cu a creste intretinerea si iti spun si de ce:
      – creste intretinerea => mai ia o bluza pe ea ( persoana afectata ), mai rareste dusurile, se descurca, practic poate manipula singura cat costa intretinerea ( sunt si costuri fixe, dar in general vorbim de cele variabile aici )
      – creste impozitul => trebuie sa plateasca si pace si nu creste pe un motiv cert, creste pur si simplu pentru ca statul mai vrea niste bani si, fiind ineficient si prost, nu poate colecta banii din piata asa ca taxeaza suplimentar omul care oricum e bun platnic. Ce poate sa faca in situatia asta acel om?

      00
  8. N-are cum sa fie noul impozit 1%, asta ar insemna ca in majoritatea cazurilor se va mari de cel putin 10 ori – o sa iasa cu revolutie.

    PSD se va feri ca dracul de tamaie sa propuna asa ceva, ca-si pun toti pensionarii in cap. Se va declina spre competenta autoritatilor locale, si fiecare va face dupa cum crede ca pot suporta contribuabilii – la Oltenita impozitul se va mari cu 5%, la Brasov cu 200%, la Cluj cu 300%.

    00
    • „Cotele de impozitare minime s-au modificat după cum urmează: de la 0,08% la 0,1% și de la 0,2% la 1%”. Deci pentru locuintele populatiei cresterea pragului minim este de la 0,08% la 0,1%.

      00
  9. .1-.2-.5-.6% Zi-mi cât va fi impozitul în Corbeanca și Snagov ca să îți spun dacă va fi răscoală.

    00
  10. In US parca e la fel, platesti procent din valoarea de piata pe an. Un coleg de la lucru zicea ca plateste impozit $18.000 pe an. Si nu statea in manhattan sau ceva.

    Procentul e clar o idee buna. Nu are cum sa fie normal sa platesti intre 200 si 400 de lei pe an impozit la orice fel de apartament in orice oras din tara. Unpopular opinion.

    00
    • Variaza foarte mult de la stat la stat. Ai New Jersey cu aproape 2,5% pe an si Hawaii cu 0,3%, media la state fiind pe la un 1%. De obicei, dar nu tot timpul, statele cu taxe mari pe proprietate au sales tax mic si invers.
      E un factor important pentru alegerea locului unde lucrezi si traiesti.

      00
    • Exceptia cred ca sunt CA si NY, unde toate taxele sunt exagerat de mari :)

      00
    • @michael, in SUA media impozitului pe proprietate este de 1,1%, cu mici exceptii ca cele prezentate de @tyrion. Asta inseamna ca prietenul tau are o proprietate destul de valoroasa, adica undeva pe la 1,6 milioane de dolari.
      Plus ca trebui sa mai tinem cont ca impozitul pe proprietate se poate deduce intr-o anumita masura din taxele pe salariu (pana in limita de 10.000 dolari pentru cupluri).

      Deci prietenul tau are cheltuieli efective cu impozitul pe proprietate de aproximativ 10.000 dolari pentru o locuinta de 1,6 milioane dolari.

      @sin, surprinzator taxele in California sunt sub media nationala, adica undeva pe la 0,7%. Probabil sumele ce trebuie platite sunt foarte mari pentru ca si valoarea unei locuinte acolo este extrem de mare.

      00
    • dar sa platesti 2 chirii pe an are sens? atunci practic te arunca in barca chiriasilor pe viata, devii sarac ajungi direct boschetar, frumos capitalismul asta de murica.

      00
    • 3.14% la mine in comitat. Cam 6000 si ceva de dolari pe an. Ustura al dracului, dar o mare parte se duc pe educatie si nu am ce sa comentez. Infrastructura e beton, sunt multumita si de politie etc.

      00
  11. NOU
    #79

    Io n-am nimic cu grila asta de impozitare, că am doar apartamentul părintesc în România, dar io-s curios sub ce formă de infrastructură și servicii se vor întoarce acești bani către contribuabili. Dacă-i doar o altă metodă de furt legalizat, atunci mă deranjează acest lucru.

    00
    • NOU
      #80

      e doar alta metoda de a face bani pentru a sustine cheltuielile cu aparatul bugetar supradimensionat, noi stim asta, ei stiu asta.

      00
    • nu-i mai zice furt ci „investitii”
      parca-l si vad pe Arsene cum tremura de nerabdare sa-si platesca saracii din Neamt noile impozite, ca mai are niste poduri de reabilitat

      00
    • Se mai angajeaza niste foci prin primarii si o data la 4 ani se inaugureaza cate un element de infrastructura nou/renovat. Iar dupa in urmatorii 4 ani se fac rugaciuni sa nu se strice/cada noul element.

      00
    • NOU
      #83

      cum zicea cineva, ai 2 variante de impozitare nationala.

      1. Taxare locala – buget pe care teoretic il poti controla mai bine alegand consilieri locali, primari, facand asociatii locale, mergand si vorbind cu vecinii, cu cunoscutii care ii cunosc pe consilieri, etc. E mai usor sa pichetezi vila primarului din localitatea ta decat cladirea guvernului de la 300 km.
      2. Taxare indirecta, la nivel national (TVA, accize, etc). Buget pe care real nu il poti controla pentru ca distanta e prea mare si e greu sa il influentezi.

      Eu zic ca ar trebui marite taxele locale si scazute taxele gestionate national.

      00
    • @alexnicolae, sa spunem ca aplici varianta propusa de tine prin care cresti taxarea locala si scazi taxele gestionate national.

      Automat ar trebui sa devina mai transparent modul in care se cheltuie banii. Ignorand coruptia care oricum va exista, apare o alta problema:
      – cum ii spui locuitorului din Bucuresti sau Cluj ca jumatate din taxele platite se duc de fapt la bugetul unor comune (si sate) din Teleorman sau Vaslui?

      Sau pur si simplu fiecare unitate teritoriala primeste doar ce produce si lasam toti batranii din satele din Moldova de exemplu sa moara de foame?

      00
    • NOU
      #85

      @Andrei G: mă doare la 3 metri-n față de comunele sau orașele care ar dispărea.
      Eu mi-aș dori să dispară asistații social „colorați” și pensionarii speciali. Definitiv.
      Mi-aș dori ca pensionarii speciali să se cazeze în garsoniera cu ușă-n tavan a doua zi cum au ieșit la pensie, indiferent c-au 45 sau 65 ani, să n-apuce să-ncaseze nici măcar un leu.

      00
  12. In Be, Vlandra de Vest, pe o casa de 300k cu un teren de 500m2 cu tot cu casa, am dat ultima data 850€. Nu are cum sa fie in Romania mai scump decat aici.

    00
    • „Nu are cum sa fie in Romania” de pus în ramă.

      00
    • Nu.
      O sa fie 848 euro si o sa iasa tot felul de nenorociti sa ne bage in cap ca avem cele mai mici impozite din europa.
      Cam ca la benzina

      00
    • Statul roman: „hold my beer”

      00
    • In Austria e ZERO, in Ungaria la fel. Si ca sa fiu corect pina la capat in Austria exista o taxa la cumparea locuintei, undeva pe la 10% din pretul de achizitie. Platibila o singura data deci. Si daca nu se schimba proprietarul, cam aia sint si banii pe care ii ia statul austriac.

      Pentru ca a mentionat cineva asigurarile, platesc 9 euro pe luna pentru un apartament de doua camere.

      Astia sint liderii pe care ii avem care accepta oricum, orice, doar sa vina banii din PNRR, adica sa aiba ei ce sa sifoneze. Dupa aia aici, noi ne dam cu parerea daca impozitul ala e prea mic sau prea mare. Avind in vedere ca nu fac nimic de banii aia, mi se pare mare.

      Nu vreau sa o dau in teoria conspiratiei, dar poate ca impozitele astea sint menite sa faca loc marilor corporatii imobiliare (ceva gen Berlin), sa le fie mai usor sa cumpere, pentru ca proprietar sau chirias, tot iti trebuie locuinta.

      00
  13. Unpopular opinion: cum ar fi de fapt sa nu fie nici un fel de impozit pe cladiri?

    00
    • Ar fi minunat.
      De fapt aproape ca acum, cand impozitu’ ala ii o bataie de joc si nu se dau amenzi pentru proasta intretinere a cladirilor.
      Plin de case goale ca „nu cer de mancare”, plin de darapanaturi ca oamenii, saracii, nu au bani sa refaca tencuiala si alte alea.
      Oamenii ar trebui sa realizeze ca proprietatea vine cu niste costuri. Ti le permiti, bine – nu ti le permiti ura si la gara.
      Ca banii din impozite nu se duc unde trebuie asta e alta problema, dar in nici un caz o scuza sa nu existe acele impozite.

      00
    • @RoadRider, pe aceeasi idee toti ucrainienii ar trebui sa se mute in vest ca, plm cui ii convine un razboi ? ai dreptate cu scuzele dar asa cum spunea Sarkozy intai sa vii cu proiectul si apoi sa cauti banii, asa ar trebui sa faca si statul, intai sa vina cu proiectul si apoi sa-ti ceara banii

      00
    • @RoadRider, se presupunem ca facem parte dintr-un grup de cunostinte care organizam des iesiri la gratar. Si eu cer la fiecare iesire cate 10 lei pentru cheltuielile aferente. Dar niciodata nu cumpar nimic in afara de 2 saci de carbuni, va rog pe voi sa aduca fiecare ce vrea sa manance si sa bea.

      Acum, este clar ca 10 lei nu sunt suficienti pentru tot ce este nevoie.
      Dar, tinand cont ca eu nici macar niste apa nu am adus de banii aia, ce parere vei avea daca data viitoare iti cer 100 de lei fara sa-ti spun ce voi face cu ei?

      Vei considera ca este normal sa imi dai 100 de lei?
      Sau ai vrea sa stii de ce iti cer bani in plus si pe ce am de gand sa ii cheltui?

      00
    • Ar fi foarte rau.
      Vad ca toata lumea tipa cind trebuie sa dea mai multi bani,motivul fiind ca acei bani oricum se cheltuie prost sau se fura.
      Dar exista niste nuante,nu se fura la fel peste tot,unele orase stau mai bine,altele mai rau.
      Ce mi se pare uluitor este ca toti sint zmei ca statul fura,dar daca la un bloc vrei sa faci o reparatie sau sa schimbi liftul,e revolutie.Cum sa dam noi bani.

      00
    • @Andrei G
      Sa presupunem ca niste oameni se strang si dau cate 10 lei unui reprezentant ales de ei sa organizeze un gratar. Gratarul este un fiasco de fiecare data si oamenii respectivi sunt nemultumiti si se plang pe bloguri ( :P ). In fiecare an aleg aceeasi persoana sa organizeze gratarul pentru ca le promite ca o va face cu doar 10 lei de caciula.

      00
    • Caposu’ a inteles exact – am scris din start ca unde se duc banii e cu totul alt subiect.
      In alta ordine de idei, sunt perfect de acord cu impozite majorate, amenzi (care sa se si aplice), fie si doar ca stimulent al mutarii celor care nu isi permit in alte zone, unde pot sustine cheltuielile.
      Nu ai 1000 de lei pentru inlocuirea liftului/ reparatii la acoperis/ inlocuire tevi si tot ce mei trebuie? Vinzi si te multi.
      Ma iau de cap cand aud ca „saracii oameni trebuie sa se mute”. Nu-i ca si cum ar fi deportati – saracii aia isi vor vinde casa in profit.

      00
  14. 1. Grila notarilor a fost, inca de la prima editie, o hotie. Da, pentru ca preturile stabilite de ei in grila erau MEREU peste ceea ce tranzactiona piata in mod real. Si acum e fix la fel.

    2. Statul român se aliniaza la o grila care a fost facuta pe hotie. Pentru ca, de ce nu?

    3. Statul român are un exemplu de hotie si mai mare, la draga noastra Franta, pe care-l va aplica ori de câte ori va putea. Gradual, dar se va ajunge acolo. Sunt locatar. Platesc o chirie de 630 EUR/luna. Am avut „taxa de locuinta” 600 EUR in 2021. Da, proprietarul plateste si el „taxa pe proprietate”, undeva cam tot pe acolo. Hop, statul francez a incasat 1200 EUR/an pentru un apartament cu doua camere care s-ar vinde cu maxim 150.000 EUR. Apartamentul e construit in 1984. Va las pe voi sa vedeti câti bani a incasat statul francez pentru un apartament care nu-i apartine… A, sa mai zicem câti bani incaseaza statul francez si notarul când moare proprietarul si vin copiii sa mosteneasca? Nope.

    4. Clientul final, consumatorul de rând, contribuabilul este cel care plateste, MEREU, ce viseaza guvernantii noaptea. De aceea, cautarea metodelor de a compensa acest delir nocturn trebuie sa fie o munca constanta a contribuabilului.

    • 1. Grila notarilor a avut, in cazul meu am facut in ultimii 15 ani 6 tranzactii imobiliare in Bucuresti in diverse sectoare, atat vanzare cat si cumparare, intotdeauna sume mai mici decat cele reale de tranzactionare. Este foarte probabil ca grilele sa fie mult mai mari in orase mici, cu salarii mici…desi…de curand a trebuit sa caut in grila unui oras mic de munte (20 km de Brasov) si valoarea reala de tranzactionare era de minim 3 ori mai mare decat cea din grila respectivei localitati.

      00
    • True. Citisem pe undeva ca toate impozitele pe care le plateste in ziua de azi un om normal sunt mai mari decat ale unui iobag de prin secolul 17.

      00
    • La noi s-a făcut răscoala pentru „zeciuiala”. Acum 75% taxe pe munca adică aproape jumi-juma cu boierul și 20% TVA. Impozitele pe proprietate, accizele etc sunt basca. Acum, teoretic, nu mai duci găină la doftor sa te taie sub limba de tensiune și nu mai faci porcul la mestel sa-ti ia copilul la munca sa învețe o meserie. TEORETIC. Practic, tot aia facem și acum.

      00
    • Am trecut prin așa ceva și erea ceva căcat de mâncat
      Dar de ce să-ti țîu isonul când la alte articole moderezi deamboulea? Cine nu e cu noi, e contra noastră!
      Hai noroc și spor în ramură!

      Nu e necesar să apară

      00
  15. „cea mai proastă variantă de lucru posibilă (dar rapidă și superficială)”

    Nu va aduce aminte de un pod, din Neamt, recent prabusit ?

    00
  16. deci de la 800 lei pe an la 4400 lei pe an impozitul in cazul meu..
    n-ar da afara din bugetari si parlamentari neam..

    00
    • Dacă mai pui 44 lei (4444) e exact salariul PE ZI a lu’ nea ăsta:

      „Compania cu capital majoritar de stat Transgaz, un monopol fără concurență pe piața transportului de gaze din România, a făcut public raportul de remunerare pentru anul 2021. Potrivit documentului oficial, directorul general al companiei, Ion Sterian, a câștigat anul trecut suma netă de 1.650.579 lei.”

      00
  17. se pare ca partidul AUR sau oricare alt partid populist vor castiga urmatoarele alegeri detasat. parca Dragnea nu era chiar asa de rau.

    00
  18. Mie imi place teribil sa lasi o asociatie/institutie/breasla sa stabileasca valoarea unor proprietati pe baza careia incaseaza procentual.
    In document se precizeaza ca grila notariala se face pe baza tranzactiilor din ultimul an. BULLSHIT. Cand am cumparat teren cu 80 EUR/mp, in grila era 350 EUR. Tranzactiile ce se facusera in ultimii 5 ani nu depasisera 130 EUR (pret maxim CERUT de vanzator, nu cel la care se incheie tranzactia).

    Acum, sincer, daca tu ai voie sa treci din PIX daca vrei sa incasezi 80 EUR sau 350 EUR, ce ai alege?

    Verificati de curiozitate: http://www.unnpr.ro

    00
  19. Guys, impozitul pe tranzactii a fost scos prin 2016, parca. Acum revine, nicio problema aici pentru marea majoritate a romanilor.
    Majorarea impozitului anual: aici e o discutie interesanta, intrucat cadrul legislativ fixeaza un interval de referinta (0,08 – 2%), in baza valorilor indicate in grila notariala. De retinut e ca acea grila nu o sa fie la virgula, dar va fi un reper pentru o anumita zona. Diferenta reiese la vanzare, pentru ca valorile acelea vor primi cate un coeficient (parter vs etaj intermediar vs ultimul etaj, zugravit/renovat de ceausescu sau a ajuns la nivel de lavabila, nu mai are huma/calciu pe pereti, etc).
    In final, toate aceste cheltuieli vor fi resimtite doar de cei care platesc impozitele. Combinatorii (dezvoltatori, interpusii diversilor deputati/ senatori/ alte surse de risipa a oxigenului) vor ramane imuni. Iar la sfarsit, aceste costuri vor fi incluse in costul vanzarii. Vorba aia, au aliniat o tara la valoarea de 60k euro (prima casa), pe baza puterii din varful pixului, ne mai strambam acum la ceva procente? Dar asta e o discutie separata.

    00
  20. Bine ca nu se calculeaza dupa preturile cerute pe imobiliare.ro, cei care anuntau in fiecare luna cu cat au mai crescut preuturile la imobiliare per oras.

    00
  21. Eu am incercat sa citesc toate comentariile pana acum dar poate mi-a scapat. Asadar, tot vad scris aici de grila notariala. E publica undeva acea informatie? Exista vreun site unde sa aleg localitatea, cartierul, zona respectiv tipul de locuinta si gata imi fac o idee?

    Sau pentru fiecare informatie de acest fel trebuie sa ma adresez unui notar din zona respectiva si sa scot niste bani pentru asta.

    Multumesc

    00
    • Da, poti deschide un browser, tastezi „grila notariala” si alegi judetul care te intereseaza. Follow me for more technology hacks.

      00
    • @V4li0
      Am vrut doar sa va spun ca v-am dat o manuta verde pentru ca uneori ironiile sunt bine venite si meritate.

      00
    • Un raspuns ironic este OK daca este si de ajutor.

      00
    • @pipzn – nu, este o idee gresita. Practic astazi la directia de taxe si impozite de care apartii imobilul tau are deja o valoarea de impozitare pe baza careia platesti impozitul pe proprietate si daca nu ma insel valorile alea sunt stabilite prin hotarare de consiliu local.

      Mi se pare interesant cum oamenii discuta de grile notariale si cum se determina valoarea de parca subiectul este introducerea unui impozit. Nu, subiectul este marirea unui impozit care exista deja, are niste norme azi pe baza carora platesti deja de ani buni – singura diferenta este coeficientul, nu modul de calcul a valorii imobilului.

      00
  22. La direcția finanțe publice, pe anul acesta, impozitul a crescut cu 80% față de anul trecut.

    00
  23. nice, s-a gasit metoda sa se tina pretul sus la chirii si imobiliare? =))
    nu e nicio mirare, in vest 1% e ceva normal doar ca si acolo in functie de planul local se face abatere de la regula asta(uneori) iar noi nu avem veniturile si infrastructura din vest deci asta 1% imi pare exagerat pentru nivelul la care ne aflam acum

    00
  24. Banii se vor duce catre dezvoltarea uat-urilor din care faceti parte, asa-i? Nu pentru plafonul salarial, nu?

    00
  25. astia asa s-au gandit sa reduca inflatia, dupa ce platesti impozitul nu mai ai bani de altceva si automat piata se va adapta cererii reduse!

    00
  26. Si ce o sa faca Statul dupa ce preturile apartamentelor/caselor va scade si acel 0.1% din 300.000 de euro se va face 0.1% din 85.000?

    00
  27. Astia ar face orice modificare la impozite numai stupizenia aia de impozit la motoare de peste 3000 n-ar rezolva-o.

    00
  28. Uite de ce imi place sa intru la Vali :
    Pentru ca ofera Informatii Gratis
    Despre Lucruri Care Costa !
    Fara plasare pe sub mana de produse, fara manipulari cabotine etc.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube