Curent electric pe munte cu panouri fotovoltaice

Chestia asta mi se pare foarte foarte tare!

Bucureşti, 25 august 2011: Asociaţia pentru Ecologie şi Turism Montan Ecoxtrem a montat cu sprijinul Serviciului Salvamont Argeş panouri fotovoltaice la refugiile de creastă din masivul Făgăraş.

Panourile fotovoltaice sunt echipamente care transformă energia solară în energie electrică şi reprezintă cea mai eficientă soluţie pentru a asigura electricitate în locurile izolate. Scara, Cota 2000, Fereastra Zmeilor, Podul Giurgiului, Fereastra Mică şi Iezer sunt cele 6 refugii din munţii Făgăraş unde iubitorii muntelui vor avea lumină şi unde îşi vor putea încărca telefoanele mobile, aparatele foto, GPS sau alte dispozitive electronice la prizele tip “bricheta de mașina”.

montare_panourirefugiu_luminat_-_fereastra_zmeilor

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

26 comentarii

  1. Buna treaba, buna stire.

    00
  2. Sigur exista in zona de munte sate care nu dispun inca de energie electrica. O centrata eoliana de 10 MW sigur le rezolva toate problemele. Insa asta e alt subiect.

    00
  3. acsel, un asemenea sistem inmagazineaza curentul in baterii, tu cum crezi ca functioneaza, ca dinamul de la bicicleta?

  4. ca floarea soarelui :)

    mai sunt cabane care au, vezi gentiana din retezat.

    00
  5. La noi nu rezista mult lemnu si tabla in fata atacurilor hoardelor turistopitece. Si zonele mai retrase nu sunt nici ele scutite. Oare cat or sa tina panourile astea + fire + prize ?

    00
  6. Sa speram ca nu o sa fie vandalizate prea curand de „trekker-ii” de weekend in adidasi sau sa nu ajunga stirea la urechile unor suedeji intreprinzatori.

    00
  7. Pe langa echipament trebuie „montati” si cate 2 militieni pe tura pentru paza. Asa ca vor tine fix cateva zile de la montare. C-asa-i rromanul !

    00
  8. Sistemul are cumva si niste baterii, ca deh, daca nu e soare, nu e curent.
    Chiar is curios ce diferente sunt intre curentul produs vara pe vreme senina si iarna pe viscol.

    00
  9. @acsel panourile alea functioneaza cel mai bine la termperaturi de sub 25 de grade. iarna generaza mai eficient, dar si numarul orelor cu soare e considerabil mai mic.
    Cu cat temperatura creste peste 25 de grade se reduce eficienta, 1 grad in plus inseamna cam -0.3% eficienta…

    daca intrebi de puterea lor de generare a curentului, nu stiu.. alea-s detalii tehnice! cu cat mai multe panouri cu atat mai mult curent! din ce se vede-n poza e cam frectie… uite aici au oamenii SCULE

    00
  10. @Arhi: Stiu, dar eram curios sa stiu puterea lor.

    00
  11. Sper sa fie un exemplu urmat de altii, in alte locuri izolate.
    Hahh… panouri pe tren… prize de incarcat laptopul… :D

    00
  12. O idee buna, sper sa fie si eficienta. Chiar la inceputul lui august am fost pe la refugiul din Fereastra Mica a Sambetei si am vazut un bec si ceva cabluri.. Ma gandeam ca erau acolo de cand au facut refugiul si functionau pe generator, nu-mi imaginam ca vor pune panou solar.

    00
  13. Un panou numai e cateva sute bune de euro…cu invertor si acumulatori sunt curios in cat timp or sa dispara de acolo :))))),

    00
  14. Chiar ca e tare + era nevoie.
    Eco

    00
  15. Eu nu as avea curaj sa alimentez telefon/laptop acolo. Ar trebui sa car de jos aparat de masura, osciloscop, sursa de curent, etc ca sa verific instalatia. Asa ca treaba , din punctul meu de vedere, este moarta din start in rRomania. Poate in alta parte ar merge.

    00
  16. asta e stire gen „plaja salbataica la vadu”. si toti s-au dus acolo.

    or sa dispara repede…

    00
  17. Da, foarte misto, si intre timp nu avem un rahat de autostrada care sa mearga ca lumea pana la mare.

    00
  18. Nu poti alimenta un laptop. Panoul e suficient cat sa faci economie la frontala si la nevoie sa mai pui cateva linii la telefon. Eventual sa zaresti un licar noaptea cand umbli creanga. Per ansamblu e o idee buna, sa se pastreze si la cat mai multe.

    00
  19. o instalatie hybrida adica cu panouri solare si o centrala eoliana ar rezolva problema 24din 24.
    @ Dan Andrei ai sa ramai surprins cate lucuri sunt mai bine facute in Romania decat in tarile civilizate , cred ca ar fi destul sa incepem cu viteza de conectare la internet care este mult superioara usa si altor tari din ue.

    00
  20. @Vlad – ca sa ajungi acolo este destul de dificil.
    E greu sa cari in rucsac cateva ore bune mici, bere si lemne pentru gratar. Sa speram ca cei care ajung acolo sunt oameni si nu maimute.

    00
  21. Acesta este cel de-al doilea proiect de sustinere a zonei montane pe Fagaras realizat de Asociatia montana EcoXtrem, primul fiind in august 2010 cand au montat lanturi pe Strunga Doamnei si Custura-Saratii si le-au reparat pe cele de pe Strunga Dracului.

    00
  22. Stie careva daca Asociaţia asta, Ecoxtrem, e chestie non-profit? Le-as da cei 2% din impozitul pe venit.

    00
  23. Nu stiu daca ati fost prin zona aia, dar eu unul n-as cara laptopul dupa mine. Ai destule altele de care ai stricta nevoie. Traseul nu e lejer si nici scurt. Telefon si aparat foto, da!
    @dan28: Eolienele necesita mentenanta mai serioasa. Iarna se depune gheata pe pale.
    Panoul din poza costa prox. 700 ron. O baterie dedicata ar mai fi si ea cateva sute. Au dat ceva banuti baietii. Bravo!

    00
  24. NOU
    #24

    Sa va ofer cateva detalii despre acest proiect:
    1. Sistemul este simplu si foarte sigur. Un panou (65W, 12 V), o baterie, un panou cu 2 prize de tip brigheta de masina, un intrerupator si un sarpe cu LED-uri
    2.Scopul principal este de a lumina refugiul si a economisi bateria pt frontala si iti ofera posibilitatea de a-ti incarca telefonul. Daca stai cateva zile pe creasta, sunt cam utile.
    3. Panourile sunt de putere mica si functioneaza si cand este innorat, pentru ca au radiatia indirecta.
    4.Iarna vor fi probleme cu bateria, care nu rezista la temperaturi foarte scazute, asa ca probabil vor fi luate pt a le proteja.
    5. Sunt foarte multe probleme in tara asta, dar de undeva trebuie inceput. Proiectul asta este o premiera, prin care speram sa incercam sa ridicam putin standardul si sper sa implementan proiecte asemanatoare ca si mesaj. Din principiu consider ca trebuie sa ne ocupam timpul eficient si sa avem un impact asupra unui public cat mai larg, nu sa facem actiuni de ecologizare si sa incurajam aruncatul de gunoi, ca sunt 10 negri mititei si strang in urma.
    zi faina!

    00
  25. NOU
    #25

    Am uitat sa va multumesc tuturor cel care ne-ati felicitat!

    00
  26. @Oana Pirjolea: bravo!

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile