Cum se curăță (corect) ochelarii

Pentru cei care-ați deschis televizoarele mai târziu (adică așa, ca mine, la 38 ani), am decis să împărtășesc cu voi o descoperire epocală – și nu, nu apa caldă. Bine, n-am arheologit-o azi, ci la vreo săptămână după ce-am început să-i port zilnic, prin iunie: cum se curăță corect ochelarii. E plin netul de sfaturi tâmpite, eu las aici ce funcționează pentru mine.

  1. se merge cu ei la cea mai apropiată chiuvetă și să dă cu jetul de apă peste ei, să se ducă praful
  2. se stropesc lentilele și pe-o parte și pe alta cu soluție (eu cumpăr ceva de 25 lei, de la Zeiss, care vine cu tot cu cârpa aia de microfibră, cred că se găsește în orice magazin de optică) și se freacă cu degetele câteva secunde
  3. se clătește clăbucul de pe lentile cu jetul de la robinet și pe-o parte și pe alta
  4. se scutură ochelarii să sară stropii mari, apoi se șterg picăturile rămase cu microfibra
  5. asta e tot (deși poate-ar trebui să precizez că folosesc cârpa aia exclusiv pentru șters apa, niciodată „pe uscat”, că riști ca praful să zgârie sticla, și o arunc când cumpăr pachetul nou de soluție+microfibră)

Faza e cam așa: mi-am făcut un moft și am luat niște lentile de la Hoya pe care-am dat o căruță de bani (voiam aberații geometrice minime și astea erau singurele; sunt foarte încântat de alegere) și n-aș vrea să le văd zgâriate și să mai dau încă o dată banii ăia peste un an sau doi. Până acum, am observat că asta e cea mai eficientă metodă de a nu lăsa pe ele smudge-ul ăla.

Dacă greșesc, accept sugestii. Dacă vrea cineva detalii legate de lentile, răspund la cerere.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

95 comentarii

  1. Oricum le schimbi peste 1 an sau 2 ca se modifica dioptriile.

    • La control, mi-a zis medicul că pot să mă bazez pe ele vreo cinci ani.

    • Poate zicea de rame nu și de lentile

    • Nu mi s-au schimbat dioptriile de 10 ani.
      Am fost la clinici diferite, au încercat o corecție mai mare, fără succes.

      Deja am ochelari vechi de 5 ani pe care-i folosesc la bricolaj, pe sub ochelarii de protecție, fără să le mai port grija zgârieturilor.

    • Am astigmatism miopic si am aceleasi dioptrii de peste 10 ani.

    • Am aceleasi dioptrii de 8 ani.

    • Nu neapărat, eu am miopie -1.25 de vreo 20 de ani și mi-a rămas stabila deși rup monitoarele 10 ore zilnic.

    • Voi ăștia care aveți aceeași dioptrie de mai multi ani, purtați ochelarii tot timpul? Am auzit păreri diferite, de la medici. Unii spun ca trebuie sa ii porti non-stop, altii spun ca nu e recomandat non-stop pentru ca lenevesc muschii ochilor și fără ochelari ii mai antrenezi.

    • @Cristian J. Eu am aceleași dioptrii de puțin peste 5 ani, dar nu port ochelari tot timpul, ci doar când muncesc la laptop. Și asta de vreo 3 ani, că am primit un laptop cu ecran mai mic și nu mai făceam față, mă simțeam foarte obosit după 8 ore. Am astigmatism, ochelari cu dioptrii -0.75.

  2. Lentilele de la Hoya sunt de sticla sau policarbonat?

  3. Eu n-am solutie, frec degetul mare si cel aratator de sapun si dupa sterg lengilele. In rest urmaresc pasii tai si ies impecabili (si nu-s zgariati).

    • Am încercat la început, dar rămîne un smudge care reflectă lumina, practic am tratament antireflex degeaba dacă dau cu săpun/săpun lichid, se duce mai greu decît soluția aia pentru lentile.

    • N-am cu dioptrii, dar asta fac și eu pentru ochelarii de soare. Trebuie să freci bine pe lângă rame să nu ai urme deloc, însă eu sunt foarte mulțumit de rezultat

    • Asta merge pe lentile de sticla (cum am eu), dar nu pe cele de plastic/policarbonat

    • @Cristi – merge bine mersi pe policarbonat.
      Am lentile de la Hoya facute acum vreo 3-4-5 ani. Progresive, antireflex, etc, cam top of the line la momentul respectiv. Le-am tratat destul de prost daca e sa ma iau dupa ce scrie Alex – le spal cu sapun lichid cand imi aduc aminte si le sterg cu hartie igienica, le sterg pe uscat cu carpa de microfibra sau le sterg pur si simplu pe tricou. N-au nici o zgarietura (le-am scapat si pe jos cel putin odata).

    • Tot lentile de la Hoya am și eu de 3 ani, din ceva material PNX 1.53. După ce dau cu apă pe ele, le curăț cu detergent de spălat vase și ies impecabile. Ochelarii sunt fără ramă și detergentul de vase fiind hidrofob nici nu mai trebuie să îi șterg după, doar cu vârful unui șervețel de hârtie să absorb apa din zona capselor.

  4. Cand eram mai mic si eu mi-am cumparat lentile hoya pentru o pereche de ochelari de soare cu dioptrii. Dupa nici macar 1 an mi-au crescut dioptriile asa incat ochelarii de soare nu mai puteau fi folositi.
    De atunci imi iau cele mai ieftine lentile, prefer sa le schimb la 1-2 ani.

  5. Folosesc sapun de vase si dupa ce le scutur tamponez nu frec cu hartie igienica. In rest la fel

  6. Ferească sfântul să rămână apă pe lentile, clorul va ataca stratul antireflex și o să rămână pete pe lentile, imposibil de înlăturat.

  7. Apa si detergent de vase dupa care ii sters cu o carpa de la tupperware(una mica si verde). Mentionez ca nu am spala carpa de 1 an. Raman lacrima.

  8. Funcționează și pt ochelarii care nu au lentila din sticlă?

    • In Ro nu mai exista lentile de sticla de 15 ani

    • Doar daca nu au lentile deloc.

    • @Ted: pentru dioptrii mari, sticla e singura solutie (ma rog, lentilele de contact sunt, dar trebuie si niste ochelari de rezerva)

    • @Mihai păi pentru lentilele de policarbonat trebuie avută așa mare grijă, cele de sticlă sunt mai rezistente la zgârieturi.

      Iar dacă vrei lentile de sticlă trebuie să ceri expres, altfel primești policarbonat pentru că sunt mai ieftine.

    • Mulțumesc pentru răspunsuri, nu știam că nu se mai folosesc de sticlă. Eu folosesc de policarbonat și îmi păreau cam fragile așa că am presupus (eronat) că se referă la cele de sticlă :P

    • @Ted am ochelari cu lentile de sticlă de la Hoya, cumpărați acum 3 ani. Dioptrii -0.75. Or fi falsuri, nu știu.

  9. Uite inca cineva care s-a deconectat de la Radet ;))

    Sapun de maini (din ala cu fas! fas!), intins bine pe ambele parti ale lentilei, apa rece sters cu hartie igienica ;))

    Cele mai chioare lentile de policarbonat ;)

    • Pentru sezonul rece:
      O picătură de săpun lichid întins uniform pe lentile, lăsat să se zvinte nițel și șters bine cu o cârpă curată de bumbac, fără apă.
      Se aburesc mai greu la trecerea de la rece la cald.

    • Nu stiu d’astea eu!
      Am o lentila chioara (dioptrie 0) si una care corecteaza un mic, mic astigmatism. Il simt doar cand citesc furnici :)))

  10. Care nu aveti ce face cu banii luati un aparat de curatare cu ultrasunte din ala mai ieftin sau mai scump daca vreti sa curatati si injectoarele de la masina.

  11. am o bucată mică de piele de căprioară de la bunică-mea care cică ar fi fost primită de bunică-miu de la un vânător; îmi fac lentilele cristal în fiecare dimineață

  12. E mai simplu de atât. Clătești cu apă, speli cu Fairy Platinum sau un săpun antidegresant fără cremă (cel spumă, de la Tork, de exemplu, e chiar mai bun ca Fairy), treci lentilele prin jetul de apă dat încet (să nu lase picături/bule), apoi ștergi DOAR rama cu o cârpă/un șervețel. De lentile nu te atingi deloc, le lași să se usuce singure, imediat. Mai curat de atât nu iese cu nimic.

    Câte ceva sfaturi de/pentru ochelariști, am scris acum vreo săptămână: https://bit.ly/sfaturi-ochelari

  13. Nu ştiu dacă ai observat următorul fenomen:genele de pe pleoape lasă nişte dâre consistente de sebum,de zici că e untură.Îngrozitor….

  14. 5 lei cutie cu 50 servetele umede pentru ochelari la Lidl. Ultima m-a ajuns spre jumatate de an si mereu ies super ok.
    Eu momentan nu sunt obisnuit complet cu ideea de ochelari in public, asa ca de multe ori ii las in masina in suportul de pahare, iar de acolo am adunat vreo 4-5 zgarieturi bunicele in 2 ani (parca nu suna asa rau acum ca trag linie). Poate la urmatoarea pereche o sa fiu mai atent.

    • Am auzit recomandări împotriva așa ziselor șervețele. Un motiv ar fi faptul că dacă ai praf pe ele, dând cu șervețelul le cam zgârii. Alt motiv invocat e că unele ar conțione materiale abrazive și dacă însiști poți să te alegi cu micro zgârieturi. Am luat și folosesc șervețele din alea pentru obiectivele de la cameră, însă le păstrez doar pentru situații în care microfibra nu face față (adică rar).

    • Problema cu șervețelele – și cu ștersul „pe uscat” sau spălatul cu substanțe cu alcool – e că riști să strici coating-urile.

    • oh, well, good to know

    • Cu niste servetele d’astea no-name mi-am futut eu ecranul de la vechiul mac. Scria pe ele ca-s compatibile cu lcd, nu erau. S-a dus stratul protector in pete pete…

  15. Eu nu folosesc microfibra la sters, in schimb scap de apa cu un jet sanatos de la uscatorul de par

  16. Lucrez intr-o optica medicala, toata familia mea lucreaza in domeniul asta de peste 40 de ani.

    Apa + sapun lichid de maini (nu vase!!!) + prosop de hartie si n-ai stres. Daca esti germofob si obsedat de curatenie, intr-o sticluta de solutie pentru ochelari consumata poti pune jumate apa si jumatate spirt si nu ai probleme.

    Lentilele oricum le schimbi la 2 ani cel tarziu, foarte putine cazurile in care dioptriile nu se modifica dupa aceasta perioada de timp.

    • De ce nu săpun de vase? Le strici stratul protector(coating-ul)?

    • Da, unele solutii de vase pot distruge stratul blue/antireflex. Am avut clienti care si-au spalat cu axion lentilele si au venit cu ele matuite complet, lentile care aveau mai putin de o luna vechime.

  17. … mergea o poza

  18. Speli lentilele cu săpun de mâini și le clătești sub jet de apă. Când s-a dus săpunul, treci ochelarii încă o dată pe sub jet, dintr-o parte în alta, cu jetul orientat pe muchia lentilei. Dacă faci treaba corect și jetul e laminar, nu o să ai nici o picătură pe lentile, deci nu mai trebuie să le ștergi. E cea mai bună metodă să iasă perfect curate.

  19. Apa, săpun și șervețel e sfânt.

  20. Puțin off-topic:
    – în afară de Hoya (cele menționate mai sus), ce alte lentile bune mai recomandati?
    – ce părere aveți de lentilele progresive ?
    Mulțumesc!
    (trebuie sa îmi schimb ochelarii și profit de voi să adun informații :-) )

    • am eu progresive. mi-a luat cateva luni ca sa ma obisnuiesc. cel mai nasol era in masina, prin partea de jos vedeam bordul masinii si prin cea de sus vedeam drumul. aveam tendinta tot timpul sa misc capul sus-jos, plus cand ma asiguram aveam impresia ca ametesc. am vrut sa le schimb dupa 2 saptamani dar mi-au zis sa mai astept macar o luna ca poate-mi ia mai mult ca sa ma obisnuiesc. dupa 3-4 luni a inceput sa fie ok. :)) intr-un fel e mai comod sa ai doar o pereche de ochelari decat 2 (de distanta si aproape) dar perioada de adaptare e a dracului de nasoala. cel putin pt mine asa a fost. nevasta-mea tot asa are, dar ea s-a obisnuit in 2-3 saptamani.

    • NOU
      #58

      proaspăt ochelarist here; primii i-am făcut cu essilor dar pentru că marele magazin mi-a ținut ochelarii la reparat mai mult de 1 lună, de nervi, mi-am făcut altă pereche, la alții; ăștia mi-au dat Hoya; mi-au crescut dioptriile, din cauza nefolosirii ochelarilor, de la +1 la +1,25 (a doua pereche) dar calitativ mi se par mai bune Hoya; essilor au o tentă gălbuie, parcă

    • Port ochelari din 93. Cele mai bune lentile au fost Hoya.
      In cazul lentilelor progresive creierul are nevoie de un timp de adaptare. Mie cel mai nasol mi s-a parut la coborarea scarilor – iti modifica perceptia distantei si calci in gol. In masina a fost ok, dar eu nu ma uit la bord :D. Si perioada de adaptare difera in functie de persoana si probabil de constructia lentilei. Dar e comod sa nu cari 2 perechi de ochelari dupa tine.

    • Eu am Zeiss, normali de vedere si AdaptiveSun polarizati pentru soare.
      Inainte am avut de vedere Hoya (primit teapa la distanta pupilara, facut ca boul in mall) si Essilor (ultimele).

      De cei de Zeiss de soare sunt ultra multumit – i-am purtat de i-a luat mama naibii, am intrat cu ei in apa sarata (de multe ori), n-au nici pe dracu, foarte rezistenti si foarte clari.

      De cele de vedere Zeiss nu-s prea multumit, Essilor-urile dinainte parca erau mai ok; concret: daca ma uit cu coada ochiului prin Zeiss vad imaginea neclara, pe cand la Essilor vedeam foarte ok.

    • Port de câțiva ani lentile progresive. Opticianul la care merg eu (un lanț mare din Germania) oferă diferite calități. Diferența majoră dintre diferitele opțiuni este în mărimea zonei de citit. De obișnuit, te obișnuiești ptr viața “normală” destul de repede. La mine a durat însă aproape două luni și jumătate până m-am obișnuit să le port și la sport…chiar și acum prefer să-mi pun lentile de contact. La jogging aveam mereu impresia că pun piciorul greșit, complicat de explicat. Mie îmi folosesc foarte mult și îmi înlesnește viața nemaipomenit.

    • Și-a făcut cineva ochelari cu lentile de la I.O.R. ?

  21. Ce solutie folosesti? Un link ceva?

  22. Nu am purtat niciodata ochelari si nici n-am avut probleme de vedere despre care sa stiu, vedeam ok si de aproape si la distanta. Ma durea totusi capul si fiindca vreo 12 ore pe zi sunt legat de monitor, am zis sa merg sa fac un control si sa imi iau eventual niste lentile doar cu protectie ca sa scap de durerile de cap.

    M-am intors cu comanda pentru ochelari si hipermetropie pe care n-am sesizat-o pentru ca fiind tanar inca sunt muschii ochiului ok si compenseaza, azi mi-au venit ochelarii, articol facut special pentru mine se pare.

    Bine am venit in club.

  23. Total de acord, cu doua detalii care pot face procesul si mai usor:
    2. Sapunul poate inlocui solutia de care zici, fara probleme. Doar sa clatesti bine dupa ce i-ai sapunit.
    4. Poti tampona (nu sterge) cu un servetel de bucatarie, care absoarbe apa ramasa dupa ce i-ai scuturat bine.

  24. Care apă caldă? :)

  25. Nu cred că ai vreo șansă să scapi cu lentile nezgâriate nici 1 an.
    Ii dai jos de pe noptiera în somn, îți cad de pe nas, faci doar o tăietură de 3 cm cu flexul și nu îți mai pui ochelari de protecție, sau îți pui și nu îi dai jos pe cei de vedere, te îmbeți și faci un face-plant pe nisip, iei în brațe un copil drăguț și până să apuci să faci ceva ți-i smulge și ii trântește de pământ. Mai zic?

    • nu stiu la voi, dar aici la mine exista o pelicula anti zgarieturi. nu am avut-o la celelalte perechi (2) si intr-adevar lentilele celelalte mi le-am zgariat la cel mult o luna de la cumparare. la astia de-i am acuma, mi-am luat optiune asta, ii am de 1.5 ani si nu am nicio zgarietura. si port ochelarii peste tot si-i las peste tot. poate oi fi intrat in gratiile barbosului de ceva timp, nu stiu…

    • @George – am lentile Hoya de cativa ani si desi le-am tratat cu indiferenta nu am nici o zgarietura. E drept copiii sunt suficient de mari sa nu traga de ochelari, dar am avut acum ceva vreme pret de 1 luna ochelari care se tineau doar intr-un brat ca pe celalalt il rupsese copilul.

    • Cu Hoya s-ar putea sa scapi. Eu schimb lentilele la 2-3 ani, fara zgarieturi majore. Dar si cu ceva grija, ca daca te duci la plaja, ii bagi in toc. In rest, la uz de zi cu zi, rezista foarte bine.
      Folosesc Hoya de aproape 20 ani. O singura data am facut exceptie cu ceva lentile nemtesti si mi-a parut rau, nu le-am tinut nici 1 an.

  26. Șervețele de ochelari? Ce-a mai la îndemână metodă e soluția tip spray pentru lentile, și dupaia șters cu șervețel sau microfibra, ceva, îi lasă lună.

  27. La fel procedez si eu doar ca spal cu sapun lichid si am ajuns la performanta de a le clati fara a mai fi nevoie sa le mai sterg dupa, nu mai raman picaturi. Am niste lentile essilor ce se inchid la lumina si in afara de o zgarietura facuta de pisica arata impecabil dupa 3 ani.

  28. La mine ochelarii se pierd sau se rup inainte sa se zgarie. Singurul lucru care ma intereseaza la lentile este antireflexia, nu mai bag banii in tot felul de chichite de matketing.

    Asa ca eu ii spal cu apa si sapun si ii sterg pe tricou sau cu ce sunt imbracat la momentul respectiv.

    Alternativ mai port si lentile de contact (d-alea de 30 de zile), dar gasesc din ce in ce mai greu ca am raza oculara mare.

    Pot trai si fara, am -0.75, deci in principiu am nevoie doar la condus sau cand ma uit la vreun film.

  29. Am avut aceleași dioptrii 30 de ani ( -2,5). Anul trecut am făcut un control ( era ceva in neregula). Surpriză, dioptriile scăzuseră la -1,7. Medicul mi-a explicat că asa se întâmplă de la o anumită vârstă…

    • poate este o idee bună să te gândești la un control oftalmologic cât mai detaliat. dincolo de o anumită vârstă (să zicem, de dragul discuției, 50) ameliorarea calității vederii este un semn uriaș de întrebare.

  30. Eu am doi copii care nu au nicio o treaba cu detalii de genul.

  31. Si ce faci daca nu ai in apropiere o sursa de apa?

  32. Eu oricum am inceput abia de pe la 20 ani să port ochelari constant, înainte nu prea o făceam, doar când aveam nevoie. De la ultimul control, în 2021 prin iunie sau iulie, parcă, dioptriile au rămas la fel, tocmai de prin 2016-17.

  33. Eu cred că am vreo 12 fibre de-alea de curățat ochelarii; cel puțin. Din piele de căprioară, din piele de pigmeu, din piele care imită textila care imită pielea. Am vreo 3 sticluțe cu soluții cu sau fără alcool în ele. Am aparat cu ultrasunete care scoate mizeria și de sub pleoapele furnicii.
    Nimic din toate astea nu bate hârtia de WC la cât de bine curăță. Pe bune. Din tot ce-am încercat, hârtia de WC e cea mai OK. Dacă e foarte murdară lentila, atunci săpun și abia apoi hârtie de WC.

  34. Eu doar așa îi curăț de ani de zile, dar folosind apă și un săpun lichid, mai exact spuma creată de săpun.
    Dacă nu am apă și săpun – prin aburire și ștergere cu microfibră :)
    Și tot lentile Hoya am de vreo 4 ani și nu regret . Mi s-au schimbat dioptriile pentru distanță, dar puțin în circa 10 ani, iar cele pentru citit în s-au modificat cam în 3 ani.

  35. S-o dus dracu vremurile cand iti curatai ochelarii cu ce ai pe tine (tricou etc) :)).

  36. Cand aveam ochelari procedam mai simplu: apa+sapun(normal nu lichid) si sapuneam bine lentilele. Apoi clateam bine cu apa. Stergeam cu un prosop prima data si apoi cu hartie igienica a doua oara. Se faceau luna si bec, fara nici o pata de grasime sau etc. Am avut miopie(-2 sau mai mult) si m-am operat si va sugerez si voua sa faceti la fel daca este posibil. Operatie este minora si costurile au fost similare cu o pereche noua de ochelari mai de firma + lentile. Deja am 4 ani de cand am renuntat complet la ochelari. Va mai povestesc despre operatie daca aveti chef.

    • Ție ți-a spus oftalmologul că sunt unele cazuri de miopie care nu se pot opera? Ai avut miopie clasică, să spunem? Poți să detaliezi și despre operație, în special perioada de după, cum te-ai acomodat etc.

  37. Apa, sapun, apa, suflat cu forta iar daca mai ramane ceva pun deasupra dezumidificatorului daca nu ma grabesc sau. sterg usor cu o bluza de bumbac curata. Mai rar cu hartie igienica.
    Ii spal in fiecare dimineata cel putin. Nu suport sa stea murdari/praf

  38. Sunt curios ai dat pe lentile. Eu am tot avut Zeiss, ultima data am decardat 1600 lei pe ochelari (200 lei a fost rama). Nu stiu daca sunt varful de gama, dar sunt pe acolo. (btw, am -5 si -4.75)

    • În jur de 2000 lei, cred că am plătit în total 2300 sau 2400, cu tot cu control și fitting în rame (mă așteptam ca ăla să fie gratis la cît plătesc pe lentile, dar nu).

  39. oarecum off-topic. folosesc ochelari de citit de aproape 10 ani, nimic spectaculos aici, însă luna trecută mi-am făcut o investigație de rutină și am primit niște ochelari nou-nouți (lentile Hoya parcă) – și o altă pereche pentru distanță. acuma, din ce citesc pe aici sunt cam ultimul babuin care ar trebui să umble cu 2 perechi de ochelari după el.

    în cazul lentilelor progresive am spus un nu scurt – și, din câte se pare, negândit. mai folosește cineva ochelari de distanță (în cazul meu utilitatea lor este cel puțin incertă), distincți de cei pentru citit (de care am nevoie în mod real)?

  40. Nu cureți obiective de 10-15 mii de lei pe care le vei folosi zece ani. Și pana și acelea, au element frontal care e menit sa suporte multe abuzuri.

    Lentilele decente ar trebui sa reziste la zgarieturi. O pompa de suflat aer și microfibra sunt suficiente. Lichid de curățate dacă e multa murdărie, si nu obișnuiești sa iti cureți lentilele zilnic.

    Am de trei ani lentile produse de zeiss pe care am dat 2 mii de lei. Adorm cu ochelarii pe nas. Încă nu au zgârieturi.

    Si chiar dacă ar avea zgarieturi, acestea nu ar trebui sa afecteaze în mod măsurabil proprietățile optice ale unei lentile decente.

    Fie cauți cum funcționează o lentila (profunzime de câmp), sau pune un fir de par (de câteva ori suprafata unei zgârieturi adânci) aproape de camera foto a telefonului, si fa o poza. Se vede ceva? E afectata imaginea? Răspunsul este nu.

  41. muream prost daca nu citeam asta

  42. Fix la fel, doar că în loc de soluție specială folosesc detergent de vase lichid puțin diluat, iar în loc de microfibră, hârtie igienică. Works like a charm.

  43. Spalati cu apa si sapun in chiuveta. In special in zona din mijloc, unde se aduna grasimea din zona fruntii.
    Stearsa apa cu hartie igienica sau servetel. Ultimul pas, sterse lentilele cu fibra speciala. Voila, ochelari ca noi.
    Am o tona de solutii de curatat, de la diferite firme. Le folosesc doarte rar, sapunul face treaba cu succes.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile