De ce să cumperi o mașină cu credit auto?

Am dat peste un comentariu absolut superb, trecut neobservat pe un site unde se întâlnesc oameni care au luat-o testul IQ din a doua încercare. Se laudă mașina proprietarului și Giani sare la cap și nu e corectat de nimeni:

S-o stăpânești sănătos! Pentru cine întreabă “de ce ai lua-o cu banii jos”, nu e mai frumos s-o plătești cu banii băncii? De ce ai plăti cash toată devalorizarea încă din prima zi?

Inițial voiam să apelez la matematică și să argumentez cum, dacă o iei pe credit, mai plătești un 20% dobândă la ea, dar mi-am dat seama că nu e cazul, calculele astea sunt pentru oameni care înțeleg banii și băncile.

Așa că am zis să apelez la minimul bun simț. Pe rând:

  1. de obicei iei cu credit când nu ai banii ăia sau când ai firmă și deduci cheltuielile. sau dacă nu ești investitor și doar economisești (ca mine de pildă, nu mă pricep la ce să investesc, stau cu banii la saltea, lângă topoare).
  2. când ești îngrijorat de “devalorizarea din prima zi” nu îți iei mașină nouă, îți iei mașină de un an sau doi, ca să eviți asta și să plătești mai puțin. pentru că, pe credit plătești și devalorizarea din prima zi, și dobânda la credit, deci fraier de două ori.

Cum ziceam, minimă logică, minim bun simț, doar că, după cum vedeți pe șosele, uneori nu e cazul.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

59 comentarii

  1. Da.. Banca ii dadea banii, el pleca acasa si fiecare traia fericit pana la adanci batraneti fara sa mai auda unii de altii.

    Mai intra pe forum te rog si intreaba-l la ce banca a fost, ca poate mergem si noi, vine Craciunul cu cele necesare pe masa, stii cum este.

    00
  2. Ai dreptate ca gandirea nu are treaba cu devalorizarea, dar dobanda pe dirma e in jur de 3%. Lanun leasing auto de 18.000 de euro dobanda pe 5 ani e intre 2-3 mii. Nu e mult, merita.

    00
    • Nu e vorba că 2-3 mii nu e mult, e vorba că nu poți să compari doar cash vs credit, fără să iei în calcul alte aspecte. Dacă ai 18 mii, dar vrei 10 mii să îi investești, iei un credit ca să acoperi diferența și e foarte ok. Dar dacă ai 18 mii și iei un credit doar să știi că rămâi tu cu ăia 18 mii în bancă, fără să ai vreun plan cu ei în următorii ani, e prostie crasă.

      00
    • Poti sa repeti te rog si in romana?

      00
    • @iCiolac: ai fi surprins de cati oameni iau card de credit sau imprumutul care li se ofera de catre banci pentru ca „banii sunt buni acolo, sa fie”.

      Am leasing auto, l-am preferat din mai multe motive imprumutului. Diferenta e ca nu am comparat cu cash si mi l-am asumat.

      00
    • >Dar dacă ai 18 mii și iei un credit doar să știi că rămâi tu cu ăia 18 mii în bancă, fără să ai vreun plan cu ei în următorii ani, e prostie crasă.

      Depinde, eu prefer sa raman cu ei in banca, sa stiu ca am 18k in caz de nevoie si sa dau dobanda la banca cate putin in fiecare luna. Fiecare dupa cum il duce capul si posibilitatile.

      00
    • @Radu
      Daca poti sa iei 18k credit, ii poti lua si azi, si maine si peste un an sau doi. Nu e mai bine sa dai banii aia pe masina si sa iei credit „doar in caz de ceva”? Ca daca nu intervine”ceva-ul” ramai frumos cu banii de dobanda in buzunar.

      00
    • @Alex targuiala din casa nu se potriveste cu aia de la targ, de multe ori mai ales daca esti incepator in ale locului de munca curent banca nu iti ofera decat maxim vreo 10-12 mii. nu iti da mai mult in mana, de aia daca iti iei masina de 20k iti iei cu credit ca banca oricum nu iti dadea tie banii in mana(sau cont) ai banii de avans si restu te sponsorizeaza banca dar doar in teorie, practic iti da doar voie sa te indatorezi! asta fac bancile de la inceputul lor, te ajuta sa te indatoreazi, doar daca esti vreun peste mai mare poate sa te ajute si altcumva altfel esti pestele mic care primeste papica atat cat spune pestele mare ca poate manca :)

      00
  3. In 2016 eram pe locul 2 in Europa la numarul deceselor in urma accidentelor rutiere, deci sunt ceva sanse sa dai teapa bancii si sa nu platesti tot creditul.

    00
    • bo$$…la creditul auto și cam la orice credit mai mare ai asigurare de viață inclusa…deci teapa o ia firma de asigurare nu banca…banca își recuperează banii, nu exista niciun scenariu când banca pierde banii..vorbim de bănci totuși. ..nu de prosti.

      00
    • Si oricum in caz de deces fara asigurare, datoria o mostenesc succesorii cand fac… succesiunea. Daca au pentru ce sa o mai faca.

      Bancile nu pierd.

      00
    • Ce frumos ar fi dacă băncile pierd și ele… nu se poate ca omul să fie mereu cel care riscă totul + succesiune de îndatorire pe moștenitori.

      00
    • @Alupigus practic ai dreptate, bancile nu ar trebui sa poata da credit fara asigurare.
      x firma de asigurari e mare si face credit la o banca, pe care il asigura.
      y e omu nostru care face credit la o banca si il asigura, in caz ca x sau y se duc pe pendula sunt ambii asigurati si banca nu trebuie sa puna pe nimeni pe drumuri, dar cand foame e mare se dau credite pe nici un fel de asigurare si uite asa avem si noi crizele economice din care doar banca iese la fel cum a intrat. banca e un fel de loto, oricat ar castiga cineva loto e marele castigator.

      00
  4. Babaeti, Giani are 90kg, nu mai sare de mult.

    00
  5. Nu cred ca numai 20% platesti, am impresia ca e mai mult. Despre devalorizare la masini nu cred ca are rost sa mai discutam. Lumea trebuie sa inteleaga cand isi cumpara o masina ca isi cumpara pasta de dinti. E un consumabil si nimic mai mult. Nu trebuie sa faci calcule despre devalorizare. Trebuie sa-ti faci calcul daca ceea ce cumperi este ceea ce iti permiti. Mie mila sincer de cei ce stau si ling toata ziua site-urile de vanzari de pasta de dinti si tot viseaza sa-si schimbe rabla cu alta rabla si cumva sa mai si scoata ceva din asta. Nu scoti decat un drum din A in B si atat.

    00
    • Și mie mie mie

      00
    • pasta aia de dinți face, în opinia lor, diferența dintre X și Y. „perceived greatness”. dacă mă spăl pe dinți cu pasta cu care se spală câștigătorii, poate voi fi perceput și eu câștigător.

    • Cum adica nu trebuie sa iti faci calcule despre devalorizare? Daca omul vrea sa isi cumpere masina noua si sa o vanda dupa 2-3-4 ani, devalorizarea nu e un factor care trebuie luat in calcul?

      00
  6. Din experiența personală : la banca am 4.1% pe an dobânda. Am luat o mașină la 15.000€ cu 3000 intrare. Restul de la bancă.
    Diferența de 12k nuno dau pe o mașină direct o pun la treabă , cu o profitabilitate de 15-16% an.

    00
    • Spune-ne si noua din ce faci tu 15% pe an ca in ultima vreme numai bitcoin si afacerile ilegale au avut randamente de genul asta

      00
    • Mănânci căcat cu profitabilitatea ta de 15% pe an. Dacă ai avea astfel de opțiuni de investiție nu ai lua mașină de 15k euro, ți-ai permite altceva ;)

      00
    • E prof la facultate. Profitabilitate 200% ai si ce fute ai si ce baga la banca.

      00
    • @matei. Actiuni de tehnologie in US. Fiind in IT, le urmaresc oricum. Vorbim de nume cunoscute, cu capitalizare mare, care intelegi cum functioneaza de ceva vreme si au cresteri constante. Apple, Google, Amazon, Microsoft aduc 40% pe an cel putin. Nvidia, Paypal, producatorii de jocuri video aduc chiar si mai mult in ultimii doi ani (dar mai riscant). Nu zic de Facebook, ca ii urasc sincer. Apoi producatori de memorii, ecrane, chip-uri de telecom, o multime. Chestii care au de a face cu noua economie. Tu unde crezi ca se strang banii din lumea asta acum? Da, exista un risc de industrie si unul de sistem. Trebuie sa ai o istorie de profit ca sa inghiti un potential crah de 30% la cativa ani odata. De asta investesti gradual si te diversifici.

      Daca tu nu stii ceva nu inseamna ca nu exista.

      00
    • asa e. daca iti iei masina de munca iti iei unde de 40k. make sens

      00
    • Nu te mai lauda, frate, cu profitabilitatea aia, ca incepe sa te caute DIICOTUL.

      00
    • @MD

      Bravo, nene, chiar nu credeam. Am studiat evolutia actiunilor pe Apple, Alphabet si Microsoft si chiar asa este. Cresterile imi par cumva nenatural de mari (nici una dintre companiile astea nu a venit cu vreo chestie revolutionara in 2017 (produs/serviciu/tehnologie), dar e asa cum zici.

      00
    • Investitia in psd aduce 3-400% pe an. Deocamdata e destul de riscanta dar dupa ce trec legile astea va fi investitie sigura.

      00
    • Mai treci pe la banca. Nimeni nu da dobanda aia de 4,1% de care vorbesti tu.

      00
    • Matei, sunt mai multe opțiuni:
      – index funds (s&p, daw jones, nasdaq)
      – etf’s
      – mutual funds (cele cu taxe sub 3% și randament peste 14%)
      – shares direct in companii in zona de tehnologie, healthcare și financiare – dar cu cap (trailing stop loss la ordinul de plata, pe NYSE și Nasdaq, urmărit hedge funds și documentat bine la ales companiile corect)
      – investit in tine pt a câștiga mai mult ori începe un business (cadranul banilor, tata sărac tata bogat – read this shit)

      Alternativa e sa te uiti la seriale și filme noi și sa nu ai bani. :-)

      00
    • @MD
      Cum cumperi/vinzi acțiuni US?
      îmi poți recomanda ceva broker cu taxe rezonabile?

      00
  7. Deci tii banii langa topoare ca in caz de vine cineva in vizita cat nu esti acasa sa fure banii, nu topoarele.

    00
  8. nu sunt neapărat un exemplu de urmat dar:
    este absolut normal ca cineva să îți dorească ceva mai mult. până la urmă dorința asta stă la baza evoluției. dar un bun nu trebuie cumpărat în rate doar de dragul de a-l cumpăra.
    Când am cumpărat apartamentul am apelat la prima casă. doar că nu am folosit facilitatea de 5% avans ci am plătit aproximativ 35% avans.
    Când am luat mașina, am plătit 50% avans 50% credit (o ofertă extraordinară cu asigurare de viață inclusă, rate fixe și robor-ul luat în considerare fiind cel minim istoric). mașina am scris-o într-un comentariu anterior și am impresia că ți-a plăcut. probabil că dacă o vând peste 2 ani o voi vinde cu cât am cumpărat-o.
    Și mai am o rată….la oled-ul pentru filme. am prins 40 de rate fără dobândă cu cardul de cumpărături al soției și prețul a fost minim minim minim.

    Până la urmă creditul stă la baza societății moderne (bazată pe consum de altfel). doar că trebuie să analizeze foarte bine înainte de a lua o decizie.

    00
    • e o diferență masivă între „îmi doresc mai mult pentru mine, de pildă un model mai nou al mașinii pe care o am, o casă mai mare, un serviciu mai bun” și „eu n-am nici un venit stabil și îmi fac rate la audi a8, că se potrivește cu personalitatea mea”.

    • Boss, toata lumea cumpara lucruri pe care nu si le permite cu bani imprumutati ( frumoasa iluzia asta a bunastarii) , ghici ce se intampla cand se inchide robinetul de „bani ieftini”…….probabil ai ghicit somaj, depresii, familii distruse e.t.c.

      P.S. nu spun ca sunt impotriva creditului dar cu lipsa asta acuta de educatie economica tare mi-e frica sa nu ajungem sa traim visul american ( aia saracii nici macar nu mai stiu cate si unde au credite)

      00
  9. Trei motive:

    #1 Discount la masina daca finantezi achizitia de la banca din acelasi grup (vezi Skoda si Porsche Bank). Chiar platesti sensibil mai putin per total daca avansul e mare (max 70%) si perioada mica (min 2 ani).

    #2 Casco redus pe perioada imprumutului (deal al producatorului vs ce poti obtine tu ca individ)

    #3 S-a mai spus: daca ai banii aia investiti in ceva rentabil (sa zicem actiuni Googl, Amzn, Msft), nu ai de ce sa retragi banii de acolo. Asta e, iti trebuie masina, platesti lunar. Intra oarecum in contradictie cu #1, pentru ca in cazul asta preferi un avans mic, dar discount-ul ramane.

    00
    • Astfel te tampenii mai rar am auzit.
      Leasingul (si creditul) sunt pentru idioti. Casco este tot pentru idtioti. Din aia care isi masini pe care nu si le permit si trebuie sa le asigure. Actiunile ale sunt rentabile cat nu scad…

      00
    • @Radu E o tara libera si poti sa crezi ce poftesti, dar daca ma faci tampit vino macar cu argumente, nu cu afirmatii.

      #1 Nu am datorii la banci si nu m-am imprumutat niciodata pe mai mult de doi ani. Dar exista situatii cand e mai rentabil sa te imprumuti decat sa platesti cu banul jos, chiar daca poti, asta era mesajul. Un alt exemplu vine din State, unde rata la casa e deductibila fiscal, cu alte cuvinte dobanda e mai mica decat impozitul pe care l-ai plati. Altfel, pare inexplicabil de ce nimeni nu cumpara cu banul jos.

      #2 Nu am zis nicaieri ca am platit pe Casco sau nu. Am zis ca e mai ieftin in situatia respectiva.

      #3 Pe bursa sunt de 19 de ani si cred ca stiu cu ce se mananca. Am prins trei crize in anii astia. Dar mi-am multiplicat capitalul – si daca maine pierd jumate tot am ramas pe profit. Bursa nu e un joc cu suma nula, si dupa mine e singurul mod de a recupera ceva din banii pe care ii cheltuim pe orice e facut de mega-corporatii.

      00
    • Casco e pt idioti? Asta e noua

      00
  10. @vali perfect adevărat. pot să dau un exemplul unui prieten care e plin de datorii, avea a8 (au vândut socrii ceva terenuri) și când a născut soția a vândut a8-ul, a mai făcut ceva credite și a cumpărat un seria 7 de 2 ani vechime. Îl întreb de ce a făcut asta că saracu e plind e datorii și când mai văd și eu banii pe care îi dădusem împrumut și el îmi zice (aici este și problema că a zis foarte sincer): știi, pentru băiețel să aibă și el confort!!! wtf? un băiețel de 1-2 luni are nevoie de seria 7 pentru confort?

    clar este că nu trebuie să o dăm într-o extremă că nu apelăm la credite dar nici în cealaltă în care să iei credite peste ceea ce poți să duci și fără să satisfacă nevoi reale.

    00
  11. poti sa iei masina cu credit auto , chiar daca ai avea banii necesari achizitiei ei , pentru ca dobanda la un astfel de credit este mai mica decat la un credit de nevoi personale pe care l-ai lua sa incepi o afacere (pt ca banii i-ai dat pe masina , nu ?) …ca tot tipam nu sunt suficienti romani cu spirit antreprenorial ….din cauza prostiei generalizate (vezi si iesirile primului ministru !) din romanica, sa iei credit , sa lucrezi cu banci sau alte institutii de creditare , e considerat ca o greseala , ceva total de evitat in viata ….bancile nu pacalesc oameni ! nu te obliga nimeni, nu te duce nimeni cu forta la banca sa iei credit ! si daca te duci , nu te obliga nimeni sa semnezi un contract de credit ! si daca semnezi , casca bine ochii si creierul si citeste si intelege ! daca nu intelegi plateste pe cineva sa ti-l explice ! dar, nu , noi romanii suntem cei mai destepti si verzi de pe pamant ….pe de alta parte , cand vezi atat de multi ‘baieti destepti’ care se descurca luand bani de la buget , parca ti se pare aiurea sa te imprumuti legal , nu ? ….romanica…

    00
    • Banca VINDE bani ,dupa cum macelaria vinde carne …daca leasingul e in Euro si creditul in lei -fac credit in lei (asa ma plateste angajatorul ). Am preluat leasingul unui SEAT prin Porsche Bank (in 2010) .In 2011 la fix 1 an am vrut sa returnez toti banii- vandusem o casa la tara ,mostenita. Din august cand am facut notificarea ,mi-a venit raspunsul in octombrie si am returnat banii in noiembrie …mi-au ramas 50 de lei la ei in cont ; nici acum nu mi-au returnat banii via online…trebuie sa merg la ghiseu :-(

      00
  12. De obicei teoria aia cu „banii bancii” e valabila la oamenii care oricum nu au de gand sa plateasca ratele. Sunt destui infantili care vor masina doar sa se dea mari 2-3 luni cu ea si apoi nu mai platesc ratele si ascund masina in curte la mamaie sub un cort sau se apuca sa o desfaca si sa o vanda pe bucati. Cam este business-planul lor.

    E aceeasi figura si pentru cei care se baga la credit imobiliar scump, pe principiul ca singurul impediment e avansul si apoi casa se plateste singura, eventual ii creste valoarea si o vinzi si castigi si niste bani. Hahahahah, ce proaste sunt bancile astea….

    00
  13. Ce mă distrează sintagma „banca nu pierde”. Păi, în primul rînd, „banca” nu e „mă-ta”, nu e societate de binefacere. Banca e o societate comercială care are ca scop prin statutul și prin natura ei profitul. Îți trebuie creditul? Vrei să îți cumperi de el ceva fără de care nu poți trăi sau care să îți aducă un beneficiu ulterior sau care îți reduce un cost? Du-te la bancă. Dar dacă bunul ăla pe care vrei să ți-l cumperi este un capriciu, o chestie cu care să te dai mare în fața semenilor, un lux pe care nu ți-l poți pemite, stai acasă. Dacă riscul la care te expui pe tine și, eventual, și pe urmașii tăi, este prea mare sau impredictibil pe un termen mai lung, stai acasă. Ocolește banca. Toți vrem chestii pe care nu ni le putem permite, dar putem trăi fără ele. Numai că unii iau credite și alții nu. Este vorba de cumpătare, nu de băncile hrăpărețe care vor să fie întotdeauna pe cîștig.

    00
  14. Leasing sau credit? Cum e mai bine?

    00
    • nu le ai cu masinile asa ca intrebi de instrumente de finantare?

      credit: masina e a ta
      leasing: masina e a firmei de leasing

      00
    • second hand. mai bine un deget lipsă decât dator la bănci :)

    • Nu le am cu mașinile (fiindcă nu dețin), care e diferența între leasing și credit? Nu e totuna?

      00
    • La credit tu esti proprietarul masinii, la leasing firma de leasing e proprietarul.

      00
    • Depinde : daca ii returnezi mai repede ,faci credit (ca persoana fizica nu SRL, PFA ,etc-in cazul meu ); daca nu stii sigur ca vei face rost de bani sa-i duci inapoi ,toti -chita -faci leasing….depinde si de moneda in care esti platit . Se face imprumutul in moneda in care esti platit.

      00
  15. Pe saitul de la WW un Jetta 1.2 cu programul rabla e 11.5k EUR. Rata lunara cu avans de 40% e de 150 EUR. Avans 4500 Euro si o rata timp de 4 ani. De ce sa iei credit 11.5k si sa platesti 2k in plus, cand e evident ca daca nu ai 4500Eur pentru avans nu ai nici banii de credit?

    00
  16. Nu se merita sa iei credit tip leasing din cauza dobanzilor porcesti, mai bine iei credit de nevoi ca este mai covenabila rata. De la DAE 4 – 8, la DAE 2-3 daca esti de prin targ si cauti oferta.

    Stiu ca prin primavara un amic si-a luat pe modelul asta.

    Mentionez ca omul a platit creditul de 8000 de euro in 4 luni, ca avea de unde, numai lichidatate nu avea.

    00
  17. Fiecare ar trebui sa se intinda cat e plapuma. Cunosc proprietar de S Klasse(vezi-Doamne), second, bineînțeles, care se milogea la mecanic sa-i faca ceva reparatii improvizate, el neavand bani de piese. Nu mai sănătos era un Astra sau un Focus sau un nenorocit de Golf? Intreb si eu.

    00
  18. Păi, în cele din urmă, e mai bine un leasing cu 50% avans sau banii jos? Care ar fi mai avantajos?

    Mersi

    00
  19. NOU
    #59

    Buna ziua. Deranjez cu o intrebare. Poti cumpara o masina in leasing cu actele societății tale , fiind unic administrator dar avansul sa fie plătit de altcineva in contul firmei de leasing? La o adica , cum dovedești că tu ai plătit avansul? Multumesc.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)