De ce cumpără românii imobiliare

Îmi place că fiecare specialist remestecă insistent faza cu “rata versus chiria”, în paragrafe lungi și sforăitoare, și alte minuni fără a lua în considerare cel mai important aspect. Da, mai important decât “chiria sunt bani pierduți, mai bine plătești rata, chiar dacă e mai mare, la final rămâi cu casa”.

Fiți atenți aici: Românii ies la pensie cu pensii mici, din care nu pot plăti chiria unui apartament sau unei garsoniere.

Asta e tot. Când ai 2.000 lei pensie, cât să dai pe chirie să îți mai rămână bani să trăiești? Hai, dacă ești 2 persoane cu 2.000 lei te descurci cu două camere la 1.500 lei. Dar dacă nu ai 2.000 pensie? Câte persoane care au 2.000 lei pensie cunoașteți?

Asta e explicația pentru “la final rămâi cu…”. Că atunci ai nevoie de casă, la final, când ai venituri mici, când copiii nu te ajută, că nu pot, că au și ei greutăți, și tot așa. Nu ne comparăm cu țările civilizate, unde poți trăi decent din pensie.

imobiliare-2023-brasov-3

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

117 comentarii

  1. Comentariu ascuns de spiriduși!
    [Click aici]

    Comentariu nasol. 109153
    • yeap, te retragi undeva la umbră, dar tot ai nevoie de un kaufland lângă, un parc, asfalt, chestii. nu te apuci la 65+ de agricultură hardcore, condus până la magazin și făcut baie cu apă rece. dar ca să cumperi ai nevoie de bani. ori, nu cred că cineva pune deoparte 20 sau 40 de ani ca să cumpere la bătrânețe singura lor casă. ah, că o cumpără pe a doua da.

    • medic, farmacie, spital

      Comentariu apreciat.24814
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 3894
    • A, LOL, văd că alții au răspuns în ideea în care vorbim de Oraș vs. Mediul rural. Nici măcar nu cred că are sens să discutăm o astfel de opțiune, când ești bătrân n-ai ce căuta mai departe de 15-20 min de reședința de județ sau de un oraș cât de cât civilizat.

      Comentariu apreciat.1306
    • Posibil sa ramai în oraș ca să fi lângă nepoți, sa ajuți copii cu diverse, o mâncare, făcut piata, plimbat copii prin parc, etc.

      Comentariu apreciat.6921
    • da, @CP, ce poate fi mai de neînțeles decât asta: ai 65 ani (trăiți în România, nu în Elveția; amănunte…) și nu mai ai chiar niciun chef să o iei de la început în altă parte? ciudat, vorba ta.

      Comentariu apreciat.668
    • pt ca nu traim in trecut, unde sa ajungi pensionar inseamna sa te faci covrig intr-un colt undeva si sa astepti sa vina moartea sa te ia.

      pt ca vreau sa pot merge de 2 ori pe sapt la un club de tenis, la un bazin de inot, la un ping-pong.

      pt ca vreau sa ies cu prietenii la un pahar de vin si un platou de branzeturi ca sa balim la niste babe cu 5 ani mai tinere.

      pt ca vreau sa am statia de teleportare aproape de casa, sau ce plm s-o mai inventa pana atunci.

      pt ca vreau sa petrec timp cu familia mea, cu copiii mei, cu copiii lor, nu sa subzist intr-un catun doar cat sa produc oua bio pt nepoti.

      Comentariu apreciat.24825
    • @CP

      Taica-meu s-a mutat la 25 km de Bucuresti la pensie. Nu are cine stie ce pensie, dar nu e important, are o alta sursa de venit si imi permit sa il ajut oricand are nevoie. Dar cati sunt in situatia in care sa nu fie banii o problema imediata? Putini.

      Pana acum un an nu aveau farmacie in sat, cabinet de doctor de familie nu mai au de mult, doar o asistenta din satul vecin care face injectiile celor ce au nevoie contra cost si le aduce medicamentele celor care nu pot ajunge la resedinta de comuna sau la Bucuresti. Si, desi e intr-o stare relativ buna de sanatate pentru 65+ ani, taica-meu ia 4 medicamente de care are nevoie constant. Altii iau 10+ care, chiar si compensate, costa destul de mult si nu se gasesc la farmacia din sat si nici la toate farmaciile de la centrul de comuna.

      Apoi, tot ce inseamna mancare e semnificativ mai scump decat la Bucuresti si nici nu ai varietatea de la supermarketul de cartier. Fereasca Al de Sus sa ai nevoie de regim alimentar special ca aia de la magazine nu aduc decat salamuri, pulpe congelate ieftine si carne tocata! Plus ce mai e la promotie la Metro saptamana aia.

      Asa ca visul asta cu „se muta la tara ca e mai ieftin si mai simplu” e doar o iluzie, cel putin in Romania.

      Comentariu apreciat.22611
    • Iti zic eu 2 motive. Daca ai trait toata viata la bloc, nu o sa iti arda de tara la batranete, doar daca esti fortat. Si iarna te rupe caldura. La bloc, opresti caldura, dai drumul la gaze sau stai langa teava comuna a blocului, te descurci. La tara, si cu casa izolata si stat intr-o camera, tot nu iesi mai ieftin.

      Comentariu apreciat.9311
    • Daca ai trait toata viata la bloc, nu o sa iti arda de tara la batranete, doar daca esti fortat.

      daca ai avut o viață activă, o să vrei să te mai miști de colo colo prin gospodărie. dacă ai avut un job static, la birou, da, nu o să vrei.

    • Eu nu ma refer la ieșit la pensie și început munca pământului, undeva într-un sat uitat de lume. Insa te poți retrage în orașele mici, liniștite, unde preturile la imobile sunt f accesibile.
      Sa îți iei credit pt o locuință care defapt nu ti-o permiți, unde te vei bloca pt tot restul vieții – mi se pare o prostie. Mai bine chirie și achiziție ceva accesibil într-o alta parte, decât chinuiala pe bani mulți împrumutați și cu stres pe măsură.
      Eu cunosc un caz care a venit din provincie în București, în prima faza „pe bani mai multi”. După 2 ani, a tras linie și i-a dat cu virgula: deși încasează mai mult, cheltuie mai mult. În provincie rămânea cam cu 1500 ron pe luna, la capitala abia ii rămân economii de 200 pe luna. De ieșit în oraș nu iese mai des, traficul e horror, vecinii la fel… si-a băgat picioarele și s-a întors în provincie unde a găsit chiar un job mai bun decât inițial. Acu’ ziceți voi ce ar fi făcut daca avea credit pe 30jdeani la o cutie de chibrituri: cat de repede putea sa dea skip și sa se reorienteze? Câți din ăștia cu credit pe 30 de ani recunosc ca au făcut o greșeală? Asa, la un sondaj anonim. Ca în fata niciunul nu recunoaște.

      Comentariu apreciat.7833
    • Câți din ăștia cu credit pe 30 de ani recunosc ca au făcut o greșeală? Asa, la un sondaj anonim. Ca în fata niciunul nu recunoaște.

      minim jumătate. dar nu pot renunța, pierderea e prea mare.

    • geeeez, nimeni cu zice să te retragi la pensie într-un fund de sat, la sobă cu lemne, glod și un singur bufet sătesc care vinde și pulpe congelate.

      dar, vorba lu’ @Ciuby, vinzi în București și-ți iei ceva la parter/etaj 1 (dacă deja te-ai pensionat nu întinerești :) ) sau în bloc cu lift în vreun oraș-reședință de județ sau oraș mai spălat, care nu e chiar Cluj, Timișoara, Iași, Constanța, să zici că-s la fel de scumpe ca Bucureștiul, dar nici Călărași, Alexandria, Slobozia sau ceva vai de mama lui.

      un oraș decent, cu spital, eventual o clinică privată sau sucursală de așa ceva, supermarketuri, parc, asfalt, gaze, cu ceva viață culturală, cu mijloace de transport în comun în oraș și către București sau alt oraș mare din zonă.

      eventual orașul sau zona din care provii, poate s-au mai retras prieteni din tinerețe, reînnozi prietenii, etc.

      ai mei n-au plecat din orașul de baștină al maică-mi, deja îmi poveștește că i s-au întors niște colege de liceu, s-au întâlnit deja de câteva ori ca fetele, la o alună, o măslină, o bârfă mică.

      eu am plecat din București acum 3 ani, obligat forțat, cu jobul, mai am 20+ ani până la pensie , dar nu m-aș mai întoarce în București.

      încă nu m-am săturat de plăcerea de a face 10 minute pe jos din apartament până în birou la unul din punctele de lucru sau juma’ de oră la celălalt sau să dau 10 lei, cu tot cu bacșiș, la taxi, când plouă sau e ger (niciun taximetrist nu s-a uitat vreodată urât că a fost prea scurt traseul sau că am dat banii ficși). și efectiv ador de cât de în siguranță mă simt ca pieton.

      cam lipsește viața culturală, dar nu eram vreun fan, cât despre aia socială, trăiască chat-urile, google meet, telefonul și restul (iar nu eram un fan împătimit, deși îmi lipsesc vreo 2 chestii).

      Comentariu apreciat.6632
    • Si cand esti batran, vrei sa te distrezi. Maica-mea se duce la cel putin doua piese de teatru pe saptamana, s-a inscris in diverse cluburi: de dans, de carte, etc, face voluntariat.

      Uneori cred ca are o viata mai activa decat mine.

      Comentariu apreciat.1439
    • Pai nu la Bucuresti, mergi la Cluuuj, ca acolo e aerul mai curat, nu sunt cutremure.
      Sa fii la 70 si sa te anunte proprietarul ca trebuie sa eliberezi apartamentul in 2 saptamani e cea mai buna veste.
      La varsta aia, in Romania, banii ii cam lasi la farmacie…

      Comentariu apreciat.5410
    • Prieteni, inainte sa presupuneti ca gasiti multe resedinte de judet mai ieftine ca Bucuresti, intrati pe site-uri de anunturi si uitati-va la preturi.

      Buzau, ca tot zicea cineva, are fix aceleasi preturi ca Bucuresti, la porumb. Ce nu are Buzau? Medici in spitalul Judetean, pe urgente. Deloc. Aveau un medic, care in zilele liber insotea si pacientii pe ambulanta pana la Bucuresti, si a demisionat.
      Ce altceva nu mai are? Locuri de parcare incluse in pretul locuintei. In Bucuresti, pe alocuri, mai poti cumpara. In BZ, nu.
      Poate are macar policlinici private? Nu, nu prea are, are Medinvest care e o mizerie (puteti cauta pe google) si laborator Regina Maria, la Judetean. A, vrei si medic sa iti citeasca analizele? N-avem, sunati rudele de la Bucuresti.
      Stiti ce nu mai au orasele astea cand te pensionezi? Oameni pe care sa ii cunosti, ca viata sa fie si altceva decat mancat, pastile si Acces Direct. De asta batranii sunt prizonierii Antena 3+Rtv, pentru ca nu mai au cu cine petrece 2 ore/saptamana, si ei dorm 4-5/zi, restul belesc ochii in televizor. Vreti sa se mute la Targoviste sau la Codlea/Gimbav si sa se uite la TV? Si-asa nu-i prea viziteaza rudele, cum ar fi sa se mute 100-200 de km, sa nu-i mai viziteze nici de sarbatori?
      Ati gasit repede solutiile – ne incurca pe aici, sa se mute.. Stiu eu garsoniera in Buzau, deasupra magazinului Cuptorul de Aur, 50.000 Eur, e si langa Mec. Va bagati?

      Comentariu apreciat.16316
    • Motivul 1: Pe măsură ce îmbătrânești devii mai conservator, orice schimbare o să îți pice mai greu. Ții mai mult la tabieturi, la status quo, te înțelegi cu vecinii, cu tanti de la mega etc. O să-ți vină greu să renunți la asta, ca să nu mai vorbim de munca de mutare (mutarea dintr-un oraș în altul nu e chiar floare la ureche).

      Motivul 2: nepoți. Presupunând că ești genul de pensionar care s-a înțeles bine cu copii lui, o să vrei să-i ajuți cu copii lor. Da, e mișto să ai casă undeva cu aer curat și relaxare, dar ei ar avea nevoie de ajutor mai prezent – stai o seară cu copii că pleacă și părinții la teatru, ia-i de la școală și du-i la diverse activități etc.

      Motivul 2 nu știu cât de important e pentru toți, dar pe motivul 1 se duc majoritatea banilor mei – s-ar putea sa nu mai ai chef de schimbări majore.

      Comentariu apreciat.557
    • Înțeleg ca acum ești tânăr, vrei sa ieși, sa te distrezi

      Motivul 3, ca am uitat de el: bosmang, și la bătrânețe vrei să te distrezi. Tu îți închipui că la 65 de ani n-o să te mai intereseze concertele, teatrul, filmul? Nu o să mai vrei o seară în oraș cu nevasta / prieteni? Dacă ești genul de om care chiar consumă distracție din asta crezi că odată cu pensia o să ți se ia? E mai greu să te vezi cu prietenii dacă tu locuiești la aer curat iar ei trebuie să facă naveta până la tine…

      Comentariu apreciat.394
    • @Nico
      Situatia este in esenta simpla daca o privesti obiectiv, complicata emotional. Concret nimeni nu vrea sa vanda o locuinta in care a investit ceva bani si a avut ceva experiente desi financiar este depasit.
      Am niste vecini care stau intr-un apartament de 4 camere insa in care ei supravietuiesc nu traiesc. Foarte greu platesc intretinerea, apartamentul este nerenovat de vreo 30 ani, copii plecati din tara ii mai ajuta cu bani. Singurii cunoscuti sunt vecinii de aceeasi varsta cu care mai schimba o vorba, restu sunt fie 2 metri sub pamant ori plecati din urbe. Oamenii astia ar putea sa vanda insa efectiv ar fi bulversati de asta pentru ca desi ar avea bani nu prea ar sti ce sa faca cu ei. Mai mult abia acum sunt constienti de diverse rahaturi pe care le-au facut propiilor copii si inteleg cat de daunator a fost asta. Pe langa asta realizeaza si anumite greseli facute cand erau in putere si mai ales faptul ca s-au crezut eterni in putere.
      Cazul asta este emblematic pentru o buna parte din tot ce inseamna pensionarimea/ala care cumpara locuinta. Stie foarte bine cat de grea va fi pensia si prefera sa-si securizeze ceva. Nici nu conteaza ca ajunge sa moara de foame din cauza asta, dar mandria e prea mare.
      Solutii sunt insa nu toata lumea le poate aplica. In mare se leaga si cu faptul ca unii nu accepta ca si-au luat o teapa pentru care vor plati urmatorii 20-30 de ani. Si asta implica o adaptabilitate si un pic de detasare emotionala. Insa asta este foarte greu de facut daca nu imposibil in anumite situatii.

      209
    • @Jollyca
      Legat de punctul 1 lucrurile sunt simple. Daca esti foarte mandru si orgolios nu o sa accepti niciodata ca esti depasit. Tabieturi, status-quo se va mentine cata vreme tu ca om vei putea sa faci asta. Asta inseamna ca trebuie sa fi cat de cat sanatos si sa dispui de ceva bani. Ori lucrurile asta nu sunt foarte comune la nivelul populatiei de pensionari din Romania(excludem pensionari speciali).
      Povestea cu punctul doi in care sa ajute cu copii. Experienta mea este una simpla. Oricare parinte l-am auzit spunand eterna placa: „Fa si tu un copil c-o sa va ajutam cu el/ea” s-a dovedit o mare teapa. Deci pica cumva in secundar toata povestea poate fi privit doar ca un bonus. Insa punctul 1 este cel mai comun intalnit.

      1112
    • Daca te-ai imbolnavit in provincie sau ai nevoie de o ambulanta ai cam cacat batul. Da, vine o masina, dar au un antinevralgic si o asistenta. Te duc la spital, astepti x ore pe la usi, nu-i cardiologul, iti pun o perfuzie si-ti zice sa vii luni. Ajungi acasa, mori.
      Cam acolo e.

      Comentariu apreciat.736
    • @add

      Asta cu ambulanta ce vine cu un doctor tanar fara experienta sau doar asistenta imi aduce aminte cum si-a cunoscut taica-meu actuala iubire. Doamna actuala a fost asistenta medicala pe undeva in Tulcea, si acum are o carciumioara pe langa un magazin cu una, alta.

      Taia taica-meu niste lemne intr-o zi si si-a dat taiat/ciuntit un deget. Nu mai stiu toate detaliile, ideea e ca ii curgea sange destul de tare si a chemat salvarea. Ca, dupa cum au zis, nu au doctor si altceva nu putea face. Vine o salvare, doctora nu era prea experiementata si ii face ditai pansamentul peste deget. Taica-meu, suparat si sa recupereze sangele pierdut, se duca la carciumioara in discutie sa bea o bere si o votca. Il vede patroana, fosta asistenta, si il ia deoparte, il intreaba ce a patit, ii schimba pansamentul cu unul mai bine facut. Ii multumesc mult, vrea sa ii plateasca, nu ca ar fi avut prea multi bani prin buzunar, dar totusi, domna refuza. A doua zi taica-meu vine cu un buchet mare de lalele de la el din gradina si restul e istorie, isi mananca ficatii unul altuia de aproape 8 ani. :))

      Comentariu apreciat.1173
    • ce-mi plac astia care cred ca dupa ce iesi la pensie esti bun doar sa astepti la poarta postasul sau moartea. Nu mai vrei sa iesi, sa te distrezi, sa nimic.
      Ca idee, a fost cineva in Old School sambata seara? Unde era odata Preoteasa. Se fac niste petreceri cu muzica de absolut toate genurile, iar varsta medie a petrecaretilor nu cred ca coboara sub 55. Mi s-a parut foarte misto ca oameni la 60-70 de ani aleg sa nu stea acasa sambata seara in fata televizorului, asteptand infarctul, ci danseaza atat pe „Drumurile noastre, poate” dar si pe „Jump around”, bachata, hore si sarbe. Iar acum au marit sala, pentru ca de cele mai multe ori nu aveai loc sa arunci un ac.

      Comentariu apreciat.626
    • Azi un credit de 35.000 euro pentru 30 de ani va fi achitat cu o rată lunară de 300 euro va costa la final triplul sumei inițiale.
      Pe o perioadă mai mică de creditare se justifică creditul.
      Așadar ce este mai ieftin: chirie sau credit?

      Indecis. Tu ce zici?1337
    • @ CP total de acord cu tine! Ma bucur ca ai specificat ulterior mutarea in orase mai mici iar nu in Afumati, Fetesti etc. Ce motivatie trebuie sa ai ca pensionar sa locuiesti in Militari, Berceni gen la etajul 10 cand poti sa-ti vinzi apartamentul si sa-ti cumperi ceva in: Bistrita, Brezoi, Targoviste etc…..

      1019
    • Zoso,Cimpina 80 de km.,ai tot ce trebuie intre 25 si 40000 doua camere.

      1410
    • @Nico He… he… La 35 de ani deja existenta mea e in mare parte job, mancat, pastile si Acces Direct Youtube. N-am mai „iesit in oras” de pe la mijlocul lui 2019.

      In rest da, sunt cam aceleasi motive, in orasele mari si pe langa ele, preturile nu sunt cu mult sub Bucuresti (in nici un caz la 1/2).
      Si in nici un caz viata nu este cu atat de mult mai ieftina incat din diferenta de 20,000 de euro + pensie s-o duci comfortabil de la 65 (varsta propusa de pensionare) si pana la cat o fi.

      1710
    • @Asdad2005, orice decizie de achizitie o facem 90% emotional, crede-ma, ma invart in vanzari de la 19 ani, asta iti poate spune orice studiu, orice medic, orice agent de marketing. La emotional, aici, intra si faptul ca EU, peste 30 de ani, adica la 35, nu am cum sa plec dintre prieteni (aia cati or mai fi atunci), dintre oamenii pe care ii stiu, medicul care ma stie cu bune+rele din 2012, daca o mai profesa, si sa vand tot ca sa merg la Targoviste (ca e frumos si putin mai ieftin pe partea de iesit in oras) sau la Campina, cand dupa mine s-au mutat aici si frate, verisori, si suntem toti pe o raza de 5 km. Viata si acum, si atunci, inseamna pentru mine sa ma BUCUR (deci emotional) de prezenta lor, odata la cateva saptamani macar, sa ma bucur de o vorba cu vecinii (la porumb, dar oameni misto, si gospodari), sa pot sa vizitez socrii, sau copiii, sau ce o mai fi la momentul ala.
      DA, pot sa ma mut de la 3 camere (daca voi avea) la 2 sau la garsoniera, sa imi usurez viata, si e o idee buna, dar NU, sa ma instrainez si sa o iau de la zero, social (si asta ne face oameni, partea sociala a noastra) nu vad cum ar fi o idee buna, rational. Oamenii, de singuratate, se mai inbolnavesc, unii mai si mor (vezi cupluri care dupa ce s-a dus primul, imediat pica si sotul/sotia).
      Dar si cand cumperi la 25-35, si cand vinzi/recumperi la 65, tot la concluzia asta ajungi, decizi emotional pentru ca e irational sa te dezradacinezi si sa-ti produci o trauma inutila la anii aia.
      Acum, asta e pentru majoritate, exista si exceptii care se simt bine schimband locul, oamenii, etc, viziteaza, au alte tabieturi, ii inteleg partial, dar eu sunt 50-50, i like my people.

      Indecis. Tu ce zici?275
    • Când ai probleme de sănătate la bătrânețe, și ai, iti vei fi dorit sa fi locuit în București, în loc sa faci naveta de 8-12 ore (dus-întors) cu trenul sau nu știu ce companie de transport.

      45
    • 1- Cati ani aveti impresia ca o sa traiti?
      2- Nu cunosc nici un pensionar (din lista mea si care stau la casa) trecut de 70 ani care sa fie in stare sa aiba grija de o gradina si mai ales care sa fie in stare sa se descurce singur.

      111
    • Și cum crezi tu, prietene, că îți permiți la bătrânețe să îți cumperi o casă sau un apartament în care să te muti, după ce ai plătit toată viața chirie și au rămas cu nimic? Soluția tot aia e- cumperi la tinerețe și dacă vrei să te muți, vinzi și te muți.

      171
    • Farmacie, Medic, Spital, Familie(creste moralul și încrederea), Alimentara(un orășean nu o sa se adapteze ușor la țara cu crescut animale și cultivat legume; e altceva dacă ai trăit acolo de la început)

      10
  2. Ma uitam zilele trecute pe anunturi poate cumpar ceva. Oamenii cer pe case vechi din 1950 cel putin 40-50000 euro. Unul vindea casa si nici nu avea baie in casa, altele fara canalizare si gaz. Unele cu peretii crapati pe exterior si inauntru cu zugraveala veche, etc. Asa mai bine ma duc si stau in chirie, decat sa imbogatesc pe cineva care nu a investit nici 100 de euro in renovari. Mai faci si naveta la oras, ca la tara mori de plictiseala si slujbe din parti. Pentru cati bani dai, nu prea vad avantaje sa te muti la casa.

    Comentariu apreciat.488
    • alea le văd și eu pe aici prin jur. că și eu vreau să cumpăr în următorii ani ceva.
      jegul interior și exterior se curăță. dar gazul și apa nu se instalează singure în tot satul. nu are satul gaz și apă? e un sat mort și se va goli în 20 ani, deci n-are rost să cumpăr.

    • Dacă e aproape de drumurile principale atunci mai sunt sanse, sau măcar dacă satul vecin are.

      În rest clar, nici o șansă.

      Dar gazul nu îl văd așa de imposibil, mai e și alternativa de pompe de căldură+ niște panouri solare. Nu pentru independență energetică și vise din astea, ci pentru costuri mici.

      920
    • Dar gazul nu îl văd așa de imposibil, mai e și alternativa de pompe de căldură+ niște panouri solare. Nu pentru independență energetică și vise din astea, ci pentru costuri mici.

      Ia o tabla si incepe sa scrii urmtoarele, pana inveti:

      „Pensia medie lunară este de 1.739 de lei, arată datele pentru luna decembrie 2022 centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP).România are aproape 5 milioane de pensionari.”

      https://www.libertatea.ro/stiri/care-este-pensia-medie-lunara-romania-are-aproape-5-milioane-de-pensionari-4398646

      https://apapr.ro/wp-content/uploads/2018/04/EFOR_2012_Cine_va_mai_plati_pensiile_decreteilor_in_2030.pdf

      Comentariu apreciat.272
    • Dar gazul nu îl văd așa de imposibil, mai e și alternativa de

      again, gazul nu e doar despre ușurința traiului, ci și despre sănătatea satului unde te muți. că nu vrei să te muți într-un sat mort.

    • @Adib

      Eu zic să faci asta înainte de pensionare, normal că la pensii nu îți permiți luxuri din astea. Dar un om cumpătat își face vara sanie și iarna car, nu așa era vorba?

      Pe când ies la pensie sper să am o casă mică cât mai aproape de pasivă, cât să reziste toate echipamentele măcar 30 de ani. 2 dormitoare și living. Atât.

      Că la pensie da, sunt 100% de-acord cu voi că nu știi ce te așteaptă.

      176
  3. Sustin intru totul ceea ce spune Vali: in Franta dashteptzii de franceji de bastina nu-si cumpara ca vezi dom’ne e mai simplu cu chirie, te muti dupa job (nu chiar ca in State, unde totusi isi mai cumpara) si se trezesc cand ies la pensie, daca mai ies (c-acu se pune in discutie cresterea varstei de pensionare) realizeaza fix asta: ca din pensioara lor chiria a devenit brusc un procentaj mult mai mare (si locuinte sociale nu ajung oricum pentru toti).

    Comentariu apreciat.497
  4. Discutia despre proprietar versus chirias este una interminabila si greu de ajuns la un compromis. Referitor la piata imobiliara romaneasca si mai ales de ce romanii prefera sa cumpere imobiliare lucrurile sunt foarte nuantate.
    Pentru inceput trebuie sa intelegem cateva chestii foarte simple. Romania a fost pana la venirea comunistilor o tara eminamente rurala. Urbanizarea s-a facut fortat pe repede inainte si nu toata lumea a fost de acord ea. La asta adauga si faptul ca decretul prin care avortul era interzis a facut ca oamenii sa ajunga sa locuiasca mai multi intr-un spatiu foarte mic. Chestiile astea au lasat multe urme.
    Insa partea cea mai traumatizanta a fost perioada tranzitiei cand foarte multi romani au saracit(infaltie si tunuri financiare) si s-au trezit iesiti la pensie(multi fortati) pe niste sume derizorii. Cu toate acestea faptul ca au avut alternative: mutat inapoi in rural, locuinte cumparate au facut lucrurile un pic mai suportabile. Cert este ca in Romania pana prin 2004-2005 nimeni nu vedea o locuinta ca o investitie ci mai degraba o modalitate de a locui sau a ajuta copii.
    Toate lucrurile astea s-au schimbat cu criza din 2008 si cam tot ce a urmat atunci. Cei care au fost copii si au prins anii 90 au inteles mai mult sau mai putin ca pensia nu o sa existe, respectiv trebuie sa-si aranjeze cumva viata. De aici fiecare a cam fost pe cont propriu. Unii au incercat investitii, altii antrepenoriat insa restul de oameni au incercat creditul prima casa sau ipotecar pe 30 de ani. Nebunia asta a durat pana prin 2017 daca ar fi sa privim obiectiv. Si spun asta pentru ca din 2017 salariile s-au majorat puternic in orasele mari si in sectorul de stat, iar casa ca sa fiu linistit la batranete s-a transformat in investit ca sa fiu si mai linistit.
    Acum suntem in etapa in care imobiliarele inseamna pentru multi investitie si nu ceva pentru la pensie. Inteleg ideea de a avea un acoperis deasupra capului cand iesi la pensie, dar oricine este lucid si cu viziune realizeaza ca s-ar putea ca orasul in care locuieste acum sa nu fie ala unde vrea sa stea la pensie. De asemenea astazi ai multe alternative fata de imobiliare pentru a avea o pensie mai mult decat decenta, daca asta iti doresti. Asa ca da o perioada cumparai casa ca sa ai la pensie acum poti destul de bine sa faci altceva de banii aia si cu timpul pierdut daca ai indeajuns de multa viziune si putin curaj.

    Indecis. Tu ce zici?3315
    • 1. Nu este nici o problema daca orasul in care ai tu casa nu este cel in care vrei sa locuiesti la pensie. O vinzi si iti cumperi in ce oras vrei.

      2. Banii pe care i-ai investi in rata la casa/apartament nu poti sa-i investesti in altceva, pentru ca este nevoie sa iti platesti chiria lunara.

      PS: desigur ca aici discutam de cei care nu au alta locuinta si isi cumpara o casa. Cei care au deja 2-3 apartamente si mai investesc in 2-3 ca sa le inchirieze intra in alta categorie si nu fac subiectul acestui articol.

      232
  5. Pentru astia care intreaba repetitiv de ce batranii nu se muta in sula cu satelitul cand ies la pensie am o propunere: cand iesiti la pensie cu aia 400 euro sa va mutati in vietnam. Aia au 150 salariul mediu, puteti sa mergeti sa traiti in lux acolo. Succes.

    Comentariu apreciat.1168
    • Asta DACA vor mai avea salariul mediu doar 150. S-au prins comerciantii ca unii oameni fac „turism economic”, ca localnicii emigreaza si se intorc cu bani, asa ca preturile cam tind sa creasca peste tot. Si foarte probabil ca vor ajunge la nivel (+/-) cu cele ale SUA in urmatorii 30 de ani.

      Ori daca pensia continua sa creasca in acelasi ritm ca pana acum, peste 30 de ani o pensie medie ar fi vreo 2700 de lei.

      98
    • Eu nu știu despre ce parte a Vietnam-ului vorbești tu, dar prin HCM sau Hanoi am auzit de niște prețuri la chirii și salarii de i-ar face invidioși pe mulți IT-iști de la noi.

      85
    • Vietnam deja e destinație preferată de pensionarii americani.

      52
  6. Comentariu ascuns de spiriduși!
    [Click aici]

    Comentariu nasol. 9144
    • un sincer „taci dracu”. te prinzi tu de ce. dacă nu, întreabă-ți părinții.

    • @Flat, presupunem ca este valabil ce spui tu si oamenii isi permit sa puna deoparte in fiecare luna cate 1000 de lei, pe care sa ii foloseasca la pensie pentru plata chiriei.

      Totusi nu ar fi mai bine ca banii aia sa ii investeasca in ceva care sa ii protejeze de inflatie? Nu stiu, ma gandesc ca un apartament intr-un oras mare ar fi o idee buna.
      Si daca tot au apartamentul ala, nu mai bine locuiesc in el ca sa faca economie la banii de chirie?

      Tu ce parere ai? Exista alte surse de investitie mai sigure si care sa-ti aduca un venit pasiv mai mare?

      Indecis. Tu ce zici?273
  7. Adevarul ca la noi exista o lege a chiriasului si tot el are ceva drepturi.
    Stai in chirie toata viata, te astepti sa te muti de minim 10 ori deci lasati

    1316
  8. Comentariu ascuns de spiriduși!
    [Click aici]

    Comentariu nasol. 1163
    • Iti garantez ca cu cat te apropii de 65, cu atat o sa ti se para o varsta cat se poate de normala si probabil vei dori sa traiesti 100.

      Batranetea nu trebuie sa se invarta neaparat in jurul bolilor si medicamentelor. Mama la 72 de ani nu are absolut nicio boala, cu exceptia unei usoare osteoporoze care e normala totusi. In rest ne bate pe toti la analize.

      Pensia de la stat o iei la 65 de ani, esti liber sa iti faci economii sau investitii daca vrei sa beneficiezi de pensie mai devreme.

      Comentariu apreciat.733
    • Batranetea nu trebuie sa se invarta neaparat in jurul bolilor si medicamentelor. Mama la 72 de ani nu are absolut nicio boala, cu exceptia unei usoare osteoporoze care e normala totusi. In rest ne bate pe toti la analize.

      asta e ideal, să ieși sănătos la pensie. dar asta înseamnă să te întreții sănătos toată viața.

    • Partea cu bolile si durerile tin si de cum ti-ai trait viata si de ajunsuri/neajunsurile avute.
      Am bunici care la 80 de ani mergeau la sapat in gradina ca ei asta stiau sa faca.

      Matusa care la 50 a iesit la pensie (dupa ce a fost LIFTIERA) si acum sta cu plasuta de medicamente, la 80+ de ani. Femeia aia a mancat mai multa pensie decat ani de lucru…

      Plansul asta de mila, ca 65 nu e varsta de trait si speri sa mori pana atunci suna a attention whore

      Comentariu apreciat.439
    • Proprietarul iti schimba frigiderul schimbat cu cel mai ieftin si dupa ce mai aduce un mester sau 2 sa se uite la el si iti strica mancarea din el si se dezgheata congelatorul.

      Comentariu apreciat.458
    • Este doar parerea mea, nu trebuie sa mi-o impartaseasca nimeni. La 30 de ani am facut o forma de cancer de gradul 2,cu radioterapie am scapat si nu mai vreau sub nici o forma asemenea tratament. Daca la 38 ani m-am trezit cu hernie de disc, vitiligo, dermatica seboreica si aritmie cardiaca, atunci e clar.
      Daca ai avut bunic „verde” la 80 de ani, cu siguranta nu manca toate chimicalele de acum
      Mostenirea genetica e si ea cu probleme. O bunica a trait 94 de ani si in ultimii 20 de ani de viata abia astepta sa moara, desi lucra in gradina zi de zi. Alta bunica a facut cancer pancreatic, iar bunicul a fost senil si mai suferea si de dementa in ultimii 3 ani de viata. Maica-mea a facut AVC si a murit la 68 de ani. Care ar fi sansele ca viata mea sa fie diferita? Sunt pur si simplu realist si sper sa ma pot bucura de toate placerile vietii pana nu voi ajunge o povara pentru altii.
      Unii din voi sunteti de parere ca la 60-70 de ani veti putea face aceleasi lucruri ca la 30

      Comentariu apreciat.686
    • Evident, este o loterie. Ce mananci, cum ti-ai trait viata si genetica au o oarecare importanta dar nu atat cat se crede. Certitudini asupra unei sperante reduse de viata sau asupra unor batraneti bolnave ai doar cand e clara legatura: mediu toxic, accident, cancer.

      Am exemple in jurul meu care au dus o viata sanatoasa si s-au curatat brusc cu un infarct din senin pe la 40 si de partea cealalta, oameni trecuti prin razboaie, inchisori comuniste, inanitie care au murit la 102 in aburi de alcool cu tigara in coltul gurii. Adevarul este ca nu stim exact ce determina o viata de calitate spre batranete, ne place sa ne mintim singuri cand ne abtinem de la tigari, bautura, excese si mancam bio-trio.

      Cand eram tanar, visul meu era ca la 50 de ani sa strang un milion de parai, sa plec pe o insula unde sa ma curat in 2 ani de la droguri si bts-uri. Na ca acum ma apropii de 50, milionul nu l-am facut si am alte planuri, majoritatea invartindu-se in jurul adolescentului din dotare. Daca stau bine sa ma gandesc, milionul s-ar putea sa-l fi facut dar s-a dus in ce detin acum si ce am facut toata viata.

      Comentariu apreciat.454
    • Daca stau bine sa ma gandesc, milionul s-ar putea sa-l fi facut dar s-a dus in ce detin acum si ce am facut toata viata.

      l-ai băut, ca și mine :(

    • @Pedro, eu nu am auzit de proprietar care sa-ti schimbe frigiderul doar pentru ca vrei tu unul nou. Chiar si daca se strica, in general doar il va repara.

      Dar ce sa spun, cand decizi sa te muti poate ne spui si noua unde este apartamentul ala in care locuiesti acum. Ca m-ar tenta sa stau acolo o perioada pana reusesc sa finalizez casa.

      184
  9. Daca aplicam gandirea dezvoltatorilor si a ipotecatului care deja a cumparat de la ei, trebuie sa intelegem ca pensionarii din Turcia care si-au pierdut apartamentele la cutremurul din februarie mai bine s-ar sinucide.

    194
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 741
    • @bosulean – sper ca stii ca exista asigurari de locurinte, fix ca la masini, si ca daca se intampla un accident esti despagubit, nu ramai pur si simplu fara acel bun, nu?

      149
    • @bosulean
      1. Daca esti chirias si ramai fara surse de venit, cum faci sa nu ajungi in strada? Cat timp poti sa locuiesti undeva fara sa platesti?
      2. Daca ai apartament cumparat in rate si ramai fara surse de venit, poti sa apelezi la darea in plata si ramai la fel ca inainte sa-ti cumperi apartamentul. Aidca fara o locuinta si cu posibilitatea de a sta in chirie (atunci cand faci rost de bani).

      204
  10. Irelevant man, daca stai mai mult de 3 ani in acelasi loc are sens sa cumperi altfel doar te afli in treaba. Da, mai sunt exceptii dar in general romanul de rand nu e chiar asa perspicac sa faca invetitii cu cap, de acolo si casele alea care stau la vanzare cu anii

    167
  11. dacă ești 2 persoane

    41
  12. Teoretic ce zici tu asa e, problema e ca acest argument functioneaza uneori… nu e universal valabil, am calculat de multe ori diferentele si mai ales problemele intre chirie vs rata … da, intr-un orasel vai steaua lui e ok rata, mai ales daca lucrezi la stat… si acolo cam toti lucreaza la stat, dar intr-o meserie dinamica, intr-un oras mare un apratament cumparat in rate e un „no no no” mare de tot.

    PS: Da, daca ai banii jos, daca stii ca in 5 ani max l-ai platit… go for it, dar nu pe 30 de ani si cu incertitudini.

    919
  13. Săptămâna trecută am cumpărat o casă aici în sat. 7500 de euro, 35 de metri pătrați, dmpdv legal mai pot să o extind cu 20% din suprafața deja construită. Am și niște pomi fructiferi, niște migdali, loc pentru avocado și pătrunjel. Are consoarta cu ce să își umple timpul la pensie.
    Fac o terasă acoperită să îmi parchez scaunul cu rotile când ajung daună totală ca mașinile alea aduse din America și vândute țiplă.

    Indecis. Tu ce zici?278
    • Adica intr-un an, doi ? Sau te-ai gandit serios dupa ce tampenii ai scris la postul anterior si preferi sa iti faci tu cotineata aia in loc de azilul pe care ti l-ar fi ales fiul? :))

      158
    • Ești așa de pornit de parcă ți-am parcat nevasta într-un culcuș cald, fără acordul tău.
      Nu am debitat tâmpenii la postul anterior ( postul anterior e despre Finestore, nu m-am băgat că nu mai servesc) și am mai multe cotinețe, nu e cazul să îmi caute cineva azil. Recomand să te mai calmezi, suntem pe chill, un pic de relax nu strică.
      PS.Hai că fac un efort și m-am prins la faza cu ,, postul anterior,,.
      Că sunt exigent cu fi-miu?
      Normal, vreau un bărbat bazat și responsabil, nu o pizdă cu șliț la pantaloni.

      Indecis. Tu ce zici?2813
    • Că tot adusă vorba Paco. Iti iei teren cu 5000 de euro cu toate utilitatile, intr-un sat in spania sau portugalia, ai policlinica aproape, magazin cu tot ce trebuie, pui o casuta prefabricata de un singur nivel, o singura camera, tot confortul, inca 10000 de euro. Inveti din timp portugheza sau spaniola. Si poti trai din pensia din Romania in Spania sau Portugalia. Plus ajutoare de la statul in care locuiesti

      1710
    • Discutia chirie vs rată la bancă e o simplificare. Ganditi-va ca traiti in Europa si ca oriunde in Europa exista solutii si mai ieftine si mai avantajoase decat la noi.

      Numai sa le gandesti cu calm, din timp si sa nu fii prea fricos sa te misti mai departe de cei carora oricum nu le pasa de tine.

      155
    • Unde drac gasiti paradisurile astea ieftine ?! In Portugalia pe stanga sau pe dreapta?

      Indecis. Tu ce zici?273
    • @PACO fă-ți pomană de un link asemănător cu ce ai cumpărat tu și prin apropiere de tine… nu de alta dar îmi plac vecinii faini.

      51
    • @hash, exact in partea opusă dacă te uiți atent prin binoclu, locuri unde nu dai 150.000 pe un coteț fără loc de parcare pentru o găleată și mopul aferent.

      47
    • @hash cautare rapida

      4.500 €
      +300 m²
      Urbano

      Portugalia, la țeară, dar asfalt, policlinica, magazine

      92
    • @Laur, link îți las cu acceptul lui Vali, ne destrăbălam la el în curte, trebuie să ne accepte schimbul de informații, cel mai important e să îți faci o părere pe unde vrei să ajungi și să vezi dacă merită.
      Aici e munte,tu poate îți dorești plajă. Link cu ce e pus în vânzare aici în sat. Mai dăi un google, vezi tu ce și cum.
      Casa am luat-o la prețul menționat în comentariu pentru că am ajuns la stadiul de,, vecin,,.cu ăștia din sat. Oricum mai am de băgat ceva bani să o fac pe gustul meu.
      https://m.habitaclia.com/casas-culla.htm?gclid=eaiaiqobchmiv7_r3nal_qivh4bvch2pfgsdeaayasaaegisvpd_bwe

      83
    • Paco multzam fain! Să te bucuri mulți ani de aci înainte de achiziția făcută. Tot spre munte mă trag și eu… așa încet și sigur. Multzam fain încă o dată !

      32
    • @Laur, cu plăcere! Dacă te pot ajuta cu ceva, sunt prin zonă.

      63
  14. Nicaieri nu traiesti decent din pensia normala fara sa fi vandut vreo proprietate, sau sa fi pus de-oparte ceva

    Comentariu apreciat.302
    • Si cam cati bani sa strangi, ca sa o duci bine la batranete?

      33
    • @bisquit – Strangi atatia bani cat poti si vrei, este vorba de dorinta si disciplina.

      Oamenii sunt invatati sa primeasca un salariu si sa il cheltuie, daca inainte de orice ar pune intr-un cont separat 10% din salariu si-ar ajusta cheltuielile la ce ramane si in timp suma de bani din acel cont ar tot creste, atat prin depuneri cat si prin dobanda acumulata.

      216
  15. E un mit si asta ca in vest oamenii stau cu chirie pentru ca sunt civilizati. Nu, stau cu chirie doar cei care nu-si permit sa cumpere. Si putini isi permit, pentru ca sunt extrem de scumpe. Asa ca, sa profitam ca la noi inca sunt accesibile.

    In plus, daca tot nu te pricepi la investitii, de ce sa nu te bagi la un credit imobiliar? Daca nu o faci, sigur cheltuiesti banii de rata. Pe prostii, normal. Rata lunara poti sa o consideri investitie. Pentru ca imobiliarele, pe termen lung, nu au cum sa scada. Cel putin nu in orasele mari. Oricum o iei, mai bine proprietar decat chirias. Daca mai faci si o plata anticipata din cand in cand, cu atat mai bine. Evident, cu optiunea de reducere perioada si mentinere a ratei.

    Comentariu apreciat.878
    • ” Pentru ca imobiliarele, pe termen lung, nu au cum sa scada.”

      Cu cât se mai dă un apartament la Kiev sau Chișinău? Dar în Turcia? Sunt tot felul de evenimente care se pot întâmplă pe parcursul a 30 de ani.

      99
    • @ubercool, cu cât a mai scăzut un apartament în US? Sau Paris? Sau Londra?

      Tu compari țări minuscule care nu se află sub nici o umbrelă politică sau militară. Ce mai urmează, Sri Lanka?

      România de bine de rău azi se află în cea mai bună situație politico-militară din toată existența ei. E sub articolul 5 din NATO, cea mai puternică alianță militară de departe, și sub tratatul economic al UE (nu suntem în schengen dar asta e, atâta ne duce capul) blocul care e cea mai mare economie a lumii practic.

      Să comparăm mere cu mere totuși.

      157
    • @manu144x În 30 de ani se pot întâmpla multe, alianțele se pot schimba, pot apărea cutremure, secetă. Ce faci cu apartamentul tău din București, dacă seceta se agravează și zona se deșertifică?

      Ai spus că imobiliarele nu au cum să scadă, am argumentat că au. Dacă consideri riscurile mari sau mici, depinde de tine. Eu nu aș miza pe imobiliarele tip residence din România, dar e doar părerea mea.

      Și la terenuri agricole am dubii, din cauza riscului de secetă. Astă vară a secat Dunărea destul de mult, astfel încât sistemele de irigații nu puteau funcționa. Se preconizează amplificarea fenomenelor de genul ăsta.

      Mie îmi e destul de greu să aleg o invistiție și să zic ”100% peste 30 de ani se va dovedi că a fost o alegere bună.”

      1010
  16. Ca sa ai o chirie mai mica sau egal cu rata, trebuie de cele mai multe ori sa te duci la in apartament mediu-modest.
    Am stat eu 10 ani in chirie:
    -masina de spalat la mana a doua, ii zic proprietarei ca nu prea e stralucita zice mi-au lasat-o alti chiriasi si daca merge de ce sa o schimb
    Abia dupa ce m-am mutat la casa mea si am luat masina de spalat Bosch noua am inteles cum trebuie sa mearga centrifuga sa nu fie grele de apa rufele cand le scoti

    -frigider zgomotos de acu 15 ani fara eficienta energetica si care nu racea bine
    Tot asa dupa ce m-am mutat am aflat ca frigiderele sunt silentioase acum si ca puiul luat proaspat nu trebuie sa prinda miros daca nu l-ai folosit in 2-3 zile

    Televizor banuiesc ca nu ati avut pe perete prin chirii, nuu?

    Si multe altele
    Dar e usor sa zici sa stea lumea in chirie, sa nu mai fie tarani sa isi ia casa. Parca clasa medie in Europa nu are case, numai noi ruptii in cur nu stim sa investim in bitcoin si investim in pereti

    Comentariu apreciat.5611
  17. La cât de nechibzuit e românul obișnuit, investiția în imobiliare e cam singurul lucru rațional pe care îl poate face pe cuprinsul țării. Altfel, banii se duc pe credite pentru ultimul model de SUV (pe care apoi unii descoperă că nu au cu ce să-l întrețină), ultimul QLED cu diagonala de 2 metri etc. Nu ai alternativele din țări mai răsărite (bursa e o glumă proastă, „fonduri de investiții” – nomina odiosa, dividendele sunt doar pentru băieții deștepți, și lista poate continua).
    Pe de altă parte, te-ai găsit cu jumătatea vieții, ai 25 de ani, și tu și ea job relativ OK financiar, rata pare ceva accesibil (dacă nu faci vreo tîmpenie gen francs suisses). Ei, de aici e aici. Peste 1-2-3 ani vine un copil, apoi, poate al doilea. Trece timpul, crește salariul, cresc și cheltuielile (haine cât sunt mici, apoi meditații cît sunt la gimnaziu/liceu dacă n-ai niște genii la ușă, nu mai zic de facultate, dacă te zgîrcești la astea, le-ai terminat viitorul, și desigur nu vrei așa ceva). Să zicem că tragi de mobila de la nuntă. Dar electrocasnicele trebuie să le schimbi, la un moment dat și mașina, că vine ziua când costă prea mult reparația, sau nu mai ai voie să circuli cu Euro 4. Dacă îți mai cad în grijă și niște părinți – ai lui, ai ei, nu contează, trebuie să cotizezi, nu poți spune: citostatice scumpe, 5 ani speranța, nu nene, cum să dau 10k euro anual pe tratament, nu mai bine scrii matale testamentul? Tragi linie, aduni și vezi că nu prea mai rămîne și de distracții.
    Nenorocirea e însă alta – dacă ai 2000 pensie, înseamnă că nici în stagiul de cotizare n-a plouat cu bani, și atunci rata riscă să devină o problemă insolubilă.

    1410
  18. Romanii cumpara imobiliare pentru mai multe motive, inclusiv:

    Investitie sigura: Multi oameni considera ca imobiliarele sunt o investitie sigura si stabilă, care poate genera venituri passive prin chirii sau poate creste in valoare pe termen lung.

    Locuinta proprie: Cumpararea unei locuinte poate fi o prioritate pentru multi romani, care doresc sa aiba o locuinta proprie in care sa locuiasca sau sa isi creasca familia.

    Averizare pentru viitor: Pentru unii romani, cumpararea unei proprietati imobiliare poate fi o forma de a se asigura pentru viitor, oferindu-le un activ stabil si tangibil pe care se pot baza mai tarziu in viata.

    Indatorare fiscala: In unele cazuri, cumpararea unei proprietati imobiliare poate fi motivata si de avantajele fiscale, cum ar fi deducerea cheltuielilor cu intretinerea si reparatiile proprietatii sau scutirea de la plata impozitului pe profit.

    Acestea sunt doar cateva dintre motivele pentru care romanii cumpara imobiliare, si pot varia in functie de situatia financiara, necesitatile si obiectivele fiecarei persoane in parte.

    165
  19. Lupta lui Vali cu proprietarii….

    Chiria este leasing. Cine propune un leasing la persoane private (la mașini mă refer in primul rând) este dpmdv răuvoitor.

    La imobiliare ai (deți) un asset pe care îl poți vinde la nevoie (chiar si cu pierdere, nu contează) pentru a face rost de lichiditate. Cu un bun închiriat nu faci rost de lichiditate. Un bun închiriat este ok pe termen scurt si evtl mediu ( in carat caz mai degrabă buy & Lease back).

    Imobiliarele câștigă mereu pe durată lungă, mai ales dacă-ți asiguri prin acestea lichiditatea pentru (mult) mai târziu sau cazuri speciale (de expl. boli grave, imposibiltatea de a munci, etc.)

    TOTDEAUNA trebuie însă văzut fiecare investment in parte dacă se poate face sau merită.

    Te respect si mi se pare impresionant ce ai creat cu acest blog (fără glumă, ironie, Conotații de vreun fel). Însă cu acest rănit contra imobiliarelor in general mi se pare (subiectiv) ca faci i mare greșeală. Eu as diferența mai mult – paușalizarea “imobiliare=credit=imbecil” este cam fără noimă…

    Indecis. Tu ce zici?2315
    • Nu prea exista „imobiliarele câștigă mereu pe durată lungă”, pentru ca nu prea exista conditii/context pentru asa ceva.

      Da, proprietatile BUNE din zonele BUNE ale tarii (anumite zone din: Bucuresti, Cluj, Timisoara, Iasi, Brasov, Sibiu, Constanta oarecum, si poate inca vreo cateva zone din orase mai mari ale tarii), isi vor conserva valoarea si , probabil, chiar vor creste.

      Dar gandeste-te la casutele batranesti de la tara. Sunt milioane de unitati (dintre acestea, 2 milioane sunt case de chirpici). Sau la apartamentele-ghetou din residence-uri. Sunt sute de mii de unitati locative construite. Chiar crezi ca acest fond (vast) imobiliar, se va „aprecia”, in timp ? Fara infrastructura, fara scoli, fara locuri de munca decente in zona ?

      177
    • Exact despre asta vorbeam…. Diferențiază.

      Pe de altă parte cunosc oameni care și-au cumpărat (din întâmplare) in 2014-15 un apartament cu 260k. Acum sa vindut in blocul lor un apartament asemanator (însă puțin sub standardul lor) cu 1.264k. Cred ca le-a meritat investiția. Locația, locația, locația.

      313
  20. Batranul intelept chinez Li Chang zice:
    „La pensie sa nu locuiesti langa spital sau cimitir pentru ca si moartea este lazy, Lasa-o sa te caute nu sta in drumul ei”

    133
  21. Cum a zis inteleptul Li Chang ,,lazy,, în chineză?
    Întreb din curiozitate.

    81
    • am văzut. de aia nu mai vreau să am de-a face cu el, ca permite comentarii din alea muiste. căcatul ăla jegos știa el că eu strigam să fiu salvat.

  22. @Deea, dar nici tu scapi nici o
    ocazie să bagi bățul prn gard, este?

    173
  23. Tot ce o sa vreau la pensie e sa ma mut undeva unde nu cunosc pe nimeni si nu sunt de nici unele (farmacie, doctor etc).

    93
    • Intr-un loc plin de verdeata la „garsoniera” :D

      54
    • Sahara si Siberia suna promitator.

      74
    • Socri; 155 mp utili. Mansardat, neizolat. De la usa casei pana la poarta, 111 metri. Neasfaltat, fara dale.
      Vrei idilism la tara? O s o vindem, lasam tot acolo, o sa vreau acces la speed dome ul pe care l am pus pe terasa, ca sa ma mai uit din cand in cand cum dai la lopata, luptand cu zapada. Farmacia e la 1 km, poti plati cu cardul (asculta ce zic, asta e avantaj fiindca pe valea aia nu prea e semnal la telefoane). E si un magazin, tot asa la un km, in directia opusa farmaciei. Satul se numeste Magura Ilvei, e in gaoaza universului, munti, brazi, lup, ras, caprioare…etc. Pune bani deoparte, preturile cresc dupa cate vad, te trec pe lista.

      171
    • Raider,suna bine.
      Da de veste cind vinzi.Nu glumesc.

      01
  24. Si daca ramai fara nevasta’ta sau sotul tau ca da ortu’ popii inaintea ta, sa vedem cum mai platesti chiria aia de 1.500 de lei fara utilitati din pensia ta de 2000-2500.

    1210
  25. Până pe la 40+ de ani am trăit în Ardeal (Timișoara-facultatea, Arad și Deva-după asta), iar apoi m-am căsătorit și m-am mutat în București, de unde este soția.
    Am locuit câțiva ani împreună în Deva, a fost frumos, dar am avut o oportunitate să mă mut în București, soția își dorea mult asta.
    Lucrez de acasă de peste 10 ani, nu-mi place Bucureștiul, mi-ar plăcea să mă întorc în Deva sau Arad (de exemplu), dar am un singur copil. Acum are 14 ani. Va crește și va vrea sa facă ceva în viață, sunt conștient că București îi oferă oportunități pe care Deva sau alt oraș mai mic nu i le oferă.
    Daca nu am fi locuit în București, soția mea era moartă de mult, cu bolile ei.
    Eu și soția mea (pensionată de boală) am putea trăi foarte bine și în Deva (să zicem, deși eu nu aș fi găsit chiar așa ușor clienți, dar m-aș descurca), dar pentru copil oportunități sunt mai mari într-un oraș mare, ne place sau nu asta.
    Nu avem mașină, nu putem să conducem nici eu, nici soția.
    Mai avem de plătit doar câțiva ani la apartament (am avut mare parte din bani din vânzarea apartamentului meu), copilul va avea de la noi cel puțin două apartamente și o parte dintr-un spațiu comercial (dat în chirie în prezent).
    Cât pot, voi munci și după pensionare, îmi place ce fac.

    Comentariu apreciat.379
  26. Uite, și pentru că viața e cunoscută să bată filmul de multe ori:

    https://www.facebook.com/5281959998/posts/pfbid02sp2Kkr1GoMCvoQpangZ9W52XgRHSpwo1krxWegkGA4gpKbPBGJDqrnmrcwCBu3HPl/

    Nu mai bine în sărăcia noastră aici, între betoanele proprietate personală?

    Dau link de pe fb pentru că pe NYT apare rapid pay wall ul, și descrierea din postare e suficientă.

    23
  27. mor de dragul astora cu „investitiile”. Mancamiatz pula de telectuali investitori.
    Bah. Discutia „merita casa sau nu” se face eventual prin SUA, mancameatz pula de investitori de twiter. Ca daca stiati despre ce vorbeati nu mai erati niste labagii sinistrii.

    Un avans in Romania insemana undeva spre 20k. Hai 40, ca sunteti investitorii pliimele si ati avea bani sa va luati ce vrea pl voastra.
    De 40 de mii, fara sa dai un tun tip cripto, faceti investitia pulii bah. Luati pula de mana si investiti pana iese o substanta alba pe care o puneti pe paine sa o mancati. „Investitii”
    Dupa avans platesti acelasi ban fie ca inchiriati fie ca nu. Daca plecati in pizdia mamei voastre de investitori, va tineti casa ori inchiriata ori neinchiriata. Ca platiti o rata de 4-600e/luna. Ma gandesc ca la valoarea voastra suma asta e de o ciunga.

    Ei bine. In SUA, de unde va luati voi economia de investitorii pulii mele, sumele sunt altele. in primul rand vorbim de un avans consistent. Ca total prosti nu sunteti si ati citit „investitii in NY”. Dupa care lunar aia mai arunca niste mii de cascarabeti. Si nu prea iti permiti sa pleci in pizdia mameivoastre si sa lasi apartamentu gol.

    Deci da. Investiti in pizdamamei voastre.

    *evident, aici vorbim de „stau in chirie vs stau la casa mea” si de momentul in care chiria nu e la 50% din cat costa rata (gen 2009 Romania).

    24
  28. Acum cateva zile citeam o analiza despre Germania. Ei mereu au promovat chiriile, se facea paralela cu romanii care sunt „ahtiati” de proprietati.

    Acum cand Germania e in colaps, parca nu mai e asa funny chirie din 2000 euro.

    Paralela spunea ca un Roman cu 5000 lei si Rata la casa aici, e mai bine ca un neamt cu 2000 lei si chirie.

    In plus, fix ce zici tu, aia ramane si cand nu mai ai venituri ok, tot o ai.

    01

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile