Cumpăr ieftin cutremur

V-ă daţ-i seama ce ar face un 5-6-7 Richter pentru România? Bucureştiu-l ar ramâne fără nişte clădir-i care abia se mai ţi-n pe picioare. Asigurările de locuinţe ar înflori. S-ar face spatiu pentru parcări. Oameni-i ar începe să aprecieze viaţ-a.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

58 comentarii

  1. Suna cam sadic , prea multe pierderi umane .

  2. sunt importante gradele pe scara Richter dar mai importanta e durata…daca va mai fi un cutremur de 7,2 grade , cum a fost cel din ’77, de vreo 20 de secunde nu cred ca vor fi mai mult de 100 de victime….

  3. mă, d-a ăşt-ia nu s-au prins că îi cutr-emur

  4. „M-ai degraba ar anflori” :)) Lasand gluma la o parte, va dati seama ca astia care scriu/vorbesc asa, au printre cele mai tari masini din Romania? In ce tara traim? :)

  5. Acum ca s-a oprit cutremurul, poate se lipeste textul… :)

  6. ar fiii fain da sa stim si noi s-a ne mutam gipu de sub streasina din timp si sa scoatem cristalele din vitrini

  7. Ve-zi ca ai niste greseli de ortografie.

  8. si cateva firme de asigurari ar falimenta, ca asai la noi, stiu sa ia bani, sai scoata din tzara si capitalu sa ramana mic, si cand sentampla, iei 5000 ron acolo si ochii in soare

  9. Vezi că a-i câteva greşeli. Trebuia să scri „ar înflorii” şi „sar face”.

  10. Zoso vrea sa spuna ca nu conteaza cum scrii atata timp cat suna a cugetare profunda. Sau ceva de genu’.

  11. Chiar prea multe greseli

  12. Şi acum scriii pentru noi ăia mai proşti-i ca sănţelege-m şi noi? În sfârşit cineva care sa gândit şi la oamenii de rând ţin-eo tot aşa.

  13. pana in 2012 mai e :))

  14. well, mai bine să nu fie niciun cutremur, deși e mai degrabă o chestiune de „când”, nu de „dacă”

  15. Vezi că ai pus o cratimă în plus la „s-ar”…

  16. t3 pr3g@testy saty faki c0nt p-e haifaiv?

  17. Ai dreptate. Asigurari din…..dezastru ar fi.

  18. 5-6 ma rog, 7-8 stai sa vezi! Oricum, Doamne fereste. Daca avem nevoie de asta, am ajuns rau.

  19. Cutremurul e din categoria „pumnii mei nu are minte”. Adica risti sa moara aia care nu tre’ :)

  20. da-mi voie sa te contrazic: asigurarile de locuinte ar de faliment, avand in vedere ca cel putin 80% din cladirile din bucuresti s-ar prabusi…

  21. Acceptand (cu entuziasm) ironia tacit-subinteleasa continuta in FORMA exprimarii, CONTINUTUL textului consider ca este prezentat intr-un mod inutil de cinic: din motive partial obiective (material-pecuniare) si partial subiective (psihologice), majoritatea cetatenilor Romaniei contemporane nu prea au posibilitatea sa opteze pt a locui intr-un alt imobil decat cel in care locuiesc acum, si acesta afirmatie e CU ATAT mai „apasat” valabila in cazul celor care locuiesc in imobile „cu probleme” (care de obicei sunt in principiu cele ultracentrale).
    Felicitari daca dumneata ai posibilitatea de a opta, dar nu te gandesti ca poate coincidenta ar face ca la declansarea respectivului seism CHIAR SI DUMNEATA sa te gasesti IN sau IMEDIAT LANGA un imobil care „si-a dat intalnire jos in strada” cu un altul, si ca e posibil sa fie imobilul mai „zglobiu” la coborare decat esti dumneata la indepartarea de el? Sau ca asta ar putea eventual sa se intample cuiva drag dumitale, cuiva de care-„ti pasa”?

  22. Mda, chiar crezi ca blocurile noi construite sunt mai ok dpdv calitativ? Te inseli. :)

  23. Urmeaza si Romania, prea s-a construit haotic.

  24. esti malefic zoso! ca aia de la WTC

  25. si cam pe cand ziceti ca o sa vina cutremuru ala? sa mai scapam de niste capuse bucurestene?:)

  26. Poate o sa dai si tu coltul atunci,si n-o sa-ti mai convina situatia atat de mult.Nu e bine sa doresti raul altora.

  27. Depinde de oras si de cate blocuri vechi sunt, dar in mare, romania ar avea destul de suferit la un cutremur de ~7 grade.

  28. zâmbim, glumim, că doar e duminică și soare afară..

  29. la 7 grade bucurestiul ar deveni un fel de bragadiru…

  30. Blocurile alea cu bulina se numesc acum „blocuri Haiti”

  31. zoso si cand scrii gresit nu te poti abtine sa scrii corect?!? Uite, propozitia asta nu-si avea rostu’ „Asigurările de locuinţe ar înflori.” Sau poate ai vrut sa spui: Asigurari-le de locuinte a-r inflori. Asta e altceva.

  32. Nu da idei Guvernului ca peste o saptamana doua parca vad ca apare un cutremur.

  33. atunci se va vedea adevărata față a rromînului de pretutindeni

  34. asta cu „Asigurările de locuinţe ar înflori.” si „Oameni-i ar începe să aprecieze viaţ-a” or sa tina cam cat a tinut valul de vaccinari dupa moartea lui Tecuceanu. Pana la urma, oamenii tot animale cu memoria scurta sunt.

  35. E bine, da’ nu prea. Cam cati oameni ar muri?

  36. as putea paria ca asigurarile de locuinte au o clauza prin care sint excluse de obligatii in caz de cutremur, inundatii, atac terorist ori razboi.

  37. Nu avem nevoie de cutremur, la noi toate merg pe dos fara sa ne ajute natura! Defapt, noi suntem printre singurii care au invatat sa o dea in bara fara ajutor exterior! Eu zic ca e ok, se uita Cutremurul pe lista si vede tot felul de tari care o duc bine si cand ajunge la Romania vede un mare „Skip”. E un compromis acceptabil!

  38. bucurestiul pierde toate cladirile construite pe timpul lui C. nu doar cateva :) . Dispare ferentariul, o sa apara vile de smecheri in locul blocurilor cazute. Oamenii o sa dea vina pe autoritati, autoritatile nu o sa faca nimic, din astea, ca la noi…

  39. In cazul unui cutremur m-ai serios oamenii a-r incepe sase intrebe: „cei aia Bucuresti?”. :D Ar fiiii dat inapoi cu citeva zeci sau sute de ani ca dimensiune.
    Oare Casa Popoporului a-r rezista la un cutremur cu multe grade?

  40. Bai oameni buni, potiliti-va cu scrisul asta in dodii ca sa mor de mai intru vreodata aici :))

    Zoso… daca weasel a vorbit serios in commentul lui… e nasoala treaba :))

  41. Vorba lui Ceauşescu: Foaie verde de dudău, / O să fie şi mai bine!

  42. asta in cazul in care nu te pomenesti cu o grinda in cap si nu mai apuci sa te bucuri de beneficii; merita riscul, ce zici ?

  43. …stiu ca era o gluma ceea ce zici; but still..

  44. ai scris gresit viaţ-a. Corect e vieaţ-a.

  45. Cred ca ai mare dreptate cu parcarile! Sau cu strazile prea inguste. Sau cu „monstrii’ de sticla trantiti chiar in strada. Asigurarile nu cred a ar inflori. La un cutremur de peste 7 grade ar cadea atat de multe cladiri incat toate asigurarile ar da faliment.

  46. @Itmadness: De ce sadic? Mai degraba masochist! Multi i-si sparg peretii de beton armat din blocuri ca sa castige „spatiu”. Mi-e mila de ei.

  47. @Dan-Marius: Casa Poporului rezista la orice cutremur mai mic de 9 (NOUA!!!) grade Richter. E facuta sa reziste si atac atomic aerian (adica bomba nucleara detonata direct deasupra ei). Placa de beton armat de deasupra buncarului mare are 3 (TREI) metri grosime. Nu stiu nimic despre buncarul mic. Astea nu sunt inventii, toti inginerii care au lucrat acolo stiu asta.

  48. @Magus: Mai bine s-ar numi Blocuri Vrancea’77.

  49. @Adr9an: Pe tine cine te-a facut filozof?. Ai cumva doctorat in inginerie (anti)seismica?. Efectele unui cutremur asupra cladirilor depind de f. multi factori, iar efectul lor cumulat e cel care conteaza. Un cutremur mare (7,2) de adancime mare are in general efecte mici pt. ca suprafata de disipare e mare, pe cand un cutremur mic (5,0) de suprafata are efecte devastatoare (vezi cutremurul de la Zimnicea care a daramat aproape tot orasul). Efectele depind deci de distanta epicentrala, de adancimea focarului, de natura solului pe care sta constructia, de forma si rigiditatea constructiei, de rezistenta materialelor cladirii, de directia de propagare a undelor seismice, etc. De aia s-a inventat ingineria constructiilor. O constructie proiectata antiseismic trebuie sa reziste la efectele cutremurului de proiectare (cutremurul maxim posibil pt. o anume locatie) indiferent daca seismul dureaza 2, 20 sau 200 de sec.Cei de la seismologie (e altceva decat seismica) spun intotdeauna durata TOTALA a unui cutremur. Ceea ce este de fapt important este perioada semnificativa a cutremurului, adica aia care are efecte nocive asupra cladirii, si care reprezinta circa 10-20% din perioada totala a seismului.

  50. @aurache: MA indoiesc ca asigurarile se inghesuie la asigurari de locuinte. Asigurarea acopera un risc posibil (si in unele cazuri un risc probabil). Cutremurul nu e un risc posibil si nici probabil, e un risc ‘sigur’ (SIC!!!). Adica vine intotdeauna, doar ca uneori mai intarzie (ca CFR-u’).

  51. @khazar: 80% din cladiri nu reprezinta 80% din locuinte. Sunt multe blocuri care au multe locuinte, deci 80% din locuinte se afla in 15-20% din totalul cladirilor. Blocurile din beton (cele dupa ’79) rezista in general mai bine la cutremur.

  52. Cutremurul e ca o loterie. Nu stii cand vine, ca sa stii unde sa stai. Romanilor le plac f. mult loteriile (mai ales aia de stat), asta inseamna ca le plac si cutremurele?

  53. @hamangiu; o sa te intristez: cutremurul de proiectare NU este cel mai mare cutremur posibil intr-o anumaita locatie E doar un cutremur cu o anumita peroada medie de revenire stabilita politic (perioada) si evaluata statistic, prin porno-robo-babilitati sau pur si simplu la guess. Ca cum mama masii se cheama altfel decat guess o harta seismica alcatuita dupa O SINGURA inregistrare din ’77. Iar relativ la durata unui cutremur, pai ea este strans legata de energia degajata si de intensitate. Un cutremur care ar tine 15 minute si care reuseste sa plastifice elementele structurii antiseismice cu miscarea lui medie sa zicem , da SIGUR casa jos.Asta pentru ca noooooi, ingineeeerii proiectaaanti, folosim forte de dimensionare de pana la 5 ori mai mici, bazandu-ne pe disiparea postelastica (retine forte de 5 ori mai mici, restul e gargara fara importanta).

    Asa ca Zoso, Doamne fereste.Cu asta nu prea e de glumit

  54. @hamangiu Multumesc pentru informatii. Stiu ca Casa Poporului este facuta sa reziste (spre deosebire de cladirea de „carton” a Pentagonului), dar nu prea am avut prilejul (sau curiozitatea) sa ma interesez despre detalii asupra nivelului ei de rezistenta.

  55. @ hamangiu: „80% din cladiri nu reprezinta 80% din locuinte. Sunt multe blocuri care au multe locuinte, deci 80% din locuinte se afla in 15-20% din totalul cladirilor.” In acest calcul UNDE sunt incluse multele cladiri care nu contin locuinte? (Scoli de toate felurile si toate nivelurile, spitale si policlinici, magazine, birouri, muzee, teatre, cinematografe, opera, sali de sport, hoteluri si restaurante si alte localuri, etc)

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)