Cum supraviețuiți lipsei pungilor de plastic?

De la o vreme, nu prea am mai văzut pungi de plastic prin hypermarketuri și supermarketuri. Sunt din alea de rafie și din alea de hârtie. N-am văzut pe nimeni să se plângă.

Atât de simplu a fost să reducem poluarea și risipa.

pungi-hartie-kaufland

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

52 comentarii

    • Kaufland este excepția cu pungi de hârtie.
    • Auchan are ȘI pungi de hârtie, dar nu găsești mereu pe la toate casele, și sunt mai puțin rezistente ca alea de hârtie de la Kaufland. În rest, plastic biodegradabil/reciclat.
    • Carrefour are doar pungi de plastic biodegradabil/reciclat (verzi)
    • Lidl are 7 feluri de pungi de plastic, pentru motive încă necunoscute de nimeni, dar nu are de hârtie (avea acum câțiva ani în perioadele sărbatorilor când aveau „săptămâna” Deluxe, dar nu le-am mai văzut în ultima vreme)
    • Mega Image are doar plastic biodegradabil/reciclat

    Nu am inclus pungile „refolosibile” din rafie sau ce din ce naiba sunt făcute.

  1. N-ai mai vazut prin Kaufland ( de unde vad ca-i poza asta) insa ele exista in continuare. Da – facute acum din alte tipuri de plastic, asa zisul degradabil ( ?! ) – dar exista. Cele mai misto dupa mine sunt cele verzi de la Carrefour. Si am impresia ca si rezista mult mai bine ca cele vechi ( care se taiau imediat de vreo cutie cu colturile mai ferme)

    00
  2. si aia de la megaimage au schimbat pungile dar tot de plastic.in schimb astea noi sunt mult mai rezistente, nu se compara cu alea vechi care se rupeau cu 2 sticle de apa.
    in vest de vreo 3-5 ani au pungi ecologice, sunt mai elastice ca alea normale dar tot de plastic par a fi. la carrefour am vazut ca au bagat acum,probabil ala e viitorul

    00
  3. rămâne să facem la fel și la piață

    00
    • eu va intreb de pungile mici biodegradabile, 0,10 lei/bucata! cumpar: 5 rosii, 3 ardei kapia, struguri,etc pe care trb. sa le cantaresc! acum trb. sa vin cu ele de acasa? si cum dovedesc asta la casa? nu vreau sa le platesc lor pungutele astea!!

      00
  4. La Auchan au încă pungi biodegradabile.
    Problema este mai ales de educație, este cam greu sa-l înveți pe unul de la țară că nu este bine sa-si arunce gunoiul in râul din spatele gradinei și să nu mai dea toți banii pe băutură.

    00
    • Alea de la Auchan sunt cele mai biodegradabile. De la casa si pana la iesire din magazin sigur se rupe cel putin una din ele. Imi inchipui ca in 2 saptamani nu mai ramane nimic din ele.

      00
  5. Să-ți fac o poză de la Auchan :))
    Sau de la Mega, cu pungile noi de plastic… care le-au înlocuit pe cere vechi de plastic. Diferența este că „duc” 7kg și costă dublu cât celelalte.

    00
  6. Mai rămân doar doamnele din piață care tot insistă să îmi pună legumele în punguța de plastic, chiar dacă le rog să le pună direct în sacoșa cu care am venit de acasă. „Dar de ce nu vreți pungă? E gratis!”

    00
  7. N-am observat mare diferență. Sunt cele dela Carrefour, verzi, făcute din amidon, parca, probabil sunt mai biodegradabile.
    In rest, la piață, la magazinele mici, la aprozar, sunt aceleasi pungi ca înainte.
    Probabil va fi și aici ca și la becurile cu incandescenta, se găsesc în continuare pe piața neagră.

    00
    • Am luat eu azi niste mere de la un chiosc. Femeia s-a uitat de 3 ori in jur si a scos de sub tejghea o punga de plastic. A zis ca i-au mai ramas inca nevandute, dar ca amenda e uriasa, daca o prind.

      O sa dureze un pic, dar or sa dispara si de acolo.

      Problema e ca asta e doar o picatura. Sunt doua probleme grele mai departe:

      ambalajele nereciclabile (de genul produselor de curatenie sau cosmetice). Eu stiam ca aici nu se poate face nimic, suntem dependenti rau de plastic si plasticul ala ajunge direct la groapa de gunoi. Dar poate nu stiu eu bine
      separarea deseurilor. Aici s-ar putea face mult mai multe, dar suntem lenesi si rai si prosti.

      01
  8. Cu sacoșe pentru cumpărături, am vreo 6 în portbagaj.
    Acum am observat că e consum mare la gunoiul menajer, minim 30 pungi de 30 litri pe zi.

    00
  9. Cine nu are sertar cu pungi in care se afla alte pungi in casa?
    Si ce e asa greu sa mergi la cumparaturi cu sacose la tine?

    00
  10. Ca oricare român grijuliu am o pungă în care țin mai multe pungi, care la rândul lor sunt pline de alte pungi!

    00
  11. Urmeaza sa reciclam sticlele din martie daca vor pune pana la urma acea taxa

    00
  12. tot sub chiuveta tineti punga in care se afla alte pungi?

    00
  13. NOU
    #28

    Auchan: pungi biodegradabile, se rup in fix 1s, o porcarie, nimeni nu le mai cumpara.

    Carrefour: la fel ca mai sus.

    Mega, Lidl: pungi din plastic reciclat si alte chestii, solide (mult mai solide decat ce aveau inainte) te tin juma’ de an.

    Win-Win.

    00
  14. in masina am o fisa de 50 de bani care sta doar acolo pt carucior la cora si in portbagaj am o punga d’aia mare de rafie de cora si in ea am 30-40 de pungi mici toate dimensiunile.
    aia la megaimage pt ca ma duc pe picioare mereu ma pacalesc de o punga :(

    00
  15. Așteptăm cu interes și taxa pe ambalaj, garanția reciclării. O să fie ca-n Germania. Se opresc 50 de bani la casă și vor fi returnați pe un bon când vom duce ambalajul la reciclat. Adică așa – https://www.youtube.com/watch?v=RLKmr0uVhWo

    00
    • bebe, petul ala costa deja 25 de centi, pe care ii plătești la achiziționare. pfandul reprezintă doar banii tai, pe care ii primești înapoi

    • exista si la noi asa ceva dar aia care au aparatele sau care fac preturile trateaza romania ca si cum am fi sclavii europei nicidecum in UE ca si Germania. ca sa faci 1euro din pet-uri reciclate trebuie sa duci zeci de pet-uri,in germania parca iti da 25 centi pt un pet deci faci 1 euro din 4 pet-uri….

      00
    • Da, acolo cersetorii se bucura daca le dai un PET reciclabil, si ii vezi cum curata tot ce e reciclabil din cosuriile de gunoi, asta in zonele de tranzit/centrale unde turistii nu se agita cu reciclatul.

      00
    • stiu,ca e o garantie practic. dar oricum pretul pe care il primeste un roman care duce pet-uri la aparatul ala de colectare e mizerabil…

      00
  16. Cu sacose. Le iei din cos si le pui direct in sacose, apoi in portbagaj si gata. e si mai eficient decat cu pungute de plastic.

    Stiti care e frica mea legata de reducerea poluarii? Ca se va ajunge la un moment dat sa avem toti in buda cele 3 scoici cum aveau in Demolition Man in loc de hartie igienica…

    00
    • ma fut in el de regizor idiot…a taiat exact partea in care se explica cum sa folosesti scoicile….plm….tot la frunza de lipan raman

      00
  17. De mai bine de 5 ani am o sacoșă din pânză subțire care se împăturește ca un portmoneu. Am cumpărat-o din Ikea, o iau cu mine de fiecare dată când merg la cumpărături așa că de mult nu mai am avut nevoie de altă pungă.
    Am văzut de vânzare în Lidl și C&A.

    00
    • Eu am tot timpul rucsacul la mine. Si in rucsac mai am doua sacose de-ale mari, textile, de la auchan. Si daca nici alea nu sunt de ajuns mai am in compartimentul secret cateva pungi de plastic.
      Pot sa iau doua baxuri de bere, doua sticle de vin, doua cutii de lapte de un litru jumate, o punga cartofi, una morcovi, blat congelat de pizza, branza, salam, paine, mancare la pisici si inca niste chestii. De aici scot sacosele. In ele bag hartia igienica, rola de prosoape de hartie, salatele, verdeata si inca doua baxuri de bere.

      00
  18. Una peste alta, eu îmi aduc aminte când erau gratuite pungile de plastic la casă.

    Și nu din alea mici, din alea mari. Unele dintre ele, mai rezistă și azi prin debarale.

    00
  19. Cluburi care au dat faliment din cauza ca nu se mai fumeaza in ele ai gasit? … e o problema crearea asta de „pseudo-probleme”. Satul x… nu avem apa, suntem in 2019 si nu avem canalizare… apare miraculos apa… Vai, dar cum sa platesti 800 de lei sa te bransezi, vai dar cum sa platesti apa sa uzi in gradina. PS: Asa tara, asa oameni.

    00
  20. Eu am văzut să nu fie la Kaufland și Lidl, dar era o chestie de moment, vreo săptămână așa nu erau nicăieri și acum au băgat versiunile noi de pungi de plastic.
    Aseară aveau la Lidl, probabil încă are și Kaufland, cum aveau și săptămâna trecută. Nu vă panicați :)

    00
  21. Au aparut pungile din plastic biodegradabil si cele din hartie, dar oricum nu prea cumparam pungi „clasice”.
    La cumapaturile saptamanale ma duc pregatit cu o sacosa de rafie branduita Carrefour, din cele de cumparai o data si ti-o schimba gratuit cand se rupea (sanchi, cred ca o am de 10 ani, abuzata in fel si chip, s-a mai tocit vopseaua de pe ea, dar de rupt nicio sansa). Mai am si un rucsac incapator, este suficient.
    Vin cu caruciorul la masina, descarc in sacosa si rucsac.

    Pentru cumparaturi mai mici, cand am de luat cateva produse, am in portiera masinii un sul de saci de gunoi cu maner, 35 litri. Arata fix ca niste pungi obisnuite si sunt destul de rezistenti. Dupa ce ajung cu acasa cu produsele, ii folosesc pt scopul lor initial – sac de gunoi.

    00
  22. Sunt in India momentan. Nici ei nu mai au pungi de plastic de multi ani. Sunt facute dintr-un fel de panza si se dau gratuit.

    00
  23. Am 5 pungi de rafie :) trag pe ele (Una in ghiozdan, 2 in masina, 2 in casa). Cand primesc una de plastic o dau deoparte si o trimit la reciclat cu suratele ei.

    00
  24. tare plictisitoare trebuie sa fie viata sa stii pe dinafara ce fel de pungi are la care supermarket…

    10
  25. Problema mai mare cred ca este la pungile de la fructe si legume, acolo ar trebui sa se faca ceva.

    00
  26. Simplu. Cumparand inca o punga pt punga cu pungi. Materialul nu conteaza.

    00
  27. Intr-o vreme le schimbau gratuit pe cele de rafie ( vechi/ uzate). Era o initiativa buna…

    00
  28. Măsura urmează să se aplice etapizat, după cum urmează:

    de la 1 iulie 2018 – se interzice introducerea pe piața națională a pungilor de transport din plastic subțire și foarte subțire cu mâner;
    de la 1 ianuarie 2019 – se interzice comercializarea pungilor de transport din plastic subțire și foarte subțire cu mâner.
    ATENŢIE! Interdicția vizează exclusiv pungile de transport din plastic cu mâner, nu și cele fără mâner.

    Potrivit iniţiativei legislative, nerespectarea acestor noi reguli se sancţionează cu amendă de la 15.000 lei la 25.000 lei.

    Măsurile adoptate transpun prevederile Directivei 2015/720/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 29 aprilie 2015 de modificare a Directivei 94/62/CE în ceea ce privește reducerea consumului de pungi de transport din plastic subțire

    00
  29. Peste un an putem începe sa vindem din punga cu pungi.

    00
  30. Nu deranjeaza pe nimeni ca pungile sunt facute acum din mai putin plastic si mai mult reciclat. Dar ii deranjeaza daca le spui sa isi aduca de acasa sacosile cumparate ieri.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile