Cum să te fereşti de manipulare

Întotdeauna vor exista persoane care au interesul să manipuleze şi oameni care vor cădea victime manipulării. Interesul manipulatorului este simplu: va căuta să altereze percepţia „victimei” pentru a obţine din partea acesteia o hotărâre ori o atitudine favorabilă, de multe ori nemeritată.

Tehnicile sunt diverse, unele simple – bazate pe neatenţie şi grabă, altele complexe – susţinute de inteligenţa şi talentul manipulatorului.

Nu există reţeta perfectă pentru a te feri de manipulare. Unii dintre noi cădem pradă manipulării de bună voie, luând în calcul că ne lăsăm fraieriţi acum ca să avem de beneficiat mai încolo. Ştim ce se înseamnă asta numai dacă ne gândim, de exemplu, la bărbatul care-i face toate capriciile unei duduiţe numai că să puncteze cu ea în dormitor. Dar nu despre asta vorbim acum…

Sunt, totuşi, câteva lucruri pe care dacă le urmărim cu atenţie am putea scăpa din laţul pe care ni-l întinde un manipulator:
– Luaţi în calcul că nu sunteţi infailibili şi că inteligenţa voastră (deşi una înaltă) ar putea fi înfrântă de inteligenţa altuia.
– Nu acceptaţi un punct de plecare neverificat/neverificabil pe care interlocutorul vostru ar putea să-l folosească, apoi, ca bază pentru a-şi susţine toată pledoaria
– Nu lăsaţi persoane din anturajul vostru să vă cunoască secretele „murdare”, slăbiciunile ori viciile. Acestea sunt informaţii preţioase în mâna cuiva care intenţionează să vă facă să luaţi o decizie împotriva voinţei voastre

  • Dacă ştiţi că hotărârea voastră implică sume mari de bani ori schimbări importante în viaţa voastră nu acceptaţi presiune pentru a decide rapid. Dacă cineva insistă să vă ceară să hotărâţi repede, deveniţi circumspect şi mai calculaţi o dată despre ce este vorba. Extrem de rare sunt situaţiile în care chiar trebuie să luaţi o hotărâre costisitoare în câteva secunde
  • Informaţi-vă! Citiţi cărţi de specialitate, ziare serioase, forumuri profesionale! Cu cât cultura voastră generală şi specifică unui este mai consistentă cu atât veţi putea lua hotărâri în cunoştinţă de cauză
  • Nu cădeţi în capcana de a nu cere lămuriri suplimentare atunci când aveţi neclarităţi! Puneţi întrebări! Nu sunteţi mai deştepţi atunci când luaţi decizii fără să aveţi toate informaţiile.

  • Nu numai grecii sunt periculoşi când vin cu daruri. Evaluaţi tipul de relaţie pe care-l aveţi cu persoana care intenţionează să vă ofere avantaje, cadouri, promisiuni şi decideţi dacă asta nu ascunde în spate o încercare de a vă mitui vigilenţa.

  • Atenţie la orgoliu! Unii au grijă să vi-l hrănească numai ca apoi să vă facă să luaţi hotărâri care vă sunt potrivnice. Fiţi atenţi la cei care vă arată apreciere suspect de mult ori insistent! Aveţi grijă şi la cei care vă atribuie remarce pe care nu le-aţi făcut ca apoi să vă dea dreptate. Este o tehnică de manipulare care funcţionează bazată pe orgoliul victimei.

Mai sunt multe… Ca idee, gândiţi mereu că lucrurile nu sunt întotdeauna ceea ce par a fi iar onestitatea voastră nu se oglindeşte întotdeauna într-un comportament similar. Gândiţi!

sursa foto

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

4 comentarii

  1. Care-i legenda? „Nu numai grecii sunt periculoşi când vin cu daruri”.

    00
  2. Acum este totul clar, mersi!

    00
  3. In ziua de azi, mai mult ca oricand, mi se pare ca trebuie sa fii informat despre un subiect pe care il dezbati. Risti foarte usor sa cazi in vreo capcana sau pur si simplu de fraier

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile