Cum să trăieşti cu demnitate şi după 60 de ani

baby_glasses

Cineva a căutat astăzi pe google “câţi bani îmi trebuie la bătrâneţe pt a trăi decent” şi a ajuns la articolul ăsta. Am căutat şi eu, şi am aflat că acum vârsta de pensionare va fi 65 de ani, vârsta la care eşti deja cu un picior în groapă, cel puţin în ţara noastră. Oamenii nu s-au îngrijit de sănătatea lor, nu au mâncat sănătos, nu au făcut deloc sport şi ajung la 65 cu tot felul de probleme.

Aşadar, răspunsul la întrebarea din titlu, cu aplicabilitate pentru tinerii de 30 de ani are mai multi paşi:

  1. economii. da, ştiu, nu putem face economii, pentru că …bla bla. dar totuşi trebuie. oamenii ajung la 60 şi nu au bani să îşi cumpere o pereche nouă de cizme, să îşi repare dinţii sau să îşi dreagă sănătatea. vreţi să ajungeţi aşa? vreţi să vă milogiţi la stat pentru ajutoare la căldură? sau vreţi să duceţi o viaţă demnă? economiile sunt soluţia. pensia o să fie cât o să fie, din ea va trebui să ne descurcăm. pentru alte cheltuieli există economiile făcute de-a lungul vietii. păi stai, eu am spart toţi banii cum am pus mâna pe ei, ce mă fac acum? uite 30 pisici şi nişte sticle goale, succes!

  2. mută-te. ştiu, e un sacrilegiu să îi spui bucureşteanului care a muncit 30 de ani ca să aibă o cutie şi un loc de parcare ale lui. dar am plătit 200 lei pe lună întreţinerea la Oradea pentru un apartament mai mare decât la Braşov, unde plătesc 300 lei. chestiile astea se adună. nu consumi la fel de multă benzină şi la fel de mulţi nervi într-un oraş mic, oamenii sunt mai deschişi, mâncarea e mai bună, parcurile mai multe. oricât de mică/mare ar fi pensia, 100 lei economie înseamnă ceva. beneficiile mutatului într-un oraş mic sunt multiple. mai puţin de dat cu aspiratorul. apoi, rezultă o sumă frumuşică din tranzacţie. nu îmi spuneţi că nu ştiti cel puţin un cuplu de bătrâni care stau în 3-4 camere singuri şi nu se mută pentru că…s-au obişnuit aşa şi preferă să trăiască în mizerie şi sărăcie decât să facă o schimbare.

  3. alte idei. începerea unei afaceri sau investirea într-o afacere existentă. sigur, asta nu e pentru toată lumea, dar nu e o posibilitate ce nu trebuie exclusă.

Bottom line: nu trebuie sa depinzi 100% de ce îţi dă statul. Nici acum, nici pe viitor.

ps: nu citiţi articolul ăsta şi daţi aprobator din cap. faceţi ceva în sensul ăsta!

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

51 comentarii

  1. Da ma Zoso ai dreptate, numai ca ce spui tu acolo cam inseamna sa incepi sa gandesti cu capul tau pentru tine iar asta nu e sportul preferat al romanului obisnuit. Atata vreme cat exista statul care ii face si ii drege (adica ii da pensie), el de ce sa isi bata capul cu viitorul? Ca sa nu mai spun ca pornitul unei afaceri inseamna sa iei decizii, sa judeci cu mintea din dotare, ceea ce iarasi nu e culeanu.

    00
    • @Cata: ne cacam pe noi cu faza asta. da-i in pla mea pe fiii de muncitori, de aia nu mai pot eu. tu ce faci in directia asta? ce economii ai?

  2. (si acum toti or sa se mute intr-un oras mic :)) )

    @zoso: multe familii traiesc de pe o luna pe alta, ei sunt exclusi de la ce ai zis aici, chiar daca ar vrea sa faca economii

    00
  3. Dac’ aş fi io bucureştean…

    Economiile mi le făceam în forma unei variante de pensie privata combinată cu asigurare de viaţă – că, vorba vine, nu se ştie niciodată – până la 60 de ani când aceasta ajunge la maturitate, după care mi-aş vinde imobilul din oraş pe bani mulţi, m-aş muta undeva la ţară (la munte, la mare, în Deltă, după caz) într-o căsuţă dintr-un sătuc uitat de timp şi mi-aş petrece anii bătrâneţii departe de nebunia urbană.

    00
  4. Daca maine am avea legile din Vestul Europei, jumatate din poplatia Romaniei s-ar sinucide. Am fost obisnuiti prea mult cu sa ni se dea, sa ni se faca, sa vina statul sa ne inveleasca noapte. Generatia ajunsa acum la 60 de ani este generatia de „Mamaliga”. Ii mai si auzi: „eu la varsta ta..” Ei la varsta mea aveau studii platite de stat, slujba data de stat, casa data de stat, totul de la stat, nu trebuiau sa lupte pt nimic.

    01
  5. intradevar economiile sunt bune,dar cand vin copii dupa bani,nu ii poti refuza

    00
  6. NOU
    #7

    Daca economisesti 100 de lei lunar, dupa 30 de ani ai 80.000 de lei sau 20.000 de euro presupunand ca dobanda primita de la banca este de 4% pe an. Iar 100 de lei inseamna echivalentul a 10 pachete de tigari.

    Un lucru este sigur – cine are impresia ca peste 20-30 de ani va putea trai cat de cat decent din pensia de la stat, se inseala.

    00
  7. Economiile sunt baza, dar nu toti pot rezista tentatiilor pe care le intalnesc in viata. :)

    00
  8. NOU
    #9

    ai uitat sa adaugi si dobanda de 4% pe an :-)

    00
  9. vezi comentariul #3

  10. Cred ca singurul lucru ar fi economiile, dar unde? La banca nu merita. Eventual sa poti cumparara un spatiu si sa il inchiriezi

    00
  11. @zoso: eram ironic in comentariul ala al meu. Eu ma chinui sa economisesc bani, atat cati imi raman dupa ce platesc angaralele lunare si in scurt timp imi incep un biznis, ca e aproape singura mea sansa sa am un trai fara griiji cand oi fi bun de pensionat (presupunand ca ajung la varsta aia).

    00
    • @Cata: eu vreau sa ma pensionez pe la 50-55. asta e planul pe termen lung. pe termen scurt e sa trag in continuare de penis, ca poate mai creste.

  12. NOU
    #15

    skortzy are dreptate, am aplicat gresit formula in excel.
    Zoso – este greu de calculat castigul pe care il putem obtine peste 30 de ani, dar fondurile de pensii americane au obtinut un randament de aproximativ 7% pe an in dolari (randament calculat pe termen lung, de zeci de ani).
    Dar daca tu castigi 50% pe an, oricum nu te mai intereseaza calculele astea :-)

    00
  13. Ideea ta nu e nouă dar nu o repetă nimeni ca să intre în buzele astea de creere. De fapt să ştii că această criză ne va aduce aminte de îndeletniciri de-astea. Eu nu mai pot plăti ratele la apartament şi mă gîndesc să o tai la ţară, vecinu nu mai poate întreţine garajul cu murături aşa că-l vinde şi tot aşa. Ceea ce mai trebuie să înţeleagă românaşu este că economie nu înseamnă numai bani la ciorap şi că există felurite feluri de-a economisi. Personal chiar nu recomand băncile.
    @Cata – afacerile sînt precum muzica, ai ureche faci bani, nu ai înseamnă că eşti afon şi tre să cînţi doar în baie. De-aia nu are cum să facă toată lumea afaceri, ai înţeles? Unii sînt pantofari, alţii scripcari iar alţii afacerişti, asta-i rînduiala. Şi nu e o ruşine să faci parte din nici una din categoriile enumerate. Ruşine e cînd munceşti o viaţă şi la sfîrşit tot cu mîna întinsă stai.

    00
  14. nu fiti prosti ma, nu va luati dupa asta, munciti la negru si spargeti toti banii ca oricum nu cred ca apucati voi 65.

    00
  15. @mihai: ba stii cum ii refuz si ii trimit la munca direct. Copiii sa nu vina dupa bani, sa vina dupa jucarii, sa vina dupa carti, discuri etc. Nu dupa telefoane de 1000 de lei. De banii astia le cumpar o bicicleta, sa se dea cu capul de asfalt. Zoso are dreptate. Pot sa le gasesc multe scuze parintilor, rudelor, cunoscutilor, dar tot nu pot sa imi dau seama de unde atata lipsa de imaginatie, sa nu se gandeasca ca vor ajunge la batranete sa doarma asa cum si-au asternut. Ok, salariu mic, perspective canci, dar ce se asteptau? Ca o sa inchida cineva ochii si o sa zica, hai, treaca de la mine, uite o pensie mai mare decat salariul tau pe un an?!
    Cat despre mine, ma plang de lipsa de minte, nu de bani.

    00
  16. @add: taci, fă, ca sperii oamenii si nu mai investesc in fondul meu fantomă.

    @Cristian Orgonas: şefu, 30x12x100 nu da 80, cel putin dupa matematica mea.
    in plus, unii traiesc bine si acum din pensie. si vor trai bine in continuare. dar nu toti suntem ingineri sau doctori.

  17. Perfect de acord cu tine zoso.

    P.S. Nu fac spam in comentarii doar ca sunt destul de rare ocaziile astea :) .

    00
  18. @ zoso: Referitor la ce a zis Cristi: nu da 80.000, dar nici 36.000… Da 69.994:

    00
  19. Ce economie sa faca un om cu 800 de lei salariu de exemplu? Ce sa puna ala deoparte in fiecare luna? De la ce sa se abtina ca sa pun 50 lei pe luna deoparte? E mai greu decat crezi cu economia.

    00
    • @zaone: hai sa analizam un pic situatia. daca are 800 lei nu sta singur. probabil cu prietena/nevasta. care sa zicem ca si ea castiga 700 lei. in total, 1.500 lei. ce faci oamenii astia cu banii? mananca la restaurant in fiecare seara? beau vinuri scumpe?

  20. „Economisire” un cuvant mare atata timp cat in „propozitia” lunara nu apar termeni ca „leasing”, „descoperit bancar”, „facturi utilitati”, si multe altele. Eu am adaugat la aceasta „propozitie” si termenul „2 locuri de munca” si tot mi-a dat cu virgula, sa insemne asta ca sunt un risipitor sau ca imi traiesc viata?

    Ps. o sa incerc sa tin un jurnal zilnic (deh sa fiu la moda sa ii spun „blog”) cu tot ce imi zdruncina cei cativa neuroni de care sunt mandru. Sper sa ma intelegeti ca sunt la inceput de drum in acest domeniu.
    (http:pitsol-gfx.blogspot.com)

    @Zoso – orice sugestie din partea ta este binevenita.

    00
  21. Absolut corect, economiile si planificarea din timp sunt singura asigurare ca la batranete vei avea un trai decent.

    Acum multi ani parintii mei au cumparat cu mici eforturi un apartament pentru bunicii mei. Bunicii mei au murit de mult timp iar parintii mei s-au mutat in acel apartament din Sf. Gheorghe (30km de Brasov) acum 5 ani.

    De unde s-au mutat? Din Cluj-Napoca. S-au mutat la o distanta 7 ore cu trenul. Dar este un oras linistit, comunitate mica si placuta, costuri mult reduse fata de Cluj si per ansamblu, o solutie mult mai confortabila.

    Tatal meu implineste anul acesta 80 de ani. Si inca zambeste gandindu-se ca s-a impotrivit plecarii din Cluj ani de zile.

    00
  22. Nu inteleg cui se adreseaza articolul asta.
    Adica inteleg ca il adresezi celor care au acum varsta intre 25 si 40, dar nu inteleg de ce crezi ca ei gandesc la fel ca cei care au acum 65-70 de ani. Nu inteleg de ce crezi ca ei nu stiu mult mai bine decat bunicii nostri valoarea banilor pe termen lung. Cei care au acum varste > 65 nu au vazut niciodata si nu pot intelege vreodata variatiile ciudate ale pietei, ale economiei. Nu pot intelege criza financiar-economica. Nu o pot intelege si nu o pot simti decat indirect (nu li se mai maresc pensiile in ciuda scumpirii produselor si serviciilor). In schimb, cei tineri au o perceptie reala (aproape reala, nimeni nu intelege exact ce cauzeaza toate fluctuatiile astea) asupra ceea ce se intampla si se va mai intampla. Eu am increderea ca cei carora li se adreseaza acest articol stiu si constientizeaza deja ce ai scris tu acolo.
    Banuiesc ca nu te adresezi cocalarilor manelari si mancatori de mici la gratar facut pe bloc si bautori bere la pet – aia nu vor intelege niciodata nimic, aia doar vor vota!

    00
  23. Eu am citit candva povestea unui tip care spunea ceva de genul:
    – la 35 de ani a decis ca trebuie sa economiseasca bani
    – a decis ca in fiecare luna sa depuna la banca 50% din veniturile sale
    – indiferent ca a castigat $2000 sau $100000 pe luna a continuat sa faca asta timp de 20 de ani
    – la 55 de ani s-a retras la pensie

    Nu stiu daca povestea este una reala sau este trasa de par. Nu cred ca este posibil sa economisesti luna de luna 50% din totalul veniturilor (cel putin nu pentru cei cu venituri mici). Continuitatea procesului de economisire pare o posibila cheie a succesului.

    00
    • @micutzu: sunt oameni care calculeaza la 50 de ani cat ar avea pensie si apoi se retrag. nu in romania, desigur, dar asta e alta poveste.

  24. @zoso: deci cei cu iq sub 50 gandesc pe 2 sau 10 ani in viitor? :)). N-ai nimerit misto-ul de data asta.
    Fii mai explicit.

    00
  25. Bun, nu toti au spirit antreprenorial (dusul de bani la Caritas si alte smecherii de genul intra la sectorul prostie platita scump, nu spirit antreprenorial). Dar poti pune un leu deoparte. Chiar si 10 lei intr-o luna, si este OK. Iti dezvolti „deprinderea” sa zic asa. Cand sunt mai multi, pui mai mult.

    Dintre astia care se plang ca nu poti pune un leu dintr-un salariu de 800 de lei: cine va tine sa muriti de foame? Asta unul la mana. Si, chiar daca nu sunt posibilitati de mai mult, cati dintre voi FUMATI? Sau beti 5 cafele pe zi, ca nu functionati altfel, vezi-doamne? Vorba lui Cristi Orgonas, 100 de lei is 10 pachete de tigari. La cum stiu ca fumeaza romanul, mi-e greu sa cred ca nu sunt suficiente familii care ard 100-200 de euro numai pe tutun. Na, acolo va sunt banii de pensie. Acolo va sunt concediile.

    Am observat ca exact cand am stat mai prost cu banii, am reusit mai multe. Pentru ca am cascat ochii si nu am mai aruncat in stanga si in dreapta, doar sa ma dau grande. Am reusit sa pun gresie spaniola pe jos, dintr-un salariu de 300 de euro. Am schimbat electricalele din casa, am pus usa „moderna” etc. Am muncit cot la cot cu familia, fiecare a acoperit cate ceva, ne-am mai abtinut de la cheltuieli amboulea si am putut misca totusi ceva. Culmea e ca, imediat ce am trecut de 600-700 de euro castig lunar, am inceput sa imi bat joc de bani si am facut pe naiba.

    Acum m-am redresat sa zic (ramasul fara job cu zero economii are darul sa te trezeasca la realitate), am buget pe care gestionez cu atentie, sunt la zi cu darile, am redus drastic cheltuielile fara rost si economisesc din nou.

    Chiar nu este alta solutie, decat sa ne pregatim noi pas cu pas pentru pensie. Pentru ca vom avea o pensie de 2 lei (conform salariilor declarate pana la urma) si va trebui sa ne descurcam. Ii blamam pe batranii de acum, ca stau cu mana intinsa, dar noi refuzam sa luam o decizie de a ne lua viitorul in maini, pentru ca „de unde sa economisesti”. Pai nu stiu de unde, dar trebuie. :D

    • @Dojo: poti sa iti fixezi un termen. la fiecare sfarsit de luna, pun 300€ deoparte. sau 500. sau 1.000€. ajuta mult sa ai obiective, chiar si in businessul nostru efemer.

  26. sau bani albi pentru zile negre. restul e…carpe diem :)

    00
  27. Logica ta e corecta, insa porneste de la premiza unor parametri care tu consideri ca nu se vor modifica, sau nu prea tare. Eu am avut in familie reprezentanti in doua generatii care si-au pierdut toate economiile datorita unor evenimente greu previzibile si care nu au depins de ei. Niste strabunici o data cu razboiul si niste bunici odata cu ’89. Stiu, acum pare totul mai stabil, dar si in ’89 multora le era greu sa creada ce va urma.

    00
    • @Luci: da. si toti o sa murim la un moment dat. de ce sa mai asteptam sa aflam cand si sa nu decidem noi asta?

      cam asa e si teoria ta. tre sa te pregatesti, chiar daca pe drum mai faci pană la maşină.

  28. ce spune zoso este perfect, teoretic… numai ca cineva a intrebat deja: economisesti in ce?

    – pui banii la banca, de-acum si pina peste 30 de ani e cale lunga; bancile mai dau faliment, inflatia iti poate face harcea-parcea economiile, etc

    – cumperi fonduri mutuale: nu zic de FNI, dar amintiti-va de scandalul ENRON, care s-a intimplat intr-o tara mult mai bine cotata la capitolul stabilitate economica, unde niste oameni simpli si prea cinstiti au cotizat o viata pentru pensie, iar niste smecherasi i-au facut la buzunar de la o zi la alta. (bine, stiu, ENRON a avut ramificatii mult mai ample, dar eu ma refeream la planul de pensie al angajatului ce se catara pe stilp pentru ENRON.)

    – cumperi case/apartamente/terenuri : nici astea nu sint super stabile si te trezesti ca ai cumparat in mijlocul „bubble”-ului, gogoasa s-a desumflat intre timp, iar tu continui sa platesti fara sa stii daca macar o sa „break even”…

    cred ca un raspuns cit de cit valabil ar fi „diversificare”, adica si bani la banca, si fonduri, si actiuni, si imobiliare, iar in tot timpul asta, ochii pe piata! nu zilnic, dar macar trimestrial daca nu lunar, trebuie sa te uiti bine si sa intelegi ce-ti mai fac investitiile. nu trebuie sa te panici si sa „iesi” la prima groapa in care dai, dar nici optimismul nemasurat nu cred ca te ajuta prea tare.

    ps: daca vi se pare complicat, aflati ca ce-am scris eu aici e un plan moderat… zoso, calculeaza te rog iq-ul minim necesar. :-)

    00
    • @aurache: am un tată model. baiat sarac, si-a facut banii cu cocoaşa si inteligenta lui. a pierdut bani cat pentru doua apartamente la Banca Turco Romana, a luat ceva si la caritas, era sa bage bani si la BIR. asta ar presupune ca n-ar trebui sa ma economiseasca nici un ban niciodata, nu? pai daca pe aia i-a pierdut, de ce sa nu ii bea pe ăştia? sau sa ii cumpere lu fii-su un bemveu, ce pla lui?

      numai ca oamenii cu cap nu gandesc asa. ei gandesc ca trebuie sa incerce. vezi comentariul #36.

  29. Deci mai Zoso, tu faci involuntar antipropaganda ideilor tale: adica tu compari o pana de masina cu pierderea economiilor de-o viata? In primul rand consecintele nu se compara; in al doilea rand toti soferii au macar o pana in viata. Nu! Pierderea economiilor se poate compara eventual cu o explozie de cauciuc cand rulezi cu peste-o suta…Daca ai avea in familie mai multi care au patit asta, fara sa fie vina lor, parca ai mai sta nitel pe ganduri daca nu e mai bine sa mergi cu trenul. Eu n-am zis ca asa procedez. Dar nici nu pot sa-i condamn pe cei care o fac.

    00
  30. @Luci: comentariul #36, te rog.

  31. @zoso: ce-a patit tatal tau demonstreaza exact ceea ce am zis in primul meu comentariu: nu e suficient doar sa pui deoparte, ci trebuie sa stai cu ochii pe investitiile tale si mai ales sa intelegi ce se intimpla cu ele.

    nu vorbesc de caritas, caci hai sa zicem ca aia a fost prima tzeapa de proportii, dar restul erau evitabile. nici BTR si nici BIR n-au cazut chiar peste noapte. s-au tot vehiculat in presa diverse chestii cu multa vreme inainte ca cele 2 sa se prabuseasca; au mai fost si alte semne, dar n-are rost acum sa dezgropam cai morti.

    00
  32. Chestia cu mutatul e un ”trend” incredibil pe-afara, dar clar nu trebuie sa-ti spun asta. Sunt orase aproape moarte , transformate in ”restorturi permamente” pentru pensionari. Unele sunt au si anumite avantaje comerciale. Cate orase moarte prin creierii muntilor, ramasite ale ambitiilor ceausiste , gasim ?

    00
  33. Zoso,am citit comentariul, dar poate ar trebui ca toti sa citim niste carti elementare de economie inainte sa comentam. Pentru ca trebuie sa existe un echilibru intre economii si creditare, care e foarte greu de tinut. Stangistii cum ar fi in Zeitgeist ii demonizeaza pe marii corporatisti ca vor sa indatoreze poplatia. Adevarul e la mijloc, si e clar ca aceasta politica a dus la criza actuala. Dar gandeste-te ce efecte poate avea cresterea economisirii de catre poplatie.
    Economia e calibrata pentru o anumita rata de cheltuire de catre poplatie. Acum sa zicem ca incep cetatenii care au in medie 1000 lei venit lunar sa puna deoparte 100. Din cauza asta niste baieti se vor alege cu salariile scazute, iar altii chiar someri. Astia, pe langa faptul ca oricum incepusera sa economiseasca, acum vor chetui si mai putin, asa ca se repeta faza. Si uite asa spirala dezastrului.
    Deci economisirea are legatura cu cresterea riscurilor de a-ti pierde economiile, si nu e unul aleatoriu. Da, daca doar tu, eu si cei care intra pe blogul tau am economisi, n-ar fi problema. Dar daca toata lumea, sau macar majoritatea, asa cum propui, atunci se strica treaba.

    00
  34. @Luci: isi vor pierde salariile cei din china primii. pentru ca ei au pulsat cu chestii mai ieftine si au marit productia.

    @krossfire: te-a tampit scoala si ai uitat sa scrii.

  35. Da , se poate specula asa. Sa zicem ca s-ar rezolva problema asta prin niste masuri la nivel mondial anti dumping si impunerea unor standarde de calitate mai ridicate pentru orice produs. Dar mai devreme sau mai tarziu tot acolo se ajunge unde am spus. Atat creditarea cat si economisirea excesive sunt dezastruoase. Dar de ce totusi creditarea e mai putin periculoasa? Pentru ca atunci cand se produc crize, se produc tot printr-o economisire, dar una de nevoie. Insa datornicul care economiseste e mai usor maniplabil, mai usor folosibil. El accepta mai usor o scadere de salariu, sau cresterea volumului de munca ori chiar ambele. Accepta mai usor un al doilea job. De someri nu mai zic, ei accepta foarte usor orice. Corporatistii profita de pe seama lor, aici au dreptate stangistii. Dar, totusi e in interesul economiei, pentru ca ruleaza productia. In schimb, cetateanul care economiseste doar asa, ca sa-i fie mai bine, e pretentios. El e intangibil, decat daca e prins de valurile tot mai mari ale spiralei scaderii productiei, sau inevitabil, mai devreme sau mai tarziu, de catre inflatie.

    00
  36. Facem, facem. :)
    De exemplu, eu sint deja in Oradea. :P
    Revenind la un ton mai serios, partea proasta este ca multi traiesc de pe o zi pe alta. Fie nu au de ales, fie nu sint in stare sa gindeasca pe termen lung… In momentul in care se va schimba optica si oamenii vor dori mai mult decit viata de rahat pe care le-o ofera guvernantii se va pune altfel problema.
    Se mai pune si problema educatiei: trebuie sa ai un nivel minim de educatie ca sa te poti gindi ca vrei ceva de la viitorul tau.

    00
  37. Aceste sfaturi sunt bineinteles valabile pentru cei care vor ajunge la venerabila varsta de 65 de ani!

    00
  38. ce draku e asta????:)):)):)):):))):):):):))

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile