Cum sa tii castile deznodate – inventar de solutii

De când eram mic și descoperisem walkman-ul cu casete, ca alternativă la ascultatul muzicii de acasa, am avut o problemă. Căstile se încâlceau mereu și pierdeam vremea să le descâlcesc și să le repun în funcțiune. Problema principală nu era că se încurcau, ci că trebuia mereu să pierd vremea să le descurc. Unele site-uri afirmă că utilizatorii de căști pierd, în medie, 17 zile din viață descurcând firul înainte de ascultare(asta calculat pe media de viață – 67.5 ani)

Totuși, atunci lucrurile nu erau atât de complicate cum sunt acum – aveam walkman-ul mare de care puteam să înfășor firul de la cășit, ca pe un mosor. Era destul de ușor de desfășurat, dacă nu se mișca de pe locul unde îl puneam. Aveam o strategie: îl înfășuram în jurul butoanelor și se fixa în intrândurile lor, ca să nu se miște prea tare.

Tehnica de mai sus nu e una recomandabilă totuși pentru căștile de iPod/iPhone/mp3 player/Handsfree. Deși iPod-ul/mp3 playerul nu îl folosești în afara funcțiilor lui de muzică, dimensiunile s-au redus atât de mult, încât e foarte rău pentru căști să le înfășori pe aparat. Ele ajung să stea în poziții foarte tensionate, mai ales la capatul de intrare, unde, după un timp pot să apară fisuri. Mai mult, când vorbim de iPhone sau orice alt terminal cu handsfree, nu poți ține căștile înfășurate în jurul lui toată ziua, pentru că mai ai nevoie să folosești telefonul și pentru alte activități(mail, sms, browsing, sunat fără handsfree, etc.). Trebuie așadar o soluție mai bună la problema căștilor încurcate.

Din îndelungi cercetări și experiențe proprii(atât plăcute, cât și neplăcute), am împărțit abordările problemei în patru – cu ajutorul unor suporturi special create pentru asta, prin încolăcirea manuala a firului și abordarea DIY din ce are fiecare pe-acasa, plus metoda la care nu v-ati gandit, de a nu le mai strange niciodata :)

1. Abordarea cu ajutorul suporturilor de fir

Prima solutiel este un suport de căști cu două cârlige la capete și spațiu de înfășurare pe centru. E foarte simplu de folosit, după ce ai scos căștile din aparat. Plasezi unul din capete în cârligul de sus, lăsând foarte puțin din cablu liber. Apoi înfășori partea lungă în jurul suportului, până când rămâi cu o bucată foarte scurtă de cablu, însă suficientă cât să ajungă până la cârligul din capătul celălalt. După ce ai fixat ambele capete în cârlige, tragi puțin de ele și creezi tensiune în tot firul, pentru o fixare mai bună.

Așa arată si se găsește pe Amazon.com(la $6.49)

Device-ul numărul 2, văzut tot pe amazon.com(un pic mai ieftin, la reduceri), înfășoară cablul în interiorul suportului, tu putând să ajustezi lungimea cablului după preferinţă.

Există mai multe variante pentru device-uri de tipul ăsta. Mai trec în revistă 2 dintre ele. Primul este un set de căști cu cablu retractabil, însă sunt utile doar pentru cei care vor să își cumpere un set de căşti noi. A doua soluţie interesantă este fermoarul pentru căşti, găsit aici, pentru că abordează problema dintr-un unghi diferit faţă de celelalte produse de genul ăsta. Din păcate, trebuie să îl cumperi cu tot cu căşti.

Tunewear.com
, site de accesorii pentru produse Apple, oferă două produse de ţinut căştile deznodate:

1. minimalist, pentru oamenii care apreciază lucrurile simple(aici) – se fixează pe haină şi înfăşori căştile în jurul lui

2. un suport decorativ, în formă de inimă, cu cristale(aici) – se înfăşoară cablul în jurul lui şi se poate purta apoi ca accesoriu la ţinuta obişnuită – special făcut pentru fete :)

Un alt tip de device-uri este cel de cutie, în care pui cablul după utilizare. Avantajul acestor tipuri de suporturi este că nu te incomodează în niciun fel în timpul folosirii, ele fiind destinate doar pentru depozitare.

Un astfel de device găsim pe amazon.com şi constă într-un suport pentru căşti, conector şi un ax central pe care se înfăşoară cablul.

Tot sistemul este protejat de o carcasă de cauciuc, flexibilă, care face utilizarea foarte uşoară. Mi se pare cel mai practic sistem de păstrare al căştilor. În afară de acest produs pe bază de cauciu, mai există varii produse similare, cu roată sau suporţi interni, folosite tot pentru stocarea căştilor după folosire.

Acestea fiind zise, am încheiat discuţia despre metoda suporturilor pentru cablul de casti. Dacă voi folosiţi alte suporturi, lăsaţi-mi un comentariu cu descrierea lui si ideal o poza sau un link.

2. Abordarea prin încolăcire şi abordarea DIY

Abodarea prin încolăcire e cel mai uşor de ilustrat prin următorul clip:

Nu este chiar perfect, însă e o variantă bună la a le arunca încâlcite în buzunar, pentru ca ori vei renunta la a le folosi, ori vei sta cateva minute sa le desfaci de fiecare data. Noi am testat metoda asta şi a reuşit doar parţial să rămână în aceeaşi stare. Din păcate, cablul s-a slăbit din cauza mişcărilor din timpul transportului de acasă până la birou şi firul a fost oarecum încâlcit.

Poţi să încolăceşti firul aproximativ la fel ca mai sus, însă folosind două degete ca suport. Pare un pic mai uşoară metoda asta decât cea de mai sus:

A Better Way to wrap headphones from brian on Vimeo.

Rezultatul este acelaşi ca şi cel de la clipul anterior.

3. Metoda DIY este pe de parte cea mai interesantă şi implică utilizarea unei bucăţi de carton de următoarele dimensiuni:

5 cm lăţime
şi 10 cm lungime

Trebuie apoi să tai o bucată de cam 1,3 cm adâncime şi 2,5 cm lăţime, în fiecare din laturile de 5 cm(exact ca în schema de mai jos).

Acum poţi să înfăşori căştile în jurul cartonului şi ai economisit banii pe un suport de cablu.

Metoda 4: Nu le mai strangi deloc. Poti purta castile la gat ca un lantisor, cu capatul care intra in mp3player pe sub camasa, si castile in jurul gatului, legate in fata. Ca atunci cand cand nu le folosesti sa le poti lega usor una de cealalta ca sa nu atarne. Aici e o decizie de gust si de confort.

Dacă îţi mai vin idei despre cum se pot purta căşile fără să le scoţi înnodate din buzunar, zi-ne in comentarii. Aştept cu interes soluţii noi, care să ne ajute să fim mai buni decat restul, fie si doar cu 17 zile :)

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 3$

8 comentarii

 1. Cat interes pentru ordonarea castilor :D
  E bine totusi :)) …
  In sertar stau cel mai bine :))

  00
 2. Eu sincer nu am avut probleme cu asta .. ca am fost obijnuti sa strang cablul corect … de unde am aceasta obijnuita de mic cand ma jucam pe Nintendo si mi s-a stricat un maneta ca o aruncam si no strangeam corect … si sa rupt unul din cabluri si de antunci toate cablurile sunt stranse corect .. pana si cel de la incarcator ..

  00
 3. Habar n-aveam ca poti face o dizertatie pe tema asta!
  Se vede ca ai muuult timp liber dar macar il folosesti la ceva :)

  00
 4. Off Topic : Nu inteleg cum de linkeaza zoso.ro catre mine… Nu vad nicaieri nici un link!

  10
 5. Am sa-mi permit o mica glumita…
  Ia intreaba tu un pescar nici profesionist, dar nici tocmai amator, vezi, cat timp din viata ii trebuie sa descurce firul!

  Utile informatiile, merci!

  00
 6. Eu infasor cablul ordonat in jurul player-ului (am un MuVo de la creative, deci imi perminte)

  00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de pe eMAG prin acest link, de la PCGarage prin acest link sau de la Finestore.

Top articole

7 zile