Cum să te prezinţi în faţa unor necunoscuţi

Americanii au un proverb simpatic care spune că: „You never get a second chance to make a first impression”. Asta înseamnă că atunci când cunoşti pentru prima data pe cineva ar fi bine să faci tot posibilul să îl laşi cu o părere bună despre tine. Cum faci asta? Păi uite câteva sfaturi de început:

1.      Priveşte-l în ochi pe interlocutorul tău. Aşa porneşti de pe picior de egalitate şi îi câştigi atenţia, indiferent dacă e mai tânăr sau mai bătrân, superior „in grad” sau egal cu tine.

2.      Zâmbeşte.  Cald şi uşor,  ca să arăţi că nu te jenează cu nimic situaţia de a te prezenta unui om necunoscut, ba din contra, chiar îţi face plăcere.  Zâmbetul destinde atmosferă şi de obicei primeşti că răspuns tot un zâmbet, chiar şi înainte de a deschide vorba despre ceva.

3.      Strânge-i mână ferm. Când eşti tu cel care se prezintă, sau dacă eşti  prezentat cuiva, gestul de a întinde primul mâna către celălalt e o dovadă că persoana din faţa ta chiar te interesează. Atunci când îi strângi mâna e bine să nu o faci uşor şi repede, ci e indicat să ai o strângere fermă, ca să arăţi că ai încredere în tine.

4.      Prezintă-te. Salută persoană din faţă ta şi prezintă-te spunându-ţi numele cu care ai vrea să te cunoască. În funcţie de cum e persoana pe care tocmai ai întâlnit-o, e bine să îţi alegi dinainte numele cu care te vei prezenţa: fie prenumele, porecla, numele de alint sau chiar şi numele întreg.

5.      Stai drept. Limbajul corpului e foarte important şi chiar spune mai multe despre tine decât o faci tu. Nu-ţi încrucişa mâinile peste piept, nu sta cocoşat şi nici nu-ţi întoarce de tot capul pentru a evita contactul vizual cu persoana din faţă ta.

6.      Interpretează şi tu limbajul corpului. După poziţia corpului, a mâinilor sau picioarelor şi mai ales a ochilor „care te privesc sau nu”  îţi poţi da seamă cum se simte persoana din faţă ta. Dacă se tot băţâie pe un picior, probabil că nu stă foarte confortabil în picioare, iar sugestia ta de a va aşeza va fi bine primită.

7.      Întreabă ceva. Sigur te interesează ceva la persoană pe care tocmai ai cunoscut-o sau, dacă nu, eşti curios să afli cât mai multe. E bine să îţi alegi întrebările în aşa fel încât să trebuiască mai mult decât un”da” sau un „nu” pentru a răspunde.

8.      Ascultă. În funcţie de cât de degajat e răspunsul noului tău cunoscut îţi vei da seama cum să abordezi în continuare conversaţia şi să anticipezi unele gânduri, reacţii sau păreri. De aici încolo discuţia va decurge natural

Şi tu, până una alta, tocmai ai făcut cunoştinţă cu o nouă persoană. N-a fost chiar aşa greu, nu? După un pic de antrenament, vei deveni expert. Baftă!

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

10 comentarii

  1. copyright la poza, sursa ?

    00
  2. comentariu editat datorita limbajului necorespunzator

    00
  3. Chestia aia cu strangerea ferma de mana e gresita. Da dovada de neincredere, nu incredere…

    00
  4. @Ariel
    Mersi de atentionare ;)

    @Intrebare
    banuiesc ca din nevoie intrebi. Las-o mai moale cu KFC-ul ;)

    @Cornel
    E discutabil, dar cert e ca daca ai o strangere ferma de mana e mai probabil ca oamenii sa te tina minte, ca exerciti o forta (fizica) asupra lor. Daca tot e sa vorbim empiric :P

    00
  5. @Cornel: de mic imi era scirba de cei care stringeau mina la modul moale. Imi lasau impresia de sictiriti si de oameni de neincredere. Nu ti se pare jenant ca la o stringere de mina ferma (nu puternica) sa ti se raspunda cu o mina de „burete” ? Daca persoana respectiva este amic cu mine, injur. Parerea mea !

    00
  6. @Cornel: da, o strangere de mana care se agata prea tare de tine, care te strange prea tare, poate fi un semn de slabiciune, cum zici tu, sau chiar de alte probleme. Nu asta era sfatul nostru, ci o strangere de mana ferma, nu una slaba, „de burete”, cum zice si @jules. Nu trebuie sa exagerezi.

    00
  7. NOU
    #7

    @Ligia „probabil ca oamenii sa te tina minte, ca exerciti o forta (fizica) asupra lor” .. da.. mai probabil sa te tina minte.. cu o impresie negativa.
    Poate unii au inteles gresit. Acea strangere de mana „ferma” nu este o „menghina”, este o strangere normala, nici prea soft, nici prea hard.

    00
  8. prea putin elaborat nimic concret

    00
  9. @andreea x: da-ne o sugestie despre ce ai fi vrut sa citesti in plus si promitem ca daca ne inspira mai scriem unul care sa-ti placa mai mult. Noi am incercat sa fim constructivi, fii si tu.

  10. Foarte adevarat.Felicitari pentru ca sunt oameni care efectiv nu-si dau seama ( si eu am fost printre ei odata) si as mai adauga sa nu scuturi mana celuilat decat o singura data

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube